... analiza Europy w wykonaniu ciemnogrodu:
Czytam sobie z rozbawieniem komentarze o szalejącym faszyźmie w Polsce. a to "Le Monde" (
wiadomosci.onet.pl/1328769,12,item.html), a to komentarze Brytyjczyków do sytuacji w Polsce (miałem gdzieś łącze ale, wstyd przyznać, zgubiłem

). Wynika z nich, że z powodu takiego lub innego podejścia rządzących do mniejszości seksualnych, katolicyzmu lub światopoglądu ogólnie, Polska jest zagrożona destabilizacją. To ja pewnie do szkół specjalnych chodziłem bo uczyłem się, że o stanie państwa świadczy przede wszystkim stabilność gospodarki, bezrobocie, dochód per capita, zadłużenie wewnętrzne państwa, inflacja, stopień interwencjonizmu państwowego, stan służby zdrowia, bezpieczeństwo, wykrywalność przestępstw, poziom korupcji, średnia długość życia obywateli, pluralizm medialny (ilośc gazet różnych opcji), przeżywalność noworodków, infrastruktura, informatyzacja - wolności obywatelskie są w ogonie tego zestawienia(vide: Korea Płd. lub Tajwan, które są państwami z tzw. demokracją regulowaną, a stoją wysoko w rankingu). Większość z tych parametrów (gospodarczych zwłaszcza) świadczy niestety na naszą niekorzyść ...
Porozmawiajmy teraz o wolnościach i swobodach. Gazety te (zwłaszcza francuskie i niemieckie) lansują modny pogląd jakoby Polska była krajem nacjonalistów. To jest naprawdę ciekawe, bo Francuzi i Niemcy zdobyli w europie szczyty hipokryzji:
* duży odsetek popiera Le Pena we Francji lub partie faszystowskie w Niemczech
* znaczący odsetek wybryków antysemickich zdarza sie własnie w tych dwóch krajach
* kraje te popierają wszystkie światopoglądy i wszystkie religie oprócz chrześcijaństwa (ciekawe..jest to monokultoura, czyli zaprzeczenie pluralizmu)
* ilość faszystów w obu tych krajach jest nie do pomyślenia w Polsce
* interwencjonizm państwowy, przywileje socjalne i biurokracja 9etatyzm) sa tam rozbuchane do maksimum
* nie panują nad wybuchami agresji wśród swoich radykałów (spragnionym mocnych wrażen polecam zapuścić się w dzielnice tamtejszych imigrantów)
* i jeszcze wiele innych
..jak widać w sprawie demokracji na wzór francuski lub niemiecki i w ogóle jedyny politycznie poprawny możemy się jeszcze wiele od nich nauczyć ..