Gość: Mateusz IP: *.stg.pl 12.01.06, 20:11 Czy na studiach na politechnice jest tak ciężko jak mówią?? Piszcie ilu was zaczynało i ilu jest obecnie na wydziale, a także co to za wydział. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ronduda Re: Politechnika IP: *.chello.pl 12.01.06, 20:21 to zależy co się studiuje. prawdopodobnie na uczelni każdego typu są kierunki takie, na których studenci obijają się cały semestr, a w czasie sesji zakuwają, a są takie, na których trzeba pracować systematycznie cały czas. ja studiuję elektronikę na politechnice warszawskiej i jest to niestety kierunek drugiego rodzaju... ale przynajmniej sesja mnie nie zaskakuje :] Odpowiedz Link Zgłoś
kisielt Re: Politechnika 31.01.06, 19:27 Ja studiuję elektronikę w Łodzi i też trzeba pracować cały semestr... ale sesja po 9 semestrze trwała 4 dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włochaty Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:50 Nie jest tak ciężko jak mówią, jest jeszcze gorzej ! :) Ale co prawda to prawda, są na Politechnice też takie kierunki na których się obija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Politechnika IP: *.stg.pl / *.stg.pl 17.01.06, 20:11 Proszę o nastepne wpisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abl Re: Politechnika IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.06, 21:07 idzcie na prywatna szkole jest szanowana za granica jest to wsddizd pytajcie sie o nia na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duncan Re: Politechnika IP: 62.93.41.* 17.01.06, 21:08 Ja jestem na elektrotechnice . Jest ciężko jak diabli - po dwóch tygodniach 1 roku zrezygnowało ze 20 osób ze 180, potem sesje wycięły ok. 50, teraz na sesji znowu poleci trochę głów(z moją chyba włącznie), i tak do 5-tego semestru, zwykle na 4 i 5 roku zostaje 80-90 osób. Kolokwia jak się zaczną w połowie listopada to lecą tak po 3 tygodniowo do sesji, regularna nauka pomaga, ale nie gwarantuje przetrwania, radzę się dobrze zastanowić czy na pewno lubisz to co zamierzasz studiować, bo jak nie masz determinacji to nie skończysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo-anna Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 22:47 studiuję Architekturkę na PW...i jest straszny zachrzan...na początku raczej średnio, umiarkowanie, ale calutki styczen...jak to sie mowi..studenci Architektury w styczniu nie śpią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 00:39 Spotkałam koleżankę z budownictwa , mówiła,że nie spi już 3 dzień ;projekty,projekty , a to jest 4 rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irka Re: Politechnika IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 19.01.06, 23:12 nieeee!!!!! nie myl budownictwa z architekturą, ja jestem na budownictwie, moja współlokatorka na architeturze... nie ma porónania, jej studia to bajka, ja od 3 tyg spie po 4-5 h max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:42 Nie myle budownictwa z architekturą,wiem ,że na budownictwie jest 100 razy ciężej niż na archit. zresztą koleżanka zdawała na architekturę ale nie dostała się i zostało jej budownictwo ( myślała,że będzie lepiej,łatwiej -ale nie jest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crow Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 01:51 Jest ciężko. Po prostu dużo matematyki i fizyki we wszelkich odmianach. Fajne są przedmioty praktyczne i tu nie ma dużych problemów, aczkolwiek trzeba na nie poświęcać trochę czasu, natomiast e teoretyczne są zdecydowanie gorsze. Będzie problem z dostaniem się na kolejny semestr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 15:33 Skończyłem Mechaniczny w Gdańsku. Trzeba być wytrzymałym. Średnio na 200 osób zaczynających w terminie kończy około 30 osób. Reszta to już rózne historie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik Re: Politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 15:54 siema ja tez studiuje na mechanicznym.. i to prawda trzeba byc wytrwalym a zeby to skonczyc jeszcze bez poprawek.... takze mysl na co sie porywasz..:) podam ci przyklady.. np u mnie na 1 semestrze w terminie cwiczenia z matmy zaliczylo 8 osob na 28 reszta szla na rozboja.... a jak zdawalem bylo 5 osob na miejsce...wiec byle kogo nie brali a ludzie mieli problemy..:)a konczy mniej niz polowa... niestety takie sa juz polibudy , dostac sie latwo trudniej sie utrzymac.. ale jest 2 strona medalu wszystko jest dla ludzi , chcesz to zaliczysz....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asio Kopiec AGH IP: 217.97.228.* 18.01.06, 20:35 jejku, jestem przerażona !!!!!!!!!!!!! wy mówicie to wszystko na serio?! zaczynam sie poważnie zastanawiać czy sobie poradze na takich technicznych kierunkach, co prawda z matmą i fizyką w szkole radze sobie całkiem nieźle, ale to co wy mówicie to jakiś koszmar... poprosze o jakieś dobre strony waszych "ciężkich" studiów pozdrawiam i 3mam kciuki za sesje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: AGH IP: *.chello.pl 18.01.06, 20:57 Z matmy i fizy miałem same 6 w szkole, a teraz lecę na 1 sesji:/ Pozdrawiam innych "elektroników":/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HellHax Re: AGH IP: *.ghnet.pl 18.01.06, 23:35 w Twoim przypadku dobre strony są 2: 1) Prawie pewna i dobrzeplatna praca 2) ilosc facetow na roku to bedie od 70-99% - wiec pewnie znajdziesz meza:] w moim przypadku pozostaje tylko argument z praca:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kosmo16 Re: Politechnika 18.01.06, 23:33 a ja bylam na Inz Produkcji i na Architekturze, jest ciezko to prawda. Ale co to jest 5 lat harówki wobec pewnosci zawodu przez cale zycie? :) prawie wszyscy moi znajomi, po UW albo prywatnych szkolach, nie pracuja w zawodzie i narzekaja ze nie ma pracy. Ale najlepiej (pod wzgledem pracy) jest wybrac malo popularny kierunek np. biotechnologia albo cos takiego to z propozycja pracy dzwonia jeszcze przed koncem studiow :) dodam ze sama bedac w US znalazlam prace juz w 2 pracowni. konkludujac : tylko politechnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygi Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 23:48 Jeju jak Ci zazdroszczę ochhhhh , moja ty Amerykanko;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula85 Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:01 ja studiuje na politechnice budownictwo,i naprawde juz sie koncze,wykanczaja mnie te wszystkie rysunki,sprawozdania z laborek,nie wiedzialam ze jest tak ciezko,ale mimo tego nie zaluje:)ale jezeli ktos jest wytrzymaly to da sobie rade,z matma nie jest zle ale fizyka ...czasami mi sie wydaje ze na wykladzie nie pisze w jezyku polskim tylko chińskim:)takie cuda powstaja ze wzorow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Politechnika IP: 212.182.17.* 19.01.06, 16:08 hmm mimo wszystko na polibude rowniez ida 'normalni ludzie', tak samo przygotowani z matmy, fizy przedmiotow technicznych.. takze jezeli duzo osob sobie daje rade nie wiem dlczego sadzisz ze Ty sobie nie dasz.. na politechnice sa tez kierunek co sie zwie zarzadzanie i inzynieria produkcji - miedzywydzialowy, mechaniczny + zim /pol na pol/ moze sprobujesz na cos takiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 14:49 przesadzacie i to zdrowo. Fakt faktem nie mozna sie obijac az nadto, ale w opini znajomych "nie poszedłbym na uniwerek na żaden ścisły kierunek bo tam sie trzeba uczyc. na politechnice nie musze." Takie słowa wypowiedział choćby kumpel, który właśnie kończy EiT i jest też na 4 roku ZiMu na polibudzie. być może wyjątkowo zdolny chłopak, ale to tylko być może. Prawda jest taka, że jak ktoś chce skonczyć politechnikę i robi w tym celu jakieś choćby najmniejsze starania to ją skończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asio Kopiec AGH IP: 217.97.228.* 20.01.06, 17:22 oo i tego mi było trzeba, dzięki za wasze opinie, teraz już podchodze do tego spokojniej bo widze że nie taki diabeł straszny ...hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:17 nie powiedzialbym, ze ta starania sa takie male...kto sie malo staral to juz dawno nie studiuje u mnie na wydz.. (studiuje na PW) a i chlopaki tez sie czasem uczyli np do kolosa z matmy 3 dni i nic z tego nie bylo..bo 2 dostawali... wiec nie zgadzam sie z twoja opinia , ze jak ktos przejawia czasem jakies starania to skonczy PL bo to bzdura...jest b.ciezko i nie kazdy sobietu poradzi bo matme to musisz miec w palcu...a i pamiejtajcie co roku jest trudniej.. jak bylem na 1 roku to myslalem i mowilem ze jest ciezko ale z perspektywy czasu 1 rok byl bardzo prosty... ale widac ,ze chyba nie studiujesz na zadnej politechnice ,bo sie nie orientujesz...spytaj sie tego twojego kumpla ile osob bylo na 1 roku na EiT a ile jest teraz ,mysle ze moze byc mniej niz polowa... a to chyba samo mowi za siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duncan Re: Politechnika IP: 62.93.41.* 24.01.06, 17:17 Szczera prawda, ja jestem na 2 roku, pierwszy jakoś fuksem się udało, a teraz jest 2 razy bardziej przesrane, i niech nikt nie bredzi że wystarczy się uczyć(odrobina wysiłku - dobre sobie), przykład - jak piszemy jakieś koło to zwykle 5 osób z 25 je zalicza, a nie jesteśmy nieukami i leniami bo większość z nas miała świadectwa z "paskiem" w liceum czy technikum. Naprawdę nie każdy może zostać inżynierem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milan Re: Politechnika IP: *.autocom.pl 26.01.06, 10:43 Ktoś tam napisał - uczą się do kolosa z matmy NAWET 3 dni. I nie zaliczają. I ty się dziwisz? 3 dni na pierwszym roku AGH to mega mózgowi nie starczą. Prawda jest taka, że jak dr zapowiada kolosa - to materiał już musisz miec mniej więcej opanowany i tylko dopieszczac szczegóły później. Taka prawda. Matmy się w 3 dni nie nauczysz. A matma stosowana - jak nigdzie indziej trzeba byc systematycznym. I gdy na większości wydziałów trwają imprezy - trzeba się systematycznie uczyc. tak samo jest na telekomunikacji, elektrotechnice, informie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiorka Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:04 w ogole matma, nie tylko stosowana to 5 lat systematycznej pracy. tak sie składa, ze studiuje matme. fakt faktem na 1 semestrze, ale przez ten semestr, majac jedynie 3 przedmioty (analize matematyczna, algebre liniowa i wstep do matematyki) zdazyłam napisac 33 kartkowki (nie ma zmiłuj, z kazdego przedmiotu co tydzien kartkowka) i 7 kół (których daty o dziwo byly podane juz na poczatku semestru). Wiec byłąm wrecz zmuszona do systematycznej pracy i za to bardzo dziekuje mojej uczelni, bo przed kołem wystarczylo po prostu powtórzyc materiał, zrobic parę zadanek. i nie trzeba było sie uczyc na 3 dni przed kołem, bo się uczylo każdego dnia przed kołem. i tu widac teraz kto się na te studia nadaje, kiedy ćwiczenia zaliczyło ogolnie jakieś 60% studentów, a zeby podejsc do egzaminu (na ktorym tez mozna odpaść) trzeba miec zaliczone ćwiczenia... to co opowiadają moi znajomi z polibudy, to dla mnie by byla bajka. jesli dobrze napiszesz koła - nie masz egzaminu. jak nie zaliczysz kołami - piszesz egzamin, jak nie zaliczysz egzaminu to mozesz powtarzac semestr (u mnie mozna jedynie niezaliczyc WDMu co się wiąże z warunkowym zaliczeniem semestru i przejsciem na studia licencjackie, jeśli nie zdasz czegoś innego to wylatujesz).. ale ja nie narzekam, że jest cieżko i nie marudzę o tym każdemu dookoła w każdym temacie. jest jak jest, sama wybrałam te studia, więc akceptuję to, że muszę się uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Politechnika IP: *.stg.pl 24.01.06, 15:49 Poprosze o kolejne wpisy. Najbardziej interesuje mnie jednak wydział matematyki stosowanej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Politechnika IP: 87.207.95.* 25.01.06, 11:54 przerabane!!!nas przyjeli malo wiec moze duzo os nie wywala ale uczyc sie trzeba i nie zawsze widac tego rezultaty...i to jest najgorsze nie ma czasu na nic w ciagu tygodnia bo praktycznie codziennie mam zajecia od 8-*18 ewentualnie z godzninna przerwa a na drugi dzien powtorka z rozrywki u nas niewiele (praktycznie 0zaleznie od gr)tlumacza wiec wszytskiego trzeba dowiadywac sie samemu tylko skad??:>bo ksiazki nie zawsze cos pracyzyjne i jasne...teraz sie wzieli za robienie kolosow wiec sen ogranicza sie do max5godz dziennie (podkreslam max) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red_bull Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:19 a myslalem ,ze to ja jestem slaby i mam problemy, ale z tego co czytam to chyba ciagly zapierdziel na polibudach jest normalny - elektronika na pw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Politechnika IP: *.zvid.net 25.01.06, 16:51 to normalne polibuda slaska- zaczelo sie od stycznia, kolosy kolosy projekty itp ogolnie-jest co robic;-) i duzy odsiew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Politechnika IP: *.opticom.pl 25.01.06, 22:54 ech moja Polibuda :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosta Re: Politechnika 25.01.06, 23:46 Uczyc sie trzeba owszem jest tego sporo, zwlaszcza z maty i fizy, bo chemii narazie mam malo godzin choc to wydz. chemiczny. Ale pomaga wzgledna systematycznosc i rozwiazywanie zadan, po prostu ćwiczenie czyni mistrza... A jak sprytnie zagospodarujesz czas to czasem mozna gdzies ze znajomymi wyskoczyc wieczorem :) > w Twoim przypadku dobre strony są 2: > 1) Prawie pewna i dobrzeplatna praca > 2) ilosc facetow na roku to bedie od 70-99% - wiec pewnie znajdziesz meza:] ja studiuję na wydziale chemicznym i facetów mamy tu 50%, znalezc meza bedzie trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Politechnika 26.01.06, 00:37 No na Śląskiej jest cięzko. Mój facet zaczął tam informatykę i naprawdę trzeba się bardzo dużo uczyć, jest prawie pewne, że będzie bardzo duży odsiew, bo wielu ludzi po prostu sobie nie radzi np z fizyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 12:07 i tu kolejny bezsens politechniki. na co informatykowi fizyka? fizyka powinna byc wsrod przedmiotów do wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: Politechnika 28.01.06, 16:39 Oni sami nie wiedzą, a na egzamin muszą wkuć jakąś książkę z definicjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Politechnika Śląska to jest to! IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 07.02.06, 18:05 Ja studiuję na w. chemicznym Politechniki Śląskiej. 60% z nas odpadło (teraz już na 4 roku jestem niestety). Co do studiów tutaj-polecam gorąco, ja bym tu mogła studiować całe życie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Politechnika Śląska to jest to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:41 polecam te sama uczelnie i ten sam wydzial ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
btabu Re: Politechnika 26.01.06, 10:26 Duzo tutaj racji w tym watku, tylko jedno male "ale" uwazam ze systematyczna praca, pozwoli na utrzymanie sie na politechnice, a jak ktos sie zabiera 3 dni przed kolem to ciezko mowic o jakis dobrych wynikach. Wiem to wszystkop po sobie i obeserwacji mojej grupy, sa w niej tzw. cnotki, ktore systematycznie pracuja przygotowane na kazde cwiczenia i one zaliczaja, co prawda nie na 5, ale liczy sie zaliczenia. Ja natomiast od skoku do skoku, mialem okres, ze uczylem sie systematycznie, albo siedzialem nonstop cale weekendy, w kazdym badz razie pierwsze kolo z analizy w plecy(heh pierwsze bylo latwiejsze ;)) a drugie bedzie z 75% punktow. W kazdym badz razie w srode mam egzamin:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik.. Re: Politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:53 a ja studiuje na mechanicznym... i zawsze sie ucze dzien przed kołem:D i statystycznie na 10 kolosow 8 zaliczam z jednodniowa nauka.. a z matma to tak zawsze robilem , ze sie ucze dzien przed kołem..i moi kumple tak samo robia i tez zdaja.. to tez zalezy ile np masz kolosow w ciagu semestru.. u mnie bylo np 5,6 na semestr.. a u innych slyszalem , ze robia np 2 lub 3 przez caly semestr wiec automatycznie maja wieksza partie materialu... ale z ta systematyczna nauka to nie przesadzaj.. bo prawde powiedziawszy to caly semestr sie obijamy:D pijemy w akademikachh.. no czasem cos sie uczymy bo kolosy jakies przeciez sa..:) tylko , ze teraz styczen to miesiac dla mnie wyjety z zyciorysu.. na tygodniu chodze prawie codziennie 2,3 w nocy spac... ale da rade przezyc na PL.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik.. Re: Politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 11:02 no ale reasumujac.. to chyba tez tak łatwo nie jest.. bo w sumie u mnie sporo osob odpadlo.. .. w kazdym badz razie na mojej specjalnosci na 1 roku byly 2 grupy teraz jest 1 .. wiec o czyms to swiadczy.. no ale ja sie nigdy systematycznie nie uczylem no i chyba juz nie bede..:) a moi koledzy tez.. a na 2 roku jestesmy.. i mysle ze na 3 tez bedziemy:) a prawda jest taka moim zdaniem , ze jak ktos jest łebski i ma cos w głowie z liceum lub technikum no i chce mu sie uczyc:).. to na 1 roku nie powinien miec problemow z matma ani z fiza.. ja np osobiscie na cwiczeniach z fizyki na 1 roku to spałem i bez zadnej nauki mialem 3,5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HellHax Re: Politechnika IP: *.ghnet.pl 27.01.06, 14:26 to swiadczy ze jestes madry fajny i wogole super...tylko jakos nie chcialbym jezdzic np. windą Twojej konstrukcji w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Politechnika IP: *.opticom.pl 27.01.06, 15:22 a gdyby zamontowal tam dystrybutor z piwem ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HellHax Re: Politechnika IP: *.ghnet.pl 27.01.06, 16:24 to bylbys prawie tak fajny jak czak noris... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3lm4k Re: Politechnika IP: *.opticom.pl 27.01.06, 16:36 ' prawie - robi wielka roznice ' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik... Re: Politechnika do HellHax IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 10:59 hmm to ciekawe to co piszesz , ze nie chcialbys jezdzic np winda moja konstrukcji..:P a mozna spytac dlaczego :>??:P:P:P to cie zmartwie ale PKM mi ida b.dobrze:D:D wiec i moze w przyszlosci bede cos projektowal , wiec uwazaj...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duncan Re: Politechnika IP: 62.93.41.* 27.01.06, 20:31 Na jakiej ty k... uczelni studiujesz ? - 5,6 kół - to norma na 2 tygodnie a nie na semestr !! Ty chyba Politechnike tylko w informatorze widzałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik.. Re: Politechnika do Duncan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 11:00 siema czytaj dobrze te 5,6 kolosow chodzilo mi o matme..:) tyle u nas bylo w ciagu semestru z samej matmy...bo matmy ten watek dotyczyl , wczytaj sie dobrze...:)pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Politechnika do Duncan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 15:55 powiedz mi co to za kolos jesli jest ich 6,7 w semestrze? przeciez to raptem 2 tygodnie nauki, wiec KOLOSalnej ilosci materiału byc nie moze... ja przez cały semestr napisałam łącznie 7 kolosów (mam 3 przedmioty) i 33 kartkowki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Politechnika IP: *.stg.pl 27.01.06, 20:37 Zapraszam do kolejnych wpisów ale na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakrzys Re: Politechnika IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.01.06, 19:59 na polibudzie w krk na budownictwoe pierwszy semestr nie jest tak ciezki ale trzeba sie systematycznie uczyc (zwlaszcza matmy i fizy) zeby do sesji podejsc z zaliczeniem z wszystkich przedmiotow ale nastepne semestry to juz jest totalny odjazd w pizdu nauki i malo godzin snu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kostekk Re: Politechnika 30.01.06, 09:55 Witam, moge prosic jakis kontakt do CIebie (mail, gg..)? Miałbym kilka pytań :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Politechnika IP: *.stg.pl 30.01.06, 09:44 Prosze o kolejne wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama655 Re: Politechnika 30.01.06, 16:16 Politechnika Poznanska wydział Elektryczny Elektronika i Telekomunikacja- studia bardzo trudne. Nie polecam komus kto nie zaprze sie siebie!!! Matma musi byc cool! Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Politechnika IP: *.stg.pl 02.02.06, 20:00 Bardzo proszę o kolejne wpisy. Bardzo mi na tym zależy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 23:21 siema nie da jednoznacznie powiedziec czy jest ciezko..kazdy jest inny ma inne zdolnosci.. jeden chwyta to moment a drugiemu trza X czasu... Ja studiuje AiR no w ciagu semestru to w sumie no da sie przezyc.. ale miesiac przed sesja i sama sesja to okres dla mnie wyjety z zyciorysu...ale cos w tym musi byc ze studia techniczne sa ciezkie.. choc czas na to co trzeba tzn libacje jakies dicho to sie znajdzie..:D ale cos w tym jest bo przeciez sporo osob odpada.. ale ja ci powiem tak..jak jestes w miare dobry z matmy i z fizy i chce ci sie uczyc to sobie poradzisz..:) bo nie ma egzaminu ,ktorego by sie nie zdalo.. jak nie 1 termin to 2:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreciola Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:46 moje zdanie jezeli chodzi o odpadanie duzo ludzi po sesji jest troche inne bo widze co sie u mnie dzieje ja studiuje budownictwo dopiero 1 rok ale tak jak ktos wczesniej napisal to na polibudzie jest latwo sie dostac a gorzej utrzymac,bo jak dostaja sie takie osoby ktore nie znaja podstawowych rzeczy z matmy np pierwiastek z 3 do kwadratu to 3 to no sie nie dziwmy ze mnostwo ludzi odpada po sesji a ludzie robia z tego wielkie halo ze"jezu tyle osob odpadlo jest strasznie ciezko"no ale fakt jak ktos chce sie utrzymac i dokonczyc dzielo ktore zaczal:)to musi sie niezle napracowac! sama teraz jestem w trakcie sesji i wiem ze w tym tygodniu to chyba nie pospie za dlugo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __sunshine__ Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:09 to moze ktos mi cos napisze na temat transportu na PW ?? bardzo prosze o info. to waszym zdaniem ten trudniejszy czy lzejszy jednak kierunek z gory dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halo Re: Politechnika IP: *.ip-p03.gni.pl 04.03.06, 15:38 u mnie na 1 roku maty startowalo 150 osb teraz chodzi juz tylko 100 ;( ...kazdego szkoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Politechnika IP: 81.15.183.* 15.02.06, 10:59 ej a pierwiastek z 3 do kwadratu to ile jest jak nie 3 ???? bo nie czaje tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmw Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:27 bywa ciezko ale mozna si eprzyzwyczaic.ja studjuje w warszawie na architekturze.trzeba pracowac caly semestr ale za to po zaliczeniach sesja to juz pestka.jak sie czlowiek postara to 1 egz i po semstrze.obecnie juz po 9:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechnik. Re: Politechnika IP: *.resetnet.pl 08.02.06, 18:42 ten post to wogole jest do bani.. i ten temat jest beznadziejny..czy na politechnice jest ciezko ( kazdy jest inny , tzn i student i wykladowca 3 nie rowna 3 u roznych prowadzacych... ja studiuje na politechnice.. wlasnie dzis zdalem egzamin z matmy:D dopuszczonych bylo ze 140 az 67 a zdalo ze 20 :D:D ladne halo co nie?? a skwintuje to tak.. studia jak kazde inne.. nie robcie z tego bog wie czego.. po 1 zeby isc na politechnike musi cie to troche interesowac..bo nic na sile.. po 2 jesli ktos nie byl w LO lub technikum ostatnim glabem tzn ma dobre podstawy z matmy i fizy to 1 rok to bedzie dla niego pikus.. ja np u mnie w grupie zauwazylem takie cos ludzie po LO bez problemu zaliczaja matme fize i i maja problemy czasem z kreska..:).. a ci po technikach kreske zaliczaja ale matma i fiza dla nich to wielka przeszkoda.... ale reasumujac nie ma uczelni ktorej nie da sie skonczyc..jak ktos chce to i skonczy PL ,moim zdaniem wszystko jest dla ludzi...:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Politechnika IP: 81.15.183.* 15.02.06, 11:01 eja pierwiastek z 3 do kwadratu to ile jest jak nie 3?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreciola Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:04 chodzilo oto ze ludzie nie wiedza wlasnie ze pierwiastek z 3 do kwadratu to 3 moze zle napisalam stylistycznie :)wybacz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Politechnika IP: *.arreks.com.pl 15.02.06, 13:09 ok bo juz w pewnym momencie zgłupialem :D ej a ty gdzie chodzisz i naco ?? duzo jest słabych osob ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreciola Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 15:40 studiuje budownictwo dopiero pierwszy rok ale widze ze podostawaly sie ludzie ktorzy nie znaja podstawowych rzeczy juz nawet nie chodzi o fizyke ale o matme!!!to byl jeden przyklad chodz bylo ich wiele dlatego faktycznie czasem jest tak ze nie zalezy od nas czy sie utrzymamy czasem wystarczy lekko naprzykrzyc sie profesorowi ale w wiekszosci jest tak ze mnostwo osob odpada poniewaz nie zna podtsawowyc rzeczy a tym samym nie moze isc dalej z materialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zipek Re: Politechnika IP: 213.155.175.* 18.02.06, 17:12 heja ... a ja jestem studenka pierwszego roku ZIP-a na wydziale informatyki:), prawie wszystko zaliczone w pierwszym terminie ..matma bez problemu... o fizyke sie najbardzije balalm ale konce z 4 wyk. i 4+ z cwiczen... reszta podobnie... niestety z informtyki sie nie udalo i czeka mnie popraweczka w marcu ...trzymac kciuki! heh...a tak serio.. to nie planowalm politechniki.. ale teraz nie zaluje.. goraco polecam jezeli ktos sie jeszcze zastanawia nad wyborem uczelni, to politechnika jest dobra decyzja! po pierwsze wystarczy poszukac sobie ogloszen w sprawie pracy...na jakich ludzi jets najwieksze zapotrzebowanie, polibuda bije na leb na szyje uniwerek...humanistow juz jest za duzo w tym kraju (zreszta oni tylko opisuja to co inzynierowie sa w stanie ZBUDOWA!:):) heh a po drugie zawsze przy nazwisku miec tytul mgr inzynier to jets dopiero satysfakcja..i pelne wyksztalcenie!..PoZDROWIENIA!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:19 ja tez jestem na zipie:) tylko ze na mechanicznym :) ten kierunek nie jest takim typowym kier technicznym, no ale wlasnie o to mi chodzilo :) moze pozniej magisterke zrobie na mibm, mo ale zobaczymy. co do pracy to mowi sie dobrze o zipie, no ale zobaczymy za kilka lat, wada jest to ze nie jest specjalista ani w mechanice/informatyce ani w ekonomi.. niby cos tam sie wie, ale inni wiedza wiecej ..pozdrowienka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayol1 Re: Politechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 01:13 Ja jestem na EiT. Na studia poszedlem po liceum i to profilu humanistycznym z poszerzonym j.angielskim:) Zatem moje podloze scisle i techniczne bylo znikome. Jest ciezko, nie ukrywam, tzn trzeba sie uczyc, a niekiedy jest tak, ze pomimo usilnej nauki i tak nie da sie przez cos przebrnac. Dlatego trzeba kombinowac;) Elektronik ze mnie zaden, ale wiem jedno: te studia nauczyly mnie zycia, a szczegolnie radzenia sobie w nim w sytuacjach kiedy juz 'rece opadaja'. Fakt faktem, na politechnice jest mnostwo fatalnych wykladowcow, a im mniej wazny przedmiot to tym bardziej prowadzacy jest chamski i uwala ludzi. Czesto jest tak, ze wyklad z danego przedmiotu jest o jednym, cwiczenia z tego same przedmiotu o drugim, a laborki rowniez z tego samego przedmiotu sa jeszcze na inny temat. Nie wspominajac juz o tym, ze na cwiczeniach i przez caly semestr robi sie jedno a na egzaminie wymagana jest zupelnie inna wiedza - norma. Te studia tak na prawde niczego nie ucza, no moze tylko rozwijaja mozg, ale fachowcow to ja po tym nie widze, chyba, ze ktos hobbystycznie sie tym zajmuje, pozdrawiam wszystkich elektronikow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Politechnika IP: *.arreks.com.pl 19.02.06, 11:45 warto isc na politechnike na kierunek Zarzadzanie i Inżynieria Produkcji?? Chodzi ktos na ten kierunek?? ciezko jest i gdzie po ukonczeniu mozna pracowac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_nr1 Re: Politechnika 19.02.06, 12:13 Moim zdaniem politechnika ogólnie jest trudniejsza od uniwerku, ale zależy dla kogo... Dla ludzi kreatywnych i o umysłach ścisłych to dobry wybór. Na politechnice przezde wszystkim uczę się myśleć logicznie, i co bardzo ważne łączyć wiedzę z różnych przedmiotów, co bardzo ułatwia pracę. W porównaniu ze znajomymy z uniwerku pamięciówy mam mało, natomiast wszystko opiera się na zrozumieniu. Studiuję technologię chemiczną i ze 180 zostało nas ok 80-90 (sesja się jeszcze nie skończyła :)). Ale na mojej polibudzie był konkurs świadectw i łatwo się było dostać, dlatego wynik 100 wykoszonych osób nie jest straszny, bo większość z nich nie miała pojęcia o matmie czy chemii i balowała w akademiku zamiast cokolwiek się pouczyć. Ważną rzeczą jest jeszcze względna systematyczność - tzn trudno ogarnąć rok "wytrzymałości materiałów" w 2-3 dni przed egzaminem, dlatego warto się orientować w temacie cały czas, wtedy wszystko jest o wiele prostsze. Co do wykłądowców (u mnie) kadra jest na wysokim poziomie, co drugi to profesor, magister tylko od angielskiego. Ich podejśćie do studenta jest różne, ale z ich wiedza i doświadczenie w zawodzie ciut rekompensują złe humory :) Odpowiedz Link Zgłoś