Dodaj do ulubionych

szkoly prywatne

IP: *.walecznych.net 20.05.08, 18:48
czy na tych smiesznych 'uczelniach' mozna studiowac wszystkie kierunki dostepne na panstwowych? czy sa takie wydzialy ktorych nigdy nie prowadza ze wzgledu na koszty np biotechnologia chemia ? zastanawiam sie nad wyborem kierunku ktory jest wylacznie dostepny na panstwowych bo mowiac szczerze slabo mi sie robi gdy sobie pomysle ze po nauce w lo i 5 latach na uczelni bede miala to samo wyksztalcenie co osoba ktora 'studiowala' w wyzszej szkole tanca i pogody. zeby chociaz dostac sie na panstwowa trzeba zdac dobrze mature a na prywatnych biora jak leci byle placic na czas..
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: szkoly prywatne IP: *.infinity.net.pl 20.05.08, 20:29
      jesteś głupia jak but
      • Gość: omaxi200 Re: szkoly prywatne IP: *.infinity.net.pl 20.05.08, 20:31
        a w USA to też mają uczelnie państwowe?
        • Gość: Kasia Re: szkoly prywatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 20:35
          Ja też chciałam studiować w USA na państwowej, ktoś coś wie?
          • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:13
            tak, kosztuje srednio 10.000 za rok.

nic za frajer.

> Ja też chciałam studiować w USA na państwowej, ktoś coś wie?
        • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 12:52
          Oczywiscie ze maja-uniwersytety stanowe. Nie porownuj USA do Polski,
          bo w USA za dobry uniwerek placi sie kupe kasy-a nie tak jak w
          Polsce, 1000 pln za semestr.
          Malo sie placi malo mozna wymagac-proste
        • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:13

> a w USA to też mają uczelnie państwowe?

oczywiscie.
    • Gość: mózg Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:00
      > czy na tych smiesznych 'uczelniach' mozna studiowac wszystkie
      kierunki dostepne
      > na panstwowych?

Nie, nie wszystkie.
    • Gość: W. Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:03
      sama jesteś śmieszna :)
    • margueri3 Re: szkoly prywatne 20.05.08, 22:49
      >>>czy na tych smiesznych 'uczelniach'

Powiadasz smieszne uczelnie???Dobre!Sa pseudo szkolki wyzsze,sa tez
      uczelnie prywatne,na wyzszym poziomie,niz nie jedna politechnika czy
      uniwerek.

>>>na uczelni bede miala to samo wykszta
      > lcenie co osoba ktora 'studiowala' w wyzszej szkole tanca i
      pogody. zeby chocia
      > z dostac sie na panstwowa trzeba zdac dobrze mature a na
      prywatnych biora jak l
      > eci byle placic na czas..

Nie chcialabys trafic na uczelnia,na ktorej jest wyzszy poziom,niz
      na panstwowych uczelniach.Tych tak zachwalanych.
      Wyobraz sobie,ze na priv nie biora kazdego,tez maja wymagania nie
      tylko na grubosc portfela,ale tez wymagaja wiedzy.

Bronie szkol prywatnych,gdyz sama tam studiuje.Sa priv
      uczelnie,pseudo uczelnie sa tez na wysokim miedzynarodowym poziomie!
      Gdzie nie liczy sie tylko zasobnosc portfela,ale przede wszystkim to
      co masz w glowie.
      • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 12:53
        Podaj przyklady takich uczelni na miedzynarodowym poziomie. Jesli
        studiujesz na takiej uczelni to sie nie dziwie ze ich bronisz, bo
        przeciez nie powiesz ze uczelnia jest do bani i studiuja tam same
        tumany.
        • Gość: marajka Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 22:45
          Szkoła w Nowym Sączu. Nie pamiętam nazwy dokladnej, ale jak ktoś ją
          skończy pracę znajdzie.
          • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 22:49
            Ale to jest szkola o miedzynarodowej renomie? Bo o takie pytalem.
            • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:16
              Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ale w Polsce prywatne uczelnie nie maja tak
              dlugiej historii jak w USA (np)... wiec dopiero sie tworza.

Za to poziomem przewyzszaja (oczywiscie tylko nieliczne) wiele kierunkow na
              uniwerkach panstwowych..o atmosferze i jakkosc studiowania nie wspominajac.

> Ale to jest szkola o miedzynarodowej renomie? Bo o takie pytalem.
      • Gość: malka Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 22:59
        Zgadzam się w 100%. Może jak zaczęły powstawać prywatne uczelnie, przyjmowali
        każdego, żeby zarobić, ale w tej chwili, kiedy jest ogromna konkurencja, ważny
        stał się poziom. Ja np jestem na prawie w Łazarskim i z tego, co gadałam ze
        znajomymi z UW - jedyne czym różni się moja uczelnia to to, że nie jest taką
        fabryką jak UW i można w niej cokolwiek załatwić :) Tak więc trzeba pamiętać, że
        w przypadku prywatnych też jest różnica między uczelnią a Uczelnią :)
        • Gość: prawda Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 23:53
          To prawda. Mój facet studiował na Łazarskim i też był bardzo zadowolony. Tak mu
          się spodobało studiowanie, że ostatnio zaczął o MBA nawet przebąkiwać. Też na
          Łazarskim oczywiście :)
    • Gość: :):) Wybrałam prywatną IP: *.zamosc.mm.pl 21.05.08, 09:11
      Szkołę prywatną stać na wykupienie sobie lepszej kadry profesorów,
      lekarzy czy innych specjalistów, takim profesorom czy lekarzom
      lepiej sie pracuje na prywatnych bo mają z tego lepsyz i wiekszy
      przychód więc są bardziej zadowoleni. Szkołę prywatną stać na
      zakupienie lepszych budnynków wyposażenie w nowoczesny sprzęt sal
      czy zakupienie innych nie zbędnych środków. Moja prywatna uczelnia
      ma własne uczelniane centrum rehabilitacji gdzie przyjmujemy
      pacjentów i kształcimy studentów od strony praktycznej także.
      Jestem zadowolona że wybrałam uczelnie prywatną i wiem że nie
      pożałuje tego, bo owidze jak absolwenci mojej uczelni są ustanieni
      zarobkowo i życiowo! Cieszę się że mam możliwość studiowania i
      opałcanie czesnego, na co nie każdy moze sobie pozwolić. Warto jest
      inwestować w swoją wiedzę, pod każdym względem.
      Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: studentka APS-u Re: Wybrałam prywatną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:34
        nikt mnie nigdy nie przekona,że uczelnie prywatne są lepsze od
        prywatnych, jakby tak było to czemu nie mozna studiować medycyny
        prywatnie??
        • Gość: studentka APS-u Re: Wybrałam prywatną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:35
          miało być od państwowych oczywiście, błąd
          • Gość: Kasia Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 09:38
            Jak to nie?

Najlepsze uczelnie medyczne na świecie są prywatne. W rankingach NIE
            MA ŻADNEJ liczącej sie uczelni państwowej.
            • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 12:56
              Mowimy o Polsce.
              • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:20
                > Mowimy o Polsce.

no wiesz 50 lat komuny zrobilo swoje-..

przypomniej sobie chocby obsluge klinta w instytucjach panstwowych i w prywatnych...
        • Gość: laikk Re: Wybrałam prywatną IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.08, 09:49
          ręce opadają jak się czyta takie wpisy
          one tylko świadczą o braku wyczucia specyfiki polskiego szkolnictwa wyższego -
          głos zabierają na tym forum totalni ignoranci, którzy kreują się na znawców

przecież to niema nic wspólnego z niższym poziomem na tej czy innej uczelni, to
          kwestia kosztów i opłacalności

napiszę tylko tyle: studia medyczne są niebywale kosztowne... za miesiąc trzeba
          by było zapłacić taką sumę, że mało kogo byłoby stać (a tym samym uczelnie
          poszłyby z torbami)
          uczelnie państwowe DOSTAJĄ pieniądze z budżetu więc mają studentów

gdyby uczelnie prywatne dostały pieniądze na kształcenie przyszłych lekarzy
          zaraz by powstały prywatne uczelnie medyczne

w sumie pieniądze z budżetu powinny trafiać do uczelni, które dobrze uczą i nie
          ważne czy są państwowe czy prywatne
          • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:21

no trafily..do ojca rydzyka:)))

> w sumie pieniądze z budżetu powinny trafiać do uczelni, które dobrze uczą i nie
            > ważne czy są państwowe czy prywatne
        • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:19
          tylko krowa nie zmienia zdania.

ja studiowalem w prywtnej i na UW... UW ma renowe..ale poziom denny przynajmniej
          wielu kierunkow.
          Na prywatnej nauczylem sie wielu rzeczy, o ktorych na UW nawet nie wspomniano..
          chocby to jak sie sprzedac pracodawcy..jak zaprezentowac to co potrafisz itd. Na
          UW poszedlem glownei po papier z UW:)))

> nikt mnie nigdy nie przekona,że uczelnie prywatne są lepsze od
          > prywatnych, jakby tak było to czemu nie mozna studiować medycyny
          > prywatnie??
      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 12:56
        Ktora uczelnia prywatna techniczna ma najnowoczesniejsze
        laboratoria? Widze ze w tym watku tworzy sie kolko wzajemnej
        adoracji-prywaciarzy. Dobre.
        • Gość: prawda Re: Wybrałam prywatną IP: *.net 21.05.08, 14:39
          inż_mech jesteś tak żałosny, że aż śmieszny...
          Całe dnie siedzi na forum a praca to kiedys niby??
          Człowieku jesteś nikim...
          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 14:50
            A co Cie obchodzi moja praca? Skad wiesz ze jestem nikim? Doskonale
            rozumiem ze prawda w oczy kole ale zeby nazywac mnie zalosnym?
            Chociaz moze z Twoich ust to komplement.
          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 15:01
            Powiedz kontrargument a nie nazywasz mnie zalosnym. Pewnie jestes
            jednym ze studentow tych "szkol o miedzynarodowej renomie".
            • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 21.05.08, 17:07
              Co masz do uczelni prywatnych,a tym bardziej do tych
              miedzynarodowych???Moesz mi inteligentnie wytlumaczyc w czym
              uczelnie priv sa gorsze wg ciebie od panstwowych???
              • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 17:08
                No moge wytlumaczyc-ale najpierw mi powiedz co to sa uczelnie
                miedzynarodowe? Bo nie bardzo wiem.
                • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 21.05.08, 18:20
                  Sa uczelnie miedzynarodowe.Np uczelnia z kraju X zaklada filie
                  swojej szkoly,np w Pl,sprowadza wykladowcow,dr ze swojej
                  macierzystej uczelni.
                  Troszke nie jasno napisalam,ale mam nadzieje,ze wiadomo o co chodzi.
                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 18:51
                    Mozesz podac przyklad takiej uczelni? Bo ja takowej nie znam.
                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 18:53
                    Zreszta czy taka uczelnia nazywa sie miedzynarodowa? Czy w nazwie ma
                    wyraz "miedzynarodowa" ktory ma rzekomo podniesc prestiz takiej
                    szkolki?
                    • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 21.05.08, 20:41
                      Szkola nie musi miec w nazwie slowa "miedzynarodowa",aby taka byc!Sa
                      tez szkoly,ktore posiadaja to w nazwie.
                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:43
                        No to podaj przyklad takiej szkoly, bo ja o zadnej nie slyszalem.
                        Narazie to nic konkretnego nie powiedzialas
                        • Gość: michal_powolny12 Re: Wybrałam prywatną IP: *.iwacom.net.pl 21.05.08, 23:39
                          WSB-NLU w Nowym Sączu (www.wsb-nlu.edu.pl)
                          WSPiZ im.Koźmińskiego (www.kozminski.edu.pl, jedemn z jego ośrodków
                          TIGER zwarł umowy o współpracę z wieloma ośrodkami badań
                          makroekonomicznych w świecie, www.tiger.edu.pl).
                          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 23:47
                            No i co z tego? To ze zawarl umowe na wspolprace to niczego nie
                            dowodzi. Dziwne by bylo jakby nie wspolpracowali-to by swiadczylo o
                            calkowitej zasciankowosci tych uczelni.
                            • Gość: Janka Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 10:43
                              Wharton - jedna z najlepszych szkół biznesowych z Filadelfii ma
                              swoje oddziały w San Francisco oraz w Singapurze. Kształci także
                              (podwójny dyplom) we Francji (INSEAD) oraz Hiszpanii (IESE).
                              • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 12:31
                                No i co z tego? Ja pytalem o takie uczelnie w Polsce a nie we
                                Francji.
                                • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 13:07
                                  A ten uniwerek z którego piszesz (jak się mopuje?) to kto miby
                                  założył?
                                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 13:11
                                    Wyraz sie jasniej bo nie rozumiem. Uniwerek z ktorego pisze zostal
                                    zalozony jako baza wojskowa RAFu (czyli zostal zalozony przez
                                    panstwo brytyjskie)-lepiej?
                                    • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 13:30
                                      Raczej NA miejscu gdzie BYŁA baza.
                                      Założycielami były trzy osoby fizyczne a nie rząd. Poczytaj historię
                                      i poducz się angielskiego bo masz z tym kłopoty
                                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 13:35
                                        A skad baranku wiesz ze mam klopoty? Sprawdziles historie mojego
                                        uniwersytetu bo nie sadze zebys ja znal? Zalosny jestes. Moze
                                        popiszesz sie swoja znajomoscia angielskiego? A moze google
                                        translator ci pomogl?
                                        Nie masz nic do powiedzenia to nie mow-bo tekstow o tym z czym mam
                                        klopoty to czytam codziennie kilka, kilka dennych wypowiedzi.
                                        • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:00
                                          No to napisz osiołku jaki nadzór nad tym uniwerkiem ma państwo? I
                                          kto nią zarządza?

Sama szkółka jest niezła ale śmieszy mnie iż tylko 14% kasy ma od
                                          rządu a ktoś próbuje wmówić iż jest to szkoła państwowa.

Byś się znów nie zaplątał cytuję ze strony:
                                          "A significant amount of our funding comes from research and
                                          consultancy, with only 14% from central government."
                                          • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:01
                                            I do tego połowa studentów nie jest z UK.
                                            • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 14:11
                                              Finansowanie jak widzisz z budzetu jest, male bo male ale nie mozna
                                              powiedziec ze jest calkowicie prywatna. Wiesz dlaczego moga sobie
                                              pozwolic na tak niski procent finansowania z budzetu-bo maja bardzo
                                              scisla wspolprace z przemyslem, wojskiem. Maja bardzo drogi kurs MBA
                                              stad jest kasa. Jesli tak bronisz szkolek prywatnych to pokaz mi w
                                              Polsce techniczna szkole prywatna (nie calkowicie informatyczna) na
                                              takim poziomie? Nie ma takiej.
                                              Co z tego ze polowa studentow jest z po za UK. A wiesz ile placa
                                              studenci z poza EU? Duzo. Stad jest kasa.
                                              I nie porownuj szkol prywatnych zagranicznych z polskimi bo to jest
                                              bez sensu. Jak rozmawiamy o prywatnych w Polsce to o takich
                                              rozmawiajmy.
                                              To oczywiste ze najlepsze szkoly na swiecie sa prywatne-ale co to
                                              wnosi do dyskusji-nic.
                                              "Osiolku"
                                              • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:23
                                                W Polsce nie ma ŻADNEJ uczelni którą można porównać z Cranfield. Nie
                                                ma ŻADNEJ która jest nawet w lidze niżej.

Zatem twierdzisz iż najlepsze polskie szkoły państwowe wliczając w
                                                to UW, UJ, SGH, PW itp są kiepskie? Bo nie mają szans z Cranfield?

Zatem obojętne czy państwowe czy prywatne są tak samo kiepskie i nie
                                                ma sensu się nimi zajmować?

Czyli konkluzja iż Polska daje goni Bangladesz jest nadal prawdziwa?
                                                • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 14:29
                                                  Oczywiscie tego nie powiedzialem, wyciagasz bledne wnioski. W Polsce
                                                  jest wiele bardzo dobrych uczelni (uwazam ze czolowe politechniki
                                                  ksztalca lepiej nawet niz Cranfield-nie jestem zakochany w tej
                                                  uczelni i nie bede jej bronic za wszelka cene-jak juz wspomnialem,
                                                  bardzo cenna cecha tej uczelni jest rozbudowana wspolpraca z
                                                  przemyslem).
                                                  Chodzi mi tylko ze ludzie przeceniaja (tak mi sie wydaje) jakosc
                                                  ksztalcenia w prywatnych uczelniach w Polsce (poza wyjatkami takimi
                                                  jak np: Kozminski, Japonska Szkola "komputerowa" w wawie). Nie
                                                  twierdze ze one sa slabe, sledze rankingi i rowniez wsrod
                                                  pracodawcow maja dobra opinie-a to chyba jest najwazniejsze. Ale
                                                  chyba zgodzisz sie ze mna ze zdecydowana wiekszosc takich szkolek
                                                  nie prezentuje wysokiego poziomu.
                                                  Zauwaz wlasnie ze w Polsce nie ma dobrych (tak naprawde zadnych)
                                                  technicznych szkol prywatnych, jak myslisz dlaczego? (a jest to
                                                  przeciwny trend to swiatowego).
                                                  • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:38
                                                    Tak, ale by powstała dobra szkoła techniczna potrzeba lat by
                                                    uzbierać sprzęt. Ale to się dzieje, zobacz WSEiZ, szkoła techniczna
                                                    która jako JEDYNA w Polsce kształci na trzech kierunkach
                                                    architektonicznych (architektura i urbanistyka, architektura wnętrz
                                                    i architektura krajobrazu) a do tego jeszcze na budownictwie. Pokaż
                                                    mi jedną polską uczelnię państwową która też to ma.

Co do porównania, jeżeli ktoś uważa iż Koźmiński czy SWPS są gorsze
                                                    od Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Jarosławiu tylko dlatego iż
                                                    ta ostatnia jest państwowa to polecam psychiatrę.
                                                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 14:45
                                                    Do psychiatry sam mozesz sie udac-moze pomoze.
                                                    Co do bardziej rozsadnej czesci twojej wypowiedzi, zauwaz ze
                                                    wspomniana przez ciebie prywatna szkola techniczna ksztalci na
                                                    kierunkach nie wymagajacych sprzetu jako takiego (no oprocz moze
                                                    budownictwa-ale to jest tylko jeden kierunek). Architektura
                                                    urbanistyka i cos tam jeszcze nie wymaga do ksztalcenia drogiego
                                                    sprzetu-podobnie jak szkoly ekonomiczne.
                                                    Jesli chodzi o twoje ostatnie porownanie-porownujmy uczelnie na
                                                    podobnym poziomie, np Kozminskiego i SGH lub UW a jesli Kozminski
                                                    nie wytrzyma porownania schodzmy nizej. Nie porownujmy Mercedesa z
                                                    Maluchem bo to idiotyzm.
                                                    Jeszcze jedno-chcesz pogadac to pogadajmy, ale nie pisz prostackich
                                                    odzywek bo ja rowniez moge tym samym odpowidziec, ale to nic do
                                                    dyskusji nie wniesie.
                                                  • Gość: J. Re: Wybrałam prywatną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 14:56
                                                    Oj baranku, baranku czy to aby nie ty zacząłeś z tym barankiem?
                                                    Dostosowałem się do poziomu.
                                                    Czyżby mentalność Kalego "Kali ukraść krowa - dobrze, Kalemu ukraść
                                                    krowa – źle"?

Nie piszesz iż najlepsze uczelnie państwowe są lepsze od najlepszych
                                                    uczelni prywatnych (abstrahując od tego iż takich w Polsce nie ma –
                                                    są tylko niepaństwowe). Piszesz iż uczelnie państwowe są lepsze od
                                                    prywatnych – co jest jak wykazałem wcześniej bzdurą.

W zakresie szkół ekonomicznych jest to już nieprawda bo Koźmiński
                                                    jest w czołówce, w zakresie szkół socjologicznych też nie bo
                                                    istnieje SWPS..... pozostaje bastion techniczny bez informatyki ale
                                                    to pewnie z czasem też się zmieni.

Nieważny jaki jest status założycielski szkoły, ważny jest jej
                                                    poziom.
                                                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 15:03
                                                    Oczywiscie zgadzam sie z Toba ze poziom jest najwazniejszy. Ale
                                                    zauwaz ile jest takich dobrych uczelni prywatnych w Polsce, naprawde
                                                    bardzo niewiele i taka jest prawda. Jesli chodzi o uczelnie
                                                    techniczne to wciaz mysle ze dlugo nie bedzie dobrych prywatnych
                                                    technicznych. Oczywiscie lepiej skonczyc dobra prywatna niz slaba
                                                    panstwowa, ale jesli mialbym wybierac miedzy dobra panstwowa a dobra
                                                    prywatna wybralbym panstwowa.
                                                    Jesli chodzi o baranka, przeczytaj swoj post przed moja wypowiedzia
                                                    i sie gleboko zastanow czy nie moglem odebrac go jako obrazliwego.
                                                    Pozdr
                                • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 22.05.08, 14:23
                                  Masz takie i w Pl.Podawac nazw nie bede,bo niczego nie chce
                                  reklamowac.Jesli cie to interesuje to sobie wygooglujesz.
                                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 14:31
                                    Nie podasz nazwy bo takich nie ma. Jesli cos mowisz to poprzyj to
                                    argumentami, bo inaczej Twoja wypowiedz jest slaba. Nie bede
                                    googlowal bo mnie to nie interesuje. Ale jesli mowisz ze sa tak
                                    dobre uczelnie prywatne w Polsce to podaj ich nazwe-to nie jest
                                    reklama.
                                    • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:24
                                      zalatuje Giertychem...panstwowe sa dobre..ale dzieci do prywatnej posyla:))

> Nie podasz nazwy bo takich nie ma. Jesli cos mowisz to poprzyj to
                                      > argumentami, bo inaczej Twoja wypowiedz jest slaba. Nie bede
                                      > googlowal bo mnie to nie interesuje. Ale jesli mowisz ze sa tak
                                      > dobre uczelnie prywatne w Polsce to podaj ich nazwe-to nie jest
                                      > reklama.
                                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:29
                                        Nie rozumiem dlaczego zalatuje? Dziewczyna nie chce podac
                                        konkretnego przykladu dobrej uczelni prywatnej? Co ma Giertych z tym
                                        wspolnego?
                                        • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:32
                                          bo ptanie ..co oznacza DOBRA...
                                          jak dl amnei to dobra uczelnia nazwiemy taka, ktora przygotowuje ludzi do
                                          szbkiego znalezienia pracy, umozliwia im to, a nawet organizuje.

> Nie rozumiem dlaczego zalatuje? Dziewczyna nie chce podac
                                          > konkretnego przykladu dobrej uczelni prywatnej? Co ma Giertych z tym
                                          > wspolnego?
                                    • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 22.05.08, 19:31
                                      Jesli cie to nie interesuje to dlaczego dochodzisz i pytasz co to za
                                      szkoly???Nie bede rzucala tutaj nazw szkol,nie widze sensu
                                      tego.Jesli chcesz to wygoogluj sobie.
                                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 19:33
                                        Jesli nie widzisz sensu poprzec swojej wypowiedzi argumentami to sie
                                        nie odzywaj, bo jak narazie to sie kompromitujesz.
                                        Mowisz jak poslowie PiS-wiemy ale nie powiemy.
                                        • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 22.05.08, 22:09
                                          Kompromituje czym???Tym,ze nie chce reklamowac szkol priv???
                                          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 22:33
                                            A jaka to reklama? Jesli sa dobre to nie musza sie reklamowac.
                                            Smieszna jestes z ta reklama-po prostu nie znasz zadnych przykladow.
                                            • Gość: michal_powolny12 Re: Wybrałam prywatną IP: *.iwacom.net.pl 23.05.08, 01:11
                                              AD 2008 w Polsce reklamują się wszyscy-uczelnie publicnze i
                                              niepubliczne, krajowe i zagraniczne. Z niepublicznych krajowych
                                              warte polecenia są SWPS, WSPIZ im.Kozmińskiego, AH im.Gieysztora,
                                              WSB-NLU w Nowym Sączu, Polsko-Japońska Szkoła Technik KOmputerowych.
                                              Co do innych niech się wypowiedzą znawcy. Znan tylko te powyżej.
                                            • Gość: ona Re: Wybrałam prywatną IP: *.media4.pl 23.05.08, 17:23
                                              Ja wiem,ze znam za to ty masz inne zdanie masz do tego prawo.Nie
                                              bede sie licytowala kto ma racje i wie lepiej.
                                              • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 17:26
                                                No bo ja mam racje-jakbys miala przyklady to bys podala. A tak
                                                glupio sie robi prawda?
                                          • Gość: laikk Re: Wybrałam prywatną IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 08:38
                                            a czym się różni reklamowanie szkół prywatnych od reklamowania szkół
                                            państwowych... kiedy wreszcie zrozumiecie, że nie ma różnicy w tych typach szkół???
                                            inteligentni dziela szkoły na dobre i słabe
                                            tzw. "inteligentni inaczej", których dużo na tym forum wierzą, że państwowe jest
                                            z natury lepsze... choć jeśli ptrzebuja prawdziwej pomocy to do lekarza chodzą
                                            prywatnie i korzystają z prywatnych kancelarii prawniczych
                            • michal_powolny12 Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 14:16
                              Tyle że WSPIZ im.Koźmińskiego należy do grona elitarnych uczelni
                              posiadających akredytację EQUIS (European Quality Improvement
                              System), nadawaną w wyniku długotrwałej i wszechstronnej oceny przez
                              European Foundation for Management Development w Brukseli. Po raz
                              pierwszy otrzymali ją w 1999 roku jako 16. uczelnia w Europie obok
                              takich światowych liderów, jak London Business School, INSEAD w
                              Fontainebleau czy IMD w Lozannie (!). Szkoła ta posiada pełnię praw
                              akademickich tj. prawo do nadawania stopnia doktora i dalej.
                              POczytaj sobie o TIGERZ-e-ośrodku Koźmińskiego. Przewodniczącym jego
                              rady naukowej jest prof. Robert A. Mundell - podobno jak twierdzi
                              encykopoedia PWN Laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1999 roku. Obok
                              niego w skład tego gremium wchodzą profesorowie ekonomii z Chin,
                              Japonii, Indii, i Rosji, Włoch, Izraela,Chile, Kanady i USA.

Wystarzy czy nadal twierdzisz że Koźmiński to bylejaka szkoła?

Prof. zw. dr hab. Andrzej K. Koźmiński

Rektor

Członek Korespondent PAN

• Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 14:24
                                Nie twierdzilem ze jest slaba. Jest nawet ok, ale ja i tak bym wolal
                                studiowac np na SGH. Oczywiscie sa chlubne wyjatki wsrod prywatnych
                                szkolek, ale ogolny poziom jest niski-taka jest prawda.
                                Wiesz, ja do wszelkich odznaczen mam dystans-tak naprawde trudno
                                jest okreslic ich wartosc. Dla mnie wyznacznikiem jest powazanie
                                dyplomu przez pracodawcow-to jest najbardziej praktyczny wyznacznik
                                prestizu i jakosci ksztalcenia.
                                • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:26
                                  Gość portalu: inz_mech napisał(a):

> Nie twierdzilem ze jest slaba. Jest nawet ok, ale ja i tak bym wolal
                                  > studiowac np na SGH. Oczywiscie sa chlubne wyjatki wsrod prywatnych
                                  > szkolek, ale ogolny poziom jest niski-taka jest prawda.

bredzisz..konczylem studia na UW i to byl dopiero niski poziom...

> Wiesz, ja do wszelkich odznaczen mam dystans-tak naprawde trudno
                                  > jest okreslic ich wartosc. Dla mnie wyznacznikiem jest powazanie
                                  > dyplomu przez pracodawcow-to jest najbardziej praktyczny wyznacznik
                                  > prestizu i jakosci ksztalcenia.

no coz..u mnie w firmie wiekszosc ludzi jest po prywatnych.
                                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:31
                                    Nie bredze-po co konczyles UW jesli prywatna jest lepsza?
                                    To ze w Twojej firmie tak jest to nie znaczy ze wszedzie (zreszta to
                                    rowniez swiadczy o firmie a nie o studiach). W wielu firmach
                                    absolwentow uczelni prywatnych nie zaprasza sie na rozmowy. Wiem cos
                                    o tym.
                                    • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:33
                                      >W wielu firmach
                                      > absolwentow uczelni prywatnych nie zaprasza sie na rozmowy. Wiem cos
                                      > o tym.

np w ktorych?
                                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:37
                                        Np w Faureci-na stanowiska inzynierskie. W GE rowniez. Nie wiem jak
                                        wyglada sprawa ze stanowiskami nie inzynierskimi, ale watpie zeby
                                        byli po prywatnych.
                                        • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:43
                                          > Np w Faureci-na stanowiska inzynierskie.

a sa w Polsce studia inzynierskie prywatne?

>W GE rowniez. Nie wiem jak
                                          > wyglada sprawa ze stanowiskami nie inzynierskimi, ale watpie zeby
                                          > byli po prywatnych.

to sie dowiedz.
                                          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:47
                                            No wlasnie nie ma i co z tego.
                                            Nie bede sie dowiadywal bo mnie to nie interesuje.
                                            • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 17:14

> Nie bede sie dowiadywal bo mnie to nie interesuje.

www.cranfield.ac.uk/about/index.jsp
                                              hmmm......panstwowa?
              • Gość: janie Re: Wybrałam prywatną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 17:28
                oczywisciem ze uczelnie (polskie, żeby nie było) sa różne-dotyczy to tak
                państwowych jak i prywatnych. Z tymże nie czarujmy się - nie tylko budynki,
                biblioteka, czy nawet "podkupiona" kadra stanowi o jakości nauczania. Trzeba
                jeszcze mieć dobrych stidentów. Dla mnie jest zrozumiale że studenci tych
                uczelni ich bronią, ale niech każdy sobie odpowie z ręką na sercu- czy poszedł
                tam z wyboru czy dlatego, że nie dostał się na panstwową i ile osób z jego
                grupy/roku tak zrobiło. Po prostu - z nielicznymi wyjątkami trafiają tam osoby
                słabsze (bywa że całkiem słabe, ale nie generalizujmy), dlatego też i poziom
                wymagań jest niższy, dostosowany do poziomu grupy. Połowy roku nie wywalą jakby
                to pewnie zrobiono na niejednym uniwerku, bo z czego się uczelnia utrzyma?
                • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 17:31
                  Zgadzam sie, ale niektorzy tego nie rozumieja.
                • Gość: laikk Re: Wybrałam prywatną IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.08, 18:13
                  a gdzie wywalają połowę roku?
                  przecież uniwerki funkcjonują na tej samej zasadzie co prywatne - biorą kasę za
                  studenta: albo z budżetu (st. dzienne) albo bezpośrednio z jego portfela(zaoczne)
                  który uniwerek jest samobójcą, żeby się pozbawiać kasy?
                  większość uniwerków ma więcej studentów zaocznych - i nie czarujmy się, że tam
                  poziom jest wyższy niż na prywatnych
                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 19:04
                    Np na niektorych wydzialach PW-po roku wyrzucaja ok 100 osob z 300.
                    • ratyzbona Re: Wybrałam prywatną 21.05.08, 23:18
                      Studiuję na uczelni prywatnej i państwowej więc mogę się wypowiedzieć. Po
                      pierwsze żadna polska uczelnia nie cieszy się międzynarodową sławą więc nie ma
                      co sie o to kłócić. Co do poziomu - są uczelnie takie jak SWPS Koźmiński czy
                      Collegium Civitas które nie przyjmują wszystkich wymagają i wyrzucają bez
                      skrupułów. Są też uczelnie prywatne które mogą być nazywane wyższymi tylko
                      dlatego że mieszczą się na piętrze.
                      Ale nie oszukujmy się - jest UW i UJ ale jest Uniwersytet Warmińsko Mazurski i
                      mnóstwo małych Akdemii i Uniwersytetów które nie trzymają nawet najniższego poziomu.

A co do jakości studentów - idioci i nieuki idą i tu i tu bo wszędzie można
                      studiować za pieniądze ( a i niekiedy za darmo) kiedy się nie jest zbyt bystrym.

Lubię studiować prywatnie bo mam lepsze warunki jeśli chodzi o budynek
                      lektoraty, mam własne konto z informacjami na temat moich studiów no i mogę
                      zrobić awanturę w dziekanacie.

Lubię studiować państwowo bo to daje prestiż poczucie przynależności do elity no
                      i dlatego że nie ma prywatnej historii bo to kierunek bez przyszłości nie dający
                      pracy ale za to mnóstwo radości
        • Gość: pre Re: Wybrałam prywatną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 23:23
          Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych w Warszawie
        • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:23
          Ktora uczelnia prywatna techniczna ma najnowoczesniejsze
          > laboratoria? Widze ze w tym watku tworzy sie kolko wzajemnej
          > adoracji-prywaciarzy. Dobre.

czlowieku...przeciez nie na kazdym kierunku wymagane sa labratoria...
          gdyby uczelnie panstwoe mialy sie utrzymac z kasy wylacznie od studnetow to by
          dawno je pozamykali...
          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:25
            No nie sa potrzebne laboratoria-dlatego jest tyle prywatnych szkol
            ekonomicznych a zadnych porzadnych technicznych.
            • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:28
              > No nie sa potrzebne laboratoria-dlatego jest tyle prywatnych szkol
              > ekonomicznych a zadnych porzadnych technicznych.

dochodzi do tego jeszcze jedna rzecz... kierunki techniczne nie sa az tak
              popularne, juz teraz panswtowe kase doplacaja studentom zeby tam poszli..wiec
              najwyrazniej nie ma az tak duzego zapotrzebowania na kierunki techniczne..poza
              informatyka np. ale do tego potrzebna jest kadra..a nie laboratoria...

uczelnie prywatne zyja na wolnym rynku, panstwowe w swiecie wyimaginownych idealow.
              • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:32
                Kierunki techniczne nie sa popularne bo sa trudne i bardzo drogie.
                Taniej jest kupic tablice niz specjalistyczne wyposazenie.
                • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:37
                  > Kierunki techniczne nie sa popularne bo sa trudne i bardzo drogie.

w porzadku..ale czy wszyscy teraz musza obowiazkowo studiowac kierunki
                  techniczne??? bo sa trudne?? i drogie?

wez pod uwage, ze rynek to nie tylko te kierunki.
                  • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:38
                    Nie musza i nie studiuja. Ale jest zbyt duza dysproporcja miedzy
                    iloscia studentow kierunkow technicznych a zapotrzebowaniem, a
                    podobna miara jesli chodzi o kierunki humanistyczne.
                    • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 16:46
                      > Nie musza i nie studiuja. Ale jest zbyt duza dysproporcja miedzy
                      > iloscia studentow kierunkow technicznych a zapotrzebowaniem, a
                      > podobna miara jesli chodzi o kierunki humanistyczne.

zapotrzebowanie moze i jest, ale kandydatow nie ma..a skoro nie ma kandydatow po
                      panstwowych..trzeba bedzie zatrudniac po prywatnch (jezeli takowe sa).
                      Poza tym nie przewiduje, zeby firmy zatrudnialy wylacznei inzynierow, jak wyzej
                      ...firmy maja rozne stanowiska, i czesc z nich nie wymaga studiow technicznych-
                      • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:49
                        Zatrudniaja inzynierow na stanowiska inzynierskie. Zreszta inzynier
                        w firmie jest duzo elastyczniejszy niz osoba po innych studiach.
                        • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 17:11
                          >Zreszta inzynier
                          > w firmie jest duzo elastyczniejszy niz osoba po innych studiach.

serio? a to ciekawe..
                          • Gość: inz_mech Re: Wybrałam prywatną IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 17:23
                            No pewnie ze ciekawe i jakze prawdziwe.
                            • camel_3d Re: Wybrałam prywatną 22.05.08, 22:28
                              ja bym nei byl taki pewien....ale wiesz...skor tak ci sie wydaje..
      • Gość: Hima Re: Wybrałam prywatną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 00:37
        Taaaak. Zapewne. Najpierw odwalają zajęcia na państwowych uczleniach
        (dla prestiżu), a potem biegną chałturzyć na prywatne(dla kasy).
        Zapewne poziom prywatnych szkół wyższych(?) szybuje ponad chmurami.
        Nie oszukujmy się. Albo raczej - nie oszukujcie się. Prywatne i
        państwowe uczelnie to nie to samo. Niestety te pierwsze są i dłuuugo
        jeszcze będą w tyle, choćby z powodu wymienonego na wstępie.
        Przynajmniej dopóty, dopóki ludzie będą traktować je jak szybką
        fabryczkę dyplomów, a wierzcie mi takich osób, które tam idą tylko
        po to, aby mieć jakikolwiek papier jest całkiem sporo. Porówniania
        do USA są bardzo nietrafione i mogą co najwyżej służyć poprawie
        nastroju osób, które z koniecznośći lub własnego wyboru(rzadziej) na
        uczelniach prywatnych studiują.
    • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:12
      to, ze cos jest darmowe i panstwoe nie znaczy zaraz, ze jest lepsze.

mam doswiadczenie w obu przypadkach. Zarowno w szkole prywatnej, nalezacej do
      scislej czlowki i na UW. I powiem ci jedno..bez porownania.. O ile w prywatnej
      wykladowcy zawsze zjawiali si ena wyklady punktualnie, byli zawsze swietnie
      przygotowani, przynosili sterty materialow pomocniczych, w dziekanacie bylo mila
      obsuga i nie czul sie tam nikt jak piate kolo u wozu...to na UW bylo dokladnie
      odwrotnie, dziekanat to jakas koszmarna hostoria, zalatwienie czegokolwiek
      graniczylo czasem z cudem. Wykladowcy przychodzil czasme o 20-30 minut pozniej,
      wyklady byly tak nudne jak flaki z olejem. Poza kilkoma na prawde swietnymi
      osobami, te potrafily tak zainteresowac, ze nigdy si enie mailo dosc wykladu.
      Ale to nieliczne przypadki.
      Ilosc nauki na UW...uczylem sie najczesciej wylacznie przed sesja..i to tez 2-3
      dni przed egzaminem. W prytwnej pisalismy regularnie projekty zaliczeniowe,
      ktore dopuszczely cie do egzaminu na sesji lub nie.

Wiec prosz enie pisze, ze prywatne szkoly totakie byle co... Zauwaz, ze np w USA
      czy Anglii za uczelnie placi sie taka kase, ze czasem ludzie kredyty na lata
      biora. Wiec nie koniecznie to co platne jest gorsze, a czasem wrecz przeciwnie
      placisz i wymagasz, wymagasz kultury, jakosci i przygotowania cie do egzaminu
      tak, zebys zdal.

Jasne, wiele szkol prywatnych to takie rozdzielanie mgr. za kase..lub
      licjencjatow.. nie da sie ukryc..ale to samo mozne powiedziec o niektorych
      uczelniach panstwowych..
      • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:28
        Wiec jesli UW jest takie nudne to po co tam studiujesz? Nie lepiej
        wybrac ciekawa uczelnie prywatna? Po co sie meczyc.
        Juz wiele razy mowilem-rozmawiajmy o uczelniach prywatnych w Polsce
        a nie za granica.
        • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:31
          Gość portalu: inz_mech napisał(a):

> Wiec jesli UW jest takie nudne to po co tam studiujesz?

nie studiuje, studiowalem... dla papierka....

>Nie lepiej
          > wybrac ciekawa uczelnie prywatna? Po co sie meczyc.

wlanie na UW sie kompletnie nie przemeczalem..ale chyba nie zrozumiales tego co
          napisalem...

> Juz wiele razy mowilem-rozmawiajmy o uczelniach prywatnych w Polsce
          > a nie za granica.

A co w nich jest gorszego?
          opisz moze... bo nie wiem co masz im do zarzucenia.
          mowmy o czolowce..
          • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:35
            Doskonale zrozumialem co napisales-przeczysz samemu sobie. Po co
            studiowales dla papierka jesli prywatna jest lepsza? Nie szkoda bylo
            czasu? Przeciez, zgodnie z twoim tokiem myslenia, papierek UW jest
            nic nie warty bo prywatne sa takie dobre.Wiec po co tam studiowac?
            Dlatego rozmawiajmy o Polsce, bo na zachodzie szkoly prywatne sa
            troche starsze i troche drozsze wiec porownanie jest nie na miejscu.
            I nie uzywaj obrazliwego tonu "intelektualisto"
            • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 16:40

> Doskonale zrozumialem co napisales-przeczysz samemu sobie. Po co
              > studiowales dla papierka jesli prywatna jest lepsza?

bo wiele osob ma takie wlasnie podejscie jak ty... proste..

>Nie szkoda bylo
              > czasu? Przeciez, zgodnie z twoim tokiem myslenia, papierek UW jest
              > nic nie warty bo prywatne sa takie dobre.

Wiesz, a skad ja moge wiedziec jaki buc bedzie siedzial na fotelu szefa lub przy
              rekrtutacji? To taka forma zabespieczenia sie przed takim tokiem myslenia, jak
              twoj.

> I nie uzywaj obrazliwego tonu "intelektualisto"

oj....biedulek..urazony sie poczules, czy cos?
              • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 16:51
                Nie jestes w stanie mnie urazic-nie pochlebiaj sobie.
                Uwiez mi ze moje "proste" podejscie jest czesto duzo lepsze
                niz "podejscie skomplikowane intelektualne". Nie widze nic zlego w
                prostym podejsciu.
                Widzisz, przeczysz sam sobie (ale tego nie widzisz)-jesli UW jest
                zabezpieczeniem to jednak jest lepsza uczelnia od prywatnej bo daje
                wieksze szanse na znalezienie pracy-czyz nie tak?
                Nie musze byc bucem zeby nie zatrudniac "dobrych" studentow po
                prywatnych szkolkach.
                • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 17:13
                  nie koniecznie..to bylo 10 lat temu.
                  Sporo moich znajomych obecnie nie zatrudnia osob po niektorych panswtowych
                  uczelniach. Wiec to dziala tez w druga strone.

poza tym nie zamierzalem cie urazic.

mozesz miec proste podejscie, to twoja sprawa..co nie zawsze znaczy ze to jedyna
                  i sluszna droga.

> Nie jestes w stanie mnie urazic-nie pochlebiaj sobie.
                  > Uwiez mi ze moje "proste" podejscie jest czesto duzo lepsze
                  > niz "podejscie skomplikowane intelektualne". Nie widze nic zlego w
                  > prostym podejsciu.
                  > Widzisz, przeczysz sam sobie (ale tego nie widzisz)-jesli UW jest
                  > zabezpieczeniem to jednak jest lepsza uczelnia od prywatnej bo daje
                  > wieksze szanse na znalezienie pracy-czyz nie tak?
                  > Nie musze byc bucem zeby nie zatrudniac "dobrych" studentow po
                  > prywatnych szkolkach.
                  • Gość: inz_mech Re: szkoly prywatne IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 22.05.08, 17:26
                    Oczywiscie ze nie uwazam ze moja droga jest sluszna. Ale proste
                    podejscie nie jest odrazu zle-a z twojej wypowiedzi tak wynikalo.
                    Argument o nie zatrudnianiu przez twoich znajomych ludzi po
                    panstwowych moglbym obrocic inaczej-moze boja sie ludzi o wyzszych
                    kompetencjach? Albo maja kompleks?
                    • camel_3d Re: szkoly prywatne 22.05.08, 22:30

> panstwowych moglbym obrocic inaczej-moze boja sie ludzi o wyzszych
                      > kompetencjach? Albo maja kompleks?

albo si eokazalo, ze wcale tacy rewelacyjni po prostu nie sa... szkoly prywatne
                      stawiaja na praktyczne rozwiazywanie zadan, rozwoj umiejetnosci
                      interpersonalnych itd... panstwoe to klepanie wiedzy..ktora w pracy i tak nie
                      zawsze sie przydaje..
                      ale to zalerzy od kierunku. Nie przewiduje zeby moi znajomi bali sie
                      konkurencji..to wlasciciele firm..
                      • Gość: :/ A czy my uczymy sie dla papierka?? IP: *.zamosc.mm.pl 23.05.08, 10:09
                        Ludzie liczcie się z tym że przyszłego pracodawce nie będzie
                        obchodzilo to czy jesteśmy po UW czy po WSZiA czy PWSZ czy
                        Koźmińskim czy innym WSIIZ. Którego pracodawce obchodzi ile
                        pieniędzy wydaliśmy za studia?? Którego pracodawce obchodzi kto był
                        naszym wykładowcą, kogo obchodzi ile mieliśmy h Lab ile mieliśmy h
                        ćw?? Zastanówmy sie..... Bo wydaje mi się że pracodawców obchodzi
                        jakie mamu umiejętności, co osiagneliśmy dotychczas w życiu, czy
                        gdzieś już pracowaliśmy?? Nasza osobowosć, podejście i zapał do
                        pracy!! Kogo obchodzi dziś UW UJ WSZiA czy WSIIZ.... Ważne jest
                        żebyśmy przez te 5 lat studiów wykorzystali nie tylko na głupi
                        papier który nic nam nie da oprócz MGR przed nazwiskiem, tylko
                        pracowali na swoje CV doświadczeniem nabytymi umiejętnosciami oraz
                        chęcią pracy!!!
                        • snegnat Re: A czy my uczymy sie dla papierka?? 23.05.08, 10:36
                          Zgadzam się z tym w pełni. Ktoś może skończyć UW z samymi piątkami, ale odpadnie
                          w konkurencji z kimś, kto kończył gorszą uczelnie, ale w między czasie pracował
                          lub udzielał się w kole naukowym.
                        • camel_3d tak i nie 23.05.08, 12:29
                          przyszlego pracodawce interesuje najbardziej doswiadczenie zawodowe..
                          i ktos kto jest po prywatnej i np praktykach w jakiejs tam fimie ma wieksze
                          szanse niz ktos po panstwoej i bez praktyki..albo z pratyka roznosiciela ulotek..
                          i odrotnie.. mozna byc po panstwowej i miec doswiadczenie i po prywatnej..miec 0
                          doswiadczenie..

ja bym po prostu nie dzialil az tak bardzo na panstwowe iprywatne.
                          wiele osbo nie dostaje sie na panstwoe bo sa ciut slabsze, zle im poszlo na
                          egzaminach, nie trafili w temat lub na jak to w gdnasku na prawie bylo, sporo
                          dostalo sie po znajomosci..

jak komus zalerza na wykszatalceniu to je zdobedzie.

a uczymiy si eniestety tez dla papierka, bo papierek po ekonimii (np) otwirzy ci
                          wiecej drzwi niz...twoje dobre checi bycia ekonimista bez papierka:)
                          • camel_3d i sorry za literowki i za "zalerzy" 23.05.08, 12:30
                            oczywiscie mialo byc "zaleZy"
                            :)

• Gość: inz_mech Re: tak i nie IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 12:36
                            Ale co tu porownywac-porownujmy studenta panstwowej z praktyka i
                            prywatnej z praktyka-bo inne porownanie jest bez sensu. Niby
                            dlaczego wszyscy zakladaja ze po panstwowej nie moze miec
                            doswiadczenia?
                            • snegnat Re: tak i nie 23.05.08, 12:55
                              > Ale co tu porownywac-porownujmy studenta panstwowej z praktyka i
                              > prywatnej z praktyka-bo inne porownanie jest bez sensu.

Jeszcze warto by uściślić jakich poziomów szkoły porównujemy. Bo porównanie
                              studenta SGH ze studentem Wyższej Szkoły Gier i Zabaw, jest bez sensu.
                              • Gość: inz_mech Re: tak i nie IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 12:57
                                No porownujmy szkoly o podobnym poziomie zaczynajac od najlepszych
                                panstwowych. Jesli prywatne nie wytrzymaja porownania (lub
                                panstwowe) to schodzmy nizej.
                                • snegnat Re: tak i nie 23.05.08, 12:59
                                  A jakie kryteria porównawcze chcesz przyjąć? Bo zgadywanie gdzie jest lepsza
                                  kadra, kto ma więcej komputerów i kogo bardziej lubią pracodawcy jest bez sensu.
                                  Potrzebne są konkretne dane.
                                  • Gość: inz_mech Re: tak i nie IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 13:01
                                    Najwazniejsze kryterium to sukces absolwentow. Mozna mierzyc srednie
                                    zarobki, ilosc absolwentow na wysokich stanowiskach i wiele innych.
                                    Ilosc komputerow nie ma znaczenia-bo i tak kazdy ma swoj (ogolnie to
                                    jest pie..).
                                    • snegnat Re: tak i nie 23.05.08, 13:05
                                      > Najwazniejsze kryterium to sukces absolwentow. Mozna mierzyc srednie
                                      > zarobki, ilosc absolwentow na wysokich stanowiskach i wiele innych.

No ok, ale jak to teraz sprawdzisz?
                                      • Gość: inz_mech Re: tak i nie IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 13:06
                                        Teraz nie sprawdze bo nie mam dostepu do takich danych.
                                        • camel_3d Re: tak i nie 23.05.08, 14:15

> Teraz nie sprawdze bo nie mam dostepu do takich danych.

no wystrczyloby pojsc do posredniaka...
                                          • Gość: inz_mech Re: tak i nie IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.05.08, 14:48
                                            A po co?
                                    • camel_3d Re: tak i nie 23.05.08, 14:14
                                      > Najwazniejsze kryterium to sukces absolwentow. Mozna mierzyc srednie
                                      > zarobki, ilosc absolwentow na wysokich stanowiskach i wiele innych.
                                      > Ilosc komputerow nie ma znaczenia-bo i tak kazdy ma swoj (ogolnie to
                                      > jest pie..).

no swietnie tylko musisz jeszcze wziac pod uwage renome. Mysle, ze nie bedzie
                                      wielu szkol prywatnych doruwnujaych renoma SGH czy UW czy UJ... ale tez sa tu
                                      rozne wielkosci i historia. I wielu üpracodawcow patrzy na dyplom UW i juz im
                                      sie cieplej na sercu robi, choc wcale nie jest powiedziane, ze ta osoba jest az
                                      taka dobra..:)

jakos plus na moja prywatna szkoe dodam, ze tam byli w 90% ludzie pracujacy, bo
                                      napisanie pracy semestralnie bez stalego miejsca pracy graniczylo z cudem.
                                      • Gość: rto Re: tak i nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 14:19
                                        Nie rób tylu byków ortograficznych, bo złe świadectwo wystawiasz prywatnym
                                        szkołom ;)
                                • camel_3d Re: tak i nie 23.05.08, 14:11
                                  > No porownujmy szkoly o podobnym poziomie zaczynajac od najlepszych
                                  > panstwowych. Jesli prywatne nie wytrzymaja porownania (lub
                                  > panstwowe) to schodzmy nizej.

obawiam sie ze najlepsze prywatne dorownuja, a czasme przewyzszaja panstwowe.
                                  Poza tym, no coz, az takiej duzei ilosci panswtowych uniwerkow nie ma.
                            • camel_3d Re: tak i nie 23.05.08, 14:10
                              > Ale co tu porownywac-porownujmy studenta panstwowej z praktyka i
                              > prywatnej z praktyka-bo inne porownanie jest bez sensu.

no czyli wyjdziemy prawie na to samo.

>Niby
                              > dlaczego wszyscy zakladaja ze po panstwowej nie moze miec
                              > doswiadczenia?

moze, tyle ze czasem program jest tak napiety, ze nie bardzo ma sie czas..i tu
                              sie znow klaniaja np studia zaoczne, gdzie doswiadczenie uzupelnia sie dodatkow
                              wiedza podczas studiow. Acha...nie na wszystkich kierunkach sie da...
                      • Gość: jninz Re: szkoly prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 12:42
                        Dlaczego mówisz moi znajomi? Pisz o sobie. Czy kiedykolwiek jakaś prywatna
                        uczelnia wygrała w międzynarodowym konkursie? Ja o takiej nie słyszałem, a
                        jednak studenci tych lipnych politechnik (jak już ludzie mieli okazję tak tutaj
                        pisać) wygrywają większość międzynarodowych konkursów, olimpiad.

Właśnie, to beznadziejne podejście do studenta daje przewagę państwowej uczelni.
                        To Ty masz się uczyć, Ty masz zdobywać wiedzę, Ty masz się rozwijać, Ty masz o
                        siebie zadbać i rozwiązywać swoje problemy, Ty masz się o siebie martwić.
                        Prywatna uczelnie za to, że jej płacisz daje Ci wszystko na tacy...czyli krotko
                        mówiąc, nie wiele uczy.

Jedyną wadą uczelni państwowych, podejrzewam, że większości, chociaż ja wiem
                        tylko jak jest w jednej, jest słaby stan laboratoriów. Sprzęt mógłby jednak
                        odrobinę nowszy.
    • exclamation.point Re: szkoly prywatne 17.06.08, 17:07
      ale śmieszny ten wątek:]
      jacy wy śmieszni jesteście:]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka