Dodaj do ulubionych

Romek, co ty na to?????

05.04.11, 11:14
Romku, co sądzisz o tym, bardzo jestem cieawy.

www.rp.pl/artykul/637526_Bitwa-religijna-o-Kijow.html
Obserwuj wątek
    • lubicz68 Re: Romek, co ty na to????? 05.04.11, 11:17
      Poprawiony link:

Tekst linka
      • pawlozsiul Nic nowego 05.04.11, 16:58
        Poczytaj sobie Pawluczuka "Ukraina. Polityka i mistyka" Zawsze ten problem jakoś wychodzi. Ale mam lepsze pytanie - co Ty Lubicz na przeniesienie siedziby Szeptyckich (aktualnie Huzara)do Kijowa?
        • romanpidlaszuk.1 Re: Nic nowego 06.04.11, 04:54

Poczytaj sobie Pawluczuka....
          -----------------------

Marny "autorytet", powiazany z janczarskopolonizatorska wierchuszka PAKP, co wszystko tlumaczy...

Co on zrobil dla zachowania jezyka i tradycji ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia?
      • pawlozsiul A co na to Romek, to wiadomo! 05.04.11, 17:03
        Wysłać f-18, niech zbombardują Patriarchat Moskiewski, posłać amerykańskie lotniskowce na Zatokę Fińską, niech dokonują blokady leningradzkiej.
        • romanpidlaszuk.1 Re: A co na to Romek, to wiadomo! 06.04.11, 04:51

Wysłać f-18, niech zbombardują Patriarchat Moskiewski, posłać amerykańskie lotniskowce na Zatokę Fińską, niech dokonują blokady leningradzkiej.
          ----------------------------

Chlopie ale ty masz polot, Radio Erewan przy tobie to amatorzy! :)
    • pawlozsiul A tutaj prawda przez duże "P": 05.04.11, 17:06
      www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,1155,patriarchowie-cyryl-i-teodor-zlozyli-kondolencje.html
      • lubicz68 Re: A tutaj prawda przez duże "P": 05.04.11, 21:09
        Pawlo, nie zrozumiałeś mnie - ja nie chciałem atakować Cerkwi Moskiewskiej, chciałem tylko zapytać Romka, który deklaruje się jako Prawosławny Ukrainiec co o tym sądzi.
        A co do "przeprowadzki" Arcybiskupa Huzara do Kijowa, to Cerkiew odwołująca się do tradycji Św Włodzimierza ma do tego prawo.
        • romanpidlaszuk.1 Re: A tutaj prawda przez duże "P": 06.04.11, 04:38

chciałem tylko zapytać Romka, który deklaruje się jako Prawosławny Ukrainiec co o tym sądzi.
          -----------------------
          Moje zdanie na ten temat odzwierciedla ten watek:
          forum.gazeta.pl/forum/w,40728,66744309,66744309,UKRAINSKA_AUTOKEFALNA_PRAWOSLAWNA_CERKWA.html
          i jego zawartosc

Uwazam generalnie, ze narod ukrainski powinien miec swoja autokefaliczna prawoslawna Cerkiew, do ktorej pownnnismy rowniez nalezec my prawoslawni Ukraincy Podlasia (a nie do jakiegos sztucznego, politycznego tworu o oszukanczej nazwie nazwie PAKP, gdyz np. do serbskiej, bulgarskiej, rumunskiej, greckiej AKP naleza odpowiednio cale narody, Serbowie, Bulgarzy, Rumuni, Grecy itd, a do PAKP Polacy wcale nie naleza gdyz Polacy nie sa wcale prawoslawni, w PAKP przerabia sie jedynie etnicznych Ukraincow i Bialorusinow na tzw. prawoslawnych "Polakow" co wogole nie lezy w ich interesie narodowym) oraz wszyscy inni Ukraincy rozsiani po calym swiecie.

Co do Cyryla, to Prawoslawny Patriarcha Ukrainy Filaret powiedzial ( co mozna znalezc na youtube) ze on sie nawet cieszy,ze Cyryl czesto przyjezdza na Ukraine, gdyz to daje mozliwosc prawoslawnym Ukraincom przekonac sie, ze rosyjska cerkiew i jej filia na Ukraine to nie jest ich cerkiew i ze istnieje potrzeba aby wszyscy prawoslawni Ukraincy w Ukrainie i na calym swiecie nalezeli do ukrainskojezyczej Ukrainskiej Autokefalnej Prawoslawnej Cerkwi.

Generalnie tak mniej wiecej uwazaja wszyscy prawoslawni Ukraincy skupieni we wszystkich prawoslawnych cerkwiach na calym swiecie, oczywiscie poza PAKP, ktorej wierchuszka jak klakier popiera imperialna polityke RPC, czyz nie?
    • romanpidlaszuk.1 Lubicz, co ty na to????? 06.04.11, 04:47
      Czy uwazasz, ze etniczni Ukraincy z szerokorozumianych okolic Bialej Podlaskiej,
      tzw. Unici Podlascy, o ktorych wiecej tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,40254,53312956,53312956,UNICI_PODLASCY_.html
      powroca kiedys do ukrainskojezycznej Ukrainskiej Grekokatolickiej Cerkwi?
      • romanpidlaszuk.1 Trudne pytanie, co? 20.04.11, 05:33

forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,124002734,Lubicz_co_ty_na_to_.html
        Czy np. biskup KK Antoni Dydycz, sadzac po nazwisku i miejscu urodzenia
        pl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Dydycz
        www.unici.republika.pl/mapapod.JPG
        z pochodzenia Rusin- Ukrainiec z ukrainskojezycznego poludniowego Podlasia, wroci kiedys do ukrainskiego jezyka i grekokatolickiej wiary swoich przodkow, czy definitywnie okaze sie prawda , ze nie kazdy grekokatolicyzm jest dobry dla Ukraincow, ze grekokatolicyzm polsko-watykansko- ruski/ ukrainski (tzw. Unia Brzeska) doprowadzil bezpowrotnie do wynarodowienia- polonizacji etnicznych Ukraincow z okolic Bialej Podlaskiej, tzw. Unitow Podlaskich?
        forum.gazeta.pl/forum/w,40254,53312956,71806923,Nie_kazdy_grekokatolicyzm_jest_dobry_dla_Ukraincow.html
        • lubicz68 Re: Trudne pytanie, co? 20.04.11, 21:20
          Wybacz Romku, że nie odpowiedziałem , ale ostatnio ma bardzo mało czasu.
          Niemniej jednak:
          1. Trzeba być ślepym żeby nie widzieć zasług Cerkwi Unickie w odrodzeniu ukraińskiej świadomości narodowej.
          2. Na Południowym Podlasiu największe zasługi w oderwaniu od tradycji wschodniej tysięcy ludzi ma Car i jego urzędnicy, nawet Ksiądz Paprocki przyznał to w wywiadzie dla "Więzi".
          3. Chyba nie bez powodu walczysz o język ojczysty w PAKP.
          • romanpidlaszuk.1 Re: Trudne pytanie, co? 21.04.11, 05:40
            I

Wybacz Romku, że nie odpowiedziałem , ale ostatnio ma bardzo mało czasu.
            Niemniej jednak:
            1. Trzeba być ślepym żeby nie widzieć zasług Cerkwi Unickie w odrodzeniu ukraińskiej świadomości narodowej.
            ---------------------
            Wlasnie nie calej unii ale jedynie jej austriacko-watykanskiej wersji.
            Wersja polsko-watykanska przyniosla Ukraincom oplakane skutki- przykladem spolonizowani i zrzymskokatoliczeni etniczni Ukraincy z okolic Bialej Podlaskiej, tzw. Unici Podlascy.

Trzeba przyznac, ze w ostatnich 20 latach, a moze i dluzej relacje miedzy polskim KK i ukrainskim UHKC chyba zmiezaja w dobrym kierunku, do lokalnych przykladow czego chyba mozna zaliczyc istniejace podobno ukrainskojezyczne grekokatolickie nabozenstwa w Bialymstoku:
            forum.gazeta.pl/forum/w,40254,53312956,61569677,Bohosluzhennia_dla_hrekokatolykiw_w_Bialymstoku.html
            Moim zadniem takie same powinnym byc w Bialej Podlaskiej i okolicach dla tamtejszych etnicznych Ukraincow, potomkow tzw. Unitow Podlaskich.

Tak generalnie i w wielkim skrocie ja te sprawy oceniam.

2. Na Południowym Podlasiu największe zasługi w oderwaniu od tradycji wschodniej tysięcy ludzi ma Car i jego urzędnicy, nawet Ksiądz Paprocki przyznał to w wywiadzie dla "Więzi".
            ----------------

Dla mnie ow Paprocki (moze kiedys sie dowiemy wiecej co to za ptica), to postac wybitnie negatywna, po prostu polonizator prawoslawnych etnicznych Ukraincow z Podlasia w Wwie, szczegoly tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,89199748,Polonizator_Ukraincow_rzecznikiem_prasowym_Sawy_.html

3. Chyba nie bez powodu walczysz o język ojczysty w PAKP.
            --------------------------
            Uwazam, ze etnicznym Ukraincom na Podlasiu potrzebna jest ukrainskojezyczna Prawoslawna Cerkiew scisle zwiazana z naszymi rodakami w Ukrainie, z ukrainskim autokefalnym prawoslawiem w Ukrainie i wcale nasze cerkwie na Podlasiu zbudowane przez nas i naszych przodkow nie musza pozostawac w strukturach PAKP- na dzen dzisiejszy narzedziu do wynaradawiania- polonizacji etnicznych Ukraincow z Podlasia.

II

Zadalem Ci te trudne pytania, acz uwazam ze wazne, aktualne i ktore nie mowinny pozostac bez odpowiedzi, dotyczace kwestii gekokatolicyzmu na poludniowym Podlasiu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,124002734,Lubicz_co_ty_na_to_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,124494248,Trudne_pytanie_co_.html
            ,gdyz poruszales na tym forum tematyke grekokatolicka.

Ciekawi mnie jako kto ja poruszales , jako etniczny Polak czy etniczy Rusin- Ukrainiec, czlowiek jakiego wyznania i ogolnie o jakich osobistych zwiazkach z okolicami miedzy Narwia a Bugiem?
            • lubicz68 Re: Trudne pytanie, co? 22.04.11, 13:27
              1. Nie rozumiem dlaczego atakujesz Księdza Paprockiego – mądry człowiek czasami słucham go w Radiu Warszawa (Radio Katolickie) ma tam bardzo ciekawe audycje na temat Prawosławia. Moim zdaniem dla niego ważniejsze jest aby Prawosławny czujący się Polakiem i nie znający rosyjskiego lub SCS mógł uczestniczyć w Liturgii którą rozumie. W końcu jest duchownym a nie działaczem narodowym.

> Ciekawi mnie jako kto ja poruszales , jako etniczny Polak czy etniczy Rusin- Uk> rainiec, czlowiek jakiego wyznania i ogolnie o jakich osobistych zwiazkach z ok> olicami miedzy Narwia a Bugiem?
              2. Powyższym zdaniem rozbawiłeś mnie. Podobne pytanie zadają Ukraińcy Unici - u Was to rodzinne?
              Czy to jest ważne kim jestem i skąd pochodzę???
              Ale jak chcesz to ci powiem:
              Jestem Polakiem, Łacińskim Katolikiem, urodzonym „między Narwią a Bugiem”, świadomym swych korzeni i trochę obeznanym z historią.
              Człowiekiem, który z zaskoczeniem odkrył, że pomimo historycznych zainteresowań nie miał pojęcia o Unii Brzeskiej i jej roli w historii.

3. Ja też mam do Ciebie pytania:
              - której Cerkwi Prawosławnej jesteś wyznawcą, bo na Ukrainie są trzy?
              - jak myślisz czy więcej Ukraińców spolonizował KK, czy zrusyfikowała CP?

• romanpidlaszuk.1 Re: Trudne pytanie, co? 25.04.11, 05:49
                > Ciekawi mnie jako kto ja poruszales , jako etniczny Polak czy etniczy Rusin- Uk> rainiec, czlowiek jakiego wyznania i ogolnie o jakich osobistych zwiazkach z ok> olicami miedzy Narwia a Bugiem?
                2. Powyższym zdaniem rozbawiłeś mnie. Podobne pytanie zadają Ukraińcy Unici - u Was to rodzinne?
                Czy to jest ważne kim jestem i skąd pochodzę???
                Ale jak chcesz to ci powiem:
                Jestem Polakiem, Łacińskim Katolikiem, urodzonym „między Narwią a Bugiem”, świadomym swych korzeni i trochę obeznanym z historią.
                Człowiekiem, który z zaskoczeniem odkrył, że pomimo historycznych zainteresowań nie miał pojęcia o Unii Brzeskiej i jej roli w historii.
                ------------------

Dla mnie wazna jest informacja z kim dyskutuje, gdyz niestety najczesciej punkt widzenia zalezy od tzw. miejsca siedzenia i kiedy wiem z kim dyskutuje to latwiej mi zrozumiec punkt widzenia dyskutanta na omawiany temat.

Skoro juz zaczelismy dyskusje to ja kontynuujmy. Sa swieta, tematy jakie poruszamy sa trudne, wiec proponuje powrocic do meritum dyskusji po swietach, wowczas ustosunkuje sie do calosci twoich ostatnich wpisow.

Fajnie by bylo gdybys w zwiazku z tym co napisalem wczesniej w tzw. miedzyczasie odpowiedzial na kilka dodatkowych pytan:

1. Czy jestes etnicznym Polakiem, Mazurem (niezaleznie czy twoi przodkowie pochodza z Mazowsza czy np. ze szkieletczyzny) jak my ludnosc ukrainskojezyczna okolic Bielska, Hajnowki i...cala zachodnia Ukraina (sprawdzilem to) ich nazywamy, czy takim Polakiem jak zdaje sie np. biskup Dydycz, o korzeniach ukrainskich?

2. Jezeli jestes etnicznym Polakiem to skad twoi przodkowie sie wzieli w ukrainskojezycznych okolicach Bielska Podlaskiego, jak dawno z etniczniepolskich terenow tu przybyli?
                Np. etniczniepolskie osadnictwo w Bielsku datuje sie zdaje sie mniej wiecej od czasow Bony, a jak to jest w przypadku twojej rodziny?

3. Jezeli jestes z pochodzenia Rusinem- Ukraincem, to ile pokolen temu twoi przodkowie zatracili jezyk ukrainski i wiare prawoslawna?

3. Czy jestes rzymskokatolickim ksiedzem?

3. Ja też mam do Ciebie pytania:
                - której Cerkwi Prawosławnej jesteś wyznawcą, bo na Ukrainie są trzy?
                - jak myślisz czy więcej Ukraińców spolonizował KK, czy zrusyfikowała CP?

---------------------

Twoje pytanie jest jakos niefortunnie sformulowane.
                Prawoslawie jest jedno, zas juryzdykcje sa rozne. Mnie ciekawi powstanie/ ustabilizowanie sie Ukrainskiej Autokefalnej Prawoslawnej Cerkwi obejmujacej wszystkich etnicznych Ukraincow na calym Swiecie. Taka cerkiew jest pragnieniem wszystkich Ukraincow, patriotow narodu ukrainskiego na calym Swiecie, przykladem wypowiedz tutaj:
                www.youtube.com/user/uatelevision?blend=7&ob=5#p/u/61/OfnOK1Xu2ls
                (9:20 min filmu) przy okacji wizyty Patriarcha Ukrainy Filareta w Chicago w 2009r.
                W tym watku:
                forum.gazeta.pl/forum/w,40728,66744309,66744309,UKRAINSKA_AUTOKEFALNA_PRAWOSLAWNA_CERKWA.html
                zbieram ciekawe linki na temat ukrainskiego autokefalnego prawoslawia.
              • romanpidlaszuk.1 Re: Trudne pytanie, co? 25.04.11, 05:55

1. Nie rozumiem dlaczego atakujesz Księdza Paprockiego
                -----------------

Mysle, ze trafniejsze i precyzyjniejsze jest okreslenie: konstruktywnie krytykuje.
                Jezeli nie roumiesz na podstawie linku jaki podalem co i dlaczego mu zarzucam, to ci to postaram sie wyjasnic po swietach.
            • ivpas Re: Trudne pytanie, co? 30.07.13, 14:40
              Witam
              Nie wiem czy ktoś jeszcze działa na tym forum... widzę wpisy sprzed dwóch lat ale nie mogę się oprzeć żeby nie napisać. Historia Unitów jest historią mojej rodziny. Moi przodkowie byli unitami. Ale wielkim nadużyciem jest mówienie że byli oni Ukraincami. Byli ludnością z pochodzenia ruską (nie rosyjską), jeszcze język moich dziadków zawierął wiele jesli nie większość słów wyrażeń z języka ruskiego (nie rosyjskiego), ktory jest źródłosłowem także dla jęz ulkraińskiego. Wieki temu ludność mieszkająca na wschodzie nie określała sie mianem ukraińców czy białorusinów. O tworzemniu się świadomości narodowej trzeba poczytać i sprawdzić jak to się rozwijało. Moi przodkowie mimo że etnicznie byli ludnością ruską - urodzili i wychowali się w RP i byli obywatelami RP. Tak się złożyło że wielu unitów - ludności z pochodzenia ruskiej, obrzadku wschodniego mieszkało w RP jako państwie i byli obywatelami polskimi. Polska była ich miejscem jako państwo, tradycja, kultura. Niestety tak jest bardzo często że pochodzenie etniczne nie pokrywa się z państwowością. Ubolewam nad tym że nikt na tych terenach nie mówi mieszkającym tam ludziom jakie są ich korzenie, sama dowiedziałam się o mojej historii bardzo późno. Ale to zupełnie inny temat i nie związany z obowiazkiem powrotu do ridnoj mowy jaku ja znaju oraz do wiary prawosławnej - tak przynajmniej uważam.
              iv
              • kristian_wolf Re: Trudne pytanie, co? 01.08.13, 03:40
                Masz rację Iv.
                Kaine grence. Chociaż, aby udowodnić swoje racje nieraz dochodziło do rolewu krwi !
                Myśmy byli tu pierwsi.... !
              • romanpidlaszuk.1 Re: Trudne pytanie, co? 08.02.14, 07:10

forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,146125523,Re_Trudne_pytanie_co_.html
                Jak najbardziej uzasadnione pretensje no KK w PL jaki wpuscil Unitow Podlaskich w maliny polonizacji o jakich piszesz.
                Proponuje lekture tego forum i watku:
                forum.gazeta.pl/forum/f,45535,Podkarpacka_u_Kraina.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,45535,75273068,75273068,grekokatolicy_pl.html
                , gdzie z pochodzenia unici rozmawiaja o swoich ukrainskich korzeniach.
      • lubicz68 Re: Lubicz, co ty na to????? 22.04.11, 12:57
        Romek,
        ci ludzie czują się znacznie bardziej Polakami niż wielu "etnicznych" Polaków, tak samo Łacińskimi Katolikami. Chyba tylko fanatycy zaślepieni nacjonalizmem tak jak Ty mogliby oczekiwać od nich „powrotu”.
        A to wszystko dzięki działalności Prawosławnego Cara i jego gorliwych urzędników i duchownych, którzy swoim działaniem obrzydzili im wszystko co ma jakikolwiek wschodni odcień.
        Ale to już temat dotyczący Białej a nie Bielska.
        • romanpidlaszuk.1 Re: Lubicz, co ty na to????? 01.08.11, 00:28

Romek,
          ci ludzie czują się znacznie bardziej Polakami niż wielu "etnicznych" Polaków, tak samo Łacińskimi Katolikami. Chyba tylko fanatycy zaślepieni nacjonalizmem tak jak Ty mogliby oczekiwać od nich „powrotu”.
          A to wszystko dzięki działalności Prawosławnego Cara i jego gorliwych urzędników i duchownych, którzy swoim działaniem obrzydzili im wszystko co ma jakikolwiek wschodni odcień.

---------------------

....byczka dogania stado wikow. W ostatniej chwili byczek dostrzega zabudowanie z otwarta brama i napisem "rzeznia". Zdesperowany byczek chcac sie uratowac od wilkow w ostatniej chciwili wskakuje na posesje tej rzezni,...a rzeznicy przerabiaja go na befsztyki i cynicznie przekonuja: przeciez on sam tego chcial...

Czyzby obluda KK nie znala granic?

Ale to już temat dotyczący Białej a nie Bielska.
          --------------------------

1. Ale tzw. "Unici Podlascy" z okolic Bialej Podlaskiej (po naszemu, po ukrainsku- Biloji) to taka sama nadbuzanska ludnosc ukrainskojezyczna jak my na Bielszczyznie i Hajnowszczyznie.

2. Ale ty propagujesz grekokatolicyzm w polsko-lacinskim wydaniu na forum Bielska- czyzbys szykowal nam, prawoslawnej ukrainskojezycznej ludnosci okolic Bielska taki sam los wynaradawiania- polonizacji jakiego padaja ofiara tzw. "Unici Podlascy" z okolic Biloji?
          • romanpidlaszuk.1 CISZA... 07.02.14, 09:23

forum.gazeta.pl/forum/w,252,149323707,149340933,Re_Zrodla_prawoslawia_na_podlasiu_.html
            Ahent lubicz znowu nadaje?
            • lubicz68 Re: CISZA... 07.02.14, 09:38
              Romku kochany,
              ale napisz czyj agent, żebym wiedział i nie żył w nieświadomości.

romanpidlaszuk.1 napisał:

>
              > forum.gazeta.pl/forum/w,252,149323707,149340933,Re_Zrodla_prawoslawia_na_podlasiu_.html
              > Ahent lubicz znowu nadaje?
              >
              >
              • romanpidlaszuk.1 Re: CISZA... 07.02.14, 16:40

Komu zalezy, zeby jezykiem liturgii ukrainskojezycznych Rusinow na Podlasiu byl jezyk polski?

Komu zalezy, zeby w czasie kiedy Moskwa szykuje sie do ataku na powstanie narodu ukrainskiego na Ukrainie, kiedy po Ukrainie grasuja szwadrony smierci FSB porywajac, mordujac, torturujac ukrainskich powstancow, palac im samochody, zaogniac na pograniczu polsko- ukrainskim anizmozje miedzy Polakami i Ukraincami?

Dzialasz za czyjes pieniadze, czy w czynie spolecznym?

Pytan jest wiecej, ogolnych, niekoniecznie do ciebie, np. :
                Wiemy juz z jakim akcentem rozmawiaja szwadrony smierci FSB porywajace, mordujace, torturujace, palace samochody ukrainskich dzialaczy niepodleglosciowych:
                wyborcza.pl/1,75477,15365307,Dmytro_Bulatow__szef_automajdanu__odnaleziony___Bity.html#TRrelSST
                , a z jakim akcentem rozmawia seryjny "samobojca" grasujacy po Polsce po 2010 roku?
                • lubicz68 Re: CISZA... 07.02.14, 21:26
                  Romek brateńku,
                  a co ma wspólnego Majdan z historią Bielska?????
                  Szczególnie, ze duchowni Unickiej Cerkwi w Majdanie odgrywają bardzo ważną rolę, czego dowodem mogą być wypowiedzi przedstawicieli władz grożące Cerkwi Unickiej delegalizacją ??
                  • romanpidlaszuk.1 Re: CISZA... 08.02.14, 06:41
                    lubicz68 napisał:

> Romek brateńku,
                    ---------------------------

Sliski z ciebie gosc. Nie odpowiedziales na moje wpisy:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,124616884,Re_Trudne_pytanie_co_.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,127527230,Re_Lubicz_co_ty_na_to_.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,252,123972872,149415644,Re_CISZA_.html
                  • romanpidlaszuk.1 Re: CISZA... 08.02.14, 06:44

> a co ma wspólnego Majdan z historią Bielska?????
                    -------------------------

Czytac nie umiesz?
                  • romanpidlaszuk.1 Re: CISZA... 08.02.14, 06:56

> Szczególnie, ze duchowni Unickiej Cerkwi w Majdanie odgrywają bardzo ważną rolę
                    > , czego dowodem mogą być wypowiedzi przedstawicieli władz grożące Cerkwi Unicki
                    > ej delegalizacją ??
                    ---------------------------------

Alez to nie ta unia.
                    Na Majdanie jest miedzy innymi cerkwiami obecna ukrainskojezyczna i ukrainsko-patriotyczna cerkiew grekokatolicka sformowana przez Austie:
                    Unia polsko-watykansko-ruska, ktora w pewnym okresie czasu byla obecna na Podlasiu to dzisiaj pochodzacy spod Bialej Podlaskiej Dydycz i pochodzacy spod Sokolki Glodz, pelna polonizacja i latynizacja, totalna ruina i calkowita porazka dla narodow ukrainskiego
                    i bialoruskiego.
                • romanpidlaszuk.1 Re: CISZA... 08.02.14, 07:03

Naprawde nie interesuje cie Lubicz, czy grasujacy po Polsce od 2010 roku seryjni "samobojcy" mowia z tym samym akcentem co szwadrony smierci FSB grasujace obecnie po Ukrainie?
                  Nie ma tematu...?
                  Czy ty Lubicz jestes Polakiem...?

Dlaczego rozkrecasz na bielskim forum kontrowersyjny dla tutejszej ludnosci ukrainskojezycznej temat skutkow unii brzeskiej akurat teraz...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka