Dodaj do ulubionych

Zawsze broniłeś Żydów

18.01.05, 21:54
- Zawsze broniłeś Żydów. Zawsze potępiałeś antysemityzm. Przyjacielu,
dziękujemy - powiedział do papieża Gary Krupp, szef żydowskiej organizacji
Pay The Way, która promuje dialog między religiami.
info.onet.pl/1039563,12,1,0,120,686,item.html
Moim zdaniem niektórzy polscy księża (np. ks. Jankowski, o. Rydzyk) powinni
wyciągnąć głębokie wnioski z tego wydarzenia.
Zastanawiam sie co na ten temat (o ile wogóle napisze) doniesie jutrzejszy ND.
Obserwuj wątek
    • yossarian18 I. B. Singer o antysemityzmie 18.01.05, 22:17
      "Zyd wspolczesny nie moze zyc bez antysemityzmu. Jesli antysemityzm gdzies nie
      istnieje - on go stworzy. Dzisiejsi Zydzi sa jak kobiety - pragna wladzy, nie
      jawnej, lecz zakamuflowanej."
      • humbak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 18.01.05, 22:52
        Więc twiedzisz że tego zjawiska nie ma i że jest urojone? Owszem zgadzam się, że wielu polityków i procowników organizacji żydowskich nazywa antysemityzmem każdą krytykę, ale nie zapominaj, że u nas w penych środowiskach określenie żyd jest uznawane za pejoratywne. Nie zapominaj, ze są ludzi którzy we wszystkim widzą spisek Żydowski, którzy twierdzą, że Żdzi wiedzieli o ataku na WTC i tak dalej. Ten antysemityzm jest jak najbardziej realny. A papież zasłużył na te słowa z tego co ja wiem. Co do Rydzyka i Jankowskiego... wiem że Jankowski raz popełnił błąd (nic ponad to nie wiem), a w RM często brzmią głosy antysemickie, choć chyba tylko z ust słuchaczy (nie wiem czy prowadzącym to się zdarza).
        • maaax Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 09:07
          a w RM często brzmią głosy antysemickie, choć chyba
          tylko z ust słuchaczy (nie wiem czy prowadzącym to się zdarza).
          ============
          W przeciwienstwie do ciebei i gregoraka (a moze to to samo?) nie zadam teraz od
          ciebei dokladnego zacytowania takiego głosu, ale chociaz okresl ogolnie , z
          pamieci, taki glos...
          • humbak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 14:28
            Cóż, jeśli dyskusja na temat protokołów mędrców syjonu, uznając jego prawdicwość jest w porządku, to ja nie wiem co za antysemityzm uznać.
            PS
            Nie, to nie to samo. Na forach GW użyłem tylko jednego nicka poza humbak i brzmiał on herr_otto_flick. Nie sądze byś się na niego natknął. To jest oficjalne oświadczenie.
            • humbak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 14:29
              uznająca, nie uznając:)
          • gregorak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 18:24
            maaax napisał:
            > a w RM często brzmią głosy antysemickie, choć chyba
            > tylko z ust słuchaczy (nie wiem czy prowadzącym to się zdarza).
            > ============
            > W przeciwienstwie do ciebei i gregoraka (a moze to to samo?) nie zadam teraz
            od ciebei dokladnego zacytowania takiego głosu, ale chociaz okresl ogolnie , z
            > pamieci, taki glos...

Można sobie poczytać:
            www.otwartarzeczpospolita.org.pl/monitoring/rm/radiomaryja.html
            or.icm.edu.pl/texty/acala-rm.html
            • maaax Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 18:58
              lewackie stowarzyszenie czerpiace kase z zagranicznych fundacyj za sledzenie w
              Polsce 'antysemityzmu" jest dla mnie ostatnim, ktore byloby wiarygodne.
              • gregorak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 20:20
                maaax napisał:
                >lewackie stowarzyszenie czerpiace kase z zagranicznych fundacyj za sledzenie
                >w Polsce 'antysemityzmu" jest dla mnie ostatnim, ktore byloby wiarygodne.

Słowo pisane nie jest wiarygodne? To może słowo mówione:
                www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/
        • yossarian18 Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 18:38
          Antysemityzm często jest wykorzystywany do celów politycznych. Parę lat temu
          wyszła taka książka "Raport o mowie nienawiści. Zamiast procesu" S. Kowalskiego
          i M. Tulli, wg której antysemitami nie są bynajmniej Bubel, Tejkowski i im
          podobni, tylko ks. kard. Glemp, W. Łysiak, ks. Chrostowski, A. Zambrowski.
          Ks. Jankowski wielokrotnie odcinał się od antysemityzmu, nie uważam, żeby o.
          Rydyzk był antysemitą, natomiast jeśli jakiś słuchacz zaczyna przeginać to
          ojciec prowadzący szybko mu przerywa.
          • humbak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 19.01.05, 18:42
            Ano jak zwykle w polityce. Nieczyste chwyty są uważane za coś normalnego:( Jankowskiego nie mogę osądzać (kiedyś to robiłem, ale przyznaje się do błędu) bo moja wiedza na ten temat jest za mała. Wiem, że zdarzyło mu się raz powiedzieć coś co nie było w porządku. O samym Rydzyku wiem jeszcze mniej. W audycji o której wspomniałem nikt nikomu nie przerywał:(
      • humbak Re: I. B. Singer o antysemityzmie 18.01.05, 22:54
        Acha, a Singer napisał parę fajnych książek:)
    • gregorak Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 07:48
      >Zastanawiam sie co na ten temat (o ile wogóle napisze) doniesie jutrzejszy ND.

Szukałem i nic nie znalazłem w Naszym Dzienniku na temat spotkania papieża z
      rabinami. Czyżby ND wstydził sie takiego postępowania papieża?
      • gregorak Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 08:18
        gregorak napisał:
        > Szukałem i nic nie znalazłem w Naszym Dzienniku na temat spotkania papieża z
        > rabinami. Czyżby ND wstydził sie takiego postępowania papieża?
        A o spotkaniu Jana Pawła II z Cracovią i Ferrari napisali...
    • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 18:46
      > Zastanawiam sie co na ten temat (o ile wogóle napisze) doniesie jutrzejszy
      > ND.

Oczywiscie nie doniosl ani slowem, pokazujac po raz kolejny swoj "katolicyzm". Po co psuc czytelnikom humor?
      A to i tak drobnostka w porownaniu z tym:
      info.onet.pl/1039532,12,item.html
      Nie odkryje chyba Ameryki, jesli powiem, ze o tym tez w ND nie bylo i nie bedzie.

A przy okazji - witam wszystkich forumowiczow.
      • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 18:57
        Ksiadz Wojtyła żle postapil nie chrząc tego dziecka, mialo ono wszak
        zagwarantowane katolickie wychowanie
        • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 19:03
          maaax napisał:

> Ksiadz Wojtyła żle postapil nie chrząc tego dziecka, mialo ono wszak
          > zagwarantowane katolickie wychowanie

Rodzice tego nie chcieli.

> Trudno sie po mainstreamowych mediach spodziewac rzetelnosci , szczegolnie
          > jesli mowa o Kosciole Katolickim

W porownaniu z ND "mainstreamowe" media sa wzorem rzetelnosci, czego przykladem i ten watek.
          • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 19:08
            Skad wiesz , czego chcieli rodzice, albo i ne chcieli?
            A pzoa tym dl achrzescijanina wazniejsze jest Zbawienie czlwoieka- a ono z
            kolei bez chrztu nie jest mozliwe-

a co ma ten watek do laickich mediow?
            POLITYKA IDEOLOGIA HISTORIA
            FORUM KONSERWATYWNE
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24536
            • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 22:26
              > Skad wiesz , czego chcieli rodzice, albo i ne chcieli?

"Gdy młody ksiądz - jak się okazuje, był nim Karol Wojtyła - zapytał matkę, jakie było pragnienie jego żydowskich rodziców i poznał szczegóły pozostawionego przez nich testamentu, odmówił udzielenia mu sakramentu."

Gdyby chcieli, to by przeciez nie odmowil.

> A pzoa tym dl achrzescijanina wazniejsze jest Zbawienie czlwoieka

Zbawienie na sile?

> a co ma ten watek do laickich mediow?

Caly czas jest tu mowa o ND, od tego sie zreszta zaczelo.
              • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 23:31
                Na jaka sile? Udzielenie chrztu sw. bez mozliwosci katiolickiego wychowania
                byloby bledne a tu takie zjawisko nie zachodzilo.
                Zbawienie dziecka 0w tym konkretnym pzrypadku-wiecej znaczy niz wola rodzicow!
                • humbak Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 23:36
                  Wiem, że to lekka utopia, ale może najrozsądniejszym wyjściem z takiej sytuacji byłoby wychowaine dziecka z zaznajomieniem go z religą chrześcijańską, a także z religią rodziców, a potem pozostwienie jemu wyboru...
                • pan.nikt Re: Zawsze broniłeś Żydów 20.01.05, 23:37
                  Maax, jesteśmy już po okresie średniowiecza. Poczytaj co dzisiejsza doktryna KK
                  mówi o zbawieniu i możliwości zbawienia.
                  • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 06:39
                    No to moze stresc w kilku zdanaich...z powolaniem na zródła-jesli potrafisz
                    • pan.nikt Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 10:38
                      Nie jestem teologiem, a co czytam, nie zapisuję. Książki i artykuły z teologii,
                      czytam dla własne wiedzy i przyjemności. Notatki i źródła robię i zapamiętuję z
                      zupełnie innej dziedziny.
                      Zresztą, nie mogę "zabierać chleba" Tobie Maaaxiu.

W każdym razie KK odszedł od twierdzenia, że zbawienie jest tylko w KK.
                      Ludzie, należący do innych religii, też mogą być zbawieni.
                      • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 10:50
                        W każdym razie KK odszedł od twierdzenia, że zbawienie jest tylko w KK.
                        -----------
                        Watek dotyczy zydowskiego dziecka i chrztu! a nie konwersji z jakiegos
                        protestanckiego np. wyznania na katolicyzm!

Poza tym, jak sie formuluje jakies kategoryczne stwierdzenie, takie, jak te
                        twoje powyzej- to sie podaje zródło i/ lub miejsce, gdzie jest tonapisane-
                        np.Katechizm KK, albo jakas encyklika, itp.jesli tegonei umiesz zrobic-przyznaj
                        sie, jesli nei mzoesz- nie ciagnij dalej, bo inaczej zes po prostu kłamcą!
                        • humbak Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 10:57
                          A co ze sprawą encykliki Domminus Jesus? On traktowała na ten temat. Może tu się coś można dowiedzieć? Ja jeszcze nie wiem, bo dopiero czytam na ten temat, ale może Pan Nikt, bądź Ty Maaax?
                          • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 12:18
                            w Dominus Iesus (szczegoly- googel, albo mateusz.pl itd-jak sie chce- to sie
                            znajdzie- to nie tylko do ciebie uwaga)
                            Ojciec swiety przywraca pewne pojecia rzoznie interpretowane przez
                            oszolomionych tzw. "duchem" Soboru. I podkresla tam wlasnie,ze poza KK nei ma
                            Zbawienia.
                            • humbak Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 13:45
                              A po co Ty mi piszesz gdzie tego szukać, skoro ja napisałem, że właśnie czytam coś na ten temat? Ja tylko chciałem przypomnieć ten dokument.
                        • pan.nikt Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 11:19
                          Maaax, możliwość zbawienia dotyczy nie tylko chrześcijan.
                          • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 12:16
                            ? Napisz, kto i gdzie to powiedział- oprócz ciebie...Chodzi oczywiscie o
                            autorytatywne wypowiedzi upowaznionych hierarchow KRK...a nie J.Turnaua czy
                            ks.Bonieckiego.
                • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 13:40
                  maaax napisał:

> Zbawienie dziecka 0w tym konkretnym pzrypadku-wiecej znaczy niz wola
                  > rodzicow!

Czyli jednak popierasz chrzczenie na sile.
                  • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 13:47
                    Na jaka sile, czlowieku? Pzresledx historie owego zydowskeigo dziecka -w tym
                    przypadku ksiadz katolicki wyzej wolirodzicow powinien postawic zawienie
                    dziecka, i tyle-
                    • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 14:10
                      maaax napisał:

> Na jaka sile, czlowieku?

Jesli nie liczy sie wola samego zainteresowanego (a w przypadku dziecka - jego rodzicow), to jak dla mnie jest to zdecydowanie na sile. A przeciez od tego mamy wolna wole, zeby z niej korzystac.
                      • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 14:25
                        Wole mozbna zmienic, a nie bylo juz mozliwosci sie tego dowiedziec
                        • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 14:37
                          > Wole mozbna zmienic, a nie bylo juz mozliwosci sie tego dowiedziec

W takim przypadku zaklada sie, ze zmiany nie bylo.
                          • maaax Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 14:42
                            ? ? ?

Nie ma co tego ciagnac dalej, uwazam tka, jak gdzies tam wyzej-zbawienie -
                            wazniejsze od woli rodzicow, i nie jest to na sile -byla mozliwosc katolickiego
                            wychowania.
                            • kimmjiki Re: Zawsze broniłeś Żydów 21.01.05, 15:09
                              Widze, ze sie chyba nie dogadamy. Zatem czas konczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka