Dodaj do ulubionych

Mat.+Ang.= dobre 'Prawo'

IP: 94.254.201.* 09.05.10, 17:05
Kończę 1 rok na finansach na uniw.ekon. Zastanawiam się jednak czy był to
dobry wybór ze względu na nudne,bezsensowne,kretyńskie przedmioty
typu "ekonometria", czy też źle wchodzącą "rachunkowość". A będzie tego
jeszcze więcej na wyższych latach:) Inaczej sobie to wyobrażałem wiążąc
swoje marzenia z giełdą,funduszami. Myślę nad zmianą kierunku -
rozpęczeciu go od nowa w przyszłym roku. Padło na prawo. Moje wyniki
matury: matma(R) 52%,anglik(R) 69%, polak (P) 58%. Zdaję sobie sprawę, że
na publiczne dobre uniwerki i prawo dzienne jest to za mało, zwłaszcza bez
historii,wosu. Myślę więc o Łazarskim jako prywatnej lub UWR,UAM,(UJ?)
zaocznie. Czy jeśli okaże się to "mój kierunek", dostanę się na aplikację,
to będę traktowany gorzej ze względu na brak dyplomu "dziennego"
lub "państwowego"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ambitny Re: Mat.+Ang.= dobre 'Prawo' IP: 94.254.222.* 11.05.10, 15:07
      up!
      • Gość: Michał Re: Mat.+Ang.= dobre 'Prawo' IP: *.proxnet.pl 11.05.10, 15:16
        A myślisz,że prawo to dobry wybór? Poczytaj kilka książek typowo prawniczych i
        sam się zastanów.
        • Gość: Natalia Re: Mat.+Ang.= dobre 'Prawo' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 00:01
          To dobry wybór, nawet jeśli są to studia zaoczne, choć moim zdaniem
          lepiej jakbyś przemęczył się jeszcze 2 lata na tym co jesteś plus
          prawo zaoczne, to byłoby dobre połaczenie :)
    • marajka Re: Mat.+Ang.= dobre 'Prawo' 13.05.10, 09:49
      ,bezsensowne,kretyńskie przedmioty
      > typu "ekonometria", czy też źle wchodzącą "rachunkowość".

Prawo: filozofia, historia prawa polskiego, powszechna historia prawa, prawo rzymskie, socjologia, etyka...Też masa bzdur, ZZZ.

Czy jeśli okaże się to "mój kierunek", dostanę się na aplikację,
      > to będę traktowany gorzej ze względu na brak dyplomu "dziennego"
      > lub "państwowego"?

Raczej nie, w końcu nikogo nie będzie obchodziło gdzie się uczyłeś- będziesz miał dowód, że się nauczyłeś.

Inaczej sobie to wyobrażałem wiążąc
      > swoje marzenia z giełdą,funduszami.

1 rok to wszędzie jest takie "p.olenie o Szopenie", na prawie się nie spodziewaj prawa na 1 roku;)
    • Gość: gość Re: Mat.+Ang.= dobre 'Prawo' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 15:47
      Mi się wydaje, że może się ,,przemęcz" na tych finansach i ,,dobierz" zaoczne
      prawo-mam znajomych, którzy robili połączenie prawo+ekonomia itp. i takie osoby
      bardzo dobrze na tym wyszły. Na 1 roku studiów jest masa nudnych rzeczy np. na 1
      roku prawa masz rzeczy typu powszechna historia państwa i prawa, historia
      państwa i prawa polskiego, wstęp do prawoznawstwa, logika (szczerze mówiąc to
      patrząc na to co miałam na logice, to praktycznie do niczego się nie przydaje),
      prawo rzymskie, łacina (wykładowcy nam powtarzali, że łacina nie jest nam
      potrzebna do szczęścia i niepotrzebnie tego się uczymy) później są np. doktryny
      itp. To wychodzi, że na 1 roku są 3 przedmioty typowo historyczne (prawo
      rzymskie, historia powszechna państwa i prawa, historia państwa i prawa
      polskiego) i naprawdę z czasem aż niedobrze się robi jak człowiek ma się tego
      uczyć i wiele osób na 1 roku mówi coś w stylu ,,Ja inaczej
      wyobrażałam/wyobrażałam sobie te studia, tutaj jest tyle niepotrzebnych
      przedmiotów, chyba rzucę te studia". Więc może zaczekaj trochę na tych
      finansach-może później będzie ok. A może zrobisz 2 kierunki studiów. I nie patrz
      na to czy to są studia dzienne czy zaoczne, bo jest masa cenionych adwokatów czy
      sędziów, którzy kończyli studia zaoczne i bez problemu mają pracę. I nie patrz
      na osoby, które mówią coś w stylu ,,Liczą się tylko studia dzienne, osoby po
      zaocznych są debilami itp.". Nieraz osoby po studiach zaocznych potrafią być 100
      razy mądrzejsze od osób z dziennych. W końcu wszędzie znajdzie się ludzi, którzy
      są głupi czy olewają naukę, obojętnie czy to studia dzienne czy zaoczne. A na
      dzienne prawo mogłabyś się dostać na Uniwersytet Wrocławski, bo tam przy
      rekrutacji na dzienne studia jest na zasadzie, że możesz zdawać j. polski, j.
      obcy i matematykę, to wtedy w trakcie rekrutacji będą brali pod uwagę polski, j.
      obcy i matmę. Można zdawać też zestaw j. polski, j. obcy i historię, to wtedy w
      rekrutacji podliczają wszystkie 3 przedmioty. Można też zdawać j. polski, j.
      obcy, historię i WoS, to wtedy w rekrutacji podliczają historię, j. obcy i
      polski lub WoS (zależy z czego ma się więcej punktów, to biorą pod uwagę
      przedmiot z ,,lepszymi" punktami). Można też zdawać j. polski, historię, j. obcy
      i geografię i punkty są liczone tak samo jak w poprzednim przypadku. Więc z
      Twoją maturą mógłbyś spróbować startować na UWr. Podobno na Uniwersytecie w
      Poznaniu jest podobny sposób w rekrutacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka