Dodaj do ulubionych

Kto i jak może zabić karpia?

12.12.11, 09:10
Koniec dramatu karpi zabijanych na wigilię?
Prokurator Generalny Andrzej Seremet wydał specjalny okólnik, który trafił do prokuratur apelacyjnych w całym kraju. W dokumencie szczegółowo opisuje, jak traktować ryby, żeby uniknąć kary więzienia.
- Ryby podlegają ochronie - przypomina Seremet. Szef prokuratury opisał dokładnie kto i jak może zabić karpia na wigilijny wieczór. - Unieruchamiania, ogłuszania i wykrwawiania lub uśmiercania zwierząt dokonywać mogą jedynie osoby, które ukończyły 18 lat - głosi dokument Prokuratora generalnego.
Dodatkowo prokurator przypomniał, że naturalnym środowiskiem ryb jest woda i nie należy ich przewozić w pojemnikach jej pozbawionych.

Źródło:
wiadomosci.onet.pl/kraj/koniec-dramatu-karpi-zabijanych-na-wigilie-seremet,1,4963765,wiadomosc.html
Najsmutniejsze w tym jest to, że zapomniano o młodych wędkarzach, tych w wieku do 18 lat. Oni w świetle tego OKÓLNIKA nie mogą zabijać karpi. Ale w świetle obowiązujących przepisów ustawowych karpie łowić mogą samodzielnie.

-
Obserwuj wątek
    • burak-cukrowy Re: Kto i jak może zabić karpia? 12.12.11, 21:57
      Bojkotuję karpia na Wigilię już kolejny rok. Szczupak z Au/złoto/chanu smakuje lepiej, jeszcze ucha będzie na kaca ;)
    • troll001 Re: Kto i jak może zabić karpia? 12.12.11, 22:56
      szpilo
      ukończone 18 lat oraz wykształcenie minimum zawodowe :)
      • korolog Re: Kto i jak może zabić karpia? 14.12.11, 14:09
        Jeszcze więcej na temat instrukcji obsługi karpia. e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/jak-zabic-karpia-by-nie-zaplacic-kary.html
    • pawlozsiul A czy komuś smakuje karp? 14.12.11, 15:52
      Może, by zerwać z hipokryzją: w soboty od rejestracji "BBI" aż się roi pod białostockimi centrami handlowymi. W takiej Galerii Kwadrat można kupić filet z okonia - droższe niewiele, a i problemów z zabijaniem mniej, by nie rzec - wcale. I o niebo lepsze te okonie niż karp.
    • nikzimowy Nie cierpię cierpić 17.12.11, 11:45
      zabijania karpia ! Durna tradycja !
      Zgodnie z normą unijną mam pond 18 lat , palnąłem młotkiem 2 razy w łepetynę , wypatroszyłem . Nie ma serca , a pół godziny układ nerwowy rzuca po zlewie .
      Nie cierpię !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka