Dodaj do ulubionych

Radni na forum

10.07.06, 10:05
Niewątpliwym atutem bielskiego forum jest obecność na nim osób sprawujących
funkcje publiczne. Dzięki temu mogliśmy wpłynąć na cennik usług na basenie,
dowiedzieć się o treści ciekawych interpelacji, poznać odwagę naszych
przedstawicieli przy głosowaniu nad absolutorium dla burmistrza.

Jedna rzecz mnie tylko zdumiewa. Dlaczego nasz forumowy kolega milczy na
temat budowy pomnika, co było przecież przedmiotem rozstrzygnięć Rady Miasta?

Chyba nie dlatego, że trudno przy tak trudnym temacie zyskać popularność?
Obserwuj wątek
    • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Radni na forum 15.07.06, 10:26
      pawlozsiul napisał:

> Niewątpliwym atutem bielskiego forum jest obecność na nim osób sprawujących
      > funkcje publiczne. Dzięki temu mogliśmy wpłynąć na cennik usług na basenie,
      > dowiedzieć się o treści ciekawych interpelacji, poznać odwagę naszych
      > przedstawicieli przy głosowaniu nad absolutorium dla burmistrza.
      >
      > Jedna rzecz mnie tylko zdumiewa. Dlaczego nasz forumowy kolega milczy na
      > temat budowy pomnika, co było przecież przedmiotem rozstrzygnięć Rady Miasta?
      >
      > Chyba nie dlatego, że trudno przy tak trudnym temacie zyskać popularność?

====

Chciałem zauważyć, że wyczaiłem przynajmniej dwóch radnych miejskich, a SMS-ów
      skierowanych do mnie wiem również, że całe starostwo czyta ukradkiem forum.
      Dlaczego ukradkiem? Bo jak ktoś napisze coś nie tak na zarząd, to...

A wracając do radnych miejskich... Nie oczekuj jakichkolwiek deklaracji, bo
      radny - tak mi się wydaje - powinien wysłuchać opinii BiPi-stów i rozważyć
      czego oni oczekują.
      Radnych jest 21 i liczą się głosy większości w głosowaniu. I tu jest problem,
      bo radni na usługach władzy (co widać, słychać i czuć) lub pozostający pod
      presją innych sił nie głosują tak jak uważają przed głosowaniem. Oczywiście nie
      sugeruję wcale, że chodzi tu o radnych z forum.
      Dlatego uważam, że do samorządów nie powinni startować pracownicy placówek
      podlegli pod władzę samorządową oraz sami samorządowcy. A elektorat powinien
      rozliczać swoich wybrańców co jakiś czas. Tylko czy to możliwe? Przecież - z
      tego co widzę i słyszę - elektorat białorusko-ukraiński jest skołowany bo
      Koalicja mniejszości głosuje razem z SLD, które ma argumenty do zastraszenia
      każdego np.: nauczyciela.
      • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Radni na forum 15.07.06, 10:29
        mnie-tu-juz-nie-ma napisał:

> ... oraz sami samorządowcy.

===
        * chodzi mi o pracowników samorządów - sory
      • pawlozsiul Re: Radni na forum 15.07.06, 11:06

> Dlatego uważam, że do samorządów nie powinni startować pracownicy placówek
        > podlegli pod władzę samorządową oraz sami samorządowcy.

Zbyt radykalny chyba postulat, ale coś w tym jest.

> elektorat białorusko-ukraiński jest skołowany bo
        > Koalicja mniejszości głosuje razem z SLD

Akurat elektorat w znacznej części chyba by takiej właśnie koalicji wyborczej
        oczekiwał. Ta część jest jednak wyraźnie mniejsza niż jeszcze kilka lat temu. Z
        wielką satysfakcją obserwuję, jak spadają notowania SLD w elektoracie
        mniejszościowym. Kilka lat temu ze swą niechęcią do Kwasa byłem w środowisku
        bardzo odosobniony. A teraz? Mniejszości przestają kochać nawet "Cimę" - fakt,
        że ten burak jako szef MSZ uczciwie na to zapracował. Nie współczuję mu, powiem
        więcej - wreszcie zrobił coś pożytycznego pokazując, że nie był wart wielkiej
        miłości, jaką niezmiennie od lat dziewięćdziesiątych obdarzał go lud powiatów
        bielskiego i hajnowskiego.
        • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Radni na forum 15.07.06, 15:59
          pawlozsiul napisał:

> > elektorat białorusko-ukraiński jest skołowany bo
          > > Koalicja mniejszości głosuje razem z SLD
          >
          > Akurat elektorat w znacznej części chyba by takiej właśnie koalicji wyborczej
          > oczekiwał. Ta część jest jednak wyraźnie mniejsza niż jeszcze kilka lat temu.
          Z
          >
          > wielką satysfakcją obserwuję, jak spadają notowania SLD w elektoracie
          > mniejszościowym... ble, ble, ble....

====

Albo koleś jesteś tempy i nie rozumiesz jakie durnoty wypisujesz, albo - nie
          znajduję określenia, może dywersantem jakimś jesteś.
          Ten twój elektorat mniejszościowy nigdy nie wiązał się z SLD, tylko
          mniejszościowi politycy oddają swoje głosy załatwiając przy okazji swoje
          prywatne interesy.
          Nie wciskaj swoich kitów!!!
          W ostatnich wyborach mniejszości nie poszły z SLD, bo zrozumiały, że to na ich
          zwycięstwie żeruje SLD. Koalicja Bielska (mniejszości) są w opozycji do SLD,
          ale cwaniacy z SLD wyłapują "mięczaków" (Bajena, Stepaniuk, Rusaczyk, Bożko),
          którzy udają, że są w Koalicji, ale głosują z SLD.
          Chcesz, to ci przytoczą kilka faktów jak wyłapywano i czym przekonywano w/w
          mięczaków.
          • mnie-tu-juz-nie-ma Wot, bliat pomyliłsja 15.07.06, 16:13

> (Bajena, Stepaniuk, Rusaczyk, Bożko),

====

Rozpędziłem się za mocno i nieopatrznie dołączyłem do mięczaków Stepaniuka z
            SLD.
            Wyjaśniam też, że Bajena po wyborach zdradził elektorat mniejszościowy i
            oficjalnie przeszedł do SLD. Natomiast Rusaczyk i Bożko, to - jak to kiedyś
            napisałem - bojownicy burmistrza.
            • mnie-tu-juz-nie-ma Może skomentujesz coś znawco polityki lokalnej 15.07.06, 16:25
              Widzę pawlozsiulu, że wypowiadasz się na tematy polityczne (lub celowo
              wprowadzasz w błąd), a może poproszę o ocenę - kto jest większym zdrajcą
              mniejszości: Bajena, który oficjalnie to zrobił czy inni, którzy dalej tkwią
              (chyba) w klubie Koalicji Bielskiej ale głosują pod dyktando SLD?
              • pawlozsiul Re: Może skomentujesz coś znawco polityki lokalne 15.07.06, 17:42
                Nie uzurpuję sobie władzy rozstrzygania o tym, kto jest zdrajcą. Zbyt poważne
                oskarżenie, a ja nie znam na tyle żadnej z wymienionych osób, by móc oceniać
                jej postępowanie.

Jeśli zdrada jest synonimem zmiany barw politycznych, w skali kraju
                niewątpliwie liderem jest Rokita. Bielskiego lidera szukać należy akurat nie w
                Koalicji a na prawicy.

W ogóle źle stawiasz pytanie. Jakoś tak to u Ciebie leci: są zdrajcami, bo
                głosowali z SLD. W domyśle: "nie byliby zdrajcami, gdyby głosowali z moim
                kumplem R". He he he he. W realu to leci "analogicznie wprost przeciwnie".

Rozumiem, że Ty posiadłeś prawdę absolutną i znasz odpowiedź na postawione
                pytanie. Wojuj dzielnie pod Grunwaldem, ja połapię ukrainaria. We wtorek sobie
                chętnie przeczytam i podyskutuję.
                • mnie-tu-juz-nie-ma Ot i cały pawlozsiul - ekwilibrysta laik 15.07.06, 19:24
                  Jak zwykle piszesz ogólnie i nie na temat, bo jak zwykle nie znasz zadnych
                  szczegółów, które upoważniałyby ciebie do komentarza, albo ściemniasz.
                  Nie ma powodów, żebym z tobą polemizował. Dowód braku znajomości tematyki dałeś
                  niemal od pierwszego pojawienia się na forum. Pamiętam jak dyskutowałeś na
                  temat uchwały RM, której nie czytałeś i nie wiedziałeś o czym mówi.
                • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Może skomentujesz coś znawco polityki lokalne 15.07.06, 19:35
                  pawlozsiul napisał:

> Nie uzurpuję sobie władzy rozstrzygania o tym, kto jest zdrajcą.

===

To może najpierw zdefiniuj kto nie jest zdrajcą, a potem zrób z tego przeczenie
                  i wyjdzie ci to czego boisz się komentować.

> W ogóle źle stawiasz pytanie. Jakoś tak to u Ciebie leci: są zdrajcami, bo
                  > głosowali z SLD. W domyśle: "nie byliby zdrajcami, gdyby głosowali z moim
                  > kumplem R". He he he he. W realu to leci "analogicznie wprost przeciwnie".

Nie chodzi mi o głosowanie typu: "komu z państwa radnych chce się podnieść rękę
                  do góry niech podniesie..."
                  Znowu przekręcasz fakty. Wolałbym żebyś zinterpretował mnie: "są zdrajcami, bo
                  głosowali tak jak im szef SLD kazał"!!!

Lepiej jedż do Dubicz, bo widzę, że KRĘCISZ CHŁOPIĘ i wijesz się jak piskoz!!!
          • pawlozsiul Re: Radni na forum 15.07.06, 17:40
            Gdybyś myślał trochę dalej niż tylko komu tu dziś dopier*olić, pewnie byś
            zrozumiał. Z punktu widzenia mniejszościowego ELEKTORATU (czyli wyborców, a nie
            liderów) do niedawna nie miało wielkiego znaczenia rozróżnienie na SLD i
            Koalicję Bielską. To się szczęśliwie zaczyna zmieniać i o tym był mój post.

A co do ostatnich wyborów - zdaje się, że to SLD uskrzydlony sukcesem w
            wyborach parlamentarnych stawiał potencjalnym koalicjantom nieakceptowalne
            warunki.. Niby nawet odniósł sukces – miał burmistrza, ale wynik radnych -
            ABSOLUTNA PORAŻKA. I dobrze im tak, członom!
    • szpila555 Re: Radni na forum 15.07.06, 14:13
      pawlozsiul napisał:
      > Niewątpliwym atutem bielskiego forum jest obecność na nim osób sprawujących
      > funkcje publiczne.

Ślubowanie radnego składałem 13 października 2005 roku, więc niedługo nim
      jestem. Sądzę że nie mam się czego wstydzić. Na sesjach zabieram głos dość
      często, bardziej merytorycznie niż politycznie. Forum czytam jak i wiele innych
      publicznych osób w Bielsku.

Piszę na forum pod nickiem szpila555 ponad dwa lata. Na forum występuję
      prywatnie. Publicznie wypowiadam się jako radny na sesjach Rady Miasta i
      chciałbym by tak to pozostało.

Teraz mogę już napisać, że przez półtora roku na prośbę wlapa37 pełniłem
      społeczną funkcję "zastępcy wlapa37" na tym forum. Starałem się być obiektywny,
      tym bardziej, że znam większość forumowiczów. Trochę postów usunąłem na prośbę
      ich autorów(-ek) obawiających się skutków wypowiedzi, trochę z uwagi na
      naruszenia regulaminu. Dużo tego nie było. Gdy wlap miał czas i dostęp do netu
      w Anglii, lub akurat był w Polsce, wówczas przejmował "pałeczkę".

Pozdrawiam
      szpila555
      • partizan79 Re: Radni na forum 15.07.06, 15:04
        Znasz większość forumowiczów?? Nawet ja nie znam większości;)
        • szpila555 Re: Radni na forum 15.07.06, 15:21
          partizan79 napisał:
          > Znasz większość forumowiczów?? Nawet ja nie znam większości;)

Oczywiście nie licząc "jedno-" lub "kilkudniowych"
          • baam1 ohoho !!! 15.07.06, 19:17
            odważnie
    • mnie-tu-juz-nie-ma Kolejny radny na forum 16.07.06, 18:24
      pawlozsiulu,
      zlokalizowałem jeszcze jednego radnego
      i wyciągm go za uszy do tego wątku.
      A jest nim:

solo141 napisał:

> A mi się podobają i drzewka lub krzewy i kwiaty przy ratuszu i w parku
      miejskim
      >
      > i przy pływalni i u zbiegu ul. Poświętnej i Piłsudskiego i wielu innych
      > miejscach w naszym mieście. Nie ma tu wcale jakiejś betonowej pustyni jak to
      > widzą nieprzychylni burmistrzowi chodzący w czarnych okularach. A w końcu
      spadł
      >
      > deszcz na te rozpalone ..........

===

Podobno nie cierpisz kolesi ze stajni SLD, to pozwalam ci się na nim poznęcać.
      Rób to oporowo. Na ile ci wystarczy polotu i finezji.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka