Dodaj do ulubionych

Zabytki w Austrii

13.08.13, 15:02
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę smile. Szukam informacji na temat zabytków średniowiecznych oraz z czasów II wojny światowej, które są do zobaczenia w Austrii. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • martina-0 Re: Zabytki w Austrii 13.08.13, 18:28
      11mm22 napisał(a):

> Szukam, szukam i znaleźć nie mogę smile. Szukam informacji na temat zabytków średn
      > iowiecznych oraz z czasów II wojny światowej, które są do zobaczenia w Austrii.
      > Pomożecie?

Pomożemy, bo znamy niemiecki. A może być o średniowiecznych zamkach?

Na tej stronie www.archaeologie-online.de/links/2/3/22/203/340/more2.php są odnośniki do innych ciekawych linków, np.

www.burgenseite.com/ (po kliknięciu na Burgen, jest lista zamków, a gdy wybierzemy konkretny, to jest jego dokładny opis, a potem tylko skopiować, np. Zamek Frauenburg i do google po szczegóły po polsku!)

Jest też Austriackie Stowarzyszenie Średniowiecznej Archeologii - www.univie.ac.at/oegm/. Proponuję napisać mejla (może być nawet po ang.) z prośbą o podanie jakichś ciekawych linków co i gdzie warto zwiedzić w Austrii, co jest związane ze Średniowieczem.

Wyguglać Ritter Vereine in Osterreich/Wien....czy gdziekolwiek - to są kluby czy też stowarzyszenia związane z walkami rycerskimi i też tam napisać.

Dla znających niemiecki - wirtualne muzeum i materiały o tej epoce:

www.ooegeschichte.at/epochen/mittelalter/
      A gdy nie zna się niem., kilknąć na "picture tour", które pojawia się po wybraniu tekstu. Nawet też jest spis lektur na ten temat.

WIEDEŃ I II WOJNA ŚWIATOWA - co zobaczyć:

www.unterirdisch-forum.de/forum/showthread.php?t=7795
      Co polecono?

- pl.wikipedia.org/wiki/Flakturm
      - www.hgm.or.at/index.html?&L=1 Muzeum Historii Wojskowości pl.wikipedia.org/wiki/Heeresgeschichtliches_Museum
      - pl.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g190454-d2166706-i32403585-Gestapo_Haus_Wien-Vienna.html Tablica upamiętniająca Gestapo
      - Gedenkstätte am ehemaligen Aspangbahnhof (pomnik przy byłym dworcu Aspangbahnhof w 3 Bezirku, tzn. dzielnicy, przy Landstasse)
      - Helmut-Zilk-Platz (Philiphof) w 1. Bezirku, wcześniej znany jako de.wikipedia.org/wiki/Albertinaplatz z Pomnikiem Przeciwko Wojnie i Faszyzmowi: (de.wikipedia.org/wiki/Mahnmal_gegen_Krieg_und_Faschismus)
      - www.drittemanntour.at/die_tour/kanal - zwiedzanie kanałów
      - www.unterwelt.at/ - Wiedeń po ziemią (zwiedzanie)
      - www.publicartvienna.at/files_e/11_i.html (Pomnik ku Czci Homoseksualnych i Transseksualnych Ofiar Nazistowskiego Reżimu)
      - de.wikipedia.org/wiki/Heldendenkmal_der_Roten_Armee (Pomnik Armii Czerwonej)
      - de.wikipedia.org/wiki/Flughafen_Aspern (Lotnisko Aspern)
      - wienwiki.wienerzeitung.at/WIENWIKI/Schirachbunker (binkier)
      - de.wikipedia.org/wiki/Semperdepot

Artykuł o Wiedniu w kontekście II wojny światowej:

www.wien-vienna.at/geschichte.php?ID=147

• 11mm22 Re: Zabytki w Austrii 18.08.13, 00:10
        A II wojna światowa, ale nie w Wiedniu, interesują mnie najbardziej fortyfikację oraz muzea z bronią/uzbrojeniem.
    • mair Re: wislok 21.08.13, 07:22
      juz wyczerpaly sie pomysly tam, ze zasmiecasz to forum, dotrzymaj choc raz danego slowa, obiecales tu nie wracac ale skoro juz chcesz, to rob to pod swoim nickiem, nie wymyslaj innych, bo na to tu juz nikt nie da sie nabrac
      ja, wszystko jedno co o mnie myslisz, nie zmieniam nicku
      • aga72 Re: wislok 22.08.13, 11:14
        znowu odezwal sie frustrat zasmiecajacy forum swoimi glupimi uwagami
        • adalbert21 Re: wislok 25.08.13, 19:42
          Odezwała się frustratka bez kultury osobistej
    • oczko1230 Re: Zabytki w Austrii 29.10.13, 23:06
      zapraszam na stronę www.cityzoom360.com można zobaczyć bardzo ciekawe miejsca w Austrii, zapraszam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka