Dodaj do ulubionych

Zakup samochodu w Holandii

20.10.06, 19:47
Witam

Mam problem, otoz przyjezdza do mnie wkrotce moj tata w odwiedziny i chce mu
zrobic niespodzianke... kupic autko... Prosze o pomoc zorientowane osoby..
Jakie dokumenty musze posiadac, ?Dodam , ze najpierw autko kupie na siebie ,
wiem , ze musze miec paszport i uitreksel z Gemente.Natomiast Co musi miec moj
tata? Chce spisac z nim umowe kupna sprzedazy po polsku(zaoszczedzi na
tlumaczeniu) na kwote 100 euro.. mam nadzieje , ze ten numer przejdzie.. w
koncu zawsze to moge potwierdzic! Gdzie mamy sie udac po spisaniu umowy...
jakie sa koszty tablic wywozowych? ubezpieczenia? Prosze o pomoc...
przeszukalam caly internet, ale wiekszosc informacji to zakup auta w
Niemczech..aha.. czy wie ktos jakie dodatkowe badanie trzeba przeprowadzic w
polsce gdy sie sprowadza autko na gaz.. LPG z instalacja G3 ?

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Pozdrawiam
Silli
Obserwuj wątek
    • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 20.10.06, 20:07
      Cześć,

Jeśli najpierw kupisz auto na siebie, musisz je ubezpieczyć i zapłacić podatek drogowy. Jeśli wkrótce po tym chcesz auto eksportować do Polski (niezależnie czy osobiście, czy przez osobę Twojego ojca), zastanów się, czy jest to warte zachodu.
      Osobiście doradziłbym Ci przede wszystkim, aby Twój tata mógł też uczestniczyć w wyborze samochodu. Ale to takie podejście faceta.

Wracając do tematu - w Holandii nie ma czegoś takiego jak umowa kupna-sprzedaży - wszystko jest na gębę, auto przerejestrowujesz na poczcie (faktycznie, musisz mieć uittreksel nie starszy niż 3 m-ce i dokument tożsamości, ewentualnie holenderskie prawo jazdy) płacąc 10,75 euro (nie pamiętam dokładnie).
      Jeśli chcesz auto eksportować, możesz je albo lawetować, albo przejechać. Do pierwszego wariantu potrzebujesz lawetę oraz auto, które będzie ją ciągnąć, ale to oczywiste. Do drugiego wariantu potrzebujesz tablice wywozowe i ubezpieczenie. Tablice wywozowe (jak i wyrejestrowanie auta) załatwiasz w RDW - holenderskim urzędzie rejestracji pojazdów - www.rdw.nl. Tablice kosztują cos około 11 euro. Ubezpieczenie załatwiasz w GWK Travelex (www.gwk.nl). Możesz też tam załatwić całą procedurę eksportową, ale kosztuje to trochę więcej (na tyle więcej, że ja pokusiłbym się o załatwienie osobno w RDW i GWK). Ale najpierw dowiedz się w GWK, ile kosztuje samo ubezpieczenie.

Jeśli jednak zdecydujesz się na zarejestrowanie auta w Holandii, możesz pominąć procedurę tablic wywozowych itp. Poprostu Twój tata wraca autem na Twoich papierach (najlepiej z umową kupna-sprzedaży, może być po Polsku), w Polsce odkręca tablice, przysyła je do Ciebie, Ty wyrejestrowujesz i zaświadczenie o wyrejestrowaniu wysyłasz mu, a on na tej podstawie rejestruje auto w Polsce.

Odnośnie badań technicznych, poza przeglądem zerowym, musisz zrobić standardowe badanie instalacji gazowej.

I nie pisz, że przeszukałaś cały internet, bo procedura eksportu auta z Holandii jest opisana na forum gazety w wątku auto-moto (sam ją pisałem) i na forum holandia.org (tam też, o dziwo, ja pisałem).

Pozdrawiam i powodzenia!

Koza
      • silli Re: Zakup samochodu w Holandii 20.10.06, 20:28
        Dzieki Koza za odpowiedz..Bardzo mi rozjasniles w glowie. Tez sie zastanawialam
        czy jest sens rejestrowac autko najpierw w holandii, ale nie mam pojecia jak to
        zrobic inaczej..
        Jak to zalatwic, idziemy do particulier... kupujemy autko... i zamiast na poczte
        przepisac na mnie czy tate to gdzie?...Druga opcja.. kupuje na siebie.. tata
        wraca do polski odkreca tablice i.... koszta tez niezle.. musze oplacic ubezp. i
        podatek drogowy w Holandii.. (xantia z G3 .. wagenbelasting 200€ /kwartal )Ehh..
        No i Czy wie ktos moze czy to 100 euro na umowie przejdzie w naszym drogim
        urzedzie celnym?! Aha.. skoro w holandii sie nie spisuje umowy kupna sprzedazy
        to bedzie chyba problem z rejestracja w Polsce?.. To dokument chyba wymagany a
        poza tym , jak obliczaja akcyze, skoro nie ma umowy.. na slowo?.

Przeszukalam caly internet.. w miare mozliwosci.. moze wstukiwalam zle pytania w
        wyszukiwarke.Tak czy owak, dziekuje ci koza za porade.

Silli
        • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 20.10.06, 22:39
          Generalnie podatek drogowy (MRB, potocznie wegbelasting) i ubezpieczenie płacisz za okres, w którym auto jest na Ciebie - będzie to miesiąc, zapłacisz za miesiąc (dokładnie, zapłacisz kwartalną zaliczkę, a resztę Ci zwrócą).

W Holandii nie pisze się umów, ale jaki jest problem napisać? Zakręcić zawijasa długopisem każdy potrafi. Odnośnie 100 euro na umowie - Urząd Celny nie może tego zakwestionować - akcyzę (nielegalną z resztą) płaci się od zadeklarowanej wartości auta na umowie. A ile aut po 2004 przyjechało do Polski w cenie 1 euro, nikt tego nie zliczy.

Jeśli nie chcesz rejestrować na siebie, idziesz z particulerem do RDW (www.rdw.nl/nl/overrdw/contact/locaties/locaties.htm) i tam załatwiasz wyrejestrowanie celem eksportu (Een voertuig uitvoeren). Prosisz o tablice wywozowe i git. Zostaje Ci załatwienie ubezpieczenia.

Podatek drogowy dokładnie policz tu: www.belastingdienst.nl/reken/mrb/index.htm. 200 euro za kwartał to nie jest tak tragicznie dużo - zobacz ile za ropniaka byś zapłaciła.

Powodzenia!

Koza
          • corneliss Re: Zakup samochodu w Holandii 20.10.06, 23:13
            tablice zjazdowe beda Cie kosztowac 130E i sa wazne 2 tyg.
            a umowe wspolwlasnosci ze swoim tata mozecie spisac w PL (na ta kwote 100E)
            chodzi pewnie o koszta ubezpieczenia i podatku - fakt w PL jest tanszy
            no i tutaj ubezpieczenie hol. jest dosyc spore, zalezy tez od firmy ubezp. a
            podatek drogowy zalezy od rodzaju (diesel, gaz sa w sumie najdrozsze, benzyna w
            miare OK)
            • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 20.10.06, 23:35
              Corneliss, 130 euro kosztuje usługa dokumentów eksportowych (wliczając w to tablice) w GWK. Tablice eksportowe sensu stricte robisz sama, płacisz jedynie za dowód - 11,55. Poczytaj na stronach RDW o procedurze wyrejestrowania.

Podatek drogowy (MRB) zależy od: prowincji, w której mieszka właściciel, od masy własnej pojazdu, rodzaju pojazdu (motocykl, przyczepa, samochód osobowy, ciężarowy, wóz kempingowy) i w niektórych przypadkach również od rodzaju paliwa. Po to podałem link do kalkulatora podatku drogowego, żeby każdy mógł sobie wyliczyć ile dokładnie zapłaci za konkretny pojazd. Ale widać to za dużo, bo każdy woli napisać "podatek drogowy jest wysoki, za gaz i diesla zapłacisz najwięcej".
              W Polsce podatek drogowy wliczony jest w cenę cieczy, którą stacje benzynowe sprzedają jako paliwo do pojazdów, a ubezpieczenia, o dziwo, już od jakichś 2 lat nie są ani relatywnie ani nawet bezwzględnie tańsze niż na zachodzie.

Następnym razem zamiast pomagać pójdę na piwo. Bo mierzi mnie, że każdy chce wtrącić swoje przysłowiowe trzy grosze, ale nie czyta wypowiedzi przedmówców.
              • corneliss Re: Zakup samochodu w Holandii 21.10.06, 11:04
                Rocker, nie denerwuj sie tak, zapewniam Cie ze czytalam Twoje wypowiedzi,
                napisalam tylko to co sama wiem, bo wlasnie kupilam samochod i juz mam
                pozalatwiane ubezpiueczenie (przez poprzedniego wlasciciela) APK i podatek
                drogowy
                chyba forum po to jest ze kazdy wrzuca swoje 'trzy grosze' i nikt nie ma
                monopolu na 100% racji ;) Twoje rady sa bardzo cenne i ciesze sie ze ktos i
                mnie tez oswiecil :) pozdrowki
    • silli Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 15:58
      Dzieki raz jeszcze za rzetelne informacje, ...Autko juz wybrane..(uwierz mi
      Koza.. bedzie sie mojemu tacie podobalo) ;) We wtorek idziemy sfinalizowac
      zakup..w srode moj tata przyjezdza i w czwartek pojdziemy autko wyrejestrowac do
      RDW...Mam tylko nadzieje , ze nie bedzie problemu zeby tata zostal u nas jakis
      tydzien po wyrejestrowaniu... tablice sa wazne chyba 1 miesiac i ubezpieczenie
      tez wezme na 30 dni..Uff...Jeszcze tylko musze dokupic zimowe oponki...tez
      troche do wydania.. ale co tam..!

Pozdrawiam

Silli
      • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 16:03
        Nie ma za co, powodzenia.

Tablice wywozowe są ważne 14 dni.
        Opony chyba lepiej Ci będzie kupić w Niemczech, oczywiście używane. Ja kupiłem kiedyś od gościa w Dusseldorfie (100 euro za komplet), handluje na e-bay.de. Jeśli chcesz, mogę Ci dać na niego namiar (jak znajdę).

Pozdrawiam,

Koza
        • iza30_1979 Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 18:58
          rocker mam pytanko do ciebie znasz moze adresy gield samochodowych w holandii
          najlepiej okolice rottrdamu i hagi ale moze tez byc cala holandia
          slyszalam ze na granicy holendersko belgijskiej jest ogromna gielda samochodowa
          wiesz cos o tym??
          pozdr.iza
          • mad_die Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 19:57
            Jak chcesz kupić auto na giełdzie, to jedź do Słomczyna albo Mariampola, tam stoją wszystkie samochody z Europy zachodniej :P:P:P

A tak serio, to poszukaj samochodu na www.autotrack.nl.
        • silli Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 19:19
          Dzieki, ale moj tata nie mowi w zadnym innym jezyku niz polski i zakup gdzies w
          niemczech opon, stanowilby problem. A poza tym w Holandii na marktplaats tez mam
          na oku oponki zimowe 4 szt. z felgami za 125 euro...uzywane oczywiscie, ale
          profil maja jeszcze okej. Szkoda ,ze nie da sie przedluzyc czasu waznosci
          tablic.. no ale trudno .. w tym ukladzie wysle go do domu we wtorek przyszlego
          tygodnia i mam nadzieje ze 1,5 tygodnia starczy mu na zalatwienie formalnosci w
          polsce.

Pozdrowionka

Silli
          • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 22.10.06, 21:28
            Tablice są w zasadzie potrzebne tylko na przejazd. Auto bez tablic może sobie stać w Polsce. Więc jeśli Twój tata pojedzie w ostatnich dniach ważności tablic, to nic się nie stanie.
            Dowiedz się jeszcze przed tym, ile kosztuje samo ubezpieczenie w GWK, bo zaświadczenie o wyrejestrowaniu z RDW kosztuje 11,55 euro, i tyle samo kosztuje tablica eksportowa. Znalazłem jeden garaż (www.autohs.nl), który dla samochodów zakupionych u nich oferuje komplet papierów eksportowych (z ubezpieczeniem) za 100 euro, więc dedukując, ubezpieczenie nie może być droższe niż 76,90 euro na te 14 dni.
            Czytałem jeszcze raz dokładnie o całej procedurze eksportowej, i poza kompletem dokumentów potrzebujesz jednak tej umowy kupna-sprzedaży. Możesz ją spisać w dwóch językach.

Powodzenia!

Koza
            • silli Re: Zakup samochodu w Holandii 23.10.06, 22:17
              Hmm.. Na stronie GWK nie informuja o cenach, wiec musze znalezc punkt gdzies w
              okolicach Den Bosch mam nadzieje ze jest takowy. A czy orientujesz sie cos na
              temat tlumaczenia przysieglego dokumentow?.Umowe kupna bede miala po polsku,
              wiec no problem.Natomiast samochod przy wyrejestrowaniu ma zabierane papiery
              czyli deel I, II , III, czy powinnam zrobic kopie i dac do tlumaczenia czy tez w
              RDW dadza mi swistek o wyrejestrowaniu i ten tez musze przetlumaczyc?.
              cholewcia, mam nadzieje , ze nie zbierze sie za duzo papierkow do tlumaczenia bo
              to tez troche kosztowna sprawa.

A wogole to.. skad jestes Koza?

:) Pozdrawiam
              Silli
              • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 24.10.06, 23:04
                Z Pacanowa ;)

Z RDW dostaniesz świadectwo wyrejestrowania i to jest podstawa do zarejestrowania w Polsce, więc tłumaczysz ten papier. Kopie starego dowodu zrób dla własnej pewności, zawsze będziesz miała dane poprzedniego właściciela.

Co do tłumaczenia przysięgłego, to unikaj biur tłumaczy, skontaktuj się z tłumaczem bezpośrednio. Na tłumaczenia przysięgłe ceny są ustalone urzędowo i tłumacz nie może wiąć więcej. A biuro dyktuje swoje ceny (nierzadko 2x urzędowe).

GWK Retial Branch
                Stationsplein 133
                Den Bosch, 5211 BP
                (Na stronie: Contact / Zoek vestiging / Retail Branch / Europe / Netherlands / ..., gdyby Ci Den Bosch nie odpowiadał)

Powodzenia!

Koza
                • silli Re: Zakup samochodu w Holandii 25.10.06, 10:30
                  Pacanow?.. ohh.. to piekne miasto hahaha

A holenderskie APK tez musze tlumaczyc? Czy tylko swistek z RDW?

Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi, jestes skarbnica wiedzy..;)

Silli
                  • rocker Re: Zakup samochodu w Holandii 25.10.06, 19:48
                    "W Pacanowie kozy kują" ;)

APK (Algemeene Periodieke Keuring) to odpowiednik polskiego przeglądu technicznego dopuszczającego pojazd do ruchu. Nie wiem, jak teraz wygląda dokładnie ustawodawstwo w Polsce (chyba nadal trzeba płacić akcyzę, mimo że jest ona nielegalna), ale zagraniczny przegląd techniczny nie jest w Polsce honorowany. I właśnie dlatego musisz zrobić tzw. przegląd zerowy. Gdyby jednak APK było w Polsce uznawane, musisz przetłumaczyć także ten świstek.
                    Dla pewności zadzwoń do wydziału komunikacji, w którym auto będzie rejestrowane, i zapytaj, jakie dokładnie dokumenty są wymagane przy rejestracji pojazdu sprowadzonego zza granicy z kraju członkowskiego UE. Niestety, to jest Polska właśnie, i w każdym urzędzie jest inaczej.

Powodzenia!

Koza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka