hansgrubber 09.02.06, 09:51 Chyba warto dac na ngo niz do kasy panstwa. www.jedenprocent.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siwy62 Re: 1% 10.02.06, 08:52 witam, coś Wam powiem. Jak to w naszym kraju, dobrze ale pod górkę. Aby otrzymać upragniony 1 % z naszych podatków, każda organizacjia musi otrzymać status Organizacji Pożytku Publicznego. Nie wystarczy rejestracja w Sądzie (do wglądu w każdej chwili, aktualizowana co trzy miesiące), należy otrzymać status OPP. No tak, wydawało się że jest to kolejny schodek , ale do pokonania. Niestety trzeba ponieść koszty tej procedury, o jej czasochłonności nie wspomnę, a póżniej (i tutaj nie jestem pewnien dokładnie), należy publikować w Dzienniku Ustaw co jakiś czas (bodajże sprawozdania, czy owy status OPP), a tutaj już KOSZT JEST TEJ PUBLIKACJI BARDZO DUŻY. Przy dużych organizacjach - to szczegół, ale przy małych, lokalnych organizacjach, gdzie ten 1% wpływu nie zapewni pokrycia wydatków na uzyskanie OPP, jest to znaczące obciążenie. MOŻE KTOŚ ZNA SPRAWĘ DOKŁADNIE - POPROSZE O KOMENTARZ. czółko... Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: 1% 10.02.06, 10:02 Władze Białegostoku zorganizowały akcję poparcia dla 1% , ale chcą by białostoczanie przekazywali kase białostockim organizacjompozytku publicznego. Mam pytanie czy w Bielsku są organizacje mające taki status. Czy w ogóle ktoś się starał by go uzyskać. Wiem że sporo informacji na ten temat mozna znaleźć na www.ngo.pl. Powinniśmy wpłacac kasę na Bielskie organizacje- te pieniądze zostaną u nas. Nie wypłyną z miasta i jeszcze nie zostaną zmarnotrawione Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: 1% 10.02.06, 10:05 Odnosnie kosztów o których piszesz - do tej pory druk jednej strony rozliczenia wynosił 650 zł. Na szczęście w tym roku jest to bezpłatne. POdkreślam - państwo postanowiło zdjąć koszty drukowania rozliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: 1% 10.02.06, 10:12 Raczej w „Monitorze Polskim“, bodaj B. Sprawozdanie zajmuje minimum dwie strony, koszt jego zamieszczenia to wydatek rzędu 700 – 1000 złotych. Zależnie od tego, na co wpłaciliśmy: strojenie organów/4 huśtawki/20 fartuchów dla pielegniarek/400 obiadów – poszło się jebać, czy może bardziej elegancko – drukować. Ale to się miało zmienić, nie wiem czy się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 10:11 Spisuję z ubiegłorocznego PITa: 1% od podatku w wysokości 6.700,00 powinien wynieść 67zł, logiczne? Tymczasem wynosi 22,00 zł. Odejmujemy składkę na ubezpieczenia i osiągamy taką kwotę – gołą wstyd już wpłacać, wypada te trzy dychy od siebie dorzucić (de facto mamy już 0,33%). Kolejny rzut fiskusa na wdowi grosz – 1% zaokrąglamy inaczej niż wszystko – do pełnych złotych W DÓŁ!!! Skandal! W omawianym przykładzie państwo wzbogaciło się o kolejne 11 groszy. US zwraca nam 19,50 potrąciwszy koszty przekazu. I tak z naszego jednego procenta zrobiło się 0,29%. Nie wiem jak Was, ale mnie ta pazerność państwa tylko zachęca do przekazywania owego 1%. Uszczknijmy choć to małe co-nieco na szczytny cel. Wiem, że trzeba się napisać i naliczyć przy wypełnianiu PITa, ale myślę, że skoro Hansgrubber zaczął już wątek, to w razie problemów jakoś sobie pomożemy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 10:29 proponuę bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?wyniki=1&kryt_nazwa=&kryt_miasto=Bielsk+Podlaski&kryt_woj=10&kryt_pola=&szukanie =opp średnio w IUS w B-stoku wpłata wynosiła ok 40 zł w II US w Bstoku ok 60 zł Opłaty za druk rozliczeń są zniesione - wiem to na 100%, byłem na konferencji prasowej mam obszerny dźwięk jak kogoś interesuje mogę wrzucić to na serwer i zaprezentowac linka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 12:23 Nie polemizuję ze statystyką - a jest ona również taka, że od osób z pierwszej skali podatkowej pochodzi 95% wpłat, które stanowią niecałe 20% uzyskanych w ramach całej akcji środków. Mój przykład jest oparty na miesięcznym wynagrodzeniu netto powyżej 4.ooo i przyznasz, że "1%" nie jest tu kwotą imponującą. Tym bardziej uważam za społeczny obowiązek zmuszenie się do tej średnioprzyjemnej czynności wypełniania deklaracji i zagospodarowanie nawet tej niewielkiej części podatku, na jaką mamy wpływ. "Razom nas bohato" - dysponujemy milionami. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 13:17 a juz wiecie komu wplacicie 1 %? bo ja sie ciagle zastanawiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 15:23 Ja tez jeszcze nie wiem. Ale na pewmno nie tym ktorzy dostaja najwiecej. www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/komu;polacy;oddaja;1;procent;podatku,241,0,135665.html W Bielsku sa takie trzy organizacje ktore maja prawo do 1%. Mozna je znalezc na stronie ktora wczesniej podalem. A to ze takie organizacje podlegaja drobiazgowej kontroli to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 15:54 Póki co, wiem komu nie - żadnym tam wośpom, bezbarierom czy innym molochom, jest sporo różnych lokalnych inicjatyw wartych wsparcia. Wybór beneficjenta to zdecydowanie najmniej przyjemny element całej tej operacji - bo dlaczego niby dzieci z nowotworami a nie zespołem Downa? Kontrola być powinna, to oczywiste. Chodzi o to, żeby nie angażowała środków własnych opp. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 11.02.06, 19:18 Ale inaczej chyba sie nie da. :) Odpowiedz Link Zgłoś