Gość: pytający IP: *.chello.pl 20.07.07, 14:23 trudny jest ten język? jak oceniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 14:58 Nie jest trudny szczególnie (np. w porównaniu do francuskiego to lajt) ale dla mnie brzydko brzmi, może dlatego że byłem zmuszony się go uczyć przez 6 lat.................. <rzyga> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biba Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:22 Nie jest trudny. Troche problemu moze sprawiac poprawne akcentowanie. Ja uwazam ze ten jezyk jest piekny, najspiewniejszy z jezyków slowianskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: rosyjski IP: *.cnb.com.pl 20.07.07, 18:34 też uważam, że to piękny język (uwielbiam słuchać tekstów w tym języku) i do tego dla nas w miarę prosty do nauczenia się. W liceum nie mogłam się go uczyć (dali nam niemiecki, brrr), ale na studiach się udało. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: rosyjski IP: *.chello.pl 20.07.07, 19:11 miło słyszeć takie opinie. może też mi się uda jako drugi język dostać rosyjski, niemca mam dość... Odpowiedz Link Zgłoś
jelena86 Re: rosyjski 20.07.07, 19:09 Piękny język! Dla Polaków niezbyt trudny, ale ruchomy akcent to faktycznie nie lada kłopot. Uważam, że rosyjski brzmi świetnie, ciepło, wywołuje pozytywne emocje. Dla mnie jego nauka to przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
rama24 Re: rosyjski 20.07.07, 19:45 Super jest!Ja bede sie teraz uczyla niem.(musze-jest taki rozkazujacy).A z tych,co juz mialam:ang.,obecnie lacina i ruskij jazyk-zdecydowanie ten ostatni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buffy Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:08 a jak sobie radzicie z grażdanką? ja się nie mogę przekonać do tych szlaczków :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: rosyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 22:40 Ja baaardzo lubię ten język:) Nie jest wcale tak łatwy jak niektórzy sądzą. Trzeba nauczyć się nowego alfabetu, wymowy, akcentów. Niektóre słowa brzmią podobnie do polskich, ale to jest pułapka, gdyż często znaczą coś zupełnie innego:) Z pewnością w porównaniu z chińskim, czy nawet francuskim dla Polaków mimo wszystko jest relatywnie łatwy do opanowania. Dla mnie przede wszystkim jest przyjemny do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:20 To chyba tylko ja nie trawie tego języka? Dla mnie brzmi tak mało dostojnie, w porównaniu np. z elegancką łaciną to taki szarak ten rosyjski. Ale co kto lubi, na szczęście nie jest trudny dla Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: rosyjski IP: *.chello.pl 20.07.07, 23:25 Fuj, a kysz! Po 8 latach przymusowej nauki ruskiego na sam dżwięk tego języka robi mi się niedobrze. Straszny jest, dla mnie taki bazarowy :/ (ale co kto lubi). Nie to, co szwedzki, angielski, piękne języki. A norweski, poezja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: rosyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:43 > Fuj, a kysz! Po 8 latach przymusowej nauki ruskiego na sam dżwięk tego języka > robi mi się niedobrze. Straszny jest, dla mnie taki bazarowy :/ (ale co kto > lubi). Nie to, co szwedzki, angielski, piękne języki. A norweski, poezja :) Oooo, skandynawskie to dopiero języki i zgadzam sie (brakowało mi tego słowa) że ruski jest bazarowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wschód Re: rosyjski IP: *.euro-net.pl 21.07.07, 01:34 Ja mieszkam przy niewłaściwej granicy. Z rosyjskiego mam wszystkie możliwe certyfikaty, ale do niczego mi się nie przydają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Bardzo łatwy! :) IP: *.eranet.pl 21.07.07, 13:52 Jak dla mnie, bardzo łatwy, rozumiem wszystko, co przeczytam czy usłyszę, także nie znając znaczenia każdego słowa - po prostu da się bardzo łatwo wyciągać wnioski co do ogólnego sensu tekstu. Nigdy nie miałam talentu do angielskiego, nie rozumiem, gdy ktoś mówi po angielsku - słowa zlewają mi się w jedno. W rosyjskim każde słówko jest wyraźnie wyakcentowane i łatwe do odróżnienia. A maturę oczywiście zdawałam z rosyjskiego - próbną na 94%, prawdziwą na 90 :) podobno najlepszy wynik W HISTORII MOJEJ SZKOŁY :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Bardzo łatwy! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 14:20 To chyba nie chodziłaś do szkoły io najwyższych lotach. Moja szkoła to taka troche średniawa ale 90% to na nikim wrażenia nie robi, chociaż przyznać trzeba wynik bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Bardzo łatwy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:10 Najlepszy w historii szkoły? To chyba trudno ocenić, bo nowa matura jest dopiero od niedawna, a nową i starą trudno porównywać. Tzn. moim zdaniem nowa znacznie łatwiejsza. Ja też zdecydowanie wolę uczyć się rosyjskiego, niż angielskiego:)Niemniej jednak uważam, że przykonanie o łatwości tego języka jest trochę fałszywe, a wynika m.in. z tego, że Polacy naprawdę słabo znają rosyjski, choć wydaje im się, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś