21.02.16, 12:56
1 marca wracamy z różnymi ogrodniczymi propozycjami. Przygotowuję zamówienie na nasiona. Będzie to zestaw nasion, które przetestowałam na "żywym organizmie" czyli na moim ogrodzie smile Pojawi się też trochę nowości ponoć godnych spróbowania. Jeśli ktoś z Państwa poszukuje jakichś konkretnych nasion, których nie może dostać, proszę o info. Zaznaczam z góry, że nie sprowadzam nasion egzotyków oraz nie sprzedaję nasion, o których wiem że nawet jeśli wykiełkują, to ich uprawa (z różnych powodów) nie ma większego sensu. Jak na przykład nasiona bananowca albo magnolii. Ta ostatnia owszem, wykiełkuje (sama mam taką siewkę z własnych nasion), ale zakwitnie po ok. 20 latach. A chyba nie o to chodzi...
Obserwuj wątek
    • 2uboot2 Re: 1 marca 21.02.16, 19:03
      Czy istnieje jakaś roślina, która choć trochę odstraszała by wlatywanie do pokoju os i szerszeni?
    • wygadana Re: 1 marca 21.02.16, 19:43
      Szukam nasion, które nadsją się na kiełki. Zainteresowana jestem też kiełkownicą. Czy coś takiego u Pani znajdę?
      • dorkasz1 Re: 1 marca 21.02.16, 20:23
        Tak, będę miała nasiona na kiełki. Ja osobiście najbardziej lubię kiełki rzodkiewki, rzeżuchę i lucernę. Próbowałam różnych innych i te smakują mi najbardziej. I są najłatwiejsze w przygotowaniu, nie pleśnieją i szybko kiełkują. Kiełkownice też będą.
        • jelczanka3 Re: 1 marca 21.02.16, 20:57
          Polecam kiełki kozieradki - najbardziej mi smakują. Odradzam wszelkie mieszanki, szczególnie z fasolami - lubią pleśnieć.
          • dorkasz1 Re: 1 marca 21.02.16, 21:16
            Robiłam kiedyś kiełki sojowe, ale mogłam je jeść tylko po sparzeniu lub lekkim podgotowaniu, bez tego były dla mnie niezjadliwe. Podobnie z fasolą Mung. No ale są gusty i guściki. A kozieradki nie próbowałam, a ponoć zdrowa bardzo.
            • dorkasz1 Re: 1 marca 22.02.16, 13:25
              Bez względu na to, gdzie kupicie nasiona, to zwracajcie uwagę na ich wagę. Czasem to, co pozornie wydaje się być tańsze jest dwa razy droższe. Jedne nasiona kosztują np. 1,80 ale jest ich 1g, a te tańsze kosztują 1,50, ale jest ich 0,5 albo nawet 0,2 g. Większość nasion (poza cebulowymi, pietruszką) ma kilkuletni termin ważności, więc jak zostaną na "za rok", to nic im nie będzie. Szczególnie jeśli przechowacie je np. w nieogrzewanym garażu albo w lodówce. Pewnie, że zwariować można żeby wszystko porównywać, ale np. koperek, rzodkiewka, marchewka, rzeżucha. To, czego sieje się więcej, warto sprawdzić wagę. A jak coś uda się szczególnie dobrze, to warto zapisać nazwę odmiany, jeśli nie ma jej obok zdjęcia, to zwykle jest na pieczątce wraz z wagą, z tyłu torebki. No i to tyle tytułem refleksji, które mi się nasunęły w trakcie zamawiania nasion.
              • dorkasz1 Re: 1 marca 18.03.16, 10:33
                Robię kiełki kozieradki, nasiona pachną intensywnie. Ciekawa jestem smaku smile Według opisu na opakowaniu, to prawdziwie cudowne kiełki. Podobnie jak rukiew wodna, którą można uprawiać w doniczkach w domu. Potrzebuje przede wszystkim duuuużo wody. Francuzi wariują na punkcie tej zieleniny. Spróbuję i tego cuda smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka