Dodaj do ulubionych

Sztuka w Hajnowce

29.10.05, 20:50
Niby są jacys malarze....niby jest jakiś klub literacki....wystawiają się
fotograficy....Ktos tam spiewa, a ktoś tańczy...Ale czy jest sztuka? Czy w
robotniczo-chłopskim miasteczku może narodzić się i przetrwać? Chyba nie, bo
komu to potrzebne....
Obserwuj wątek
    • maryjka_sad Re: Sztuka w Hajnowce 30.10.05, 03:02
      a czy moze sztuka istniec tylko w jednym miasteczku?
    • kecaj361 Re: Sztuka w Hajnowce 30.10.05, 20:26
      A czy Ty wiesz, co to jest sztuka?
      • kuna00 Re: Sztuka w Hajnowce 30.10.05, 21:11
        kecaj361 napisał:

> A czy Ty wiesz, co to jest sztuka?

powiedz nam, co to jest ?
      • toovo Re: Sztuka w Hajnowce 08.11.05, 23:45
        kecaj361 napisał:
        > A czy Ty wiesz, co to jest sztuka?

Kazdy względem sztuki ma swoje oczekiwania, może ja również interpretowac na
        swój sposób.... Zastanawiam sie tylko, czy to co robia nasi artyści jest
        sztuką? rzemiosłem? czyms jeszcze innym?
        • kuna00 Re: Sztuka w Hajnowce 09.11.05, 06:00
          prowincjonalna sztuka
          • hajnowkarules Re: Sztuka w Hajnowce 25.11.05, 12:35
            sztuka u nas jest, w przeliczeniu na mieszkańca wydaje się więcej niż w
            bielsku, tych festynów plenerów i tp. jest aż przesyt. może by więcej na
            gospoderkę dać pieniędzy?
            • toovo Re: Sztuka w Hajnowce 04.12.05, 20:37
              Czy festyny to sztuka? Raczej nie, powiedziałbym - szeroko pojęta - kultura. A
              czasem wręcz zwyczajne (w kulturze) chałupnictwo. Nie zgadzam się, że w
              Hajnówce wydaje się na sztukę zbyt dużo. Na moje (mało ekonomiczne) oko - 0,01
              % budżetu. A właśnie sztuka mogłaby w Hajnówce nakręcić koniunkturę
              gospodarczą. Np. Zakopane urodziło się z fascynacji tym zakątkiem nie
              biznesmenów, a malarzy, pisarzy, muzyków. Oni stworzyli modę na Zakopane.
              Dopiero za nimi - odezwał się snobizm - poszli tak zwani nowobogaccy "przy
              pieniądzach", a inwestorzy, węsząc popyt, zapewnili podaż.
              • hajnowkarules Re: Sztuka w Hajnowce 05.12.05, 11:15
                no, możnaby spróbować i tak, ale wątpię czy Hajnówka by z tego wyżyła. jednak
                jakiś przemysł, wytwórczość, to coś bardziej pewnego niż nienamacalna kultura.
                A jest trochę tych spotakń. A i HDK nie próżnuje...
                • toovo Re: Sztuka w Hajnowce 05.12.05, 12:13
                  Do wielkiego przemysłu typu HPPD juz raczej nie wrócimy. A kultura moze byc
                  namacalna, mam na myśli jej twórców. Jezeli przekonamy np. Rodowicz, Wajdę,
                  Szymborską, ze warto przyjechac na urlop do Hajnówki, za nimi ściągną tłumy
                  zwyczajnych turystów. Ludzie są z natury próżni, lubią naśladować wielki świat.
                  • hajnowkarules Re: Sztuka w Hajnowce 21.12.05, 13:34
                    no, mielibyśmy tutaj ogromną konkurencję. Cała Polska chciałaby mieć takich
                    gości. Wątpię, czy takie osobistości by tu przyjechały. Co prawda, szłyszałem,
                    że Miłosz był w Białowieży, był, pobył no i...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka