Dodaj do ulubionych

Esencja problemu z klerem.

03.01.10, 16:42
Normalni i zdrowo myślący ludzie (niekoniecznie ateiści) mają dość,
że wspólnie wypracowane dobra zostają przekazywane w różny sposób na
utrzymywanie kleru. Kler nie płaci podatków (albo robi to w sposób
szczątkowy). Ci ludzie mają też dość sterowanie polityką przez kler
i ciągłego mieszania się do spraw lokalnych zupełnie nie związanych
z ich posługą.
Jeśli, ktoś taki zaczyna upominać kler i próbuje ukrócić ich
chciwość, to odrazu wyrastają ich obrońcy, którzy starają się
kierować dyskusję na płaszczyznę ideologiczną, górnolotną, odwołują
się do wielowiekowej historii itd.
Nie dajcie się zwieść i omamić i sterować.
Obserwuj wątek
    • heymdall Re: Esencja problemu z klerem. 03.01.10, 17:35
      a) kler płaci podatki, tylko ty czytasz science-fiction z "Faktow i mitów" i
      bierzesz to za prawdę .. smile
      b) lepiej odwoływać się do historii, niż do fanaberii burdelmamy o wyglądzie
      Senyszyn smile
      --------------------------------------------------------------
      Gdyby ktokolwiek przyłapał mixerka na gwałceniu osła, to każdy sąd mixerka
      uniewinniłby, gdyż spółkowanie w ramach jednego gatunku nie jest zakazane ..
      • librys Re: Esencja problemu z klerem. 03.01.10, 17:59
        Jak widać po kolejnych postach, słusznie heymdall został wybrany na
        oszołoma tego forum.
        Ja uważam, że problem kleru w istnieje i to nie tylko w Polsce.
        Religia jest ludziom potrzebna, ludzie chcą w coś wierzyć. Problem
        jest w tym, którzy chcą miedzy ludźmi a Bogiem pośredniczyć i za tą
        swoją "usługę" żądają znacznie więcej niż powinni. W Biblii napisano
        jak należy postępować, niestety, kler zamiast się postępować tak jak
        nauczał Jezus nie daje dobrych przykładów. Stąd bunt ludzi i chęć
        ograniczania ich coraz większego panoszenia sie w kraju.
        • heymdall dobra, dobra .. 03.01.10, 18:20
          ta sama śpiewka: ogólniki, hasełka powtarzane bez cienia refleksji - a konkrety
          ? jak napisano w Biblii ? jest tam cennik usług ? jest o ilości podatków ?
          kurcze, naprawdę oryginalna ta twoja biblia .. zabawne, że na pewno Biblię to
          miałeś w ręku w życiu chyba 2 razy, i to dlatego, bo podawałeś ją komu innemu smile
          znawca się znalazł smile

• makler4 Re: Esencja problemu z klerem. 03.01.10, 19:30
        Kler to była zawsze bardzo wykształcona i zorganizowana grupa ludzi.
        Umieli usuwać niewygodnych, a promować ich wasali. Mieli swoje
        armie, szkoły, szpitale. Dziś mówi się, że mają najlepszy wywiad. A
        wszystko robią w imię Pana. A tak naprawdę umieją pilnować swoich
        interesów i żerują na społeczeństwie, wybierając najsłabsze i
        zagubione osobniki. To bardzo niebezpieczny przeciwnik. Tego typu
        media są bardzo nielubiane przez nich, choć jak widać też się tu
        udzielają.
        • heymdall skąd ten bełkot, maklerku ?? 03.01.10, 19:46
          "Kler to była zawsze bardzo wykształcona i zorganizowana grupa ludzi"
          czyżby ewolucja poglądów ??

"Umieli usuwać niewygodnych" - nie mów: to gułagi księża budowali ? może jakieś
          konkret .. napisz, pośmiejemy się smile

"A tak naprawdę umieją pilnować swoich interesów i żerują na społeczeństwie,
          wybierając najsłabsze i zagubione osobniki"
          naprawdę ? dzisiaj byłem w kościele - tłum, wszyscy zdrowi, nikt na wyczerpanego
          nie wyglądał

"To bardzo niebezpieczny przeciwnik" - och: to niedługo zaczniesz szermować
          walką klas ??

"Tego typu media są bardzo nielubiane przez nich"
          chyba złe słowo "nielubiane .. raczej "sa tak śmiesznie żenujące"

"choć jak widać też się tu udzielają"
          tzn. gdzie ?? w mediach ??

polecam lepsze przyjrzenie się pisanym przez ciebie samego banałom i ogólnikom:
          bełkot bez sensu, może i użyte są chwytliwe słowa" "niebezpieczny", "usuwają",
          etc, ale i tak bez sensu smile albo zacznij pisać coś z głowy, zamiast kopiować coś
          bez namysłu .. choć, lepiej już kopiuj: obawiam się, że może być jeszcze gorzej,
          kiedy napiszesz coś z głowy

• makler4 Re:najpierw poczytaj fakty oszołomku 03.01.10, 20:16
            Staram się nie dyskutować z forumowymi oszołomami.
            Raz zrobię wyjątek i zaproponuję zapoznanie z podstawowymi
            informacjami jakie należy sobie przyswoić, aby zacząć dyskusję na
            ten temat. Jak widzę oszołomy mają trudności z wykorzystaniem
            internetu, postaram się podać parę ważnych linków.
            O krucjatach:
            pl.wikipedia.org/wiki/Wyprawy_krzy%C5%BCowe
            O inkwizycji:
            pl.wikipedia.org/wiki/Inkwizycja
            O zakonie krzyżackim:
            pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_krzy%C5%BCacki
            O Janie Husie (spalonym na stosie):
            pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus
            O Lutrze:
            pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Luter
            Zapraszam do lektury, jak sobie nasz oszołom poczyta to poźniej może
            mądrzej będzie pisał.?
            • heymdall Re:najpierw poczytaj fakty oszołomku 03.01.10, 21:33
              to jest cała twoja osnowa wiedzy o kościele ?? podziwiam .. ciekaw jestem, co na
              to karol ? :p .. nie rozumiem, o czym mówisz .. argumenty jak z d.. bo mógłbym
              przypomnieć ci ilość ofiar podczas każdej rewolucji walczącej z kościołem ..
              czyli nędza z twojej strony, ale niczego innego nie można byłoby się spodziewać ..
            • heymdall makler: czyli kolejny bełkot nieuka.. 03.01.10, 21:38
              .. którego koronnym dowodem w dyskusji jest fakt, że kiedyś tak kk nabroił ..
              ale to raczej świeccy, a nie kapłani, ale nasz nieuk nie raczy o tym pamiętać -
              nie raczy pamiętać tez o tym, że wtedy na porządku dziennym były wojny religijne
              praktycznie w KAŻDEJ rozwiniętej kulturze - więc obarczanie winą kościoła jest
              argumentem z d.. wziętym .. i prawdopodobnie tą częścią ciała maklerek myśli, bo
              o tak prostacką logikę nie oskarżałbym mózgu smile
              niestety, jeżeli myślisz, ze jest to dla mnie nowość, to się mylisz .. nie
              oświeciłeś mnie i nie zaimponowałeś - twój sufit to moja podłoga .. wikipedia to
              nie jedyne źródło wiedzy .. radzę poczytać książki, jeżeli pamiętasz jeszcze, co
              to jest smile
              • heymdall Re: makler: czyli kolejny bełkot nieuka.. 03.01.10, 22:09

skasowało mi punkt 4)
                4) czynniki psychologiczne: twój przeżarty banałem i bełkotem móżdżek nie
                uwzględnia faktu, iż wtedy religia zajmował poczesne miejsce w życiu ludzi -
                czyli władza, struktura społeczna pochodziła niejako z rąk boskich .. czyli każe
                podważenie struktury społecznej czy religii było swego rodzaju herezją i
                zamachem na ludzkość .. i tak było w każdej ówczesnej religii .. a ty myślisz
                faktycznie jak "inteligent z awansu" .. i władza ludowa, która pomyłkowo dała ci
                wykształcenie nie nauczyła, że należy czasem popatrzeć z perspektywy danego
                czasu, anie tylko zgodnie z wytycznymi plenum ..
            • heymdall zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouczę 03.01.10, 22:03
              cię nieco, więc doceń to ..
              1) inkwizycja - wiesz o tym, że była kościelna i świecka - i ta świecka (miejska
              czy wywodząca się z wysokich rodów) narobiła więcej szkód, natomiast kościelna
              działał w inny sposób i wprowadziła wiele do języka i praktyki sadowniczej
              (jeżeli prymitywnie myślisz, że tortury, a tak zakładam, bo niczego innego się
              nie spodziewam, to mylisz się, tumanku). Przy okazji - protestancka wersja
              inkwizycji nawet nie pozorowała aspektów prawnych procesu i była bardziej
              wydajna (dłużej działała) - więc protesty zanoś pod kościół protestancki ..

forum.histmag.org/index.php?PHPSESSID=34dfe660cff5bc90fd3f49f6feecc8d6&topic=1790.0;wap2
              polecam tumanku do poczytania i przemyślenia - to forum magazynu historycznego a
              nie wikipedia .. tam ludzie w odróżnieniu od ciebie czytają a nie bezrozumnie
              operują hasełkami .. ale wątpię, że zrozumiesz, bo ideologia przesłania ci oczy wink

2) krucjaty - sam sobie narobiłeś na łeb (wikipedia czasem potrafi być okrutna
              dla podających linki bez zrozumienia), cytuję:
              " Przyczyny wypraw krzyżowych [edytuj]

* odpowiedź i reakcja na agresywną politykę prowadzoną przez władców
              muzułmańskich
              * odbicie (a dopiero potem obrona) Jerozolimy, Świętego Grobu Pańskiego i
              ogólnie Ziemi Świętej z rąk "niewiernych"
              * głoszenie religii chrześcijańskiej
              * obrona pogranicza Bizancjum

Interesy krzyżowców :

* przeludnienie Europy a także ciągłe konflikty między władcami europejskimi
              (brak ziem do podziału
              * chęć wzbogacenia się biednego rycerstwa
              * możliwość odpuszczenia wszelkich grzechów, lecz również uzyskania
              błogosławieństwa za udział w krucjacie"

jedyny punkt (pozornie) będący zarzutem dla kościoła to odpuszczenie grzechów za
              krucjatę - jeden drobny problem: w owych czasach każda religia prawie była
              uwikłana w konflikty i po każdej stronie wierzono, że udział w wojnie to droga
              zbawienia, czy czegoś tam innego .. w pozostałych punktach mowa o rycerstwie i
              celach politycznych świeckich .. przecież Jerozolimą rządził król a nie biskup
              .. no, chyba, że twoja wiedza o historii pochodzi z "Królestwa niebieskiego"

3) Hus, Luter .. zapomniałeś o Savonaroli, pacanku, ale ty tylko wstawiasz
              bezmyślnie linki z tego, co ci pierwsze przyjdzie na myśl i jest chwytliwe ..
              zapomniałeś tez o tym, ze stworzone jakby w opozycji ustroje religijne były
              znacznie bardziej teokracją wojenną niż w krajach katolickich (vide: husyci) ..
              zapomniałeś też tumanku, ze te biedne i niewinne ruchy rewolucyjno-religijne
              przekształciły się w wojny domowe lub na większą skalę (vide: husyci napadający
              w głąb ziem niemieckich) .. rzecz druga i może ciekawa: ci sami husyci razem z
              polskimi katolikami napieprzają Krzyżaków ..
              5) .. i tu przechodzimy do meritum bo osiągnąłeś szczyt w kretyństwie - jeżeli
              krzyżacy robili wojny religijne, to pod jakim znakiem religijnym startowali
              Polacy ?? nie lubię tego słowa, ale cytując moorelanda: jesteś matołem ..
              uwierzyłeś krzyżackim pismom propagandowym, jakoby Jagiełło był poganinem ..
              krzyżacy pod groźbą ekskomuniki musieli je odwołać .. więc argumencik jak z d ..

poucz się i poczytaj - może przestaniesz wreszcie szermować prymitywnymi
              argumentami .. jak widzisz: twój sufit jest dalej moją podłogą ..

• 1.karol7777 Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 22:47
                Znowu ten temat, zapomniałeś Heymdall podać kontrargumenty o Rewolucji
                Francuskiej, masakrze w Wandei, zbrodniach stalinowskich, nazistowskich,
                książkach Dana Browna.

Z tym obroną Bizancjum to pojechałeś, tak mocno bronili, że aż w końcu złupili i
                na kilkadziesiąt lat stworzyli Cesarstwo Łacińskie.

• heymdall Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 22:51
                  zauważ, że nie podałem .. dlaczego teraz nie pojeździsz po maklerku za
                  prymitywne żonglowanie argumentami .. rozumiem, że koszula bliższa ciału, ale
                  karol, jest jeszcze coś takiego jak prawda wynikająca z wiedzy i prawda jest
                  obiektywna mimo wiejskich obiegowych powiedzonek i wiedzy żywcem z filmu "Imię
                  róży" czy książek wymienionego przez ciebie .. smile .. czyi jednak sympatie
                  ideologiczne przed prawdą i wiedzą, karol ??
                • 1.karol7777 Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 23:16
                  Ni przypiął ni przyłatał twój ostatni post.
                  Odnisłem się do do niby obrony Bizancjum przez krzyżowców, co jest
                  nadużyciem i z perspektywy czasu wyszedł negatywny bilans z pomocy krzyżowców
                  Bizancjum.
                  Po schizmie, Papieże traktowali Konstantynopol jako konkurencyjny ośrodek władzy
                  duchowej, krzyżowcy znacznie osłabili Bizancjum,
                  mimo że Bizantyjczycy łudzili się, że krzyżowcy przychodzą z pomocą.
                  Nie wiem naprawdę gdzie w Imię Róży jest cokolwiek o podbijaniu Bizancjum przez
                  krzyżowców?
                  Może ty w ogóle negujesz powstanie Cesarstwa Łacińskiego?
                  A co mam odpowiedzieć Maklerowi, że miesza fakty i nie zna historii.
                  On to wie i ty to wiesz, co ja z nim będę dyskutował.

Portal jest ok, ale artykuły, które wybrałeś to porażka.

Krytykujesz adwersarzy, a sam podajesz artykuły o znikomej wartości.
                  Rafał Ziemkiewicz i Waldemar Łysiak, to mają być obiektywnie patrzący na świat
                  historycy czy publicyści?
                  lepiej trafić nie można było,
                  naprawdę jestem pod wrażeniem Heymdall. Negatywnym.
                  Fatalny błąd, że podałeś ten link, stąd opierasz swoją wiedzę na tematy
                  historyczne,
                  Ziemkiewicz to tuba prawicowej publicystyki, broniący Kościoła i PIS za wszelką
                  cenę, wbrew faktom i źródłom,
                  Łysiak pisarz przyzwoity, ale stricte prawicowy jednak, bez krzty obiektywizmu.
                  • 1.karol7777 Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 23:19
                    Sorry, że tak wszystko w skrócie, mam nadzieję, że się domyślisz Heymdall.
                    • 1.karol7777 Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 23:37
                      Nie.
                      Odniosłem się do twojego fragmentu obrony Bizancjum przez krzyżowców, co jest
                      nieprawdą, bo na pewno krzyżowcy nie przysporzyli żadnych korzyści Bizancjum,
                      tylko szkody.
                      Tylko tyle.
                      • heymdall Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 23:41
                        ja tylko zacytowałem zacytowaną przez maklerka jak "absolut" historyczny wiki,
                        żeby udowodnić, ze jako materiał historyczny jest najwyżej średnia smile i że
                        lepiej czytać książki .. chcąc nie chcąc, przejechałeś się po maklerku ..
                  • heymdall Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 04.01.10, 00:02
                    cytat o inkwizycji był odnośnie książki, łysiak czy ziemkiewicz dodali tylko od
                    siebie .. jeżeli obaj stwierdzą, że kwadrat ma 4 kąty po 90 stopni każdy, to też
                    to zakwestionujesz, bo nie pasują ci ideologicznie ??.. a autor książki był inny
                    i opierał się na materiałach procesowych, a nie na bredniach z "Faktów i mitów" ..

link był z dyskusji historyków, którzy wgłębili się w temat (książki!! zauważ,
                    ile cytują) a nie popaprańców z antykościelną pianą na mordach .. rozumiem, może
                    wolisz linki z faktów i mitów o tym, że kościół nie płaci podatku, co obaliłem
                    niedawnym postem, ale ok .. to, że obala się przy pomocy historycznych
                    dokumentów głupi mit, który pasował ci ideologicznie a nie jest zgodny z prawdą,
                    nie zmienia faktu, że nie jest prawdą ..

znam realia Bizancjum - Steve Runciman świetnie to opisywał i wiem, że było
                    niejako strefa buforowa i tak naprawdę zachód wolał Bizancjum na tyle mocne, by
                    opierać się Turkom, lecz na tyle słabe, by pozostawać pod wpływem Rzymu .. wiem
                    też, że miasta włoskie wolały handel wschodni bez pośredników w Bizancjum, ale
                    przeliczyli się i nie znali możliwości militarnych Turków .. poza tym, polecam:

www.dobreksiazki.pl/b6953-1453-upadek-konstantynopola.htm
                    przeczytałem .. właściwie pochłonąłem .. "Imię róży" .. hmm .. wciąż widzę mamy
                    problem z komunikacją na poziomie metafor smile

"znikomej wartości" ?? przepraszam, to autor na którego jest cenzura obecnie
                    cenzura GW) a który sprzedaje bardzo dużo książek zahaczających o historię jest
                    mniej wiarygodny od "Faktów i mitów" ??
                    możesz się śmiać, ale ja kiedyś siedziałem przed telewizorem i oglądałem "Wielką
                    grę" .. temat: marszałkowie napoleońscy .. i uwierz mi: odpowiedziałem sobie na
                    wszystkie pytania dokładnie według Łysiaka (napoleonisty z zamiłowania zresztą) ..

widzę, że wciąż ideologia stoi u ciebie przed obiektywną prawda i uczciwością w
                    podawaniu faktów .. ja bez bólu zębów wciąż potrafię czytać i Geremka (choć
                    politycznie jest mi daleki i uważam go za sztucznie nadmuchaną "świętą krowę") -
                    świetny mediewista !!, Manteuffla etc .. widzę, że z nas dwóch jeden uzależnia
                    prawdziwość teorii od nazwiska i zgodności poglądów politycznych

• 1.karol7777 . 04.01.10, 00:45
                      O jakich ty tu kątach 90 stopni piszesz.
                      Matematyka to przedmiot ścisły, a historia jest przedmiotem humanistycznym,
                      jeden fakt można interpretować różnorako, jak komu pasuje do ideologii.

Heymdall, chodzi mi tylko o to, że Ziemkiewicz i Łysiak nie mogą być
                      opiniotwórczy w dziedzinie historii, jako takiej, gdyż jeden i drugi nie są
                      historykami, więc ich ocena faktów czy recenzja książki nie może być na tyle
                      dobra, by się na nich opierać.
                      Nie są historykami, nie byli na studiach Wydziału Historycznego,

ja również wiedzy o inkwizycji nie opierałbym na lewicowych publicystach (np.
                      Sierakowskiego, Urbana)
                      nie są autorami, na których można opierać swoje wnioski.

• djmixer1 Re: . 04.01.10, 07:23
                        Ludzie czy Wy nie widzicie, że heymdall to oszołom? Szkoda Waszego zdrowia na
                        dyskusję z przygłupem.
                        • heymdall bidulku, mixerku .. kto cię słucha ?? 04.01.10, 13:17
                          ciekaw jestem, czemu karol woli dyskutować ze mną a nie z Tobą .. widocznie ma z
                          czym i kim .. smile .. ty, jako że nic sobą nie reprezentujesz prócz apeli, pustki
                          w łepetynce etc, nie jesteś równorzędnym partnerem w dyskusji .. przykre ale
                          prawdziwe smile
                      • heymdall Re: . 04.01.10, 13:29
                        a interpretujże sobie ile chcesz, karol .. chodzi mi o to, ze tu autor książki
                        opiera się na dokumentach historycznych i przedstawia liczby i fakty a nie
                        jakieś hollywoodzkie brewerie i legendy .. liczby nie kłamią i choćbyś nie wiem,
                        jakich bzdur naczytał się w "Nie" lub "Faktach i mitach" - są one bezwzględne ..
                        ale ludzie wolą wierzyć w banialuki typu: kilka milionów ofiar inkwizycji .. ich
                        ból i niedouczenie .. problem w tym, że chwalą się swoją głupota w mediach smile a
                        to chyba już poruta ..
                      • heymdall mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 13:33
                        fragment wywiadu

www.bibula.com/?p=2446
                        • 1.karol7777 Re: mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 18:26
                          Konik to fakt, jest to dr historii,
                          przecież to publicysta miesięcznika "Opcji na Prawo".
                          Miesięcznik trafiający do ludzi o stricte prawicowych poglądach,
                          piszący z Cejrowskim m. in. w tym miesięczniku.
                          Równie dobrze są historycy, z tytułem doktora historii i twierdzący całkiem co
                          innego.
                          Znajdź lepiej jakiegoś naprawdę obiektywnego historyka, który nie jest związany
                          z jakąś ideową gazetą historyczną.
                          Albo od razu dodaj, pan Konik jest nie obiektwnym historykiem, piszącym w Opcji
                          na prawo.

tak samo, jak Cenckiewicz opierał się na dokumentach w sprawie Wałęsy.
                          Również były to oryginalne dokumenty SB, w których pisało czarno na białym, kim
                          był "Bolek", zależy tylko kto jak interpretuje to co widzi.
                          Nie twierdzę, że nie należy się opierać na dokumentach Kościoła czy zakonników
                          piszących pamiętniki, ale są również inne bardziej obiektywne źródła.
                          • 1.karol7777 Re: mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 18:35
                            Są nawet historycy kwestionujący uśmiercanie ludzi w Oświęcimiu, jak pewien dr
                            historii spod Opola, inni podają w wątpliwość, by miało dojść do bitwy pod
                            Legnicą, więc różni są historycy, nawet z tytułem doktora.
                            Już nie mówiąc o rosyjskich historykach, którzy potrafią w niewiarygodny sposób
                            wybielać historię swojego kraju.
                            • heymdall Re: mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 21:13
                              a jak Konik napisze Ci, że 2=2=4, to też zakwestionujesz wynik dodawania, bo ma
                              "niewłaściwe" poglądy ?? akurat autor korzystał z dokumentów świadków epoki a
                              nie wymyślonych przez oświecenie bajek ..
                              • 1.karol7777 Re: mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 22:26
                                W wyższej matematyce nie zawsze 2 + 2 = 4, nie mówiąc o filozofach.
                                A już na pewno nie 2=2=4 to jakiś nowy wynalazek Heymdall, trzeba było iść na
                                matematykę, bo się marnujesz,

ja pierwszy raz widzę takie równanie, chyba jestem za mało wyedukowany, moja
                                kariera matematyczna skończyła się na maturze.
                                Ach jeszcze statystyka historyczna.

nie jest obiektywnym historykiem, jedynie prawicowym historykiem,
                                historyk, który nie pisze w obiektywnym czasopiśmie, tylko w "Opcji na prawo",
                                może nie ukrywaj i od razu powołuj się na publikacje ojca Rydzyka. Ciekawe co o
                                Inkwizycji twierdzi ojciec Rydzyk?
                                Pewnie zauważy, że w świetle przedstawionych faktów nigdy takowej nie było.
                                Mam zacząć powoływać się na "Fakty i Mity" albo "Nie"?
                                Przecież to to samo.
                                Ty się powołujesz na historyka "Opcji na prawo" a ja na "Nie"
                                Odpowiadałoby by ci tak.
                                Znasz Wojnę Trzydziestoletnią?
                                Wojny europejskie to moja specjalność. W jednej z takich wojen się kształcę, jak
                                wiesz, chodź z przerwami niestety. Najważniejsze, by rozpocząć, a potem to
                                wiesz, różnie bywa, życie, pogoń za kasą itd,mam nadzieję, że prędzej niż póżniej.
                                Ale wracając do tematu.

1. A więc jedni historycy uznają wojnę trzydziestoletnią za wojnę religijną, bo
                                w końcu defenestracja, wzajemne walki między protestantami, a katolikami.
                                I będą mieli rację (częściową, ale rację) wojna trzydziestoletnia była wojną
                                religijną.

2. Drudzy historycy uznają w. t. za konflikt wewnątrzniemiecki,
                                bo na terenie Niemiec, na terenie Rzeszy, między Austrią i innymi krajami
                                niemieckimi oraz Szwecją, która również walczyła na terenie Rzeszy. Racja, tak,
                                wojna trzydziestoletnia była konfliktem wewnątrzniemieckim.

3. W. T. to konflikt ogólnoeuropejski, bo niejednokrotnie,
                                katoliccy władcy niemieccy stawali po stronie Szwecji przeciw Austrii, a
                                protestanccy władcy niejednokrotnie popierali Austrię.
                                Dodatkowo Anglia opłacająca wojnę, główny sponsor wojny, by trwała jak
                                najdłużej, sama Anglia zdobywała w tym czasie doświadczenie na morzach i
                                oceanach (właściwie to jednym oceanie, bo głownie na Atlantyku), oprócz pomocy
                                Portugalii.
                                I również tacy historycy będą mieli rację, tak w.t. to konflikt ogólnoeuropejski.

I każda z tych opcji przedstawi źródła, dowody na to, że to oni właśnie mają
                                rację i ich teoria jest prawdziwa.

Tak samo z Inkwizycją, w historii nie ma twardych dowodów.
                                Dzisiaj są twarde dowody, video, audio.
                                Słychać i widać czarno na białym czołgi amerykańskie na CNN.
                                Jeśli się zachowają źródła elektroniczne, to będą niezbite dowody.

Chociaż czasami nie można wierzyć w to co się widzi,
                                bo czy senator brał kokainę czy nie, tego nawet video nie wyjaśni.
                                Chcę tylko napisać, że widzisz, źródła to nie wszystko,
                                czy podaje się źródła z kilku płaszczyzn, a nie tylko tych kościelnych, papieskich.

Jest wielu kompromitujących się historyków, na których nie warto się powoływać,
                                ale ja nie twierdzę, że Konik jest taki czy inny,
                                tylko czy ty Heymdall sięgnąłeś do innych publikacji, czy tylko opierasz się na
                                tym jednym jedynym przykładzie.

Wiesz, by poznać jakiekolwiek zjawisko należy poznać je z kilku stron. Gdy
                                piszesz o Rewolucji Październikowej, ząglądasz, co tym piszą kroniki rosyjskie,
                                niemieckie, angielskie, książki Lenina,
                                Trockiego, białych, czerwonych, wszystkich, by zdobyć to całe spectrum. Dopiero
                                wtedy jesteś w stanie stworzyć dobrą publikację
                                (nie zawsze, gdy się pisze bardziej szczegółowo).

I nawet wtedy, gdy historyk zdobędzie rzeczywiście w różnych archiwach polskich
                                i zagranicznych, starych i nowych, różnych ciekawych biblioteczkach, nawet
                                wtedy, może napisać coś, co nie będzie prawdziwym oddaniem wydarzeń historycznych.
                                Bo często własne doświadczenia, przekonania polityczne i religijne mają wielki
                                wpływ na książkę, publikację.
                                Nie wiem, nie czytałem, może subiektywny Konik napisał jak najbardziej
                                obiektywną książkę. Nie wiem, nie czytałem, może tak jest.
                                Piszę tylko, że autor jest bardzo związany z opcją prawicową,
                                publicystą "Opcji na Prawo", wiadomo o czym tam się pisze.
                                O inkwizycji czytałem tyle, ile było mi potrzebne do zaliczenia tematu na
                                studiach, potem coś do egzaminu.
                                Są specjalizacje tematyczne, niektórzy wybierają sobie Historię Kościoła, pewnie
                                taki historyk miałby więcej informacji.
                                Z tego co ja czytałem,z mojej wiedzy wynikają nieco inne wnioski,
                                niż autora, a pewnie Konik przygotowując się do książki,
                                przejrzał sporo kronik kościelnych, jezuitów, mam nadzieję, że był we Włoszech i
                                Hiszpanii, Niemczech, Francji, by się przygotować do tej publikacji, tak
                                uczyniłby rzetelny historyk.

Czytałem również historyków, którzy twierdzili podobnie, jak ty o Rewolucji
                                Francuskiej, pierwsi komuniści, ateiści, mordujący ludzi, doprowadzający do
                                rzezi itd. Jakiś francuski autor, zawsze ze wszystkiego robię notatki, i z
                                książek i z życia, więc na pewno mam coś o tym, francuski historyk, porównywał
                                rewolucjonistów (niezależnie jakobinów, żyrondystów, sankiulotów) do komunistów
                                z XX wieku, Stalina jako spadkobiercę Rewolucji, coś tam jest na rzeczy, ale w
                                gruncie naciągana teoria.
                                • heymdall Re: mi ędzy prawdą a Imieniem róży" 04.01.10, 22:49
                                  popatrz na klawisz "+" na klawiaturze.. o 1 shift za daleko smile .. chodziło mi o
                                  2+2=4 smile
                                  .. no cóż: skoro nie nęci Cię podanie obiektywnej prawdy zgodnie ze świadectwem
                                  tamtych czasów, może od razu za mixerkiem napisz: "inkwizycja zabiła tysiąc razy
                                  więcej ludzi niż komunizm" .. będzie to około 120-200 mld ludzi (jak nie
                                  więcej) .. mixerek nie jest prawicowym historykiem .. jakie ma znaczenie opcja
                                  polityczna jeżeli dane źródłowe bierze się z liczb ??
                                  karol - ja nie kłócę się o pobudki .. mam a myśli liczby - liczby są bezwzględne
                                  .. autor podaje liczby zgodnie ze świadectwem tamtych czasów .. a nie zgodnie z
                                  czyimś życzeniem ..

to, czy historycy uznają, że wojna 30-letnia była wojną religijną lub nie nie
                                  zmniejszy lub nie zwiększy liczby jej ofiar ..smile

"Jeśli się zachowają źródła elektroniczne, to będą niezbite dowody"
                                  przestałeś wierzyć w książki ??
                • heymdall Re: zlituję się nad twoją głupota maklerku i pouc 03.01.10, 23:16
                  karol, ja tylko podałem temu biednemu umysłowo wytworowi historiografii PRL i
                  hollywoodzkich "komedii historycznych", że nie było tak, jak się temu biedakowi
                  w pustej łepetynce roi .. a ty, zamiast odnieść się do merytorycznych aspektów,
                  to cię poniosło .. naprawdę czuję się rozczarowany, że ideologia wygrywa u
                  ciebie z prawdą smile
    • poodzian Re: Esencja problemu z klerem. 23.10.16, 18:08
      Jesteśmy rok po wyborach. Problem z klerem jest jeszcze większy.
      Popieram akcje pusta taca:
      Pusta taca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka