rilla100 09.09.04, 17:00 To tyle, moje pytanie zawarte jest w tytule. Interesuje mnie (w miare mozliwosci) kim sa ludzie tu piszacy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tallinn Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 09.09.04, 17:50 Mieszkam w Niej :-). Odpowiedz Link Zgłoś
mihkel Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 09.09.04, 23:17 Studiuję język. Czasem w niej bywam. Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 14.11.04, 15:45 mam nadzieje,ze nie za pozno ale dopiero co "odkrylam" to forum ;) otoz moja druga polowka stad pochodzi, no i czasowo tu przebywam (Tallinn) :) Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 14.11.04, 15:57 jeszcze sie mialam zapytac czy sa tu jacys Polacy? (chodzi mi o Estonie a w szczegolnosci o Tallinn) Wiem z Ambasady ze polonia jako taka istnieje, ale to jest bardziej rosyjska polonia niz nasza, no i poza tym nie ten przedzial wiekowy (22 lata.. mam:) suma sumarum siedze wiekszosc czasu sama w chacie... bo ja po estonsku.. ma saa aru aga ei raagi ;) zartowalam ;) (sorry za bledy ale nie chce mi sie sprawdzac;) Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 17.11.04, 10:53 O ile dobrze pamie,tam , to w ubieglym roku wydano okolo 120 (?) Polakom zezwolenia na prace, w Estonii. Z tego wynika , že jacyś Polacy w Estonii sa, lub przynajmniej byli :-). Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 17.11.04, 15:23 to ciekawe jak ich znalezc.... ani zadnego stowarzyszenia (nie tak jak w innych krajach),ani nic... Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 17.11.04, 16:12 Swego czasu Ambasada RP w Tallinnie zbierala dane osobowe - z zamiarem stworzenia bazy czy tez forum - obywateli polskich mieszkaja,cych w Estonii. Dzialo sie, to przed dwoma laty, i od tej pory - ani widu, ani slychu. Odpowiedz Link Zgłoś
rilla100 Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 18.11.04, 09:53 Jest jakieś stowarzyszenie estosnko-polskie ale nie wiem jaki to twor i gdzie dziala. Pisalam o tym do poolatar na priva w ramach odpowiedzi na twojego maila. Mam nadzieje ze dostalas. Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 18.11.04, 21:42 wiem wiem mail doszel i jestem w trakcie odpowiedzi:) co do stowarzyszenia, to z tego co ja wiem z ambasady to ono generalnie istnieje i nieistnieje, tzn sa to gl starsze osoby, ktore po polsku mowia wiadomo jak i sie ciagle kloca.. ;) no wiec to chyba odpada.. i czy ono w ogole dziala jeszcze... inna sparawa to jak sie z nim skontaktowac, skoro.. nieistnieje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 19.11.04, 22:53 Chyba jednak istnieje :-) www.polonia.ee/zpe_pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Jakie są wasze powiazania z Estonia? 24.11.04, 10:46 napisze i sprawdzimy czy cos odpowiedza:) swoje droga, to chodzilo mi o to, ze strona nie jest aktualizowana itp, dlatego jestem nastawiona do tego tak sceptcznie( slyszalam, ze niektorzy napisali i nie otrzymali zadnej odpowiedzi wiec...) no ale sprobowac zawsze warto:) mam takie jeszcze inne pytanie, walne prosto z mostu, nie wiecie gdzie by tu w Tallinie znalezc jakas prace? Po estonsku oczywiscie nie mowie (ale podstawy znam no i ciagle sie ucze:), a z czegos trzeba zyc... moze sa tu jacys Polacy majacy firmy no i chcacy zatrudnic Polke:) Jakbyscie cos wiedzieli, dajcie znac prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Praca u Polaka w Tallinnie 28.11.04, 12:50 Jeśli chodzi o polskie firmy, to w Tallinnie jest przedstawicielstwo LOT-u (na rogu Rävala i Laikmaa, o ile pamięć mnie nie myli). Obawiam się, że dla potencjalnego pracodawcy Polaka (o ile są tacy), Twoja narodowość będzie sprawą trzeciorzędną. Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Praca u Polaka w Tallinnie 28.11.04, 19:29 wiem wiem, c'est la vie ;) ale bede probowac:):) Odpowiedz Link Zgłoś
mihkel Re: Praca u Polaka w Tallinnie 29.11.04, 23:15 Rzeczywiście z pracą w pol-est firmie nie jest łatwo. Wiem, bo sam planuję w przyszłości zakontraktować się na jakiś czas w Tallinie w celu podszkolenia języka, kiedy już będzie co szkolić. Może ktoś wie, czy na jakimkolwiek estońskim uniwersytecie istnieje Filologia Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Niezupełnie Filologia Polska 30.11.04, 10:54 www.ut.ee/FLVE/est/ www.tpu.ee/?LangID=1&CatID=1069 Odpowiedz Link Zgłoś
kadri Re: Praca u Polaka w Tallinnie 03.12.04, 16:22 Czesc, jestem Tallinnie, w Estonian Business School na stypendium Socrates Erasmus:) Polacy, ktorych tu poznalam to albo pracownicy ambasady i ich dzieci albo praktykanci. W drodze tutaj slyszalam rozmowe, z ktorej wynikalo, ze dziewczyna uczyla sie polskiego na uniwersytecie w Tartu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: 04.12.04, 00:13 Natomiast Madis Habakuk Polakiem nie jest :-). A w Tartu nauka języka polskiego (bądź czeskiego) znajduje się w programie filologii rosyjskiej i słowiańskiej: www.fl.ut.ee/files/BA%20VE.pdf Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Uzupełnienie 25.06.05, 20:58 Przedstawicielstwo LOT-u w Tallinnie zostało zlikwidowane. Jego rolę przejęła kasa biletowa SAS-u na lotnisku Ülemiste w Tallinnie. Odpowiedz Link Zgłoś
poolatar Re: Uzupełnienie 27.06.05, 21:26 tak tak widzialam ;) a prace w tallinie znalazlam juz w lutym, i to u zadnych Polakow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szykow Re: Uzupełnienie 15.08.05, 10:38 Kochani! Kiedys ktos pytal o Polakow w Estonii!. Spedzilem tam w sumie kilka miesiecy. Ktoregos razu pomocny okazal sie Pan pochodzacy z Polski. Teraz pewnie mnie jun nie pamieta, ale ja pamietam, ze zapewnial mnie, iz jesli kiedys jakikolwiek Polak bedzie potrzebowal pomocy to on z checia jej udzieli. Zloto nie czlowiek :-). Ma swoja firme na obrzezach Tallina czy tez Revala jak kto woli. Firma nazywa sie Rokicki AS Cosmetics, ul. Sepise 16, tel 646 0034. Moze sie kiedys komus przyda! Pozdrawiam WAS Odpowiedz Link Zgłoś