paruwa_zet 11.05.06, 14:32 CZY HOLANDIA OTWIERA SWOJ RYNEK PRACY OD 1.01.2007.CZY COS WIECIE NA TEN TEMAT Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza30_1979 Re: OTWARCIE RYNKU 11.05.06, 19:02 wczoraj cos slyszalam ze przeluza do 2009 roku ale zaraz sprawdze w internecie Odpowiedz Link
ciesia Re: OTWARCIE RYNKU 12.05.06, 09:34 JA WCZORAJ CZYTALAM NA WP, ZE ARLAMENT HOLENDERSKI ZGODZIL SIE I OTWIERAJA RYNEK PRACY OD STYCZNIA 2007. POZDRAWIAM Odpowiedz Link
napolnoc Re: OTWARCIE RYNKU 12.05.06, 21:08 och,nie....zaraz sie tlok, jak w UK,zrobi.Juz teraz pod Aldikiem same polskie blachy parkuja.Moj facet nie moze sie nadziwic,ze ja tak obojetnie mijam polanskich na ulicach.A z drugiej strony,jakbym miala reagowac,to bym nic tylko na ulicy z rodakami gadala.pozdr. Odpowiedz Link
astarte7 Re: OTWARCIE RYNKU 13.05.06, 00:35 Z tego co ja wiem, to nie ma sie co ludzic, ze te granice otworza. A to ze obiecuja i w ostatniej chwili zmieniaja decyzje to juz tu standard. Wiec mysle, ze tak szybko ich nie otworza. Z reszta wplyw na to maja przede wszystkim wewnetrzne wydarzenia poliyczne w Holandii. CWiec jak ostatecznie bedzie, na prawde niewiadomo. Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: OTWARCIE RYNKU 16.09.06, 08:51 finanse.wp.pl/wid,8507931,wiadomosc.html?rfbawp=1158340778.438&ticaid=12558 wiadomosci.onet.pl/1403884,12,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: OTWARCIE RYNKU 16.09.06, 16:13 Pracodawcy chcieli by jak najszybciej otworzyc rynek pracy tak dla polakow jak i turkow bo ci ostatni sa jeszcze bardziej tani.Ponoc brakuje kilkaset tysiecy pracownikow.Dane z dziennikow telewizyjnych z przed dwoch dni.Jednoczesnie istnieje ponad 5 % bezrobocie i politycy chcieli by w pierwszej instancji aby te posady zostaly obsadzone przez wlasnych bezrobotnych.Miejmy nadzieje ze zwyciezy zdrowy rozsadek ! Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: OTWARCIE RYNKU 16.09.06, 19:42 ja sie ludze ze tak bedzie bo dluzej juz tak tutaj nie chce mi sie siedziec a pracodawca nie chce mnie puscic a z pozwolenie nici ;/ pozdrawim Odpowiedz Link
skibamail Re: OTWARCIE RYNKU 18.09.06, 22:38 > CZY HOLANDIA OTWIERA SWOJ RYNEK PRACY Otwiera juz dawno! Polacy! Przyjezdzajcie! A jak kto nie ma czym przyjechac to go przywioza. Zobacz home.wanadoo.nl/skib/Volkskrant-16-9-06_Poolse-p.jpg ilustracje z pierwszej strony Volkstkrant z ostatniej soboty (16-9-06) Kto wymysli najsmieszniejszy podpis do tego zdjecia? Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: OTWARCIE RYNKU 19.09.06, 18:04 Skibamail ! Zdjecie cudne ! Nie widzialem go. Dzieki. Traktorzysci to holendrzy - zauwazcie ich jajoglowosc. Polacy sa bardziej lebscy wiec lby maja okragle. Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: OTWARCIE RYNKU 15.12.06, 17:51 home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2006&doc_id=10130&link_id=109226 Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: OTWARCIE RYNKU 04.03.07, 22:34 home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2007&doc_id=10338&link_id=113047 wiecie moze cos wiecej na ten temat otworzyli czy nie.. pozdr Odpowiedz Link
tusku Re: OTWARCIE RYNKU 08.03.07, 20:16 Prawdopodobnie 13 marca ma zadecydować ich parlament ale czrno widze. Odpowiedz Link
mad_die Re: OTWARCIE RYNKU 09.03.07, 09:04 No, ma zadecydowac, czy nie otworzyc w maju... Odpowiedz Link
bezz1978 Re: OTWARCIE RYNKU 22.03.07, 22:05 Wciąż nie ma szczegół na temat pozwolenia na pracę dla Polaków w Holandii. Były wiceminicter ds. socjalnych, Van Hoof chciał całkowicie otworzyć rynek pracy dla Polaków od 01.01.2007, jednak nie uzyskał poparcia parlamentu. Powodem braku poparcia był niewystraczająca uzasadnienie takiej propozycji ministra. Po zmianie rządu, nowy wiceminister Ahmed Aboutaleb pracuje nad dokumenetem zawierającym uzasadnienie otworzenie rynku pracy dla Polaków. List ma wpłynąć niedługo do Parlamentu. Debata nad pozwoleniem do pracy dla Polaków w Holandii w Parlamencie w tym półroczu. Informacje na bierzącą znajdziecie w portalu: www.Polacy.nl B. ps. www.polacy.nl Odpowiedz Link
saraanna Re: OTWARCIE RYNKU 07.04.07, 11:52 prawdopodobnie biznes.onet.pl/0,1515847,wiadomosci.html Odpowiedz Link
tijgertje Re: OTWARCIE RYNKU 07.04.07, 11:56 saraanna napisała: > prawdopodobnie Otoz to. Tez slyszalam o tym wczoraj, ale z tego co mowili wynika, ze minister CHCE otworzyc, ale nikt nie mowil, ze to na pewno nastapi. Nie wszyscy sa za tym, wiec jeszcze mosimy odczekac na pewne wiadomosci. Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 07.04.07, 13:00 Otwieraja na pewno.Od 1 maja czyli juz za trzy tygodnie. Donosi o tym tez dziesiejszy De Telegraaf w artykule Granice otwarte dla Polakow. Tak naprawde te granice beda otwarte dla wszystkich obywateli nowych panstw czlonkowskich Uni ktore przystapily w 2004 roku. Sam nie wiem czy sie martwic czy cieszyc ? Z jednej strony fajnie bo ludzie sobie zarobia poznaja sie z inna kultura , z drugiej strony wyjada z Polski i tak naprawde to ngdy nie wroca. Miejmy nadzieje ze sie myle !Dla Holandiii - lepiej dla Polski - gorzej!No trudno takie zycie ! Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 07.04.07, 14:05 hej skad masz pewnosc ze otwieraja moze to byc kolejne propozycje otwrcia rynku pracy chociaz jestem pozytywnie nastawiona ale nie zaprzeczam ze gdzies tam chadza mysli ze jednak nie otworza pozdr. iza masz moze jakis link na holenderska strone gdzie mozna to sprawdzic Odpowiedz Link
adam.arnhem Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 08.04.07, 15:35 wiadomosci.onet.pl/1515847,10,item.html Odpowiedz Link
tijgertje Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 08.04.07, 16:15 Ludzie, nauczcie sie czytac ze zrozumieniem! W tym tekscie z onetu pisze jak byk: Holandia chce otworzyć rynek pracy i Holenderski rząd planuje ... Jak dotad chciec to oni juz dawno chcieli, planuja w nieskonczonosc, ale niech mi tu ktos podrzuci linka, gdzie pisze ze OTWIERAJA na pewno, a nie chca, zamierzaja czy planuja... Chciec i planowac to ja nieraz chccialam, ale to nie znaczy, ze wszystko dochodzilo do skutku. Widmo, ten artykul z Telegrafu jest tez w internecie? Bo szukalam i jakos nic nie znalazlam. odejrzewam, ze gdyby to nie byly tylko dobre checi ministra to byloby w holenderskiej prasie glosniej. A dobrymi checiami cale pieklo wybrukowali, nie? :-))) Czekam nadal na pewne wiadomosci. Odpowiedz Link
adam.arnhem Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 09:23 Moj problem z czytaniem polega na tym, ze czytam wszystkie mozliwe artykuly na dany temat, te za i te przeciw. Jako, ze znalazlem artykul mowiacy tylko o "checi" otworzenia rynku pracy, zalaczylem link do forum. Tak, zeby troche ostudzic euforie. A jak z Twoim problemem "rozumienia" ? Odpowiedz Link
tijgertje Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 10:02 Adam, bez urazy, posta nie kierowalam bezposrednio do ciebie, tylko ogolnie, a ze akurat na przykladzie podanego przez ciebie linka... Nie skomentowales go, a byl w poscie o tytule jak widac:-) Zobacz wyzej: elite175 napisał: > otwieraja od 1 maja widmowolnosci napisał: > Otwieraja na pewno.Od 1 maja czyli juz za trzy tygodnie. Takie rewelacje na forum, a ja czekam na linka, gdzie bedzie to jasno napisane, a nie tylko przypuszczenia. Ktos wejdzie na forum, jesli nic nie czytal w prasie na ten temat (albo czytal rozumiejac to, co chce przeczytac), tozostaje wprowadzony w blad. O to mi sie rozchodzi. Problem otwarcia granic walkowany jest od miesiecy, jak ktos pisze, ze otworza, to niech to poprze konretami. Z moim "rozumieniem" wszystko w porzadku:-))) Jak zwykle:-) Odpowiedz Link
reinaert Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 14:23 www.telegraaf.nl/binnenland/33020141/_Grens_open_voor_Poolse_arbeiders_.html a jakie przychylne komentarze ;)) Odpowiedz Link
reinaert Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 14:24 www.telegraaf.nl/binnenland/article61637161.ece?cid=rss Odpowiedz Link
aneste Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 17:09 Nie wiem czy czytaliscie komentarze pod tym artykulem?Widac ze Holedrzy to tolerancyjny i otwarty narod i ze cieszymy sie duza sympatia jako Polacy ;))) Odpowiedz Link
tijgertje Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 15:00 Ook elf andere EU-landen sloten hun grenzen, maar zullen voor 1 mei moeten aangeven of ze de beperkingen met nog eens maximaal vijf jaar willen verlengen. Hoewel Den Haag hier uiteindelijk zelf over besluit, voert Brussel de druk op om de nieuwe landen niet langer te dwarsbomen. No tak, Bruksela chce, ale co Holendrzy zrobia, to z tego artykulu nie wynika poza tym, ze sie do 1 maja zdecydowac musza, tak, czy siak... Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 21:44 Wiec tak 6 kwietnia minister Donner listownie powiadomil parlament o tym ze 1 maja otwiera granice dla Polakow i innych obywateli z krajow ktore przystapily do Uni w 2004 roku.Donner oznajmil parlamenowi ze dalsze zamkniecie granic dla pracownikow z Polski szkodzi holenderskiej ekonomii oraz obywatelom Uni pochodzacym z nowoczlonkowskich krajow. parlament juz raz jeden zablokowal probe otworzenia granicy przez bylego sekretarza stanu Van Hoofa ktory planowal to otworzenie na 1 marca.Minister Donner uwaza ze waruki ktore wtedy postawil parlament zostaly spelnione i tzw; pozwolenia na prace moga byc zlikwidowane. CDA - partja chrzescijanskich demokratow i wszystkie lewicowe partje byly przeciwne otwarciu rynku pracy z obawy przed wzrostem nielegalnego zatrudniania nowych pracownikow. Przetlumaczylem tekst ze wspomnianego wczesniej De Telegraaf. Bedzie dobrze ! Holandia na tym tylko zyska, oni wiedza o tym. Odpowiedz Link
tijgertje Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 10.04.07, 23:05 Widmo, dosc wolne tlumaczenie:-))) Ja w tym artykule widze, ze pan minister parlament urabia, zeby powtorki z marcowego otwarcia nie bylo. Tyle, ze w pierwszym zdaniu pisze, ze stwierdzil, ze granice MOGA zostac otwarte, a nie, ze to nastepuje! Normalnie zaczynam miec ubaw, no:-))) Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 11.04.07, 15:28 Artykul zaczyna sie : De nederlandse grenzen gaan per 1 mei alsnog open voor Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die in 2004 lid zijn geworden van de EU. Takie jest pierwsze zdanie artykulu. Fotokopie artykulu zamieszzcze na blogu Album Forum polska holandia, ale dopiero jutro, bo dzisiaj nie mam czasu Sorry ! Odpowiedz Link
tijgertje Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 11.04.07, 19:11 O widzisz:-) Tlumaczenie w sumie pasowalo do artykulu z linka wyzej, a ten internetowy zaczyna sie tak: De grenzen kunnen per 1 mei volledig open voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de EU. "Gaan open", a "kunnen open" to zasadnicza roznica. Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: TaaaaaaaaaaK - OTWARCIE RYNKU 11.04.07, 22:23 Caly artykulik z De telegraaf zamiescilem na blogu. Odpowiedz Link
ropsu pominiety wpis reinaerta 12.04.07, 06:05 Powyzej reinaert zwrocil uwage na wpisy pod artykulem w Telegrafie. Widze, ze tam entuzjazm jakby troche mniejszy... Ciekawe czemu? Odpowiedz Link
misiazutrechtu Re: pominiety wpis reinaerta 16.04.07, 22:54 Entuzjazm troche mniejszy??? Ja sie normalnie przerazilam reakcjami tych ludzi.. przeczytalam jakies 50, z czego wszystkie byly negatywne- lub wrecz przesiakniete nieukrywana niechecia (zeby nie uzyc slowa nienawiscia).. Fakt, ze wielu z tych ludzi nie ma kompletnie pojecia o tym co mowi, ale niechec jest szokujaca. Mowi sie tam miedzy innymi op tym, zeby nie wpuszczac Polakow do kraju bo to tylko kryminalisci i zlodzieje i , ze przez nich wzrosnie tylko bezrobocie i liczba wypadkow na drogach spowodowanych naduzywaniem alkohol. Jak tak czytam posty ludzi, ktorzy czekaja na otwarcie granic to az mi przykro.. Moze warto zastanowic sie czy warto z takim entuzjazmem jechac do pracy do kraju gdzie jest tyle niecheci wobec naszego narodu. Mysle, ze wielu z was sie zawiedzie, lub bedzie sie czulo jak na wygnaniu.. Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: pominiety wpis reinaerta 17.04.07, 00:10 Tak zgadza sie Misiu z Utrechtu, wielu holendrow bardzo szczerze nienawidzi polakow.Niestety to o czym pisza to prawda.Spojrzmy prawdzie w oczy.Jak jestem w Shagen to widze na parkingu pijanych i pijacych polakow.Konsumpcja pod sklepem w samochodzie piwa to dla polakow normalka , holendrow szokuje i kojarzy sie z asocjalami i narkomanami. Bardzo czesto sami sobie zaslugujemy na takie opisywanie. Jak nas widza tak nas pisza.Jeszce dwa lata temu kiedy bylo mniej chlajacych polakow , opinie o Polakach i o Polsce byly o wiele lepsze.Teraz bedzie tylko gorzej i gorzej.Niepokoi mnie tez to niespecjalnie uzasadnione poczucie wyzszosci drzemiace w wielu polakach.Pozdr. Odpowiedz Link
ada9611 Re: pominiety wpis reinaerta 19.04.07, 11:21 a dziwicie sie holendrom?ze sie boja? Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: Niestety Nic nie wiadomo ! 20.04.07, 12:53 Myslalem ze to juz pewne , tak tez przedstawiala to prasa.Niestety na wierzch wylazi cale holenderskie pokretactwo.Ponoc Donner nadal przekonuje Parlament co do otwarcia granic dla polakow. Przeciwni ze wzgledow humanitarnych sa SP,PVDA i popierana dotad rowniez przezemnie PVV.PVDA ujela ten sprzeciw dosc pozytywnie, sa przeciwni bo chca chronic polakow przed wyzyskiem. walcza o te same traktowanie jak i holendrow. Tylko kto wtedy bedzie chcial zatrudniac polakow.Tak wiec nadal zadnej 100% pewnosci. Pokrecone kretactwa ! Odpowiedz Link
debby Wiadomo!!!na 100 % 25.04.07, 15:51 Dzisiaj rzad holenderski postanowil,otworzyc w pelni granice od 1 maja 2007 dla Polakow!!!! Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: Wiadomo!!!na 100 % 27.04.07, 11:44 Decyzje rzadu ,poparl wczoraj definitywnie parlament.Holandia otwarta dla Polakow. Teraz sie dopiero zacznie. Polscy dostarczyciele niewolnikow,juz zachecaja do wyjazdu, przeczytajcie artykul z metra na pierwszej stronie Gazecioszki Wybiorczej.Minimalna praca 1300 € Ha ha ha , zapomnieli dopisac ze brutto.Ja tam sie ciesze , bo holendzry i tak lepiej traktuja Polakow niz Polacy robotnikow z Ukrainy czy Rosji,zobaczcie tez artykul O Chrystynie z Ukrainy ktora pracowala u Kowalskich pod Warsiawka.Tutaj to jednak sprawiedliwosc takich ludzi jak Ci Kowalscy skazuje i zamyka.W PL praworzadnosc i sprawiedliwosc dotyczy tylko swoich. Odpowiedz Link