Dodaj do ulubionych

sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja !!!

06.09.06, 11:28
Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00.
Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka
Obserwuj wątek
    • pitzlad Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 06.09.06, 11:56
      Witaj "keliusz" - jak tam powrót do pracy? Pozdrowienia całej waszej trójce.
      • romanpidlaszuk HOLANDIA - BILORUS' (BIELORUS') 3:0 07.09.06, 02:14
        sport.onet.pl/0,1248713,11687,tabela.html?tab=1297
        • pawlozsiul Romek, czy ja dobrze rozumiem? 15.09.06, 08:21
          Byłeś za Holandią?! Wstyd przynosisz całej słowiańszczyźnie.
    • romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 17:16
      Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00.
      Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka

--------------------------------

Skazhy po naszomu,po ukrainsky-jak howorat w okolyciach Bils'ka, Hajnuvky i
      Simietycz:
      www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_3.htm
      www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
      • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:34
        A deż ty baczyw tut Ukraincau, chiba tuolki u sebe na puodworku. U Bielsku ne ma
        i nikoli ne było Ukraincau. Persze czuju. Paka.
        • romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:40
          A deż ty baczyw tut Ukraincau, chiba tuolki u sebe na puodworku. U Bielsku ne ma
          i nikoli ne było Ukraincau. Persze czuju. Paka.

------------------------------

A dez ty czuw szczob chtos' w Bils'ku czy okolyciach tak howoryw jak ty, chyba
          TILKY W BIELLICEJI..., ZENADA i SOROM!
          • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:42
            Jakim Bils'ku ? Chto tak howoryt jak ty, chyba tolki Ty sam.
        • partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 12:14
          Durnyc'iu howorysz, Keliusz.
          • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 18:58
            ot rozumny znajszowsia. 79 to twaje IQ?
            • partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 20:33
              Jak perelohujus'ia na partizan80 to bude znak, szto znow o odnoho "keliusza"
              men'sz.
              • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 07.09.06, 21:02
                dumaw dumaw i wydumaw.a ja szcze raz dla tebe skażu na biełaruska - padlaskaj
                mowie:Idi do tioty i spytajasia czy wże po korowy ne treba jaechati. A twaje IQ
                pomenszało.....
                • romanpidlaszuk Keliusz wmieje po naszomu howoryti!!!!!!!!!! 07.09.06, 21:54
                  dumaw dumaw i wydumaw.a ja szcze raz dla tebe skażu na biełaruska - padlaskaj
                  mowie:Idi do tioty i spytajasia czy wże po korowy ne treba jaechati. A twaje IQ
                  pomenszało.....

---------------------------------

O baczu szczo wmijesz po naszomu howoryty- ukrainskym dialektom z Pidlasza
                  To czomu wes' czas ne howorysz jak tebe bat'ko i maty nawczyli tuolky
                  ciamkajesz tut po bielorusku jak tebe obduryli w bielliceji:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=48135734
                  i do toho szcze wtyskajesz nam tut jakus' propahandu o Bielorusach Biels'ku?
                • partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 11:22
                  :)
                  Baczu szto kolega ne w temacie, bo po korowy o 21.04 to wże za puozno jichaty.
                  Chyba, szto do GS-u po krówki mordoklejki. To po persze primo. A po
                  druhie "primo" to tak Ty skazaw na biełaruska - padlaskaj mowie, szto z Tebe i
                  Biłorusy smyjatys'ia budut.
                  A moje IQ, jak chocz znaty, wynosyt men'sz buolsz 7,9.
                  • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 11:47
                    partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko
                    rozumiem...Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się
                    połapali, że takie dzieci wychowali.wstyd i chańba. Twój brak szacunku dla
                    białoruskości(również twoich rodziców i dziadów) też niejeko rozumiem, bo bycie
                    ukraińcem jest po prostu - TRENDY.Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że
                    Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą.....
                    • partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:19

> partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko
                      > rozumiem...

Odp.: No gdzież mnie z IQ 7,9 przyjęliby na jakieś studia?! Myśl trochę.

Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się
                      > połapali, że takie dzieci wychowali.

Odp.: No jasne, tatko przy pługu więcej rzeczy się dowiedział, niż dzieci na
                      jakichś tam studiach.

wstyd i chańba.

Odp.: Nie wiem, z jakiej Ty jesteś kuźni, ale Twój styl i ortografy hańbią jej
                      imię.

Twój brak szacunku dla
                      > białoruskości

Odp.: Zalinkuj. Pokaż, w którym miejscu okazałem brak szacunku dla
                      białoruskości, albo dla innej nacji.

(również twoich rodziców i dziadów)

Odp.: Nie wciskaj ciemnoty.

też niejeko rozumiem, bo bycie
                      > ukraińcem jest po prostu - TRENDY.

Odp.: Pierwsze słyszę:)

Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że
                      > Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą.....

Odp.: Polacy, którzy są nam niechętni - owszem i to bardzo, natomiast myślę, że
                      reszcie to zwisa.

Wybacz, szto bulsz ne budu odkazuwaty na Twoji s'iohodniszni posty, ale maju
                      jakraz "skomplikowanu sytuacju rodzinnu". Proczytaju za jakijs' czas i tohdy,
                      jak schocz, odkażu. Pozdrav.
                      • romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:41
                        > partizan7,9 : Jeżeli jesteś z kuźni w Lublinie- to już wszytstko
                        > rozumiem...

Odp.: No gdzież mnie z IQ 7,9 przyjęliby na jakieś studia?! Myśl trochę.

Wielu tam wyjechało na studia a gdy wróciło to ojcowie za głowy się
                        > połapali, że takie dzieci wychowali.

Odp.: No jasne, tatko przy pługu więcej rzeczy się dowiedział, niż dzieci na
                        jakichś tam studiach.

wstyd i chańba.

Odp.: Nie wiem, z jakiej Ty jesteś kuźni, ale Twój styl i ortografy hańbią jej
                        imię.

Twój brak szacunku dla
                        > białoruskości

Odp.: Zalinkuj. Pokaż, w którym miejscu okazałem brak szacunku dla
                        białoruskości, albo dla innej nacji.

(również twoich rodziców i dziadów)

Odp.: Nie wciskaj ciemnoty.

też niejeko rozumiem, bo bycie
                        > ukraińcem jest po prostu - TRENDY.

Odp.: Pierwsze słyszę:)

Natomiast bądź kim sobie chcesz,ale wiedz że
                        > Polacy cieszą się , cieszą i jeszcze raz cieszą.....

Odp.: Polacy, którzy są nam niechętni - owszem i to bardzo, natomiast myślę, że
                        reszcie to zwisa.

Wybacz, szto bulsz ne budu odkazuwaty na Twoji s'iohodniszni posty, ale maju
                        jakraz "skomplikowanu sytuacju rodzinnu". Proczytaju za jakijs' czas i tohdy,
                        jak schocz, odkażu. Pozdrav.

----------------------------

Super napisane ale czy Keliusz zrozumieje...?
                        • pitzlad Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 12:57
                          Ej Romeczku a Ty jak to zrozumiałeś? Brak polskiej czcionki trochę ci
                          komplikuje czytanie...

*--*____*--*
                          merry car :-)
                      • keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 08.09.06, 16:38
                        Dałeś się łatwo zwieść manipulacjom RomanaP. Uwierzyłeś w to wszystko, bo Roman
                        P. ( lub ktoś inny) trafił na podatny grunt - trafił na człowieka
                        prostego,poszukującego swojej tożsamości, któremu wystarczy powiedzieć, że gwara
                        którą włada to gwara ukraińska,że na mapkach znajdziesz "granice" gwar- (po
                        co?), że wszyscy co myślą imaczej to ciemnota zacofana lub się mylą, że warto
                        być Ukraińcem chociażby dlatego że dostaniesz dotacje od ministerstwa na
                        działalność kulturalną lub kaskę z Kanady czy USA -np. od RomanaP, że były
                        badania naukowe itp, itd. Ale TY na pewno nie pokusiłes się aby zajrzeć do
                        innych źródeł, nie tylko ukraińskich, nie porówanałeś ich, nie pomyślałeś że
                        język to nie wszystko co świadczy o pochodzeniu. Życzę wyprostowania spraw
                        rodzinnych, rozwagi i mądrości.Pozdrawiam serdecznie.
                        • pidlasze Moze nie na temat, ale 08.09.06, 17:23
                          Generalnie, nudzi mnie juz 'balaczka' z ludzmi malo razgarnietymi, ale denna
                          prowokacja - to zupelnie co innego.
                          TOWARZYSZU keliusz!!!

1. Czy masz jakies materialne (nie urojone!!!) dowody na "kaskę z Kanady czy
                          USA". "Argument" calkiem jak z najlepszych czasow PRL - coz, niektore
                          mentalnosci nie podlegaja prawom fizyki ni ewolucji...

2. Podasz jakies bardziej wiarygodne, Twoim zdaniem, zrodla? Czy tylko mamy
                          sie zadowolic Twoim zapewnieniem dogmatycznym o ich istnieniu?

3. O jakiej "bialoruskosci" mowisz (-?!?) ,Tej nadanej z ramienia KPZB?
                          To farsa... :=)))))))
                          - patrz adnotacje do punktu 1.

4. Niech mi ktorys z Was - neo-bialorusow wykaze w koncu ta rzekoma
                          bialoruskosc, lub "przejsciowosc"(!@!#!!!) gwar naszego "trojkata bermudzkiego".
                          Jak do tej pory, musielismy sie zadowolic jedynie zapewnieniami Waszych
                          autorytetow.... argument, jak dla mnie cieniutki.

5. Trendy, to bylo upieranie sie w przekonaniu, ze Ziemia jest plaska, w swoim
                          czasie. Trendy, moze byc noszenie kwadratowych butow, ale swiadome
                          samookreslenie swej przynaleznosci, ktora wylamuje sie z narzuconych kanonow
                          jest raczej przejawem rozwoju a nie regresji...
                          Pozdr. (;
                          • keliusz Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 17:52
                            Uderz w stół a nożyce się odezwą. Z resztą... z betonem nie da sie
                            konstruktywnie rozmawiać....Żyj dalej w swoich pseudomądrościach,
                            pseudojęzykoznawco, pseudokulturoznawco, pseudohistoryku, pseudomuzykologu.
                            • pidlasze Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:14
                              Konstruktywnie?!?
                              Towarzyszu! choc jeden argument zamiast urojen.....prosze..
                              Betonem(!) - dlatego, ze jestem swiadomy kim jestem... Zalosc.

PS.
                              ..A gdy argumentow braknie, zawsze jeszcze mozna sprobowac przeciwnika opluc!
                              Coz, pomuwienia, epitety, w tym jestescie dobrzy, ale gdzie te niepodwazalne
                              argumenty???

Z powazaniem, Beton.(and I'm proud of it!)
                              • keliusz Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:19
                                Argumanty tu na nic, ponieważ wszystko i tak negujecie, więc po co? A tak na
                                marginesie wytrzyj brodę , bo sam się cały czas opluwasz.... Żenada.
                                • pidlasze Re: Moze nie na temat, ale 08.09.06, 18:47
                                  keliusz napisał:
                                  > Argumanty tu na nic, ponieważ wszystko i tak negujecie, więc po co? A tak na
                                  > marginesie wytrzyj brodę , bo sam się cały czas opluwasz.... Żenada.

Negujecie?!? jeszcze nic nie niegowalem, bo nic nie przedstawiles...
                                  Czy masz na mysli te argumenty o "duliarach"?
                                  Jesli unikasz "konstruktywnej" duskusji, to nie narzekaj, ze nie dyskutuje z
                                  urojeniami i mitami...
                        • baam1 A ja na to ... 08.09.06, 20:49
                          ha ha ha. dałeś się podpuscic Keliusz. Ale nie pierwszy i nie ostatni.
                          Pozdrawiam chłopaki.
                          P.S> Nie jestem Ukrainką :)
                          • romanpidlaszuk Re: A ja na to ... 08.09.06, 22:33
                            baam1 napisała:

> ha ha ha. dałeś się podpuscic Keliusz. Ale nie pierwszy i nie ostatni.
                            > Pozdrawiam chłopaki.
                            > P.S> Nie jestem Ukrainką :)

---------------------

Pozdrowienia Baam!:)
                            • baam1 Re: A ja na to ... 09.09.06, 00:06
                              MJiło Cię Roman znowu usłyszeć :)
                        • partizan79 Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 12.09.06, 08:26
                          Generalnie rzecz biorąc, to wszystko, co napisałeś, Keliuszu, jest nieprawdą.
                          Może z wyjątkiem tego, że jestem prostym człowiekiem (chyba, że chodziło Ci
                          o "aparycję" - jeżeli tak, to też się mylisz, bo mam garba prawie jak camel).
                          Nasza dyskusja przypomina mi grę w "skłosza" - okładanie betonu piłeczką..
                          P.S. Sprawy rodzinne naprostowane, dzięki. Pozdr.
    • napchafte_chochoncy Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 06.09.06, 17:33
      keliusz napisał:

> Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00.
      > Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka

Pokażuć dobry futboł i razjeduć Hałandyju pa murawi, jaaaaaaaasne ;)
    • romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:47
      Jakim Bils'ku ? Chto tak howoryt jak ty, chyba tolki Ty sam.

------------------------

O baczu szczo majemo postup, wzhe ne "hawoyc'" a howoryt!

Dawaj WSE (WSIO) po naszomu, ukrainskym dialektom z Pidlasza!
      Posluchaj sobi z toho linku jak howorat twoji bat'ky i didy (diedy)i ty tak
      howory a ne ciamkajesz tut jak tebe OBDURYLY w bielliceji!

• keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:50
      O tak. Majesz racju. Tak haworat maje bat'ki i diedy- Biełarusy.Kotory żywut tut
      na Padlaszszy mnoha mnoha liet. Paka.
      • romanpidlaszuk Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 19:55
        O tak. Majesz racju. Tak haworat maje bat'ki i diedy- Biełarusy.Kotory żywut tut
        na Padlaszszy mnoha mnoha liet. Paka.

---------------------

Jak,tak:
        "Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00.
        Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka"?

NE BRESZY,
        NE POWTORUJ TUT PRLowskoji PROPAHANDY Z BIELLICEJA !

• keliusz Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 20:01
          Ty idi spati bo baczu szto wże zmuczywsia i piszasz sztoś czaho nie
          razumiejesz....cdn.
          • romanpidlaszuk Re: Skazhy po naszomu, po UKRAINSKY ! 06.09.06, 20:18
            keliusz napisał:

> Ty idi spati bo baczu szto wże zmuczywsia i piszasz sztoś czaho nie
            > razumiejesz....cdn.

------------------------------

Chto tut nie rozumieje czy ne chocze zrozumiety to chaj ociniat czytaczy!
    • ja-alutka MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:07
      I tu się oburzę!! W Bielsku sa i Białorusini i Ukraińcy, i Polacy i pewnie
      jeszcze kilka innych narodowości... NIKT nie ma prawa mówić komuś kim się czuje
      i jakiej jest Narodowości, jakie sa jego korzenie - NIKT. Więc zupełnie nie
      rozumiem O CZYM WY DO (przepraszam) CHOLERY PISZECIE z takim zacietrzewieniem
      i taką wiarą w to, że Racja jest tylko po waszej stronie...Uff...wkurzyłam się
      ciut...To jak czyjś ojciec jest z pochodzeni Ukraińcem a matka Białorusinką to
      co powinien rzucać monetę!!?? ....... Pozdrawiam ☺
      • keliusz Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:11
        Nie- nie rzucaj monetą! wedle myślenia RomanaP. to w tym przypadku to powinnaś
        być Ukrainką. Pozdro.
      • bielszczanin Re: MOMENT MOMENT!! 07.09.06, 17:47
        kiedyś próbowałem to Romkowi wytłumaczyć. Bez szans
    • romanpidlaszuk Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:17
      I tu się oburzę!! W Bielsku sa i Białorusini i Ukraińcy, i Polacy i pewnie
      jeszcze kilka innych narodowości... NIKT nie ma prawa mówić komuś kim się czuje
      i jakiej jest Narodowości, jakie sa jego korzenie - NIKT. Więc zupełnie nie
      rozumiem O CZYM WY DO (przepraszam) CHOLERY PISZECIE z takim zacietrzewieniem
      i taką wiarą w to, że Racja jest tylko po waszej stronie...Uff...wkurzyłam się
      ciut...To jak czyjś ojciec jest z pochodzeni Ukraińcem a matka Białorusinką to
      co powinien rzucać monetę!!?? ....... Pozdrawiam ☺

---------------------
      Alu spokojnie:

1.Kazdy moze sie uwazac za kogo chce, nawet bedac Ukraincem z bielska- za
      Eskimosa.

2.jezeli matka NAPRAWDE (a nie wg. propagandy PRLowskiej) jest Bialorusinka to
      chyba nie stad:
      ,gdyz jak wiadomo tu sie mowi dialektem UKRAINSKIM.

Kazdy jak zaznaczylem moze sie uwazac za kogo chce ale ja zawsze bede mowil jak
      to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDE!

Wszystkich pozdrawiam!

• ja-alutka Roman.... 06.09.06, 20:19
        A tzw. ludność napływowa ... ?
        • keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:25
          Według RomanaP.- Białorusini. Koniec - kropka. Tak myśli Roman. Niech własnie to
          ocenią czytający tę do nikąd prowadzącą rozmowę.....
        • romanpidlaszuk Re: Roman.... 07.09.06, 02:35

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=48135734&a=48170246

--------------------

Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z
          Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow-
          relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z
          Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my jestesmy
          Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co
          jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA.

Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez
          tak:
          www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
          • szpila555 Re: Roman.... 07.09.06, 16:53
            romanpidlaszuk napisał:
            > Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych
            z
            > Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z
            biellicejow-
            > relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z
            > Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my
            jestesmy
            > Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co
            > jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA.
            >
            >
            > www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm>
            > Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez
            > tak:
            > www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm

Sorki,że jako admin się wtrąciłem, ale sądzę że Romek przesadza.
            Z tych map nic konkretnego nie wynika. Moze Romek wnioski z tych badań
            opublikuje na tym forum. Bo mi normalnie zanieszałeś w głowie.Mój dziadek
            pochodził z Ryboł ale na mapce ze wsi Ryboly nie ma jakichkolwiek "hołosow"

W ogole na tej mapce są wybiorczo wskazane miejscowości i linki do wywiadów z
            konkretnymi osobami. Czy te osoby reprezeentują większość?
            • bielszczanin Re: Roman.... 07.09.06, 17:49
              To admin nie moze wyrażać poglądów?
    • keliusz Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:23
      Zdaje się że był kiedyś taki zespól Disco-polo "Fanatic"- i taki jest
      Roman.P:jest niepoważny, odwala chałturę, jest Fanaticem i dobrze się przy tym
      bawi. Na marginesie:1. nie jestem taki pewien czy Ukraińcy tutaj są stąd, 2.czy
      to takie wiadome 100% że tu się mówi "gwarą ukraińską".3 Ale ja zawsze będę
      mówił jak to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDĘ- a nie na niby.Pozdrawiam.
      • romanpidlaszuk Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:37
        Zdaje się że był kiedyś taki zespól Disco-polo "Fanatic"- i taki jest
        Roman.P:jest niepoważny, odwala chałturę, jest Fanaticem i dobrze się przy tym
        bawi. Na marginesie:1. nie jestem taki pewien czy Ukraińcy tutaj są stąd, 2.czy
        to takie wiadome 100% że tu się mówi "gwarą ukraińską".3 Ale ja zawsze będę
        mówił jak to u nas na Podlasiu jest NAPRAWDĘ- a nie na niby.Pozdrawiam.

---------------------

CYNIZM i OBLUDA ludzka nie zna granic...
        • keliusz Re: MOMENT MOMENT!! 06.09.06, 20:38
          To samo sądzę o Tobie.
          • romanpidlaszuk NAWET CHMIELEWSKI PRZYZNAJE RACJE! 06.09.06, 20:43
            NAWET redaktor CHMIELEWSKI, zdaje sie jedyny ETNICZNY Bialorusin w mediach na
            Podlasiu, PRZYZNAJE RACJE,ze miedzy Bugiem a Narwia mowi sie po UKRAINSKU,za co
            zostal zakrzyczany przez swoich wspolpracownikow pochodzenia
            UKRAINSKIEGO,ktorym PRAWDA jest bardzo niewygodna...,posluchajcie sobie!:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=43811006&a=48076780
    • romanpidlaszuk FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusinach. 06.09.06, 20:29
      --------------------

Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych z
      Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z biellicejow-
      relikty PRLu wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z
      Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, zeto niby my jestesmy
      Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co
      jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA.

Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez
      tak:

• keliusz Re: FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusina 06.09.06, 20:33
        dobrze że nie psudokibicach.....A fakty o Ukraińcach są takie, że gdyby nie to
        że są Białorusinami to dawno już by mieszkali w Gdańsku, Legnicy,Szczecinie,
        Olsztynie - a nie Tutaj.
        • romanpidlaszuk FAKTY o Ukraincach i MITY o pseudobialorusinach 06.09.06, 20:36
          dobrze że nie psudokibicach.....A fakty o Ukraińcach są takie, że gdyby nie to
          że są Białorusinami to dawno już by mieszkali w Gdańsku, Legnicy,Szczecinie,
          Olsztynie - a nie Tutaj.

-----------------------------

To jeszcze nie powod aby teraz sie wypierac swojej UKRAINSKIEJ narodowosci !
    • keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:31
      Roman nie oszukuj się. Ty nawet sam siebie nie szanujesz tworząc jakies
      podziały- szczególnie na mapie. A tak na marginesie bardzo prosta ta kreska na
      mapie i czy nie uważasz że powinna być trochę dalej na wschód?Paranoja...
      • romanpidlaszuk Re: Roman.... 06.09.06, 20:35
        Roman nie oszukuj się. Ty nawet sam siebie nie szanujesz tworząc jakies
        podziały- szczególnie na mapie. A tak na marginesie bardzo prosta ta kreska na
        mapie i czy nie uważasz że powinna być trochę dalej na wschód?Paranoja...

--------------------------

Ja praranoja nazwalbym raczej BREDNIE wciskane w bielliceju ofiarom propagandy
        pseudobialoruskiej takim jak ty, niz wyniki badan naukowych jezykoznawcow
        przedstawionych na tej mapie.
        • keliusz Re: Roman.... 06.09.06, 20:45
          Tyle że te badania były robione na potrzeby propagandy którą Ty teraz siejesz,
          ale co tam Roman wie lepiej niż wszyscy....ech? Ty swoimi tekstami raczej
          Ukraińcom nie pomożesz..... Ale żeby cię pocieszyć powiem że już raczej nie będę
          do Ciebie pisał. Kończę Romek- idę opowiedzieć swojej córce bajeczkę w mojej
          białoruskiej podlaskiej gwarze. Cześć.
    • romanpidlaszuk TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 06.09.06, 21:02
      --------------------------------------------------------------------------------
      Tyle że te badania były robione na potrzeby propagandy którą Ty teraz siejesz,
      ale co tam Roman wie lepiej niż wszyscy....ech? Ty swoimi tekstami raczej
      Ukraińcom nie pomożesz..... Ale żeby cię pocieszyć powiem że już raczej nie będę
      do Ciebie pisał. Kończę Romek- idę opowiedzieć swojej córce bajeczkę w mojej
      białoruskiej podlaskiej gwarze. Cześć.

-----------------------------

1.W roku 1980 "propaganda ukrainska" ,w PRLu-ty chyba pijany albo niepowazny
      jestes!

2.A ona w szkole przeczyta lekture Andersena pt. "Najnowsze szaty cesarza" i ze
      smutkiem stwierdzi,ze jej tata to taki sam osiol jak ten cesarz...

Lepiej pusc jej bajki ukrainskie (video lub audio)- corka bedzie ci wdzieczna!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25318179
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=44529048
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46861784
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46857698
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46861434
      • pitzlad Re: TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 07.09.06, 11:06
        Czy wszystkie Romki są takie.... same. Romek na Prezydenta.
        • romanpidlaszuk Re: TA BIALORUSKA PROPAGANDA JEST NAGA ! :) 08.09.06, 22:35
          pitzlad napisał:

> Czy wszystkie Romki są takie.... same. Romek na Prezydenta.

------------------------

Prosimy NA TEMAT!:)
    • napchafte_chochoncy Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 07.09.06, 11:16
      keliusz napisał:

> Wsie Biełarusy - asabliwa Padlaszsza - ahladajcie u POlascie sport kala 23:00.
      > Aleksndar Hleb i siabry pakażuć dobry futboł.Paka

No to pojechali Białorusini z Holendrami ;)
    • siwy62 Re: ................................. ... 07.09.06, 17:56
      TAK, TAK, TAK MY TU WSIE POLAKI
      • bielszczanin Re: ................................. ... 07.09.06, 17:59
        siwy62 napisał:

> TAK, TAK, TAK MY TU WSIE POLAKI

niet niet niet, ruskie pierwe byli
        ...

tu wsie budiet kukurydza
      • walker-007 Refleksja 07.09.06, 19:21
        to wszystko powyżej jest dobrym przykładem jak mecz piłkarski może
        wzbudzić wiele emocji pozasportowych
        nie dziwi potem widok na trybunach flag i haseł nacjonalistycznych
        dla niektórych stadion i trybuna to miejsce wymiany poglądów i ręczne
        ( mniej lub bardziej )dowodzenie swoich racji
        szczęśliwie na forum argumenty sprzętowe typu kij bejsbolowy nie mogą być użyte
        i interwencji służb porządkowych ( np. w osobach ...... )nie będzie
        • keliusz Re: Refleksja 07.09.06, 19:31
          Właśnie walker - w sumie ludziom fanatycznie nastawionych nie wiele trzeba.
          Uderz w stół a nożyce się odezwą- i nożyce się odezwały. A chaciałem tylko
          przypomnieć o meczu dla zainteresowanych.....Szacunio.
          • pitzlad Re: Refleksja 07.09.06, 20:28
            A ja znów cie pozdrowie serdecznie i zaprosze na małe co nieco do stolicy jak
            będziecie w pobliżu.
    • romanpidlaszuk Odpowiedz dla Szpili i nie tylko. 07.09.06, 22:36
      Bardzo ja szanuje i nic nie mam do mieszkancow Bielska i okolic pochodzacych
      z
      > Zabludowa,Michalowa,Bialowiezy,czy Narewki ale ci propagandzisci z
      biellicejow-
      > relikty PRLu, wciskaza nam ludnosci pochodzenia UKRAINSKIEGO z
      > Podlasia,rozmawijacej jak wiadomo dialektem UKRAINSKIM, ze to niby my
      jestesmy
      > Bialorusinami i ze nibyto naszym jezykiem ojczystym jest jezyk bialoruski-co
      > jest jak wszyscy wiemy KOMPLETNA BZDURA.
      >
      >
      http://www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm>
      > Rozgraniczenie gwara ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu wyglada przeciez
      > tak:

Sorki,że jako admin się wtrąciłem, ale sądzę że Romek przesadza.
      Z tych map nic konkretnego nie wynika. Moze Romek wnioski z tych badań
      opublikuje na tym forum. Bo mi normalnie zanieszałeś w głowie.Mój dziadek
      pochodził z Ryboł ale na mapce ze wsi Ryboly nie ma jakichkolwiek "hołosow"

W ogole na tej mapce są wybiorczo wskazane miejscowości i linki do wywiadów z
      konkretnymi osobami. Czy te osoby reprezeentują większość?

------------------------------------

1.Te mapki, rozgraniczenie gwar ukrainskich i bialoruskich na Podlasiu to
      wyniki badan naukowcow jezykoznawcow ,jakich nikt w naukowy sposob nigdy nie
      podwazyl a wiec FAKTY w nich zawarte caly czas obowiazuja w Swiecie
      naukowym ,gdzie nie ma zadnych watpliwosci gdzie na Podlasiu przebiega granica
      miedzy gwarami ukrainskimi a bialoruskimi.

2.To ,ze na tej stronie internetowej pod nazwa Ryboly nie ma audiozapisu
      rozmowy z tej miescowosci-tylko swiadczy o tym ,ze autor tej strony jej nie
      dokonczyl-ty sam mozesz sie pofatygowac do miejscowosci skad pochodzi dziadek i
      sobie posluchac jak tam rozmawiaja.Jedno jest pewne-w Rybolach sie rozmawia
      gwara ukrainska-tak stwierdzili naukowcy jezykoznawcy jacy tak a nie inaczej
      wyznaczyli granice miedzy gwarami ukrainskimi i bialoruskimi ,co widac na
      pozostalych mapkach.

3.Nie, to jak rozumiem przypadkowi rozmowowcy jacy rozmawija taka sama gwara
      wschodnioslowianska jak ogol w danej miescowosci.

Podsumowujac:

FAKTY:
      Na podstawie tego co piszesz wynika, ze twoj dziadek z dziada pradziada
      rozmawial gwara ukrainska jaka wyniosl nie ze szkoly,gdzie w naszych stronach
      uczono juz w wielu jezykach-bialoruskim,niemieckim,rosyjskim,polskim ale z domu
      rodzinnego a wiec to swiadczy o tym, ze choc moze i nie mial swiadomosci
      ukrainskiej (gdyz byl pozbawiony ukrainskich elit-szkoly,kosciola jakie by mu
      ja wszczepily) to musial miec pochodzenie ukrainskie bo przeciez jezyk ojczysty
      w rodzinie w tamtych czasach przekazywalo sie z pokolenia na pokolenie mimo ze
      na zewnatrz urzedowe jezyki sie zmienialy.

Teraz jest pytanie co zrobisz z tymi FAKTAMI?

a.Mozesz (tak jak wiekszosc ludnosci wschodnioslowianskiej z okolic
      Bielska,Hajnowki,i Siemiatycz-ktora przeciez te fakty ZNA)udac,ze ich nie
      znasz, nie widzisz (tak jak wieszosc opisanych bohaterow w bajce Andersena
      pt. "Najnowsze szaty cesarza" widziala bardzo dobrze,ze krol byl nagi ale bala
      sie przeciwstawic presji otoczenia twierdzacej cos przeciwnego)

b.Albo, mozesz otwarcie i prosto z mostu mowic tak jak jest w RZECZYWISTOSCI,
      ze twoj dziadek rozmawial gwara ukrainska i w zwiazku z tym byl Ukraincem i w
      zwiazku z tym ty jestes Ukraincem-rozumiem,ze wszyscy twoi przodkowie pochodza
      z ukrainskojezycznej czesci Podlasia i poslugiwali sie dialektem
      wschodnioslowianskim uzywanym w okolicach ich zamieszkania ( tak jak maly
      chlopiec w bajce Ancersena nie baczac na konwenanase na caly glos krzyknal jak
      bylo W RZECZYWISTOSCI,ze krol jest nagi).

P.S.
      A np. nauczycieli z bielliceja,redaktorow mediow bialoruskich na Podlasiu
      zorietowanych niemal w 100% na sluchacza, widza, czytelnika pochodzacego z
      ukrainskojezycznych okolic Bielska,Hajnowki i Siemiatycz mozna porownac do
      krawcow z owej bajki Andersena, ktorzy z powodow finansowych sa zainteresowani
      aby KLAMSTWO bylo w obiegu jak najdluzej.

• szpila555 Re: Znowu podwójny wpis ... 07.09.06, 22:54
        Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma.
        Polecam darmowego Avasta:
        www.avast.com/
        • romanpidlaszuk Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:48
          Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma.
          Polecam darmowego Avasta:
          www.avast.com/

-------------------------

Dlaczego wyciales moj wpis pt. "ocpowiedz dla Szpili i nie tylko?"
          Wyslalem,go swiadomie dwa razy, gdyz musialem dokonac pewnych poprawek w
          teksicie.
          Usun sobie pierwsza wersje ale druga ZOSTAW W SPOKOJU !

BADZ UCZCIWYM CENZOERM ! (jezli to wogole mozlwe)

• romanpidlaszuk Re: Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:51
            romanpidlaszuk napisał:

> Romek, sprawdz kompa antywirusem, różnica czasowa chyba na to wpływu nie ma.
            > Polecam darmowego Avasta:
            > www.avast.com/
            >
            > -------------------------
            >
            > Dlaczego wyciales moj wpis pt. "ocpowiedz dla Szpili i nie tylko?"
            > Wyslalem,go swiadomie dwa razy, gdyz musialem dokonac pewnych poprawek w
            > teksicie.
            > Usun sobie pierwsza wersje ale druga ZOSTAW W SPOKOJU !
            >
            > BADZ UCZCIWYM CENZOERM ! (jezli to wogole mozlwe)

-----------------------

OK, widze ,ze usunales jedynie pierwszy moj wpis, bardzo dobrze!
            Wiesz, ja czasem cos wysylam a potem lapie sie,ze w tekscie sa bledy ,ktore
            chcialbym poprawic -w takich sytuacjach wycinaj moje poprzednie wpisy
            zostawiajac jedynie ostatni.

Pozdrawiam!
            >
            • szpila555 Re: Dlaczego wyciales moj wpis Szpilo? 07.09.06, 23:59
              romanpidlaszuk napisał:
              > OK, widze ,ze usunales jedynie pierwszy moj wpis, bardzo dobrze!
              > Wiesz, ja czasem cos wysylam a potem lapie sie,ze w tekscie sa bledy ,ktore
              > chcialbym poprawic -w takich sytuacjach wycinaj moje poprzednie wpisy
              > zostawiajac jedynie ostatni.

> Pozdrawiam!

Tak też robiłem do tej pory. Sądziłem że to "robota wirusów w twoim kompie".
              Jeśli się mylę, to sorki
              :)
    • gsx1100g Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 12.09.06, 15:05
      Romek to nacjonalista. za wszelka cenę chce wmówić ludziom, okłamać opinie
      publiczną, ze ukraiński to jakoby rdzenny język Podlasia.

Propaganda, jaką roman podlaszczuk uprawia czyni go niewiarygodnym i jawnym
      nacjonalistą ukraińskim. To smutne , ze na Podlasiu w XXI wieku nacjonalizm
      przybierał takie formy Krytykował to Metrpilta Sawa podczas niedawnego sypozjum
      poswięconego mniejszościom, krytykował nacjonalizm JP2.

To wstyd, że mamy nacjonalistów na Podlasiu, nie powinno byc tu dla nich
      miejsca.
      Podlaszczuk R. namawiając do nauki języka ukraińskiego, doskonale wie, że nikt
      go się nie nauczy, bo ten język nie ma przed sobą żadnej przeszłości, a wręcz
      przeciwnie, jest przedmiotem kpin, to język, którym posługując się można
      narobić sobie wrogów. Od razu widac jak ludzie patrzą na fanatyków. Znam 3
      języki z w tym dwa doskonale, znam białoruski nawet, ale ten także mi się nie
      przydał tak jak francuski i angielski.

Romku Słodziutki, wiesz doskonale, ze jestes fanatykiem i przez takich jak ty
      społeczeństwo się dzieli. Ty dzielisz ludzi ze swymi poglądami. Nie chodzi tu o
      różnorodność, bo skarb różnorodności-to zgodna współpraca ludzi o różnych
      poglądach.

łatwiej jest TOBIE rozmawiać w jezyku Polskim.doskonale wiesz, że nikt o
      zdrowych zmysłach nie bedzie uczyć się ukraińskiego, bo sa ciekawsze i bardziej
      potrzebne języki.

Dobrze życze ukraińcom, dobrze im życzę, ale proszę nie znaczy to, ze możecie
      fanatyzować tutaj.
      Ludzie-bez przesady, naród nie jest głupi i wszystko widzi. Forumowicze widzą
      i nie popierają Romku Podlaszzuku sposobów Twego postępowania.

NIe wiem jak to nazwać, może obrzydzaniem, może zniechęcaniem. Od pewnego
      czasu z rzadka zaglądam na Forum Bielska Podlaskiego, ale jak czytam te słowa
      po ukraińsku, czy też w języku podobnym do ukraińskiego to mi się niedobrze
      robi. Chodzi mi o to, że po co na siłę pisac coś po ukraińsku. Czasem te
      teksty wydają mi się jakieś wymęczone. Lepiej pisać po polsku, pewne rzeczy
      łatwiej jest powiedzieć, a poza tym ja sam choć uczyłem się białoruskiego i
      rosyjskiego wielu słów ukraińskich nie rozumiem. Z chęcią czytałbym słowa
      tego pana co pisze po ukraińsku lub w języku podobnym do ukraińskiego, zebym
      rozumieł znaczenie ukraińskich słów.

BIAŁORUSKI i ukraiński to część kulturowego Podlasia, ale jakoś tak ponad
      miarę i na siłę wydaje się używanie tego języka lub języka podobne do
      ukraińskiego na Forum.

Mi to pachnie jakimś fanatyzmem, chęcią pokazania za wszelką cenę i wszelkimi
      możliwymi sposobami, że Ukraiński wszędzie panuje. To bardzo dobrze,że u nas
      na Podlasiu są świadomi Ukraińcy lub ludzie, którzy się za taklich uważają,
      ale na Miłość Boską bez przesady,. bo jak czytam coś o meczu piłki nożnej po
      ukraińsku to mi się niedobrze robi.
      CZY JEST KTOŚ, KTO MNIE ROZUMIE, WIE O CO MI CHODZI??????

Romuald Podlaszczukiewicz to zakąpleksiony dzieciak. Poziom rozmowy tego Pana
      urąga wszelkim zasadom. Obraza się na byle co, odnosząc się do mnie także
      wulgarnie mnie nazywa. Jak widać Madrego dobrze posłuchać, tylko ,że nie odnosi
      się to po Podlaszczukiewicza.

Drodzy Forumowicze-jak poczytacie teksty wypisywane przez Podlaszczukiewicza,
      to okaże się, że cały czas wkleja te same linki-a racjonalne zarzuty oddala
      nakłaniając do nauki ukrainskiego.

Ja wstydziłbym się na miejscu Pana Podlaszczukiewicza.
      A interesy an Ukrainie nie załatwia sie po ukraińsku, chyba, ze mówisz o
      intersie w stylu "kupić żubra w sklepie". Ja mówię o powaznym biznesie.

Dyskusja z Podlaszczukiewiczem obniża poziom forum, gdyz ten osobnik powtarza
      ciągle to samo, nie pisze o niczym innym. Pisze coś, pisze ciągle to samo i nie
      wnosi nic nowego. nabija sobie licznik i zaśmieca w ten sposób Forum swoimi
      wypocinami...

I to właśnie dzień, gdy okazało się, ze mam rację pisząc w wątku o "Obrzydzaniu
      Forum". Podlaszczukiewicz pisze w jezyku podobnym do ukraibskiego i nikt mało
      kto jego rozumie. Moze Podlaszczukiewiczu lepiej pisać czasem po polsku-Forum
      jest na Polskim serwerze. W lublinie nikt nie pisze po tzw ukraińsku, w
      Białymstoku też nikt nie pisze po białorusku a na Suwalskim Forum nikt nie
      bazgrze po Litewsku.....

Warto to przemyslec.

ja od siebie powiem, ze nie mam pojęcia co to słowo znaczy i ze nie pojde za
      mądra rada Romana aby sie nauczyc ukrainskiego, bo to jezyk niepotrzebny w
      dzisiejszym świecie, i nikt go nie używa. Firmy y ukraińskie w polsce nawet nie
      prowadzą korespondencji po ukraińsku!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A roman Podlaszczukiewicz to głupi fanatyk, który dzieli Podlasian. Jezyk
      ukrainski do prawosławnej liturgii???? Buachacha cha cha...Ten koleś chyba
      zbaraniał.... Ciśnie mi sie na język wyrażenie...Won na Ukrainę oszołomie!!!!

Romku, nie ośmieszaj się. Nie ośmieszaj tych , ktorzy chcą czuć się Ukraińcami.
      • keliusz Re: sionnia futbolny matcz Biełaruś - Hałandyja ! 12.09.06, 18:03
        Dzięki gsx!!! zdążyłem się zorientować... pozdruffka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka