peron32 21.06.08, 21:39 Witam,mam w planach przeprowadzke pod koniec sierpnia tego roku na stałe do Marbelli,chętnie porozmawiam na temat Marbelli na gg 7394852. Ps.Szukam tam mieszkania do kupna.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 02:18 Takie male pytanko- ¿czemu Marbella? Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 10:23 Zdecydowałem sie na Marbelle,zamierzam kupić tam mieszkanie i zostać na stałe,super klimat,super miasteczko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 21:33 Zazdrość?To takie typowe polskie,dziękuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 22.06.08, 11:41 To chyba nie jest odpowiedni wątek na forum :turystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 17:06 Zdecydowanie nie odpowiedni, wszak pan w Hiszpanii sie nie zakochal, jedynie w pienazkach..:> Marbella jest ostatnim miejscem w Hiszpanii gdzie chcialabym mieszkac. Takiego kiczu, rosyjskich nuworyszy i wrcholstawa nie ma w zadnym innym zakatku Polwyspu..hehe :P Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 17:34 jest wiecej tak kiepskich zakatkow... ale to nie moj ani twoj wybor.sa ludzie ktorzy lubia kicz. www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 21:39 Ach Ci zawistni polacy,napisałem ten post bo myślałem że odezwą się osoby,których poziom inteligencji jest przynajmniej troche wyższy od tych rosjan i tego warcholstwa,ale z tego co widać wielu nie ustępuje im pod tym względem,mimo to i tak myśle że za 3 mln zł,kupie ładne mieszkanko w Puerto Banus,pozdrawiam tych "Inteligentych i całą śmietanke towarzyską". Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 23:43 No tak,tylko na tyle Cie stać,w sumie nie ma się co dziwić poobrażać,naubliżać to w Twojej zawistnej naturze,pozdrawiam gorąco :)Może wynajme Ci kiedyś pokoik :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 23:47 Dziekuje Zabawny Panie...:>, czuje sie wyrozniona ..:> Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 22.06.08, 23:57 No tak dla Ciebie to jest zabawne i marzenie,wiec nie pozostaje Ci nic innego jak tylko narzekanie i szczekanie po forach,ja będę wygrzewał się w Hiszpani a Ty dalej będziesz ujadać na forach,bez odbioru "poważna kobieto". Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Para Icaro 23.06.08, 00:16 Lo escribo en castellano porque (si puedo) quiero evitar algunos comentarios tipo basura. Me acuerdo perfectamente cuando comentaste un tema empezado por mi que trataba de este tipo de gente que representa el autor de este post. Creo recordar que escribí algo de los turistas que llegan a España sin tener ninguna idea del país donde pasan el verano. Hmmm... ¿Ahora me entiendes?! ¿Tu ves normal lo que ta escribiendo este tío? Me duele mucho que la gente puede llegar este nivel de ignorancia y grosería. Quizá yo a veces también me paso pero la verdad es que quiero solamente que algunos entiendan la verdadera cultura de España... Simplimente me da vergÜenza que este tipo de personaje vendrá a este páis para crear un ambinete sofocante mostrando su mentalidad tan cortita...¿Me entiendes un poco? Salu2:> ..y ¡Que viva Iker!:> www.cieplo.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Para Icaro IP: *.chello.pl 23.06.08, 00:57 Taki mądry i bogaty jesteś i nie potrafisz poszukać w necie informacji? To jest forum: turystyka, a nie nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Para Icaro 23.06.08, 01:23 Turysta czytaj ze zrozumieniem,tak na wszelki wypadek,czepiaj się o skórke z g...a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Para Icaro IP: *.chello.pl 27.06.08, 21:04 Cały ten wątek powinien być skasowany, bo jest nie na temat forum. Czytaj ze zrozumieniem : tematyka forum, to turystyka, a nie nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Para Icaro IP: *.Red-79-148-143.staticIP.rima-tde.net 23.06.08, 08:21 Mario Antonieto, zastanawia mnie po co nagle zaczynasz pisac po hiszpansku?W Marbelli bardziej przydaje sie angielski:D ZReszta jak ktos ma pieniazki to zawsze sobie poradzi w takim miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-79-148-143.staticIP.rima-tde.net 23.06.08, 08:16 nawet jak to prowokacja to odniosla skutek:D DLaczego od razu ~"smieszny i lubi pieniazki"?A nawet jezeli lubi to co?Maja c pieniazki jest o wiele latwiej kazdy to wie.POza tym kazdy ma inne ambicje -Jeden chce zycie spedzic w gluszy inny w takim miejscu jak Marbella.Chyba jednak pare osob boli , ze innych stac na cos co dla nich zapewne jest nieosiagalne.Gdyby Peron nie napisal , ze chce tam kupic mieszkanie pewnie dyskusja wygladalaby inaczej. ps.Znam paru inteligentnych Rosjan:D Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 08:28 W końcu ktoś normalny napisał,dziękuje i życze miłego dnia,pozdrawiam Łukasz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 08:33 Nie jest to żadna prowokacja,poprostu myślałem że będzie można z kimś na poziomie porozmawiać o Marbelli, o panujących tam warunkach do życia itp.niestety jak widać, wymagałem za dużo.Czy kupno mieszkania za 3mln,to jakaś zbrodnia?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 12:25 Nie, to nie zbrodnia...tylko glupota! Na Costa de la Luz, gdzie sa piekniejszde plaze, mniej turystow to samo co w Marbelli kosztuje polowe ceny! Dlatego napislam, ze kochsz pieniadze i kicz. Bo, w Marbelli, Moj Drogi, winduja Ci ceny poloozenie, co ma sie nijak z uroda krajobrazu. A co do zawisci..Skad Ty wiesz, kim jestem, gdzie mieszkam i w czym mieszkam ( no bo w koncu dla Ciebie to priorytet zyciowy)?..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_69 Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 13:59 Wiesz co? a moim zdaniem wybrałeś najładniejszą część Hiszpanii do zamieszkania i życzę Ci żebyś mógł jak najszybciej przenieśc się tam na stałe,tak jak planujesz.Byłam tam przejazdem podczas objazdu po Andaluzji,i jestem pewna ,że lepiej nie mogłeś wybrać i to i ze względu na lokalizację i ludzi na mieszkających.Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 17:01 Można podyskutować, ale to jest forum:turystyka, a nie nieruchomości. Czy to tak ciężko pojąć? Nikogo nie obchodzi ile masz pieniędzy. Ten wątek powinien być skasowany, bo jest nie na temat forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkub Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-79-148-143.staticIP.rima-tde.net 23.06.08, 17:14 zauwaz jednak ze ciezko trafic osoby , ktore znaja dany rejon , bo wiecej w Marbelli jest turystow niz mieszkancow z POlski .MNie az tak nie ubodlo ,ze Peron napisal to czy owo , bardziej nieprzyjemny byl odzew.I napewno nie byl wynikiem tematyki forum a tego , ze wybral ten rejon Hiszpanii.A przeciez caly urok Hiszpanii to to , ze jest tak wiele roznych i osobliwych miejsc, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 21:01 Nie chwal się tak tą kasą ( jeśli to w ogóle prawda), bo to nie jest w dobrym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 12:34 Konkubinko.., nie wiem czy mieszkasz na poludniu Hiszpanii- chyba nie. Ja mam ku temu mozliwosc, wiec orientuje sie w cenach roznych miejscowosci, etc. Chyba jednak pare osob boli , ze innych stac na > cos co dla nich zapewne jest nieosiagalne. Skad wiesz, co jest dla mnie osiagalne?Tak sie skalda, ze tez mam kilka nieruchomosci w dobrch miejscach,niemniej nie robie z tego tematu na forum. Znam realia i tyle... I nienawidze chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-79-148-143.staticIP.rima-tde.net 23.06.08, 17:07 wiesz dopatruje sie w Twoich wypowiedziach czegos co tylko mozna wytlumaczyc kompleksami -zarowno to , ze piszesz nagle po hiszpansku jak i to , ze atakujesz czlowieka za odmienny gust. Tak sie sklada , ze mieszkam na poludniu Hiszpanii akurat nie w Marbelli ale blisko .Na COsta del La Luz tez bylam wielokrotnie i akurat osobiscie nie robi na mnie wrazenia ocean ale to kwestia gustu .Jeden lubi inny co innego.I coz w tym zlego? Marbella-ceny sa podobne jak w stolicy Polski , osobiscie wole Marbelle.Plaze piekne w okolicy choc zupelnie inne od innych rejonow Hiszpanii.A moze autor watku lubi grac w golfa i to , ze tam jest raj dla golfiarzy to dla niego atut? Nie uwazam sie za speca i wlasnego gustu nie uwazam za wyznacznik.CHlopak napisal jasno , ze zamierza tam zamieszkac i chce pogadac na temat .Nie pytal gdzie ma zamieszkac. CHamstwa w ogole sie nie dopatrzylam . Osobiscie nie stac mnie na mieszkanie ani tam ani gdzie indziej ale napewno mam pare rzeczy , z ktorych moge byc zadowolona.Nie ma dwoch takich samych zyc wiec po co patrzec innym do portfela i krytykowac bez sensu.Kazdy robi z wlasna kasa i zyciem co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 18:06 Kompleksy...?! Jesli mieszkasz w Hiszpanii, zapewne znasz hiszpanski, a wiec zrozumialas co napisalam i dlaczego po hiszpansku (i najwazniejsze- do kogo byl adresowany ten post, pewnie tez zrozumialas). I zwalasz to na kompleksy?!... Hmmm..a co do ataku: porownaj sobie moj "atak", do zenujacego poziomu kolegi Perona. Przeczytaj watek jeszcze raz (szczegolnie wersje hiszpanska ze zrozumieniem)...i moze lepiej skup sie na slownictwie autora watku. Kasa jest najmniej istotna rzecza w moim zyciu. I nie rozumiem dlaczego ktos sie pcha do Marbelli, gdzie placi tylko i wylcznie za polozenie...no i za sasiectwo z Isabel P. > Marbella-ceny sa podobne jak w stolicy Polski Nie...sa "ciut" wyzsze...;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konk Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-79-148-143.staticIP.rima-tde.net 23.06.08, 22:16 o to chodzi ze kazdy ma prawo z wlasna kasa pchac sie gdzie chce.Ty zas krytykujesz ludzi za zdanie inne niz Twoje. I to mi sie nie spodobalo.Oczywiscie uwazam , ze Peron mogl odpowiedziec Ci cos konkretniejszego na pytanie czemu Marbella ale to , ze tego nie zrobil nie upowaznia do tekstow w stylu , ze kocha pieniazki. CO do mojego hiszpanskiego i tego gdzie mieszkam nie wypowiem sie.To w ogole nie jest temat interesujacy na forum Turystyka.ZReszta gdybym nawet mieszkala w AUstralii Twoje narzucanie swoich teorii nie spodobaloby mi sie. Ja mam zle skojarzenia jesli chodzi o COsta del la Luz ale nie uwazam abys ty z tego wzgledu powinna sadzic tak samo.Zreszta uwazam , ze kazdy zakatek Hiszpanii moze zachwycic.Niekoniecznie kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: Marbella,Puerto Banus 23.06.08, 23:26 ¿¿el texto (en castellano) era para mi?? bueno,no me creo ni una palabra de calgunos energumenos que pululan por aqui... .ni de pasta que tengan.una persona normal,con un cierto nivel intelectual no se va a vivir a marbella,así de simple,así de fácil. un saludo. niech sobie wybierze jakis domek. www.vivaestates.com/ www.fusionpropertymarbella.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 24.06.08, 11:35 jeje..es cierto! Lo que pasa que la gente no tiene in idea sobre España, pero discute y se cree que Marbella es una ciudad como cualquiera en la costa. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: Marbella,Puerto Banus 25.06.08, 22:18 es una ciudad como cualquiera;quizá un pelin mas conocida pero como todas las demás. que el tío sea un friki se ve de lejos.un saludo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 25.06.08, 23:46 To jest chore, te Wasze wpisy po hiszpańsku. Super, że znacie hiszpański, możecie tym poszpanować, ale to jest polskie forum na polskiej gazecie. Widzę, że tu podobne obyczaje jak na forum USA, gdzie Polonia okupuje i się wymądrza. ŻENADA. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: Marbella,Puerto Banus 25.06.08, 23:49 nie bardzo wiem dlaczego chore?? +++++++++++++++++++++ ale to jest polskie forum na polskiej gazecie +++++++++++++++++++++++ sa polacy ktorzy nie znali jezyka polskiego a do tej pory o nich spiewaja... ty tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 26.06.08, 00:24 To jest polskie forum na polskiej stronie polskiej gazety i normalni ludzie tu piszą po polsku. Nie trzeba szpanować znajomością hiszpańskiego. Możesz sie popisywać na hiszpańskich forach, tu nie musisz. Wszyscy już wiemy jak super znasz hiszpański, misja spełniona. Teraz możesz pisać po polsku, jeśli potrafisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 26.06.08, 09:48 Maria Antonieta pisala cos o chamstwie ale chyba znamy inna tego definicje.Ja tez mieszkam w Hiszpanii ale nie robie z tego wielkiego halo za wszelka cene-oczywiscie probowano mnie przepytac z jezyka .WIdac niewazne co piszemy byle nas zauwazono? A w sasiedztwie watek CAMPING W OKOLICACH MALAGI i Maria ANtonieta poleca spanie na plazy , prawie 200 km od Malagi.Typowy przyklad- nawet jak nic nie mam do powiedzenia to musze sie odezwac. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 10:14 Ludzie bez nerwów,jak ktoś jest niewychowany,to już mu nic nie pomoże. Ps.Mam nadzieje że będzie dobrze mi się żyło w Marbelli,Pozdrawiam normalnych :))) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 10:36 Wpadło mi w oko mieszkanko www.engelvoelkers.es/costadelsol/en/Properties/details.php?exp=129563&search_id=91375&SERVER=# Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 16:04 Mieszkanie jest ladne tylko strasznie "zimne" w wystroju. Zalezy co kto lubi. Niby nowoczesne ale ma takie niedopracowane detale...Mysle ze powinienes sie tam przejechac i dopiero wtedy przeniesc na stale. Nic nie pisza o okolicy, rownie dobrz emozesz miec ruchliwa ulice po oknami albo nieciekawie dookola. Mieszkan jest pod dostatkiem, zas ume ktora dysponujesz na pewno znajdziesz cos super. Co do samej Marbeli to pelna jest Anglikow i Rosjan. Z jednej strony to zle ale z drugiej strony to bardzo dobrze. Miejscowi wcale nie palaja miloscia do "obcych" dlatego to miasteczko moze okazac sie trafnym wyborem dla kogos z zewnatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 11:12 Maro jest 200 km od Malagi?..Jestes pewna, ze mieszkasz w Hiszpanii? Nie znasz jezyka, to tak jabys tu nie zyla. Taki trudny, aby sie nauczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 26.06.08, 11:27 pisze o tym drugim miejscu :D ale w szczegolnosci tym , ze polecasz ludziom spanie na plazy .A moze masz misje , ktorej celem jest dbac o cudze fundusze ? Kto powiedzial , ze nie znam jezyka?wykorzystuje go tam gdzie mam potrzebe i uwazam ze nie na miejscu jest pisanie na polskim forum po hiszpansku .Ty to robisz wylacznie po to aby zwrocic na siebie uwage albo dlatego , ze gdzie indziej Cie nie rozumieja ? Proponuje skonczyc ta dyskusje , bo faktycznie odbiega juz od normy. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 11:52 > pisze o tym drugim miejscu :D A po co piszesz?!...zastanowilas sie chociaz nad tym?!...to akurat Malagi nie dotyczylo i chyba kazdy subnormal zdalby sobie z tego sprawe. > ze polecasz ludziom spanie na plazy .A > moze masz misje , ktorej celem jest dbac o cudze fundusze ? > Nie wiesz co to znaczy, ogladac wschod slonca na plazy. Nie wiesz co to znacy spac pod gwiazdami...Ale zawsze czekasz zna swa ukochna podwawelska i nic innego (kultura HIszpanii) tak naprawde Cie nie obchodzi. A jezyka nie znasz, wszak dalej nie wiesz dlaczego po hiszpansku pisze. Pisz dalej, lubie ptrzec jak inni, ktorych nie znam sie osmieszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konk Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 26.06.08, 12:13 nie znam jezyka nie wiem co to wschod slonca na plazy lubie podwawelska i zapewne nie wiem gdzie mieszkam...... no i nie mam NIERUCHOMOSCI W DOBRYCH MIEJSCACH lepiej ci? chyba tak....... ale nie trafilas. napewno masz wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia tylko zawsze robisz to nie tam gdzie trzeba .Sa ludzie ktorzy mieszkaja tam gdzie ty i widzieli to co ty a nawet znaja obce jezyki .Problem w tym , ze Ty musisz sie tym chwalic a inni nie maja takiej potrzeby. i naprawde skonczmy, bo zasmiecamy forum. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 12:31 Hmmm...Nie zdazylam sie jeszce niczym pochwalic, a tu juz, ze sie chwale...bo po hiszpansku napisalm, wiec napewno sie chwale..hehe Moze tak, nie znosze ludzi, ktorzy nie wiedza gdzie przebywaja. Polakow, ktorzy do Hiszpanii, przywaza wlasne zarcie...(i to nie przez kase), igorantow i egoistow, nuworyszy (przez ich uwielbienie do kiczu) i tych, ktorzy nie sporbuja jamona, bo jest drozszy o 50 centimos... I tych, ktorzy plaze traktuja jak miejsce do opalnia sie na powierzni 1m2, na metr... Innymi slowy nie znosze turystow ignorantow i polakow mieszkajcych w Hiszp bez jezyka (w sumie za to drugie sie wstydze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 26.06.08, 12:59 Mario ANtonieto, nie chce kontynuowac tej dyskusji ale napisze. Nie mam nic do Ciebie osobiscie i nie znasz mnie bo ja nic o sobie nie napisalam.Moze nawet podzielam duzo Twoich pogladow -serio-ale szanuje tez cudze. Sama nie tesknie za podwawelska ale znam osoby , ktore sa tu z roznych powodow a nie z milosci do Hiszpanii i szanuje to .Ludzie przyjezdzaja bo malzonek tu jest, bo praca jest lepsza niz w Polsce i wcale nie kochaja hiszpanskiego jedzenia , jezyka i klimatu .Sa tu bo zycie ich zmusilo , sytuacja . Osobiscie nie szukalabym mieszkania w Marbelli ale skoro ktos ma taka zachcianke to czemu mam wplywac na jej zmiane?Nie pisalam ze znam hiszpanski czy nie znam , bo to ani nikogo tu nie interesuje ani nie ma zwiazku. W rzeczywistosci jestem tu krotko i znam ten jezyk w stopniu podstawowym(niektorzy twierdza ze lepiej , ja uwazam inaczej) czego wcale sie nie wstydze, na szczescie w mojej pracy wazniejszy jest angielski.Jednakze bardzo chcialabym znac hiszpanski lepiej i bede do tego dazyc , bo uwazam , ze to podstawa jesli chce sie w danym kraju funkcjonowac.A ja chcialabym zabawic tu dluzej choc jeszcze rok temu nawet nie przypuszczalabym , ze tu bede i , ze bede znac choc jedno slowo w tym jezyku.. Nie podoba mi sie , ze "lubisz patrzec jak inni sie osmieszaja" i ni epodoba mi sie ze nie odpowiadasz ludziom konkretnie na pytania tylko narzucasz swoj poglad ale to nie znaczy ze to co widzialas czy polecasz z gory uwazam za beznadziejne, wrecz przeciwnie lubie czerpac wiedze z tego co inni pisza.I to nas rozni. ZByt pochopnie oceniasz ludzi.A kazdy ma inne koleje losu i pobudki , ktore nim kieruja.A to , ze bedziesz jadla tylko hiszpanskie zarcie i mowila lepiej niz niejeden Hiszpan nie sprawi , ze staniesz sie Hiszpanka.WIerz mi , ze osoby , ktore czesto przyjezdzaja tu tylko do pracy sezonowej zaopatruja sie w walizki jedzenia nawet nie z milosci do polskiej kuchni ale z oszczednosci. Moim celem tej dyskusji nie jest kogos osmieszyc i choc sama zrozumialam o czym pisalas po hiszpansku mysle, ze to lekcewazace dla osob , ktore jezyka nie znaja.A takie sa, zwlaszcza na forum Turystyka .Trudno aby znac jezyk kazdego kraju do ktorego sie jedzie. pozdrawiam SERDECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 26.06.08, 14:30 No..wreszcie sie nie osmieszylas..;) Gydbys tak pisla maile, a nie rzucala kikoma slowami, nie bylo by tej dyskujsi. Ja nie trafilam d Hiszpani, przez milosc do tego kraju. Mowiac szczerze, Andaluzji nie znosilam (zawse ciagnelo mnie na polnoc Europy), bylo mi na poczatku ciezko. Niemniej sprobowalam pokochc (na sile nawet) ten region...-i udalo sie! Jezyk jest najwazniejsza sprawa, zainteresowanie historia danego regionu tez pomaga, kultywowanie szczegolow, ktore wydaja sie bez znaczania bardzo pomaga (np. nauka o wine, badz dobra orientacja w szynce) Aby naprawde poczuc sie doskonale w Andaluzji i moc prawdziwie rozkoszowac sie kazdym dniem, musisz wejsc w skore Hiszpana...Kulinarnie, jezykowo i kulturowo... Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 11:04 Najważniejsze to być sobą i nie potrzebuje wchodzic w nikogo skóre :)))Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:18 Tez tak mysle. Jestesmy Polakami wiec niby dlaczego mamy sie wtapiac w miejscowych? gdizekolwiek by to nie bylo....Miejscowi moga nas akceptowac badz nie to ich sprawa ale najwazniejsze to byc soba a i udawac Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:30 Jestesmy Polakami wiec niby dlaczego mamy sie wtapiac > w miejscowych? Nie chodzi o wtapianie sie. Chodzi o wspolzycie...Najgorsze co moze polak zrobic na obczyznie, to otoczyc sie innymi polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 12:37 to Peronowi w Marbelli nie grozi raczej, bo niewielu Polakow stac , zeby tam zamieszkac.Tutaj na szczescie jest tak, ze Polacy sa ale jak nie chcesz to nie musisz sie nimi otaczac , zupelnie co innego w rejonach gdzie Polacy przyjezdzaja do prac sezonowych rolniczych.Tam nawet jak nie chcesz to musisz zyc z rodakami. ps.Mnie czasem brakuje barszczu czerwonego Winiar i ogorkow kiszonych i nie czuje , ze sie w ten sposob osmieszam.Z HIszpanami udaje mi sie wspolzyc bezkonfliktowo a moje dziecko w szkole niewiele rozni sie od innych dzieci (raczej typ urody jej sie nie zmieni na bardziej hiszpanski jak bedzie jadla jamona i pulpo) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:37 Jak ktoś jest człowiekiem dającym lubić się innym,to dlaczego mam wtapiać się w ludzi do, których przyjezdzam ja akceptuje Ich a Oni jak chca moga ale nie musza zaakceptowac mnie,bądż człowiekiem dla drugiego człowieka i to w zupełnosci wystarczy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:44 Mam jeden problem: jestem idealistka...i zazwyczaj mysle, iz ludzie, ktorzy sie przeprowadzaja do Hiszpanii sa naprawde zainteresowani kultura kraju i chca dowiedziec sie jeszcze wiecej.. Niestety, jak widze, tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:53 Na całe szczeście każdy jest inny,ja mam 32 lata i jeżeli mogę to chce korzystac z zycia tak jak chce,sex,drugs and rock"nroll i oczywiscie beautiful girls :))) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:55 peron32 no to good luck to U ;0), zostan soba, tylko moze z tymi drugs wyluzuj bo to szkodzi na potencje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:59 To tylko taka mała przenosnia,niedługo jade do Marbelli na zwiady,a o potencje dba moja kochana kobieta :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:49 Ty ponoć nie byłaś i nie lubiłaś Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:38 Taki np. maly przyklad wspolzycia: Ostatnio pod moim oknem przechodzila grupa polakow. Temperatura ok 36 stopni, wiec chlopcy postanowili zdjac podkoszuli i paradowali tak (w krotkich spodenkach) po centrum Sevilli. Hiszpan w zyciu by czegos takiego nie zrobil! Miasto nalezy dazyc odpowiednim szacunkiem i wspolgrac z jego mieszkancami. I nie obchodzi mnie, czy spedzili w Sevili dwa dni, czy dwa lata. Jest to kompletna ignorancja i brak wychowania. Z tego co czasem widze na ulicy wiekszosc polakow niestety podziela ten obrazek :/ Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:45 Moim zdaniem przykład współzycia to życie w Hiszpanii na stałe,moim skromnym zdaniem była to grupka turystów na urlopie lub sezonowi pracownicy,trzeba było ich opierdzielic po polsku albo nie, najlepiej po hiszpańsku,troche wiecej luzu mario antonieto,bez przesady,w każdym widzieć tylko wady i tylko narzekać,ciesz się zyciem kobieto bo nie wiesz ile Ci jeszcze jego zostało :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:50 Heh...ja tam sie ciesze:) tylko czasem ma ochote wziasc tych wszystkich turystow i wypierd...., heh:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:31 Turystyka to ważna gałąź hiszpańskiej gospodarki, więc sama się wy.... jak Ci nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 12:50 no i wlasnie daltego Marbella jest dobrym wyborem :0), wiecej tam anglikow niz Hiszpanow. A Anglicy sa dumnym narodem i maja w d...cala reszte swiata, to egoisci i jakos ich nikt od ignorantow nie wyzywa. Sa jacy sa. Kochamy Hiszpanie za usytuowanie geograficzne, piekne widoki, architekture etc. ale wcale nie musimy sie Hiszpanom podobac. Co do zachowan ludzkich to czy Hiszpan czy Polak czy Anglik, inaczej bedzie sie zachowywal chlop z budowy a inaczej intelektualista. maria_antonieta, gdybys pojechala do kraju arabskiego to zakrylabys twarz, schowala wlasy i ubrala plachte na siebie w srodku lata??? Daj spokoj kobieto. Mam wrazenie ze jestes strasznie zakompleksiona, ze wyjechalas z kraju w nieco innych czasach i tam sie zatrzymalas niestety. Ja jestem dumna z tego ze jestem Polka i czy w Hiszpani czy w Arabii czy Afryce nie zamierzam udawac nikogo innego. Zachowuje sie tak jak mnie wychowano (na szczescie z szacunkiem do innych kultur i narodow). Bedac turystka zachowuje sie jak turystka :0) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 13:01 > maria_antonieta, gdybys pojechala do kraju arabskiego to zakrylabys > twarz, schowala wlasy i ubrala plachte na siebie w srodku lata??? Tak, bo procz wygody wazniejszy jest szacunek dla danej kultury. (kultura, patrz Czlowiek) Mam wrazenie ze jestes strasznie zakompleksiona, > ze wyjechalas z kraju w nieco innych czasach i tam sie zatrzymalas > niestety. Hmmm, mam 23 lata i wyjechalam prawie 3 lata temu, wiec chyab Twoja teoria legla w gruzach;P www.garnek.pl/bubaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 13:07 ale drugi raz padlo slowo kompleksy a wyglada na to , ze masz kompleks na pukcie wlasnego pochodzenia.tak to wyglada z zewnatrz, nikt nie chce Cie obrazic:D Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 13:09 no to mnie zaskoczylas dziewczyno...piszesz jak 50-cio latka. Ja mam 33lata i mam wrazenie ze jestem duzo mlodsza... Jestesmy na portalu TURYSTYKA i np ja w Hiszpani bywam bo lubie ale tam nie mieszkam i raczej nie zamieszkam. Bywam tez w innych miejscach na swiecie i zachowuje sie jak dobrze wychowana Polka (przynajmniej probuje)i Tobie tez zycze pozostanie soba a nie udawanie kogos innego ;-). Twoich wczesniejszych postow po Hiszpansku nie rozumiem i nie jest mi za to wstyd. Mowie niezle po Angielsku i to mi przewaznie wystarcza w krajach , ktore odwiedzam :0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 12:51 Mario ANtonieto. Przeciez wszyscy wiemy ze sa ludzie i ludziska. Kiedy pierwszy raz tu bylam , pojechalam z siostra na Gibraltar.Byla to niedziela.CHcialaysmy zobaczyc to miejsce, porobic zdjecia a nie buszowac po sklepach.Byla pora siesty wiec miasto wymarlo.Na samym srodku pasazu na lawce siedzialo towarzystwo z butelkami wodki w rekach.Kiedy przechodzilysmy obok zaczeli do nas rzucac teksty "niezle cipy, ku.., itp"Myslisz ze przyznalam sie ze jestem ich rodaczka? Ostatnio tez widzialam bezkoszulkowcow.Wszyscy w spodenkach kolorowych na 3/4 wchodzac do mercadony zalozyli te koszulki a gdy wychodzili na 3/4 je zdjeli .Bylo ich z pieciu, jasne ze Polacy :D Tylko , ze ja nie wstydze sie tego kim jestem co nie przeszkadza mi poznawac ich kulture, jezyk i szanowac ich zasady. A i wsrod Hiszpanow poznalam ludzi , z ktorymi nie chcialabym sie bratac. Za to tu w Hiszpanii poznalam kilka wartosciowych osob z Ukrainy, Rosji, Bulgarii i nie wstydze sie przyjaznic z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: jeszcze jedno IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 12:59 dlugi czas (zbyt dlugi dla mnie) mieszkalam w rejonie, gdzie Polacy przyjezdzaja do prac rolniczych.Gdybym posiedziala tam dluzej pewnie wrocilabym do Polski i znienawidzila sie za to skad pochodze. WIerz mi Mario ANtonieto Polak bez koszulki to nic w porownaniu z tym co Polacy potrafia tam zaprezentowac.Ludzie nie wyobrazaja sobie jak osobom odbija na obczyznie gdy mysla , ze nikt nie patrzy.A zwlaszcza kobiety. Mezowie zostaja w domach z dziecmi a ona jedzie CIEZKO TYRAC.Tymczasem polowa tych kobiet sprzedaje sie za nic Marokancom, Rumunom i Hiszpanom (wtedy osiagaja szczyt ambicji).Nie bede sie rozpisywac na ten temat ale naprawde wiem o czym piszesz tylko jak bedziemy generalizowac nic nam to nie da , a jak bedziemy sie wstydzic pochodzenia to tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:07 Syszalam o Polkach z Huelvy. Moj kumpel niezle sie na nich dorobil, wszak adwokad i rozwody prowadzil:) heh Nie wstydzie sie bycia Polka (wrecz przeciwnie, szczegolnie jesli chodzi o edukacje),jedkaze jestem baaaardzo krytyczna co do Polskiego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:14 Proponuje Ci pustynie do zamieszkania,tam za Polaków napewno nie bedziesz musiala sie wstydzic,mieszkasz tam gdzie mieszkasz i jeszcze narzekasz,taki wlasnie polski naród,jak ja takich ludzi nie lubie,za kare tam moze zyjesz?Wez giwere i zacznij strzelac,tylko smęcić i smęcic po forach i narzekać i narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:20 Prosze bardzo...,oto i byla kulturalna odpowiedz Pana...;) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:28 Bo smęcisz i narzekasz kobieto,ponarzekaj jeszcze troche,przecież to takie twórcze i wzniosłe,jak ktoś dobrze napisał na forum jesteś starej daty to też inaczej myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:32 wracajac do watku daj znac co upolowales w tej Marbelli. Ja marze o tym miejscu ale na emeryturke, na szczescie jeszcze mam czas ;0) Jakbys potrzebowal doradcy to sluze moim krytycznym okiem ;-)bo to moj zawod przeciez... Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:39 Rozumiem, ze jestes architektem. Co myslisz o nowej architekturze Dubaju? (To nie jest zadne pytanie sprawdzajace, i prosze o odpowiedz na temat:)) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:45 Mysle ze Dubaj jest dobrym sprawdzianem dla Architektow. Mieszkanka kiczu dla extremalnie bogatych z super hightechnology budynkami komercyjnymi. Niektore z nich sa naprawde imponujace. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:54 Mieszkanka > kiczu dla extremalnie bogatych Taaak. Tylko czasem sie zastanawiam, dlaczego tak czesto (NIE ZAWSZE!) to extremalne bogactwo idzie w parze z uwielbieniem do kiczu. Tyle kasy idzie w Dubaj i szkoda, ze zlote konie badz delfiny moga pozerc nawet i 50% wartosci budynku... Jam tez architekt:) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:59 no no rzeczywiscie moza sie w tym watku duzo dowiedziec i zaczyna robic sie ciekawie , wiec nie kasujcie kochani moderatorzy ;-) maria_antonieta zniose wszystko tylko blagam nie schodzmy na Gaudiego...w takim razie powiedz mi jak jest w tej kochanej wspolczesnej Hiszpanii? Kierunek kicz czy tez bardziej pozytywnie? Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 14:11 Guadiego?, a on skad sie tu wzial? :P... Zdecydowanie bardziej pozytywnie.Kicz kroluje w nadmorskich miejscowosciach (tu, tak wiele razy wspomnina Marbella przewodzi prym). Jednak coraz wiecej jest zamoznych ludzi, ktorzy inwestuja w dobra architektura. Minimalizm i dunskie zapedy...To sie teraz projektuje. No i styl portugalski, czyli niewielkie domy, ale imponujace w prostocie swojej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 16:15 Hm...jak minimalizm to japonski, dunczycy sa dobrzy w interior...a co do lidzi z kasa i klasa to zgadza s e ze czesto im barziej kiczowate tym bardziej sie podoba ale to wychodzi z mody :-). Teraz na fali jest haslo "zaufaj swojemu Architektowi" zle na tym nie wychodza a ja podchodze do tematu z pasja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:46 Jestem bardzo skromnym mężczyzną,który chce żyć i bawić się w Marbelli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:48 Luz, Marbelli daleko do Dubaju...:) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:49 Jesli masz taka sznase to baw sie kolego. To piekny zakatek swiata, pomysl tez o samochodzie na wypady w pobliskie gory, cos przepieknego, dla mnie tak jest tam pieknie, ze ah... troche Ci zazdroszcze ale tylko troche no i tak pozytywnie... ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Pytanie do domi_i_ja 27.06.08, 13:59 Myslalem nad BMW X6,tylko czas oczekiwania to cos okolo 3 miesiecy.Póki można i jest okazja to trzeba się bawić a nie tylko narzekać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:35 Brak w zrozumieniu czytanch tekstow, badz ich swiadome odrzucanie. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:38 zgaduje-swiadome odrzucanie ;-)bo zycie zbyt krotkie jest aby ziac kwasem i psuc powietrze dookola... Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:44 Wiec niech autor watku tego nie robi, skoro: a) nie przeczytal za zrozumieniem moich postow, b)nie chce ich czytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:39 Nikt już nie chce ich czytać, dziękujemy już Ci, znajdź sobie inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: jeszcze jedno 27.06.08, 14:11 100% racji,Maria Antonieta niech naprawia ludzi i swiat,a my bawmy się i żyjmy na 100% :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczemot Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 22:08 hmmm, troszkę późno wchodzę w wasz wątek, ale ... peron32, mam rodzinkę w Marbelli w nieruchomościach, jeśli jeszcze nie znalazłeś mieszkanka to może będą mogli Ci pomóc ? ja tam też już w sobotę jestem ;) Pozdrawiam wszystkich miłujących życie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: keczemot 01.08.08, 00:04 czy Twoi znajomi-ROdzina dzialaja tylko w Marbelli jesli chodzi o nieruchomosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peron32 Re: jeszcze jedno IP: *.e-wro.net.pl 20.08.08, 20:15 Keczemot daj znac na gg nr 7394852.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: jeszcze jedno IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 13:15 i wierz mi slyszec a widziec to wielka roznica.Zastanawiam sie czy o tym ksiazki nie napisac ale musialaby byc od lat 18. Tam panuje jakis wirus, ktory atakuje wiekszosc kazdego autokaru , ktory przyjezdza z Urzedu Pracy albo OHP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: jeszcze jedno IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 13:43 wielowatkowosc tej dyskusji jest porazajaca, az szkoda, ze pewnie gdy sie moderacja obudzi to skasuje........ Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 13:46 Pewnie tak...heh, a wiele rzeczy mozna sie dowiedziec;) Panowie/Panie Moderatorzy bardzo prosze o nie kasowanie watku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:35 Chyba zbyt wysoko siebie cenisz i za bardzo patrzysz na innych z góry. Jestem bardzo krytyczny co do Ciebie, jesteś żałosna. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jeszcze jedno 27.06.08, 23:29 Jakiz gornolotny umysl ma Pan...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:30 "Polak" to się pisze jednak wielką literą. Wiem, że nie lubisz Polaków, że już jesteś bardziej hiszpańska niż rodowici Hiszpanie, ale jednak jakieś normy językowe obowiązują. Chwalisz się znajomością hiszpańskiego, a polski już zapomniałaś ? Większość Polaków tak nie robi, chyba tylko ci, których Ty widujesz. Hiszpanie też nie są święci i lubią pochlać i zabalować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:49 Polak nieuku, Polak, wielką literą studentko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 23:30 dalej, dalej....wiecej..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:47 A ja nie znoszę takich durnych bab jak Ty, jesteś beznadziejna i żenująca. Guzik nas to obchodzi kogo lubisz a kogo nie. Polaków - tak się pisze po polsku, nieuku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 23:31 Witamy Polskiego turyste..! heh:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 23:40 a polskiego to się akurat pisze z małej, studentko! heh Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 09:52 Pisze tak jak mi sie podoba, a polska studentka nie jestem..., wiec znajdz inny punkt gdzie mozesz mi poublizac. Niemniej nie radze, wszak z kazdym Twym postem, pienkne dajesz sobie swiadectwo... A tak w ogole, Tobie akurat zlego slowa nie powiedzialam. Wiec po co te ataki? Chcesz sobie ulzyc?! Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 09:59 Dzień dobry.Przecież Ty o nikim złego słowa nie napisałaś,jak widać turyste z lekka poirytowałaś :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 10:25 Poirytowalam? ok. Sadze, ze czesta lepiej wazyc slowa. Ja nikomu nie personlanie ublizam, wszak nie czuje sie uprawniona do tego. Pan turysta nic o mnie nie wie i nazywa mnie " beznadziejna" i "zenujaca"... To nie jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 10:45 Wiem sporo, przeczytałem Twoją wizytówkę i to co napisałaś na forum, to wystarczyło do wyrobienia sobie zdania, może błędnego, ale wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 10:47 Jeśli ktoś pisze, że nie lubi Polaków, nie lubi turystów itp. to ja właśnie muszę ruszać do walki ze stereotypami. Nie wszyscy są tacy sami i nie można uogólniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 28.06.08, 10:49 personalnie moze nie (choc Peron i ja moglisbysmy odczuc to troche inaczej) Jednakze po tym co napisalas o turystach z Polski niejeden turysta na forum turystyka moglby poczuc sie dotkniety , zwlaszcza , ze jestes Polka:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 10:55 No właśnie i to jest najgorsze. Jest Polką, a nie lubi Polaków i uważa się za lepszą od wszystkich, to wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta o Marbelli Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 11:01 A propos Marbelli, byłem tam rok temu w czerwcu. Okolice w sumie fajne, ale bym się tam nie przeprowadził na stałe. Najbardziej nie pasowała mi temperatura wody w morzu, bardzo zimna. Ja takiej nie lubię, 19-20 stopni to za mało. W samym mieście olbrzymie problemy z zaparkowaniem samochodu, wszystko obstawione, tego nie lubię. Parkingi płatne są drogie ( peron ma klika milionów, to nie problem). Można chyba znaleźć ciekawsze miejsce do przeprowadzki na stałe. To akurat kwestia gustu i tego co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 11:10 Dokładnie turysta,jakas tam kasa jest,pojedziemy,rozejrzymy sie i zobaczymy co dalej,jak na dzien dzisiejszy to Marbella jest na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 20:42 Taaaak, masz klika nieruchomości w Hiszpanii, masz 23 lata i jesteś studentką. Ciekawe skąd miałaś kasę na klika nieruchomości. Możesz bujać dalej w obłokach i wyobrażać sobie. Jesteś najgłupszą osobą na tym forum i kłamiesz, dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 27.06.08, 22:33 Z tego co sie zorientowalam Maria Antonieta jest bardzo mloda i zakochana w Hiszpanie .Za pare lat moze zupelnie mienic tok myslenia . Nie wyzywajmy sie , bo skasuja.......... czlowiek jest czlowiek, znam porzadnych Polakow i niezbyt porzadnych Hiszpanow.I narodowosc nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 23:29 Sorry, nie mogłem się powstrzymać, trochę za wysoko nosi głowę i na wszystkich patrzy z góry, tego nie lubię. Ktoś musi ją sprowadzić na ziemię... Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 23:29 Prosze bardzo...Pan sobie ladne swiadectwo wystawia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 23:44 Jakie świadectwo? Przeczytaj te swoje wypociny i pomyśl o swoim świadectwie i swoim wizerunku. Wydaje Ci się, że jako jedyna wiesz wszystko o Hiszpanii, patrzysz z góry na wszystkich,szpanujesz hiszpańskim, wypisujesz głupoty o Polakach itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: Marbella,Puerto Banus 27.06.08, 23:48 zbyt dlugi post... nie chce mi sie czytac wszystkiego. ja chce sie dowiedziec ,ile to nasz nowobogacki zaplaci podatku od kupna jakiegokolwiek domu. Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 00:04 Hehe podatek jest akurat w tym wszystkim najmniej wazny,turysta bez nerwów,najlepiej się tym wszytkim jak najmniej przejmować i żyć na luzie,bądż sobą :)))Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 00:07 Ja jestem spokojny i nawet się nie zastanawiam, czy ludzie piszą tu prawdę czy zmyślają. W końcu można trochę pozmyślać, internet wszystko zniesie :) Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 00:15 Pewnie że można pozmyslać,ale ja zakładając ten wątek naprade chciałem z kimś porozmawiać na temat życia i kupna mieszkania w Marbelli,jak już się od Was dowiedzialem powieniem napisać ten watek na forum nieruchomości,dyskusja przeradza się w cos zupelnie innego czego wogole sie niespodziewalem.Co do Mari Antoniety to moim zdaniem ma przerost ambicji nad trescia i takich ludzi jednym uchem slucham a drugim wypuszczam,dlatego nie ma sie czym przejmowac.Konkubinka to konkretna i rzeczowa osóbka.pozdrawiam i bez nerwów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 27.06.08, 23:52 Jeszcze dodam, że ja jestem właśnie takim turystą, który nie pije, nie robi awantur, zwiedza jak najwięcej w danym kraju, interesuje się historią, kulturą, kuchnią każdego odwiedzanego kraju. Zawsze próbuję lokalnych potraw, staram się jak najwięcej wywieźć wspomnień. Nie chodzę bez koszulki po mieście i nie robię nic co by było niemiło widziane w danej kulturze. Też mi czasami wstyd za rodaków na wakacjach, ale nie widzę jakichś większych odstępstw od innych nacji. Zwiedziłem już mnóstwo krajów i w Hiszpanii też byłem kilka razy, ostatnio właśnie w Andaluzji. To jest moje świadectwo, a Twoje ? Kompromitujesz się wypisując takie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 00:29 fakt watek jest nie w temacie, moze lepsze byloby forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15061 ale tam nikt nie zaglada.......... co do prawdomownosci mam swoja teorie kto koloryzuje a kogo przez to ponioslo:D Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 00:32 Ale tam nie ma takiej ekscytujacej debaty :))),a miało być i juz chyba nie bedzie o Marbelli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konk Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.Red-83-33-40.dynamicIP.rima-tde.net 28.06.08, 00:35 ja tam pisalam na podane gg ale bez odzewu, wiec dalej uznaje to za podpuche . Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 00:37 Pisze do Ciebie na gg teraz,ale nie odpisujesz i prosze mi tu nie pisac ze to jest podpucha. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 10:08 Peron, a czemuz to rezygnujesz ze swoich zamiarow??? Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 10:14 Gdzie Ty tu widzisz rezygnacje,Marbella wciaż aktualna,cały czas przeglądam oferty kupna mieszkania,w lipcu wybieramy się osobiście do Marbelli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: Marbella,Puerto Banus IP: 79.97.245.* 28.06.08, 10:53 sorki peron, niedoczytalam...napisales ze juz nie bedzie o Marbelli :-((. Bedzie bedzie, jesli ten watek nie skonczy sie bitwa na ortografie i poprawne wyslawianie sie...hm...A napisz dlaczego wlasnie Marbella Cie interesuje? Przeciez jest mnostwo innych miasteczek w okolicy. Z tego co wiedze nigdy tam nawet nie byles, no wiec dlaczego wlasnie tam? Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 11:08 Spodobała nam sie,poczytałem w internecie troszke,tak jak pisalem w lipcu wybieramy sie rozejrzec za mieszkaniem i w sierpniu,poczatek wrzesnia mozna zamieszkac,pozatym lubimy spontanicznosc,mysle ze Marbella bedzie idealnym miejscem na przeprowadzke :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 28.06.08, 10:21 Jakie glupoty?!...Chyba przeczytales co cenie w turystach?..wiec gdzie sa te glupoty, skoro Ty odpowiadasz mojej wizji turysty..?! Slowa "beznadziejny" i "zenujacy" sa zdecydowanie za ostrymi wyrazeniami, jak na to forum...Mysl sobie o mnie co tam chcesz, ale kontroluj sie troche. Moje nieruchomosci w Hiszpanii? o to chodzi? No i wizja studentki w tym wszystkim nie odpowiada?..trudno, ja jedynie mialam szczescie urodzic sie tam, gdzie urodzilam. Tyle CI powiem i to powinno i musi wystarczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 28.06.08, 10:41 A ja myślę, że zmyślasz, jeśli masz 23 lata i jesteś studentką, to nie masz żadnych nieruchomości, bo Cię na nie nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Marbella,Puerto Banus 29.06.08, 13:23 Mam gdzies co Ty o mnie myslisz. Najwazniejsze, abys sie odpowiednio wyrazal...bo sposob dobrania slow swiadnczy o tym co tak naprawde masz w glowie i jaki poziom czlowieka reprezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.chello.pl 29.06.08, 21:53 Podobnie i ja mam gdzieś Twoje zdanie, tylko pamiętaj, że nie jesteś najmądrzejsza na forum i nie patrz na wszystkich z góry, to wtedy nie będę się Ciebie czepiał. Zejdź na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: 212.160.234.* 01.07.08, 11:53 Słuchajcie, nie będę nikogo osobiście wytykał, niech winni sami uderzą się w pierś. Nawet 10% treści zapisanej powyżej nie dotyczy Marbelli i jej okolicy We wrześniu mam zamiar pojechać na 7-9 dniowy urlop na Costa del Sol. Prawdopodobnie wynajmę apartament i zorganizuje sobie transport na miejscu. Powiem tak, szukam czegoś pomiędzy dogodnościami cywilizacyjnymi Marbelli, a spokojem i bliskością morza. Nigdy w Hiszpanii nie byłem więc korzystam z pomocy forów internetowych itp. Praktycznie zdecydowałem się już na Benalmadene ale nie jestem pewien. W związku z tym moje dwa pytania: 1. Co polecacie w bezpośrednim sąsiedztwie Marbelli, a co ma w sobie odrobinę spokoju i uroku? 2. Co sądzicie o Benalmadenie? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: 212.160.234.* 01.07.08, 12:02 aha, czy cenowo jest znaczna różnica pomiędzy Benalmadena i Marbella? Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 01.07.08, 12:25 jak chcesz odpoczac to polecam kompleks Veliciana troche dalej (ok 25-30 od Marbelli na poludnie)ale przy samej plazy, warunki nie luksusowe ale standard bardzo przyzwoity. Jest to kompleks wakacyjnych domow Andaluzyjskichz kilkoma basenami , 3 knajpami sklepem. kazdy dom ma innego wlasciciela ale wspolniego zarzadce. Wynajmuja innym w czasie kiedy sami wlasciciela nie korzystaja. Ja mialam Apartament 2 sypialnie living room + aneks kuchenny w pelni wyposazony. Pralka, lodowka, naczynia wszystko jest.DOskonala lokalizacja na wypady w gory czy zwiedzanie pobliskich miasteczek, samochod sie przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus 01.07.08, 13:40 mnie trudno pomoc w kwestii noclegow poniewaz inne sa ceny wynajecia czegos na dluzej a inaczej na wakacje a ja tu mieszkam na stale.Z tego co orientowalam sie ogolnie ceny wachaja sie w granicach 350- 600 za tydzien, zalezy od warunkow.Benalmadena napewno jest polozona blizej lotniska i chyba jest lepsza baza wypadowa na wycieczki , jest tez wiecej atrakcji typu aqua parki czy delfinaria i akwaria. Ja mieszkam w miejscowosci , ktora uznawana jest za mala ale dla mnie jest wystarczajaca duza.Sa:port, supermarkety , targ, kupa restauracji i duza plaza. Ale od Malagi rowno 100 km w strone Gibraltaru.Jezdzi wylacznie autobus i to rzadko.Zadnego Renfe. Marbella napewno cenami w restauracjach odbiega w gore od reszty , w sklepach raczej to samo i mysle, ze znalezienie apartamentu w podobnej cenie jak Benalmadena nie bedzie trudne . Osobiscie na urlop wybralabym Benalmadene, poprostu bardziej mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: 212.160.234.* 02.07.08, 10:11 czy masz może jakieś namiary na to miejsce, ponieważ nie mogę znaleźć nic na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 02.07.08, 12:33 prosze bardzo. www.holidayrental-spain.com/ Ja bukowalam prosto z tej strony (hiszpanska) nie mialam zadnych klopotow niedomowien etc i z tego co pamietam to z tego serwisu miali najnizsze ceny tych samych obiektow. jak sie okazalo na miejscu bez zadnych prowizji etc. czyli cena rezerwacji na miejscu bylaby dokladnie taka sama. To bylo wlasnie tam :-)cudownie, jesli z dziecmi to idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: 212.160.234.* 02.07.08, 12:54 Dziękuję bardzo, ceny wyglądają zupełnie przyzwoicie, a standard spokojnie wystarczający. Przedstawie reszcie ekipy, zapewne spodoba im się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus 02.07.08, 22:19 napisz jeszcze czego dokladnie bys oczekiwal, jesli moze to byc inna miejscowosc niz Marbella i Benalmadena.Czy z dziecmi, czy dalej od Malagi, czy bedziesz autem.W razie czego tez postaram sie pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: 212.160.234.* 03.07.08, 15:58 domi_i_ja ze zdjęcia na maps.google wynika, że Villacana jest na uboczu ale nie jest totalnym odludziem. Czy wieczorem można wyjść tam spokojnie na spacer, czy nie specjalnie są na to warunki. Czy poza 3 restauracjami na terenie kompleksu są jakieś miejsca, gdzie można zjeść coś ciekawyego (miejscowego)? konkubinka Na ekipę składają się 4 dorosłe osoby ok 30 lat i jedno male dziecko. Będziemy mieli samochod przez caly okres i nie muszą to być wymienione wcześniej miejscowości (chociaż już się przyzwyczaiłem do myśli, że będzie to na zachód od Malagi). Oczywiście pozostaje dylemat, który musimy wspólnie rozwiązać - czy zdecydować się na spokojne miejsce, z ładną, cichą plażą i korzystać z samochodu aby dostać się w bardziej cywilizowane miejsca, czy odwrotnie? Mnie osobiście pasuje Vallicana ale musze to ustalić z pozostałymi dziękuję jeszcze raz za pomoc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Marbella,Puerto Banus 03.07.08, 18:18 Veliciana jest na uboczu ale 5km dalej jest przesliczna Estepona z mnostwem knajpek pysznymi paella owocami morza etc. W samej Velicianie mozna posiedziec sobie przy pivku, zagrac w bilarda czy wskoczyc w srodku nocy do basenu, co kto lubi. Spod samej Veliciany jest tez autobus wiec mozna tez autobusem podskoczyc do miasta. Z dzieckiem tam jest raj(tak mysle)spacerowac mozna wzdluz plazy, w osrodkach obok sa tez dyskoteki etc. ale fakt ze to jest na uboczu w sesie ze na nogach do miasta to nie. Z tego co sie orietuje to w wiekszosci miejsc jest na odwrot mieszkasz wsrod knajp i dyskotek a do morza musisz sie wybrac na spacer a tu wstajesz rano i popijasz kawe patrzac na fale...ja to lubie ;-)i taki fajny klimat miejscowego stylu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomp Re: Marbella,Puerto Banus IP: *.tsi.tychy.pl 15.07.08, 20:57 jeszcze raz dziękuje za pomoc. Zarezerwowalismy sobie apartament w Villacana (udało sie nam nawet dostac ten przy plaży). Jak tylko wrocę, to zdam relacje pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
peron32 Re: Marbella,Puerto Banus 29.06.08, 22:48 Viva Espana ole :))),Mistrzowie Europy 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: Marbella,Puerto Banus 29.06.08, 23:57 :D:D:D:D:D i sie wtopilam......atmosfera sie udziela:D Odpowiedz Link Zgłoś