Dodaj do ulubionych

Święci patroni

07.09.22, 23:01
kot.peter napisała:
"Wg Wikipedii:
Patron – symboliczny religijny opiekun kraju, miasta, diecezji, przedsięwzięcia, profesji, obiektu
budowlanego, zawodów sportowych, ludzi itp.
W Kościele katolickim i innych kościołach chrześcijańskich takimi osobami są święci, którzy
najczęściej stają się opiekunami świątyń i poszczególnych ludzi noszących ich imię (wezwanie).
Dobór patronów zależy z reguły od ich charakterów czy losów biograficznych.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/1vNMnHMJE13NgncCVTl3z9GqMN3JWZBWW/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Święci patroni 07.09.22, 23:30
      Osobne wątki mają:
      Święte patronki: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174072995,174072995,Swiete_patronki_watek_zbiorczy.html
      Apostołowie i ewangeliści: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174061041,174061041,Apostolowie_i_ewangelisci.html
      Osobne wątki mają też wybrani święci:
      Święty Antoni Padewski: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174077417,174077417,Swiety_Antoni_Padewski.html
      Święty Florian:
      forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174077443,174077443,Swiety_Florian.html
      Święty Franciszek z Asyżu: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174077450,174077450,Swiety_Franciszek_z_Asyzu.html
      Święty Jan Chrzciciel:
      Święty Jerzy:
      forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174077439,174077439,Swiety_Jerzy.html
      Święty Józef z Nazaretu: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174077462,174077462,Swiety_Jozef_z_Nazaretu.html?t=1662585749#p174077462
      "Nowych świętych Kościoła" - czyli kanonizowanych przez Jana Pawła, i Benedykta XVI i
      „Błogosławionych” przedstawiamy tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174061272,174061272,Blogoslawieni_i_nowi_swieci_Kosciola.html
      • baga Święty Ambroży - Przybędza k/Żywca 11.04.23, 22:36
        Święty Ambroży - ur. ok. 340 w Trewirze, zm. 4 kwietnia 397 w Mediolanie) – arcybiskup Mediolanu, święty Kościoła katolickiego i prawosławnego, ojciec i doktor Kościoła.
        Podanie głosi, że przy narodzeniu Ambrożego, ku przerażeniu matki, rój pszczół osiadł na ustach niemowlęcia. Matka chciała ten rój siłą odegnać, ale roztropny ojciec kazał poczekać, aż rój ten sam się poderwał i odleciał. Wróżono, że Ambroży będzie wielkim mówcą. Po wyborze na biskupa Mediolanu został doradcą cesarza. Podjął też nauki teologiczne, pod kierunkiem Symplicjana. Jako duchowny skupił się na badaniu Pisma Świętego i nauczał o nim wiernych. Podejmując decyzje kierował się Biblią i do tego samego zachęcał cesarza Gracjana. Skupiał się na właściwej formacji mediolańskich duchownych, a także poświęcał dużo czasu ubogim i chorym.
        Jest patronem pszczelarzy. W ikonografii św. Ambroży przedstawiany jest w stroju pontyfikalnym. Malarze często ukazywali go w grupie czterech ojców Kościoła. Jego atrybutami są: bicz o trzech rzemieniach, dziecko w kołysce, gołąb i ptasie pióro jako znak boskiej inspiracji, księga, krzyż, mitra, model kościoła, napis: "Dobra mowa jest jak plaster miodu", pastorał, pióro, ul.
        brewiarz.pl/czytelnia/swieci/12-07a.php3
        Na zdjęciu witraż w kościele parafialnym w Przybędzy.
        • chris.w5 Sanctus Antonius 18.04.23, 01:16
          Sanctus Antonius, Święty Antoni, rzymskokatolicki kościół Sankt-Kamillus-Kirche, Świętego Kamila de Lellis, Charlottenburg, Berlin
      • baga Święty Wawrzyniec 02.10.23, 12:04
        Wawrzyniec z Rzymu (ur. 31 grudnia 225 w Walencji lub Huesce, zm. 10 sierpnia 258 w Rzymie) – diakon i męczennik wczesnochrześcijański, święty Kościoła katolickiego.
        pl.wikipedia.org/wiki/Wawrzyniec_z_Rzymu
        Kapliczka przy kościele p.w. św. Wawrzyńca w Zabrzu-Mikulczycach
      • baga Święci patroni - św. Walenty 15.02.24, 00:18
        Witraż z kościoła parafii p.w. w/ Bartłomieja w Gliwicach.
        • kot.peter Re: Święci patroni - św. Walenty 15.02.24, 22:24
          baga napisała:

> Witraż z kościoła parafii p.w. w/ Bartłomieja w Gliwicach.

Prawie utrafiłaś w Walentynki. smile

• baga Re: Święci patroni - św. Walenty 18.02.24, 00:00
            kot.peter napisała:

> Prawie utrafiłaś w Walentynki. smile
            Tak celowałam wink
    • kot.peter Święci patroni cd. 10.09.22, 23:50
      Znalazła się pierwsza edycja wątku zbiorczego:
      drive.google.com/file/d/1o9vbP7BcKnWS2V6bflX4V5yLFdF05qTB/view?usp=sharing
      • baga Re: Święci patroni cd. 31.01.24, 11:58
        kot.peter napisała:

> Znalazła się pierwsza edycja wątku zbiorczego:
        > drive.google.com/file/d/1o9vbP7BcKnWS2V6bflX4V5yLFdF05qTB/view?usp=sharing

Oj, chyba nie. Link prowadzi do wątku kościołów nowoczesnych.
    • baga Święty Stefan Węgierski 14.10.22, 00:55
      Stefan I Święty, zw. Węgierskim (ur. ok. 969[4], zm. 15 sierpnia 1038) – książę Węgier od 997 roku, król od 1001 roku z dynastii Arpadów. Pierwszy węgierski władca koronowany na króla. W ciągu swojego panowania zjednoczył węgierskie plemiona w jedno feudalne państwo. Znacznie powiększył terytorium Węgier oraz doprowadził do końca proces ich chrystianizacji. Założyciel dwóch arcybiskupstw w Ostrzyhomiu i Kalocsy oraz ośmiu biskupstw, święty Kościoła katolickiego i Cerkwi Prawosławnej.
      pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_I_%C5%9Awi%C4%99ty
      Wizerunek świętego przed kościołem Ducha Świętego w Heviz
      • baga Święty Stefan Węgierski - Heviz 17.10.22, 23:50
        Jeszcze jedna podobizna św. Stefana z Heviz. Tym razem mozaika na ścianie Urzędu Miasta.
        • ewak225 Re: Święty Stefan Węgierski - Heviz 18.10.22, 06:16
          Ładna. Świetne nasycenie kolorów.
      • baga Święty Stefan Węgierski - Tokaj (Węgry) 09.05.24, 18:19
        Pomnik św. Stefana na rynku miasteczka Tokaj.
    • kot.peter Święty Hieronim 19.11.22, 13:41
      Przełożył Biblię i jest patronem tłumaczy, więc i moim.
      Zdjęcie z wystawy Cranacha MN w Warszawie.
      pl.wikipedia.org/wiki/Hieronim_ze_Strydonu
      • kobalt_x Re: Święty Hieronim 10.05.23, 21:19
        Św. Izydor Oracz patron Madrytu. Figura stoi w kolegiacie Św. Izydora w Madrycie.
        P.S. Kocie Św. Hieronima była masę w Eskurialu ale tam nie wolno fotografować.
    • matanzani Re: Święci patroni 15.12.22, 19:33
      Racibórz- św.Mikołaj , obraz z XVIII w. z Muzeum Raciborskiego
    • kot.peter Św. Roch i jego wierny pies :) 08.01.23, 20:16
      Do poczytania, jeśli ktoś nie zna tego świętego:
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Roch
      Zdjęcia z katedry w Bydgoszczy.

• kot.peter Św. Krzysztof z Utrechtu, Holandia 16.01.23, 21:53
      Rzeźba z muzeum św. Katarzyny, Henrick Douwerman, ok. 1525 r.

• kot.peter Św. Krzysztof z Bredy, Holandia 17.06.23, 22:09
        Fresk z Grote Kerk.

• matanzani Re: Święci patroni 24.01.23, 18:36
      Św.Grzegorz zwany Wielkim../VII wiek/ był pierwszym mnichem z /zakonu benedyktynów/ , który został papieżem. Jest świętym kościoła katolickiego i prawosławnego zaliczony do grona 4 doktorów kościoła. Jego matką była św.Sylwia,trzy siostry ojca zostały zakonnicami , a dwie z nich, podobnie jak jego matka, zostały kanonizowane.Papieżem został obrany w 590 r. Zamiast przysługujących mu tytułów podpisywał się -Servus servorum Dei ,co znaczy -Sługa sług Bożych, a tytuł ten używany jest przez papieży do dziś....
      • matanzani Re: Święci patroni 24.01.23, 18:37
        Zdjęcie beznadzieja !!! w oryginale , który przesłałam , zupełnie inne..ostre... Nie rozumiem tego....
        • baga Re: Święci patroni 26.01.23, 03:11
          matanzani napisała:

> Zdjęcie beznadzieja !!! w oryginale , który przesłałam , zupełnie inne..ostre.
          > .. Nie rozumiem tego....

A jakiej wielkości było to zdjęcie, które przesłałaś?
          Pisałam o tym na "Sierotkach", że zauważyłam, że im większe zdjęcie, tym bardziej nieostre pokazuje się na forum. Ono jest tu z definicji pomniejszane (nie ma szans, żeby obejrzeć je w oryginale, jak na FF) i prawdopodobnie mają jakąś złą metodę pomniejszania. Dlatego korzystniej jest samemu pomniejszyć zdjęcie przed przesłaniem, swoim programem (ja np używam IrfaView) i dopiero takie pomniejszone wklejać.
          • matanzani Re: Święci patroni 26.01.23, 18:59
            Zmniejszyłam do 115 KB i takie przesłałam ...... może to też za dużo ??? a może za mało .....???
            Oryginał z mojego aparatu to ponad 3 MB....
    • kot.peter Św. Marcin z Tours - MN Szczecin 12.03.23, 19:46
      Ten św. Marcin, który podzielił się swoim płaszczem z żebrakiem.
      pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_z_Tours
      1 - zgubił mi się opis
      2 - figura ołtarzowa, św. Marcin z NMP z Dzieciątkiem i jakimś biskupem, warsztat Mistrza Pasji Chociwelskiej, 1500-1520.

• kot.peter Św. Eustachy Rzymski 21.03.23, 11:15
      Za Wiki:
      Eustachy Rzymski, również Eustachiusz (łac. Еustathius Placidas. – święty Kościoła katolickiego i prawosławnego, według legendy męczennik wczesnochrześcijański.
      Przed nawróceniem na chrześcijaństwo miałby nazywać się Placidus (Placyd) i być oficerem wojsk cesarza Trajana. Podczas polowania na jelenia zobaczył w porożu jelenia krzyż Chrystusa. Po tym zdarzeniu nawrócił się i ochrzcił razem ze swoją rodziną, wtedy też przyjął imię Eustachy.
      [Później] odmówił złożenia pogańskiej ofiary, został razem z żoną i synami skazany na śmierć przez cesarza Hadriana. Najpierw został rzucony lwom na pożarcie[4], ale ponieważ one nie wyrządziły mu szkody, został spalony w rozżarzonym spiżowym byku.

Jest patronem strażaków (obok św. Floriana), myśliwych i leśników (obok św. Huberta), traperów, osób torturowanych i Madrytu.
      Atrybutami tego świętego są: byk, krzyż, róg i jeleń.

pl.wikipedia.org/wiki/Eustachy_Rzymski
      Na zdjęciach z MN w Szczecinie figura ołtarzowa św. Eustachego w towarzystwie św. Stefana i św. Krzysztofa.
      Warsztat zachodniopomorski ok. 1500-20. Drewno dębowe, polichromie, złocenia.
    • kot.peter Święty Izydor Oracz! 10.05.23, 22:27

> kobalt_x napisała:
      > > P.S. Kocie Św. Hieronima była masę w Eskurialu ale tam nie wolno fotografować.
      >
      > Szkoda. No i wtedy nie musiałabyś zmieniać nagłówka. A prosiłam...
      > Kiedy Baga wróci z urlopu, głowę mi urwie, że Was nie pilnuję.
    • baga Święty Jacek 12.06.23, 01:23
      Figura św. Jacka Odrowąża w kościele św. Floriana w Żywcu.
    • kot.peter Święty Ekspedyt 09.07.23, 15:39
      Mieszkam, gdzie mieszkam, już ponad cztery lata, ale najwyraźniej chodzę po okolicy z głową w chmurach albo z nosem wbitym w ziemię, bo trzeba było wizyty Teki, abym dowiedziała się o tej kapliczce.
      Teka zobaczyła ją z samochodu i zapytała: Co to za św. Expedyt, przez x, na domu niedaleko "popularnego sklepu sieciowego na rogu"?

Więc poszłam go obejrzeć i sfotografować. (Zdjęcia kiepskie, bo to strona północna, nigdy nie pada na nią słońce.)

Za stroną "Warszawy strona ukryta":
      Grochowska 263, św. Ekspedyt
      Budowę kamienicy według projektu Henryka Barucha ukończono w roku 1936. Zleceniodawcą był Abraham Rubinsztajn, będący wyznawcą judaizmu. By zachęcić katolickich lokatorów do wynajmowania mieszkań w nowym budynku polecił umieścić figurę świętego Ekspedyta.

Jeśli dobrze przyjrzycie się Państwo figurze, da się zauważyć, że postać lewą stopą depcze kruka.
      Otóż według jednej z wersji na temat życia świętego, gdy zdecydował się nawrócić na chrześcijaństwo diabeł pod postacią kruka miał go nakłaniać do odwleczenia decyzji. Ekspedyt bez wahania rozdeptał ptaka.

Figura świętego Ekspedyta przy ulicy Grochowskiej staraniem mieszkańców została wpisana w roku 2007 do rejestru zabytków. Niestety, spadające z dachu kawałki lodu zniszczyły trzymany przez świętego krzyż.
      whu.org.pl/2019/01/18/grochowska-263-swiety-ekspedyt/
      Jeszcze garść informacji tutaj:
      www.twoja-praga.pl/praga/kapliczki/1837.html
      A za Wiki:
      Święty Ekspedyt, również: Święty Wierzyn, łac. Expeditus – męczennik chrześcijański i święty Kościoła katolickiego. Nie wiadomo, w jakim okresie żył oraz gdzie i kiedy poniósł śmierć męczeńską.
      Czyniony jest patronem pilnych spraw i czczony w sposób zabobonny, co spotkało się z krytycznymi zarządzeniami Stolicy Apostolskiej.
      W ikonografii przedstawiany jest jako wódz legionu wojskowego, lub depczący kruka (symbolizującego dzień jutrzejszy).
      Jedna z legend głosi, że świętemu w dniu, w którym zdecydował się nawrócić na chrześcijaństwo ukazał się diabeł pod postacią kruka, nakłaniając go, aby odłożył realizację swojego postanowienia na następny dzień. Św. Ekspedyt zmiażdżył ptaka swoją stopą, oświadczając: „Zostanę chrześcijaninem dzisiejszego dnia”.
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Ekspedyt
      • matanzani Re: Święty Ekspedyt 10.07.23, 19:04
        Ciekawe..... A tak po prawdzie - pierwsze słyszę o takim świętym...
        • kot.peter Re: Święty Ekspedyt 10.07.23, 19:39
          matanzani napisała:

> Ciekawe..... A tak po prawdzie - pierwsze słyszę o takim świętym...
          >

Ja też. Ale skoro jest patronem "pilnych spraw", może warto o nim pamiętać? smile
          Oprócz tej kamienicy, mieszka też w ołtarzu w praskim / grochowskim kościele pw. Najczystszego Maryi na placu Szebeka.
          Kościół widziałam i sfotografowałam - jest gdzieś w Chmurze - ale nie udało mi się wejść do środka.
    • baga Święci patroni - św. Onufry 31.01.24, 13:11
      Nie wiem czy było, bo nie mam dostępu do starszych wątków archiwalnych. Ale nawet jak było, to dawno i nie zaszkodzi powtórzyć.
      Św. Onufry - żyjący na początku IV wieku święty Kościoła katolickiego i Cerkwi prawosławnej, pustelnik. Według apokryfów był synem perskiego władcy. Miejscem jego zamieszkania i działalności były tereny dzisiejszego Egiptu (Pustynia Tebaidzka).
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Onufry
      Na zdjęciu grota św. Onufrego na terenie Soboru św. Jury we Lwowie.
    • mata.nzani Re: Święci patroni 24.03.25, 14:44
      Kłodzko - most gotycki...
      Jedna z figur na moście przedstawia św. Wacława. Był księciem z dynastii Przemyślidów ,żył w X wieku. Patron Czech, święty i męczennik kościoła katolickiego i cerkwi prawosławnej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka