hansgrubber 11.09.06, 11:32 Kto opowie mi o rywalizujacych komitetach i da jakies namiary - adresy stron www itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:36 A po co to Tobie?ja bede strartowac w wyborach:) i juz wszystko wiesz:) wiesz na kogo glosowac i juz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:38 No to pozabiegaj o moj glos. :))) pytam bo jestem ciekawy. Poczytalbym. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:42 Zabiegac jeszcze musze o glos???No wiesz Ty co!Ja myslalam,ze z sympatii ot tak go dostane:( Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:45 PiS tak dostał ( głosy ) i zobacz co mamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:47 Ale ja nie jestem jak PiS ja jestem fajna,mila,kulturalna,i w ogole:) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:49 Fajna to nie kategoria polityczna. Powaznie startujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:49 Fajna to taka kategoria,ktora sie w kazdej dziedzinie sprawdza:) No co Ty ja i polityka????????? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:52 Wlasnie w samorzadach to jest fajne ze moze byc mniej polityki - chyba ze sie kombinuje jak postawic pomnik papieza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:55 A ja bym kombinowala jak postawic wiecej miejsc rozrywki dla mlodych,moze jakis osrodek pomocy dla ubogich,moze jakas jadlodajnia,albo jakies miejsce do spania dla bezdomnych a takich tez przeciez mamy w Bielsku. I otworzylabym jeszcze swietlice dla dzieci, bylyby zabawy,gry,jakies konkursy, moze jakis osrodek dla rodzin ubogich gdzie dzieci moglyby otrzymywac pomoc w nauce, rodzina finansowo bylaby wspierana, i cieply posilek tez by sie przydal.a nie jakies pomniki i ronda:/ Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:59 Pytanie czy jest na to kasa. Mam takie kontrowersyjne - antypolskie!!! :) - pytanie. Jak sie chodzi po Bielsku to rzuca sie oczy ze macie dziesiatki kosciolow. Czy ona prowadza np jakies noclegownie itp? Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 12:05 Chyba nie :( Ale milo by bylo gdyby cerkwiei koscioly wszystkie!!! nie tylko katolickie i prawoslawne sie zrzucily na jakas noclegownie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:25 Nigdy. Ja? Element antypolski? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:52 tez bym sobie poczytala o to kto bedzie sie ubiegal o "stolki" w Bielsku. Khaki ma calkiem niezly program :) przydaloby sie jeszcze schronisko dla bezdomnych zwierzakow i chipowanie ich, bo to co teraz sie dzieje wola o pomste do nieba : wyrzucane z domow, glodne,szukajace odrobiny ciepla ... Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:58 Ojjj tak schronisko i chipowanie.Swietny pomysl:) Pieniadze zawsze by sie jakies znalzly.Mozna przeciez zrezygnowac np. z nowych biurek czy firanek w pokoikach rzadzacych:)I wydac to na cos sensowniejszego:) Chcialabym jeszcze,zeby wreszcie w naszym miescie bylo jakies miejsce dla osob starszych.zeby mogli sie spotykac,grywac w brydza czy w co tam sobie zechca. I zeby mogli poprzebywac z ludzmi.Tyle starszych osob siedzi samotnie w domu:( A przeciez mozna by im urzadzic jakies ciekawe miejsce do rozrywki:) Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 14:34 mysle ze kasa by sie znalazla. Wystarczylo by uwalic troche dla miejskich prawnikow. Biora ogromna kasę za doradztwo a jest kilka przykładów że robią to źle. Khaki a co dokładnie proponujesz osobom starszym ?? Dobry pomysł z drugiej strony Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 14:41 Otworzyc jakis klub dla osob straszych.Klub seniora czy cos takiego.Mogliby tam poczytac ksiazki,ogladac filmy,spotykac sie ze znajomymi,moze jakies dancingi :) Cos takiego,zeby nie siedzieli w domach.Moze jakies wycieczki rowerowe,ogniska,wspolne spotkania swiateczne.Ot takie moje marne pomysly;( Pewnie glupota jakas wiem wiem mysle jak dziecko:( Ale moze ktos by wspieral cos takiego?ja z checia bym pracowala w takim osrodku.Starsi ludzie to przeciez sa tacy cudowni,zabawni,maja ciekawe historie do opowiadania.Panie moglbyby zajac sie wyszywaniem jesli,ktoras lubi:) Panowie mogliby zajac sie graniem w szachy,moze jakies inne gry.Mozna by bylo naprawde duzo zrobic dla naszych seniorow.a o nich najczesciej sie zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
evaszef Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 22:06 Kilka lat temu w bielskim ODK było coś w rodzaju klubu dla seniora. Co jakiś czas starsi ludzie spotykali się tam na różnych popijawach. Chodziłam tam wieczorami na korki z angielskiego, ale w czasie tych wieczorków nauka była śmieszna. Dziadkowie potrafili "sprostać" wódce i tańcom. Jeżeli któraś ze starszych osób chce, to na pewno sama potrafi zorganizować sobie czas. Tylko ten "Klub Seniora" miał raczej słabą reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Wybory 12 listopada 11.09.06, 22:57 Nikt nic nie wie o komiteteach i ich pomyslach?! Odpowiedz Link Zgłoś
arsen-lupin Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 00:19 Pewnie będzie jak poprzednio czwórka komitetów, stanie do poważnej gry, jak do brydża, a potem się okaże , że niektórzy to w durnia grają,karty znaczone ,podPISane i wyswięcone, najciekawiej dla kibiców- kto kogo czym obrzuci, i jakiego haka znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 01:01 ok dowiedzalem sie ze sa 4 komitety. jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 10:23 1. SLD-UP-SDPL; Koalicja Bielska, Prawica Samorządowa Jedność, CHDS "Nasze Podlasie" 2. Ile dziesiątków kościołów w Bielsku naliczyłeś? Ja naliczyłem 4 katolickie, 5 prawosławnych i 2 protestanckie + kaplica świadków jehowy 3. Jak zabieracie się ludzie za pobożne życzenia do władz miasta, to poczytajcie sobie najpierw ustawę o samorzadzie gminnym - tam są wymienione zadania gmin (w tym miejskich). Nie wszystkie wasze życzenia zgadzają się z tą ustawą, chociaż zawsze są możliwości współudziału samorządu przy takich działaniach. 4. Drażni mnie zawsze krytyka pod adresem samorządów - "na to kasę by wydali, temu by obcięli, urzędasom zabrać - dać na to, na tamto". Można zabrać, dać na pomoc społeczną, pobudować schroniska, przytułki, sierocińce, itp. Tylko to wszystko niestety kosztem czegoś innego - dróg, oświetlenia, bezpieczeństwa, itp. Sami wiecie, ile co kosztuje i jak drogo, a samorzady skąd mają na to wszystko brać pieniądze? Startujcie na radnych i przekonacie się po wygranej, jak to wygląda. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 01:03 1. A sa strony www? 2. Przesadzilem z dziesiatkami ale 11 plus kaplica to sporo. Czy nie? 3. Co do reszty nie czuje sie wywolany do tablicy. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:47 Podaję stronę jednego z członków CHDS "Nasze Podlasie": www.ciszewski.pl/ Z tego co wiem to PSJ nie ma swojej strony, a SLD-UP-SDPL mają chyba wyłącznie strony ogólnopolskie - nie mają swoich lokalnych. Jak będę wiedział coś więcej - dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:49 A co do kościołów - czy to coś złego, że one są? W czym przeszkadza budynek - patrzmy raczej i oceniajmy ludzi, którzy w nim przebywają, a nie same mury. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:53 dwaynehicks napisał: > A co do kościołów - czy to coś złego, że one są? W czym przeszkadza budynek - > patrzmy raczej i oceniajmy ludzi, którzy w nim przebywają, a nie same mury. ----------- Ktoś płaci za ich oświetlenie i uwierz mi nie są to parafie Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:19 A co by u nas było do oglądania i zwiedzania, jeśli nie te cerkwie i kościoły?! Podoba mi się, że są i do tego ładnie oświetlone. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:27 znalazloby sie to i owo oprocz nich. Bielsk jest bardzo starym, bardzo ciekawym i bardzo niedocenionym miastem. sam uklad urbanistyczny zachowal sie jeszcze tu i owdzie z XVI wieku ( stare dzialki na Poswietnej, Narutowicza ). warto poczytac prace pana Millera i wybrac z nich te bardziej rzeczowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:33 Jedno drugiemu nie musi przeszkadzać. Byleby stawianie świątyń nie było "wyścigiem zbrojeń".. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:31 Partyzanie nie mów , że Bielsk jest atrakcyjny tylko ze względu na cerkwie i kościoły 1. Ratusz 2.Łysa Górka 3. Ul Dubicze 4. Dworek Sulskich ( zapomniany ) 5. Cmentarze ( te stare zapomniane przez ludzi a jest ich kilka ) 6. Rolniki ( muzeum ) 7. Fajna jes wieża ciśnień, ale niedostępna - popatrzeć można z daleka 8. Muzeum u Fionika Darka na Studziwodach 9. Basen mozna zwiedzić dla relaksu 10. Białorusy jako 1 z 2 takich szkół w Polsce 11. Szkoła Ikonograficzna 12. ... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:35 Tak, ale to one są najbardziej widoczne i one wespół z ratuszem są wizytówkami Bielska. Czy chcesz, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:40 a co do wyścigu zbrojeń to nie da się ukryć że w Bielsku takowy trwa. Banków też mamy od czorta. Markiety sie powoli wykruszają Odpowiedz Link Zgłoś
edi9911 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:52 stepby napisał." Markiety sie powoli wykruszają" Które MARTIETY? Swego czasu strofowałes mnie za ortografy. Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:57 hmm jeżeli strofowałem za ortografy to przepraszam bo sam robię ich mnóstwo. A słowa Markiety użyłem świadomie. Lider chyba nie wytrzymał i się zwinął. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:48 > 1. Ratusz wuj sie zgadza, to wizytowka, styl architektoniczny, otoczenie, obecna funcja jak najbardziej pasuje... tylko dawnej zieleni trochę żal... > 2.Łysa Górka górka jak górka, jak ktoś obcy przyjedzie to nawet jej nie "zauważy", że niby taka atrakcyjna jest... co innego gdyby zamek tam był... :) > 3. Ul Dubicze eh... Dubicze 25 lat temu to była dopiero atrakcja... tak jak Narutowicza, teraz to już "prawie normalna" ulica... ale przyznam, że urokliwa :) > 4. Dworek Sulskich ( zapomniany ) nie wiem, dawno w tamtych stronach nie byłem, a kilka lat temu to się prawie już rozwalił :( miasto nie ma pomysłu chyba co z tym zrobić - a Smulscy to raczej nie wrócą... > 5. Cmentarze ( te stare zapomniane przez ludzi a jest ich kilka ) ja wiem tylko o żydowskim... napisz coś więcej > 6. Rolniki ( muzeum ) ot muzeum jak muzeum, raz byłem, nie powaliło mnie :( > 7. Fajna jes wieża ciśnień, ale niedostępna - popatrzeć można z daleka wieże ciśnień są praktycznie w każdym większym mieście... żadna atrakcja dla turystów... > 8. Muzeum u Fionika Darka na Studziwodach no cóż, gdyby nie moja awersja do tego człowieka, to też bym pochwalił... ale nie pochwalę... > 9. Basen mozna zwiedzić dla relaksu dowcipniś z Ciebie :) > 10. Białorusy jako 1 z 2 takich szkół w Polsce mogliby wprowadzić bilety za zwiedzanie :)) jak organizowałem zawody kilka razy w tej szkole to ludzie z Polski jakoś nie zauważali jej inności... coraz mniej białoruskości w tej szkole... ot jedna czy dwie tablice dwujęzyczne i napisy na drzwiach do pracowni > 11. Szkoła Ikonograficzna i to jest hit turystyczny naszego miasta... tylko niestety nie każdy w Bielsku chce to dostrzec :( pozdrawiam wuj lokalny patriota Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:55 Co do górki to sama historia tego miejsca może zmusić turystę do wdrapania sie na "szczyt" i popatrzenia na pozostałości po fosie i wyobrażenia tego miejsca sprzed kilkuset lat No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie, Olsztynie czy KAtowicach. Cmentarze - na głównym mamy kaplicę carską zdaje się. Kiedyś była fajna fotka na tym forum. Podobna zburzona jest w Podbielu. MAmy równiez cmentarz niemiecki i cmentarz na ul. Brańskiej - zapomniany, za jednym z domków. Można by też pochwalić się turystom mistrzem Polski w scrablee ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:04 Cmentarzy niemieckich w Bielsku mamy aż 3 - jeden znajduje się na wschód od miasta kilkaset metrów od szosy do Hajnówki, drugi - na ul. Białowieskiej (między Hołowieską a Kleszczelowską przed sklepem spożywczym) a trzeci - w Studziwodach (przynajmniej kiedyś tam był - jeszcze w latach 70-tych pokazywano mi tamto miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:08 > Co do górki to sama historia tego miejsca może zmusić turystę do wdrapania sie > na "szczyt" i popatrzenia na pozostałości po fosie i wyobrażenia tego miejsca > sprzed kilkuset lat > tylko skąd turysta ma wiedzieć, że to jest górka historyczna... czy jest jakaś tablica, która o tym informuje??? czy gdzieś można kupić przewodniki- informatory o Bielsku, w ktorym można o tym poczytać??? może za słabo szukałem, ale nie znalazłem... :( Bielsk cierpi na brak WIZJI PROMOCJI TURYSTYCZNEJ... kiedyś (ponad rok temu) już o tym na tym forum pisałem... przyciąganie turystów "na świeże powietrze" nie ma racji bytu... szczególnie u nas, gdy mamy konkurencję "bardziej świeżego" powietrza w Hajnówce czy Białowieży... > No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie, > Olsztynie czy KAtowicach. podroczę się z Tobą, takiej architektury jak na Kleszczelowskiej, Poniatowskiego, Jagiellońskiej, Zielonej, Kleeberga, Widowskiej, i nawet Mickiewicza, nie ma TAKŻE w innych miastach, a coś "dubiczoPODOBNE" na pewno znajdzie się w innych kresowych miasteczkach... ja osobiście lubię Dubicze... tylko Twój argument do mojej świadomości nie trafia :) > Cmentarze - na głównym mamy kaplicę carską zdaje się. Kiedyś była fajna fotka > na tym forum. pamiętam, ładne zdjęcie było :)) Podobna zburzona jest w Podbielu. MAmy równiez cmentarz niemiecki > > i cmentarz na ul. Brańskiej - zapomniany, za jednym z domków. Niemiecki to ten koło Siecińskich? > Można by też pochwalić się turystom mistrzem Polski w scrablee ;) można, tylko po co :) a jeśli już chodzi o ludzi do chwalenia się nimi to na pewno są zacniejsi w Bielsku od układacza liter :) wuj pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:23 Teraz przyjezdni będą zachwycać się kopcem na środku ronda, myśląc, że kiedyś w tym miejscu stał zamek.. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:55 stepby napisał: > No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie, > Olsztynie czy KAtowicach. Te miasta mają inne atrakcje, perełki architektoniczne... Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:58 A ja będę ostro polemizował - znam doskonale problemy parafii (nie tylko katolickich) i wiem, że za wszystko płacą parafie z własnej kasy. Inna rzecz, że proboszczowie zmuszeni są działać jako menadżerzy i często szukają sponsorów. Pamiętaj jednak, że wiele kościołów to zabytki - ich utrzymanie (przy skapych dotacjach z budżetu państwa na ich renowację) jest niesłychanie kosztowne. Czy w tej sytuacji księża mają nic nie robić i pozwalać, aby zabytki obracały się w ruinę? Poza tym istnieje oczywista prawda - kościoły są zapełnione ludźmi, którzy chcą na ich utrzymanie dawać pieniądze - czy to Cię kłuje w oczy? Chcesz im tego zabronić? Przecież to ich sprawa, czy rzucą na tacę, czy nie - prawda? Zarzuty na temat "bogactwa księży" sa moim zdaniem przesadzone - w końcu są to ludzie, którzy prowadzą "firmy" (parafie) i czerpią większość dochodów na ich działalność z dobrowolnych ofiar członków tychże parafii. Czy to takie rażące? Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:06 może jeszcze powiesz że szefem tych firm jest Bóg ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:12 Zarzuty na temat "bogactwa księży" sa moim zdaniem > przesadzone - w końcu są to ludzie, którzy prowadzą "firmy" (parafie) i czerpią > > większość dochodów na ich działalność z dobrowolnych ofiar członków tychże > parafii. Czy to takie rażące? ale podatki mogli by płacić... i ewidencjonowac przychody też !!! to akurat mnie razi... skoro np. taksówkarz ma mieć kasę fiskalną to i na plebani też POWINNA ona być... wuj zdegustowany lekko Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:26 Ciągle powtarzam na tym forum, że aby zabierać głos w dyskusji - należy pewne sprawy poznać i posiąść wiedzę merytoryczną, a nie wygłaszać poglądów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością. Wszystkie parafie odprowadzają do fiskusa podatki, które naliczane są od każdego parafianina (zarejestrowanego w parafii). Kościoły (wszystkie) rozliczają się więc z podatków, a na to też muszą skądś pobierać dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:30 napisałem, że księżą powinni płacić podatki i ewidencjonować WSZYSTKIE swoje przychody... o parafiach nie wspomniałem słowem... wuj precyzujący swoją wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:50 Proponuję, abyś podał konkretną propozycję - w jaki sposób oddzielić dochody parafii od dochodów duchowieństwa. Aby Ci ułatwić zadanie, podam przykład funkcjonowania takiego systemu w Niemczech (i wielu innych państw). Tam każdy obywatel płaci dobrowolny podatek na kościół, skarb państwa natomiast płaci księżom pensję i przydziela dotacje na utrzymanie kościoła. Parafiami zarządzają rady parafialne, które decydują o rozdziale środków finansowych (z wyłączeniem pensji księży), ich lokacji w utrzymanie obiektów sakralnych, pomocy społecznej, itp. Ponadto i tak kościoły wspierają się darowiznami od osób fizycznych i prawnych, które mogą sobie odliczyć to od podatku. Jakby nie patrzeć - parafie i tak czerpią znaczne środki z tych darowizn. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:20 > Proponuję, abyś podał konkretną propozycję - w jaki sposób oddzielić dochody > parafii od dochodów duchowieństwa. wspomniales coś o firmie (wypowiedz z 8.58)... tak więc tak samo, przychody firmy i jej pracowników (zarządu?)... prowadzenie uproszczonej księgowości w zupełności wystarczy... to jest rozwiązanie proste jak duha księża są w parafii "na kontrakcie" wysyłani przez kurię czy metropolię (nie wiem), czasami jest to kontrakt dożywotni, ale często przecież zdarzają się "przemieszczenia" z różnych względów księży z jednej parafii do drugiej... a jeśli chodzi o Niemcy, to OK ten system jest przejrzysty, ale w Polsce nie sądzę, żeby się przyjął, będzie za duży opór... za dużo trzeba zmian wprowadzić (szczególnie w mentalności ludzkiej), ale po co coś zmieniać skoro jest dobrze... przysłowia są mądrością narodów... kto ma księdza w rodzie tego bieda nie ubodzie (przysłowie polskie, może nawet staropolskie) wuj Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:22 jest przecież coś takiego jak średnia krajowa. Można by bazowac na tej kwocie. Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 11:06 wujekjarek1 napisał: > a jeśli chodzi o Niemcy, to OK ten system jest przejrzysty, ale w Polsce nie > sądzę, żeby się przyjął, będzie za duży opór... za dużo trzeba zmian wprowadzić > > (szczególnie w mentalności ludzkiej), ale po co coś zmieniać skoro jest > dobrze... Tu się zgodzę - sama propozycja takich zmian wywołałaby z pewnością wielką burzę, bo całkowicie zmieniłaby istniejący system. Nikt też (także ze względów politycznych) na taki krok w Polsce się nie odważy. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 11:26 bo całkowicie zmieniłaby istniejący system. Nikt też (także ze względów > politycznych) na taki krok w Polsce się nie odważy. Korwin Mikke coś kiedyś o tym wspominał, no i widzimy jak skończył... z Kościołem nie warto wojować... wuj pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 14:35 Mam taką uwagę - ja rozmawiam o wszystkich kościołach, nie tylko Kościele Katolickim. Jesli więc mówię "kościół" - mam na mysli również Cerkiew Prawosławną, Unicką, protestantów i wszystkie inne... Zauważyłem natomiast, że moi rozmówcy (w tym wujekjarek) całą dyskusję sprowadzają wyłącznie do Kościoła Katolickiego. Jest to znamienne i bardzo wymowne - Kościół ten solą w oku dla wszystkich innych wyznań, stanowiąc ofiarę krytyki, czasami też szykan (patrz słynny post prawie.sławnego). Jako katolik muszę stwierdzić, że nie jest to dla mnie za wesołe, ale z pokorą przyjmuję to jako pewien element porządku tego świata i spełnienie przepowiedni Chrystusa, że chrześcijanie będą prześladowani w Jego imię. Najbardziej jednak boli to, że często to właśnie chrześcijanie (chociaż innych wyznań) tak nas atakują. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 14:48 NIE MATACZ gdzie napisałem KOŚCIÓŁ KATOLICKI????? przepraszam za wyrażenie ale wqurwilem sie... strasznie nie lubię jak ktoś WMAWIA mi, że powiedziałem bądź napisałem coś czego nie zrobiłem... demagogia i wlasnie przez takie gadki mamy w Bielsku to co mamy... uraziłem Cię (zaatakowałem) w jakimkolwiek miejscu swoich wypowiedzi??? pokaż mi gdzie - ślepy kacap jestem i nie widzę... ale jestem honorowy i przeproszę jeśli pokażesz mi za co, mam cię przeprosić... jątrzysz... i wśród katolików i prawosławnych są tacy, którym na tym zależy, widzę, że i Tobie też... ja NIGDY nie atakowałem w swoich wypowiedziach czy prywatnych czy na forum osób innej religii i wyznania i nie mam takiego zamiaru... nie chcę tu drugiej Jugosławii czy Kurdystanu... wuj zdenerwowany :( Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:10 Jeśli uraziłem - przepraszam, ale tak odczytuję z kontekstu Twoich wypowiedzi. Może i jestem przewrażliwiony, ale trudno nie być, gdy tyle negatywnych wypowiedzi na temat Kościoła Katolickiego zamieszcza się na tym forum. Poza tym w ostanim poście napisałeś "Kościół" dużą literą - a więc konkretny kościół. Może to mnie zmyliło... Jeśli rzeczywiście miałeś inne intencje to raz jeszcze przepraszam. Poza tym bardzo nie lubię określenia "kacap"... Naprawdę nie lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:18 przeprosiny przyjęte - widać, żeś prawdziwy chrześcijanin :) tylko na przyszłość nie stosuj nadinterpretacji Kościół może być też Prawosławny - Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny - taka jest oficjalna urzędowa nazwa, może być Zielonoświątkowy... itp. z małej litery piszemy jeśli chodzi nam o budynek sakralny... z wielkiej litery jako o wyznanie, a więc Kościół z litery wielkiej to nie tylko Kościół Katolicki, ale ogólne określenie wyznania, systemu (używając skrótu myślowego) ja też słowa kacap nie lubię, ale uznałem, że w tamtej wypowiedzi było na miejscu wiem, że tu na forum wielu jest jątrzycieli i ludzi obrażających innych m.in. z powodu wyznania, ale mnie w to proszę nie mieszać... ja naprawdę jestem tolerancyjny :) i to nie jest autoreklama tylko zdanie moich PRZYJACIÓŁ innego wyznania wuj Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 19:42 wujekjarek1 napisał: > przeprosiny przyjęte - widać, żeś prawdziwy chrześcijanin :) > Dzięki za zrozumienie. Co do pisowni będę jednak z Tobą polemizował - zgodzę się, że małą literą piszemy o budynku. Jednak gdy chodzi o kościół w rozumieniu związku wyznaniowego - dużą piszemy o konkretnym kościele (to jego nazwa własna), natomiast gdy mówimy ogólnie o wielu kościołach - piszemy z małej. Będę się przy tym stanowczo upierał. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 21:42 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2474550 1. Kościół «wspólnota ludzi jednego wyznania, zwłaszcza wspólnota chrześcijańska» 2. «budynek, miejsce modlitwy chrześcijan» 3. Kościół «instytucja kościelna reprezentowana przez duchownych» ja napisałem Kościół zgodnie z definicją nr 3 :) wuj polonista :) pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 14.09.06, 13:45 ok - rozbroiłeś mnie - przyznaję Ci rację, co oznacza, że tym większa moja pomyłka co do Twoich intencji Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 a 16-17.09 scrabble :) 14.09.06, 19:44 > ok - rozbroiłeś mnie - przyznaję Ci rację, co oznacza, że tym większa moja > pomyłka co do Twoich intencji cieszę się... przyjdź pokibicować mi i innym bielszczanom w VIII Mistrzostwach Podlasia w scrabble... nic nie łagodzi NIEPOTRZEBNYCH animozji jak zdrowa i sprawiedliwa rywalizacja, bez pomówień, bez aluzji, bez zbędnego uogólniania :) sobota od 11 do 19 niedziela od 10 do 15 hala w SP 3 wejscie od Kopernika.. wuj Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: a 16-17.09 scrabble :) 15.09.06, 12:18 wujekjarek1 napisał: > cieszę się... > > przyjdź pokibicować mi i innym bielszczanom w VIII Mistrzostwach Podlasia w > scrabble... nic nie łagodzi NIEPOTRZEBNYCH animozji jak zdrowa i sprawiedliwa > rywalizacja, bez pomówień, bez aluzji, bez zbędnego uogólniania :) OK - dzięki za zaproszenie. W sobotę nie mogę, bo muszę wykopać ziemniaczki, ale w niedzielę zajrzę. Życzę wygranej - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 16:00 Od ponad dwóch lat na można się starać o pieniądze Unijne na remonty zabytków, a zatem czy któryś duchowny postarał się chociaż o 1 €uro??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiako11 Re: A wracajac do tematu 14.09.06, 14:57 to by było fajne jakby zachodziło się do urzędu a tam siedzą na pieńkach i bez okien!? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Od marginesu proszę! 13.09.06, 14:54 Wuj, Dwaynehicks i Stepby! Może wy wiecie, o czym mówicie, ale ja się zgubiłem. O jakąś przejrzystość proszę lub o wypowiedzi z cytatami. Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 18:06 Stepie drogi, chyba podzielisz moje zdanie: dyskusje o wpływie, czy też nie, Kościołów na skład Rady Miasta czy Powiatu (patrz wybory)jest jak zawracanie kijem Wisły. Bo choćby przyszło tysiąc atletów...I kazdy zjadł by tysiąc kotletów..., to i tak nic w tym temacie nie zrobimy. Ja tam nie zauwazam wpływu Kościoła na mnie w temacie wyborów. Jeżeli inni odczuli i poczuli sie urażeni i sterowani, proszę wstąpić na drogę cywilno-prawną i namieszać. A na mnie jak by i chcieli wpłynąć, to by nie wpłynęli - od lat na wyborach nie byłem...tak się jakoś nie składało i bywać nie będę, bo nie będzie tak jakoś się składać. Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 19:44 konsum5 napisał: > Stepie drogi, chyba podzielisz moje zdanie: dyskusje o wpływie, czy też nie, > Kościołów na skład Rady Miasta czy Powiatu (patrz wybory)jest jak zawracanie > kijem Wisły. Bo choćby przyszło tysiąc atletów...I kazdy zjadł by tysiąc > kotletów..., to i tak nic w tym temacie nie zrobimy. Ja tam nie zauwazam wpływu > > Kościoła na mnie w temacie wyborów. Jeżeli inni odczuli i poczuli sie urażeni i > > sterowani, proszę wstąpić na drogę cywilno-prawną i namieszać. A na mnie jak by > > i chcieli wpłynąć, to by nie wpłynęli - od lat na wyborach nie byłem...tak się > jakoś nie składało i bywać nie będę, bo nie będzie tak jakoś się składać. Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 19:45 ooo przepraszam - uciekła mi moja wypowiedź. oto ona: ...a zaczęło się wszystko od pytania hansagrubbera o komitety wyborcze startujące w najbliższych wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 21:42 i muszę ci tutaj przyznać rację - obojetnie od czego zaczniesz , to i tak na wątkach narodowo-religijnycg sie skończy . AMEN> Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 23:19 Amen to amen ale powiem ze ladna dyskusja sie zrobila. Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 14.09.06, 13:46 faktycznie ładna, a nawet kulturalna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Od marginesu proszę! 14.09.06, 21:31 No, jak nigdy. Ale fajne chłopaki jesteśmy, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Od marginesu proszę! 15.09.06, 00:00 Super. Zeby jeszcze bielskie komitety byly tak fajne. "Niemanie" strony w internecie to powazny blad. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Kandydat 15.09.06, 14:19 Rozmawiałem wczoraj z jednym z kandydatów na radnego Rady Miasta w zbliżających się wyborach samorządowych. Biedak wiedział, że startuje (bo wiedział, kto go zgłosił), ale nie wiedział z jakiej listy... - Na spotkaniu organizacyjnym się dowiem - powiedział. Ale parę głosów komuś nabije. Super kandydat... Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: Kandydat 15.09.06, 20:21 Dobrze, że wie chociaż, kto go zwerbował. W razie uzyskania mandatu przynajmniej będzie wiedział kogo słuchać, gdy trzeba będzie podnieść rękę do głosowania. Bo pewnie nie będzie go interesowało, w jakiej sprawie głosuje i za czym tą rękę podniesie, tylko dieta i zadowolenie jego prycypałów. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Kandydat 15.09.06, 20:28 kaukonsky napisał: > Rozmawiałem wczoraj z jednym z kandydatów na radnego Rady Miasta Pierwszy pozytyw: wiedział, do jakiego organu startuje > nie wiedział z jakiej listy... Spoko ziom: aideologiczny, bezstronny, nie uwikłany widać w bieżące rozgrywki i układy polityczne ani - tym bardziej - korupcyjne > Super kandydat... Już go lubię, ma mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Puenta lub pointa 15.09.06, 22:26 A tak se chcialem poczytac i cos z czyms porownac... Odpowiedz Link Zgłoś