Dodaj do ulubionych

zaparkuj przy ul. Bożka

25.03.09, 14:58
Trudno jest zaparkować na terenie Jelcza - Laskowic, a szczególnie ostatnimi
czasy przy ul. Bożka. Prezes spółdzielni wybudował nowe bloki. Na małej
powierzchni chciał zrobić jak najwięcej mieszkań zapominając o miejscach
parkingowych. Nie mówiąc już o tym, że blok który został pierwszy wybudowany
stoi odwrotnie niż miał stać. Wszystkie bloki miały być ogrodzone, tymczasem
klatki w pierwszym bloku wychodzą nie na tą stronę, na którą powinny.
Mieszkańcy mają parking ogrodzony za blokiem ale komu chce się chodzić za blok
więc stawiają samochody na parkingu przynależnym do "starego" bloku. Tylko że
jak przyjadą wieczorem i nie mają gdzie stanąć to wjedzie sobie na swój
parking ogrodzony. Mieszkam w starym bloku więc takiej możliwości nie mam.
Zaparkowanie wieczorem graniczy z cudem. Znowu wychodzi lenistwo ludzi, którym
nie chce się przejść kawałek za blok. Stawiają wszędzie gdzie to tylko możliwe
- chodniki, trawniki... U nas to już chyba tak musi być że idziemy na ilość a
nie jakość.
Obserwuj wątek
    • happytrol Re: zaparkuj przy ul. Bożka 25.03.09, 15:28
      Nie wiem jak jest z tą przynależnością ale Bożka jest drogą gminną nie
      spółdzielczą. Co do miejsc parkingowych temat był poruszany wiele razy na tym
      forum i o ile można przyjąć, że w czasach budowy osiedla nikt nie przewidział
      takiego rozwoju motoryzacji czego mamy skutki to w dzisiejszych czasach takie
      rozwiązanie jak na Bozka mozna nazwać głupotą, idiotyzmem i krótkowzrocznością.
      Ave Worwa
    • mono80 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 26.03.09, 09:50
      Problem parkowania na osiedlach powinien rozwiązać zachwalany przez niektórych
      na tym forum prezes SM przecież można przeznaczyć na ten cel niektóre psie
      ubikacje(zwane trawnikami),które i tak są zdewastowane przez stawianie na nich
      samochodów, przykład osiedle Piastowskie,spółdzielnia jak mi się wydaje ma
      służyć mieszkańcom a nie odwrotnie
      • happytrol Re: zaparkuj przy ul. Bożka 26.03.09, 10:08
        No choćby wracając do tego Bożka. Czemu ma służyć ten plac z tyłu za blokiem na
        Bożka. Parę ławeczek na krzyż, boisko na którym nikt nie gra, zasrany kawałek
        trawnika i jakieś krzaki. Do tego z pierwszymi cieplejszymi dniami bandy
        gówniarzy ryczące do białego rana i pijaczki wszelkiej maści raczące się piwkiem
        ze sklepu u Szafrana na okrągło ku radości mieszkańców.
        Pod samym sklepem placyk ze śmietnikiem, a jakże po worwowemu opalikowany.
        Kawał pustego wygwizdowa nikomu absolutnie do niczego nie potrzebnego no może po
        za ww. a na Bożka, Cegielskiego i Grabskiego szpilki nie wciśnie.
    • kizuk Re: zaparkuj przy ul. Bożka 26.03.09, 12:00
      Nie bardzo rozumiem,dlaczego parking przy drodze publicznej(a taka
      jest ul.Bożka) "przynależy" do starego bloku.Być może tak jest,ale
      proszę o uzasadnienie,bo sprawa poniekąd dotyczy także mnie-bywam w
      nowym bloku.
      • sakenik Re: zaparkuj przy ul. Bożka 26.03.09, 12:27
        uzasadnienie: mieszkańcy "nowego" bloku mają parking strzeżony, na który mają
        tylko oni dostęp. Mieszkańcy "starych" bloków nie mają dostępu do tego parkingu,
        i robi się ciasno.
    • nokianin Re: zaparkuj przy ul. Bożka 26.03.09, 12:16
      Dobry temat smile
      Faktycznie, jak się teraz zastanowić, to ten nowy blok ma bramy jakby nie z tej
      strony big_grin

Patrząc na tą ulicę widać, że jest miejsce na parking po drugiej stronie (przy
      starym bloku) i można było równolegle z budową nowych mieszkań robić miejsce dla
      samochodów.
      Ale to byłoby zbyt piękne chyba… U nas wszystko robi się na dwa i więcej razy...
      • nowika12 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 27.03.09, 09:20
        Mieszkam w starym bloku i też chciałabym mieć możliwość zaparkowania
        przed jednym lub drugim blokiem. Ale niestety, do parkingu
        strzeżonego nie mamy dostępu. Wszystko byłoby ok, gdyby mieszkańcy
        nowego bloku parkowali na "swojej posesji". Teraz, mogę sobie
        pomarzyć, żeby zaparkować przed swoim blokiem w godzinach
        wieczornych.
        • koch-111 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 27.03.09, 09:24
          faktycznie, po stronie starego bloku jest teraz bardzo mało miejsca do parkowania, dodatkowo przeszkadza mi to że cały pas prawy jest zajęty przez parkujące samochody. Proponuję aby wystosować petycję z podpisami mieszkańców w sprawie budowy parkingu za starym blokiem. Jest tam wystarczająco dużo miejsca na taką inwestycje.
          • nokianin Re: zaparkuj przy ul. Bożka 27.03.09, 10:18
            koch-111 napisał:

>Proponuję aby wystosować petycję z podpisami mieszkańców w sprawie bu
            > dowy parkingu za starym blokiem. Jest tam wystarczająco dużo miejsca na taką in
            > westycje.

uważam, że parking powinien powstać przed blokiem - miejsca jest wystarczająco dużo

> faktycznie, po stronie starego bloku jest teraz bardzo mało miejsca do parkowan
            > ia, dodatkowo przeszkadza mi to że cały pas prawy jest zajęty przez parkujące s
            > amochody.

jeżeli parking miałby powstać za blokiem, problem samochodów zaparkowanych
            równolegle do na prawym pasie będzie nadal istniał - lenistwo i cwaniactwo nie
            pozwolą niektórym z właścicieli na parkowanie z tyłu bloku, skoro przed blokiem
            jest miejsce...
            • asiulek80 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 02.04.09, 22:32
              Nie znam się na prawie spółdzielczym,ale może istnieje jakaś możliwość odwołania
              jaśnie pana prezesa?Każde jego działanie na osiedlu to totalna nieprzemyślana
              klapa.A ja czytam w gazecie,że ma pretensje do burmistrza o działki na których
              chciał stawić kolejne bloki a w zamian za to oddać miastu swoje chodniki.
              Fe panie prezesie.Bierz się pan do roboty,a nie buduj kolejne nieprzemyślane
              osiedla.Na Piastowskiej wszyscy parkują na trawnikach,na Bożka na ulicy(brak
              możliwości przejazdu),na Cegielskiego i Tańskiego-między blokami wjeżdżając pod
              zakaz itd.Przykładów można mnożyć wiele.
              Za nic od pana dostajemy kolejne podwyżki w czynszu.Albo-pana super pomysły na
              skrzynki.W nowych blokach przy ul.Oławskiej/Bożka skrzynki są na zewnątrz,a w
              pozostałych zostały wymienione wewnątrz,za co płaciliśmy przez kilka miesięcy.
              Może czas by tą naszą spółdzielnia ktoś inny zaczął zarządzać?
              • happytrol Re: zaparkuj przy ul. Bożka 02.04.09, 22:50
                Nic się nie martw. Już niedługo twój koszmar się skończy. Prezes jest ulubieńcem
                pozaosiedlowej społeczności. Uwielbiają go bo nie znają problemów mieszkańców
                osiedla i pewnie okrzykną go burmistrzem.
                Będę złośliwy, a niech to... niech im się spełnią marzenia.

Co do pomysłu odwołania to jest tak realny jak pomysł odwołania I-szego
                sekretarza KC za czasów PRL, wszak spółdzielnie mieszkaniowe nadal tkwią w
                tamtym systemie.
                • koch-111 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 07:47
                  hehehe, a podaj lepsze pomysły na zarządzanie i nowe inwestycje ktore mozna zastosowac w naszym miasteczku. prezes jest jaki jest ale moja droga formulowiczko osiedla byly projektowane w latach 70-dziesiatych wiec winic worwe za to ze ktos nie przewidzial takiego nawalu samochodow w prywatnych rekach jest nie na miejscu. pewnie ze mozna zastosowac kilka rozwiazan miejsc parkingowych ale czy mieszkancy sie do nich zastosuja. na hirszfelda przy garazach kolo torow jest duzo miejsc parkingowych ale niestety wygoda mieszkancow sprawia ze wola parkowac na trawnikach niz przejsc sie kilkaset metrow spacerkiem.
                  nowe bloki to moim zdaniem bardzo duzy plus prezesa W. są tanie, ladne wykonczona caaala infrastruktura z boku. tak sie powinno teraz budowac. pewnie ze mozna duzo wiecej ale latwo jest krytykowac niz samemu cos zrobic. zreszta kazda taka infrastrukturowa inwestycja ze srodkow wlasnych spoldzielni zwiazana bedzie z podwyzka dla mieszkancow - kto chce sie dodatkowo opodatkowac? pytanie retoryczne!
                  • happytrol Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 09:04
                    Srutu tutu, a na Bożka próbował parkować? Bloki nie powstały w latach 70-tych
                    tylko rok temu i co? ktoś coś przewidział. Zmieniono projekt ze względu na
                    przepisy p.poż i wejścia są od Bożka. Ciekawe co teraz strażacy na to jak trzeba
                    będzie od Bożka dojechać.
                    • koch-111 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 09:27
                      pewnie ze parkowal, i parkuje czesto i widze co sie tam dzieje. kazdy wbija w najmniejsza dziure, a nikomu sie nie chce zaparkowac 100 metrow od domu. gadanie takie i tyle!!
                      • koch-111 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 09:36
                        i jeszcze jedno, zrobilem sobie spacerek kolo tych nowych blokow i temat jest ten sam. przy bramie duzy pusty parking a w srodku obok klatek auto przy aucie, kola na chodniku stoja przy klatkach. i jak mozna skomentowac ten fakt - lenistwo!!
                        • happytrol Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 11:24
                          Lenistwo się też przewiduje, człowiek, zwierze, prąd i woda idą po najmniejszej
                          linii oporu. Poziom wykształcenia szkoły podstawowej daje już taką wiedzę i nie
                          trzeba być też prorokiem. Jeszcze blok nie powstał, a już się pisało na forum,
                          że Bożka się zakorkuje. Wszyscy to dostrzegli, poza mądrusiami z tytułami.
                  • koch-111 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 07.04.09, 11:03
                    oj jaki atak, niestety rozczaruje kogoś - nie znam i nie mam powiązań z panem W. ani rodzinnych ani biznesowych. Poprostu nie jadę po gościu za wszystko bo uwazam że nie jest taki zły jak go malują. Oczywiście zawsze się znajdzie ktoś komu nigdy nie będzie dobrze ale nie mam na to wpływu.

Zgadzam się ze miejsc parkingowych nie ma za dużo i można spokojnie wygosopdarować teren na nowe postoje nie mniej jednak z wolnych zasobów zostały tylko skwery i osrane trawniki i tyle. Wiem jednak że podniosą się głosy oburzenia szanownych mieszkańców że likwiduje się ostatnie ostoje zielonej trawki w centrum miasta a i do tego odnosiłem się w moich poprzednich postach - zawsze znajdzie sie leniwiec ktory zaparkuje pod klatka na resztce trawniczka lub drodze bo mu bedzie za daleko. Nie da się zrobić dobrze wszystkim jednocześnie smile

p.s. do asiulek80 - parkuję na hirszfelda i nie tylko! i cóż mogę ci odpowiedzieć na moją "bzdurę" której dawno nie czytałaś - musisz bardzo mało czytać lub też dużo czytasz ale nic z tego nie rozumiesz.
                    • asiulek80 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 07.04.09, 11:42
                      Obraza z Twoich ust koch-111 to dla mnie komplementsmile

Lepiej nic nie robić,bo prezes jest cacy a ludzie durni i tak nie będą parkować
                      na parkingach.

• asiulek80 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 03.04.09, 19:03
      Drogi forumowiczu Koch-111-proponuje nauczyć się widzieć i myśleć.
      Po pierwsze nie wszystkie bloki w Laskowicach są z lat 70-vide osiedle
      Hirszfelda oraz bloki przy Grabskiego.
      Po wtóre myślenie nie boli i można-co zresztą napisał ktoś już wyżej-zlikwidować
      sporo bezsensownych trawników i ostatnio modnych kolorowych słupków
      utrudniających wjazd na inne trawniki.Podejdź na Piastowską i zobacz jak między
      blokami 2-10 i 12-18 parkują na trawie autka.Przejdź się miedzy blokami na
      Cegielskiego czy Tańskiego i zobacz co tam się dzieje,zapraszam też na
      Grabskiego i Bożka,a potem pisz o tym jakie plusy ma pan prezes.Ja ich nie widzę.
      Piszesz,że mieszkańcy nie zastosują się do rozwiązań parkingowych-hmmm takiej
      bzdury dawno nie czytałam.Jeśli nie ma parkingów ludzie parkują na drodze,jeśli
      są parkują na nich i temu chyba nie wypada się dziwićsmile
      A drogie rozwiązania.Wybacz płacimy w czynszu za różne bzdury.Czy usypanie nawet
      żwirowych parkingów na w/w niepotrzebnych trawnikach to duży wydatek?Ponadto
      chyba nie do końca jest to zgodne z prawem-to czyli brak parkingów zgodnie z
      ilością mieszkańców w bloku,parkowanie na drogach i parkowanie na miejscach dla
      inwalidów.
      Panie Koch-111 jeśli przyjedzie do kogoś karetka nawet nie może podjechać pod
      klatkę?Co pan na to odpowie?Dalej będzie wychwalał pan prezesa,który nie robi
      nic dla mieszkańców?
      I ostatnie pytanie,a gdzie pan parkuje?smile
      • e_majka Re: zaparkuj przy ul. Bożka 04.04.09, 22:29
        Zgadzam się z asilek80smilePodejrzewam że Koch-111 to ktoś z rodziny lub znajomych
        Pana Worwy.Koch-111- twierdzi że na Hirszfelda koło torów jest parking tylko
        leniwym się nie chce iść,to już jest lekkie przegięcie,gdyż ten parking po
        pierwsze wcale nie świeci pustkami, poza tym, proszę mi powiedzieć jak ktoś
        mieszka w blokach np o numerach 50-70 to ma trochę daleko do tego parkingu,ale
        ok, można i tam postawić, tylko jakoś nie widze siebie iść z półrocznym
        dzieckiem na rękach i zakupami z tego parkingu taki kawał- i to wcale nie jest
        lenistwo.Koch-111 chyba pisze trochę bez wyobraźni. I jeszcze jedno, po co nam
        te pasy zieleni zasrane przez psy, tam nawet dziecka nie można puścić bo
        przewróci się w odchody. Jak już nie chcecie zrobić nam parkingów to zróbcie
        więcej placów zabaw dla dzieci,bo jak można zauważyć dzieci u nas w Laskowicach
        przybywa. Tylko takie ogrodzone place zabaw, bo niektórzy właściciele
        czworonogów bez wyobraźni pozwalają się w piaskownicy załatwiać swoim pupilom.
        • mono80 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 04.04.09, 23:00
          widzę,że jest coraz więcej osób postulujących zmniejszenie tych sraczy dla psów
          zwanych trawnikami,ciekawe czy uwielbiany przez niektórych prezes SM czyta
          czasami to forum,powinien je wziąć pod uwagę i wreszcie doprowadzić do tego aby
          było więcej miejsc parkingowych
          • julek11 Re: zaparkuj przy ul. Bożka 15.04.09, 09:05
            W Wielką Sobotę gliniarze spisywali auta stojące na trawie między blokami na
            Piastowskiej.Tyle to dało,że i tak ludziska tam stawiają,a zwiększonej liczby
            parkingów nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka