mair 11.05.09, 16:20 jest obchodzony w Austrii, rozumiany jako dzien wolny od pracy, wedle kalendarza wypada 21 maja, tj czwartek w przyszlym tygodniu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: czy Kristi Himmelfart 11.05.09, 17:25 to ja się podepnę i spytam, czy Boże Ciało ( tego roku 11 czerwca wypadające Święto) jest w Austrii obchodzone tak, jak w Polsce. Czyli czy jest to dzień właśnie wolny od pracy? Odpowiedz Link
mair Re: Boze cialo - Corpus Christi 11.05.09, 23:21 mam nadzieje ze wiesz, to dwa rozne chrzescijanskie swieta Odpowiedz Link
chiara76 Re: Boze cialo - Corpus Christi 12.05.09, 10:05 mair napisał: > mam nadzieje ze wiesz, to dwa rozne chrzescijanskie swieta to miało być złośliwe? bo szczerze mówiąc, nie załapałam aluzji. I tak, zdaję sobie sprawę, że to dwa różne Święta. Nie wiedziałam, że nie można podpiąć się pod wątek. Na przyszły raz będę wiedzieć, że to zakazane. Odpowiedz Link
siejest Re: czy Kristi Himmelfart 12.05.09, 06:25 Obydwa święta są dniami wolnymi od pracy: www.reise-urlaub-zimmer.at/data/feiertag.htm Odpowiedz Link
siejest i informacje spolszczone 12.05.09, 06:34 translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=de&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.wissenswertes.at%2Findex.php%3Fid%3Dfeiertage- oesterreich&sl=de&tl=pl&history_state0= Odpowiedz Link
mair Re: i informacje spolszczone 12.05.09, 07:54 hej siejest, z kalendarza nie wynika, ze Boze Cialo jest w Austri swietem ale mozliwe, ze jest dniem wolnym od pracy Odpowiedz Link
mair Re: i informacje spolszczone 12.05.09, 08:05 www.brewiarz.pl/czytelnia/wniebowstapienie.php3 halloween.friko.net/boze-cialo.html podaje te linki ze wzgledu na nieznajomosc w Polsce swieta Christi Himmelfart - Wniebowstapienia panskiego, poza waska grupa katolikow Odpowiedz Link
siejest Re: i informacje spolszczone 12.05.09, 08:11 Hej mair, pod tym linkiem są święta i wolne dni od pracy: www.kurreisen.de/0200/austria-info-feiertage.html 17. Mai: Christi Himmelfahrt 28. Mai: Pfingstmontag 07. Juni: Fronleichnam 15. August: Maria Himmelfahrt 26. Oktober: Nationalfeiertag 01. November: Allerheiligen 08. Dezember: Maria Empfängnis 25. Dezember: Christtag 26. Dezember: Stephanitag Odpowiedz Link
siejest Re: i informacje spolszczone 12.05.09, 08:14 a tu jeszcze lepiej bo ten poprzedni jest z roku 2007 zauważyłem dopiero: de.wikipedia.org/wiki/Feiertage_in_%C3%96sterreich W każdym bądź razie obydwa dni są dniami wolnymi od pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mair Re: i informacje spolszczone 12.05.09, 08:28 z tego tez nie wynika, ze Christi Corpus jest wogole obchodzone w Austri, moze tylko w kosciele ? w kazdym razie tak w tym jak i tamtym kalendarzu nie jest wymienione podkreslam, to dwa rozne swieta koscielne, swietowane w roznych terminach zdrowko Odpowiedz Link
siejest Re: czy Kristi Himmelfart 12.05.09, 08:43 No jak to; Fronleichnam to Boże ciało a Christi Himmelfart to Swięto Wniebowstąpienia Odpowiedz Link
siejest Boże Ciało i Swięto Wniebowstąpienia... 12.05.09, 08:47 ... (Fronleichnam i Christi Himmelfart) są uroczyście obchodzonymi świętami i obydwa dni są wolne od pracy. Odpowiedz Link
mair Re: Boże Ciało i Swięto Wniebowstąpienia... 12.05.09, 08:56 ok, przeoczylem albo moze raczej nie jestem az tak obeznany z nazwami swiat w j.niemieckim, u nas Fronleichnam nie jest wogole wymieniane Odpowiedz Link
siejest Re: Boże Ciało i Swięto Wniebowstąpienia... 12.05.09, 09:02 Co powiesz na ten film: studio.wp.pl/i,Religia-hmmm1,mid,617331,wideo.html Część druga nie chce mi się wkleić, muszę ja zmienić jakoś chyba. Odpowiedz Link
chiara76 Re: czy Kristi Himmelfart 12.05.09, 10:08 siejest napisał: > Obydwa święta są dniami wolnymi od pracy: > www.reise-urlaub-zimmer.at/data/feiertag.htm > dziękuję za info, byłam ciekawa, tak mi się wydawało, że w Austrii pewnie będzie to wolny dzień, ale wolałam się upewnić. Odpowiedz Link
siejest chiara - mair 12.05.09, 10:19 Ach znowu te błędy interpretacyjne. Podłanczanie się do wątków wcale nie jest zakazane a i w komentarzu maira nie było złośliwości a poprostu mair myślał (nie wiem dlaczego), że mało ludzi zna obydwa te święta lub kojarzy je ze sobą jako jedno i to samo świąto, cytat maira: "podaje te linki ze wzgledu na nieznajomosc w Polsce swieta Christi Himmelfart - Wniebowstapienia panskiego, poza waska grupa katolikow" Tak więc złośliwości nie było Odpowiedz Link
chiara76 Re: chiara - mair 12.05.09, 10:53 siejest napisał: > Ach znowu te błędy interpretacyjne. Podłanczanie się do wątków wcale > nie jest zakazane a i w komentarzu maira nie było złośliwości a > poprostu mair myślał (nie wiem dlaczego), że mało ludzi zna obydwa > te święta lub kojarzy je ze sobą jako jedno i to samo świąto, cytat > maira: > "podaje te linki ze wzgledu na nieznajomosc w Polsce swieta Christi > Himmelfart - Wniebowstapienia panskiego, poza waska grupa katolikow" > Tak więc złośliwości nie było ok, nie wiem, co prawda, skąd podejrzenia o nieznajomość tych dwóch różnych Świąt, ale to już zagadka dla religioznawcy pewnie. Może niektórzy o Święcie nie wiedzą, bo w Polsce jest ono przeniesione na niedzielę. A ja pytałam, bo właśnie w czasie Bożego Ciała między innymi będziemy w Austrii i chcę wiedzieć, jak to wygląda (rok temu też w BC byliśmy akurat w innym kraju i tam w ogóle nie zauważalne było to Święto, to znaczy wszystkie sklepy czynne itd). Odpowiedz Link
mair Re: chiara - mair 12.05.09, 17:12 Mylisz to o czym pisalem a pisalem o Kristi Himmelfart - Wniebowstapieie panskie a nie o Bozym ciele. Wniebowstapienie panskie po II wojnie swiato nie bylo w Polsce obchodzone. Z czwartku na niedziele przeniesione zostalo Boze cialo. Czy dzisiaj obchodzi sie w Polsce swieto Wniebowstapienia panskiego ? Odpowiedz Link
chiara76 Re: chiara - mair 12.05.09, 21:47 mair napisał: > Mylisz to o czym pisalem a pisalem o Kristi Himmelfart - > Wniebowstapieie panskie a nie o Bozym ciele. > Wniebowstapienie panskie po II wojnie swiato nie bylo w Polsce > obchodzone. Z czwartku na niedziele przeniesione zostalo Boze cialo. > Czy dzisiaj obchodzi sie w Polsce swieto Wniebowstapienia panskiego ? tak ,Wniebowstąpienie obchodzimy w Polsce w niedzielę a Boże Ciało ciągle w czwartek ( na szczęście nic nie zostało w tej kwestii zmienione). Na wypadek dalszych problemów podsyłam Ci rozpiskę Świąt ruchomych na rozmaite roczniki: pl.wikisource.org/wiki/Tablice_%C5%9Bwi%C4%85t_ruchomych kolorem żółtym wytłuszczono tam obecny rok. Tak więc Wniebowstąpienie w tym roku w Polsce obchodzimy 24 maja ( wniedzielę), a Boże Ciało 11 czerwca (w czwartek). A mnie interesowało tylko, co się dzieje tego dnia (Boże Ciało) w Austrii i siejest mi na to odpowiedział. Na przyszły raz poszukam w necie, aby uniknąć dysput Odpowiedz Link
siejest Re: chiara - mair 12.05.09, 23:06 Hej nie ma dyspód, nieporozumienia są. Jak z synową, rozmowa razem a obok Odpowiedz Link
mair Re: chiara - mair 13.05.09, 08:07 nie podalem ale juz nie pamietam, co to bylo odnosnie mowienia obok siebie - w tresci watku napisalem wyraznie, swieto ale jako dzien wolny od pracy ale najwidoczniej nie wszyscy to zrozumieli Odpowiedz Link
mair Re: chiara - mair 13.05.09, 16:31 moze niepotrzebnie przeskoczylem na Polske, ok jedno slowko dla wyjasnienia - Wniebowstapienie nie jest przeniesione na niedziele, bowiem nigdy w powojennej Polsce nie bylo dniem wolnym od pracy Odpowiedz Link
mair Re: chiara - mair 12.05.09, 17:13 Mylisz to o czym pisalem a pisalem o Kristi Himmelfart - Wniebowstapieie panskie a nie o Bozym ciele. Wniebowstapienie panskie po II wojnie swiato nie bylo w Polsce obchodzone. Z czwartku na niedziele przeniesione zostalo Boze cialo. Czy dzisiaj obchodzi sie w Polsce swieto Wniebowstapienia panskiego ? "sztuka czytania polega na tym, zeby rozumiec co sie przeczytalo" Odpowiedz Link
siejest Re: chiara - mair 12.05.09, 17:24 mair misiu mniej wiecej wszystko juz wyjasnione. Te dwa dni sa wolne od pracy. Odpowiedz Link
mair Re: chiara - mair 12.05.09, 17:36 w Austri, fajnie znalazlem interesujaca stronke o Polsce, moze sie przydac zdroweczko ps: mam podobny problem z synowa, jest u nas jeszcze greenholmem, najczesciej mowimy obok siebie Odpowiedz Link
siejest Re: chiara - mair 12.05.09, 20:22 Z ciekawości podaj więc tą stronkę, co do rozmów obok siebie haha, znam, znam Odpowiedz Link
siejest Re: czy Kristi Himmelfart 13.05.09, 17:54 Boze Cialo w Hailigenblut w filmie studio.wp.pl/aid,1327252,mid,124777,mtype,1,uid,38708,album.ht ml (4 min, filmu) Odpowiedz Link
liloom Re: czy Kristi Himmelfart 15.05.09, 21:18 oj uchachalam sie czytajac was ja w kazdym razie w oba dni nie ide do pracy i nie pojde jeszcze w Pfingsten w poniedzialek 1.6 pozdrawiam mair, a ty gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link
ennka Re: czy Kristi Himmelfart 16.05.09, 19:49 Mair ,czemu uparłeś się ,że w Polsce Boże Ciało jest w niedzielę. Odkąd sięgnę pamięcią / a jest ona dość długa/ zawsze było obchodzone w czwartek i nic się nie zmieniło. Jest to dzień wolny od pracy ,a wierni spedzją go na procesjach. Tak samo jest w Austrii. Odpowiedz Link