19.11.06, 19:12
Zawsze zdumiewa mnie rasizm Polakow na obczyznie. Czy to beda Polacy z Jackowa
w Szikago czy w Johanesburgu czy nawet w Amsterdamie; pogarda dla innych nacji
(a szczegolnie tych 'gorszych' od Nas) jest wszechobecna. Jakze czesto slysze
z ust rodakow rozne obelgi na kolorowych, arabow, rumunow, ruskich itd.
W tym niestety Pan Widmowolnosci nie rozni sie od reszty.
Cytuje ostatnie zdanie z jego webloga:
"Miedzy innymi dlatego w nadchodzacych wyborach bede glosowal na Partje
Wolnosci Gerta Wildersa , do czego namawiam wszystkich uprawnionych do
glosowania."
Dla Wilders'a Polak jest takim samym codzoziemcem jak muzolman.

Zycze owocnych wyborow

Andrzej Skibinski, Breda

Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: rasizm 19.11.06, 20:40
      skibamail napisał:

> Zawsze zdumiewa mnie rasizm Polakow na obczyznie. Czy to beda Polacy z Jackowa
      > w Szikago czy w Johanesburgu czy nawet w Amsterdamie; pogarda dla innych nacji
      > (a szczegolnie tych 'gorszych' od Nas) jest wszechobecna.

Tylko bez uogolnien tego typu prosze! Ktore sa to nacje "gorsze" od NAS, bo ja
      nie wiem, wydawalo mi, sie ze czlowiek to zawsze czlowiek, mimo, ze od malpy
      pochodzi:-)
      • ropsu Re: rasizm 19.11.06, 21:41
        No przeciez Skiba ujal slowo GORSZE w cudzyslow. Nie czytalem bloga i nie bardzo
        wiem o co chodzi niemniej zgadzam sie ze Skiba, iz dla przecietnego
        Holendra(Anglika,Dunczyka,itd) jestesmy tym samym czym rozni Marokanczycy,
        Rumuni,etc i nie ma sie o co gniewac bo...jestemy takimi samymi ludzmi.
        Protekcjonalny i pogardliwy stosunek do przybyszow wzmacnia sie wprost
        proporcjonalnie do wzrostu ich ilosci w danym kraju. Rasizm Polakow jest okropny
        i kompletnie irracjonalny bo przeciez Polska to kraj monokulturowy i ''bialy''.
        Podczas gdy w Holandii dyskusje i obawy zwiazane z iloscia cudzoziemcow, a
        zwlaszcza muzulmanow sa uzasadnione, to stosunek naszych rodakow do tych
        ''gorszych'' usprawiedliwia postrzeganie nas przez tych ''lepszych''.Tak na
        marginesie:juz wiem jak zaglosuje Widmo. A inni? Mozecie sie zwierzyc?
        • ada9611 Re: rasizm 19.11.06, 22:26
          chyba cda,choc niektore postulaty z cda,nie podobaja mi sie.wole cda,niz ta
          oklepana ,,buzke,,z pvd bosa.
          • kingadpl Re: rasizm 20.11.06, 11:01
            hmm, to dlaczego Polacy sie niekiedy zachowuja sie jak ostatnie chamy na
            obczyznie? Inaczej nie byloby takich problemow. Czytajac w gazecie,
            ogolnokrajowej, ze Polacy kradna grzyby w parku narodowym robi sie niestety
            nieswojo, i nie dziwie sie ze jestesmy zaszufladkowani do zlodziei i pijakow na
            obczyznie....
            • napolnoc Re: rasizm 20.11.06, 11:46
              Mnie sie wydaje, ze to wlasnie z powodu tego, ze Polska jest taka monolityczna,
              jestesmy rasistami. Po prostu nie mielismy okazji "pocwiczyc" tolerancji na
              codzien, nie wyedukowalismy sie pod tym wzgledem. Jestem pewna, ze nadal wieksza
              czesc Polakow w zyciu nie widziala murzyna, nie dotykala innej skory, nie byla w
              innym kosciele. Zreszta, nawet Polakom niekatolikom jest juz trudno zyc w PL, a
              co dopiero cudzoziemcom, niebialym itd.
              • kingadpl Re: rasizm 20.11.06, 13:00
                zgadzam sie w zupelnosci!
                • widmowolnosci Re: rasizm 20.11.06, 13:45
                  Drodzy Panstwo. Dostalo mi sie ! Kto jak kto ale nawet Skibamail okreslil
                  mnie rasista.To i tak lepiej , bo moja wlasna zona nazwala mnie z tego
                  samego powodu faszysta.Kiedys kiedy bylem czlonkiem PVDA i glosowalem na te
                  partje nazywala mnie komuchem. Teraz sama glosuje na PVDA . Tolerancja
                  polega na tym aby szanowac poglady i wolnosc innych.Dopiero brak
                  tolerancji to prawdziwy rasizm.Ludzie program Wildersa jest jedynym dobrym
                  programem dla obcokrajowcow legalnie zakorzenionych w Holandii.Nawiasem
                  mowiac zona Wildersa pochodzi z Wegier.Wilders chce powstrzymac
                  niekontrolowany naplyw ekstremalnych elementow i tyle. Chcecie aby na rynku
                  pracy pojawilo sie kilkadziesiat milionow pracujacych za 1 € dziennie
                  Turkow. Prosze bardzo glosujcie na PVDA albo jeszcze lepiej na CDA lub
                  VVD. Znam Turkow , mam do nich respekt , potrafia doskonale pracowac ,
                  moim zdaniem lepiej niz Polacy, sa gorzej wyksztalceni dat wel.Nawet
                  sami Turcy , Ci ktorzy mieszkaja w NL , dosc sceptycznie podchodza do
                  planow unijnych , wielu tez bedzie glosowalo na Wildersa.Troche tolerancii
                  please ! Tolerancja to wlasnie jest brak rasizmu, a tego niestety wielu
                  polakom rzeczywiscie brakuje. Wkrotce na moim weblogu Album Forum
                  Polska-Holandia do tego powroce. Niestety nie mam teraz czasu. Serdecznie
                  Pozdrawiam ! Widmo
                  • skibamail Re: rasizm 20.11.06, 16:39
                    >nawet Skibamail okresli mnie rasista. To i tak lepiej,
                    >bo moja wlasna zona nazwala mnie z tego powodu faszysta.

Prawie zawsze sie z taba zgadzam szanowny Widmowolnosci, ale propagowanie tego
                    pajaca holenderskiej polityki to juz bylo dla mnie za wiele.

Nie bede sie rozpisywal na jego temat bo mi szkoda czasu.
                    Kilka przykladow z jego 'programu':

- Introductie heropvoedingskampen
                    - Preventief fouilleren in het hele land
                    - Niet-Nederlanders die een misdrijf plegen worden direct uit Nederland verwijderd
                    - Afschaffen stemrecht gemeenteraden voor niet-Nederlanders
                    - Afschaffen dubbele nationaliteit
                    - Naturalisatie pas na 10 jaar rechtmatig verblijf in Nederland
                    - Eerste tien jaar verblijf vreemdelingen in Nederland: geen recht op uitkering
                    - Verbod hoofddoekjes in publieke functies (moja babcia by sie w grobie
                    przewrocila! Sama tolerancja!)
                    - Grenzen zo lang mogelijk dichthouden voor Oost-Europese werknemers
                    - Afschaffen Schengen-visa, Nederland gaat weer geheel over eigen
                    toelatingsbeleid vreemdelingen
                    - Geen nieuwe Europese Grondwet
                    - Afschaffen Europees Parlement
                    itd, itd. Kogo to pasjonuje odsylam do www.geertwilders.nl/

... jednym slowem tolerancja dla blondynów. :-)

• ada9611 Re: rasizm 20.11.06, 21:43
                      wiecie chyba zadna partia nie jest dobra,i czy my kogo wybierzemy ,i tak bedzie
                      dla nas zawsze cos nie tak.tylko ja naprawde nie chce aby turcja weszla do
                      eruopy,bo to juz nie europa tylko azja,dalej nie bede sie wypowiadac bo zostane
                      posadzona o rasizm,.tylko chce aby moje dzieci z obywatelstwem holenderskim
                      milay prace za te iles lat,a nie ze firmy wezma z iinych tanszych
                      krajow ,chyba wiecie o czym mowie.chce aby moje dzieci poszly do szkoly
                      [dobrej.i nawet gdy tyle lat oszczedzam dla nich,na studia,czy starczy?
                      niewiem.dlatego podoba mi sie pomysl ksizek szkolnych w colegu,darmowych.i tak
                      mozna by dalej i dalej.hypotek aftrek -do 350 tys ,tez mi sie podoba ,jesli
                      ktos kupuje chatke za pol milona,to chyba nie musi az tak czekac na upragnione
                      pieniazki z podatku?wiec,sami zobaczymy co bedzie po srodzie,czy lepiej czy
                      gorzej,nie wiem.ale ja juz naprwde nie moge patrzec na bosa,i tych roznych
                      typkow.ale na polskich politykow tez nie moge...
                      • mister1 Re: rasizm 20.11.06, 22:06
                        nie przesadzajmy z tym posadzaniem o rasizm - przez glupote politykow ktorzy
                        wymyslili " polityczna poprawnosc" Holandia wpadla w tarapaty etniczne - jest
                        teraz problemem dla panow z Hagi " tak czy nie dla burki ?" - paniczny lek
                        przed mullami i wykonawcow ich polecen.
                        • mister1 errata 20.11.06, 22:07
                          ...mullami i wykonawcami ich polecen.
                          • ada9611 Re: errata 20.11.06, 22:23
                            a ,jeszcze dodam,zamiast tak bic sie o wladze,nasi politycy,moze by sie zajeli-
                            jugdzorg co nie sprawnie dzila,ostrzejsze kary dla pedofili,i tyle innych
                            waznych rzeczy,a nie kusic -gratis kinder opvang,z czyich podatkow ,kieszeni to
                            pojdzie?a polityka to wielkie morze i mozna dlugo by romzawiac.pa
    • skibamail Re: rasizm 24.11.06, 19:04
      Tegoroczne wybory w Holandii wygral zdecydowanie Pan Wilders.
      Ten tleniony mozart holenderskiej polityki skanalizowal wszystkie
      antycudzoziemskie fobie i zdobyl 9 stolkow parlamenu.
      Jak to zrobil? Prosto.
      Krzyknol: "Trzeba zatamowc tsunami islamu!"
      To byla jego cala kampania wyborcza.
      Gdyby nie to, ze wiekszosc Holendrow ma poczucie przyzwoitosci to ten pajac
      zdobyl by 20 stolkow w parlamencie. Ale, w tym wypadku - na szczescie, Holender
      nie robi zawsze tego co mysli.
      Tym czym sa dzisiaj Turcy i Marokanie w Holandii - czyli dzisiejsi znienawidzeni
      muzulmanie - tym beda w tym kraju... Polacy za 20 lat.

pozdrawiam

• wiatrak.nl
      • SKiBA
      • skiba.nl
      • iza30_1979 Re: rasizm 24.11.06, 19:16
        czy to jest ten sam pan co jest za otworzeniem rynku pracy????
        pozdr.
      • mister1 Re: rasizm 24.11.06, 19:50
        Tym czym sa dzisiaj Turcy i Marokanie w Holandii - czyli dzisiejsi znienawidzen
        > i
        > muzulmanie - tym beda w tym kraju... Polacy za 20 lat.
        >
        piszesz skiba kompletne bzdury - nie pierwsza to juz emigracja Polakow do
        Holandii - jakos gornicy z Limburgii nie stali sie "znienawidzonymi ogolnie
        muzulmanami", to samo z emigracja polityczna krotko po wojnie - Polacy
        swietnie sie zasymilowali a w porownaniu z innymi mniejszosciami, Polacy
        zachowuja sie przyzwoicie i niewiele z nimi klopotu ( slowa nadkomisarza Wiardy
        dla polskiej TVP). Druga czy trzecia generacja Polakow niczym sie nie rozni od
        autochtonow, czego nie mozna powiedziec o mniejszosci islamskiej.
        • ada9611 Re: rasizm 24.11.06, 23:20
          faktycznie,skiba bzdura.tu nie o to chodzi,jakbys sie jeszcze malo naczytal-tu
          chodzi o -samleving,tu chodzi o morderstwo theo van goh,tu chodzi o grozby pod
          adresem wildersa,samir .a.ktory chcial wysadzic normalnych ludzi w
          powietrze,niskie kary.i tak dalej.nie pochwalam pogladow wildersa,[chociaz z
          dwa by sie dobre znalzly]a po pierwsze to chyba cda,wygrala,a pozniej reszta.po
          prostu ludzie mja dosc,a chyba osttnie przegielo szale,gdy niedwno
          ogloszono ,ze jedno swieto z pinkste chca zamienic na wolne rmadan.tak wiec
          ludzie po uszy im wychodzi,normen ,tolerancja itd.nie mowie tu o sobie...ale o
          wiekszosci lub moze odwrotnie ..mniejszosc.
          • anthonyi Re: rasizm ? 19.01.07, 18:42
            podpisuje sie pod tym - a pan Skiba to jeden z Nawiedzonych Poprawnych
            Politycznie - wlasnie takie poglady wykanczaja ten kraj.
      • widmowolnosci Re: rasizm 25.11.06, 12:46
        Panie Andrzeju ! Wilders ma bardzo zdrowe poglady. I nie chodzi mu o
        prymitywny antyislamizm a o obrone wolnosci.Juz teraz religijni fanatycy
        islamscy probuja nam dyktowac jakie filmy maja powstawac , jakie dowcipy
        wolno publikowac. W duzych miastach dzielnice sa terroryzowane przez
        marokanskich wyrostkow.Islam niesie ze soba zniszczenie.Oni cha nasza
        kulture , cywilizacje zniszczyc aby zastapic ja wlasna kultura i wlasnym
        systemem wartosci.Prosze przyjrzec sie historii podbojow islamskich.prawie
        Prawie cale holenderskie spektrum polityczne jest skorumpowane
        petrodolarami islamskimi poniewaz panstwa islamskie sa glownym partnerem
        handlowym holendrow.Islam ma petrokase wiec potulni moga liczyc na zakupy
        zywnosci i artykulow przemyslowych przez wiernych.Wyspe palmowa buduja
        holendrzy,prawie cala produkcja niektorych fabryk jest nabywana przez
        panstwa muzulmanskie. Ale muzulmanie wykorzystuja te uzaleznienia i coraz
        bardziej szantazuja slabowite rzady nie nadajacych sie do rzadzenia
        pseudosocjalistow i religijnych fundamentalistow z chrzescijanskim
        rodowodem.To sa politycy ktorzy raz jeden doprowadzili do katastrofy II
        wojny swiatowej, swoja glupia tolerancja dla hitlerowskich demokratow.Nie
        robmy tego bledu po raz drugi.Poprzyjmy Gerda Wildersa w jego walce o
        utrzymanie wolnosci w Europie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka