Dodaj do ulubionych

Ciekawe miejsca naszej okolicy.

30.07.13, 21:48
Jest lato i często urządzamy sobie wycieczki rowerowe. Niestety nie natknąłem się na profesjonalny przewodnik opisujący naszą okolicę. Jak go nie ma to proponuję go stworzyć. Jest wielu miłośników historii naszej okolicy którzy mogliby się podzielić swoją wiedzą. Moją pasją jest Dziuplina i dysponuję pewną wiedzą o tej miejscowości. Żeby łatwiej było szukać proponuję aby za każdym razem w temacie postu wpisywać miejscowości, której dotyczy opis. Kolejny mój wpis pokaże jak to ma wyglądać. Zapraszam do wspólnego tworzenia przewodnika naszej okolicy.
Obserwuj wątek
    • dziuplina Dziuplina 30.07.13, 21:52
      Zakutyna.

Na północ od dDziupliny rozciąga się las liściasty przez środek którego płynie rzeka Graniczna. Jeszcze dzisiaj rośnie w nim wiele dębów, jesionów, grabów, które zostały zasadzone jeszcze w XIX wieku. Koryto rzeki zostało uregulowane i wyprostowane ale pozostały jeszcze stare podmokłe zakole w których urządzają sobie kąpiele dziki. Dziś rzeka znowu wymyka się ludziom i zaczyna zmieniać swój bieg. Wiej się wśród drzew podmywając ich korzenie. W środku lasu mija pozostałości starego mostu z którego ostała się już tylko kładka. Gęste zagajniki są ostoją dla wszelkiego dzikiego zwierza. Od zachodu wdzierają się w las klinem pola uprawne i łąki. Otoczone są one z trzech stron knieją. Pola te wraz z otaczającym je lasem nazywane są przez miejscową ludność Zakutyną.
      Zakutyna owiana jest zła sławą. Wszystkim jest wiadomo, że tam straszy. Bywały przypadki, że ktoś zbyt późno udała się po bydło na pastwisko i po zmroku zaczynały się tam dziać rzeczy dziwne. Nagle z leśnej gęstwiny zaczęły dochodzić trzaski łamanych gałęzi, porykiwania i inne dziwne hałasy. Krowy zaczynały się dziwnie zachowywać i bywało, że uciekały do puszczy. Mieszkańcy Dziupliny omijali to miejsce po zmroku.
      Na Zakutynie znajduje się od strony Brzezinek przejazd przez rzekę Graniczną, bród. To miejsce szczególnie upodobały sobie złe moce. Bywało, że woźnica próbował przejechać przez niego po zmierzchu zaprzęgiem. W środku przeprawy wóz stawał zablokowany i konie mimo wielkiego wysiłku nie mogły go wyciągnąć. Wówczas pojawiał się duch niemieckiego żołnierza przechadzającego się w oddali. Niektórzy słyszeli także klaskania dochodzące z lasu. Widywano także zakonnice wynurzająca się z ciemności. Wszytko to trwało do północy. Równo o godzinie 24:00 wszytko wracało do normy. Zjawy ginęły a konie wraz z wozem bez najmniejszego problemu opuszczały bród. Nadal jednak dzieją się tam rzeczy dziwne. Na przykład w czasie jazdy potrafi się odczepić przyczepa od ciągnika. W tym miejscu trzeba zachować szczególną ostrożność zwłaszcza po zmroku.
      • mapig Re: Dziuplina 30.07.13, 23:00
        A juz miałam ochotę tam pojechać!! Ale nawet w ciągu dnia nie zobacze tej Zakutyny!!smile Serio...
        • dziuplina Re: Dziuplina 05.08.13, 11:38
          Proponowałbym jednak jechać tam po zmroku. Szanse zobaczenia zjaw rosną wraz z zapadaniem ciemności. I jeszcze jedno, więcej wiary a na pewno się pokażąsmile.
          • przebudzonyx Re: Dziuplina 05.08.13, 17:38
            A im więcej osób pojedzie nocą tym zjaw będzie więcej wink
      • bomba154 Re: Dziuplina 06.08.13, 02:48
        wiele razy tamtendy jezdziłem po zmroku i nic sie nie działo, ale przyznam że ciekawa opowiesc .ps a skad te zjawy sie tam wzieły?
        • dziuplina Re: Dziuplina 06.08.13, 09:08
          Jest to właśnie wielką tajemnicą. Mam cichą nadzieję, że któryś z tych zabłąkanych duchów opowie komuś swoją historię i zostanie ona opisana na forum.
          • bomba154 Re: Dziuplina 06.08.13, 12:54
            Witam a co myślicie o tym drzewie co jest przed mostem od strony Dziupliny kilka lat temu uderzył piorun prosto w środek drzewa pytanie;jaka postać wam przypomina nie sądzicie ze to Matka Boska się ukazała?
        • przebudzonyx Re: Dziuplina 06.08.13, 14:24
          Gdyby ktoś wtedy szedł z przeciwka mógłby wziąć Cię za zjawę i na odwrót - a gdyby jeszcze burza była może zostałbyś okrzyknięty Riders on the Storm wink
    • rob.tus Re: Ciekawe miejsca naszej okolicy. 05.08.13, 06:58
      Słabo szukasz. Proszę, przewodnik rowerowy po powiecie.
      www.bip.starostwo.olawa.pl/upload/29/Przewodnik%20rowerowy%20powiatu%20olawskiego.pdf
      • dziuplina Re: Ciekawe miejsca naszej okolicy. 05.08.13, 11:28
        Powiało sarkazmem ale bardzo dziękuję za link bo nie widziałem o istnieniu tego przewodnika. Jak dla mnie jednak skupia się głównie na tym jak jechać i którędy. Informacje o odwiedzanych miejscach jest bardzo mało i są bardzo skąpe. Drugą sprawą jest to, że przewodnik ogranicza się tylko to do kilku miejscowości naszej gminy. Jeżeli byłoby to opracowanie amatorski to chyliłbym czoła przed autorem ale jako publikacja Starostwa to jest ono bardzo słabe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka