kaszka-manna 07.08.10, 13:08 Witam, Jaka walutę proponujecie zabrać do Chorwacji? Jedni proponują mi kuny, inni euro.... Ile zabrać ze sobą pieniędzy? Wyżywienie mam opłacone... Z góry dzięki Aaa i jadą nas 2 osoby Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kristofik777 Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 14:38 Do Chorwacji rok temu brałem Euro. Co do brania kun, to ciężko w Polsce kupić, a na pewno ciężko będzie je po powrocie sprzedać. Co do Euro, to jak zostanie to jak znalazł za kilka lat jak w Polsce będzie euro. W chorwacji euro wymienia się w bankach, w kantorach pobierają prowizję. Natomiast jeżeli chodzi o ilość to wszystko uzależnione od tego jak bardzo będziecie "szaleć". Jeżeli zdecydujecie się na wycieczki to wstęp do np Jezir Pletwickich(polecam) to ok 100 kun na osobę. Polewcam również wycieczkę statkiem. Jest masę wysp i wysepek, które można zwiedzić. Ogólnie ceny nie są zbyt wygurowane. Polecam wziąśc dużą ilość wody, ponieważ tam woda jest droga, choć problemów z nią nie ma. W kranach też woda słodka, także ugotować coś można bez problemu. Wstęp na plaże bezpłatne, natomiast za wypożyczenie leżaków się płaci. Plaże są przeważnie kamieniste, także polecam gumowe buty do chodzenia po plaży. Należy również zabrać maskę do pływania. Widoki pod wodą wspaniałe a woda przeźroczysta. Odpowiedz Link
brrr78 Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 21:09 Dużo by tu pisać, co warto odwiedzić. Polecam: www.cro.pl/forum/index.php W drodze powrotnej z Makarskiej zaliczyliśmy Plitwickie Jeziora, a po drodze tam, można było zauważyć domki jednorodzinne, które ucierpiały podczas wojny. Osobliwy widok, który zapada w pamięć. Na Krka można się kompać, w Plitwickich nie. Zarezerwuj sobie na Plitwickie caly dzień. Jest co podziwiać! Bierz euro. Można płacić w euro, złotówkach gdzie niegdzie, jednak najlepszy kurs jest tam w kantorach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kristofik777 Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 14:41 Trochę złą informację podałem. Wstęp na jeziora to ok 50 kun, a na statek to ok 100 kun na osobę. Odpowiedz Link
nocai Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 16:26 karta mbanku i wypłata z bankomatu, bez prowizji do 2% za przewalutowanie Odpowiedz Link
kaszka-manna Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 21:26 Dzięki wielkie za pomoc Mam dużo zwiedzania, bo i Dubrovnik, Krka itd. Czyli jednym słowem brać euro, bo nie wiedziałam co wziać sobie na takie podstawowe wydatki.... Nie wiem hm... no np.piwo, lody, jakiś duperel pamiątkowy ) Odpowiedz Link
makler4 Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 21:30 Do Chorwacji trzeba brać euro, buty do chodzenia po wodzie, maskę do nurkowania. Stanik raczej nie będzie potrzebny Odpowiedz Link
panjarekp Re: Jaka waluta do Chorwacji? 07.08.10, 21:32 Polecam forum: forum.gazeta.pl/forum/f,201,Chorwacja_Slowenia_i_Czarnogora.html Odpowiedz Link