09.11.04, 20:36
Powiem,że juz mnie trochę głowa boli od czytania postów...obrzucamy się tylko
jak możemy-moja propozycja stwórzmy wirtualną komisję vide sejmowa. Na
poczatku wybierzmy jej przedstawicieli a potem zadecydujemy kogo i w jakim
celu będziemy przed nią wzywać.

Czekam na kandydatury...dura lex, sed lex - frankly, it's all 'bout money.
Obserwuj wątek
    • wiktowoj Re: Komisja 10.11.04, 11:15
      Mnie też trochę głowa boli, ale bardziej mnie bolała gdy nic tu się nie działo.
      Na przewodniczącego komisji zgłaszam wybitnego znanego konstytucjonalistę
      odzieja. Na wice Prusa Pawła i Marzenę. Na pierwszym posiedzeniu proponuję
      przesłuchać Doktora Kluczyka i zbadać jego powiązania z szerokim gronem
      posiadaczy volkswagenów golfów roczniki 0d 1990 do 2000, diesli. Istnieje
      podejrzenie, że są oni powiązani z silnym lobby paliwowym od którego kupują
      ropę po zaniżonych cenach. Pomimo że majątek nie zając i nie ucieka proponuję
      jednak zając majątek tych wszystkich którzy na forum poruszają sprawy o których
      nie mają pojęcia. Tak profilaktycznie.
      pzdr
      • odziej Re: Komisja 10.11.04, 12:04
        Nie śmiałem pierwotnie proponować osobiscie swojej kandydatury, ale jeśli nikt
        inny się nie zgłasza to czekam tylko na poparcie:) Miło będzie zasiadac w tak
        szacownym gronie , które kolega zaproponował...tylko z góry za nim rozpoczniemy
        posiedzenie to może ktoś wspomniałby o dietach dla członków....

PS: na konstytucyjnym się znam ale specjalizuję się w karnym-pzdr i
        profilaktycznie przelewam swoje oszczędności na rachunek na Kajmanach:)
        • s-wis.p-sia Re: Komisja 10.11.04, 12:07
          Na moje poparcie może liczyć jedynie kobieta!
          • odziej Re: Komisja 10.11.04, 12:14
            s-wis.p-sia napisała:

> Na moje poparcie może liczyć jedynie kobieta!

a co jesli wszyscy to kobiety....Albercik gdzie jesteś?!
          • wiktowoj Re: Komisja 10.11.04, 12:27
            kobieta puch barwny. Może być jedna lub dwie. Z Unii Pracy proponuję. Czy w
            Bielsku jest w ogóle Unia Pracy? Ot Ciekawe, może ktoś wie?
            • odziej Re: Komisja 10.11.04, 12:32
              a ja z przyjemnością zasiadłbym wraz z kobietą o kur...ehem iskrzących oczach.
              miło by było przy okazji posiedzenia trochę się rozluźnić słuchając jej
              wypowiedzi:)

a UP chyba nie ma , przynajmniej nigdy się z nimi nie spotkałem-pzdr.

• wujekjarek1 Re: Komisja 10.11.04, 12:42
                kiedys była UP w Bielsku

niejaki aktualny prezes spółdzielni mieszkaniowej był jej kamndydatem na
                radnego :) później startował jako koalicja bielska, a mówili też że PO go
                interesuje (albo w odwrotnej kolejności)
                nie ma jak to chorągiewka :))

z tego co pamietam rówiez obecny prezes Unibudu BEP kiedyś też kandydował z
                ramienia tej "partyjki"

ale to było z 10 lat temu...
                wuj
                • wiktowoj Re: Komisja 10.11.04, 13:13
                  A teraz sobie przypomniałęm kiiedyś na posła kandydował jakiś były bielszczanin
                  Skoczyński czy jakoś tak. Przyjechał z zagranicy. I startował chyba z listy
                  Unii Pracy. Pammiętam miał sztab w dzisiejszej siedzibie głównej PKO BP a wtedy
                  dopoiero co zlikwidowanego baru mlecznego (chyba) Dawał dla meneli plakaty do
                  rozklejania. Tak se tylko przypomniałem.
                  • wujekjarek1 Re: Komisja 10.11.04, 15:10
                    dokładnie Tad Skoczyński - chociaż może lepiej pisać Tad S. bezpieczniej -
                    krętacz z Ameryki, miał kilka firm, ale jak sprawdzaliśmy w wywiadowniach
                    gospodarczych to tak na prawdę wszystko było na papierze - amerykański styl
                    życia... to na zięcia, to na teściową to na szwagra...
                    kasy starczyło mu na 3 miejsce na liście no i nie załapał się i gdzie te
                    wielkie plany rozwoju miasta i regionu, które głosił ten czzłowiek?
                    - szkoły języka angielskiego, słowników dla każdego ucznia w Bielsku - nie ma
                    (znaczy szkoły są ale niepowiązane z tą osobą)
                    - budowa prężnej firmy - chyba umarło
                    - w Białymstoku na dworcu Fabrycznym miał byc biurowiec i superszybka kolej z
                    warszawy - mrzonka - obiecał, że zainwestuje jak miasto Białystok odkupi od
                    niego JEGO projekt tego centrum biznesu :)))) ale na szczęście nikt we władzach
                    taki mądry się nie znalazł

pan Tad S. pojawił się jak efemeryda i takoż zniknął
                    i tak też się stało z UP w Bielsku - była, nie ma i nie bedzie

a z resztą po co w Bielsku partie polityczne? są czerwoni i nie-czerwoni (to
                    nie moje określenia) i wystarczy - przynajmniej w "wyborach" ludzie wiedzą na
                    kogo głosować - na swoich :)

a jeszcze są "polakożercy" i "nie-polakożercy" :)

wuj
                    • texciarz Chodzące archiwum 12.11.04, 17:20
                      Jarek, ty gdziesz przechowujesz takie dokumenty, czy masz po prostu genialną
                      pamięć?
                      Ja w ogóle zapomniałem, że facet istniał.
                      • wujekjarek1 Re: Chodzące archiwum 14.11.04, 21:29
                        pamiętam
                        i jeszcze wiele innych rzeczy pamiętam :) może kiedys podielę się wiedzą...
                        pozdrawiam
                        wuj
      • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 14:18
        Według jakich kryteriów wybierani sa kandydaci do komisji???
        A propo pojęcia lub jego braku jak widać najpierw należy troche pospekulować na
        forum a potem gdy jakiś dziennikarzyna sie zbulwersuje brakiem pojęcia
        forumowiczów, zrobi rozeznanie, napisze do gazety artykuł i automatycznie
        pojęcie juz mamy wszyscy (Ci co niemieli a chcieli i ci co nie mieli i nie
        chcieli mieć).
        • odziej Re: Komisja 10.11.04, 16:52
          well, nie zastanawiałem się nad tym głębiej ale skoro i tak siedzę w domu to
          mógłbym się pokusić o jakiś regulamin pro forma...:) Jednak jak się znam na
          prawie to by stworzyć regulamin komisji należy uprzednio powołać komisję, która
          go storzy i dodatkowo następną tzw. regulaminową, która będzie czuwać nad jego
          przestrzeganiem. Nastepnie należy wyłonić bezstronnych kandydatów, którzy muszą
          uzyskać bezwzględną większość głosów dla swej kandydatury. Następnym
          krokiem...etc - ależ ten proces jest długi i żmudny a nikt jeszcze nie
          wspomniał o dietach :)
          • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 17:23
            Ten wszechobecny materializm... Ale czy w dzisiejszych czasach jest to coś
            negatywnego, przecież wszystko toczy sie wkoło pieniądza prawda. Nawet male
            dzieci poproszone o przysługę wiedzą że najpierw nalezy zapytać "a co za to
            dostanę?" :D
            Jezeli mówimy o komisji to myślę że rzeczywiście wysokość diet jest to sprawa
            fundamentalna. Przeciez nikt sie nie podejmie tak odpowiedzialnego zadania
            jakim jest przynależność do komisji bez uprzedniej wiedzy czy to się mu oplaca.
            Ale tez nie moze być tak jak z ustawą 203 - że wypłacać diety ma ktoś blizej
            nie okreslony lub po prostu niewypłacalny. Żeby później nie musiało być sadu i
            bezsensownego wyroku, który niczego tak naprawde nie rozwiązuje, a jedynie
            przepycha zobowiązania na kolejnego wieżyciela, ktory również nie ma na to
            srodków. Ewentualnie jakąś zrzutę bym proponowala.
            • odziej Re: Komisja 10.11.04, 17:27
              widzę, że koleżanka myśli dosyć rozsądnie ... ale jesli o wysokośc zrzuty to
              niby jak mamy ją ustalić?
              • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 19:04
                Tak własnie myślałam że będzie o to pytanie. Otóż drodzy koledzy i kolezanki,
                myślę że najrozsądniej byłoby ustalić wysokosć składki w zależnosci od dochodu.
                Jak pokazują wydazenia w Polsce ostatnich tygodni taki rodzaj składki jest
                niezwykle popularny i siłą rzeczy sprawiedliwy zapewne. Kto zarabia najwiecej
                płaci największe składki oddając tym samym swoje cięzko zarobione "kokosy" na
                szczytny, bo przecież wspólny cel. Myślę że z ujawnieniem swojego dochodu na
                forum nie powinno być problemu, bo przecież nie ma się czego wstydzić prawda!?
                Ten świat już tak jest skonstruowany że jeden ma mniej a drugi więcej więc
                wypadałoby się sprawiedliwie podzielić. Wykluczam oddanie wszystkiego co się ma
                (w Janosika się bawić nie będziemy), nawet jeżeli ktoś bardzo by chciał, jednak
                rozsądek przemawia za tym aby troche mu zostawić.
                • odziej Re: Komisja 10.11.04, 19:17
                  z tego oto miejsca chciałbym stanowczo zaprotestować tak populistycznej
                  propozycji...i co z tego że np. zarabiam dużo jeśli od państwa i tak biorę tyle
                  samo co biedniejsi, płacę i tak wysokie podatki i nie wiem od kiedy
                  przestępstwem jest zarabiać więcej jeśli ciężko się pracuje...mam pieniądze i
                  korzystam z prywatnej służby zdrowia oraz więcej wydaję na artykuły co za tym
                  idzie i tak więcej pieniędzy oddaję do budżetu...a czy myślicie że jak mnie
                  ktos opodatkuje na 50% to nie znajdę sposobu by ominąć podatek? Otóż kochani,
                  jak nas uczono prawo jest tworzone po coś i przez kogoś a już napewno nawet
                  jego luki w polskim ustawodastwie nie są aż tak przypadkowe jakby się mogło
                  zdawać...vide ktoś miał za duzo kas fiskalnych na magazynie i przy okazji
                  okazało się że w taksówkach możnaby je zamontować.

Jeśli Polska jest krajem demokratycznym ( bo państwem prawa nie jest z
                  pewnością) to musimy wszyscy płacić tyle samo.

PS - Przypomniał mi się jeszcze pomysł Andrew Selfdefence - by bogaci płacili
                  wyższe składki ubezpieczeniowe - ale nikt wtedy ludziom nie wytłumaczył, że jak
                  się każe teraz duzo płacić to na starość trzeba będzie o wiele więcej oddać:D

aha i przypominam, że przezornie przelałem juz kasę na Kajmany, a wportfelu
                  zostało mi już tylko na piwo i zapałki-pzdr
                  • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 21:31
                    Jezeli chodzi o to czy Polska jest państwem prawa to wydaje mi sie ze jak
                    najbardziej jest... państwem prawa takiego na jakie jest zapotrzebowanie wśród
                    wpływowych ludzi mających pieniądze które potrafią stworzyc luki w prawie. W
                    USA jet tak że Firma oplaca najlepszym prawnikom wakacje na przysłowiowej
                    Majorce i mają oni za zadanie znaleźć lukę w prawie, która pomoze im w
                    zrobieniu czegoś co wydawałoby się być nielegalne. Prawnicy mają kupę kasy
                    jeżeli im sie uda, a interes kwitnie. W Polsce natomias wpływowi biznesmeni są
                    tak wpływowi ze nie potrzebują wynajmować prawników bo już przy tworzeniu
                    ustawy wiadomo jaka ma być luka i komu sie przyda.

A z tymi składkami to taka mala prowokacja. osobiście jestem jak najbardziej
                    przeciwko podatkowi dla najbogatszych. Moim zdaniem to jakaś desperacka próba
                    ratowania budzetu z którego wykradli już wszystko i muszą znaleźć kolejne
                    źródło przypływu gotówki zeby znowu było co przepartaczyć.

Proponuję darowiznę w takim razie. Kto ile może. A że móc a chcieć to jest
                    różnica to wprawadźmy jeszcze jedno kryterium - Kto ile chce. Darowizny za
                    bardzo od podatku nie odliczymy, ale to przecież nieważne......
                    • odziej Re: Komisja 10.11.04, 22:18
                      sad but true - jak śpiewa Mettalica. Skoro pieniądze się znalazły to możemy
                      przejść dalej... no właśnie napisałaś "..., ale to przecież nieważne..." i
                      chyba masz rację, bo nie widzę by inni garneli się do rozmowy....może co
                      niektórym ostygły już ambicje i nerwy?A może wątek jest nieciekawy ?
                      • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 22:28
                        Własnie nie wiem o co chodzi. Myślę ze na niektórych tylko prowokacja działa.
                        Trzeba coś głupiego palnąć wtedy dopiero posypie się krytyka z ich strony i
                        forum znowu będzie zyło. Jestem od niedawna na tym forum i nie jest tu wcale
                        tak pusto. Poczytałam sobie stare wątki typu Forum umiera... itp. To chyba i
                        tak ostatnio odżyło troszeczke prawda?
                        A najbardziej mnie zdziwiła informacja w jednym z wątków ze P. Prus mieszka w
                        Białymsoku???
                        • odziej Re: Komisja 10.11.04, 23:15
                          marzena5510 napisała:
                          > A najbardziej mnie zdziwiła informacja w jednym z wątków ze P. Prus mieszka w
                          > Białymsoku???

Czy to ma być tematem posiedzenia komisji :)

pzdr.
                          • marzena5510 Re: Komisja 11.11.04, 14:22
                            W zadnym wypadku nie chcialabym rozpoczynać żmudnego i kontrowersyjnego procesu
                            lustracji w znaczeniu ogólnym. Jednak kiedy pojawiłam sie na tym forum i nie za
                            bardzo jeszcze wiedzialam kto z kim i o co, poradzili mi koledzy szanowni z
                            forum abym poczytala sobie inne wątki, aby zorientować sie trochę. I okazało
                            sie ze jest tam troche sprzecznych informacji, ale to przecież niewazne.... :)

Myślę że tematy posiedzeń powinny być na końcu samym, jeszcze składu nie ma
                            przecież
                            • odziej Re: Komisja 11.11.04, 15:18
                              W związku z brakiem chętnych do piastowania stanowiska członka komisji zmuszony
                              jestem do zaapelowania do sumień forumowiczów, by spełnili swój forumowy
                              obowiązek i zagłosowali w dniu jutrzejszym na skład komisji.

Live long and prosper our Fatherland!
                              • marzena5510 Re: Komisja 11.11.04, 15:42
                                Ja zgłaszam kandydature prusapawła.
                                Uzasadnienie. Jest to osoba która zanim napisze, zrobi szczegółowe rozeznanie,
                                niezabardzo dociekliwa, więc mało szkodliwa, chociaż na obiektywizm jest mala
                                szansa bo "nie lubi bielskiego pieniactwa". Wszystkich których uzna
                                za "pieniaków" (nie wiem czy dobrze uzyłam tego sformuowania) z góry może
                                skazać. Choć niekoniecznie. W przyrodzie wszystko moze sie zdarzyć.
      • marzena5510 Re: Komisja 10.11.04, 14:24
        wiktowoj napisał:

Pomimo że majątek nie zając i nie ucieka proponuję
        > jednak zając majątek tych wszystkich którzy na forum poruszają sprawy o
        których
        >
        > nie mają pojęcia. Tak profilaktycznie.
        > pzdr

W naszym kraju nic się nie robi profilaktycznie. Jedynie we własnym zakresie
        profilaktycznie można brać sobie codziennie rano Rutinoscorbin, a jeszcze
        lepiej 3 razy 3 tabletki kazdego dnia. sprawdzone. Działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka