IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.09.04, 22:00
Wyladowalam tam zupelnie przypadkowo myslac, ze to wcale tak nie bedzie, ale coz... Teraz sie zastanawiam... czy poziom jest bardzo zalosny? Jezeli jest bardzo zalosny to ma to swoje plusy, bo chyba nie bede sie musiala za bardzo wysilac? Generalnie chodzi mi o to, zeby sie tam utrzymac, o nic wiecej, miec legitymacje studencka i moc uczyc sie do egzaminow na studia, ktore w tym roku cos mi nie poszly...

I jeszcze jedno... jak na papier z Profesji patrza pracodawcy, czy jest on kompletnie nic nie wart? Zakladajac oczywiscie, ze nie bede pracowac w wyuczonym tam zawodzie tylko jako dodatkowa umiejetnosc (bo tytul np. technika informatyka brzmi calkiem niezle nawet dla czlowieka po humanistycznych studiach :)). Jakiekolwiek opinie beda mile wiedziane.

M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: Profesja IP: 195.117.90.* 14.09.04, 22:08
      spytaj się lepiej czy ichnie legitymacje są honorowane przez przeds
      komunikacyjne w Twoim województwie i PKP
      • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.09.04, 22:10
        Az tak zle? Maja uprawnienia szloly publicznej, na ulotce wyraznie jest napisane, ze sa znizku, wydaja zaswiadczenia do ZUS i WKU... Richelieu, nie strasz...
        • Gość: Richelieu* Re: Profesja IP: 195.117.90.* 14.09.04, 23:05
          bo państowe wieczorowe studiumy zniżek na autobusy nie mają
          • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.09.04, 23:14
            To jest zaoczne, na ulotce jest wyraznie napisane "legitymacja szkolna=znizki na przejazdy". Papierki do ZUSu rzaczywiscie daja i nawet maja jakas wartosc ;-)) Myslalam przez moment o studiach (wiem, ze to nie studium, ale..) wieczorowych - powiedziano mi, ze znizki sa...
    • Gość: Tawananna* Re: Profesja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 22:38
      Hmm, a dlaczego zdecydowałeś się właśnie na nich, a nie na drugi nabór, szkołę
      prywatną czy studia zaoczne?

Nie ma papierów KOMPLETNIE NIC nie wartych :).
      • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.09.04, 23:12
        Jestem dziewczynka :) Mieszkam w duzym miescie i w gre wchodzilo tylko studiowanie tutaj, drugi nabor wygladal naprawde bardzo skromnie i nie bylo niczego co moglabym studiowac (gdybym mieszkala w Poznaniu to bym poszlala :))). Szkola prywatna? Pedagogika, psychologia, stosunki miedzynarodowe, ekonomia... ble.. nic z tych rzeczy. I tak bym tego nie skonczyla, a na rok to marnotrawienie kasy. Zaoczne? Zaocznych na moim kierunku nie ma (i w sumie cale szczescie, bo przynajmniej trzyma sie poziom). Ja po prostu nie chce studiowac niczego innego, powiem wiecej, nie chce studiowac nawet tego samego na innej uczelni, bo tam gdzie chce studiowac jest bardzo fajny program i duze mozliwosci :) Pomyslow alternatywnych do studiow dziennych na tym wlasnie kierunku i na tej wlasnie uczelni bylo kilka, zaden z nich ku mojemu ogromnemu zdziwniu nie wypalil :( zostala profesja - dzielo kompletnego przypadku...
        • Gość: ma killa Re: Profesja IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 14.09.04, 23:22
          sorki, ale co konkretnie chcesz studiować ??? infornatykę ???
          • Gość: Richelieu* Re: Profesja IP: 195.117.90.* 14.09.04, 23:25
            informatyka specjalność informatyka, hehe
            badziewie, ale taką specjalność mają nawet dobre państwówki
            • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.09.04, 23:46
              Wiem, ze maja, i to pewnie nawet lepsza. Tylko, ze jak czlowiekowi sie nic po drodze nie uda, to czasem zostaje na lodzie. Tak BTW to prosilam o opinie hmm... bardziej oparte na doswiedczeniu :) Mam o tym wszystkim takie samo zdanie jak Ty Richelieu, i nie widze w tym swojej zyciowej szansy. Chodzi mi o cos, w czym bede mogla przezimowac rok zachowujac prawo do swiadczen. Ot, a w przyszlym roku idziemy na uniwerek :)) No i moze jak juz skoncze rok, to moze bym i zrobila drugi wlasnie dla papiera - stad pytanie czy jest cokolwiek wart - jakos ludziom bardzo trudno jest uwierzyc, ze znam (a znam sie) na kompach, moze moglabym w wakacje w sklepie komputerowym pracowac ;-))) Albo kiedys jako sygnal dla pracodawcy, ze moja wiedza z tego zakresu to cos wiecej niz wlacz/wylacz, napisz w wordzie i nie umiej wydrukowac bo sie kabelek odpial... Chocbym z wyksztalcenia byla kims zupelnie innym :)
              • Gość: Richelieu* Re: Profesja IP: 195.117.90.* 15.09.04, 00:04
                no, chyba że chcesz mieć sam papier w celu sygnalizacji. Tego rodzaju szkoły
                nie uczą niczego innego jak ogólnego zarysu podstaw. No, ale dla przezimowania
                ok, choć pewnie wybrałabym państowe studium na którym się czegokolwiek nauczę
                jednak. W studiumach są straszliwe pustki, więc fakt, że minęły już 2 tyg, nie
                powinno robić dyrekcji różnicy
                Legitymacja.. jeśli sprawdziłaś to ok, mówię jak jest na państowych
                wieczorówkach (studiumach)
                • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.09.04, 10:07
                  Wiem, ze naparwde niewiele sie tam naucze, ale nie przeszkadza mi to. Chcialam na panstwowe studium... panstwowe studiumy swieca takimi pustkami, ze polowa z nich nie rusza (i tak sie wlasnie stalo z moim)... Bylo juz za pozno, zeby szukac innego (bo wszytskie sensowne prowadzily rekrutacje).
        • Gość: Tawananna* Re: Profesja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 00:39
          A mogę się spytać - jeśli to nie tajemnica - o jakim kierunku studiów i uczelni
          marzysz?

Zgadzam się z Richelieu, że warto by zdecydować się naukę w państwowym studium.
          • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.09.04, 10:08
            Filologia :D
    • Gość: ma killa Re: Profesja IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.09.04, 00:25
      a czemu nie spróbowałaś na wieczorową informatyke na UW ??? mieli co prawda
      egzamin i to niełatwy,ale co szkodziło spróbować ??? A miałabys pewność, że
      przez rok dosteniesz mocnego kopa wiedzy ( w końcu informatyka na UW jest
      zaaajeebii**** wysokim poziomie).
      • Gość: Tawananna* Re: Profesja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 00:45
        Ja myślę, że autorka chce zdawać na coś zupełnie niezwiązanego z informatyką
        (chyba nawet humanistycznego), a komputerowo chce tylko przeczekać rok i dostać
        jakiś sensowny papierek:)
    • eirenne Re: Profesja 15.09.04, 01:11
      Owszem, warto podejmować nauke w policealnym studium, ale z Profesją trafiłaś jak najgorzej. W swojej karierze naukowej (hehe) zahaczyłam o tę szacowną instytucję i szczerze pisząc, takiego dziadostwa nie spotkałam nigdzie indziej, ani wcześniej ani potem. Nie wiem, jak będzie u Ciebie, ale prawdopodobnie niczego się nie nauczysz, a papier i tytuł technika będziesz mogła sobie potłuc o kant tyłka, nie przyda Ci się. U mnie generalnie zajęcia polegały na adorowaniu się nawzajem, materiału było niewiele, powiem więcej- nauczyciele krzywo patrzyli, jeśli słuchacz chciał samodzielnie poszerzyć wiedzę; jeden z nich obraził się, ze ktoś mu przyniósł na zajęcia podręcznik akademicki. Ten sam nauczyciel postawił mi najniższą możliwą ocenę zaliczjącą z materiałoznawstwa, choć napisałam dosłownie wszystko, o czym była mowa na zajęciach, bo wcześniej na nieszczęście pochwaliłam się swoją wiedzą, którą posiadałam z racji uprawianego zawodu...
      Zatem jeśli odpowiada Ci leżenie i czekanie na dzwonek, tudzież chcesz się podszkolić w wazeliniarstwie, to będziesz zadowolona... Aha, faktycznie będizesz miała mnóstwo czasu na uczenie się do egzaminów:-))) Utrzymasz się bez trudu, jeśli tylko płacisz kasę- to jest tam najważniejsze.
      Eeehhh mogłabym jeszcze długo, bo wspominam tę szkołę jak najgorszy koszmar.
      • Gość: niiika Re: Profesja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 09:12
        zgadzam się z przedmówczynią nie musisz nawet chodzić byle byś
        płaciła ,legitymacje masz ,świadczenia masz,kupę czasu na naukę więc jak chcesz
        tylko przezimować to dobry wybór ale jak chcesz sie czegoś nauczyć to sie nie
        nauczysz więc papierek nic nie jest wart bo opinia o profesji już jest
        • Gość: m Re: Profesja IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.09.04, 10:22
          Hihi, czyli tak jak myslalam - lepiej sie nie przyznawac, ze sie mialo profesjowy epizod w zyciu, bo wstyd, OK :))) Po tym jak nie ruszylo panstwowe studium doszlam do wniosku ze to w sumie nie jest az taki tragiczny pomysl - kosztuje to to wzglednie niedrogo (a przynajmniej sie kalkuluje) i mam caly tydzien wolny, kosztem weekendow niby, ale zawsze zajecia moge olac - dobrze wiedziec :)
          Powiedzcie mi jeszcze jacy sa ludzie - bardzo jacys tacy nietacy (osobiscie obawiam sie ludzi bez matury :/ moze to i dyskryminacja...), czy raczej niegrozne olewusy?
          I dzieki wszytskim - naprawde mi pomogliscie, przynajmniej upewnilam sie w co sie pakuje...
          • eirenne Re: Profesja 15.09.04, 11:18
            No i znów wywlekę swoją subiektywną opinię. W moim przypadku ludzie z grupy
            doskonale podpasowali się pod żałosnych nauczycieli- zazdrość, zawiść i miernota
            umysłowa. Nie mówię, ze wszyscy, ale ci nieliczni mądrzy nie pojawiali się za
            często (ciekawe dlaczego hihihi), gdyż oni także traktowali szkołę jako sposób
            na przezimowanie przed egzaminami. Pamiętam, że nie mogłam się doprosić już
            nawet nie o notatki, ale o KRÓTKĄ INFORMACJĘ SŁOWNĄ, co było na poprzednim
            zjeździe. Za to przy jakimkolwiek nauczycielu okazywało się, że są doskonale
            poinformowani o wszystkim, pilni, pracowici i w ogóle ideał słuchacza... Tacy
            karierowicze od siedmiu boleści, jakby papierzysko z Profesji miało być
            przepustką do wszelkich dóbr materialnych i duchowych...
            Przyznaję szczerze, że pobyt w Profesji odchorowałam, nie skończyłam jej,
            uciekłam do innego studium, by na pół roku gdzieś przycupnąć i potem wróciłam z
            podwiniętym ogonem na polibudę niczym córa marnotrawna;-) NA pocieszenie tylko
            dodam, ze te pół roku w innym studium pokazało, że jeśli się chce, to można w
            takiej szkole i ludzi traktować poważnie i trzymać poziom.
            • Gość: Fedi Re: Profesja IP: *.debnet.pl 15.09.04, 11:38
              A co to za inne studium?
              • eirenne Re: Profesja 15.09.04, 12:24
                Kiedyś to się nazywało Krajowa Korporacja Oświatowa przy Wyższej Szkole
                Działalności Gospodarczej w Warszawie. Oddział łódzki. Sprawdź sobie na
                www.wsdg.pl/main.php?subkat=17
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka