pookafka 26.06.08, 07:19 Zamiast kierownicy będzie namiot Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wygadana Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 09:59 Od czasu gdy burmistrzem został Putyra (właściciel firmy, wyporzyczającej namioty) w naszym mieście ciągle widać namioty. To zapewne nie przypadek. Odpowiedz Link
axo7 Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 14:11 Przypadek, czy nie, ale zmiana herbu mi sie podoba ^^. Odpowiedz Link
beauty.elissa Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 20:08 nareszcie Dotychczasowy był obłędny Odpowiedz Link
makler4 Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 20:33 Zamiast zmierzyć się prawdziwymi potrzebami i problemami mieszkańców, o których wiele się tu na forum pisze, nasze władze zajmują się tematami zastępczymi. Przykre to i niezrozumiałe. Odpowiedz Link
jemioltrab Re: Zmiana herbu J-L 26.06.08, 22:44 To jeszcze nazwę proponuje zmienić, skoro JZS upadły. Tak mi się nasuwa pierwsze co. Ale jeśli zobaczę nowe dzieło artystów, to kto wie, ale chyba trzeba sie modlić o to by nie byli to ci artyści którzy robią plakaty dla naszego Jelczańskiego miasta Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 11:50 Kononowicz z Białegostoku. Zmienię, zlikwiduję, zamknę wszystko i już. Od siebie dodam - łapy precz od herbu. Uczcie się jakiejś tradycji, szacunku dla osiągnięć poprzedników. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link
katka256 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 12:33 Dlaczego łapy precz??Jeśli zaś mamy się odnosić do poprzedników to w herbie miasta powinny być elementy tradycyjne-Jelcza i Laskowic- czyli chyba (z tego co pamietam)laska opolska i jelec a nie jakaś tam kierownica. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 13:22 Jak przed laty była dyskusja o herbie, to też trudno mi było wyobrazić sobie herb z tą kierownicą, bo piastowski Orzeł nie podlega dyskusji. Nie wiem czy pamiętasz, a może ktoś Ci opowiadał jak wtedy było. Naściągali różnej maści profesorków, historyków, politologów i zrobili co chcieli. Ukazały się artykuły prasowe, nawet odbyła się mini debata telewizyjna. Oczywiście jedynym słusznym wątkiem był ten świadczący o cywilizacyjnej roli JZS w naszej okolicy. Badzo liczono się wtedy ze zdaniem dyr. Dalgiewicza. Wtedy nie było możliwości zdziałania zbyt wiele. Z przykrością, ale trzeba było pogodzić się z decyzjami władzy. Wielu, bardzo wielu mieszkańców pragnęło aby miasto nazywało się Laskowice Jelcz, a nie JL. Była też propozycja na sam Jelcz. Niestety udało się przeforsować nazwę JL, co prawdopodobnie było kompromisem Rady i zwycięstwem Radnej, nauczycielki historii p. Marii Siębor. Czas robi swoje. Wszyscy się przyzwyczaili, i jakoś przyjęła się nazwa JL. Tak samo z tym dyskusyjnym symbolem w herbie. Z bólem, ale został zaakceptowany przez mieszkańców. Jak został ustanowiony, i z czasem zaakceptowany to jestem zdania, że powinien już taki pozostać. Kierownica to nie jest swastyka ani młot i sierp, żeby trzeba było to zmieniać. Teraz, kiedy ZSJ już są w stanie upadłości, ta kierownica jest symbolem świetności tych Zakładów. Czasów, kiedy z całej Polski przyjeżdżali młodzi ludzie za chlebem do pracy w tej fabryce. To własnie ta kierownica będąca symbolem ZSJ, symbolizuje zarazem czasy, w których powstało nasze miasto. Kiedy rozwijał się nasz powiat ze swoją stolicą Oławą. Ten niechciany herb, teraz już ma znaczenie historyczne. Uważam, że nie można co kilkanascie lub co kilkadziesiąt lat zmieniać herbów, syboli i barw narodowych itp. Przecież to jest nasza tradycja, nasza historia. Mogę uznać za uzasadnioną dyskusję w tym temacie, ale na dzień dzisiejszy widzę wiele innych ważnych dla nas spraw do załatwienia, które należy wykonać w pierwszej koljności. Nie ulegajmy modzie, potrzebom chwili, tylko trwajmy przy tym, co już nabrało jakiegoś znaczenia. Popatrzcie na herby innych polskich i nie tylko miast. Niektóre są wstrętne, brzydkie a jednak nikt ich nie zmienia. Ja mam takie odczucie, jestem przekonany ciałem i duszą, że należy nasz herb pozostawić w takim stanie w jakim jest obecnie. Teoretyzować można, niekiedy nawet trzeba, ale uznajmy pewne wartości za nadrzędne, za takie, z którymi należy się najnormalniej w świecie pogodzić, a nie na zasadzie tematu zastępczego doszukiwać się konieczności zmian w zakresie będących w naszym herbie symboli. Uznajmy, że taki został nam przekazany przez potomnych, (chociaż część z nich jeszcze żyje) i niech pozostanie tak na wieki. Sam nie wiem co jeszcze mam napisać, a co już napisałem. Proszę Was dajcie spokój z herbem. Jest naszym symbole Miasta i Gminy od samego początku i niech tak zostanie! Napiszę inaczej: herb jaki jest każdy widzi, potraktujmy jego sprawę jak sprawę w powiedzeniu o rodzicach - rodziców sobie nikt nie wybiera, jacy są taich mamy i już. Tak też niech się stanie z naszym herbem. Dodam jeszcze, że w latach gierkowskiej propagandy sukcesu były zakusy aby zmienić nasz Hymn Narodowy. Wtedy właśnie społeczeństwo wypowiedziało się jadnoznacznie za pozostawieniem go w stanie bez zmian. Wyobrażacie sobie Polskę z innym hymnem, bo ja nie. Tak samo nie wyobrażam sobie naszego Miasta z innym herbem. Wiara katolicka ma 2000 lat, i niektórzy mówią, że przetrwała aż tyle w dużej mierze dzięki tradycji. Uczmy się czerpać ze sprawdzonych źródeł. Koniec, kropka. Polska , Polska ponad wszystko, a herb musi zostać taki jaki jest. To jest mój krzyk rozpaczy w tym temacie! Teraz troche spokojniej - proszę o wzięcie mojego głosu pod uwagę. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link
petit7 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 12:51 Pisząc o Kononowiczu masz na myśli naszego Putyrę? Bardzo udane porównanie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zmiana herbu J-L 27.06.08, 13:30 Śmiać mi się chce z tego Twojego porównania, ale nie miałem nikogo na myśli. Dementuję Twoje żartobliwe porównanie. Miałem na myśli to co napisałem - nasz herb. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link