katka256 22.01.09, 10:07 Może ktoś z urzędu się zainteresuje i kupi dla miasta www.allegro.pl/item533419931_jelcz_laskowice_markstadt_bardzo_rzadka_kartka.html www.allegro.pl/item531346052_jelcz_laskowice.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikoj50 Re: J-L na allegro 22.01.09, 11:48 No to Katka zrobiłaś mi świetny prezent na dzień dziadka. Ta pierwsza widokówka była mi znana. Najwspanialsza jest ta druga. Widziałem podobne z Minkowic Oł oraz z Kopaliny. Niestety, tą z Kopaliny synuś mi usunął z dysku podczas jego formatowania. To, co jest mi dane oglądać dzięki Tobie, nazywa się ucztą dla spragnionego oka. Coś wspaniałego. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
pookafka Re: J-L na allegro 22.01.09, 17:54 Mikoj widze ,ze jestes miłosnikiem historii Nieder Schlesien i alte Breslau -baw sie dobrze ,aczkolwiek to nie jest na Allegro wroclaw.hydral.com.pl/1762,obiekt.html wroclaw.hydral.com.pl/ Odpowiedz Link
pookafka Re: J-L na allegro 23.01.09, 11:01 Mikoj chyba o taką kartke z Kopaliny Ci chodziło? wroclaw.hydral.com.pl/179385,foto.html Odpowiedz Link
pimpam3 Re: J-L na allegro 22.01.09, 13:52 Dlaczego takie drogie? Inne kartki z tego okresu są o wiele tańsze. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: J-L na allegro 23.01.09, 10:21 Do Pookafki. Trafiłeś w dziesiątkę oceniając moje zainteresowania. Linki fajne. Kiedyś, dość dawno temu, trochę w tym "Hydralu" grzebałem. Obecnie nie mam czasu, ale widzę, że jednak warto. Łatwa do zauważenia jest znacznie większa ilość ciekawych zdjęć i widokówek. Można śmiało powidzieć, że internet jest oknem na świat. Trochę prawdy jest również w słowach jednego z moich znajomych, który powiedział, "czego nie ma w internecie, tego nie ma wcale". Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pookafka Re: J-L na allegro 23.01.09, 11:11 Portal Hydralu kiedys a obecnie to przepaść.W chwili obecnej na podstawie starych zdjęc Breslau ,mozna w duzym stopniu odtworzyc jego klimat i ówczesna zabudowę ,która w jakims stopniu uchowała sie i do wspólczesnych czasów .Breslau dzisiajszy nasz Wrocław należał przed wojna do najpiękniejszych miast w Niemczech a kto wie czy nie Europy-Rose Stadt ,mawiano miasto róż.Pozdrawiam Odpowiedz Link
mikoj50 Re: J-L na allegro 23.01.09, 11:13 Nie, nie. Ja pisałem o takiej kartce jak ta kolorowa, ręcznie malowana z Laskowic, o której napisałem, że jest balsamem dla moich oczu i duszy. Tą wskazaną dzisiaj przez Ciebie kartkę z Kopaliny już znałem. Również, jak wszystkie pamiątki z przeszłości ma swój urok, ale ta ręcznie malowana, wyglądała jak arcydzieło Na allegro ktoś ją kupił, i trzyma w swoich zbiorach wyłącznie dla siebie, mnie się wydaje, że takie unikaty powinny cieszyć oko również innych zainteresowanych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link