keliusz 06.09.06, 11:28 Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00. Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitzlad Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 06.09.06, 11:56 Witaj "keliusz" - jak tam powrót do pracy? Pozdrowienia całej waszej trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk HOLANDIA - BILORUS' (BIELORUS') 3:0 07.09.06, 02:14 sport.onet.pl/0,1248713,11687,tabela.html?tab=1297 Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Romek, czy ja dobrze rozumiem? 15.09.06, 08:21 Byłeś za Holandią?! Wstyd przynosisz całej słowiańszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 17:16 Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00. Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka -------------------------------- Skazhy po naszomu,po ukrainsky-jak howorat w okolyciach Bils'ka, Hajnuvky i Simietycz: www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_3.htm www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:34 A deż ty baczyw tut Ukraincau, chiba tuolki u sebe na puodworku. U Bielsku ne ma i nikoli ne było Ukraincau. Persze czuju. Paka. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:40 A deż ty baczyw tut Ukraincau, chiba tuolki u sebe na puodworku. U Bielsku ne ma i nikoli ne było Ukraincau. Persze czuju. Paka. ------------------------------ A dez ty czuw szczob chtos' w Bils'ku czy okolyciach tak howoryw jak ty, chyba TILKY W BIELLICEJI..., ZENADA i SOROM! Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:42 Jakim Bils'ku ? Chto tak howoryt jak ty, chyba tolki Ty sam. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 12:14 Durnyc'iu howorysz, Keliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 18:58 ot rozumny znajszowsia. 79 to twaje IQ? Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 20:33 Jak perelohujus'ia na partizan80 to bude znak, szto znow o odnoho "keliusza" men'sz. Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 21:02 dumaw dumaw i wydumaw.a ja szcze raz dla tebe skażu na biełaruska - padlaskaj mowie:Idi do tioty i spytajasia czy wże po korowy ne treba jaechati. A twaje IQ pomenszało..... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Keliusz wmieje po naszomu howoryti!!!!!!!!!! 07.09.06, 21:54 dumaw dumaw i wydumaw.a ja szcze raz dla tebe skażu na biełaruska - padlaskaj mowie:Idi do tioty i spytajasia czy wże po korowy ne treba jaechati. A twaje IQ pomenszało..... --------------------------------- O baczu szczo wmijesz po naszomu howoryty- ukrainskym dialektom z Pidlasza www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm To czomu wes' czas ne howorysz jak tebe bat'ko i maty nawczyli tuolky ciamkajesz tut po bielorusku jak tebe obduryli w bielliceji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=48135734 i do toho szcze wtyskajesz nam tut jakus' propahandu o Bielorusach Biels'ku? Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 11:22 :) Baczu szto kolega ne w temacie, bo po korowy o 21.04 to wże za puozno jichaty. Chyba, szto do GS-u po krówki mordoklejki. To po persze primo. A po druhie "primo" to tak Ty skazaw na biełaruska - padlaskaj mowie, szto z Tebe i Biłorusy smyjatys'ia budut. A moje IQ, jak chocz znaty, wynosyt men'sz buolsz 7,9. Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 11:47 partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko rozumiem...Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się połapali, że takie dzieci wychowali.wstyd i chańba. Twój brak szacunku dla białoruskości(również twoich rodziców i dziadów) też niejeko rozumiem, bo bycie ukraińcem jest po prostu - TRENDY.Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą..... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:19 > partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko > rozumiem... Odp.: No gdzież mnie z IQ 7,9 przyjęliby na jakieś studia?! Myśl trochę. Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się > połapali, że takie dzieci wychowali. Odp.: No jasne, tatko przy pługu więcej rzeczy się dowiedział, niż dzieci na jakichś tam studiach. wstyd i chańba. Odp.: Nie wiem, z jakiej Ty jesteś kuźni, ale Twój styl i ortografy hańbią jej imię. Twój brak szacunku dla > białoruskości Odp.: Zalinkuj. Pokaż, w którym miejscu okazałem brak szacunku dla białoruskości, albo dla innej nacji. (również twoich rodziców i dziadów) Odp.: Nie wciskaj ciemnoty. też niejeko rozumiem, bo bycie > ukraińcem jest po prostu - TRENDY. Odp.: Pierwsze słyszę:) Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że > Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą..... Odp.: Polacy, którzy są nam niechętni - owszem i to bardzo, natomiast myślę, że reszcie to zwisa. Wybacz, szto bulsz ne budu odkazuwaty na Twoji s'iohodniszni posty, ale maju jakraz "skomplikowanu sytuacju rodzinnu". Proczytaju za jakijs' czas i tohdy, jak schocz, odkażu. Pozdrav. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:41 > partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko > rozumiem... Odp.: No gdzież mnie z IQ 7,9 przyjęliby na jakieś studia?! Myśl trochę. Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się > połapali, że takie dzieci wychowali. Odp.: No jasne, tatko przy pługu więcej rzeczy się dowiedział, niż dzieci na jakichś tam studiach. wstyd i chańba. Odp.: Nie wiem, z jakiej Ty jesteś kuźni, ale Twój styl i ortografy hańbią jej imię. Twój brak szacunku dla > białoruskości Odp.: Zalinkuj. Pokaż, w którym miejscu okazałem brak szacunku dla białoruskości, albo dla innej nacji. (również twoich rodziców i dziadów) Odp.: Nie wciskaj ciemnoty. też niejeko rozumiem, bo bycie > ukraińcem jest po prostu - TRENDY. Odp.: Pierwsze słyszę:) Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że > Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą..... Odp.: Polacy, którzy są nam niechętni - owszem i to bardzo, natomiast myślę, że reszcie to zwisa. Wybacz, szto bulsz ne budu odkazuwaty na Twoji s'iohodniszni posty, ale maju jakraz "skomplikowanu sytuacju rodzinnu". Proczytaju za jakijs' czas i tohdy, jak schocz, odkażu. Pozdrav. ---------------------------- Super napisane ale czy Keliusz zrozumieje...? Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:57 Ej Romeczku a Ty jak to zrozumiałeś? Brak polskiej czcionki trochę ci komplikuje czytanie... *--*____*--* merry car :-) Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 16:38 Dałeś się łatwo zwieść manipulacjom RomanaP. Uwierzyłeś w to wszystko, bo Roman P. ( lub ktoś inny) trafił na podatny grunt - trafił na człowieka prostego,poszukującego swojej tożsamości, któremu wystarczy powiedzieć, że gwara którą włada to gwara ukraińska,że na mapkach znajdziesz "granice" gwar- (po co?), że wszyscy co myślą imaczej to ciemnota zacofana lub się mylą, że warto być Ukraińcem chociażby dlatego że dostaniesz dotacje od ministerstwa na działalność kulturalną lub kaskę z Kanady czy USA -np. od RomanaP, że były badania naukowe itp, itd. Ale TY na pewno nie pokusiłes się aby zajrzeć do innych źródeł, nie tylko ukraińskich, nie porówanałeś ich, nie pomyślałeś że język to nie wszystko co świadczy o pochodzeniu. Życzę wyprostowania spraw rodzinnych, rozwagi i mądrości.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Moze nie na temat, ale 08.09.06, 17:23 Generalnie, nudzi mnie juz 'balaczka' z ludzmi malo razgarnietymi, ale denna prowokacja - to zupelnie co innego. TOWARZYSZU keliusz!!! 1. Czy masz jakies materialne (nie urojone!!!) dowody na "kaskę z Kanady czy USA". "Argument" calkiem jak z najlepszych czasow PRL - coz, niektore mentalnosci nie podlegaja prawom fizyki ni ewolucji... 2. Podasz jakies bardziej wiarygodne, Twoim zdaniem, zrodla? Czy tylko mamy sie zadowolic Twoim zapewnieniem dogmatycznym o ich istnieniu? 3. O jakiej "bialoruskosci" mowisz (-?!?) ,Tej nadanej z ramienia KPZB? To farsa... :=))))))) - patrz adnotacje do punktu 1. 4. Niech mi ktorys z Was - neo-bialorusow wykaze w koncu ta rzekoma bialoruskosc, lub "przejsciowosc"(!@!#!!!) gwar naszego "trojkata bermudzkiego". Jak do tej pory, musielismy sie zadowolic jedynie zapewnieniami Waszych autorytetow.... argument, jak dla mnie cieniutki. 5. Trendy, to bylo upieranie sie w przekonaniu, ze Ziemia jest plaska, w swoim czasie. Trendy, moze byc noszenie kwadratowych butow, ale swiadome samookreslenie swej przynaleznosci, ktora wylamuje sie z narzuconych kanonow jest raczej przejawem rozwoju a nie regresji... Pozdr. (; Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 17:52 Uderz w stół a nożyce się odezwą. Z resztą... z betonem nie da sie konstruktywnie rozmawiać....Żyj dalej w swoich pseudomądrościach, pseudojęzykoznawco, pseudokulturoznawco, pseudohistoryku, pseudomuzykologu. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:14 Konstruktywnie?!? Towarzyszu! choc jeden argument zamiast urojen.....prosze.. Betonem(!) - dlatego, ze jestem swiadomy kim jestem... Zalosc. PS. ..A gdy argumentow braknie, zawsze jeszcze mozna sprobowac przeciwnika opluc! Coz, pomuwienia, epitety, w tym jestescie dobrzy, ale gdzie te niepodwazalne argumenty??? Z powazaniem, Beton.(and I'm proud of it!) Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:19 Argumanty tu na nic, ponieważ wszystko i tak negujecie, więc po co? A tak na marginesie wytrzyj brodę , bo sam się cały czas opluwasz.... Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
pidlasze Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:47 keliusz napisał: > Argumanty tu na nic, ponieważ wszystko i tak negujecie, więc po co? A tak na > marginesie wytrzyj brodę , bo sam się cały czas opluwasz.... Żenada. Negujecie?!? jeszcze nic nie niegowalem, bo nic nie przedstawiles... Czy masz na mysli te argumenty o "duliarach"? Jesli unikasz "konstruktywnej" duskusji, to nie narzekaj, ze nie dyskutuje z urojeniami i mitami... Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 A ja na to ... 08.09.06, 20:49 ha ha ha. dałeś się podpuscic Keliusz. Ale nie pierwszy i nie ostatni. Pozdrawiam chłopaki. P.S> Nie jestem Ukrainką :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: A ja na to ... 08.09.06, 22:33 baam1 napisała: > ha ha ha. dałeś się podpuscic Keliusz. Ale nie pierwszy i nie ostatni. > Pozdrawiam chłopaki. > P.S> Nie jestem Ukrainką :) --------------------- Pozdrowienia Baam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 12.09.06, 08:26 Generalnie rzecz biorąc, to wszystko, co napisałeś, Keliuszu, jest nieprawdą. Może z wyjątkiem tego, że jestem prostym człowiekiem (chyba, że chodziło Ci o "aparycję" - jeżeli tak, to też się mylisz, bo mam garba prawie jak camel). Nasza dyskusja przypomina mi grę w "skłosza" - okładanie betonu piłeczką.. P.S. Sprawy rodzinne naprostowane, dzięki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 06.09.06, 17:33 keliusz napisał: > Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00. > Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka Pokażuć dobry futboł i razjeduć Hałandyju pa murawi, jaaaaaaaasne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:47 Jakim Bils'ku ? Chto tak howoryt jak ty, chyba tolki Ty sam. ------------------------ O baczu szczo majemo postup, wzhe ne "hawoyc'" a howoryt! Dawaj WSE (WSIO) po naszomu, ukrainskym dialektom z Pidlasza! www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Posluchaj sobi z toho linku jak howorat twoji bat'ky i didy (diedy)i ty tak howory a ne ciamkajesz tut jak tebe OBDURYLY w bielliceji! Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:50 O tak. Majesz racju. Tak haworat maje bat'ki i diedy- Biełarusy.Kotory żywut tut na Padlaszszy mnoha mnoha liet. Paka. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:55 O tak. Majesz racju. Tak haworat maje bat'ki i diedy- Biełarusy.Kotory żywut tut na Padlaszszy mnoha mnoha liet. Paka. --------------------- Jak,tak: "Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00. Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka"? NE BRESZY, NE POWTORUJ TUT PRLowskoji PROPAHANDY Z BIELLICEJA ! Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 20:01 Ty idi spati bo baczu szto wże zmuczywsia i piszasz sztoś czaho nie razumiejesz....cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 20:18 keliusz napisał: > Ty idi spati bo baczu szto wże zmuczywsia i piszasz sztoś czaho nie > razumiejesz....cdn. ------------------------------ Chto tut nie rozumieje czy ne chocze zrozumiety to chaj ociniat czytaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:07 I tu się oburzę!! W Bielsku sa i Białorusini i Ukraińcy, i Polacy i pewnie jeszcze kilka innych narodowości... NIKT nie ma prawa mówić komuś kim się czuje i jakiej jest Narodowości, jakie sa jego korzenie - NIKT. Więc zupełnie nie rozumiem O CZYM WY DO (przepraszam) CHOLERY PISZECIE z takim zacietrzewieniem i taką wiarą w to, że Racja jest tylko po waszej stronie...Uff...wkurzyłam się ciut...To jak czyjś ojciec jest z pochodzeni Ukraińcem a matka Białorusinką to co powinien rzucać monetę!!?? ....... Pozdrawiam ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:11 Nie- nie rzucaj monetą! wedle myślenia RomanaP. to w tym przypadku to powinnaś być Ukrainką. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: MOMENT MOMENT!! 07.09.06, 17:47 kiedyś próbowałem to Romkowi wytłumaczyć. Bez szans Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:17 I tu się oburzę!! W Bielsku sa i Białorusini i Ukraińcy, i Polacy i pewnie jeszcze kilka innych narodowości... NIKT nie ma prawa mówić komuś kim się czuje i jakiej jest Narodowości, jakie sa jego korzenie - NIKT. Więc zupełnie nie rozumiem O CZYM WY DO (przepraszam) CHOLERY PISZECIE z takim zacietrzewieniem i taką wiarą w to, że Racja jest tylko po waszej stronie...Uff...wkurzyłam się ciut...To jak czyjś ojciec jest z pochodzeni Ukraińcem a matka Białorusinką to co powinien rzucać monetę!!?? ....... Pozdrawiam ☺ --------------------- Alu spokojnie: 1.Kazdy moze sie uwazac za kogo chce, nawet bedac Ukraincem z bielska- za Eskimosa. 2.jezeli matka NAPRAWDE (a nie wg. propagandy PRLowskiej) jest Bialorusinka to chyba nie stad: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm ,gdyz jak wiadomo tu sie mowi dialektem UKRAINSKIM. Kazdy jak zaznaczylem moze sie uwazac za kogo chce ale ja zawsze bede mowil jak to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDE! Wszystkich pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:25 Według RomanaP.- Białorusini. Koniec - kropka. Tak myśli Roman. Niech własnie to ocenią czytający tę do nikąd prowadzącą rozmowę..... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Roman.... 07.09.06, 02:35 A tzw. ludność napływowa ... ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=48135734&a=48170246 -------------------- Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow- relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my jestesmy Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA. www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez tak: www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Roman.... 07.09.06, 16:53 romanpidlaszuk napisał: > Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z > Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow- > relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z > Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my jestesmy > Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co > jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA. > > > www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm> www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm > Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez > tak: > www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm Sorki,że jako admin się wtrąciłem, ale sądzę że Romek przesadza. Z tych map nic konkretnego nie wynika. Moze Romek wnioski z tych badań opublikuje na tym forum. Bo mi normalnie zanieszałeś w głowie.Mój dziadek pochodził z Ryboł ale na mapce ze wsi Ryboly nie ma jakichkolwiek "hołosow" W ogole na tej mapce są wybiorczo wskazane miejscowości i linki do wywiadów z konkretnymi osobami. Czy te osoby reprezeentują większość? Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:23 Zdaje się że był kiedyś taki zespól Disco-polo "Fanatic"- i taki jest Roman.P:jest niepoważny, odwala chałturę, jest Fanaticem i dobrze się przy tym bawi. Na marginesie:1. nie jestem taki pewien czy Ukraińcy tutaj są stąd, 2.czy to takie wiadome 100% że tu się mówi "gwarą ukraińską".3 Ale ja zawsze będę mówił jak to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDĘ- a nie na niby.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:37 Zdaje się że był kiedyś taki zespól Disco-polo "Fanatic"- i taki jest Roman.P:jest niepoważny, odwala chałturę, jest Fanaticem i dobrze się przy tym bawi. Na marginesie:1. nie jestem taki pewien czy Ukraińcy tutaj są stąd, 2.czy to takie wiadome 100% że tu się mówi "gwarą ukraińską".3 Ale ja zawsze będę mówił jak to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDĘ- a nie na niby.Pozdrawiam. --------------------- CYNIZM i OBLUDA ludzka nie zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NAWET CHMIELEWSKI PRZYZNAJE RACJE! 06.09.06, 20:43 NAWET redaktor CHMIELEWSKI, zdaje sie jedyny ETNICZNY Bialorusin w mediach na Podlasiu, PRZYZNAJE RACJE,ze miedzy Bugiem a Narwia mowi sie po UKRAINSKU,za co zostal zakrzyczany przez swoich wspolpracownikow pochodzenia UKRAINSKIEGO,ktorym PRAWDA jest bardzo niewygodna...,posluchajcie sobie!: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=43811006&a=48076780 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusinach. 06.09.06, 20:29 A tzw. ludność napływowa ... ? -------------------- Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow- relikty PRLu wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, zeto niby my jestesmy Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA. www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez tak: www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusina 06.09.06, 20:33 dobrze że nie psudokibicach.....A fakty o Ukraińcach są takie, że gdyby nie to że są Białorusinami to dawno już by mieszkali w Gdańsku, Legnicy,Szczecinie, Olsztynie - a nie Tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusinach 06.09.06, 20:36 dobrze że nie psudokibicach.....A fakty o Ukraińcach są takie, że gdyby nie to że są Białorusinami to dawno już by mieszkali w Gdańsku, Legnicy,Szczecinie, Olsztynie - a nie Tutaj. ----------------------------- To jeszcze nie powod aby teraz sie wypierac swojej UKRAINSKIEJ narodowosci ! Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:31 Roman nie oszukuj się. Ty nawet sam siebie nie szanujesz tworząc jakies podziały- szczególnie na mapie. A tak na marginesie bardzo prosta ta kreska na mapie i czy nie uważasz że powinna być trochę dalej na wschód?Paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Roman.... 06.09.06, 20:35 Roman nie oszukuj się. Ty nawet sam siebie nie szanujesz tworząc jakies podziały- szczególnie na mapie. A tak na marginesie bardzo prosta ta kreska na mapie i czy nie uważasz że powinna być trochę dalej na wschód?Paranoja... -------------------------- Ja praranoja nazwalbym raczej BREDNIE wciskane w bielliceju ofiarom propagandy pseudobialoruskiej takim jak ty, niz wyniki badan naukowych jezykoznawcow przedstawionych na tej mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:45 Tyle że te badania były robione na potrzeby propagandy którą Ty teraz siejesz, ale co tam Roman wie lepiej niż wszyscy....ech? Ty swoimi tekstami raczej Ukraińcom nie pomożesz..... Ale żeby cię pocieszyć powiem że już raczej nie będę do Ciebie pisał. Kończę Romek- idę opowiedzieć swojej córce bajeczkę w mojej białoruskiej podlaskiej gwarze. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 06.09.06, 21:02 -------------------------------------------------------------------------------- Tyle że te badania były robione na potrzeby propagandy którą Ty teraz siejesz, ale co tam Roman wie lepiej niż wszyscy....ech? Ty swoimi tekstami raczej Ukraińcom nie pomożesz..... Ale żeby cię pocieszyć powiem że już raczej nie będę do Ciebie pisał. Kończę Romek- idę opowiedzieć swojej córce bajeczkę w mojej białoruskiej podlaskiej gwarze. Cześć. ----------------------------- 1.W roku 1980 "propaganda ukrainska" ,w PRLu-ty chyba pijany albo niepowazny jestes! 2.A ona w szkole przeczyta lekture Andersena pt. "Najnowsze szaty cesarza" i ze smutkiem stwierdzi,ze jej tata to taki sam osiol jak ten cesarz... Lepiej pusc jej bajki ukrainskie (video lub audio)- corka bedzie ci wdzieczna! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25318179 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44529048 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46861784 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46857698 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46861434 Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 07.09.06, 11:06 Czy wszystkie Romki są takie.... same. Romek na Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 08.09.06, 22:35 pitzlad napisał: > Czy wszystkie Romki są takie.... same. Romek na Prezydenta. ------------------------ Prosimy NA TEMAT!:) Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 07.09.06, 11:16 keliusz napisał: > Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00. > Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka No to pojechali Białorusini z Holendrami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siwy62 Re: ................................. ... 07.09.06, 17:56 TAK, TAK, TAK MY TU WSIE POLAKI Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: ................................. ... 07.09.06, 17:59 siwy62 napisał: > TAK, TAK, TAK MY TU WSIE POLAKI niet niet niet, ruskie pierwe byli ... tu wsie budiet kukurydza Odpowiedz Link Zgłoś
walker-007 Refleksja 07.09.06, 19:21 to wszystko powyżej jest dobrym przykładem jak mecz piłkarski może wzbudzić wiele emocji pozasportowych nie dziwi potem widok na trybunach flag i haseł nacjonalistycznych dla niektórych stadion i trybuna to miejsce wymiany poglądów i ręczne ( mniej lub bardziej )dowodzenie swoich racji szczęśliwie na forum argumenty sprzętowe typu kij bejsbolowy nie mogą być użyte i interwencji służb porządkowych ( np. w osobach ...... )nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: Refleksja 07.09.06, 19:31 Właśnie walker - w sumie ludziom fanatycznie nastawionych nie wiele trzeba. Uderz w stół a nożyce się odezwą- i nożyce się odezwały. A chaciałem tylko przypomnieć o meczu dla zainteresowanych.....Szacunio. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Refleksja 07.09.06, 20:28 A ja znów cie pozdrowie serdecznie i zaprosze na małe co nieco do stolicy jak będziecie w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Odpowiedz dla Szpili i nie tylko. 07.09.06, 22:36 Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z > Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow- > relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z > Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my jestesmy > Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co > jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA. > > http://www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm> www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm > Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez > tak: www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm Sorki,że jako admin się wtrąciłem, ale sądzę że Romek przesadza. Z tych map nic konkretnego nie wynika. Moze Romek wnioski z tych badań opublikuje na tym forum. Bo mi normalnie zanieszałeś w głowie.Mój dziadek pochodził z Ryboł ale na mapce ze wsi Ryboly nie ma jakichkolwiek "hołosow" W ogole na tej mapce są wybiorczo wskazane miejscowości i linki do wywiadów z konkretnymi osobami. Czy te osoby reprezeentują większość? ------------------------------------ 1.Te mapki, rozgraniczenie gwar ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu to wyniki badan naukowcow jezykoznawcow ,jakich nikt w naukowy sposob nigdy nie podwazyl a wiec FAKTY w nich zawarte caly czas obowiazuja w Swiecie naukowym ,gdzie nie ma zadnych watpliwosci gdzie na Podlasiu przebiega granica miedzy gwarami ukrainskimi a bialoruskimi. 2.To ,ze na tej stronie internetowej pod nazwa Ryboly nie ma audiozapisu rozmowy z tej miescowosci-tylko swiadczy o tym ,ze autor tej strony jej nie dokonczyl-ty sam mozesz sie pofatygowac do miejscowosci skad pochodzi dziadek i sobie posluchac jak tam rozmawiaja.Jedno jest pewne-w Rybolach sie rozmawia gwara ukrainska-tak stwierdzili naukowcy jezykoznawcy jacy tak a nie inaczej wyznaczyli granice miedzy gwarami ukrainskimi i bialoruskimi ,co widac na pozostalych mapkach. 3.Nie, to jak rozumiem przypadkowi rozmowowcy jacy rozmawija taka sama gwara wschodnioslowianska jak ogol w danej miescowosci. Podsumowujac: FAKTY: Na podstawie tego co piszesz wynika, ze twoj dziadek z dziada pradziada rozmawial gwara ukrainska jaka wyniosl nie ze szkoly,gdzie w naszych stronach uczono juz w wielu jezykach-bialoruskim,niemieckim,rosyjskim,polskim ale z domu rodzinnego a wiec to swiadczy o tym, ze choc moze i nie mial swiadomosci ukrainskiej (gdyz byl pozbawiony ukrainskich elit-szkoly,kosciola jakie by mu ja wszczepily) to musial miec pochodzenie ukrainskie bo przeciez jezyk ojczysty w rodzinie w tamtych czasach przekazywalo sie z pokolenia na pokolenie mimo ze na zewnatrz urzedowe jezyki sie zmienialy. Teraz jest pytanie co zrobisz z tymi FAKTAMI? a.Mozesz (tak jak wiekszosc ludnosci wschodnioslowianskiej z okolic Bielska,Hajnowki,i Siemiatycz-ktora przeciez te fakty ZNA)udac,ze ich nie znasz, nie widzisz (tak jak wieszosc opisanych bohaterow w bajce Andersena pt. "Najnowsze szaty cesarza" widziala bardzo dobrze,ze krol byl nagi ale bala sie przeciwstawic presji otoczenia twierdzacej cos przeciwnego) b.Albo, mozesz otwarcie i prosto z mostu mowic tak jak jest w RZECZYWISTOSCI, ze twoj dziadek rozmawial gwara ukrainska i w zwiazku z tym byl Ukraincem i w zwiazku z tym ty jestes Ukraincem-rozumiem,ze wszyscy twoi przodkowie pochodza z ukrainskojezycznej czesci Podlasia i poslugiwali sie dialektem wschodnioslowianskim uzywanym w okolicach ich zamieszkania ( tak jak maly chlopiec w bajce Ancersena nie baczac na konwenanase na caly glos krzyknal jak bylo W RZECZYWISTOSCI,ze krol jest nagi). P.S. A np. nauczycieli z bielliceja,redaktorow mediow bialoruskich na Podlasiu zorietowanych niemal w 100% na sluchacza, widza, czytelnika pochodzacego z ukrainskojezycznych okolic Bielska,Hajnowki i Siemiatycz mozna porownac do krawcow z owej bajki Andersena, ktorzy z powodow finansowych sa zainteresowani aby KLAMSTWO bylo w obiegu jak najdluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Znowu podwójny wpis ... 07.09.06, 22:54 Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma. Polecam darmowego Avasta: www.avast.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:48 Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma. Polecam darmowego Avasta: www.avast.com/ ------------------------- Dlaczego wyciales moj wpis pt. "ocpowiedz dla Szpili i nie tylko?" Wyslalem,go swiadomie dwa razy, gdyz musialem dokonac pewnych poprawek w teksicie. Usun sobie pierwsza wersje ale druga ZOSTAW W SPOKOJU ! BADZ UCZCIWYM CENZOERM ! (jezli to wogole mozlwe) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:51 romanpidlaszuk napisał: > Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma. > Polecam darmowego Avasta: > www.avast.com/ > > ------------------------- > > Dlaczego wyciales moj wpis pt. "ocpowiedz dla Szpili i nie tylko?" > Wyslalem,go swiadomie dwa razy, gdyz musialem dokonac pewnych poprawek w > teksicie. > Usun sobie pierwsza wersje ale druga ZOSTAW W SPOKOJU ! > > BADZ UCZCIWYM CENZOERM ! (jezli to wogole mozlwe) ----------------------- OK, widze ,ze usunales jedynie pierwszy moj wpis, bardzo dobrze! Wiesz, ja czasem cos wysylam a potem lapie sie,ze w tekscie sa bledy ,ktore chcialbym poprawic -w takich sytuacjach wycinaj moje poprzednie wpisy zostawiajac jedynie ostatni. Pozdrawiam! > Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:59 romanpidlaszuk napisał: > OK, widze ,ze usunales jedynie pierwszy moj wpis, bardzo dobrze! > Wiesz, ja czasem cos wysylam a potem lapie sie,ze w tekscie sa bledy ,ktore > chcialbym poprawic -w takich sytuacjach wycinaj moje poprzednie wpisy > zostawiajac jedynie ostatni. > Pozdrawiam! Tak też robiłem do tej pory. Sądziłem że to "robota wirusów w twoim kompie". Jeśli się mylę, to sorki :) Odpowiedz Link Zgłoś
gsx1100g Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 12.09.06, 15:05 Romek to nacjonalista. za wszelka cenę chce wmówić ludziom, okłamać opinie publiczną, ze ukraiński to jakoby rdzenny język Podlasia. Propaganda, jaką roman podlaszczuk uprawia czyni go niewiarygodnym i jawnym nacjonalistą ukraińskim. To smutne , ze na Podlasiu w XXI wieku nacjonalizm przybierał takie formy Krytykował to Metrpilta Sawa podczas niedawnego sypozjum poswięconego mniejszościom, krytykował nacjonalizm JP2. To wstyd, że mamy nacjonalistów na Podlasiu, nie powinno byc tu dla nich miejsca. Podlaszczuk R. namawiając do nauki języka ukraińskiego, doskonale wie, że nikt go się nie nauczy, bo ten język nie ma przed sobą żadnej przeszłości, a wręcz przeciwnie, jest przedmiotem kpin, to język, którym posługując się można narobić sobie wrogów. Od razu widac jak ludzie patrzą na fanatyków. Znam 3 języki z w tym dwa doskonale, znam białoruski nawet, ale ten także mi się nie przydał tak jak francuski i angielski. Romku Słodziutki, wiesz doskonale, ze jestes fanatykiem i przez takich jak ty społeczeństwo się dzieli. Ty dzielisz ludzi ze swymi poglądami. Nie chodzi tu o różnorodność, bo skarb różnorodności-to zgodna współpraca ludzi o różnych poglądach. łatwiej jest TOBIE rozmawiać w jezyku Polskim.doskonale wiesz, że nikt o zdrowych zmysłach nie bedzie uczyć się ukraińskiego, bo sa ciekawsze i bardziej potrzebne języki. Dobrze życze ukraińcom, dobrze im życzę, ale proszę nie znaczy to, ze możecie fanatyzować tutaj. Ludzie-bez przesady, naród nie jest głupi i wszystko widzi. Forumowicze widzą i nie popierają Romku Podlaszzuku sposobów Twego postępowania. NIe wiem jak to nazwać, może obrzydzaniem, może zniechęcaniem. Od pewnego czasu z rzadka zaglądam na Forum Bielska Podlaskiego, ale jak czytam te słowa po ukraińsku, czy też w języku podobnym do ukraińskiego to mi się niedobrze robi. Chodzi mi o to, że po co na siłę pisac coś po ukraińsku. Czasem te teksty wydają mi się jakieś wymęczone. Lepiej pisać po polsku, pewne rzeczy łatwiej jest powiedzieć, a poza tym ja sam choć uczyłem się białoruskiego i rosyjskiego wielu słów ukraińskich nie rozumiem. Z chęcią czytałbym słowa tego pana co pisze po ukraińsku lub w języku podobnym do ukraińskiego, zebym rozumieł znaczenie ukraińskich słów. BIAŁORUSKI i ukraiński to część kulturowego Podlasia, ale jakoś tak ponad miarę i na siłę wydaje się używanie tego języka lub języka podobne do ukraińskiego na Forum. Mi to pachnie jakimś fanatyzmem, chęcią pokazania za wszelką cenę i wszelkimi możliwymi sposobami, że Ukraiński wszędzie panuje. To bardzo dobrze,że u nas na Podlasiu są świadomi Ukraińcy lub ludzie, którzy się za taklich uważają, ale na Miłość Boską bez przesady,. bo jak czytam coś o meczu piłki nożnej po ukraińsku to mi się niedobrze robi. CZY JEST KTOŚ, KTO MNIE ROZUMIE, WIE O CO MI CHODZI?????? Romuald Podlaszczukiewicz to zakąpleksiony dzieciak. Poziom rozmowy tego Pana urąga wszelkim zasadom. Obraza się na byle co, odnosząc się do mnie także wulgarnie mnie nazywa. Jak widać Madrego dobrze posłuchać, tylko ,że nie odnosi się to po Podlaszczukiewicza. Drodzy Forumowicze-jak poczytacie teksty wypisywane przez Podlaszczukiewicza, to okaże się, że cały czas wkleja te same linki-a racjonalne zarzuty oddala nakłaniając do nauki ukrainskiego. Ja wstydziłbym się na miejscu Pana Podlaszczukiewicza. A interesy an Ukrainie nie załatwia sie po ukraińsku, chyba, ze mówisz o intersie w stylu "kupić żubra w sklepie". Ja mówię o powaznym biznesie. Dyskusja z Podlaszczukiewiczem obniża poziom forum, gdyz ten osobnik powtarza ciągle to samo, nie pisze o niczym innym. Pisze coś, pisze ciągle to samo i nie wnosi nic nowego. nabija sobie licznik i zaśmieca w ten sposób Forum swoimi wypocinami... I to właśnie dzień, gdy okazało się, ze mam rację pisząc w wątku o "Obrzydzaniu Forum". Podlaszczukiewicz pisze w jezyku podobnym do ukraibskiego i nikt mało kto jego rozumie. Moze Podlaszczukiewiczu lepiej pisać czasem po polsku-Forum jest na Polskim serwerze. W lublinie nikt nie pisze po tzw ukraińsku, w Białymstoku też nikt nie pisze po białorusku a na Suwalskim Forum nikt nie bazgrze po Litewsku..... Warto to przemyslec. ja od siebie powiem, ze nie mam pojęcia co to słowo znaczy i ze nie pojde za mądra rada Romana aby sie nauczyc ukrainskiego, bo to jezyk niepotrzebny w dzisiejszym świecie, i nikt go nie używa. Firmy y ukraińskie w polsce nawet nie prowadzą korespondencji po ukraińsku!!!!!!!!!!!!!!!!!! A roman Podlaszczukiewicz to głupi fanatyk, który dzieli Podlasian. Jezyk ukrainski do prawosławnej liturgii???? Buachacha cha cha...Ten koleś chyba zbaraniał.... Ciśnie mi sie na język wyrażenie...Won na Ukrainę oszołomie!!!! Romku, nie ośmieszaj się. Nie ośmieszaj tych , ktorzy chcą czuć się Ukraińcami. Odpowiedz Link Zgłoś
keliusz Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 12.09.06, 18:03 Dzięki gsx!!! zdążyłem się zorientować... pozdruffka Odpowiedz Link Zgłoś