IP: *.chello.pl 20.07.07, 14:23
trudny jest ten język? jak oceniacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 14:58
      Nie jest trudny szczególnie (np. w porównaniu do francuskiego to lajt) ale dla
      mnie brzydko brzmi, może dlatego że byłem zmuszony się go uczyć przez 6
      lat.................. <rzyga>
    • Gość: biba Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:22
      Nie jest trudny. Troche problemu moze sprawiac poprawne akcentowanie. Ja uwazam
      ze ten jezyk jest piekny, najspiewniejszy z jezyków slowianskich.
      • Gość: Aga Re: rosyjski IP: *.cnb.com.pl 20.07.07, 18:34
        też uważam, że to piękny język (uwielbiam słuchać tekstów w tym języku) i do
        tego dla nas w miarę prosty do nauczenia się. W liceum nie mogłam się go uczyć
        (dali nam niemiecki, brrr), ale na studiach się udało. :)
        • Gość: pytający Re: rosyjski IP: *.chello.pl 20.07.07, 19:11
          miło słyszeć takie opinie. może też mi się uda jako drugi język dostać rosyjski,
          niemca mam dość...
    • jelena86 Re: rosyjski 20.07.07, 19:09
      Piękny język! Dla Polaków niezbyt trudny, ale ruchomy akcent to faktycznie nie
      lada kłopot. Uważam, że rosyjski brzmi świetnie, ciepło, wywołuje pozytywne
      emocje. Dla mnie jego nauka to przyjemność.
    • rama24 Re: rosyjski 20.07.07, 19:45
      Super jest!Ja bede sie teraz uczyla niem.(musze-jest taki rozkazujacy).A z
      tych,co juz mialam:ang.,obecnie lacina i ruskij jazyk-zdecydowanie ten ostatni!
      • Gość: buffy Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:08
        a jak sobie radzicie z grażdanką? ja się nie mogę przekonać do tych szlaczków :/
    • Gość: gosia Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:40
      Ja baaardzo lubię ten język:) Nie jest wcale tak łatwy jak niektórzy sądzą.
      Trzeba nauczyć się nowego alfabetu, wymowy, akcentów. Niektóre słowa brzmią
      podobnie do polskich, ale to jest pułapka, gdyż często znaczą coś zupełnie
      innego:) Z pewnością w porównaniu z chińskim, czy nawet francuskim dla Polaków
      mimo wszystko jest relatywnie łatwy do opanowania. Dla mnie przede wszystkim
      jest przyjemny do nauki.
      • Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:20
        To chyba tylko ja nie trawie tego języka? Dla mnie brzmi tak mało dostojnie, w
        porównaniu np. z elegancką łaciną to taki szarak ten rosyjski. Ale co kto lubi,
        na szczęście nie jest trudny dla Polaków
    • Gość: Ana Re: rosyjski IP: *.chello.pl 20.07.07, 23:25
      Fuj, a kysz! Po 8 latach przymusowej nauki ruskiego na sam dżwięk tego języka
      robi mi się niedobrze. Straszny jest, dla mnie taki bazarowy :/ (ale co kto
      lubi). Nie to, co szwedzki, angielski, piękne języki. A norweski, poezja :)
      • Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:43
        > Fuj, a kysz! Po 8 latach przymusowej nauki ruskiego na sam dżwięk tego języka
        > robi mi się niedobrze. Straszny jest, dla mnie taki bazarowy :/ (ale co kto
        > lubi). Nie to, co szwedzki, angielski, piękne języki. A norweski, poezja :)

Oooo, skandynawskie to dopiero języki i zgadzam sie (brakowało mi tego słowa) że
        ruski jest bazarowy ;)
    • Gość: wschód Re: rosyjski IP: *.euro-net.pl 21.07.07, 01:34
      Ja mieszkam przy niewłaściwej granicy. Z rosyjskiego mam wszystkie możliwe
      certyfikaty, ale do niczego mi się nie przydają.
    • Gość: XYZ Bardzo łatwy! :) IP: *.eranet.pl 21.07.07, 13:52
      Jak dla mnie, bardzo łatwy, rozumiem wszystko, co przeczytam czy usłyszę, także
      nie znając znaczenia każdego słowa - po prostu da się bardzo łatwo wyciągać
      wnioski co do ogólnego sensu tekstu. Nigdy nie miałam talentu do angielskiego,
      nie rozumiem, gdy ktoś mówi po angielsku - słowa zlewają mi się w jedno. W
      rosyjskim każde słówko jest wyraźnie wyakcentowane i łatwe do odróżnienia.

A maturę oczywiście zdawałam z rosyjskiego - próbną na 94%, prawdziwą na 90 :)
      podobno najlepszy wynik W HISTORII MOJEJ SZKOŁY :)
      • Gość: Dugo Re: Bardzo łatwy! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 14:20
        To chyba nie chodziłaś do szkoły io najwyższych lotach. Moja szkoła to taka
        troche średniawa ale 90% to na nikim wrażenia nie robi, chociaż przyznać trzeba
        wynik bardzo dobry.
      • Gość: gosia Re: Bardzo łatwy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:10
        Najlepszy w historii szkoły? To chyba trudno ocenić, bo nowa matura jest
        dopiero od niedawna, a nową i starą trudno porównywać. Tzn. moim zdaniem nowa
        znacznie łatwiejsza. Ja też zdecydowanie wolę uczyć się rosyjskiego, niż
        angielskiego:)Niemniej jednak uważam, że przykonanie o łatwości tego języka
        jest trochę fałszywe, a wynika m.in. z tego, że Polacy naprawdę słabo znają
        rosyjski, choć wydaje im się, że jest inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka