facecja 18.05.04, 18:05 na uni wroc straszą - zarówno prawo jak i administrację - KPA jak jest u was?? pozdrawiam i lecę do wrocławskiej wicelegendy - historii doktryn :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wpia Re: przedmiot - legenda 18.05.04, 20:32 kpa-light. Tylko cywil to przedmiot kultu. Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: przedmiot - legenda 19.05.04, 15:38 Piszę tutaj z pozycji wiekowego juz absolwenta (skończyłem 5 lat temu). Wtedy legendarnym przedmiotem była proc cywilna u Sawczuka - czy jeszcze wykłada? Podobno dali mu jakiś przedmiot na pierwszym roku, biedne dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
robek97 Re: przedmiot - legenda 20.05.04, 20:13 prof Sawczuk - oczywiście wykłada na pierwszym roku Ustrój Organów Ochrony Prawnej i podobno jeszcze na piątym coś z prawa międzynarodowego Odpowiedz Link Zgłoś
paulie_gualtieri Re: przedmiot - legenda 20.05.04, 17:06 UŚ - prawo pracy z panem Nowakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo Re: przedmiot - legenda 21.05.04, 15:53 taaaa. pan nowak the best. jak tam sukcesy u niego? Odpowiedz Link Zgłoś
pikorpikor Re: przedmiot - legenda 22.05.04, 00:40 Fakt. Jestem z UJ ale o tym Nowaku to nie jedno słyszałem :) A u nas? Chyba nie trzeba mówić :) Odpowiedz Link Zgłoś
azzzi Re: przedmiot - legenda 21.05.04, 15:11 UMK- pr. administracyjne u Jaskowskiej (wykuwamy na blache notatki z wykladow, wlacznie z przecinkami :-) i historia panstwa i prawa polskiego u Kallasa. Ten ostatni slynie z tekstu: "prosze panstwa, wyniki sa rewelacyjne, zdalo cale 15%" (i to faktycznie jest rewelacja, u nas w pierwszym terminie przepuscil jakies 10%). Wymagajacy jest Nestorowicz (kc) i Baczyk (zobowiazania), ale sa takze przesympatyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: przedmiot - legenda 24.08.04, 23:52 Jaśkowska straszna? Pierwsze słyszę... Nesterowicz i Bączyk sympatyczni????? Toż to pojebusy jeden gorszy od drugiego! Zwłaszcza Bączyk. Odpowiedz Link Zgłoś
wpia Re: przedmiot - legenda 21.05.04, 21:24 tak ogólnie można powiedzieć że każdy przedmiot ma swoją legendę. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A u kogo zdajesz doktryny? 23.05.04, 20:12 Jak u prof. Maciejewskiego to przyszykuj się na wielobój siłowy. Niektórzy podchodzą do tego po 4-5 razy (jakiś miesiąc temu ostatnie osoby zdawały warunek :) ). Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: A u kogo zdajesz doktryny? 23.05.04, 20:30 wielki_czarownik napisał: > Jak u prof. Maciejewskiego to przyszykuj się na wielobój siłowy. Niektórzy podchodzą do tego po 4-5 razy (jakiś miesiąc temu ostatnie osoby zdawały warunek :) > ). jesteś z Wrocławia? ja zdaję u prof. K. Joncy - ale generalnie przygotowuję się na to, co opisałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Tak jestem z Wrocławia. 23.05.04, 20:36 U Jońcy jest z tego co słyszałem podobnie. Po prostu nie wykładowcy a przedmiot jest tu winny - OGROMNY i wszystko się miesza. Ja proponuję przedtermin u Maciejewskiego jeśli się da. Jeśli nie to proponuję modlitwę. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Tak jestem z Wrocławia. 23.05.04, 22:33 wielki_czarownik napisał: > U Jońcy jest z tego co słyszałem podobnie. Po prostu nie wykładowcy a przedmiot > jest tu winny - OGROMNY i wszystko się miesza. > Ja proponuję przedtermin u Maciejewskiego jeśli się da. Jeśli nie to proponuję > modlitwę. > miałam szansę na przedtermin, ale musiałabym iść zdać (jutro!) cały materiał nie chciało mi sie - moje lenistwo tłumaczę to przedterminem z konstytucyjnego a tak jeszcze 3 tygodnie oczekiwania na wyrok... masz rację - pozostaje modlitwa, na prawoznawstwie pomogła ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Complak!! To geniusz!! 24.05.04, 21:27 Na pierwszym wykładzie się spytał "Kto z państwa ma przy sobie konstytucję Meksyku?" A potem zdziwiony "Jak to? Nikt nie ma?" A oceny gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Complak!! To geniusz!! 25.05.04, 16:47 na KULu był ostatnio postrachem niejaki prof. Górski, masakrujący pierwszoroczniaków w ramach tak prozaicznego przedmiotu jak historia (podzielona na dwa przedmioty). Przywiało go do Lublina z Torunia. Zanim zacząłem tam studia (które już zresztą skończyłem) słynna była "Krwawa Wanda" czyli Wanda Wójtowicz (działa od paru lat już tylko na UMCS) oraz prof. Granat. Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: Complak!! To geniusz!! 24.08.04, 23:54 Hehe, "profesor" Górski. Był tak kiepski, że nie chcieli go zatrudnić w Toruniu i musiał emigrować. Mówisz, że na KLUu pokazywał, kto on nie jest? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: przedmiot - legenda 25.08.04, 17:03 się czepiacie: kpa - u Werteleckiej - w pierwszym termieni 3 (bo pytania mi nie podpasowały) konstytucyjne u Complaka - 4... a że jest genialny inaczej - fakt z doktrynami to gorzej było (ale bez warunków), ale pisałam u Maciejewskiego mgr, recenzował Jońca - i bardzo dobrze wspominam to seminarium i sama obronę z egzaminów-legend: kpc - pisemnoustne: to był dopiero egzamin :))) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: przedmiot - legenda 31.08.04, 00:50 czarnajagoda napisała: > się czepiacie: > kpa - u Werteleckiej - w pierwszym termieni 3 (bo pytania mi nie podpasowały) > konstytucyjne u Complaka - 4... a że jest genialny inaczej - fakt > z doktrynami to gorzej było (ale bez warunków), ale pisałam u Maciejewskiego > mgr, recenzował Jońca - i bardzo dobrze wspominam to seminarium i sama obronę > > z egzaminów-legend: kpc - pisemnoustne: to był dopiero egzamin :))) Pisałaś/łeś magistra dot. doktryn? Jesteś z prawa czy administracji? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: przedmiot - legenda 31.08.04, 18:59 facecja napisała: > Pisałaś/łeś yyy, myślę, że mój nick dość jednoznacznie określa moją pć ;)) > magistra dot. doktryn? tak, pisałam, oddałam, obroniłam > Jesteś z prawa czy administracji? w tej chwili - z prawa po administracji... a dlaczego pytasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: przedmiot - legenda 31.08.04, 20:17 czarnajagoda napisała: > facecja napisała: > > > Pisałaś/łeś > yyy, myślę, że mój nick dość jednoznacznie określa moją pć ;)) znałam jednego pana o ksywce Jagoda z racji nazwiska i dla tego nie byłam pewna ;) > > magistra dot. doktryn? > tak, pisałam, oddałam, obroniłam gratuluję mnie jak na razie najbardziej zainteresowały owe doktryny - ciężkie ale ciekawe, tylko wydawało mi się, że to raczej dla prawnikow na seminaria przeznaczone, a administratywistom zostają jakieś techniki, organy czy inne cuda > > Jesteś z prawa czy administracji? > w tej chwili - z prawa po administracji... a dlaczego pytasz??? pytam, bo ja tu taka samotna sie czułam z administracji ;) a prawo studiujesz podyplomowo, na 2-letnich? mi to już raczej nie będzie dane : ( Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: przedmiot - legenda 31.08.04, 20:26 facecja napisała: > > > magistra dot. doktryn? > > tak, pisałam, oddałam, obroniłam > gratuluję dziękuję :)) > mnie jak na razie najbardziej zainteresowały owe doktryny - ciężkie ale > ciekawe, tylko wydawało mi się, że to raczej dla prawnikow na seminaria > przeznaczone, a administratywistom zostają jakieś techniki, organy czy inne cuda ja to chciałam zarządzanie pisać, ale nie było seminarium... w ogóle jak byłam na 3. roku to takie były seminaria, że aż myślałam, żeby sobie dziekankę wziąć, ale pomyślałam, że pewnie jak wezmę, to za rok będzie jezcze gorszy wybór ;)) a na doktryny poszłam, jako jedna z trzech osób na ochotnika, bo zawsze ceniłam wykłady prof. M. i nie zrazilam się tym co przeżyłam przez niego po poprawce (o której byłam przekonana, że oblałam)... i ani przez chwile nie żałowałam wyboru... daje swobodę w wyborze tematu, jak sobie coś wybierzesz od razu podaje podstawową literaturę i gdzie szukać reszty... jak kto lubi takie rzeczy - to warto... > pytam, bo ja tu taka samotna sie czułam z administracji ;) > a prawo studiujesz podyplomowo, na 2-letnich? mi to już raczej nie będzie dane :( znaczy myślisz, że zniosą??? słyszę o tym od jakiegoś czasu, ale chyba ostatnio ta groźba faktycznie się urealnia... trochę szkoda, bo w końcu na tej administrcji to też jest przedmiotów prawnych od groma i trochę... BTW - administracja czy zarządzanie??? bo ja administrcja - wybór podjęty jeszcze przed rozpoczęciem studiów i ani przez chwlę nie żałowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: przedmiot - legenda 31.08.04, 22:49 czarnajagoda napisała: > > mnie jak na razie najbardziej zainteresowały owe doktryny - ciężkie ale > > ciekawe, tylko wydawało mi się, że to raczej dla prawnikow na seminaria > > przeznaczone, a administratywistom zostają jakieś techniki, organy czy in > ne > cuda > ja to chciałam zarządzanie pisać, ale nie było seminarium... w ogóle jak byłam > na 3. roku to takie były seminaria, że aż myślałam, żeby sobie dziekankę wziąć, > > ale pomyślałam, że pewnie jak wezmę, to za rok będzie jezcze gorszy wybór ;)) > a na doktryny poszłam, jako jedna z trzech osób na ochotnika, bo zawsze ceniłam > > wykłady prof. M. i nie zrazilam się tym co przeżyłam przez niego po poprawce (o > > której byłam przekonana, że oblałam)... i ani przez chwile nie żałowałam > wyboru... daje swobodę w wyborze tematu, jak sobie coś wybierzesz od razu > podaje podstawową literaturę i gdzie szukać reszty... jak kto lubi takie > rzeczy - to warto... aleś mi koleżanko apetytu na te doktrynki narobiła - choć ja to jeszcze mam trochę czasu, trochę dużo ;) > > > pytam, bo ja tu taka samotna sie czułam z administracji ;) > > a prawo studiujesz podyplomowo, na 2-letnich? mi to już raczej nie będzie > > dane :( > znaczy myślisz, że zniosą??? słyszę o tym od jakiegoś czasu, ale chyba ostatnio > > ta groźba faktycznie się urealnia... trochę szkoda, bo w końcu na tej > administrcji to też jest przedmiotów prawnych od groma i trochę... ciekawa jestem, czy te podyplomowe w Toruniu się utrzymają, choć a póki co wmawiam sobie, że nie ma wielkiej różnicy między prawnikiem bez aplikacji a administratywistą > BTW - administracja czy zarządzanie??? > bo ja administrcja - wybór podjęty jeszcze przed rozpoczęciem studiów i ani > przez chwlę nie żałowałam... jak juz mówiłam jeszcze mam trochę czasu, ale też raczej administrację wybiorę Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: przedmiot - legenda 01.09.04, 17:38 facecja napisała: > aleś mi koleżanko apetytu na te doktrynki narobiła - choć ja to jeszcze mam > trochę czasu, trochę dużo ;) tak, tylko nie wiadomo, czy jak będizeszmiała wybierać seminarium, to będzie z doktryn... no, i tych od doktryn to też trochę jest i nie wiem jacy oni są... no, ale to sie zawsze można dowiedzieć od ludzi jak już wisi lista promotorów i trzeba sie decydować... > ciekawa jestem, czy te podyplomowe w Toruniu się utrzymają, choć a póki co > wmawiam sobie, że nie ma wielkiej różnicy między prawnikiem bez aplikacji a > administratywistą no, jak wybierałam kierunek studiów to uznałąm, ze administratywista to już zawód (w sensie urzednik), a prawnik bez uprawnień to (bez urazy dla prawników) takie niewiadomoco... ale urzędnik-prawnik to już więcej niż tylko urzędnik, dlatego możliwość zrobienia drugiego fakultetu w 2 lata bardzo mi się spodobała... zwłaszcza, że gdyby nie wyżej przytoczone względy praktyczne, to ja chciałam iść na prawo... > jak juz mówiłam jeszcze mam trochę czasu, ale też raczej administrację wybiorę i tak 3mać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: pr. karne 25.08.04, 19:19 No tak, legenda - najłatwiejszy przedmiot jaki zdawałem... Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: pr. karne 02.09.04, 20:49 To gratuluje jestes wyjatkiem bo zwykle 90% oblewa. Wg mnie najłatwiejsze jest pr. europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: pr. karne 02.09.04, 21:29 caprice83 napisała: > To gratuluje jestes wyjatkiem bo zwykle 90% oblewa. Widocznie zależy gdzie. A ja akurat jestem raczej karnistą, i ten przedmiot nie sprawiał mi kłopotów... > Wg mnie najłatwiejsze jest pr. europejskie. Hehe, znowu zależy z kim... Wyrazy współczucia dla Wyszyńskich z okazji zdawania europejskiego... > Odpowiedz Link Zgłoś