cindirella70 Święta... 23.12.09, 23:32 Ponieważ zbliżają się Święta chciałabym przy tej okazji pozdrowić wszystkich odwiedzających ten wątek, piszących i oglądających zdjęcia, także założyciela mikoja50, i życzyć zdrowych, radosnych, szczęśliwych i jakich tylko chcecie Świąt! Podsyłam kilka wirtualnych ciastek, dla pocieszenia powiem, że też ich jeszcze nie jem Co prawda lepiej nadają się do kącika kulinarnego, ale już tak z przyzwyczajenia zamieszczę je tu jako kartkę świąteczną... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Święta... 24.12.09, 00:34 Witaj Cindi! Wielkie dzięki za życzenia świąteczne, zarówno te już wczorajsze, jak i za te z okazji mojej 100-nej zagadki,za które oczywiście miałem podziękować znacznie wcześniej, lecz nie zawsze wszystko wychodzi tak, jak sobie to zaplanujemy. Dzisiaj jest ten jedyny dzień w roku, w którym nawet podobno zwierzęta przemawiają ludzkim głosem, dlatego w związku z Twoimi życzeniami coś mnie ruszyło i trochę pod wpływem impulsu, ale mimo wszystko, postanowiłem się odezwać. Tak się złożyło, że w ostatnich miesiącach miałem do wyboru – igrzyska, albo chleb. Co wybrałem to wiadomo. Myślę, że teraz, dzięki zaangażowaniu Was wszystkich, a chyba największym Jasfinksa i Twoim, kiedy ten wątek zbliża się do 1000 (jednego tysiąca) wpisów, nastał czas na mój powrót do naszej wspólnej zabawy. Z różnych względów, o których nie będę pisał, moja aktywność będzie nieco mniejsza. Nie mniej jednak myślę, że mam jeszcze coś do zaoferowania wszystkim, którzy są zainteresowani zapomnianymi oraz mało uczęszczanymi zakątkami naszej przepięknej okolicy i jej historią. Korzystając z okazji składam wszystkim uczestnikom forum szczere życzenia spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, szampańskiej zabawy w Sylwestrową Noc oraz Szczęśliwego Nowego 2010 Roku. Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. Odpowiedz Link
orillo Re: Święta... 24.12.09, 09:13 Bardzo się cieszę Mikoj, że wróciłeś Dziękuje Wam za życzenia Ja również chciałbym Wam wszystkim życzyć zdrowych i wesołych świąt oraz wszystkiego dobrego w nowym roku, jak najwięcej ciekawych wycieczek po naszej gminie i samych udanych kadrów Pozdrawiam Orillo Odpowiedz Link
jasfinks Re: Święta... 24.12.09, 12:20 Też cieszę się, że Ojciec Założyciel naszego wątku nie zginął naprawdę - czego czasami się obawiałem - tylko uległ jakiemuś drobnemu kryzysowi przejściowemu, mam nadzieję... Takie wpadnięcia w psychiczne czy inne dołki, zdarzają się przecież każdemu... Trzeba je po prostu przejść, pokonać i z uśmiechem iść dalej... Naprawdę szkoda byłoby Mikoj, aby Twoja duża wiedza na temat naszych okolic i umiejętność jej przekazywania, marnowała się gdzieś w ukryciu. Z tego samego powodu ja nie ukrywam tylko dla siebie swoich zdjęć. Uważam,że swoją wiedzę i osiągnięcia trzeba pokazywać, bo tylko wtedy one żyją i przynoszą pożytek wszystkim a nam dodatkowo satysfakcję. Ktoś powiedział bardzo trafnie, że: "Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli..." Wszystkiego dobrego wszystkim a przede wszystkim zdrowia i pogody ducha... Pozdrawiam Jasfinks --- Fotozagadki Fotozagadki odgadnięte Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Święta... 26.12.09, 21:57 Kiedy w wigilię zobaczyłam Twój wpis po moich życzeniach, to tak samo jak Ty przemówiłeś - ja oniemiałam, bo ten powrót w tym momencie był dla mnie czymś niespodziewanym i niezwykłym. Ale wigilia to - jak się właśnie potwierdziło jest szczególnym dniem, a u nas Mikołaj przyniósł nam Mikoja w prezencie Czytałam już, że wracasz z nowymi pomysłami na zagadki, więc zapowiada się ciekawie, co do aktywności to każdy decyduje sam, ile czasu może i chce poświęcić, to oczywiste. Ja tymczasem zastanawiam się jakie życzenia ułożyć z okazji Nowego Roku i co się po nich stanie Odpowiedz Link
jasfinks Zimo wróć... 24.12.09, 13:16 I jeszcze przed Świętami wrzucam kilka zdjęć zimowych z nadzieją, że może zima ze śniegiem jeszcze w tym roku wróci...tak jak wrócił Mikoj... ?373 To ostatnie zdjęcie jest fotozagadką, ale nietypową, ponieważ tu należy odgadnąć czym różnią się widoczne na pierwszym planie samochody, jeśli chodzi o zastosowany przeze mnie sposób "ocenzurowania" tablic rejestracyjnych... Ostatnio uczę się też, poza samym "pstrykaniem" aparatem, także obróbki zdjęć w komputerze i w tej ostatniej zagadce jest nieco widoczny, mam nadzieję, tego efekt... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zimo wróć... 26.12.09, 00:08 Rozwiązanie zagadki 100 fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Znów się potwierdziło, że życie bywa okrutne, bardzo okrutne. Napisałem się jak głupi o pewnej swojej zagadce zamieszczonej kilka miesięcy temu i kiedy kliknąłem dodaj, wywaliło mnie. Normalnie tragedia, szok. Będę usiłował się powtórzyć, ale mam świadomość, że to nie będzie to samo Jak zawsze, tak i tym razem szczere gratulacje dla Cindi za prawidłową odpowiedź. Faktycznie ukazany przejazd kolejowy znajduje się w rejonie zamkniętej w połowie lat 80-ch stacji Minkowice Oł. Lecz moje pytanie miało podtekst kinematograficzny. Otóż w połowie lat 80-ch na omawianym przejeździe nagrywane były sceny do filmu o roboczym tytule „Śmierć dziecioroba”. Niby miał to być tytuł roboczy, ale kilka lat temu bardzo się zdziwiłem, kiedy w TV było mi dane obejrzeć film o takim właśnie tytule. Nie mam wiedzy i umiejętności jak ukazać Wam ten fragment filmu, ale wiem jedno, że kamery były ustawione od strony, z której ja robiłem zdjęcie, czyli, że widoczny jest w filmie fragment drogi Kopalina - Minkowice. Zdaję sobie sprawę, że wśród zaglądających na nasz wątek są komputerowcy, którzy poradzą sobie z tym problemem. Proszę Was, ściągnijcie i ukażcie ten fragment. Muszę szczerze podpowiedzieć, że nawet w omawianym przez GP WO wątku o kręconych w naszym powiecie filmach o tym nie było mowy, czyli dla zainteresowanych wyzwanie jak ulał, a dla nas satysfakcja wielka. Dodam tylko, że przejazd ten jest usytuowany na drodze wiodącej z Nowego Dworu do Minkowic Oł. Jeszcze w do XIX i początków XX w. droga ta miała bardzo ważne znaczenie, które opiszę przy innej okazji. Jedno jest pewne, wspomniana droga przebiegała wzdłuż Leśnego Potoku, częściowo groblą wzdłuż Leśnego Stawu, w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącego tam w czasie II-j WŚ. poniemieckiego lotniska. Pozdrawiam serdecznie. Mikoj50. fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zimo wróć... 28.12.09, 00:40 No i już po Świętach i na razie po zimie... Święta będą znów za rok ale zima mam nadzieję że wcześniej, bo mam w planie różne zimowe zdjęcia... Póki co, to wrzucam na pocieszenie parę kolejnych,które udało się zrobić w ciągu tych kilku niedawnych zimowych dni: Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zimo wróć... 28.12.09, 09:11 To tylko lekkie poprószenie,chyba na odczepnego... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zimo wróć... 28.12.09, 09:34 Przydał by się jakiś mrozik, bo przy takiej temperaturze jak teraz to śnieg i lód szybko znikną... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Zimo wróć... 28.12.09, 09:06 jasfinks napisał: Święta będą znów za rok ale zima > mam nadzieję że wcześniej, bo mam w planie różne zimowe zdjęcia... I nie trzeba było długo czekać na śnieg Całkiem inny krajobraz, nic tylko robić zdjęcia, wczoraj już było widać powrót zimy, ale póki co po zamarzniętych stawach: Odpowiedz Link
orillo Re: ?374 28.12.09, 09:33 363. Wydaje mi się, że to ulica Stawowa. 365. Komin kotłowni albo jak kto woli ciepłowni w jelczu. 368. Kominy ciepłowni za targiem. 372. Minkówka. 374. To chyba brama do zakładu Miś Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?374 28.12.09, 21:23 Wszystkie ostatnie odpowiedzi Orillo na domyślne pytanie do moich fotozagadek("Co to jest i gdzie?") - jak najbardziej prawidłowe...Przypominam, że fotozagadki odgadnięte lub "odtajnione" są przenoszone do folderu "Fotozagadki odgadnięte" na FOTOFORUM, gdzie można je dalej oglądać jak i pisać pod nimi komentarze... Odpowiedz Link
matejkoo Re: Gaduj - zgadula? 28.12.09, 10:50 50Gratuluje Mikoj50, zapoczątkowałeś wątek z 1000 i jednym postem w momencie pisania go Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Gaduj - zgadula? 28.12.09, 12:47 Rozwiązanie zagadki 101. Dobra odpowiedź. Punkt za prawidłowe rozwiązanie zagadki otrzymuje Nokianin. W uzupełnieniu dodam, że w kilka dni po zrobieniu tego zdjęcia kładka w ukazanej wersji uległa zniszczeniu. Zapewne jakiś słusznej wagi osiłek skakał na niej, ponieważ złamała się na pół. Na szczęście okazało się, że kładka ta spełnia ważne zadanie w życiu okolicznych mieszkańców, gdyż w bardzo krótkim czasie została odbudowana. Ostatnio tamtędy nie przejeżdżałem, więc nie mogę opisać w jakim jest stanie. Udało mi się dotrzeć do pewnych materiałów historycznych dotyczących miejsc położonych w pobliżu tej kładki. Jak tylko uda mi się uporządkować te materiały, to napiszę kilka zdań w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Gaduj - zgadula? 28.12.09, 12:55 Dzięki Matejkoo - z tym co napisałeś, to jakoś tak się samo porobiło Ale mam również pytanko do Ciebie: - kiedy w tym wątku będziemy mieli możliwość wypowiedzenia się na temat Twoich fotografii? Tylko nie pisz, że nie lubisz fotografować Wierzę, że masz trochę zdjęć, tylko nie możesz zdecydować się na ich zamieszczenie. Zachęcam do większego zdecydowania. Uwierz, Twoje zdjęcia również są warte zamieszczenia w tym wątku Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 28.12.09, 14:36 Ja tam byłem Mikoj kilka dni temu(21.XII) i zapewniam Cię, że oba tamtejsze przejścia przez Młynówkę Jelecką - kładka i bród za ul. Stawową - mają się aktualnie bardzo dobrze... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Gaduj - zgadula? 28.12.09, 14:51 Dzięki Jasfinks. Mam kilka dni wolnego, i zaplanowałem sobie zapoznanie z zamieszczonymi przez Was na forum zagadkami. Na chwilę obecną wydaje mi się to niemal niemożliwe, bo aż tyle tego jest, ale niestety powstałe zaległości trzeba nadrobić . Kurcze, to aż pół roku Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. Odpowiedz Link
cindirella70 ?367 28.12.09, 22:27 Śnieżny park jelczański. Widać ławki, a głębiej charakterystyczne siedzenia w kształcie grzybów. W głębi wieża kościółka jelczańskiego. Nie widać wcale pochyłych robinii, które ze śniegiem by się nie zlewały, ale to nawet lepiej. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?367 28.12.09, 23:09 Kolejny punkt dla Ciebie Cindi... W nagrodę masz zbliżenie stolika i siedzeń z drugiego planu, przyozdobionych przez panią Zimę... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?367 29.12.09, 21:01 Nagroda bardzo mi się podoba, będę sobie spoglądać na nią w lecie, dla ochłody Odpowiedz Link
cindirella70 Re: No i gdzie ta zima? 30.12.09, 10:33 Jest! nie wiadomo na jak długo, ale jest Odpowiedz Link
orillo Re: Gaduj - zgadula? 29.12.09, 09:41 Kilka łatwych zagadek na koniec roku Dwa pierwsze zdjęcia zrobiłem w styczniu tego roku. Zagadka 54. Zagadka 55. Zagadka 56. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 29.12.09, 10:16 Ja właśnie niecierpliwie czekam wciąż na taki śnieg jak na tym zdjęciu nr 54! Też zwróciłem swoją uwagę adepta fotografii na te pokręcone drzewa rosnące przy placu zabaw między ulicami Tańskiego, Bożka i Bryły, i może kiedyś je "pstryknę"... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 29.12.09, 17:04 Natomiast drzewa z zagadki 55 rosną sobie, wydaje mi się, dalej po drugiej stronie ulicy Oławskiej, blisko osiedla Europejskiego...Jeszcze tej zimy nie oszronione... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Gaduj - zgadula? 29.12.09, 20:56 Co do dwóch pierwszych zdjęć to zgadzam się z podanym przez jasfinksa rozwiązaniem, a o trzecim mogę powiedzieć przede wszystkim to, że podoba mi się jego klimat. I właściwie to wszystko Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 30.12.09, 07:42 Podobne fragmenty cieków widziałem w naszych lasach w kilku miejscach...Może to jest gdzieś blisko nowodworskich stawów? Odpowiedz Link
orillo Rozwiązanie zagadek 54 - 56 31.12.09, 10:52 Odpowiedzi na zagadki 54 i 55 jak najbardziej prawidłowe, liczyłem też, że ktoś poda nazwę tych drzew z zagadki 54 Są to drzewa o nazwie Oliwnik wąskolistny Natomiast zagadka 56 to Młynówka Jelecka, gdzieś na wysokości III stawu. Odpowiedz Link
jasfinks ?377 - ?378 30.12.09, 11:18 Kolejne dwie fotozagadki powstały dzięki wykorzystaniu zjawiska odbicia w wodzie. Może to nasuwać różne ciekawe skojarzenia... ?377 ?378 Odpowiedz Link
jasfinks ?379 - ?381.Trzy przeprawy. 30.12.09, 12:50 Następne trzy dzisiejsze fotozagadki to trzy miejsca gdzie wczoraj przechodziłem przez rzekę, bagno i jezioro: ?379 ?380 ?381 Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?379 - ?381.Trzy przeprawy. 30.12.09, 21:43 Odpowiedź na zagadkę nr 379. Mostek nad Smortawą w ciągu drogi Jelcz - Oława. Bardzo niebezpieczne miejsce. Nie ma roku, aby nie wydarzyło się tam kilka wypadków samochodowych. W pobliżu widocznego na zdjęciu starego dębu znajduje się grób pracownika Ronalu, który był mieszkańcem Świętej Katarzyny. Pozdr...... Odpowiedz Link
cindirella70 ?381.Trzy przeprawy. 03.01.10, 21:19 Ta przeprawa po niezbyt grubym lodzie jest na jeziorze "Pod dębami". Byłam tam kilka dni wcześniej, doszłam też po lodzie do zatopionych po drugiej stronie jeziora, wystających z wody konarów,które widać w dali i po których poznałam, co to za miejsce. Odpowiedz Link
jasfinks ?382 - ?384 30.12.09, 16:27 I jeszcze, dla równowagi, co nieco z architektury miejsko-wiejsko-osiedlowej: ?382 ?383 ?384 Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?382 - ?384 30.12.09, 22:08 fotoforum.gazeta.pl/u/mikoj50.html Zagadka 102. W czasie jednej z wielu rowerowych wycieczek po najbliższej okolicy natrafiłem na pewnego tajemniczego gada Po krótkiej tresurze nauczył się ładnie pozować do zdjęć Z wielu, które udało mi się zrobić, zamieszczam trzy, które najlepiej ukazują jakie sztuczki nauczył się robić pod moją namową Proszę podać nazwę ukazanego gada oraz w kilku słowach opisać dzięki jakiej cesze nosi on taką, a nie inną nazwę Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?382 - ?384 30.12.09, 22:50 fotoforum.gazeta.pl/u/mikoj50.html Dodałem kolejne trzy zagadki. Myślę, że nie należą do trudnych, dlatego, mam taką nadzieję, z ich rozwiązanie nie powinniście mieć problemów Naszymi forumowymi specjalistami od spraw ornitologii są Orillo i Wojtek Laskowiczanin. Mam nadzieję, że bez trudu podadzą prawidłową odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. mikoj50. Odpowiedz Link
orillo Re: ?382 - ?384 31.12.09, 10:11 Mikoj, wspaniały portrecik zrobiłeś temu maluchowi Jednak rozpoznanie gatunku nie jest takie proste z dorosłymi ptakami nie mam wielkiego problemu, ale z młodymi to już gorzej. Gdyby ptak był na zdjęciu cały, to było by łatwiej Wytypowałem dwa gatunki, kopciuszek albo pleszka, choć może to być zupełnie inny gatunek. A co do jajka z zagadki 104, to jeśli pochodzi ono z gniazda, z którego wyleciał ptaszek z zagadki 103, to stawiał bym na kopciuszka. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zagadka 105 31.12.09, 10:33 Podobną trawę,zboże i niebo mozna spotkać w naszych okolicach w bardzo wielu miejscach... Jedynie po linii wierzchołków drzew na horyzoncie można przypuszczać iż jest to droga przez pola między osiedlem Europejskim a Pierwszym Stawem... Pzdr Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Zagadka 105 31.12.09, 11:37 Być może jednak jest to inna droga, biegnąca przy tej ambonie: z której zrobiłam tą fotkę, a prowadzi ona do Zakutyny. Ale to rozstrzygnie mikoj, kiedy będzie mógł. Do zobaczenia w Nowym Roku Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zagadka 105 31.12.09, 12:13 Wygrałaś Cindi...Twój strzał był tutaj celniejszy... To na pewno to.Wystarczy postawić koło siebie te dwa zdjęcia - Mikoja i Twoje - porównać te krawędzie lasu i wszystko jasne. Natomiast las przed Pierwszym Stawem jest tylko podobny ale nie identyczny. Gratulacje i Dosiego Roku! Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?382 - ?384 30.12.09, 23:08 Twoja zagadka 102 Mikoj, to najpospolitszy z węży występujących w naszym kraju, czyli ZASKRONIEC ZWYCZAJNY. Niejadowity i pod ochroną... Jego nazwa pochodzi od widocznych u niego z tyłu głowy, "za skroniami", dwóch żółtych plam,które są jego cechą charakterystyczną. Węże te bardzo dobrze pływają, co można zaobserwować w lecie np na mniejszych stawach nowodworskich za Łąką Nowodworską gdzie zauważyłem że lubią polować... Kiedyś narobiłem zamieszania w podstawówce, szczególnie wśród dziewcząt, przynosząc takiego gada do szkoły za koszulą...:} Od wtedy wiedziałem już że zaskroniec się broni wydzielając dosyć przykry zapach. Niektórzy wierzą, że zaskrońce podobnie jak jaskółki, przynoszą pomyślność domostwu na terenie którego przebywają... Zaskroniec spotkany blisko Nowodworskiego Stawu był tu już też tematem mojej fotozagadki ?329...Tylko nie oswojony a dziki bo straszył mnie sycząc i udając że chce ugryźć... fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2038432,5,438,35785,329,329.html Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?382 - ?384 30.12.09, 23:43 Witaj! Bardzo dobra, wyczerpująca odpowiedź. Moje gratulacje. Punkt dla Ciebie Spodziewałem się, że kiedyś dojdzie do dublowania zagadek, ale myślę, że to nic złego. W końcu nikt nikomu nie podkrada pomysłów, a ważna jest możliwość szerszego zaprezentowania swoich, nazwę to dzieł. Mam nadzieję, że nie będziemy mieli do siebie urazy, jeżeli przytrafi się coś takiego w przyszłości. Co o tym sądzisz? Staram się zapoznać z już zamieszczonymi zagadkami, ale mam duże zaległości i tak naprawdę to najlepiej pamiętam te zamieszczone przez siebie. Jednym słowem muszę włożyć trochę wysiłku, aby dubli było odrobinę mniej. Miałem kilka spotkań z zaskrońcami, ale nigdy nie brałem ich do ręki. Dopiero od Ciebie dowiedziałem się, że pozostaje po nich przykry zapach. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?382 - ?384 31.12.09, 01:07 Również gratuluję punktu za rozszyfrowanie mojej fotozagadki z mostkiem na Smortawie! Co prawda ta zagadka Twoja z zaskrońcem jak i moja z mostkiem nie były zbyt trudne ale po punkcie kolejnym znów mamy... Przydała by się jakaś nagroda, którą zresztą i tak zgarnęłaby Cindi...która ma nad nami tę przewagę, że oprócz znajomości okolic wykorzystuje do rozwiązywania jeszcze swoją świetną kobiecą intuicję. Co do dublowania tematów to właśnie z Cindi rozmawialiśmuy już o tym podczas Twojego zniknięcia i doszliśmy do wniosku, że nie tylko nie powinno się tego zabraniać ale wprost przeciwnie. Nawet wymyśliliśmy nazwę takich zdjęć nawiązujących do podobnych już wcześniej zamieszczonych:FOTOECHO...I sporo takich fotoech już tu było. Jeśli przejrzysz,jak piszesz, już zamieszczone fotozagadki to dowiesz się m.in. że w międzyczasie np.takich par zrośniętych drzew różnych gatunków(całuśnych-jak je nazwała Cindi)jak ta o której pisałeś, z grędzińskiego lasu, odkryliśmy jeszcze w innych miejscach chyba z pięć... Albo dowiesz się np że Cindi i Orillo fotografowali nad Trzecim Stawem to samo drzewko(brzoskwinię) niezależnie od siebie.Najpierw Orillo pokazał tu owoce tej brzoskwini a wtedy Cindi odnalazła i pokazała kwiaty z tego samego drzewka. Niesamowite, prawda? Pzdr Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?382 - ?384 31.12.09, 08:18 Witaj Jasfinks! Dzięki za przypomnienie pewnych wprowadzonych nazwijmy to usprawnień w organizacji tego wątku. Kiedy wydało się, że mój "tresowany" choć martwy gad był już opisywany, to pomyślałem, że przecież mogłem go zaprezentować zupełnie inaczej, a już na pewno nie w formie zagadki. W końcu wątek ten oprócz formy "Zgaduj zgaduli" jest również dość odpowiednim miejscem do zaprezentowania swoich fotograficznych wspomnień z odbytych wycieczek. Jednym słowem, takie łączenie przyjemnego z pożytecznym. O popularności nie będę przypominał, ponieważ w pewnym momencie może nam ktoś zarzucić brak skromności Zgadzam się z Tobą całkowicie i pozwolę sobie przytoczyć dwa ostatnie napisane przez Ciebie słowa, które odzwierciedlają niejako cały dotychczasowy nasz dorobek, czyli ponad jeden tysiąc wpisów w ciągu niecałego roku: "niesamowite, prawda?" Wszystkim biorącym udział w naszej zabawie należą się słowa olbrzymiego uznania. Jeszcze raz gratuluję. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?382 - ?384 31.12.09, 11:13 Wybaczcie przyjaciele, ale z powodu tragedii jaka wydarzyła się jednemu z moich przyjaciół, dzisiaj, ze zrozumiałych względów, już nie będę brał udziału w naszej zabawie. Pozdr....... Odpowiedz Link
jasfinks Wyrazy wspólczucia... 31.12.09, 12:45 Szczere wyrazy współczucia Mikoj z powodu tragedii która zdarzyła się wśród Twoich przyjaciół a więc dotknęła również i Ciebie ... Niezależnie jednak od przyczyny chwilowego odejścia z forum uważam,że nie ma żadnej konieczności tłumaczenia się z tego...Po prostu każdy wychodzi i wchodzi tutaj kiedy tylko ma ochotę i nastrój według własnego uznania... Szczęśliwego Nowego Roku 2010! - Odpowiedz Link
jasfinks Jezioro "Pod Dębami" 31.12.09, 13:24 Na koniec dla poprawienia nastroju ostatnie już chyba zdjęcia w tym ostatnim dniu kończącego się roku 2009 przedstawiające jedno z naszych najładniejszych jezior w też ostatnich promieniach zachodzącego słońca z przed kilku dni: Odpowiedz Link
orillo Re: ?382 - ?384 01.01.10, 09:44 375. Widzę samotne drzewo, chyba wierzba, a na jej uschniętych gałęziach chyba siedzi jakiś ptak drapieżny albo to złudzenie W tle widać górę Ślężę. Podejrzewam, że może to być pomiędzy odrą a starorzeczem Matunin. 382. Nowy blok na Bożka. 383. Komin kotłowni na Grabskiego Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?382 - ?384 02.01.10, 15:23 Ad ?375 - To był świetny temat: samotne drzewo na polu z dużym drapieżnym ptakiem wypatrującym pewnie stamtąd zdobyczy i na dodatek góra Slęza w tle...Niestety na razie mam tylko aparacik kieszonkowy o przybliżeniu 3x a tam była potrzebna np lustrzanka z obiektywem trzysetką. Podobną drugą sytuację miałem kilka dni temu, kiedy nad Młynówką Jelecką spotkałem ciekawego ptaszka - bluszcza. Pozwalał podejść do siebie na ok 10 m potem odlatywał nad wodą kilkanaście m, przysiadał na czymś, często nurkował, po moim zbliżeniu się znów kawałek odlatywał, przysiadał, nurkował i tak w kółko...Zrobiłem kilka zdjęć ale po powiększeniu to są tylko czarne małe sylwetki, że nie ma się czym chwalić... Wracając do zdjęcia 375 to zrobiłem je jadąc rowerem drogą z Zakrzowa do Kotowic czyli po drugiej stronie Odry. Tamtędy właśnie pod koniec II wojny światowej przebiegała pierwsza linia obrony przeciwlotniczej Oławy. Ja na drugą stronę Odry przechodzę i przejeżdżam w celach poznawczych i fotograficznych dość często, przez Ratowice, Oławę lub Lipki a to dlatego, że tamte tereny w pasie nadodrzańskim od Wrocławia aż za Brzeg razem z tymi przyodrzańskimi po naszej stronie rzeki, są częścią mającego już wkrótce powstać Parku Krajobrazowego Odry i Oławy, który postanowiłem dokładnie poznać. Ad ?382 - Ten frafment bloku na ul Bożka pstryknąłem ponieważ "rzuciło mi się w oczy", że jest to dowód na to, iż w głowach wielu jeszcze ludzi ciągle tkwi chyba posocjalistyczna prowizorka! Erzac czyli namiastka.Udawanie.Okna malowane zamiast prawdziwych.Tak jak i te sylwetki kamieniczek malowane na ścianach bloków z wielkiej popękanej płyty... Ad ?383 - Czyżby to był TEN komin o który było tyle kłótni pobliskich mieszkańców ze S-nią? Odpowiedz Link
orillo Re: ?382 - ?384 02.01.10, 22:36 Miałeś Jasfinks oczywiście na myśli Pluszcza nie Bluszcza, literówka rozumiem Zaskoczyłeś mnie tą wiadomością, gratuluję spotkania ja go jeszcze nie widziałem, bo tak naprawdę nie spodziewałbym się go u nas, ten ptak jest kojarzony raczej z potokami górskimi, ale być może w naszym regionie zimują osobniki z północy, co mnie osobiście bardzo cieszy Muszę się w najbliższym czasie przyjrzeć naszym rzeczkom Obecność tych ptaków może też świadczyć o czystości naszych rzeczek, one preferują wody czyste Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?382 - ?384 03.01.10, 00:20 Oczywiście miałem na myśli ptaszka pluszcza a nie roslinę bluszcz... Wtedy pierwszy raz go widziałem ale po powrocie do domu zaraz sprawdziłem w encyklopedii i to jest na pewno ta ciekawa ptaszyna... Odpowiedz Link
jasfinks Fotoecho - całuśne drzewa... 31.12.09, 11:54 Nie mam pewności ale chyba odkryłem kolejne drzewa "całuśne", t.j. parę drzew dwóch różnych gatunków połączonych trwale ze sobą przez zrośnięcie. Można je obejrzeć jadąc drogą wzdłuż lewego brzegu Młynówki Jeleckiej, blisko miejsca gdzie krzyżuje się ona dwupoziomowo z innym potokiem... Może ktoś wie co to za drzewa? Odpowiedz Link
orillo Nowe fotozagadki 57 - 61 01.01.10, 10:17 Nowe zagadki na nowy rok 57 58 59 60 61 Przy okazji chciałbym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nowym 2010 roku Odpowiedz Link
jasfinks Re: Nowe fotozagadki 57 - 61 02.01.10, 17:15 Jak oglądam Orillo, Twoje nastrojowe świetne zdjęcia w porannej mgle, to myślę, że jednym z moich noworocznych postanowień powinno być wczesne wstawanie... Z fotografowaniem krajobrazu to chyba jest jak z udanym grzybobraniem -aby zebrać więcej dorodnych prawdziwków czy aby uchwycić taką mgiełkę i takie światło, to trzeba znaleźć się we właściwym miejscu jeszcze przed wschodem słońca! 57 - droga obok Drugiego Stawu, 58 - podobny początek ma droga w prawo przed byłą leśniczówką Gorzucha za Nowym Dworem, 59 - to chyba Łąka Nowodworska, widok od strony drogi i mostku tuż przed Trzecim Stawem... 60 - takie ładne łaciate spotykałem najczęściej na różnych łąkach jadąc w stronę rzeki Widawy... 61 - Nieostre ale ciekawie...Ja jednak bym tu zastosował raczej obiektyw szerokokątny(aby mieć jak największą głębię ostrości} a obiektywu 300 mm używałbym do polowania na małe ptaszki... A ten tor to może przed Kopaliną albo za Miłoszycami w stronę Nadolic...? Odpowiedz Link
orillo Re: Nowe fotozagadki 57 - 61 02.01.10, 22:43 Cieszę się, że zdjęcia się podobają Jasfinks, żeby zrobić ciekawe zdjęcia, to najważniejsze jest znaleźć się w odpowiednim miejscu i czasie a sprzęt, a nawet nasze umiejętności to drugorzędna sprawa. Światło to najważniejsza rzecz w fotografii, polecam artykuł o Złotej godzinie A teraz zagadki 57. Bardzo dobra odpowiedź 58. Pudło, to zdjęcie zrobiłem po miedzy zagadkami 57 a 59 59. Dobra odpowiedź 60. Pudło, tu najważniejszy jest drugi plan, czyli to, co znajduje się pomiędzy łaciatymi 61. Tor przed Kopaliną. Nieostre powiadasz, ostre, ale tam gdzie chciałem żeby było ostre Efekt jak najbardziej zamierzony. Na pewno było by ciekawsze, gdyby akurat zbliżał się pociąg, ale nie chciało mi się czekać Jako dodatkową zachętę do wczesnego wstawania, zapraszam do obejrzenia filmiku Jesienny poranek Odpowiedz Link
jasfinks Re: Nowe fotozagadki 57 - 61 03.01.10, 00:10 58 - no tak, tam są aż dwie drogi w stronę wschodzącego słońca... 60 - czyżby to była łąka za Ratowicami przy Odrze a to między krasulami to pogłębiarka cumująca tam na rzece? Z początku myślałem że to czubki jakichś kombajnów... 61 - czy chciałeś tu pokazać nierówność szyn? Zauważyłem nieraz że np lornetka a więc i teleobiektyw potęguje takie nierówności a dodatkowo jeszcze powiększa ten efekt falujące rozgrzane powietrze... Kiedyś byłem świadkiem nieomal powstania następnego "cudu" w Oławie z takiego właśnie powodu. Otóż kiedyś w środku gorącego lata czekałem na peronie stacji PKP w Oławie na pociąg do W-wia. Oprócz mnie na tym peronie było jeszcze kilkadziesiąt, przeważnie starszych osób z całej Polski wracających ze słynnej działki Kazimierza Domańskiego. Było gorąco a ogromne zachodzące słońce mieniło się i falowało, jakby tańczyło... W pewnym momencie jedna z tych kobiet donośnym głosem mówi: "Ludzie! Patrzcie! Słońce tańczy! To Matka Boża dziękuje nam że tu przyjechaliśmy..." I uklękła modląc się a jeszcze kilka osób za nią... Gdyby nie nadjechał za chwilę pociąg, który to falujące słońce zasłonił,to chyba mielibyśmy drugi cud w Oławie... Artykuł o "złotej" godzinie bardzo ciekawy a do filmiku odniosę się później, bo aktualnie mój komp nie chce z You Tube odtwarzać... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Nowe fotozagadki 57 - 61 03.01.10, 21:58 Piękny ten jesienny filmik, taki poranny, leśny spokój w nim jest. Podobnie jak jasfinks po obejrzeniu zdjęć - uważam, że jest to skuteczna zachęta do wcześniejszego wyjścia z domu... łapię się na tym, że staram się rozpoznać, gdzie były sfilmowane poszczególne fragmenty Jest mgła nad stawem, poranne słońce, spadające liście, i ta postać oddalająca się na rowerze w końcowej części, wydaje mi się ciekawym urozmaiceniem, które warto wykorzystywać. Odpowiedz Link
orillo Re: ?385 - ?387 02.01.10, 22:57 Myślę, że wszystkie trzy zdjęcia zrobiłeś nad drugim stawem, a już na pewno 386 387 ciekawe oblodzona trawka Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?385 - ?387 03.01.10, 00:29 Dobrze myślisz w 2/3, natomiast źdźbło w lodzie jest skądinąd, bo w jaki niby sposób mogłoby takie nad Drugim Stawem powstać? I właśnie sposób powstania takiej oblodzonej trawki jest tematem tej zagadki ?387, co wczesniej zapomniałem napisać... Odpowiedz Link
cindirella70 ?387 03.01.10, 21:07 Ta trawa w kawałku lodu wygląda niespotykanie Żeby powstało takie cacko, musi zamarznąć woda, czyli - to albo marznący deszcz, albo spadające skąś i marznące krople. Pogoda w ostatnich dniach sprzyjała powstawaniu sopli i takich lodowych cudów, temperatura około 0, śnieg topi się, a wieczorem przychodzi mróz.Właściwie to w podobnej lodowej osłonce były w ostatnich dniach samochody, trzeba stwierdzić, że trzyma się bardzo mocno taki lód i trudno go zeskrobać Ale to taka proza życia...A lodowe kryształki na gałęziach, uschniętych roślinach, owocach, wyglądają jak zaczarowane, więc dziś podczas spaceru narobiłam sporo zdjęć i kilka z nich zamieszczam: Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?387 03.01.10, 22:31 Tę trawkę w lodowej otulinie znalazłem pod pękniętą rynną... Krople wody z topniejącego śniegu spadały z wysoka na tę trawę na ziemi i stopniowo zamarzając zamknęły trawkę w lodzie. Myślę, że do wystąpienia takiego efektu potrzebna jest temperatura "okołozerowa" - na górze ciut powyżej zera, a na dole ciut poniżej... W takich warunkach można by się pokusić nawet o zrobienie z różnych roślin lodowego bukietu. Tylko trzymać go potem w domu można by jedynie w lodówce... No i na zdjęciu, oczywiście... Z Twoich "lodowatych" zdjęć najbardziej podobają mi się te czerwone "mrożone owoce" Na monochromatycznym śniegu, szczególnie przy pochmurnym niebie, najefektowniej wychodzą rzeczy właśnie w ciepłych kolorach... Można też z braku koloru postawić na jakieś ciekawe kształty, np konarów drzewa pokrytego śniegiem, jak te "pokręcone oliwniki" które pokazał ostatnio Orillo... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?387 03.01.10, 23:59 Pozostawienie części owoców na drzewach na zimę jest też jednym ze sposobów dokarmiania ptaków... Odpowiedz Link
jasfinks ?388 - ?391 04.01.10, 12:46 I znów kilka zagadek tylko z terenu miasta: ?388 ?390 ?390 ?391 Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 13:31 Do zagadki 103. Punkt dla Orillo za aktywność Odszukałem w necie zarówno Kopciuszka jak i Pleszkę. Z uwagi na to, że miałem dość bliski kontakt z ptaszkiem ze zdjęcia, mogę napisać, że nie do końca jestem przekonany, czy jest to jeden z wymienionych przez Orillo gatunków. Dlatego pozwolę sobie uznać zagadkę za oczekującą na ostateczne rozwiązanie. Ptaszek jest naprawdę bardzo młody, ponieważ uczył się dopiero fruwać. Z racji tego, że robił to na drodze o dość dużym natężeniu ruchu, postanowiłem przemieścić go w pobliskie, lecz bardziej bezpieczne miejsce. Stąd możliwość zrobienia mu, jak to ładnie napisał Orillo, portreciku Nie wiem, czy to może mieć jakieś znaczenie, ale zdjęcie zostało zrobione w połowie sierpnia, kiedy już właściwie sezon lęgowy ptaków mamy za sobą. Mimo wszystko będę usiłował ustalić gatunek tego ptaszka. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 14:02 Rozwiązanie zagadki 104. Ukazane jajko znalazłem przypadkowo, na naszym cmentarzu w dniu 17.IV.09. Z tego względu, nie może ono mieć zbyt wiele wspólnego z ptaszkiem z zagadki 103-j, o czym wspomniał Orillo. Na moje oko jest to jajko dzikiego gołębia. Leżało pod świerkiem. Byłem lekko zdziwiony, że spadło z tak dużej wysokości i się nie rozbiło. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
orillo Re: ?388 - ?391 04.01.10, 19:57 Wszystkie nasze dzikie gołębie znoszą śnieżnobiałe jajka, a to wydaje się mieć brązowe plamki, chyba, że to jakieś zabrudzenia. Odpowiedz Link
orillo Re: ?388 - ?391 04.01.10, 20:40 Nie łatwa sprawa z tym ptaszkiem Kombinowałem, że znalazłeś gdzieś gniazdo, które potem na bieżąco monitorowałeś Miałem kiedyś taką sytuacje na działce, na półce koło drzwi pojawiło się gniazdo, potem jajka a na koniec oczywiście młode, akurat były to kopciuszki nawet się nie zorientowałem kiedy wyleciały z gniazda. Teraz mam budkę lęgową, w której co roku gnieżdżą się mazurki i też nigdy nie mogę trafić na moment, kiedy młode wylatują z gniazda Mikoj, podaj może więcej szczegółów, jego wielkość np. czy był większy od wróbla czy może mniej więcej takiej samej wielkości, może jakieś cechy szczególne, coś czego nie widać na zdjęciu, otoczenie w którym go znalazłeś. To wszystko może pomóc w identyfikacji Rozpoznawanie młodych ptaków jest trudniejsze, bo zazwyczaj wyglądają zupełnie inaczej niż ich rodzice Wiesz co, ja wprawdzie nie widziałem młodego rudzika, ale ten ptak mi go przypomina. Przejrzyj kilka zdjęć młodych rudzików np. TU ,może to on, a jak nie, to będziemy kombinowali dalej Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 05.01.10, 09:44 Zagadka 103 - uzupełnienie. Muszę Ci powiedzieć Orillo, że po dokładnym zapoznaniu się kilkoma zbliżonymi gatunkami ptaszków, to jednak jestem skłonny uznać za prawidłową Twoją odpowiedź, że jest to młody Kopciuszek. 100%-j pewności nie mam, ale po w miarę dokładnej analizie dostępnych w moim podręcznym atlasie ptaków, takich jak Potrzeszcz, Muchołówka szara, Pokrzewka cierniówka, Piecuszek, Pełzak ogrodowy i Dzierlatka śmieciuszka najbardziej do ptaka ze zdjęcia pasował mi tylko podany przez Ciebie Kopciuszek. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 14:36 Zagadka 388 - ul. Tańskiego, po prawej zakład szewski. Zagadka 389/390? - bloki na Starym Osiedlu - widok od strony basenu. Zagadka 390 - zniszczony bunkier tuż przy ul. Oławskiej, między ul. Belgijską a widocznymi w głębi nowymi blokami. Zagadka 391 - nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że tą piękną sarenkę uchwyciłeś w okolicy Zajazdu pod Dębami nad jeziorem Brześcińskim. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 14:41 Rozwiązanie zagadki 105. Brawo Cindi. Doskonała odpowiedź. Na moim zdjęciu jest ta sam droga, którą uchwyciłaś z ambony. Tobie za prawidłową odpowiedź przydzielam dwa punkty Jasfinksowi za "aktywność na lekcji" przydzielam jeden punkt Dodatkowo muszę Ci Cindi podziękować za podpowiedź o Zakutynie. Dzięki Tobie zapoznałem się z tą informacją w "wiki". Jestem pełen podziwu dla mieszkańców Dziupliny za ich aktywność społeczną. Wyraźnie widać, że tam dzieje się coś pozytywnego. Spotkania z Niemcami, dawnymi mieszkańcami tej miejscowości, obelisk przy starym cmentarzu, przedstawienia teatralne dla dzieci itp. Jednym słowem, same pozytywy. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 14:47 fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html W uzupełnieniu poprzedniej wypowiedzi dodam, że ukazana przez Ciebie Cindi ambona myśliwska już nie istnieje. Została zniszczona w czasie jednego z letnich huraganów. Szkoda, ponieważ te ambony fajnie uzupełniają krajobraz. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 17:55 Ruiny ..... na wierzchołku niewysokiej góry ....... , będące pozostałością po .......... 35 km za Oławą. Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:00 czemu moje linki są nieaktywne? Może teraz Ruiny Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:05 Nie wiem czy to zdjęcie spełnia wymogi tematu. Na zdjęciu nie tyle miejsce jest ważne, co sfotografowany przeze mnie mój kociołek, podczas pikniku, który zorganizowaliśmy sobie późną jesienią. To tylko jedno zdjęcie, nikt nie był w stanie dalej fotografować. Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:11 Jest zdjęcie sfotografowane w porze nocnej, co za tym idzie w nie najlepszej jakości. Przyrządzaliśmy tzw. Zupę Wesołych Drwali, cały gar smacznego jedzenia na wolnym powietrzu, także nie tylko fotografowanie i jeżdżenie na rowerze, ale także pikniki z przyjaciółmi mogą być równie przyjemne, co bardzo polecam. Żeliwny kociołek umieszczony na wysokim trójnogu nad ogniskiem. Muszę przyznać, że mieliśmy trudności z rozpaleniem ogniska, padał przed naszym rozpaleniem deszcz, ale próchno nowoczesne wynalazki wykrzesające iskry są bardzo pomocne w takich sytuacjach. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:00 347 - rozwiązanie zagadki 347. Ukazany na zdjęciu, bardzo charakterystyczny mostek, mało znany wśród uczestników naszej zabawy znajduje się w pobliżu miejscowości Gajków. Dzięki niemu, można przedostać się na drugą stronę przepływającego tamtędy żeglownego kanału Odry. Jest on jedną z przepraw umożliwiającą dostanie się do pobliskiego jeziorka, a właściwie zalewu Bajkał. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:51 Dzięki temu mostowi, i jeszcze dwóm innym, można się przedostać na wyspę między zakolem Odry a jej kanałem żeglownym, gdzie sporą atrakcją jest nie tylko jez. Bajkał ale i np średniowieczny gród w malowniczym bukowym lesie, duży tor do jazd pojazdami terenowymi, elektrownia wodna oraz schron i przejście pod dnem Odry...A myślę że znajdę tam jeszcze i inne po następnych wycieczkach...Sporo z tego co tam jest pokazałem i opisałem tu już wcześniej. Znajdziesz to Mikoj albo przeglądając do tyłu nasz wątek albo klikając na linki w mojej sygnaturce... W sumie, wydaje mi się że tamte tereny jak i wszystkie z zaplanowanego Parku Krajobrazowego Odry i Oławy, tj tereny gmin przyodrzańskich od Wrocławia do Brzegu, możemy uznać za "swoje", jako że leżą w zasięgu jednodniowych rowerowych wypraw z naszego J-L. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 19:04 Przyznać się muszę, że tamte tereny nie należą do moich ulubionych. Nie mniej jednak po zapoznaniu się z Twoimi zagadkami już polubiłem tamtą okolicę i myślę, że jak się trochę ociepli, to z przyjemnością zapuszczę się tam na swoim rowerku. Pozdrawiam serdecznie. PS Dzisiaj zapoznałem się z Twoimi zdjęciami. Gratuluję obfitości prac. Na podstawie naszej zabawy można by już napisać książkę krajoznawczą. Teraz powinno być mniej powtarzających się z mojej strony tematów. Pozdr........ Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:07 Dopisz sobie Mikoj 3 punkty, bo czwartej zagadki(?391) niestety nie rozwiązałeś... Tak jak i ja przez nieuwagę źle wpisałem nr(390 zamiast 389)zagadki ze ścieżką od basenu w stronę ul Piastowskiej, tak pewnie i Ty nieuważnie przeczytałeś to co napisałem wcześniej, że wszystkie te ostatnie fotozagadki są z terenu miasta. A jezioro Pod Dębami czy też Brześcińskie,jak piszesz, napewno nie leży na terenie żadnego miasta... Prawda? Ad 388 - po lewej stronie, za blokami była kiedyś tzw "wioska indiańska" czyli zbudowany z drewna i stylizowany na jej wzór plac zabaw, o którym była tu mowa w innym wątku o zdjęciach starych(z J-L).Pomyślałem sobie wtedy że właśnie Ty możesz mieć takie stare zdjęcia...? Ad 389 - bardzo lubię takie ścieżki i ścieżynki więc je odnajduję i fotografuję... Ad 390 - niektóre z takich bunkrów na obrzeżach J-L są obecnie specyficznymi lokalami na przedmieściach naszego miasta... Obok tego ze zdjęcia, po prawej są jeszcze dwa podobne i chyba ktoś tam nocuje bo widać przez wejścia leża z łachmanów... Ad 391 - dzisiaj widziałem zdążające tam po lodzie jeszcze trzy sarenki ale było już zbyt ciemno aby zrobić zdjęcia... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:18 Witaj Jasfinks. 391 - jest takie powiedzenie o pierwszej myśli więc powiem prawdę, że w pierwszej wersji pomyślałem sobie o widocznej od strony jelczańskiego parku grobli oddzielającej starorzecze Matunin od hodowlanego stawu, do niedawna właścicielem którego był niejaki Bolesław P. Jedna z barwniejszych postaci miejscowości Jelcz. Myślę, że tym razem się nie mylę Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 04.01.10, 18:48 Witam serdeczne! Dzisiaj zamieszczam kolejne trzy zagadki. Zagadkę 106, 107 i 108. Zagadka 108, z racji rzadkości występowania jest automatycznie nagrodą pocieszenia dla wszystkich Pań biorących udział w naszej zabawie, ze szczególnym uwzględnieniem koleżanki Cindi Wszystkich chętnych zapraszam do udziału w zabawie. Każde ze zdjęć zostało zrobione w najbliższej okolicy. Są to miejsca często przez nas odwiedzane, które sobie upodobaliśmy jako nasze ulubione. Niekiedy bywa, że pewne z nich mijamy nieświadomi roli jaką pełnią w ekosystemie. Pozdrawiam serdecznie. fotoforum.gazeta.pl/u/mikoj50.html Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Zagadka 108 04.01.10, 23:04 Byłam przekonana, że to jakiś kwiatek, ale skoro kukułka to kukułka. Nie będę się wykłócać ze znawcą ptaków Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zagadka 108 05.01.10, 09:30 Rozwiązanie zagadki 106. www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=kuku%C5%82ka+krwista&lr=&cts=1262679774680&aq=0&oq=Kuku%C5%82ka+krwist Brawo Orillo. Wspaniała odpowiedź. Podczas jednej z wycieczek po okolicy zupełnie przypadkowo natrafiłem na ten okaz Storczyka szerokolistnego zwanego również Kukułką krwistą. Muszę Ci się przyznać, że wśród wielu zdjęć jakie zrobiłem w ubiegłym już roku, właśnie to szczególnie mi przypadło do gustu. Musisz przyznać, że miałem trochę szczęścia z napotkania tak pięknego a zarazem rzadko u nas występującego okazu. Pozdrawiam serdecznie. PS Zdjęcie zostało zrobione na bagnistych łąkach między Kopaliną a Minkowicami. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zagadka 108 05.01.10, 09:33 Oczywiście jest to rozwiązanie zagadki nr 108. Sorki Pozdr...... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?388 - ?391 05.01.10, 07:35 Zagadka 106 Mikoja - to może być widok jakiegoś brzegu po jego obsunięciu się, tak jak np tutaj przy ujściu Smortawy: Podobnie obsunięte brzegi widziałem też w kopalni żwiru w Brzezinkach... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?388 - ?391 04.01.10, 19:25 Tym razem strzał celny... Sarenka skubała sobie coś tam na skraju tego stawu, od strony parku z Młynówką Jelecką. Jak mnie zauważyła to błysnęła swoim "lusterkiem" i schowała się nieśpiesznie w rosnących tam wysokich trawach... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?388 - ?391 05.01.10, 11:08 Podpowiedź do zagadki 106. Zdjęcie zostało zrobione w okolicy jednego z naszych trzech stawów Ktoś z Was zamieścił zdjęcie, które ukazuje pewien niewielki obiekt, a właściwie element infrastruktury, znajdujący się kilkadziesiąt centymetrów od ukazanej na zdjęciu "kopalni glinki". Ja tylko zapałałem chęcią podzielenia się z Wami zaobserwowanym zjawiskiem. Nie było to nic nadzwyczajnego, ale widzieć coś takiego na własne oczy jest (przynajmniej dla mnie) sporą atrakcją. Pozdrawiam serdecznie. PS Jasfiks dobrze kombinujesz z tym osuwiskiem Co ciekawego tam widziałem napiszę, jak zostanie odgadnięte miejsce. Pozdr...... Odpowiedz Link
jasfinks ?392 - ?400 06.01.10, 00:02 Kolejne zimowe fotozagadki - wszystkie ze zdjęć zrobionych wczoraj i dziś: ?392 ?393 ?394 ?395 ?396 ?397 ?398 ?399 ?400 I tym sposobem zamieściłem tu już 400 fotozagadek i 738 zdjęć ogółem... Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?392 - ?400 06.01.10, 11:38 ?396 to jest 101- letni dom przy śluzie w Ratowicach, który był też tematem mojej zagadki pewności jednak nie mam, bo samo otoczenie nie wydaję mi się znajome, ?398 wróble na brzózce, może to być ul.Piastowska albo Al.Wolności, ?399 wydaje mi się, że to okolice wyspy zamkowej przy zalewie, bardzo ładnie widać na śniegu ślady zwierząt, no i w końcu pojawiło się wczoraj trochę słońca, które rozwesela zdjęcia ?392 to też Matunin, ten pomost wędkarski widoczny jest z wału przeciwpowpodziowego, ?393 ja myślę, że to fragment ruin zamkowych na wyspie ?394 a tu strzelam – Młynówka . Szkoda, że nie znam rozwiązania zagadki nr 400, której gratuluję! Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?392 - ?400 06.01.10, 14:41 Sześć kolejnych nowiutkich punktów dla Ciebie Cindi! Ponieważ podobały Ci się zdjęcia śladów na śniegu, zamieszczam jeszcze kilka takich, też pstrykniętych wczoraj podczas przeprawy po lodzie na zamkową wyspę...A w osobnym poście 3 nowe "śladowe" fotozagadki... Przy okazji warto może wspomnieć, że prawie dokładnie 369 lat temu(9 stycznia 1641 r.) też przeprawiając się po lodzie, wojska cesarskie zdobyły i odbiły zamek, okupowany wówczas od kilku lat przez Szwedów. Wtedy też zabity został von Saurma Hans Dytrych, którego kapliczka stoi do dziś przy ul. Fabrycznej w Jelczu... Odpowiedz Link
jasfinks Ślady na śniegu(?341 - ?343) 06.01.10, 14:52 Spróbujcie rozszyfrować czyje ślady widać na poniższych zdjęciach. Zdjęcie 401 zostało zrobione nad Młynówką Jelecką, pozostałe dwa na starorzeczu "Matunin", blisko zamkowej wyspy... ?401 ?402 ?403 Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Ślady na śniegu(?341 - ?343) 06.01.10, 16:40 Gratuluję Jasfinks wspaniałego jubileuszu! Jesteś naszym niekwestionowanym liderem, ale to jest normalne W każdej grupie, w każdym zespole ludzi musi być ktoś, kto pełni taką rolę. Jeszcze raz gratuluję wspaniałych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Ślady na śniegu(?341 - ?343) 06.01.10, 19:03 Orillo! Uaktywnij proszę link do Twoich zdjęć, ponieważ ich nie mogłem odnaleźć Albo ze mnie taki gapa, albo faktycznie link jest dobrze zakamuflowany Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link
orillo Re: Ślady na śniegu(?341 - ?343) 07.01.10, 17:54 fotoforum.gazeta.pl/5,2,orillo.html W przeciwieństwie do Jasfinksa, to u mnie niewiele tego jest Odpowiedz Link
jasfinks Re: Ślady na śniegu(?341 - ?343) 06.01.10, 21:33 Dzięki Mikoj za uznanie i gratulacje... Zdjęć rzeczywiście zamieściłem tutaj najwięcej. Ale nie czuję się liderem np.pod względem posiadania i przekazywania wiedzy geograficznej i historycznej o naszym regionie...W tym zakresie liczę ciągle jednak na Ciebie, Mikoj... I myślę że inni też... A może zaskoczą nas jeszcze jakieś nowe, dotychczas ukryte talenty...? Wspomniałeś, że ze zgromadzonych tu materiałów możnaby już wydać książkę...Może rzeczywiście warto wspólnie pomyśleć nad czymś takim, ciekawszym od dotychczasowych? Mamy tu przecież oprócz nas, speców od ptaków, roślin, zdjęć panoramicznych, legend, nagrywania dźwięków... Co Wy na to? Pozdrowienia Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Ślady na śniegu(?341 - ?343) 07.01.10, 22:55 To odważne pytanie “co Wy na to?” wydaje mi się najtrudniejszą ze wszystkich zagadek, które były tu zadane Często myślałam o tym, że różne podane tu informacje, opisy, trasy, własne wrażenia i zdjęcia trochę się marnują, bo nie są uporządkowane w jakiś sposób, a ujęte w formie forum, jako źródło informacji są zbyt chaotyczne. Szkoda mi było tego “dorobku”, myślę, że coś wartościowego mogłoby z tego powstać, coś, z czego sama chętnie bym korzystała i też wiele osób, które znam. I byłoby to realnym zwieńczeniem wirtualnej Gaduj Zgaduli.. Mam jednak dużo wątpliwości, ale jestem też ciekawa zdania innych. Obiema rękami podpisuję się pod zaproszeniem wszystkich chętnych osób do przyłączenia się do zabawy. Odpowiedz Link
jasfinks ?404 - ?413 07.01.10, 00:52 A dla nielubiących zimy - parę nowych fotozagadek z minionego lata i jesieni: ?404 ?405 ?406 ?407 ?408 ?409 ?410 ?411 ?412 ?413 Odpowiedz Link
orillo Re: ?404 - ?413 07.01.10, 18:16 400. To zdjęcie przypomina mi kanał łączący zalew z odrą, ale to raczej nie to. 401. U góry mogą to być ślady kota, a pozostałe to oczywiście ślady ptaka, ale nie będę nawet próbował zgadywać jakiego 402. Chyba ślady sarny. 403. Tutaj wydaje mi się, że są to ślady Jasfinksa prowadzącego rower 410 i 411. Stawiam na zalew. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 07.01.10, 18:54 Wszystkie odpowiedzi prawidłowe, Orillo... 400 - to JEST kanał łączący Zalew z Odrą, tylko w zimie wygląda nieco inaczej niż w pozostałych porach roku... Z kilku powodów...Dużo tu zmienia w wyglądzie m.in. obniżony poziom wody... 401 - to oczywiście ślady bażanta, którego chwilę przed zrobieniem zdjęcia właśnie tam widziałem... 403 - zgadza się...To ślady pozostawione przeze mnie...A na zdjęciu poniżej można obejrzeć jeszcze CIEŃ JASFINKSA...: Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 08.01.10, 13:44 Odpowiedź na zagadkę 404. Zdjęcie przedstawia kamień napoleoński, który usytuowany jest na rozdrożu Chwałowice - Grędzina, na skraju lasu, nieopodal miejscowości Miłocice Duże, jadąc od strony Miłocic. Zasłyszana legenda mówi, że w okolicy tego kamienia odpoczywał Napoleon Bonaparte maszerujący ze swoim wojskiem w kierunku Rosji. Ile w tym jest prawdy, to dzisiaj już trudno dociec, nie mniej jednak jako ciekawostka, informacja ta jest warta zapamiętania. Odpowiedź na zagadkę 405. Zdjęcie przedstawia obiekt znajdujący się w samym centrum Miłocic Dużych, obok wybudowanej pod koniec XX-go wieku kościółka. Jak widać, obiekt ten jest wykonany z pruskiego muru. Jaką rolę pełnił, tego nie wiem, ale prawdopodobnie może to być cmentarna kapliczka. Jest to jeden z ciekawszych obiektów zabytkowych w naszej gminie. Może nie przedstawia zbyt wielkiej wartości historycznej, ale dla nas Wielkich Miłośników tej ziemi, jest on wyjątkowo wartościowy, ponieważ uchował się jako oryginał. Odpowiedź na zagadkę 406. Zdjęcie ukazuje jeden z elementów budynku gospodarczego, który również usytuowany jest w miejscowości Miłocice Duże. Jest to obecnie obiekt prywatny, który do niedawna, wchodził w skład istniejącego tam gospodarstwa rolnego. Odpowiedź na zagadkę 407. Tutaj trochę będę strzelał, ale wydaje mi się, że na zdjęciu ukazana jest droga z Miłocic Małych do miłocickiego lasu, która odgałęzia się w lewo od drogi asfaltowej nieopodal omawianych przeze mnie pozostałości po miłocickim Bacutilu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 08.01.10, 16:09 404 - ten kamień jest zabytkiem i bez legendy o odpoczywającym przy nim Napoleonie - jest to głaz narzutowy o obwodzie ok 4 m i jest pomnikiem przyrody... 405 - ta kapliczka cmentarna jest SZACHULCOWA a nie z pruskiego muru, co czasami jest nie do odróżnienia...Wypełnienie kratownicy z belek w ścianie szachulcowej jest z gliny, wewnątrz której mogą być różne dodatki czy zbrojenia a wypełnienie w pruskim murze jest z cegły: pl.wikipedia.org/wiki/Szachulec 406 - o ile dobrze pamiętam, to widziałem na ścianie tego obiektu tablicę z napisem: MŁYN... 407 - Tą drogą polną dojechałem z Miłocic Dużych przez tory do "alei krzywych akacji" w lesie "Pioniery" i dalej w okolice nieistniejącej już osady "Kurzawa"... Przy okazji to trzeba tu przyznać Orillo, że to on właśnie pierwszy ustalił - bo "chciało mu się chcieć" - że to nie akacje tylko robinie, że krzywe są bo taka jest im przyrodzona właściwość, i że nazwa "Pioniery" wywodzi się najprawdopodobniej też od tych akacji czy też robinii jako roślin PIONIERSKICH : forum.gazeta.pl/forum/w,24395,90484279,100484827,Re_Gaduj_zgadula_.html Przypominam o tym bo pamiętam, że Mikoj z Karolem prowadzili tu dość długą dyskusję na ten temat a po cytowanej wyżej wypowiedzi Orilla nie zauważyłem już z ich strony żadnych na ten temat uwag... Teraz jest okazja... Pozdrawiam Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 08.01.10, 16:49 Rozwiązanie zagadki 106. Tym razem punkty za usiłowanie rozwiązania mojej zagadki 106 otrzymuje kolega Jasfiks. Nie miałem problemów z przydzieleniem punktów, ponieważ tylko On podjął się nawiązania rozmowy w tym, jak sądzę interesującym temacie, ale to się okaże dopiero po zamieszczeniu rozwiązania Pewnego letniego popołudnia, zresztą jak czyniłem niemal codziennie, wybrałem się na przejażdżkę. Jak zwykle bez specjalnie obranego kierunku. Ot po prostu, wychodzę z rowerem przed dom i zaczynam jechać. Niemal przed każdym rozdrożem podejmuję decyzję, którędy dalej. Tego dnia moja „turystyczna” intuicja zawiodła mnie w okolice 3-go stawu. Rowerem dojechałem do niewielkiej, nazwijmy to plaży. Przy maleńkim oczku wodnym, jakie jeszcze się uchowało dostrzegłem kilka małych rybek. Zapewne, jak większość z Was, prowadząc rower, udałem się ścieżką wzdłuż stawu w stronę drogi, aby kontynuować wycieczkę w stronę mostku na Młynówce, albo w lewo, w stronę Lisiej Góry. W miejscu, w którym ścieżka łączy się z drogą, po jej drugiej stronie, zauważyłem dziwnie zachowującego się czarnego ptaka wielkości sroki (może był trochę większy), który coś dziobie machając przy tym skrzydłami. Obserwowałem jego wyczyny przez kilka, może kilkanaście sekund, zastanawiając się jednocześnie nad tym co on robi. W tym momencie ów ptak jeszcze mnie nie dostrzegł. Sięgnąłem po aparat, jednak nim go wyjąłem, ptaszysko odfrunęło na jedną z pobliskich sosen, przyczepiając się do niej w sposób charakterystyczny dla dzięcioła. Jeszcze przez chwilę na niego patrzyłem, ale on zorientowawszy się, że jest obserwowany, odfrunął w dal. Natychmiast udałem się do miejsca, w którym jak pierwotnie myślałem „fedrował” glinkę, potrzebną do budowy gniazda. Jakież było moje zdziwienie, gdy po zbliżeniu się do tego miejsce zorientowałem się, że z niewielkich otworów w tej gliniastej ziemi wylatują dość spore pszczoły lub osy. Nie były to szerszenie. W tym momencie zorientowałem się, że ów ptak czaił się, w celu pożerania tych owadów. Uświadomiłem sobie również, czym były spowodowane te jego dość chaotyczne ruchy, tuż przed odfrunięciem. Żałuję bardzo, że wcześniej nie zorientowałem się w czym rzecz. Z pewnością bym się przyczaił i istnieje duże prawdopodobieństwo, że sfotografowałbym go na gorącym uczynku. Jest to jedna z wielu przygód jakie mnie spotkały podczas okolicznych przejażdżek, ale z uwagi na rzadkość występowania, bardzo sobie cenię ten niezapomniany widok, który w głębi serca nazwałem urywkiem filmu z Animal Planet albo Discowery. W następnych dniach jeszcze wielokrotnie tamtędy przejeżdżałem, ale niestety na tą jedyną i niepowtarzalną scenę już nie natrafiłem. Opisane miejsce znajduje się dosłownie o jeden metr w prawo od schodków prowadzących na niewielkie wzniesienie naprzeciwko 3-go stawu, do miejsca, w którym opisałem znajdujący się tam betonowy „korek” będący pozostałością po poszukiwaniach ropy naftowej w naszej okolicy, czyli tuż koło schodków, które Jasfiks ukazał jako jedną ze swoich zagadek. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 08.01.10, 16:51 fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Zapomniałem o linku Pozdr......... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 08.01.10, 22:54 Mikoj proszę Cię abyś poprawnie pisał mój pseudonim. Napisałeś bowiem dwukrotnie w swoim powyższym, skądinąd interesującym poscie, Jasfiks zamiast poprawnie - JASFINKS! Mam nadzieję że to przypadkowe a nie celowe i że będziemy tu dalej zajmować się pisaniem o naszej małej ojczyźnie i ujawnianiem jej piękna i w tekstach i na zdjęciach, a nie będziemy niepotrzebnie tracić czasu na poprawianie swoich błędów wynikłych, nie wiem czy z niestaranności czy ze złośliwości.. Bo może dajesz mi w taki zawoalowany sposób do zrozumienia że jestem nieco SFIKSowany...? Być może nawet coś w tym jest, bo sam się czasami nad tym zastanawiam czy jest sens tracić tu aż tyle czasu przy tak słabym zainteresowaniu raptem kilku osób? Jakby nie było - to jestem JASFINKS...i mam nadzieję, że już to zapamiętasz... Jeśli nie, to też będę pisał o Tobie np Mękoj albo Sikoj... Pozdrawiam Jasfinks Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 09.01.10, 09:57 Przepraszam Cię Jasfinks. Uznaj to niedopatrzenie jako brak staranności z mojej strony. Zazwyczaj przed wysłaniem danego postu czytam go ponownie, poprawiając drobne błędy, które wynikają z pośpiechu w pisaniu. Widocznie nie zawsze jestem skutecznym cenzorem wobec siebie samego Proszę Cię również, abyś w moich wypowiedziach nie dopatrywał się jakiejkolwiek złośliwości. Zapewne zdążyłeś się zorientować, że takie zachowania są mi obce. Uważam, że złośliwość jest cechą naganną, dlatego nie stosuję jej wobec nikogo, jak również nie lubię, gdy ktoś stosuje ją wobec mnie. Stosuję zasadę omijania tematów, które są przesycone arogancją i złośliwością, chociaż bywa, że i moje nerwy również zawodzą, ale to naprawdę bywa bardzo rzadko Dodam, że swoje "wypociny" tworzę na różnym sprzęcie, co może chociaż odrobinę tłumaczyć zarzucony mi brak staranności. Myślę, że się rozumiemy. Nie czuj do mnie urazy za to co się stało. Jeżeli Tobie przytrafi się napisać o mnie sikoj, zamiast mikoj, to będę miał powód do zadowolenia, że i Tobie mimo cechującej Cię dużej staranności w tym co robisz, udało się strzelić maleńką pomyłkę. Pozdrawiam serdecznie. No i bez urazy Jasfinks Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 09.01.10, 22:34 Nic się nie stało Mikoj... Zwróciłem Ci tylko uwagę, że przekręcasz mój pseudonim, jak pewnie i Ty zrobiłbyś, gdybym ni stąd ni zowąd zaczął o Tobie pisać np. Fikoj zamiast Mikoj... Nie chowam urazy, bo wszyscy jesteśmy omylni i nie raz pewnie jeszcze damy tego dowody. Każdy może się potknąć a nawet upaść. Trzeba wtedy po prostu szybko wstać i iść dalej. Zwiększając ostrożność. Zapomnijmy więc o tym i idźmy do naszych fotozagadek. Tym razem, dla urozmaicenia dwie nowe "szynowe": ?414 ?415 Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 09.01.10, 23:08 Witaj Jasfinks. Tak się fajnie złożyło, że o jednej porze postanowiliśmy poświęcić odrobiną czasu na pracę przy komputerze, i w czasie gdy ja przygotowywałem odpowiedź na swoją zagadkę 107, Ty pisałeś do mnie, przy okazji zamieszczając nowe zagadki. Twoje słowa "zapomnijmy więc o tym i idźmy do naszych fotozagadek" uważam za dobre i ostateczne załatwienie sprawy, której uznajmy, że nie było, a w związku z tym i nie ma Korzystając z okazji odpowiem jak to się mówi z rozpędu na Twoją zagadkę 414. Na zdjęciu ukazałeś tor dojazdowy do bocznicy ZS Jelcz. Z tego co mi wiadomo, to długość tego toru od stacji do bramy Zakładu wynosiła około 2 km. Kiedyś słyszałem, że wszystkich torów na terenie JZS, za czasów ich świetności było około 10 km. Zdjęcie zostało zrobione w miejscu, w którym znajdowała się kolejowa waga wagonowa, a w którym obecnie jest gruzowisko, na dobrą sprawę zasługujące na zamieszczenie w cyklu "Żółta kartka" Natomiast odpowiedź na zagadkę 415 może być odrobinę trudniejsza. Nie wiem do końca, co było Twoją intencją? Z pewnością na zdjęciu znajdują się elementy przejazdu przez tory. Jeżdżąc ostatnio po dostępnych terenach byłych Zakładów takich miejsc widziałem dziesiątki. Jeżeli uznasz to za wystarczającą odpowiedź na zadane pytanie, to taka jest moja odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 12.01.10, 11:56 Twoje odpowiedzi na "szynowe" moje fotozagadki jak najbardziej prawidłowe, Mikoj... Ad 414 - miejsce zrobienia zdjęcia łatwo ustalić po widocznym po prawej stronie jelczańskim wieżowcu i widocznym po lewej fragmencie hali firmy Müller. Czy akurat w tym miejscu była wspomniana przez Ciebie waga wagonowa - nie wiem...A wysypisk różnych dzikich to jest tam nawet kilka... Ad 415 - ten fragment toru to już rzeczywiście na terenie byłych JZS, tuż przy miejscu gdzie kiedyś była składnica złomu. Tam też właśnie ładowano na wagony zgrabne kilkusetkilogramowe kostki powstałe ze sprasowanego tego złomu. Pracę tą wykonywały głównie dwa urządzenia - dźwig elektromagnetyczny i zgniatarka pozioma. Widok tych urządzeń w czasie pracy jest dość ekscytujący i z tego powodu często widać sceny z ich udziałem w filmach sensacyjnych... Najczęściej wtedy jest zgniatany jakiś niezły samochód z człowiekiem w środku, któremu oczywiście zawsze udaje się stamtąd wydostać w ostatniej sekundzie i jeszcze dopaść swoich złych przeciwników... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?404 - ?413 12.01.10, 12:07 Dodam jeszcze do tych komentarzy do ?414 i ?415, że hale firmy Müller pomalowane są wszystkie na żółto gdyż jest to chyba ich firmowa barwa... A ten jesienny mini klonik, który wyrósł sobie w szczelinie przy szynie jest jednym z wielu, których tam wyrasta coraz więcej...Zrobiłem tam obok w ubiegłym roku chyba najbardziej jesienne swoje zdjęcia... Kilka z nich było tu już wcześniej pokazywanych... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 09.01.10, 22:48 Rozwiązanie zagadki 107. Ukazane na zdjęciu charakterystyczne miejsce, znajduje się przy głównej leśnej drodze, między Nowym Dworem a Minkowicami. Właściwie jest to tuż przy skrzyżowaniu dwóch leśnych dróg, w bezpośrednim sąsiedztwie poniemieckiego lotniska z czasów II-j WŚ. Z uwagi na to, że kolega Jasfinks kwestionuje istnienie tego lotniska żądając dowodów, postaram się je wkrótce przedstawić. Przygotowanie choćby szczątkowych materiałów wymaga czasu. Sam do niedawna byłem przekonany, że informacje o istnieniu w tym lesie lotniska są wyssane z palca, jednak dzisiaj jestem pewny na 100%, że ono tam było. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 09.01.10, 23:26 fotoforum.gazeta.pl/5,10.html?loadKey=1263075657650 Zagadka 109. W której z pobliskich miejscowości znajdują się ukazane na zdjęciach 109, 109a i 109b elementy sakralne? Mile widziane wszystkie dodatkowe informacje o tym obiekcie. Od siebie mogę dodać, że jest to jeden z najładniejszych obiektów tej kategorii w naszej okolicy Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?404 - ?413 10.01.10, 00:15 fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Witam serdecznie. Podobnie jak wielu z Was, ja również w śnieżną sobotę udałem się na spacer. Aby mieć jakiś cel, udałem się na nasz cmentarz z odwiedzinami do spoczywających tam najbliższych. Zrobiłem kilka fotek, które może nie są zbyt piękne, ale z pewnością niektórym z Was pozwolą przybliżyć zimową atmosferę tego miejsca. Przy okazji zrobiłem zdjęcie ośnieżonym, często sadzonym na cmentarzach drzewom. Stąd zagadka. Zagadka 110. Jaki to gatunek drzew? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Gdzie jest ta ulica?(?416) 12.01.10, 18:40 Przypadkiem natknąłem się na tę starą tabliczkę z nazwą ulicy. Kto wie gdzie to jest? ?416 Odpowiedz Link
jasfinks ?417 - Co ci ludzie robią? 12.01.10, 20:25 Zdjęcie zrobione dzisiaj, kilka godzin temu...Co ci ludzie tam robią? ?417 Odpowiedz Link
jasfinks Podpowiedź do zagadki ?356 16.01.10, 12:15 ?356a ?356b Wszystkie trzy zdjęcia do tej fotozagadki były zrobione w listopadzie ubiegłego roku w jednej miejscowości... W pobliżu jest pamiątkowa tablica z napisem: "WYBAWIŁEŚ MNIE Z ZAGŁADY I WYRWAŁEŚ Z PRZYGODY ZŁOWROGIEJ. DLATEGO BĘDĘ CIĘ WIELBIŁ I WYCHWALAŁ I BŁOGOSŁAWIŁ IMIENIU PAŃSKIEMU." Syr.51... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Podpowiedź do zagadki ?356 16.01.10, 19:30 Dobrze postawiłeś, Karol...To jest Lednica. Szukałem tam i w Błotach średniowiecznych zabytków ale niewiele znalazłem... W Lednicy oprócz widocznych na zdjęciach zrujnowanych budynków pozostała jeszcze podobno piwnica po starym zameczku myśliwskim, na miejscu jeszcze wczesniejszego gródka związanego z Ryczynem. W Błotach zaś na miejscu średniowiecznego czegoś(grodu?,zamku?) jest teraz po prostu cmentarz. To miejsce nazywane jest(było) m.in. ZAMCZE... Naprzeciw tej grupy drogowskazów jest właśnie umieszczona tablica pamiątkowa przy krzyżu postawionym tam dla upamiętnienia ostatniej wielkiej "powodzi tysiąclecia"... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Podpowiedź do zagadki ?356 16.01.10, 22:52 Zagadka 111. Witam serdecznie. W swoim życiu miałem styczność z wieloma zbiegami okoliczności Ale powiedzcie proszę, czy w poście 1111 zagadka 111 może być zaliczona do takiego zbiegu, czy nie A tak bez zbiegu okoliczności, odpowiedz własnymi słowami: co widzisz na zdjęciu? Pozdrawiam serdecznie. PS Ubolewam z powodu braku czasu! Ale myślę, że to nie tylko mój problem Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Podpowiedź do zagadki ?356 16.01.10, 22:55 fotoforum.gazeta.pl/5,2,mikoj50.html Sorki Jak zwykle link musiał być uzupełniony Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Podpowiedź do zagadki ?356 17.01.10, 08:29 A jeszcze gdyby to było 1 dnia 1 lub 11 miesiąca to by dopiero było... Przypuszczam, że to było nieoczekiwane spotkanie oko w oko z ptaszkiem wysiadującym jaja lub nieumiejącym jeszcze latać... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Podpowiedź do zagadki ?356 17.01.10, 08:33 Zaoszczędziłbyś nieco cennego czasu, gdybyś umieścił link do swoich zdjęć na stałe w sygnaturce... Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Dwie nowe, pionowe...(?418 - ?419) 17.01.10, 11:26 Dwie kolejne fotozagadki, obie w ujęciu pionowym: ?418 ?419 Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: Leśne drogi...(?420 i ?421) 17.01.10, 15:32 Zarówno, Lednica, jak i Zamcze to przysiółki wsi Błota. W Lednicy znajdował się folwark. W Zamczu oprócz cmentarza na podwyższeniu znajdują się 4 domy mieszkalne. Nie wiesz może Jasfinks, czy Zamcze było kiedykolwiek samodzielną wsią, czy zawsze spełniało rolę przysiółka? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Leśne drogi...(?420 i ?421) 18.01.10, 11:20 Ja tamte okolice dopiero zaczynam poznawać... ..więc mogę tylko przypuszczać, że kiedyś zarówno w Lednicy jak i w Zamczu były tam jakieś zabudowania przyzamkowe a jeszcze wcześniej przygródkowe...Potem zamieniło się to w folwarki a następnie w przysiółki czy tez kolonie... W tym roku mam zamiar posprawdzać tamte tereny z większym przyłożeniem. Na Winnej Górze za Szydłowicami też są jakieś ruiny i piwnice. Trzeba też odnaleźć i uwiecznić na zdjęciach bunkry nr 5 i 6 związane ze strzelnicą z nowodworskiego lasu... I oczywiście wszystko inne ciekawe co tam jeszcze jest... Odpowiedz Link
jasfinks ?426 - ?428. Las i woda... 20.01.10, 10:37 ?426 ?427 ?428 Tu na wszystkich trzech zdjęciach są drzewa i jest woda. A może ktoś znajdzie jeszcze inne wspólne cechy tych zdjęć? Oczywiście przede wszystkim należy odgadnąć: "Co to jest i gdzie?"... Odpowiedz Link