Dodaj do ulubionych

SWPS czy WFiZ?

IP: *.kutno.mm.pl 11.10.11, 16:58
Chciałabym studiować psychologię, ale mam ogromny dylemat pomiędzy wyborem SWPS'u a WFiZ'u. Zastanawiam się nad szkołami prywatnymi, gdyż uczę się przeciętnie i wątpię, bym dała radę mieć po min. 80% na maturze.. wydaje mi się to nierealne, ale wiadomo, że Uniwersytety wymagają świetnych wyników. Co do innych szkół publicznych, nie mogłam takowych znaleźć, dlatego też rozważam wybór między SWPS a WFiZ. Nie mam pojęcia na co się zdecydować. Z tego, co czytałam SWPS to świetna, renomowana szkoła z mnóstwem wspaniałych opinii i rekomendacji. Podobno wykwalifikowani wykładowcy,eksperymenty,fakultety, itp. Tyle, że.. no właśnie, strasznie wysokie ceny, które jak na razie stanowią dla mnie ogromny kłopot. Z drugiej strony mam WFiZ. Niższe ceny i więcej specjalizacji. Bardzo zachęca mnie specjalizacja 'kliniczna i psychoterapia', której na SWPS nie ma. Chciałabym w przyszłości wiązać swe dalsze życie z psychoterapią. Ale z drugiej strony, słyszałam, że SWPS pod względem kadry i całego nauczania jest dużo lepsze. Czy to prawda? No i czy po specjalizacji 'kliniczna' na SWPS mam szansę dalej iść w kierunku psychoterapii [której w tytule żadnej ze sp. na tej uczelni niestety nie ma]? Najgorsze jest to, że na SWPS od razu muszę się ukierunkować na daną specjalizację, a na WSFiZ nie.. Co mam zrobić? Jakie są Wasze opinie? Co powinnam wybrać?
Obserwuj wątek
    • hawa.etc Re: SWPS czy WFiZ? 11.10.11, 19:44
      >Bardzo zachęca mnie specjalizacja 'kliniczna i psychoterapia', której na SWPS nie ma

No, ale przecież taka specjalizacja na studiach magisterskich nic Ci nie da, bo żeby zostać terapeutą trzeba się długo uczyć podyplomowo.

Ja wybralabym SWPS, a kasę starałabym się skołować. Skoro musisz iść do szkoły prywatnej, to lepiej wybrać renomowaną, zwłaszcza przy tej nadprodukcji psychologów, którą mamy teraz.

A najlepiej po prostu przysiądź do matury, bo naprawdę nie święci mają 80% z matury. Jeśli jesteś z Kutna, to masz blisko do Poznania, a tam progi na psychologię wcale nie są jakieś szalone.
      • Gość: zakłopotana. Re: SWPS czy WFiZ? IP: *.kutno.mm.pl 11.10.11, 20:04
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Czemu akurat z Kutna?
        • hawa.etc Re: SWPS czy WFiZ? 11.10.11, 20:40
          A, tak zgadywałam po IP. W każdym razie znajdź uczelniane fora SWPS oraz WSFiZ i poczytaj/popytaj tam, na pewno znajdziesz więcej informacji, niż na ogólnym forum studia.
          • Gość: iks Uczelnia H. Chodkowskiej IP: 195.42.249.* 12.10.11, 13:50
            Uczelnia Chodkowskiej też ma Psychologię.
    • Gość: Ewcia_MP Re: SWPS czy WFiZ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.11, 12:44
      Witaj, szczerze polecam WSFiZ ponieważ tu studiuje i mogę zapewnić że kadra jest naprawdę bardzo profesjonalna, co prawda nie studiuje psychologii, ale ostatnio miałam okazję pomagać przy organizacji konferencji, którą prowadził min. prof. Marek Kosewski należący do kadry dydaktycznej na kierunku psychologii. Opinie jakie słyszałam na temat wykładu były bardzo pozytywne, aż żałowałam, że nie mogłam posłuchać:). Ogólnie na uczelni jest fajna atmosfera, sporo kierunków do wyboru i warunki bardzo dobre, a i najważniejsze nie wygórowane opłaty za studia. POLECAM I POZDRAWIAM
      • Gość: Kinga Re: SWPS czy WFiZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 14:37
        ale po co ci stduia na kierunku bezrobocie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka