Dodaj do ulubionych

Matematyka UMCS

IP: *.opera-mini.net 20.05.12, 19:07
Jeżeli posiadacie jakąś wiedze na temat tego kierunku (trudnosci, poziomu nauczania) prosze o komentarze
Obserwuj wątek
    • piotr_geo Re: Matematyka UMCS 25.05.12, 22:30
      poziom trudności wysoki, nawet bardzo.

Geodeta Świdnik
      • Gość: belial Re: Matematyka UMCS IP: *.aster.pl 25.05.12, 22:45
        A co geodeta może o tym wiedzieć?
        • Gość: . Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 25.05.12, 23:26
          A może Ty wiesz i odpowiesz??
          • Gość: belial Re: Matematyka UMCS IP: *.aster.pl 25.05.12, 23:49
            Poziom trudności ogólnie na matmie: jak dla mnie ten kierunek do najprostszych nie należy, ale jeśli to lubisz to dasz sobie radę. Mozna się dowiedzieć wielu zajebiście ciekawych rzeczy i jako studia gorąco polecam. Ciężko o ciekawszą dyscyplinę wiedzy.
            Ja nie kończyłem matmy na UMCS, rankingowo ten wydział oddstaje od czołówki w tym kraju, ale kogo obchodzą rankingi. Zapewne i tam można sie porządnie nauczyć matmy jeśli się chce, w końcu to przede wszystkim praca indywidualna z książkami.
            • Gość: 3... Re: Matematyka UMCS IP: 81.219.186.* 26.05.12, 09:55
              "Mozna się dowiedzieć wielu zajebiście ciekawych rzeczy (...) Ciężko o ciekawszą dyscyplinę wiedzy"

Dowcipniś...
              • Gość: m. Re: Matematyka UMCS IP: *.play-internet.pl 03.06.12, 18:41
                Może wydawać ci się to żartem, ale jeśli kiedyś zrozumiesz co to jest matemtyka i czym jest matematyka - przyznasz mu rację.
        • piotr_geo Re: Matematyka UMCS 03.06.12, 15:17
          Geodeta może mieć znajomych z liceum, którzy wyrózniali się z matmy w klasie o profilu matematycznym. I może wiedzieć, że tych studiów nie skończyli, albo skończyli na warunkach.
          A nie byli w ciemię bici :)

Pozdrawiam

Geodeta Świdnik
    • Gość: Znafca Re: Matematyka UMCS IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 00:57
      Najważniejsze pytanie, którego nie zadałeś a powinieneś to: "Czy znajdę po nim pracę?"

Bo raczej jeśli szkoła Cię nie przyjmie to ciężko (oczywiście uprawnienia pdegagiczne)....
      • Gość: piotrek Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 12:05
        Myślę, że po każdym kierunku jest taka sama możliwość znalezienia pracy. Najpierw skończę studia, a potem będę myślał co z tym zrobić.
        • Gość: Znafca Re: Matematyka UMCS IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 12:38
          Dlatego właśnie wszystkie studia w tym kraju powinny być płatne :)
          • Gość: piotrek Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 13:45
            No i może mniej osób by studiowało. Jaki kraj takie studia...:) Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych studentów
            • Gość: jaa Re: Matematyka UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 17:16
              Mam pytanie: czy to prawda, że matematyka na takich studiach polega na uczeniu się twierdzeń i dowodów na pamięć? Jeśli tak to czy da się to nauczyć? Szacuje swój wynik z matury rozsz na 85% więc głupia nie jestem, czy dam radę na takich studiach?
    • Gość: 3... Wcale nie! IP: *.play-internet.pl 04.06.12, 17:38
      O nie! W rankingu ciekawosci nauk sa FILOZOFIA i PSYCHOLOGIA. Zaraz za nimi: SOCJOLOGIA, NAUKI O SZTUCE, LITERATUROZNAWSTWO, HISTORIA, ale i geografia i biologia... A najnizej: ekonomia, jezykoznawstw, politologia i matematyka. Dlaczego?

Coz ciekawszego od mysli, uczuc i namietnosci czlowieka? Ta zawilosc, nielogika ludzkich czynow jest fascynujaca! To jest ciagle poszukiwanie czegos nowego. Poznanie czlowieka, nadrzedny cel humanistyki jest beznadziejny... Czlowiek jest istota tak zlozona i tak nielogiczna, ze nie da sie jej poznac... A jednak rozpoczynamy te beznadziejna, ale pasjonujaca walke, wiedzac, ze nigdy nie uda nam sie w pelni wygrac. I to jest TO humanistyki- nigdy sie nie skonczy, nigdy nie poznamy jej w calosci

A matematyka? Najgorsza jest LOGIKA matematyki. Paradoksalnie ta nauka najciekawsza jest wtedy, gdy jej sie nie umie, bo wtedy wciaz sie poszukuje sposobow, a jak sie mat umie? Nuuuda...
      • Gość: piotrek Re: Wcale nie! IP: *.opera-mini.net 05.06.12, 16:17
        Użytkowniczko jaa wiadomo, że matma na studiach nie pokrywa się z materiałem z liceum czy technikum. To jak ktoś pojmie to każdego indywidualna sprawa. Jakiś "głąb" może zrozumieć lepiej zagadnienie niż niejeden geniusz. Ale mimo to dziewczyno skoro masz 85% z rozszerzenia to na pewno sobie poradzisz zdobyłaś już trochę wiedzy, która przyda Ci się w dalszej edukacji. To nie podlega żadnym wątpliwościom. Mówię z autopsji bo sam jestem po humanie i nie miałem styczności nigdy z matmą rozszerzoną. Wiem , że będzie trudno i nie powinienem nawet myśleć o studiowaniu tego kierunku. Ale dla chcącego nic trudnego, albo prawie nic.
        • Gość: jaa Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 21:52
          Uczę się teraz sama granic i pochodnych i jest to dość łatwe, czy możecie mi powiedzieć, czy dalej jest o wiele trudniej? Czy całki są nie do przejścia?
          • Gość: heh Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 23:01
            Calki nie sa specjalnie trudne. Problemem sa twierdzenia, dowody itd. itp.
            • Gość: jaa Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 12:18
              Hmm te dowody to na pamięć, czy trzeba je umieć przeprowadzać? Czy osoby z dobrze zdaną maturą rezygnują?
              • Gość: hmm Re: Wcale nie! IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 23:22
                Nie na pamięć!
                No, może coś trzeba zapamiętać, ale tu chodzi o myślenie.
                Rozwiązywałaś/eś jakąś łamigłówkę, zagadkę logiczną? Czy można się tego nauczyć na pamięć?

W matematyce (tej zaawansowanej) najpiękniejsze jest to, że otwiera się w niej zupełnie nowy, często niezbadany świat. Ale bez studiów matematycznych nawet nie jest się świaomym jego istnienia.
                • Gość: piotrek Re: Wcale nie! IP: *.opera-mini.net 15.06.12, 08:07
                  No może i to piękna dziedzina, ale jeszcze musisz zdołać ogarnąć to piękno...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka