Dodaj do ulubionych

Absurdy rekrutacji na studia!

14.06.10, 16:09
Hej wszystkim.

Właśnie kończę studia na UAM (1-go stopnia). Postanowiłam wybrać się
na SUM do Warszawy albo do Krakowa (odpowiednio UW i UJ).

Napisałam elegancko licencjat, promotor nie miał zastrzeżeń. Pewnego
dnia wchodzę do dziekanatu, chcę oddać gotową pracę, a tu dowiaduję
się, że nie mogę, dopóki nie zdam letniej sesji.
Promotor powiedział mi, że faktycznie - pracę mogę oddać dopiero PO
sesji i wtedy myśleć nt. terminu obrony.

Tymczasem: internetowa rekrutacja kandydatów na SUM zarówno na UW jak
i na UJ jest prowadzona do około 5. lipca. To znaczy, że w życiu nie
zdążę się obronić do tego czasu, by spokojnie dostać dyplom i sobie
tam zdawać.

Uzyskałam info, że musimy korzystać z drugiego naboru - kit z tym, że
prace miałam ukończoną już dużo wcześniej, skoro i tak nie mogę jej
obronić przed 23 czerwca! :(

Myślę, że zabieranie nam szansy na pierwszy nabór jest bardzo
niesprawiedliwe ze strony tych uczelni.
Co o tym myślicie? Czy ktoś jest w podobnej sytuacji?

pozdrawiam i prosze o odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: dfsf Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: 150.254.73.* 14.06.10, 17:36
      Ale w czym problem? Bronisz się przed tym 5 lipca, a z dziekanatu dostajesz
      zaświadczenie o ukończeniu studiów I stopnia i uzyskaniu dyplomu z oceną taką i
      taką.
      • Gość: Tawananna* Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.10, 17:40
        Dokładnie. A żeby bronić się, trzeba mieć pozdawane wszystkie
        egzaminy i zaliczenia - to chyba oczywiste.
      • Gość: ja Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 19:09
        pytanie... czy zdążą sprawdzić pracę (recenzent) i czy wyznaczą obrone
        tak szybko
        • Gość: Tawananna* Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.10, 20:27
          Czasem warto o tym porozmawiać z promotorem.
          • Gość: --- Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: 95.108.50.* 14.06.10, 21:36
            A czasem pomyśleć o tym trochę wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. U mnie na
            wydziale (też UAM) jakoś to sobie trzeci rok tak załatwił, że egzaminy
            licencjackie trwają w najlepsze od tygodnia.
            • Gość: ułamek Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.173.30.154.tesatnet.pl 15.06.10, 01:26
              Zwłaszcza że na wielu wydziałach jest sesja ciągła, więc egzaminy można zdać zaraz po zakończeniu okresu zajęć, co nastąpiło 11 czerwca. Nikt nie bronił wcześniej napisać pracę i załatwić jej ocenę, by zaraz po zaliczeniu sesji ją obronić.

Założyciel wątku najwyraźniej nie zna nie tylko Regulaminu studiów, ale i wydziałowej praktyki jego stosowania. Czyżby to było aż tak bolesne?
        • Gość: grer Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: 150.254.73.* 15.06.10, 09:57
          u mnie, też UAM, obrona jest w ciągu tygodnia od złożenia pracy do dziekanatu. a
          promotor jest recenzentem pracy licencjackiej więc nie widzę problemu.
    • Gość: df Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 13:23
      No ale czy do tego 5-ego lipca musisz już dać im zaświadczenie z informacją, że
      się obroniłaś? Ja w zeszłym roku rejestrowałem się na studia II stopnia jeszcze
      przed obroną pracy licencjackiej - rekrutacja trwała do 9 lipca, obrona była
      10-ego. Po tym dniu musiałem jeszcze czekać na decyzję o przyjęciu. Wymagane
      dokumenty można było składać dopiero od 23 lipca. Byłem już wtedy obroniony i
      zaniosłem im odpowiednie zaświadczenie. Odpis dyplomu wraz z kserokopią
      suplementu dostarczyłem do dziekanatu w ciągu dwóch tygodni od rozpoczęcia zajęć.
    • Gość: Absurd Re: Absurdy rekrutacji na studia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 17:23
      aby isc dalej na studia jakies reguly rekrutacji sa, ze jest wymagany dyplom
      ukonczenia studiow I-go stopnia, sa egzaminy wstepne ewentualnie jest np konkurs
      swiadectw itd w zaleznoci co tam ustalili i na jakich zasadach, tak wiec jak
      moga Cie przyjac skoro nie ukonczyles jeszcze studiow. Mozesz podejsc do
      rekrutacji z zaswiadczeniem z dziekanatu o ukonczeniu studiow, ale raczej nikogo
      od tak sobiue nie przyjmuja kto nie ma dowodu ze dane studia ukonczyl

gier a u mnie to promoto byl cala komisja bo az w 3 osobach jednoczesnie,
      promotorem, recenzentem i dziekanem, promotor ocenia prace, ale druga osoba
      drugi recenzent musi jeszcze dodatkowo ocenic dzielo tak wiec prace oceniaja
      dwie rozne osoby
      • another_story Re: Absurdy rekrutacji na studia! 15.06.10, 22:57
        > u mnie to promotor byl cala komisja bo az w 3 osobach jednoczesnie

No tak, dogmat o trójcy akademickiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka