Dodaj do ulubionych

matematyka finansowa

IP: *.gprs.plus.pl 12.03.08, 22:10
mam pytanie: czy studiuje ktoś coś takiego jak matematyka finansowa ?
słyszałem trochę o tym ale kierunku takiego nie znalazłem jedynie
specjalizacje. lubie matme i nie mam z nią problemów ale chciałbym się
zajmować czymś związanym z finansami, gospodarką.. dzięki za wszelkie rady i
opinie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: matematyka finansowa IP: *.astral.lodz.pl 13.03.08, 00:16
      moze ekonometria?
    • Gość: M. Re: matematyka finansowa IP: *.ksi-system.net 13.03.08, 09:23
      Bo to nie jest osobny kierunek, a jedynie specjalizacja w matematyce. W finansach korzysta się tu z zaawansowanych metod statystyki, prawdopodobieństwa, procesów stochastycznych i równań różniczkowych. I nie wystarczy 'lubię matmę', ta matma z liceum niewiele ma wspólnego z tą matmą. Dlatego matemattyka finansowa to część studiów matematycznych, nie osobny kierunek.

Poczytaj troche na temat instrumentów pochodnych, np znajdź w internecie wzór Blacka-Scholesa na cene opcji europejskiej i jego wyprowadzenie i będziesz wiedział więcej ;) to całkiem inna sprawa niż ekonometria czy tam inne finanse, radzę się zastanowić. A jak jesteś zdolny to dwa kierunki, tak modne teraz ;)
      • Gość: gosc Re: matematyka finansowa IP: *.bstnma.east.verizon.net 13.03.08, 13:34
        Na UW masz nawet cos taiego jak jednoczesne studia matematyczno-
        ekonomiczne. Wejdz na forum UW i postaraj sie skontaktowac ze
        studentami.
      • Gość: o.k Re: matematyka finansowa IP: *.tczew.net.pl 21.04.08, 15:40
        zgadzam sie z poprzednikiem. tylko moze te zagadnienia, które podało to nieco
        wyższa półka i raczej nie będziesz wiedzieć o co chodzi. Ja jestem na piątym
        roku powyższej specjalności i w sumie to jest to dosc trudny kierunek, ale jeśli
        lubisz rachunek prawdopodobieństwa ( chociaż ten szkolny to są pierwsze zajęcia
        na matmie ;) ) i lubisz wyzwania to moze powinienes sprobowac. a ze finansowa
        to w sumie z finansami malo ma wspolnego w takim ogolnym pojeciu. A zawsze mozna
        zrobic jakas podyplomowke czy tez studiowac a drugim keirunku
        • Gość: mat Re: matematyka finansowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.08, 00:28
          moge wiedziec na jakiej jestes uczelni ? i czy robi sie jakies praktyki ? w
          szkole czy gdzie ? i jakie widzisz perspektywy dla siebie po tym kierunku ?
          gdzie praca ? jak płatna ? zalezy mi na odp. bo w tym roku zdaje mature... o
          dzyzyz za kilka dni juz i własnie sie zastanawiam nad matmą finansową na PWr
          albo ewentualnie UWr lub UAM'ie, choć bardziej skłaniam sie nad PWr. ( i takie
          pytanie - ile było ludzi u Ciebie na 1szym roku, ile zostało teraz ? )
          • Gość: Barry Re: matematyka finansowa IP: *.punkt.pl 03.05.08, 20:19
            Matematyka finansowa - Uniwersytet Opolski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka