Dodaj do ulubionych

Zmiana herbu J-L

26.06.08, 07:19
Zamiast kierownicy będzie namiot
Obserwuj wątek
    • wygadana Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 09:59
      Od czasu gdy burmistrzem został Putyra (właściciel firmy,
      wyporzyczającej namioty) w naszym mieście ciągle widać namioty. To
      zapewne nie przypadek.
      • axo7 Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 14:11
        Przypadek, czy nie, ale zmiana herbu mi sie podoba ^^.
    • beauty.elissa Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 20:08
      nareszcie smile Dotychczasowy był obłędny
      • makler4 Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 20:33
        Zamiast zmierzyć się prawdziwymi potrzebami i problemami
        mieszkańców, o których wiele się tu na forum pisze, nasze władze
        zajmują się tematami zastępczymi. Przykre to i niezrozumiałe.
        • jemioltrab Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 22:44
          To jeszcze nazwę proponuje zmienić, skoro JZS upadły.
          Tak mi się nasuwa pierwsze co. Ale jeśli zobaczę nowe dzieło artystów, to kto
          wie, ale chyba trzeba sie modlić o to by nie byli to ci artyści którzy robią
          plakaty dla naszego Jelczańskiego miasta
          • mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 11:50
            Kononowicz z Białegostoku. Zmienię, zlikwiduję, zamknę wszystko i
            już. Od siebie dodam - łapy precz od herbu. Uczcie się jakiejś
            tradycji, szacunku dla osiągnięć poprzedników.
            POZDRAWIAM.
            • katka256 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 12:33
              Dlaczego łapy precz??Jeśli zaś mamy się odnosić do poprzedników to w
              herbie miasta powinny być elementy tradycyjne-Jelcza i Laskowic-
              czyli chyba (z tego co pamietam)laska opolska i jelec a nie jakaś
              tam kierownica.
              • mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 13:22
                Jak przed laty była dyskusja o herbie, to też trudno mi było
                wyobrazić sobie herb z tą kierownicą, bo piastowski Orzeł nie
                podlega dyskusji. Nie wiem czy pamiętasz, a może ktoś Ci opowiadał
                jak wtedy było. Naściągali różnej maści profesorków, historyków,
                politologów i zrobili co chcieli. Ukazały się artykuły prasowe,
                nawet odbyła się mini debata telewizyjna. Oczywiście jedynym
                słusznym wątkiem był ten świadczący o cywilizacyjnej roli JZS w
                naszej okolicy. Badzo liczono się wtedy ze zdaniem dyr. Dalgiewicza.
                Wtedy nie było możliwości zdziałania zbyt wiele. Z przykrością, ale
                trzeba było pogodzić się z decyzjami władzy. Wielu, bardzo wielu
                mieszkańców pragnęło aby miasto nazywało się Laskowice Jelcz, a nie
                JL. Była też propozycja na sam Jelcz. Niestety udało się
                przeforsować nazwę JL, co prawdopodobnie było kompromisem Rady i
                zwycięstwem Radnej, nauczycielki historii p. Marii Siębor. Czas robi
                swoje. Wszyscy się przyzwyczaili, i jakoś przyjęła się nazwa JL. Tak
                samo z tym dyskusyjnym symbolem w herbie. Z bólem, ale został
                zaakceptowany przez mieszkańców. Jak został ustanowiony, i z czasem
                zaakceptowany to jestem zdania, że powinien już taki pozostać.
                Kierownica to nie jest swastyka ani młot i sierp, żeby trzeba było
                to zmieniać. Teraz, kiedy ZSJ już są w stanie upadłości, ta
                kierownica jest symbolem świetności tych Zakładów. Czasów, kiedy z
                całej Polski przyjeżdżali młodzi ludzie za chlebem do pracy w tej
                fabryce. To własnie ta kierownica będąca symbolem ZSJ, symbolizuje
                zarazem czasy, w których powstało nasze miasto. Kiedy rozwijał się
                nasz powiat ze swoją stolicą Oławą. Ten niechciany herb, teraz już
                ma znaczenie historyczne. Uważam, że nie można co kilkanascie lub co
                kilkadziesiąt lat zmieniać herbów, syboli i barw narodowych itp.
                Przecież to jest nasza tradycja, nasza historia. Mogę uznać za
                uzasadnioną dyskusję w tym temacie, ale na dzień dzisiejszy widzę
                wiele innych ważnych dla nas spraw do załatwienia, które należy
                wykonać w pierwszej koljności. Nie ulegajmy modzie, potrzebom
                chwili, tylko trwajmy przy tym, co już nabrało jakiegoś znaczenia.
                Popatrzcie na herby innych polskich i nie tylko miast. Niektóre są
                wstrętne, brzydkie a jednak nikt ich nie zmienia. Ja mam takie
                odczucie, jestem przekonany ciałem i duszą, że należy nasz herb
                pozostawić w takim stanie w jakim jest obecnie. Teoretyzować można,
                niekiedy nawet trzeba, ale uznajmy pewne wartości za nadrzędne, za
                takie, z którymi należy się najnormalniej w świecie pogodzić, a nie
                na zasadzie tematu zastępczego doszukiwać się konieczności zmian w
                zakresie będących w naszym herbie symboli. Uznajmy, że taki został
                nam przekazany przez potomnych, (chociaż część z nich jeszcze żyje)
                i niech pozostanie tak na wieki. Sam nie wiem co jeszcze mam
                napisać, a co już napisałem. Proszę Was dajcie spokój z herbem. Jest
                naszym symbole Miasta i Gminy od samego początku i niech tak
                zostanie! Napiszę inaczej: herb jaki jest każdy widzi, potraktujmy
                jego sprawę jak sprawę w powiedzeniu o rodzicach - rodziców sobie
                nikt nie wybiera, jacy są taich mamy i już. Tak też niech się stanie
                z naszym herbem. Dodam jeszcze, że w latach gierkowskiej propagandy
                sukcesu były zakusy aby zmienić nasz Hymn Narodowy. Wtedy właśnie
                społeczeństwo wypowiedziało się jadnoznacznie za pozostawieniem go w
                stanie bez zmian. Wyobrażacie sobie Polskę z innym hymnem, bo ja
                nie. Tak samo nie wyobrażam sobie naszego Miasta z innym herbem.
                Wiara katolicka ma 2000 lat, i niektórzy mówią, że przetrwała aż
                tyle w dużej mierze dzięki tradycji. Uczmy się czerpać ze
                sprawdzonych źródeł. Koniec, kropka. Polska , Polska ponad wszystko,
                a herb musi zostać taki jaki jest. To jest mój krzyk rozpaczy w tym
                temacie! Teraz troche spokojniej - proszę o wzięcie mojego głosu pod
                uwagę.
                POZDRAWIAM.
            • petit7 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 12:51
              Pisząc o Kononowiczu masz na myśli naszego Putyrę? Bardzo udane
              porównanie.
              • mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 13:30
                Śmiać mi się chce z tego Twojego porównania, ale nie miałem nikogo
                na myśli. Dementuję Twoje żartobliwe porównanie. Miałem na myśli to
                co napisałem - nasz herb.
                POZDRAWIAM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka