Dodaj do ulubionych

Kim jest troll ..

09.01.07, 23:10
Temacik jak dla mnie na czasie. Obecnie mamy osoby, które zachowują się jak
trolle, mniej lub bardziej świadome znaczenia tego słowa. Mamy też i takie,
które powołują się na różne definicje tego słowa, ale albo nie rozumieją ich
treści, albo nie potrafią odpowiednio klasyfikować, lub też robią to
bezpodstawnie. Poniżej zamieszczam kilka definicji "trollingu" i zapraszam do
dyskusji, kto zachowuje się u nas jak troll. Proszę jedynie o uzasadnienia
(tzn. przykłady !) swojej oceny [czyli jaki punkt spełnił i w jaki sposób -
np. link do postu i cytat], gdyż niektórzy mają czasem tendencję do własnego
'widzimisię'.

Pierwsza definicja :
pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
>> wysyłanie wrogich, obraźliwych lub kontrowersyjnych wiadomości na jedno z
publicznych "miejsc" w Internecie w celu wzniecenia kłótni.

>> Nieraz też autor podaje linki do stron z obrzydliwą zawartością (...) inną
metodą trollingu jest podawanie linków do screamerów bez ostrzeżenia.

>> troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często
niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię

>> Troll rozpoczyna dyskusję przede wszystkim po to, aby wywołać zamieszanie,
wyładować w niej swoje negatywne emocje, oraz aby poczuć się ważnym i zauważonym.

>> Rzadziej spotykanym powodem jest chęć popisania się elokwencją i sztuką
erystyki.

>> Troll zwykle reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i
agresywne reagowanie na jego zaczepki,
>> zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma dla niego znaczenie tylko o tyle, o
ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje i przyczynia się do kontynuowania
sporu.

>> Trolling czasem bywa stosowany przez lamera - osobę, która podkreślając
swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w praktyce jest bardzo
niewielka) próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś

>> Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie,
lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami.

>> Wyśmiany i wyszydzony przez innych użytkowników, w wyniku złości i "furii"
wywołanej gniewem zaczyna ich obrażać.

Druga definicja :
FAQ pl.rec.ksiazki:

>> Troll - autor obraźliwych postów, zawierających ataki personalne;
prowokator, pyskacz, cham.

>> troll - osoba mająca za dużo do powiedzenia na każdy temat, szczególnie
na ten, na który nie ma bladego pojęcia.

I trzeci - link podany przez matejkoo :
dziecineo.prv.pl/
>> Trolle (...) czasem rejestrują się wyłącznie w celu reklamowania swojego
wytworu,

>> (...) czasem żeby wzniecać kłótnie lub po prostu zaśmiecać rozmowy z
czystej złośliwości.

>> Typowe działania:

* zakładanie tematów w złych działach i to po kilka na raz
* pisanie wielu bezsensownych wypowiedzi w krotkim czasie
* używanie wykrzykników, znaków zapytania lub emotek w ilościach większych niz
to potrzebne
* niestosowanie się do zasad interpunkcji, ortografii
* "olewanie" uwag innych, nieliczenie sie z czyimś zdaniem
* proszenie o cracki, seriale i nielegalne oprogramowanie
* agresywne odpowiedzi na zwrócenie uwagi
* nieużywanie wyszukiwarek dla rzeczy najbardziej nawet trywialnych oraz
zakładanie wątków przed sprawdzeniem czy już istnieją

>> Nie każdy troll jest taki sam i nie należy pochopnie ich oceniać. Niektórzy
po prostu nie wiedzą jak się zachowywać i dostają miano trolla nieświadomie.

>> Gorsi są tacy, co myślą, że wiedzą wszystko i pouczają innych samemu mając
duże luki w wiedzy. Traktują wszystkich z góry i z nastawieniem, że jest się
ekspertem, zabierają głos w dyskusji.

To jedynie kilka znalezionych definicji tego słowa i tego sposobu zachowania.
Proponuję nie kłótnię i licytacje "kto da więcej", ale pokazanie sobie
nawzajem luk w naszym zachowaniu. Niech każdy spojrzy na siebie oczami innych
użytkowników. Bardzo proszę jednak podawać konkrety, konkrety i jeszcze raz
konkrety [złamany punkt i konkretny przykład], ponieważ samo stwierdzenie, że
ktoś po prostu jest i już, jest co najmniej śmieszne i banalne i podlega
jedynie pod definicję trolla.

Zapraszam też do przedstawiania innych znalezionych definicji (wraz z
linkiem), aby dyskusja nie kręciła się wokół paru przypadkowych określeń.
Obserwuj wątek
    • j.laskowice Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 11:46
      Na lamera najbardziej mi pasuje heymdall - wręcz idealnie - "LAMER osoba,
      która podkreślając swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w
      praktyce jest bardzo niewielka) próbuje wypowiedzieć się na temat wad
      czegoś/kogoś
      Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie,lamer
      może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami. Wyśmiany i wyszydzony
      przez innych użytkowników, w wyniku złości i furii wywołanej gniewem zaczyna
      ich obrażać." Jako przykład niech będzie 90% wpisów.
      Na trolla oczywiście też zdecydowanie wybieram jasfinksa - "Troll - autor
      obraźliwych postów, zawierających ataki personalne;
      prowokator, pyskacz, cham." Tu podobnie wystarczy poczytać jego wpisy.
      Pomiejszych trolli i lamerów jest więcej jednak ci dwaj wybijają się
      zdecydowanie.

• heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:05
        a teraz, proszę, udowodnij, co napisałeś ..tongue_out
      • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:12
        prosze o dowody - gdzie wyszydzałem osobe o większej wiedzy w danej dziedzinie, gdzie rzucalem bezsensowne argumenty, jeżeli spotkałem się z kontrą o większym ładunku wiedzy, gdzie w praktyce wypowiadałem się na tematy, o których nie mam pojęcia .. pokaż te 90% wpisów .. hehe .. założę się, ze nie uda ci się udowodnić ..
        proszę .. wyszczególnij : jeżeli nie podpadasz pod kategorię mixerka: czyli gówniarstwo i brak odpowiedzialności za słowo .. a założę się, że już podpadasz
      • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:17
        tzn. że mixerek i poodzianek to autorytety w sprawach kościelnych ?? to ja rozumiem .. bardziej doświadczeni, niezalezni .. od zdrowego rozsądku .. ty jesteś pewnie autorytetem od polityki (jakżeż udane były przedwyborcze analizy!!)- pełne troski i udawanego strachu o Polskę posty .. ja nie muszę udawać, że się troszczę .. mam polityków gdzieś - interesuje mnie własny teren -i piszę w taki sposób, że nie lubię owijac w bawełnę - nie znosze chamstwa i hipokryzji skrywanej pod płaszczykiem troski i cienką warstwą cywilizacji ..
        a teraz pokaż 90% moich nietrafnych i pokretnych merytorycznie postów, w których wyszydzałem bardziej znających się w temacie .. ja naprawdę .. zależy mi, żebby wyszedł z ciebie jak z mixerka szczeniak nieodpowiedzialny za słowa, które pisze) ..
        • librys Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:41
          Heymdall tymi trzema wpisami i tą myślą, którą wypisyjesz pod swoimi postami
          (dużymi literami) udowadniasz tylko, że jesteś trollem wg ww. definicji. Czy tu
          trzeba jeszcze innych dowodów?
          • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:51
            jeżeli zarzucają mi to osoby pokroju j.laskowice, to jest to dla mnie nobilitacja. Poobnie było z osobami domagającymi się lustracji - GW obśmiewała takich i oszołomami nazywała .. i kto miał rację ??? a co do sygnaturki - ja tylko pobawiłem sie w swobodną trawestację sygnaturki poodziana .. smile
          • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 12:51
            dalej jednak czekam na udowodnienie, że 90% moich postów to kłamstwo i bzdeta .. niech ktoś pokaże, ż "ma jaja" i udowodni .. smile
          • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 13:51
            ok..librys .. jak sie bawisz w coś takiego, to proszę: ogłaszam wszem i wobec, ze jesteś nekrofilem, i każda próba obrony przed tak idiotycznym argumentem będzie oznaczała potwierdzenie zarzutu .. brak obrony też .. wręcz stalinowska metoda sądów .. jak ci się podoba ??
            • matejkoo Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 14:02
              heymdall daj sobie spokój, widzisz pobik został raz przeze mnie oskarżony o praktyki trolla leśnego i teraz widzę zaczął temat prowokacyjny, jak widzisz polemika z co poniektórymi jest nie konstruktywna z ich strony i pozbawiona sensu, więc apeluje .. nie odpisuj i nie karm ich.. zaraz zapewne zarzucą Ci i mi brak retoryki (jakby sami posiadali takową) i to że boisz się odpisywać, ale z doświadczenia z takimi pseudo-forumowiczami wiem że kolejny post jest dla nich pożywką w ich pozbawionym argumentów zazwyczaj, i bezpodstawnym pisaniu postów.. dla nich to taki poziom rozrywki.. obrzucić i pisać głupoty

Jak miała chyba FK w stopce.. "Nie kłuć się z idiota bo zniży Cię do swojego poziomu i pokona "
              • pobik Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:16
                dla ciebie wszystko teraz będzie prowokacyjne. dla mnie towje właśnie takie
                wypowiedzi są prowokacyjne. temat poruszyłem, bo nie zgadzam się z twoją oceną.
                a ty zaraz atak. i ty śmiesz mi wypominać, że prowokuję ? śmiech na sali.
                • cygnus007 Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:40
                  Widzę tu niepotrzebną rozmowę osób które naprawdę prezentują wysoki poziom
                  intelektualny i moralny. Dyskusja wydaje mi się bezsensowna a kłótnia może
                  przynieść tylko efekt odwrotny od zamierzonego trwale obracając przeciw sobie
                  rozmówców.
                  do j.laskowice - przemyśl czasami to co piszesz.
                  do heymdall : zapanuj czasem nad emocjami i popuść - ignorancja jest najlepszym
                  atakiem wink - jak nie wierzysz to poćwicz.
                  do pobik : wyglądasz na prowokatora a twój temat i jego treść jest bardzo ogólna
                  i pomimo że nie dotyczy konkretnej osoby (a powinna) wywołała niepotrzebną falę
                  kłótni.

PS. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie lepiej wyżyć się na forum by w
                  rzeczywistości prezentować stoickie zachowanie, tylko zastanawia mnie jak wiele
                  jest osób które to potrafią.
                  Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
                  • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:51
                    odżegnuję się od poziomu intelektualnego i moralnego - nie posiadam - jak komus chcę dowalic, to znika moralność i intelekt ..wybacz ..smile
                  • pobik Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:53
                    >> do pobik : wyglądasz na prowokatora a twój temat i jego treść jest bardzo
                    ogólna i pomimo że nie dotyczy konkretnej osoby (a powinna) wywołała
                    niepotrzebną falę kłótni.

jedno tylko pytanie, a właściwie dwa smile :
                    - w jaki sposób postępuję jak prowokator, założeniem tego tematu ? (są inne o
                    wiele bardziej kontrowersyjne)
                    - czy doprawdy uważasz, że lepszym rozwiązaniem byłoby założenie tego tematu o
                    konkretnej osobie ? (to byłoby o wiele bardziej prowokacyjne i do tego uznane za
                    publiczną zniewagę)

i jedna uwaga :
                    - zauważ cygnus007, że w 99% tematów wybuchają kłótnie, nawet w tematach o
                    kwiatkach, drzewkach i ładnej pogodzie. czemu więc akurat mój temat został
                    oceniony jako ten nad wyraz powodujący kłótnie ? może właśnie wreszcie oczyści
                    atmosferę, bo co temat, to czytam tylko i wyłącznie obelgi i zniewagi, a nie
                    konkrety..

chcę podyskutować, nie kwituj mojej odpowiedzi mówiąc, że to kolejna prowokacja.
                    • matejkoo Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 16:24
                      "dla ciebie wszystko teraz będzie prowokacyjne" twoje słowa, twoje uogólnienie, ja tego nie powiedziałem i nie wiem skąd ta ocena.. napisałem z dobre 1000 postów tutaj, i jakoś z 900 nie dotyczyło prowokacji a zwykłej dyskusji.. no ale widze tutaj matematyka zmienia oblicze..
                      • pobik Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 17:01
                        no nie napisałeś 1000 postów od naszej kłótni, tylko zapewne od kiedy jesteś na
                        forum. a od czasu wygarnięcia sobie tego i owego kwitujesz moje posty jako
                        prowokacje trolla. zaprzeczysz ?
                        • matejkoo Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 18:00
                          napisałem od początku forum, a nie do Ciebie a to jest różnica, nadal pisze posty nie tylko do Ciebie i jakoś nie są one o tematyce prowokacji jeśli nie zauważyłeś, nic nie zrobię że teraz taki temat jest wałkowany.

Pobik napisał:
                          "kwitujesz moje posty jako prowokacje trolla. zaprzeczysz ?"

matejkoo napisał:

"heymdall daj sobie spokój, widzisz pobik został raz przeze mnie oskarżony o praktyki trolla leśnego i teraz widzę zaczął temat prowokacyjny"

Ze zdania wynika że, zostałeś oskarżony przeze mnie, i teraz zacząłeś temat prowokacyjny.

Jakbym miał napisać że ten post to prowokacje trolla to bym napisał:

"heymdall daj sobie spokój, widzisz pobik został raz przeze mnie oskarżony o praktyki trolla leśnego i teraz widzę że dalej uskutecznia swoje trolowe postępowania zaczynając temat prowokacyjny"

Miałem na myśli co innego pisząc pierwotną wersje, mogłem zamiast "i" dać przecinek, zabrzmiało by to jako nowa myśl.
    • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 14:39
      Popełniłem zasadniczy błąd logiczny używajac słowa "troll", lub "internetowy śmieć" .. mea culpa .. zapomniałem o pewnej cholernie ważnej w mediach rzeczy - mianowicie uczciwość w podawaniu informacji .. przeciez nawet osoba, kóra jest układna i akuratna jak j.laskowice lub sam Kwaśniewski (ta cudowna umiejętnośc bycia nijakim, ale wiecznie zatroskanym) potrafi wcisnąć kit..
      wiecie już więc, o jakim czynniku zapomniano: nie uwzględniono tu kryterium prawdziwości podawanych informacji ..
      paradoksalnie więc: jasfinks, jaki jest, taki jest, choć ostro czasem (przegina nierzadko) ale podaje prawdziwe informacje .. co ciekawe: sprawdzają się ..
      powyższe nie odnosi sie do mixera .. smile .. żeby zasłużyć na ludzkie traktowanie, trzeba zachowywac się jak człowiek ..
      • wygadana Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:36
        Bez kłótni nie da rady. Nie ma jak to wyżyć się na drugim. Może to i lepiej tak
        tutaj w necie niż realu.
        • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:43
          .. bo to jest forum - zreszta z najgorętszych polemik można wiele wyciągnąć - konfrontacje "wszyscy klaszczą wszystkim i głaszczą się po tyłkach" przerabialimy w telewizji w teleturniejach z udziałem rodzimych "gwiazd" .. smile
          .. nie wyżyć .. sam nie wiem .. naprawdę nie opracowałem jeszcze metody polemiki z autorami science-fiction .. smile .. póki co, jedyna to brutalne sprowadzenie na ziemię ..smile
        • matejkoo Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 16:25
          może lepiej w realu, niż w necie.. bo tak naprawde świadczy to o poziomie człowieka.. w necie można wszystko a w real już nie? a tutaj po drugiej stronie to co booty są? ja tutaj jestem po to aby dyskutować a nie bawić sie w matrix..coś mam do kogoś to mu powiem w realu
          • matejkoo Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 16:29
            a nie przez net..big_grin (no to teżbig_grin)
    • makler4 Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:44
      Dobrze, że utarto nosa temu heydmalowi. Laskowice popieram cię nie zrażaj się
      tym lamerem.
      • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 15:52
        dziekuję - w ustach kłamcy i fanatyka obelga jest jak order ..
        • jasfinks Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 17:11
          Moje gratulacje,heymndall!!!Ten atak bowiem miejscowych czerwonych trolli na
          Ciebie dowodzi,że jesteś wartościowym człowiekiem i piszesz prawdę! Myślę że
          nawet specjalnie tego nie trzeba udowadniać bo to jest prawda od dawna już
          znana...: D
          • panjarekp Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 17:20
            Powiedźcie o co tu chodzi? Co chcecie udowodnić i komu?
          • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 18:13
            zawsze sądziłem, że wartość człowieka to jest to, co ma w sercu i głowie .. nie ocenia się wartości ludzi po poglądach .. ja jestem mini wersją śp. Orianny Fallacci (do mistrzyni wiele mi brakuje), a nie przeszkadza mi to mieć przyjaciela (nie "znajomego") muzułmanina ..znam socjalistów o wielkim sercu i wybitnych intelektualistów bez niego - obie rzeczy moga kłócić się ze sobą, dając w efekcie wspaniałych ludzi - i poglądy nie mają tu nic do rzeczy, bo weryfikuje je życie. Podejrzewam, że większośc moich adwersarzy to tez fajni ludzie - to nie przeszkadza mi kłócić się z ich głupimi poglądami. Wyjątkiem jest mixer (artificial stupidity) tongue_out .. to nie są czerwone trolle - wiekszość tych ludzi jest wychowana na "zionącym miłosierdziem" Michniku i swoiście pojmuje tolerancję .. ta idea stworzenia "prawidłowo myslącego" społeczeństwa przez zatarcie róznic między ofiara a agentem czy czarnym a białym zdechła własnie niedawno ..
            wystudiowana tolerancja .. hmm... mnie to nie przeszkadza .. ale jak próbuje ktos włazić ze swoją "tolerancją" na mój ogródek i każe mi kochac wszystko i wszystkichm, bo jak nie, to ciemnogród jestem .. to przykro mi .. nieprzyjemny jestem wtedy .. smile..dla fanów trolli w sygnaturce umiesczam portret z WoW ..smile
            • djmixer1 Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 20:47
              "Podejrzewam, że większośc moich adwersarzy to tez fajni ludzie" Co hejdek
              sumienie cię ruszyło, jakiś kompleks puścił? Jaki ty jesteś śmieszny.
              Współczuję twojej towarzyszce jeśli takową posiadasz.
              • cygnus007 Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 20:52
                do heymdall - proponuję zignorować wink
                • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 22:19
                  ignoruję .. tongue_out
    • goodjoker Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 21:23
      Shrek i Fiona
      • heymdall Re: Kim jest troll .. 10.01.07, 22:19
        to OGRY.. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka