Gość: piotrek IP: *.opera-mini.net 20.05.12, 19:07 Jeżeli posiadacie jakąś wiedze na temat tego kierunku (trudnosci, poziomu nauczania) prosze o komentarze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_geo Re: Matematyka UMCS 25.05.12, 22:30 poziom trudności wysoki, nawet bardzo. Geodeta Świdnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Matematyka UMCS IP: *.aster.pl 25.05.12, 22:45 A co geodeta może o tym wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 25.05.12, 23:26 A może Ty wiesz i odpowiesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Matematyka UMCS IP: *.aster.pl 25.05.12, 23:49 Poziom trudności ogólnie na matmie: jak dla mnie ten kierunek do najprostszych nie należy, ale jeśli to lubisz to dasz sobie radę. Mozna się dowiedzieć wielu zajebiście ciekawych rzeczy i jako studia gorąco polecam. Ciężko o ciekawszą dyscyplinę wiedzy. Ja nie kończyłem matmy na UMCS, rankingowo ten wydział oddstaje od czołówki w tym kraju, ale kogo obchodzą rankingi. Zapewne i tam można sie porządnie nauczyć matmy jeśli się chce, w końcu to przede wszystkim praca indywidualna z książkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3... Re: Matematyka UMCS IP: 81.219.186.* 26.05.12, 09:55 "Mozna się dowiedzieć wielu zajebiście ciekawych rzeczy (...) Ciężko o ciekawszą dyscyplinę wiedzy" Dowcipniś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Matematyka UMCS IP: *.play-internet.pl 03.06.12, 18:41 Może wydawać ci się to żartem, ale jeśli kiedyś zrozumiesz co to jest matemtyka i czym jest matematyka - przyznasz mu rację. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_geo Re: Matematyka UMCS 03.06.12, 15:17 Geodeta może mieć znajomych z liceum, którzy wyrózniali się z matmy w klasie o profilu matematycznym. I może wiedzieć, że tych studiów nie skończyli, albo skończyli na warunkach. A nie byli w ciemię bici :) Pozdrawiam Geodeta Świdnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znafca Re: Matematyka UMCS IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 00:57 Najważniejsze pytanie, którego nie zadałeś a powinieneś to: "Czy znajdę po nim pracę?" Bo raczej jeśli szkoła Cię nie przyjmie to ciężko (oczywiście uprawnienia pdegagiczne).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 12:05 Myślę, że po każdym kierunku jest taka sama możliwość znalezienia pracy. Najpierw skończę studia, a potem będę myślał co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znafca Re: Matematyka UMCS IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 12:38 Dlatego właśnie wszystkie studia w tym kraju powinny być płatne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Matematyka UMCS IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 13:45 No i może mniej osób by studiowało. Jaki kraj takie studia...:) Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Matematyka UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 17:16 Mam pytanie: czy to prawda, że matematyka na takich studiach polega na uczeniu się twierdzeń i dowodów na pamięć? Jeśli tak to czy da się to nauczyć? Szacuje swój wynik z matury rozsz na 85% więc głupia nie jestem, czy dam radę na takich studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3... Wcale nie! IP: *.play-internet.pl 04.06.12, 17:38 O nie! W rankingu ciekawosci nauk sa FILOZOFIA i PSYCHOLOGIA. Zaraz za nimi: SOCJOLOGIA, NAUKI O SZTUCE, LITERATUROZNAWSTWO, HISTORIA, ale i geografia i biologia... A najnizej: ekonomia, jezykoznawstw, politologia i matematyka. Dlaczego? Coz ciekawszego od mysli, uczuc i namietnosci czlowieka? Ta zawilosc, nielogika ludzkich czynow jest fascynujaca! To jest ciagle poszukiwanie czegos nowego. Poznanie czlowieka, nadrzedny cel humanistyki jest beznadziejny... Czlowiek jest istota tak zlozona i tak nielogiczna, ze nie da sie jej poznac... A jednak rozpoczynamy te beznadziejna, ale pasjonujaca walke, wiedzac, ze nigdy nie uda nam sie w pelni wygrac. I to jest TO humanistyki- nigdy sie nie skonczy, nigdy nie poznamy jej w calosci A matematyka? Najgorsza jest LOGIKA matematyki. Paradoksalnie ta nauka najciekawsza jest wtedy, gdy jej sie nie umie, bo wtedy wciaz sie poszukuje sposobow, a jak sie mat umie? Nuuuda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Wcale nie! IP: *.opera-mini.net 05.06.12, 16:17 Użytkowniczko jaa wiadomo, że matma na studiach nie pokrywa się z materiałem z liceum czy technikum. To jak ktoś pojmie to każdego indywidualna sprawa. Jakiś "głąb" może zrozumieć lepiej zagadnienie niż niejeden geniusz. Ale mimo to dziewczyno skoro masz 85% z rozszerzenia to na pewno sobie poradzisz zdobyłaś już trochę wiedzy, która przyda Ci się w dalszej edukacji. To nie podlega żadnym wątpliwościom. Mówię z autopsji bo sam jestem po humanie i nie miałem styczności nigdy z matmą rozszerzoną. Wiem , że będzie trudno i nie powinienem nawet myśleć o studiowaniu tego kierunku. Ale dla chcącego nic trudnego, albo prawie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 21:52 Uczę się teraz sama granic i pochodnych i jest to dość łatwe, czy możecie mi powiedzieć, czy dalej jest o wiele trudniej? Czy całki są nie do przejścia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 23:01 Calki nie sa specjalnie trudne. Problemem sa twierdzenia, dowody itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 12:18 Hmm te dowody to na pamięć, czy trzeba je umieć przeprowadzać? Czy osoby z dobrze zdaną maturą rezygnują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wcale nie! IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 23:22 Nie na pamięć! No, może coś trzeba zapamiętać, ale tu chodzi o myślenie. Rozwiązywałaś/eś jakąś łamigłówkę, zagadkę logiczną? Czy można się tego nauczyć na pamięć? W matematyce (tej zaawansowanej) najpiękniejsze jest to, że otwiera się w niej zupełnie nowy, często niezbadany świat. Ale bez studiów matematycznych nawet nie jest się świaomym jego istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Wcale nie! IP: *.opera-mini.net 15.06.12, 08:07 No może i to piękna dziedzina, ale jeszcze musisz zdołać ogarnąć to piękno... Odpowiedz Link Zgłoś