Dodaj do ulubionych

Rejon Glossglocknerstrasse

27.05.18, 16:48
Witam w wakacje chciałbym udać się do Austrii z żoną i 2latkiem. Chcę przejechać trasą jak w tytule, wobec czego pomyślałem sobie, że poszukam bazy gdzieś w tym rejonie. Mam parę punktów które chciałbym zobaczyć ale nie wiem jaką miejscowość wybrać. Może ktoś polecić miasteczko gdzie mógłbym poszukać noclegów, takie żeby można było wyjść z dzieckiem na spacer, myślałem żeby zakupić też salzburgerland card.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 27.05.18, 17:12
      Najlepiej wybrac kilka miejsc, np. Zell am See i Kaprun

Musicie widziec, czy oprocz trasy Grossglockner sie nastawiacie na jazde na miejscu autem,czy tez korzystanie z komunikacji publicznej...
      Salzburgerland Card sie oplaca, jesli zakladacie duzo zwiedzac
      Jesli to drugie, to trzeba szukac miejsca, gdzie w poblizu jest przystanek autobusowy, a same autobusy czesto kursuja
    • lukjach Re: Rejon Glossglocknerstrasse 27.05.18, 18:04
      Dziękuję, myślę że będę podjeżdżał autem, w planie mam wodospady Krimml (da się podejść z wózkiem?), Hallstadt, jakieś jeziorko, Salzburg. Chyba że zupełnie zmienić kierunek na polecaną dolinę Otztal
      • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 28.05.18, 10:17
        Dolina Ötztal to swietny wybor latem

Nie trzeba korzystac z auta
        Z karta Ötztal wszedzie sie dojedzie autobusami, komunikacja jest swietnie zorganizowana
        I w cenie jest tez mnostwo kolejek linowych oraz basenow, plus inne atrakcje

www.oetztalcard.oetztal.com/de

• wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 28.05.18, 14:42
          Jesli wynajmujacy noclegi Maja dla gosci karte Ötztal Premium Card, nic sie za nia nie placi, a korzysta z tych samyc hatrakcji, co w przypadku karty normalnej Ötztal Card !
          My tak mielismy w hotelu Lohmann w Obergurgl

Do tego dziecko na pewno bedzie mialo nocleg i wyzywienie za darmo

Wyzywienie jest w formie bufetu,napoje do obiadokolacji sa juz w cenie i bez ograniczen, co jest rzadko spotykane w Austrii
          • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 28.05.18, 21:31
            My jak postawilismy Auto na parkingu hotelowym, to stalo tam 7 dni
            Nie trzeba bylo z niego korzystac
            Szczegolnie polecam wycieczke do Wloch autobusem ( jest juz w cenie karty ) przez przelecz Passo Rombo
            A z kolejek linowych mozna korzystac bez ograniczen
            Z basenow sa m.in. termy i aquapark
            Naprawde nie da sie nudzic, a tydzien sie odpocznie od auta
          • warmiak2 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 09:37
            Próbowałem obejrzeć ofertę hotelu Lohmann w Obergurgl i nie mogę dostrzec różnicy (poza ceną) pomiędzy : all inclusive a Summerspecial all inclusive (patrząc na opisy tych ofert). Proszę o pomoc czego nie dostrzegam - czyli "pomóż misiowi odgadnąć" - znajdź różnice. Poza tym byłeś wiesz. Oferta wygląda to tak :
            14 nights all inclusive - € 1.904,00
            7=6 Summerspecial all inclusive (7 Nächte)+ 7 nights all inclusive - € 1.768,00
            7=6 Summerspecial all inclusive (7 Nächte)+ 7=6 Summerspecial all inclusive (7 Nächte) - € 1.632,00
            • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 17:38
              www.hotel-lohmann.com/wcms/binary/Server.dll?Article?ID=93&Session=1-Eci4UkMe-0-IP&guidObject=6

7=6 Summerspecial all inclusive (7 Nächte)+ 7=6 Summerspecial all inclusive (7 Nächte) - € 1.632,00 ---------
              2 razy Summerspecial all inclusive = za 14 noclegow placisz jak za 12 !
              Jak wybierzesz taka opcje, to zaoszczedzisz -------------------You get one night for free. With plaesure you can also get 14 nights and pay for 12.
              • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 17:39
                W drugiej opcji ktos swiadomie i celowo rezygnuje ze znizki w 2 tygodniu
                • warmiak2 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 18:30
                  Zyski z opcji za 1632 Euro to wiem jakie ale w czym lepsza jest opcja za 1904 Euro skoro jest droższa.
                  • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 18:44
                    W niczym, po prostu rezygnuje sie ze znizek nie wybierajac Summerspecial

W hotelu jest TYLKO all inclusive i nie ma roznicy w uslugach
                    Wszyscy maja te same prawa, nie ma zadnych opasek, itp.

• wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 08.11.18, 18:46
                      Mysle, ze problem jest w tym, ze po wybraniu opcji 7 noclegow system automatycznie nie przelicza je na koszt 6 noclegow

No i Summerspecial jest dostepne w okreslonym terminie,a zwykle all inclusive caly czas
    • aseretka Re: Rejon Glossglocknerstrasse 27.05.18, 20:34
      Zell am See jest raczej drogą (bo popularną) miejscowością, więc raczej wybrałabym Kaprum, a jeszcze bardziej miasteczko Bruck an der Großglocknerstraße nieopodal wspaniałej alpejskiej drogi wysokogórskiej Hochalpenstrasse – Grossglocknerstrasse. Byłam tam z 2-letnią wnuczką na campingu Woferlgut.
      Zwiedzanie Hallstatt polecam. Obojętnie, czy z wózkiem, czy bez wózka:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,159109803,159111795.html
      Zell am See warto oczywiście odwiedzić, bo to ładne miasteczko:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118460045,121467023.html
      Salzburg oczywiście też,"
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118460045,122415862.html
      Wodospady Kimml raczej nie nadają się do spacerów z wózkiem. trzech etapach z wysokości
      380 m. Chyba, że dojdziecie tylko do dolnego wodospadu, od którego dociera się do położonych wyżej punktów widokowych: Regenkanzel ( Ambona Deszczu ), Riemannkanzel i Schonanger. Następny etap to Bergenblick (Widok Gór ) oraz Schettbrucke i Górny Wodospad. Cała wyprawa (bez wózka) zajmuje ok. 3-4 godziny.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,860,92819631,94075936.html
      Jeżeli chodzi o kartę salzburgerland, to moim zdaniem jest o zasadna przy dość intensywnym zwiedzaniu regionu Ziemi Salzburskiej. Jako babka z ponad 15 letnim doświadczeniem w podróżowaniu z wnuczkami w różnym wieku, (mam 4 wnuczki, które aktualnie są w wieku 17, 15, 8 i 5 lat) niestety wiem, że dzieci w podróży są czasem uciążliwe. smile Dlatego często-gęsto musiałam dostosowywać swoje potrzeby zwiedzania do możliwości dzieci.

• lukjach Re: Rejon Glossglocknerstrasse 27.05.18, 22:41
        Dziękuję za cenne wskazówki, faktycznie Zell am See droższe niż inne miasteczka
    • kot180790 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 17.07.18, 10:28
      Hej!! My nocowaliśmy u wylotu drogi na Grossglockner. W hotelu Fusch. Bardzo przyjemny hotel z balkonami z widokiem na góry. Miejscowość Fusch również urokliwa- znajduje sie w niej wodospad. Poza tym Zell am See jest pięknym miasteczkiem z bajecznym jeziorem. Z Fusch do Zell am See autem masz 5-10minut. My zwiedziliśmy droge wysokogórską, treking na Schmitten w Zell am See, Wodospady Krimll,Hallstatt, Salzburg, Jezioro Koningssee, Skocznie w Bischofschofen, Wiszący most na Stubnerkogel.
      • wislok1 Re: Rejon Glossglocknerstrasse 17.07.18, 17:43
        Ekstra

Czyli sie podobalo, to najwazniejsze

Jak chcesz,mozesz cos wiecej napisac

Przyda sie innym turystom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka