Dodaj do ulubionych

SWPS - warszawa

IP: *.jaskom.pl 15.03.08, 11:13
Witam.
szukam informacji z pierwszej ręki (chodziaz niekoniecznie) na temat
tej czelni. czy ktos tam studiuje? czy warto? jakich kieronkow nie
warto studiowac na tej uczelni? ile kosztuja czesne? (nigdzie nie
znalazlem tej informacji). jak wyglada zycie w warszawie?
a moze ktos wybiera się na te uczlnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Student Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:37
      Czesne 4000 zł za semestr o ile nie podskoczyło ostatnio. Generalnie jeśli tylko masz taką opcje to lepiej wybrać państwową uczelnię (szczególnie jeśli nie zamierzasz studiować psychologii). Mają bardzo dobrą kadrę z przedmiotów psychologicznych, inne kierunki niekoniecznie. Minusem jest to, że coraz gorzej jest ta szkoła oceniana przez pracodawców. Wypuszcza bowiem 1000 psychogów rocznie, którzy reprezentują bardzo żróżnicowany poziom i niestety część z nich właśnie bardzo psuje opinie tej uczelni.
      Ogólnie plusy i minusy równoważą się jeśli by porównać UW i SWPS (mówię tu konkretnie o psychologii), z tym, że za SWPS trzeba słono płacić.
      • Gość: adus89 Re: SWPS - warszawa IP: *.jaskom.pl 16.03.08, 11:10
        a studiujesz na tej uczelni? jesli tak to zalujesz swojego wyboru?
        tak to prawda ze uczelnia wypuszcza 1000 psychologow rocznie. to b.
        duzo... no ale chyba Ci najlepsi nie maja problemu ze znalezieniem
        pracy? hm?
        • Gość: trelka Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:10
          ja studiowałam na swps-ie 1 rok psychologii pozniej przeniosłam sie na
          politologie tez w swps. jesli chodzi o psychologie to na tym kierunku jest
          lansss i nie tylko ja tak twierdze i ogolnie panuje atmosfera każdy sobie. jesli
          chodzi o wykładowców na psychologii to sa spoko, mozna sie dogadac itd. na
          psycho zaliczenia sa głownie testowe nie wiem czy to dobrze czy zle w kazdym
          razie mniej stresujaco niz na ustnych odpowiedziach ale z drugiej strony nie
          trzeba tak kuc bo wiadomo zawsze cos sie ustrzeli.
          ja teraz jestem na politologii w swps i jest ok, jedyna niedogodnosc to to ze
          jak dotad co roku zmieniali plany studiow. wykładowcy sa z uczelni panstwowych
          głownie UW, zaliczenia sa rózne ustne, pisemne, testowe. i na wydziale
          humanistycznym do ktorego nalezy politologia jest super dzikanat, serio mozna
          wszystko zalatwic i to bez nerwów a wiem co pisze bo mialam nie małe
          zamieszanie z moim planem zajec itd.
          hmm co do 1000 wypuszczanych psychologów to niektorzy chyba przez pomyłke poszli
          na psycho albo dlatego bo to fajnie brzmi.
        • Gość: Student Re: SWPS - warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.08, 23:25
          Tak studiuje ;) Generalnie nie żałuje, ale na pewno jakbym się dostał na państwową to bym się nie wahał.
          Co do pracy, to wśród tego 1000 trzeba się jakoś wyróżnić, więc trzeba więcej pracować niż przeciętna na tej uczelni.
          Ogólnie ciężko nie zaliczyć poszczególnych przedmiotów, co wiąże się z tym, że nawet jak ktoś ma tak na prawdę w nosie to wszystko to dobrnie do magisterki ( i niestety jest calkiem sporo takich osób ). Później pracodawcy nacinają się na takich ludzi i wyrabiają sobie zdanie o uczelni.
          • Gość: trelka Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 23:36
            ee ja jak na razie spotykam sie dobrymi opiniami na temat SWPS-u. Moj lekarz
            mowi że to dobra uczelnia:-)
            a teraz nie bedzie licenjatów (przynajmniej na 1 kierunku) ...ciekawe czy uda im
            sie to wprowadzic.
            • Gość: Student Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 20:34
              Nie wiem co Twój lekarz może wiedzieć o tej uczelni, a w każdym razie jako student wydaje mi się, że posiadam wiedzę pewniejszą ;)
              Studiów licencjackich z psychologii nie ma ani w SWPSie ani na żadnej innej uczelni. Jest to odgórny wymóg ministerstwa i tak takie kierunki jak prawo, medycyna i między innymi psychologia nie są prowadzone w systemie bolońskim. Poza tym wszystkie inne kierunki muszą być prowadzone w systemie dwu stopniowym.
              • Gość: trelka Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:10
                wyobraź sobie że ja też studiuje na swps-ie i studiowałam na wydziale
                psychologii wiec wiem jak jest.
                różne opinie chodzą o tej szkole wiec każdy COŚ moze wiedziec.
                pewnie nie wiesz ale na swps sa też inne kierunki niz psychologia i wcaje nie
                gorsze.

> wszystkie inne kierunki muszą być prowadzone w systemie dwu stopniowym.

co ma piernik do wiatraka? owszem jest system dwu stopniowy ale po 3 latach
                studiowania np kulturoznawstwa nie będzie pisania prac licencjackich tylko
                bedzie sprawdzana wiedza, i to jest w planach.
                • Gość: Tawananna* Re: SWPS - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:32
                  Napisałaś "teraz nie będzie licencjatów", a nie "teraz nie będzie prac
                  licencjackich", więc nic dziwnego, że zostałaś tak zrozumiana.

Wracając do tematu, słyszałam sporo pozytywnych opinii na temat SWPS. Fakt, że
                  zwykle dotyczyły psychologii, i raczej nie zdecydowałabym się tam na inne studia
                  (ew. porównałabym najpierw z ofertą innych uczelni). Natomiast na psychologię -
                  jak najbardziej, zwłaszcza gdybym nie dostała się/nie mogła iść na dzienne
                  państwowe (bo jednak czesne wysoookie).
                  • Gość: Gdanszczanin Re: SWPS - warszawa IP: *.jaskom.pl 01.04.08, 14:29
                    ja sie wybieram tam.. ale tez szukam informacji.. ! kto jeszcze dam
                    idzie dawac kontakty.. złączmy się. :D
                    • Gość: A, Re: SWPS - warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.08, 18:58
                      tez mam zamiar pojsc na te studia, myslalam rowniez o UW, ale tam mnie nie
                      przyjmą, trzeba miec ok.90% zdaną maturę. Zawsze chcialam sie uczyc na SWPS,
                      slyszalam,ze to bardzo dobra uczelnia, wyklada na niej wiekszosc profesorów z
                      UW, jeden minus to kasa...
                      ale czego sie nie robi dla zrealizowania marzen...
                      :)
                      • Gość: Adrriaan Re: SWPS - warszawa IP: *.jaskom.pl 07.04.08, 21:12
                        moje gg 7406600. pisac kto sie tam wybieraa.. xD
                  • Gość: Gagatek Re: SWPS - warszawa IP: *.gprs.plus.pl 06.05.08, 16:50
                    Witajcie:) ja tez wybieram sie na psychologie w SWPSie ....poszukuje osob, ktore
                    chcialyby wynajac razem mieszkanie... dodam, ze nie jestem swiezo upieczona
                    maturzystka, mam juz 22 lata...jesli ktos bylby zainteresowany, czekem pod nr
                    gg: 10399361
                    • rosiek89 Re: SWPS - warszawa 14.05.08, 12:22
                      moim marzeniem również jest dostanie się na SWPS ale mam problem...czy zdjac mature (niestety) tylko na poziomie podstawowym z polaka anglika i wosu mam jakie kolwiek szanse żeby się tam dostać??
    • Gość: Pmlymosz@aol.com Re: SWPS - warszawa IP: *.dab.02.net 16.09.15, 14:34
      Oferuje pomoc w opracowaniu pytan magisterskich na kierunku Psychologia.
      Skontaktuj sie ze mna a w przeciagu paru dni beda gotowe. pmlymosz@aol.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka