26.02.11, 13:21
Witam smile
chciałam zapytać czy jest w Jelczu-Laskowicach miejsce, gdzie można zamówić tort, najlepiej taki 3D, w ciekawym kształcie smile

Słyszałam, że w Kopalinie robią ładne torty.

Czy może ktoś z Was tam zamawiał i wie, czy są one dobre i mniej więcej jak stoją cenowo ?

pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: tort 26.02.11, 13:42
      Witam, kiedyś był taki wątek. Ja pytałam o torty i były dobre opinie o tortach z Kopaliny. Tutaj jest link do ich strony tortissima.pl/
      Może ktoś ich zna bliżej i mógłby im zwrócić uwagę, że mają błąd na stronie. Powinno być stelaż.
    • magdaol2 Re: tort 26.02.11, 16:54
      Polecam torty z Kopaliny, rewelacyjnie wyglądają i smakują. Jeśli chodzi o smaki to pyszne są śmietanowe z owocami a dla dzieci świetny jest czekoladowy. Brałam tam już kilka razy i nie zawiodłam się. Jest u nas cukiernia, w której można zamówić tort z Kopaliny, ale narzucają sobie jakieś 30 zł. do ceny.
    • leon1209 Re: tort 26.02.11, 17:57
      Zdecydowanie odradzam zamawianie tortu od Krzemińskiego. Można w nim znaleźć skorupki jajek, szkło z buteleczki po aromacie , oraz inne niespodzianki. Bardzo często zdarza się , że tort ma inny smak niż ten który zamówiliśmy. Ale co się dziwić , skoro torty wykonywane są przez praktykantów bez nadzoru .
      • julek11 Re: tort 27.02.11, 05:50
        A ja zdecydowanie odradzam zamawianie tortu w Kopalinie.1.Smakowo torty już się popsuły, o czym na forum był watek. 2. W ub roku ten sam tort kosztował 105 zł, w tym 190 zł.Stówa to dla mnie sporo,ale dwie to przegięcie.Za identyczny wagowo i z własnym pomysłem do wykonania zapłaciliśmy niecałe 70 zł.
        3. Mniejsze znaczenie ma dla mnie obsługa,ale w porównaniu z Kopaliną w Magdalence jest bardzo niemiła, obawiałabym się o przekazanie zlecenia.
    • rob.tus Re: tort 28.02.11, 07:02
      Proponuję zrobić samemu taki tort.
      Ja mam za sobą tort w kształcie złomka i zygzaka.
      Nie jest to wcale takie trudne jak się wydaje. A radocha wielka.
    • rob.tus Re: tort 28.02.11, 07:40
      Cały czar takich tortów to oczywiście masa pomadkowa.

MASA POMADKOWA
      75g jasnego masła roślinnego
      3 łyżki soku z cytryny
      50 dag cukru pudru
      dodatkowo cukier do posypania

Sok z cytryny, 2 łyżki wody oraz tłuszcz umieścić w rondlu. Podgrzewać dopóki tłuszcz się nie roztopi. Przesiać do rondla 28 dag cukru pudru i zagotować. Mieszać dopóki nie utworzy się gładka masa. Zdjąć rondel z ognia. Stopniowo dodawać pozostałą część cukru. Można użyć robota kuchennego: zagotowaną mieszankę wlać do miski, ustawić małą prędkość, dodawać po 1 łyżce cukru i ucierać, dopóki cukier nie połączy się z pozostałymi składnikami. Czystą stolnicę posypać niewielką ilością cukru pudru. Wyłożyć na nią masę pomadkową. Ugniatać dopóki nie ostygnie. W trakcie oziębiania się będzie sztywnieć i robić się coraz bardziej aksamitna. Masę pomadkową zawinąć w folię spożywczą aby nie stwardniała. W razie potrzeby zabieg powtórzyć (czyli ugniatać) aż masa zrobi się miękka.

Ja to zrobić
      • rob.tus Re: tort 28.02.11, 08:20
        Jest kilka przepisów. testowałem trochę i najlepsze są takie z glukozą. Są bardziej elastyczne.
        Podałem w linku poprzednio.
        Fajnie wyglądają, dla mnie jednak są za słodkie przez tą masę.
        Pierwsze dzieło, trochę jeszcze testowy.
        http://images44.fotosik.pl/306/48ede7a6aef0b3b2m.jpg
        Drugie już lepsze.
        http://images46.fotosik.pl/635/15e6111548a5b015m.jpg
        • katjamd Re: tort 28.02.11, 08:27
          Twoje dzieła są fantastyczne. Widać, że były dedykowane dla chłopca, a co dla dziewczynki?
          • rob.tus Re: tort 28.02.11, 08:44
            Dla dziewczynki zrobiłem lalę na biały tort, ale zdjęcia nie mam.
            Masa jest plastyczna jak ciasto na makaron. Można robić kwiatki i inne rzeczy. Po wyschnięciu robi się sztywna. Ogranicza tylko wyobraźnia.
            • dorkasz1 Re: tort 28.02.11, 19:21
              Rob.tus zaimponowałeś mi. Jestem pod wrażeniem. Cudeńka smile Pozdrawiam serdecznie smile
              • a_lidka Re: tort 01.03.11, 13:37
                Samochodowe torty są cudeńkami, ale jeszcze lepszym osiągnięciem jest strona internetowa poświęcona lotnikomsmile
                • dorkasz1 Re: tort 01.03.11, 16:52
                  A jakiś link do tej strony. Chwalmy się tym co dobre. Nie ma w tym nic złego smile
                  • rob.tus Re: tort 01.03.11, 17:06
                    Lidka pisze o tym
                    Pisaliśmy kiedyś tu
                    • katjamd Re: tort 01.03.11, 18:13
                      Rob-tus, jestem pełna uznania i podziwu dla Twojego opracowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka