Dodaj do ulubionych

Krytyka Izraela

10.02.09, 11:13
"Minęło 60 lat. Żydzi posiadają swoje państwo, mocne i bogate.
Bezpośredni sąsiedzi nie mają nic – ani swojego państwa, ani głosu,
sponsorów politycznych, wpływów, dobrobytu. W dużej mierze żyją albo
w obozach dla uchodźców, albo w dwóch zamkniętych gettach, pod
kontrolą wojska izraelskiego, bez swobody ruchu i często bez
elementarnych środków do życia. Izrael zamknął jedyny port
palestyński. Lotnictwo izraelskie zniszczyło jedyne lotnisko
palestyńskie sfinansowane przez Unię Europejską. Izrael kontroluje
dostawy wody i często wyłącza prąd. Wyklucza dziesiątki tysięcy
robotników palestyńskich, bezrobotnych, bo nie mogą przejść przez
kordony do pracy. I cały czas Izrael buduje dokoła siebie mur
większy od muru berlińskiego. Buduje też setki nielegalnych osiedli
połączonych prywatnymi drogami – za drutem kolczastym, na ziemi
palestyńskiej. W nieustannych potyczkach między armią okupacyjną a
bojownikami palestyńskimi jest 10 razy więcej ofiar wśród Arabów,
niż pada ich po stronie żydowskiej. Obecnie, w Gazie, zabija ich sto
razy więcej. Inaczej mówiąc, panuje nieprawdopodobna asymetria sił."

Norman Davies za Polityką.
Bardzo ciekawy punkt widzenia.

www.polityka.pl/dzien-niepodleglosci-dzien-kleski/Lead33,1151,281263,18/
Obserwuj wątek
    • hell.ga Re: Krytyka Izraela 10.02.09, 20:28
      lepiej poczte odbierz...
      • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 10.02.09, 23:28
        Jawohl!
        • hell.ga Re: Krytyka Izraela 11.02.09, 06:15
          :)
        • 1zorro Re: Krytyka Izraela 14.02.09, 16:49
          Sieg Heil!
          • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 00:27
            Ale tylko w swoim imieniu.
          • uri_ja Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 01:19
            1zorro napisał:

> Sieg Heil!

a to juz nieladnie...
            • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 01:28
              I nie wiadomo o co chodzi. :)
              • uri_ja Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 01:59
                nie rozumiesz... mnie sie nie podoba, ze przeszlo przez klawiature. ale nie musi mnie sie podobac...
                • 1zorro Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 08:12
                  eeeee tam....
                  • uri_ja Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 08:17
                    nie rozumiem... tez nie musze.
                    • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 11:34
                      Ja w kazdym razie wole Hitler kaput. :)
                      • 1zorro Re: Krytyka Izraela 15.02.09, 12:25
                        ja tez.....Kaputt....
                      • uri_ja Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 03:36
                        hansgrubber napisał:

> Ja w kazdym razie wole Hitler kaput. :)

ta?
                        coz Hansie. pan na h nadal wojuje. i rozum sobie jak chcesz...
                        kazdy ma swoje... przekonania. i tyle.
                        • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 18:57
                          Warto unikac latwych uogolnien by nie pasc ich ofiarą.
                          • uri_ja Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 20:13
                            ta. a do kogo to piszesz?
                            • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 23:10
                              No do Ciebie. :)
                              • uri_ja Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 23:27
                                dziwny jestes...
                                • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 16.02.09, 23:34
                                  1. Powiedzialas zebym rozumial jak chce - odnioslem to do porownan
                                  muzulmanow do faszystow i skomentowalem. Wszystko.
                                  2. Sympatia nie wyklucza sporu. A w kazdym razie nie tu.
                                  • uri_ja Re: Krytyka Izraela 17.02.09, 15:47
                                    1. no to zle zrozumieles...
                                    2. mam prosbe- czy mozesz wlaczyc BBCode na forum (bo zdaje mi sie, ze jest wylaczony)? zrobie dla Ciebie wyjatek i powklejam to i owo. bedzie ciekawiej...i nie zatrzymam sie w dyskusji tylko nad Izraelem...bo patrz punkt 1.
                                    • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 17.02.09, 18:10
                                      A myslisz ze ja umiem to wlaczyc? :) Chyba potrzebuje pomocy.
                                      • uri_ja Re: Krytyka Izraela 17.02.09, 19:47
                                        ? zarzadznie forum, zakladka ustawienia, zaznacz wlacz BBcode w tekscie, zapisz, wyloguj sie, zaloguj.
                                        • hansgrubber Re: Krytyka Izraela 17.02.09, 20:59
                                          No i ...?
                                          • uri_ja Re: Krytyka Izraela 17.02.09, 21:02
                                            jest ok. :)
                                            • uri_ja Pakistan... 17.02.09, 21:41

https://przewodnik.onet.pl/_i/map/pk.jpg Islāmī Jamhūriyat Pākistān
                                              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Flag_of_Pakistan.svg/125px-Flag_of_Pakistan.svg.png https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Coat_of_arms_of_Pakistan.svg/85px-Coat_of_arms_of_Pakistan.svg.png Islamska Republika Pakistanu

PAKISTAN'S WAR

PAKSITAN'S WAR

wyborcza.pl/1,75248,6283945,Pakistan_kapituluje_przed_talibami.html
                                              • hansgrubber Re: Pakistan... 17.02.09, 21:45
                                                Bardzo fajny tekst. Bardzo lubie Jagielskiego. Jest tez - poza
                                                tekstem - zabawna analogia - Pakistan niegdys wspieral Talibow, a
                                                Izrael - Hamas.
                                                • uri_ja Re: Pakistan... 17.02.09, 21:48
                                                  znasz angielski? obejrzyj sobie te filmy...
                                                  widzisz cos zabawnego???
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 18.02.09, 23:41
                                                    Nie bardzo rozumiem po co mam sie zajmowac Pakistanem w watku o
                                                    Izraelu. Wytlumaczysz?
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 19.02.09, 05:46
                                                    nie. domysl sie :)
                                                    ale troche Ci podpowiem... sam znalazles analogie- jakas... nie taka jaka myslalam, ze przyjdzie Ci do glowy...
                                                    skupiles sie na Izraelu jak 3/4 swiata (tutaj trzeba oddac sprawiedliwosc - zadzialal specyficzny "PR" hamasu), a na scenie jest jeszcze kilku aktorow...
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 19.02.09, 11:01
                                                    1. Skuteczny ten "pijar". :) 3/4 swiata sie na tym skupia. Nie wiem
                                                    czy az tyle ale mam podejrzenie dlaczego tak sie dzieje. Pakistan
                                                    czy Rosja to kraje o ktorych nie mozna powiedziec ze sa Zachodem, ze
                                                    uznaja prawa czlowieka, wolnosc slowa i demokracje. A Izrael nadal
                                                    jest sytulowany na Zachodzie.
                                                    2. Dlatego mordowanie dzieci w Gazie jest co najmniej sygnalam
                                                    alarmowym, a byc moze kolejnym dowodem ze takimi wartosciami w kraju
                                                    nad Morzem Martwym nie jest dobrze. Kto wygral de facto ostatnie
                                                    wybory w Izraelu? Bardzo rosyjski Żyd... :)
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 19.02.09, 11:29
                                                    1. zastanawiales sie dlaczego skuteczny? oczywiscie, ze przesadzilam- nie 3/4 swiata. na szczescie. co do Pakistanu- pewnie, ze to nie jest Panstwo standardach europejskich. oprocz tego co napisales: wladza w rekach wojska, powszechna korupcja... jednak pomimo to jest bardziej swieckie niz talibanstan, ktory wlasnie powstaje. i to co sie tam dzieje, ma o wiele wieksze znaczenie dla stabilnosci regionu...jednak nie burzy to tak globu, mimo, ze metody dzialania stron sa podobne... mnie sie kojarzy tylko jedno...tak naprawde to wiekszosc glosow za Palestyna jest przeciw Izraelowi (szerzej- Zydom). Pakistan nie budzi az takich emocji- czesc ludzi nawet sie nie orientuje, ze sie tam cos dzieje, bo muzelmanie wystepuja tam przeciw muzelmanom. mniej medialne, nie sprzedaje sie tak. tu znowu wracamy do PR, w ktory daly sie wkrecic media- czesc trzezwiala z uplywem czasu. w szerszym kontekscie pozniej. musze wychodzic.
                                                    2. mordowanie dzieci... coz wracamy do punktu wyjscia. myslalam, ze zainteresowany jestes wymiana- ale Ty chcesz koniecznie, zebym to ja ustapila. zaczyna mi to przypominac rozmowe z... dopisz sobie. powiedzenie jest jedno takie jest takie.
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 19.02.09, 20:48
                                                    no to...
                                                    "Rola" cywilow dla terorystow: to, co sie przydarza cywilom ma wplynac na decyzje autorow i realizatorow polityki. Sprowadzajac to do poziomu parteru: im wiecej cywilnych ofiar tym lepiej...niewazne po ktorej stronie. jedne sa potrzebne do wzbudzenia strachu, drugie do wzbudzenia u publicznosci konfliktu identyfikacji z... terrorystami. Pozwala to na rozmycie odpowiedzialnosci.
                                                    Media niestety przylozyly reke do tego, ze ofiary staly sie narzedziem w rekach terrorystow.
                                                    Na temat wojny w Gazie i domniemanych zbrodnii- napisalam Ci w mailu- ja poczekam...

i koncze.
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 19.02.09, 23:20
                                                    1. Zastanawialem sie. I w imieniu swiata wypowiedziec sie nie jestem
                                                    w stanie ale wiem co do mnie przemawia - ze silniejszy bije
                                                    slabszego. Podejrzewam ze nie tylko ja tak mam. Jak przeczytasz
                                                    Daviesa to zobaczysz ten sam argument.
                                                    2. W sprawie zabijania dzieci nie wyobrazam sobie wymiany. W tej
                                                    kwestii jestem talibem.
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 20.02.09, 06:56
                                                    2.???
                                                    nie umiesz czytac ze zrozumieniem.
                                                    a to jest umiejetnosc porzadana. jestes talibem w kwestii dzieci? gratuluje...

THE END
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 20.02.09, 22:25
                                                    W kwestii zabijania dzieci a nie w kwestii dzieci, to jakby wyjasnia
                                                    kto nie czyta ze zrozumieniem. :)
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 20.02.09, 23:01
                                                    dlugo myslales...
                                                    dla mnie to samo. bo wiem do czego sluza dzieci talibom, hamasowi i wielu innym "ruchom wyzwolenczym"
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 20.02.09, 23:11
                                                    1. Jakies 30 sekund. To dlugo?
                                                    2. Nie wiem do czego sluza ale wyglada mi na to ze szukasz
                                                    usprawiedliwienia dla zabijania dzieci. Gratuluje. Wyzszy stopien
                                                    humanitaryzmu.
                                                  • uri_ja Re: Pakistan... 20.02.09, 23:33
                                                    EOT
                                                  • hansgrubber Re: Pakistan... 20.02.09, 23:55
                                                    TO Escape.
    • hansgrubber A na temat? 15.02.09, 13:40
      "Podejrzewam, że Izrael w obecnej postaci długo nie przetrwa, jeśli
      szybko nie zdecyduje się na załatwienie spraw tyle razy odkładanych.
      Oczywiście, inicjatywę w rokowaniach może mieć tylko mocniejsza
      strona."
      • abramsky Re: A na temat? 16.02.09, 06:25
        Rozdział 12
        1 Pan rzekł do Abrama:
        «Wyjdź z twojej ziemi rodzinnej
        i z domu twego ojca
        do kraju, który ci ukażę.
        2 Uczynię bowiem z ciebie wielki naród,
        będę ci błogosławił i twoje imię rozsławię: staniesz się błogosławieństwem2.
        3 Będę błogosławił tym, którzy ciebie błogosławić będą,
        a tym, którzy tobie będą złorzeczyli, i ja będę złorzeczył.
        Przez ciebie będą otrzymywały błogosławieństwo3
        ludy całej ziemi».
        • hansgrubber Re: A na temat? 16.02.09, 19:07
          Troche obok ale niech tam. Ja wole to:
          "Twe oko nie będzie miało litości. Życie za życie, oko za oko, ząb
          za ząb, ręka za rękę, noga za nogę."
          Pwt 19,21
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka