Dodaj do ulubionych

pytanie techniczne ;)

18.04.15, 11:46
Foliowała któraś z Was karty ?
Robię przegląd talii. Mam kilka takich które lubię i z których korzystam dość często.
Trudno będzie je zastąpić bo niektórych edycji już nie ma.
Wiem, że można je poddać renowacji ale koszt sad
Wpadłam na pomysł zafoliowania kart.
Ale nie wiem jak z praktyką, zwłaszcza z tasowaniem.
Obserwuj wątek
    • algaria Re: pytanie techniczne ;) 18.04.15, 12:22
      Pewnie będą śliskie, ale to kwestia wprawy w tasowaniu - pewnie z początku mogą Ci się wyślizgiwać ale solidny chwyt, wyrobienie techniki i po kłopocie. Ja tak zwykle mam kiedy zmieniam rozmiar kart ze zwykłych na mniejsze lub większe wtedy też muszę się przestawić technicznie bo karty lecą..
      Wiem że jedna z dziewczyn podklejała spody - tapetą - wszystkie karty tak wzmocniła

Pomysł z zafoliowaniem uważam za dobry smile
      • rozmaryn_1 Re: pytanie techniczne ;) 18.04.15, 22:01
        Może i ja o tym pomyślę i nie dlatego, że mam jakieś specjalne edycje, ale trudno o karty naprawdę wytrzymałe i tak naprawdę tylko jedna talię mam jakby niezniszczalną, ale kupiłam ją tak dawno temu, że tych kart nie ma już w sprzedaży. Ale głupca podgryzł mi pies, spadła na podłogę i nie zauwazyłam tongue_out Można jej używac, ale ma fantazyjne nadgryzienie wink
        • algaria Re: pytanie techniczne ;) 18.04.15, 22:09
          rozmaryn_1 napisała:

> Ale głupca podgryzł mi pies, spadła na podłogę i nie zauwazyłam tongue_out Można jej uż
          > ywac, ale ma fantazyjne nadgryzienie wink

A mi kiedyś Wieże psica może nie pogryzła ale pogniotła bo zdążyłam jej wyrwać, podkleiłam ją ale zawsze mi się gdzieś przewijała i uznałam że muszę jednak ukochana talię spalić .. ale odkupiłam sobie taką samą smile.. a tu jak wszystkie zafoliujesz to głupiec się nie będzie różnił od pozostałych..
          A jaka to talia? Jeśli można spytać
          • leda-is-one Re: pytanie techniczne ;) 19.04.15, 06:31
            Ja tez mam ulubioną talie ,jedna z pierwszych,w której mi brakuje 7 kielichów/bo była cudna i ją wyjęłam do medytacji chyba i się zgubiła,kartę dorobiłam,ale nie używam talii,zal mi jednak ze nie mogę,rozumie więc Twoj ból nikix,ja bym foliowała.
            Pamiętam zagadkę z ta wieżą Algaria.ale nie pamiętałam ze odkupiłaś sobie karty,może i ja tak zrobię.
            Moze ktos ma zdekompletowaną? Tarot archetypowy Klary Olszewskiej.
          • rozmaryn_1 Re: pytanie techniczne ;) 19.04.15, 09:44
            tą talię kupiłam 20 lat temu, nie jest urocza ani piękna, po prostu to był jedyny Tarot w księgarni, a ja chciałam juz, natychmiast i ja kupiłam. Nie pamiętam, jak się nazywa, ale gdzieś w domu mam karton od tej talii i jak znajde, to Ci napiszę. Ale nie jest ładna, taka przeciętna całkiem, obrazki tylko na AW, tylko jakościowo dobra.
            • algaria Re: pytanie techniczne ;) 19.04.15, 11:15
              Bo kiedyś to była jakość kart - mam do tej pory pierwsze AW wycięte z gazety ale drukowane na grubszym papierze - kosmiczny tarot
              Pierwsze moje Lenormandy o których nie wiedziałam że to one bo na zwykłym pudełku było napisane "karty do wróżenia" były brzydkie brązowe na zielonej tekturze jak od bloków rysunkowych co się nosiło na plastykę, ale były nie do zdarcia
              Teraz papier na kartach jest delikatny i cieniusieńki że przy tasowaniu karty się zaginają, łamią a papier się rozdziela

20 lat temu to w księgarniach Suliga "królował" może masz jego karty?
              • rozmaryn_1 Re: pytanie techniczne ;) 19.04.15, 11:44
                to na pewno nie Suliga, jak znajdę to pudełko, to Ci napiszę smile
                • babowa Re: pytanie techniczne ;) 19.04.15, 11:57
                  nie wiem czy laminowanie sie sprawdzi
                  na pewno uchroni karty przed zniszczeniem ale samo korzystnie , uzywanie...
                  mam takie polaminowane karteczki do pracy, owszem sa ok do przegladania, gryzienia zginania przez dzieci ale wrózyc z nich to srednio sobie wybobrazam
                  beda sztywniejsze, maja ostre krawedzie, ja sobie zaobliłam nozyczkami, i raczej zle beda w dłoni grac
                  zalaminuj sobie kilka zwyklych kartek, podobnych wielkoscia, gruboscia i potrzymaj w dłoni
                  no chyba ze chcesz je przede wszystkim zachowac ze wzgledow sentymentalnych
                  • nikix4 Re: pytanie techniczne ;) 20.04.15, 14:01
                    Zafoliowałam na próbę jedną talię same AW.
                    Jak na razie Babowa miała rację.
                    Karty się ślizgają i sklejają przy tasowaniu i wykładaniu. Najgorsze są brzegi bo są ostre i ranią ręce. Pierwszy problem może zniknie z biegiem czasu. Z drugim muszę pomyśleć co zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka