09.02.06, 09:51
Chyba warto dac na ngo niz do kasy panstwa.

www.jedenprocent.pl
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: 1% 09.02.06, 15:47
      warto, szkoda tylko ze 1 a nie np. 10.
    • siwy62 Re: 1% 10.02.06, 08:52
      witam, coś Wam powiem. Jak to w naszym kraju, dobrze ale pod górkę. Aby
      otrzymać upragniony 1 % z naszych podatków, każda organizacjia musi otrzymać
      status Organizacji Pożytku Publicznego. Nie wystarczy rejestracja w Sądzie (do
      wglądu w każdej chwili, aktualizowana co trzy miesiące), należy otrzymać status
      OPP. No tak, wydawało się że jest to kolejny schodek , ale do pokonania.
      Niestety trzeba ponieść koszty tej procedury, o jej czasochłonności nie
      wspomnę, a póżniej (i tutaj nie jestem pewnien dokładnie), należy publikować w
      Dzienniku Ustaw co jakiś czas (bodajże sprawozdania, czy owy status OPP), a
      tutaj już KOSZT JEST TEJ PUBLIKACJI BARDZO DUŻY. Przy dużych organizacjach -
      to szczegół, ale przy małych, lokalnych organizacjach, gdzie ten 1% wpływu nie
      zapewni pokrycia wydatków na uzyskanie OPP, jest to znaczące obciążenie. MOŻE
      KTOŚ ZNA SPRAWĘ DOKŁADNIE - POPROSZE O KOMENTARZ.
      czółko...
      • obuszek Re: 1% 10.02.06, 10:02
        Władze Białegostoku zorganizowały akcję poparcia dla 1% , ale chcą by
        białostoczanie przekazywali kase białostockim organizacjompozytku publicznego.
        Mam pytanie czy w Bielsku są organizacje mające taki status. Czy w ogóle ktoś
        się starał by go uzyskać. Wiem że sporo informacji na ten temat mozna znaleźć
        na www.ngo.pl. Powinniśmy wpłacac kasę na Bielskie organizacje- te pieniądze
        zostaną u nas. Nie wypłyną z miasta i jeszcze nie zostaną zmarnotrawione
      • obuszek Re: 1% 10.02.06, 10:05
        Odnosnie kosztów o których piszesz - do tej pory druk jednej strony rozliczenia
        wynosił 650 zł. Na szczęście w tym roku jest to bezpłatne. POdkreślam - państwo
        postanowiło zdjąć koszty drukowania rozliczeń.
      • pawlozsiul Re: 1% 10.02.06, 10:12
        Raczej w „Monitorze Polskim“, bodaj B. Sprawozdanie zajmuje minimum dwie
        strony, koszt jego zamieszczenia to wydatek rzędu 700 – 1000 złotych. Zależnie
        od tego, na co wpłaciliśmy: strojenie organów/4 huśtawki/20 fartuchów dla
        pielegniarek/400 obiadów – poszło się jebać, czy może bardziej elegancko –
        drukować. Ale to się miało zmienić, nie wiem czy się zmieniło.
    • pawlozsiul Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 10:11
      Spisuję z ubiegłorocznego PITa: 1% od podatku w wysokości 6.700,00 powinien
      wynieść 67zł, logiczne? Tymczasem wynosi 22,00 zł. Odejmujemy składkę na
      ubezpieczenia i osiągamy taką kwotę – gołą wstyd już wpłacać, wypada te trzy
      dychy od siebie dorzucić (de facto mamy już 0,33%).
      Kolejny rzut fiskusa na wdowi grosz – 1% zaokrąglamy inaczej niż wszystko – do
      pełnych złotych W DÓŁ!!! Skandal! W omawianym przykładzie państwo wzbogaciło
      się o kolejne 11 groszy. US zwraca nam 19,50 potrąciwszy koszty przekazu. I
      tak z naszego jednego procenta zrobiło się 0,29%.
      Nie wiem jak Was, ale mnie ta pazerność państwa tylko zachęca do przekazywania
      owego 1%. Uszczknijmy choć to małe co-nieco na szczytny cel. Wiem, że trzeba
      się napisać i naliczyć przy wypełnianiu PITa, ale myślę, że skoro Hansgrubber
      zaczął już wątek, to w razie problemów jakoś sobie pomożemy na tym forum.
      • obuszek Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 10:29
        proponuę
        bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?wyniki=1&kryt_nazwa=&kryt_miasto=Bielsk+Podlaski&kryt_woj=10&kryt_pola=&szukanie
        =opp
        średnio w IUS w B-stoku wpłata wynosiła ok 40 zł
        w II US w Bstoku ok 60 zł

Opłaty za druk rozliczeń są zniesione - wiem to na 100%, byłem na konferencji
        prasowej mam obszerny dźwięk jak kogoś interesuje mogę wrzucić to na serwer i
        zaprezentowac linka !!!
        • pawlozsiul Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 12:23
          Nie polemizuję ze statystyką - a jest ona również taka, że od osób z pierwszej
          skali podatkowej pochodzi 95% wpłat, które stanowią niecałe 20% uzyskanych w
          ramach całej akcji środków. Mój przykład jest oparty na miesięcznym
          wynagrodzeniu netto powyżej 4.ooo i przyznasz, że "1%" nie jest tu kwotą
          imponującą. Tym bardziej uważam za społeczny obowiązek zmuszenie się do tej
          średnioprzyjemnej czynności wypełniania deklaracji i zagospodarowanie nawet tej
          niewielkiej części podatku, na jaką mamy wpływ. "Razom nas bohato" -
          dysponujemy milionami.
          • anka1 Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 13:17
            a juz wiecie komu wplacicie 1 %? bo ja sie ciagle zastanawiam ...
            • hansgrubber Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 15:23
              Ja tez jeszcze nie wiem. Ale na pewmno nie tym ktorzy dostaja najwiecej.

www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/komu;polacy;oddaja;1;procent;podatku,241,0,135665.html

W Bielsku sa takie trzy organizacje ktore maja prawo do 1%. Mozna je znalezc na
              stronie ktora wczesniej podalem. A to ze takie organizacje podlegaja
              drobiazgowej kontroli to dobrze.
              • pawlozsiul Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 10.02.06, 15:54
                Póki co, wiem komu nie - żadnym tam wośpom, bezbarierom czy innym molochom,
                jest sporo różnych lokalnych inicjatyw wartych wsparcia. Wybór beneficjenta to
                zdecydowanie najmniej przyjemny element całej tej operacji - bo dlaczego niby
                dzieci z nowotworami a nie zespołem Downa?
                Kontrola być powinna, to oczywiste. Chodzi o to, żeby nie angażowała środków
                własnych opp.
                • hansgrubber Re: Dziadostwo i piętrzenie przeszkód! 11.02.06, 19:18
                  Ale inaczej chyba sie nie da. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka