Dodaj do ulubionych

Panie Romanie

12.11.06, 09:26
może i sie narażę dla wielu czytających, ale mimo tego, że to wolny kraj i
mimo tego, że to wolne forum i mimo tego , że wolno pisać tutaj prawie o
wszystkim, bedąc wyrazicielem także pewnej grupy osób, MAM PROŚBĘ, ogranicz
trochę posty w języku dla mnie nie znanym (wiesz że Polacy to naród ubogi w
znajomość języków) i jeżeli już piszesz to prosze po polsku. Ty także obcego
sobie języka (ameryklańskiego) musiałeś sie uczyć. Dziękuję w imieniu także
wielu czytających.
Obserwuj wątek
    • bodek1234 Re: Panie Romanie 12.11.06, 10:29
      całkowicie popieram
      • konsum5 Re: Panie Romanie 12.11.06, 10:45
        Dzięki za poparcie,
        a może jeszcze ktoś uwaza tak jak MY ?
        • diabel_21 Re: Panie Romanie 12.11.06, 11:00
          ja rowniez jestem z Wami :)
          • pitzlad Re: Panie Romanie 13.11.06, 15:48
            i ja
    • khaki3 Re: Panie Romanie 12.11.06, 11:18
      Ja tez sie dopisuje do apelu.
      • nikandr Po Ukraińsku polską czcionką. 12.11.06, 11:32
        Nie widzę w ukraińskości Romka nic złego , ale dawno przestałem czytać jego
        wpisy. Po prostu mnie nudzą . Demokracja pozwala również na Romka wystąpienia i
        podobne apele niczemu nie służą . I tak nie przyniosą efektu.
        • khaki3 Re: Po Ukraińsku polską czcionką. 12.11.06, 11:34
          Gdyby jednak pisal po polsku to wiecej osob mogloby go czytac, i rozumiec to co
          on pisze. i mialby wieksza szanse na to,ze znajdzie sie ktos kogo
          zainteresowalyby jego wpisy. a tak zostal skazany na tych,ktorzy ukrainski znaja.
    • bielszczanin Re: Panie Romanie 12.11.06, 11:52
      niech pisze w takim języku w jakim mu się podoba
    • nikandr Re: Panie Romanie 12.11.06, 12:13
      Co powiecie na to ?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=51998224&a=51998224
    • nikandr Kontynuując temat Gliwic 12.11.06, 12:15
      Tam się nie obrażają , a witryna w trzech językach " Glywice,Gleiwitz,Gliwice" .
      Może rzeczywiście są bardziej cywilizowani jak nasz region C.
    • romanpidlaszuk Panie Konsumie5 12.11.06, 15:46
      może i sie narażę dla wielu czytających, ale mimo tego, że to wolny kraj i
      mimo tego, że to wolne forum i mimo tego , że wolno pisać tutaj prawie o
      wszystkim, bedąc wyrazicielem także pewnej grupy osób, MAM PROŚBĘ, ogranicz
      trochę posty w języku dla mnie nie znanym (wiesz że Polacy to naród ubogi w
      znajomość języków) i jeżeli już piszesz to prosze po polsku.
      ----------------------------------

1.Czyli co- chcesz de facto OGRANICZYC ta wolnosc slowa, czy jak?

2.Ja adresuje swoje wypowiedzi w jezyku ukrainskim, czy tez dialekcie
      ukrainskim z Podlasia nie do Polakow ale do Ukraincow z Bielska i okolic.
      Chce wasnie maksymalnie wykorzystac internet do spopularyzowania tego jezyka w
      narodzie, ktory z dziada pradziada go uzywal/uzywa, zwlaszcza w sytuacji kiedy
      odpowiednie instytucje, np. religijne- zawodza w tej materii.

3.Jedyne co moge dla ciebie zrobic w kwestii zrozumienia przez ciebie tego co
      pisze w swoim jezyku ojczystym- jest gotowosc do przetlumaczenia na polski
      kazdego swojego wpisu, jaki ktokolwiek zechce abym przetlumaczyl.

Ty także obcego sobie języka (ameryklańskiego) musiałeś sie uczyć. Dziękuję w
      imieniu także wielu czytających.
      ----------------------------------

To jest nietrafne porownanie, gdyz jezyk/dialekt ukrainski jest jezykiem
      OJCZYSTYM Ukraincow na Podlasiu, wynoszonym z domu rodzinnego.

• konsum5 Re: Panie Konsumie5 12.11.06, 18:43
        uff, twardogłowy jesteś,
        ale proszę tłumacz swoje teksty, jak i to bywało na forach (w połowie)
        niemieckojęzycznych.
        O to mi własnie chodziło - tłumacz. Jak narazie językiem narodowym jest polski,
        więc sam rozumiesz, nikt mi nie każe rozumiec po ukraińsku, a chcę czytać na
        polskim forum po polsku.
        I nie myśl nic złego, jak juz kiedys pisałem - bardzo szanuję Ukraińców i
        Ukrainę za wspólny poniekąd wiatr, który nas gnał przez wieki historii, za
        niesnaski między nami, ale i za mądrość naszą, która nie doprowadziła
        do "wyrezania" obu narodów. Uważam, że Ukraińcy są Polakom bliscy
        narodowościowo, religijnie i kulturowo.
        Ale wiecie fachowcem ani ortodoksem nie jestem. Tak po prostu uwazam.
    • konsum5 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:25
      ........
      wiecie cos tam napisałem, ale doszedłem do wniosku , ze koniec dyskusji z tym
      człowiekiem, tylko podbijam jego posty do góry.
      • khaki3 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:28
        wygas sobie go. niebedziesz musial czytac jego postow. i bedzie o wiele lepiej
        soei na forum bytowalo:) ja tak zrobilam z lizusem pawlo i odrazu czlowiekowi
        milej sie na forum wchodzi.
        • konsum5 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:30
          świete słowa , tak zrobię. Kurde uważają, że oni tylko mają monopol na prawdę,
          na inteligencję, na wszystko, a ja to wszystko mam w "życi"
          • khaki3 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:32
            w dupie sie znaczy :) witaj w klubie majacych ich w dupie :) wygaszenie to
            naprawde wygodna sprawa:) jakbys mial problemy to pisz pomoge :)
            • konsum5 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:34
              khaki3 napisała:

> w dupie sie znaczy :) witaj w klubie majacych ich w dupie :) wygaszenie to
              > naprawde wygodna sprawa:) jakbys mial problemy to pisz pomoge :)

dzięki khaki, dobrze , że ty jedna sie ostałaś i popierasz moje zdanie.
              • khaki3 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:38
                nie wiem czy to twoje zdanie,ale napewno moje :) najzwyczajiej w swiecie nie
                lubie jak ktos mi bezczelnie cos wmawia,wie lepiej niz ja i to o mojej rodzinie
                i nie lubie jak ktos wlazi w tylek i to bez wazeliny,ciagle sie do kogos
                podlizuje, ciagle taki suodki, taki milusi taki koffany az sie niedobrze
                czlowiekowi robi. na forum slodzi a poza forum tylek obrabia i lze w zywe oczy!
                a tego to ja tolerowac nie bede! wiec wygaszenie sprawia,ze nie widze ich postow
                i na forum widze posty ludzi tylko tych,ktorych chce.
                • konsum5 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:40
                  o!!! i twarda dzioucha!
                  • khaki3 Re: Panie Romanie 12.11.06, 20:43
                    no to teraz pewnie mi tylek obrobia, lizus forumowy pawlo zaraz zacznie gadac
                    swoje pierdziulki, zreszta nie pierwszy raz i nie ostatni. a romek zapluje sie
                    ukrainska slina i rzuci sie biedny w wir glupawych postow. Wiesz co Konsum
                    chcesz na tym forum normalnie funkcjonowac? to wygas sobie tych,ktorzy Tobie nie
                    odpowiadaja i bedziesz mial spokojne "zycie" na forum. ja sposrod 100%
                    forumowiczow wygasilam okolo 55% i dorazu czlowiekowi lepiej sie czyta.
                    • diabel_21 Re: Panie Romanie 13.11.06, 01:29
                      hm... a mozesz mi powiedziec gdzie jest te wygaszanie :) ja nie siedze w opcjach
                      forum poprostu je czytam ale tez bym z checia wygasil co poniektorych :))
                      (jednym zdnaiem: wole czytac wylacznie po polsku!!! :P)
                      • khaki3 Re: Panie Romanie 13.11.06, 14:06
                        Moje forum, wpisujesz w nieprzyjacil czy jak to tam sie nazywa, i zaznaczasz,nie
                        pokazuj wiadomosci ok i masz do czytania tylko to co chcesz.
                    • baam1 Khaki cukiereczku, pamiętasz ten cytaciK???? 13.11.06, 08:23
                      Wiecie co mialam olac to forum bo administracja mnie zawiodla,ale wy
                      zawiedliscie mnie jeszcze bardziej! jak mozecie na czlowieka tak jechac, tak
                      jadem pluc?Co wam zrobil?bo ma inne poglady?bo ma inny swiatopoglad i inaczej
                      chce sobie zycie ulozyc?nie mozecie zaakceptowac tego,ze on ma inny charakter i
                      nie musi wcale odpowiadac waszym zachciewajkom? zalosne naprawde! plujecie sobie
                      nawzajem w twarz i nie zabardzomi to odpowiada.chyba zmienie swoje
                      postanowienie,oleje forum bo ludzie na tym forum nie potrafia zakaceptowac
                      innych,ktorzy nie odpowiadaja ich wymaganiom! wygascie sobie kogos kto wam nie
                      odpowiada i nie czytajcie postow danej osoby. bedzie po problemie! wierzyc mi
                      sie nie chce,ze nie zdajecie sobie sprawy ztego co robicie i jak bardzo jest to
                      chamskie i prostackie!I wcale nie przemawia przemnie jakas sympatia jak zaraz by
                      mi ktos zarzucil!a jesli chcecie zarzucajcie. nie am zamiru dyskutowac z
                      ludzmi,ktorzy osobe inna niz oni chca wylacznie jadem opluc. sroko to_ja8 wam
                      nie odpowiada to prosze mnie tez nata liste wpisac bo dziwnie bym sie czula
                      naliscie ludzi,ktorzy tylko czekaja na watki z atakami personalnymi,zeby opluc,
                      obrazic,wyzwac, zeszmacic.
                      • partizan79 Re: Khaki cukiereczku, pamiętasz ten cytaciK???? 13.11.06, 13:17
                        Khaki zaniemówiła?
                      • khaki3 Re: Khaki cukiereczku, pamiętasz ten cytaciK???? 13.11.06, 14:05
                        Pamietam doskonale pamietam. ale jest roznica, ja nie czatuje na watki zeby
                        opluc kogos,zwyzywac, ja juz mam dosc wpierania mi czegos co nie jest prawda,
                        juz mam dosc,zejakis ktos bedzie mi mowil, kim jestem a kim nie jestem. nie bede
                        patrzyla swobodnie jak ktos mi rodzine na sile zmienia i na sile mi wmawia
                        jakies bzdety! i co jak co ale swoja jako taka milosc do ojczyzny mam i nikt nie
                        bedzie mi plul w twarz klamstwami! na to nie pozwole i pozwalac nie bede! i tu
                        jest roznica, ja nie czatuje na kogos, nie czekam specjalnie,zeby opluc
                        zaatakowac, nie pozwole innym na obrazanie mnie, mojej rodziny i moich bliskich
                        i jest to calkiem nautralne dla kazdego. chyba,ze ktos pozwala innym na
                        szarganie jego dobrem. droga wolna. ale mnie i mojej rodziny i moich dobr nikt
                        nie bedzie sie czepial! i mam do tego swiete prawo! mam przepraszam,ze nie
                        jestem ukrainka? mam byc niema krowa,ktora pozwala na plucie mi w twarz? Chcesz
                        Baam to sobie na to pozwalaj.pozwalajcie na to sobie wszyscy, ja sobie na to nie
                        pozwole!
                        • ja-alutka Oj nie tak!! 13.11.06, 14:11
                          Mam wrażenie, że czasami czytasz ale ... nie rozumiesz znaczenia słów, a raczej
                          przekładasz je na własny język i interpretujesz na własny użytek...a to
                          niedobrze, równie niedobrze jak ustawiać komuś pochodzenie, język, przekonania
                          czy co tam jeszcze... Obraziłas tutaj kilka osób tak samo jak czasami robi to
                          ktoś kogo krytykujesz ...Nie zauwazyłas tego !! A szkoda...
                          • khaki3 Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 14:13
                            Alutko kogo mialam ohbrazic? obrazili sie ukraincy,ze romka za wariata uznaje?
                            to ich sprawa.nie ich obrazam nie ich atakuje tylko romek mnie do bialej
                            goraczki doprowadza tymi swoimi tekstami. jak sie obrazaja,ze nie toleruje
                            wmawiania mi kim jestem to ich sprawa.
                            • partizan79 Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 14:16
                              Mi o Pawlozsiula chodziło.
                              • khaki3 Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 14:19
                                A czy ja mam swiete prawo do wlasnego zdania? czy moge sobie lubic i nie lubic
                                kogo mi sie tylko podoba? czy juz muszekochac wszystkich bo tak trzeba? nie
                                lubie, nie trawie i nie mam zamiaru byc dla niego sztucznie slodka. bo po co?
                                chcesz sie obrazac,ze nie kocham ukrainca pawlozsiula? twoja sprawa. obrazaj
                                sie. ale ja mam swiete prawo do wyboru kogo mam lubic, kogo nie. i wali mnie to
                                czu on jest ukraincem, niemcem,polakiem czy ufoludem z kosmosu. jego korzenie i
                                pochodzenie w ogole mnie w tymmomencie NIE interesuje! nie gra zadnej roli. ide
                                sie przelogowac, i na twoja prosbe wygasic i twoj nick.
                            • ja-alutka Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 14:27
                              Khaki...Ja Zazwyczaj nie daję sie obrażać, nie daję sobie wmawiać kim jestem i
                              nawet się nie obrażam,...bo nie ma ku temu powodu Żadnego!! Wiem swoje , wiem
                              kim jestem i NIKT nie jest w stanie narzucić mi swojej racji. "Znam" kogoś z
                              Forum kto twierdzi ze nie mam własnego zdania i "podlizuję sie" wszystkim tylko
                              dlatego, że nie wchodzę w dysputy polityczne, nie wypowiadam się w niektórych
                              wątkach wcale ...I tak będzie dalej bo nie muszę się wypowiadać w każdym wątku
                              po pierwsze dlatego, że jeśli się na czymś nie znam to milczę, a po drugie
                              dlatego, że pobyt na Forum jest dobrowolny i Tylko ode mnie zależy co, gdzie,
                              kiedy i czy w ogóle piszę!!
                              Ps. Aha...zapomniałabym moja rodzina ma korzenie i ukraińskie i białoruskie ...
                              Też mogłabym sie strrasznie Obrazić..prawda??
                              • khaki3 Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 14:52
                                "drugie
                                > dlatego, że pobyt na Forum jest dobrowolny i Tylko ode mnie zależy co, gdzie,
                                > kiedy i czy w ogóle piszę!! " wiec dlaczego mnie sie gani za to,ze pisze to co
                                ja chce? zle jak nic nie piszesz, gorzej jak napiszesz swoje zdanie. Nie nie
                                Alutko ja mam swiete prawo do wolnosci slowa, ja mam swiete prawo do swoich
                                sumpatii i antypatii, wszystko jest ok, kiedy to inny pluja innym, zle jest
                                kiedy to ja mam dosc niektorych, jak zaczynaja swoje pisac po raz miliardowy.
                                wiec gdzie tu sprawiedliwosc? jeden moze pisac co chce ale ja juz nie moge?

dogadajmy sie,zebyscie byli zadowoleni to moze wyznaczcie o czymmoge pisac i do
                                kogo a o czym nie moge pisac i do kogo nie moge pisac. bedziecie zadowoleni a ja
                                wreszcie pozbede sie flaszywych zapewnien takich jak to :drugie
                                > dlatego, że pobyt na Forum jest dobrowolny i Tylko ode mnie zależy co, gdzie,
                                > kiedy i czy w ogóle piszę!! : bo widocznie tylko wybrani moga pisac gdzie
                                chca, jak chca, co chca.
                                • ja-alutka Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 15:19
                                  Sama wobec siebie bronisz wolności słowa, a odmawiasz tego innym...Nikt Ci nie
                                  zabrania mieć sympatii i antypatii ale nie obrażać kogoś, nie musisz postępować
                                  w myśl zasady "Jak on mi tak ja jemu"...Nie uważasz ze to dość niskie...☺
                                  • khaki3 Re: Oj nie tak!! 13.11.06, 15:32
                                    Alutko wiec jesli juz bronic "pokrzywdzonych" to moze do konca? gdzie byly
                                    swiete oburzone osoby jak krzyska obrazano? a gdzie byly te osoby jak mi
                                    zarzucano romans z jednym policjantem i grozono mi na forum? a gdzie byli
                                    ci,ktorzy teraz tak swiecie sie oburzaja jak to pawlo napisal,ze jestem idiotka
                                    w watku o pijanym kierowcy i lapowce?a gdzie byli ci kiedy policjantow psami
                                    nazywano? gdzie byli swiecie oburzeni i swiecie zniesmaczeni kiedy to ktos inny
                                    obrazal? wtedy bylo ok? a teraz to cos innego? teraz juz nie mozna? teraz to
                                    trzeba sobie slodzic sztucznie? Wybacz ale jesli bronic ucisnionych to
                                    wszystkich, a nie wybranych. Albo siedziec cicho i nie odzywac sie wcale. bo
                                    taka obrona wybranych to tylko widocznie na pokaz. bo po co? dlaczego nie
                                    bronicie wszystkich? wybrani moga pisac co chca, wybrani mogapisac kiedy chca i
                                    gdzie chca, i wybranych sie broni. wiec moze lepiej pozbawic sie falszywej maski
                                    wiecznie dobrych i zaczac powaznie jak dorosli ludzie rozmawiac? i opowiedziec
                                    po jednej ze stron: albo szczerze pisac co sie mysli,albo truc innym o dobroci
                                    swojej i bawic sie w kotka i myszke. I niczego nie odmawiam innym, ja wylacznie
                                    oczekuje od innych szacunku do mnie i szacunku do moich przekonan! czy to zbyt
                                    wiele? mam gdzies co mysli sobie roman, nie jest dla mnie wyjatkowo wazna osoba
                                    na tym forum,nie ma go to nie ma. nie placze nie rozpaczam. kim jest to jego
                                    sprawa, nie wnikam w to i nie mam zamiaru obrazac sie na ukraincow bo maja
                                    takiego nachalnego i meczacego wsrod swoich. mnie nie interesuje pochodzenie
                                    romana, twoje czy innych. to sa wasze osobiste sprawy, dla mnie jestescie
                                    nickami na forum i oceniam was po tym co piszecie a nie po korzeniach
                                    rodzinnych, wierze, pieniadzach na koncie czy zawodzie. ale oczywiscie jestem be
                                    i fe bo obrazilam pawlka oj oj oj nalezy sie mu i gdybyscie zdjeli klapki z oczu
                                    to tez byscie zareagowali jak ja albo i mocniej.

I nie Alutko nie pisze o Tobie. Odpowiednie osoby wiedza,ze to do nich.
                                    • ball7 Policjant nie wytrzyma 13.11.06, 15:34
                                      Policjant nie wytrzyma a ja przestaję czytać Khaki.
                                      • khaki3 Re: Policjant nie wytrzyma 13.11.06, 16:02
                                        a no wlasnie. forumowe zasady. po co byc "obronca" kazdego "ucisnionego" lepiej
                                        bronic tego,ktorego bedzie bronila wiekszosc. zachowajcie sie jak dorosli ludzie
                                        i jesli macie zamiar tak pokazywac,ze jestescie wielce dobrzy i bronice
                                        pokrzywdzonych to kazdego broncie a nie wybiorczo. bo jak sie czlowiek glebiej
                                        zastanowi to widzi tutaj pewna grupke ludzi,ktora slodzi sobie tylko po co?
                                        bronicie romka ale na krzyska plujecie bo be i fe? to gdzie byli ci wszyscy
                                        obroncy i swiecie oburzeni jak jego obrazali? a gdzie byli jak obrazano mnie? a
                                        gdzie byli jak obrazano innych?GDZIE? po co bronic kogos kogo osmieszaja wasi
                                        koledzy? po co bys szczerym wobec siebie? lepiej stanac za wiekszoscia i lepiej
                                        razem z nia kopac? brawo. swietny pomysl. bronmy kolegow naszych kolegow a ich
                                        wrogow zagryzmy. i takim sposobem stworzy sie Towarzystwo wzajemnej adoracji.
                                        zreszta i tak juz sie powoli tworzy. tylko sie zastanawiam,ktory forumowicz to
                                        potwierdzi? ilu z was,ktorzy mi to samo pisaliscie na gg, na e-mail, na skype o
                                        TWA teraz sie do tego przyzna? ktos bedzie na tyle odwazny i wychyli sie? czy
                                        nadal bedziecie stac i patrzec?
                                        • i.madzia Re: Nie chodzi o to, że bronimy 13.11.06, 16:46
                                          Wiem, że Romek często przesadza, ale to wczoraj...nawet ja się
                                          poczułam...cokolwiek dziwnie☺
                                          • khaki3 dziwnie? dlaczego? 13.11.06, 16:58
                                            wszyscy sie obrazili bo ja nie pozwole sobie wpierac glupstw? to sie
                                            obrazajcie. skoro mam prawo do wlasnego zdania i do mozliwosci go wypowiadania
                                            to prosze mi go nie odbierac. kogo obrazilam? czym? moja wolnoscia slowa? nie
                                            mam juz do niej prawa? nie mam prawa byc zla i zdenerwowana na kogos kto mnie
                                            obraza? bylam cierpliwa do czasu!
                                            • andruszczyn1 Masz prawo 14.11.06, 20:47
                                              Khaki masz "prawo do wlasnego zdania i do mozliwosci go wypowiadania". Nie śmiałbym Ci tego zabronić. Mam tylko małą prośbę. Przestań zamieszczać w swoich postach sygnaturkę o treści:

"Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spier...aj w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cie wyprawie",

bo jak czytam tę maksymę po Twoich ostatnich wypowiedziach to wcale nie czuję dreszczyków emocji "na myśl o czekającej wyprawie". Wręcz przeciwnie, powracają przykre wspomnienia z dzieciństwa związane z chorobą lokomocyjną (najdelikatniej rzecz ujmując).
                                              W merytoryczną dyskusję nie będę wchodził, bo z tego co czytam, chyba nie ma sensu...Szkoda...

PS Mój post nie jest w żadnym wypadku obroną Romana, z którym się nie zgadzam w kwestii form funkcjonowania na forum. Jest to moja prywatna reakcja na wypowiedzi, które zamieściłaś...
                                              Oprócz wolności słowa istnieje jeszcze autocenzura...Tego zdaje sie nie rozumiesz
                                    • ja-alutka Re: Oj nie tak!! 14.11.06, 08:51
                                      Nie miałam na myśli Romana...Khaki. Pozdrawiam ☺
                                      • khaki3 Re: Oj nie tak!! 14.11.06, 09:08
                                        Alutko to pisz jesli mozesz kogo mialas na mysli, nie specjalizuje sie w
                                        czytaniu w myslach.
                      • romanpidlaszuk Baam, nie zaprzataj sobie glowy drobnostkami! :) 14.11.06, 07:08
                        nie musi wcale odpowiadac waszym zachciewajkom? zalosne naprawde! plujecie sobie
                        chamskie i prostackie!I wcale nie przemawia przemnie jakas sympatia jak zaraz by

---------------------

Baam, nie zaprzataj sobie glowy prostactwem i podloscia! :)

W wolnych chwilach wpadaj na Forum Bielśk /Bilśk /Bielsk Podlaski
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44300
                        ,podszkole Cie z ukrainskiego! :)

Pozdrawiam! :)
                        • romanpidlaszuk Baam, nie zaprzataj sobie glowy drobnostkami! :) 14.11.06, 07:27

---------------------

Baam, nie zaprzataj sobie glowy prostactwem i podloscia! :)

W wolnych chwilach zapraszam na Forum Bielśk /Bilśk /Bielsk Podlaski
                          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44300
                          ,podszkole Cie z ukrainskiego! :)

• baam1 Dzięki :) 14.11.06, 07:51
                        • baam1 Dzięki :) 14.11.06, 07:53
                          Nieopatrznie kliknęłam enter i poleciało. To znaczy, ze mozna na tym forum po
                          polsku, bo jak pisałam, ja tylko jednym językiem się posługuję :) I nie będzie
                          zakazanych żadnych tematów ??? Bo myślałam wczesniej, że i tu nie, a jednak ...
                          Pozdrawiam Roman :)
                          • romanpidlaszuk Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 07:58
                            Nieopatrznie kliknęłam enter i poleciało. To znaczy, ze mozna na tym forum po
                            polsku, bo jak pisałam, ja tylko jednym językiem się posługuję :) I nie będzie
                            zakazanych żadnych tematów ??? Bo myślałam wczesniej, że i tu nie, a jednak ...
                            Pozdrawiam Roman :)

--------------------

Oczywiscie, ze mozna po polsku, byle nie zabraniac innym po ukrainsku! :)

Oczywiscie mozna zapytac co oznacza to czy tamto, jak to w zyciu. :)

Pozdrawiam Baam, milego dnia! :)
                            • baam1 Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 08:06
                              ale obawiam się, ze dla mnie musiałbyś tłumaczyć całe teksty :(
                              Tobie też miłego
                              pozdrufka
                              • konsum5 Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 08:52
                                Dlaczego, chciałbym zapytać, romanpadliszuk nie odpowiedział na ten post Baam,
                                która wyrażnie prawi, że także chciałaby otrzymyweć posty po polsku, bo nie
                                rozumie!!!
                                powtarzam !!!!!!!!!nikt nie broni Ci pisania po ukraińsku, MY tylko
                                przypominamy , że nie znamy tego jezyka na tyle dobrze, aby dobrze rozumieć. A
                                chcemy uczestniczyć w dyskusji, gdyż temat jest ciekawy i przede wszystkim
                                dotyczy także Polaków zamieszkujących Podlasie. Nic o nas bez nas!!! Znasz
                                takie hasło. Piętnujesz takie postawy, a sam je propagujesz, więc jesteś TY
                                hipokrytą a nie wszyscy na około.
                                Czy teraz wszystko jasne? , czy trzeba jak krowie na rowie wytłumaczyć, że żeby
                                przeczytać to trzeba znać język, a w konsekwencji rozumieć co się czyta? PONIAŁ?
                                • konsum5 Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 09:01
                                  Ponadto:

"Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj. Nigdy
                                  nie cytuj sygnaturek (podpisów)!",

także popełniasz wiele innych błędów , których ani TY, ani JA ani INNI nie
                                  unikną nigdy, więc bądżmy ludżmi i nie zarzucajmy kanonadą linków forum po to
                                  tylko , aby udowodnić, że konsum, czy khaki, czy blues piszą niezgodnie z
                                  netykietą, bo każdy kij ma dwa końce.
                                  • konsum5 Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 09:04
                                    I ostatnia sprawa:
                                    nie życzysz sobie abym czytał Twoje posty - oki, nie będę, ale Ty także nie
                                    czytaj moich i nie komentuj ich. Poza tym obejrzałem inne fora - i wiem , że
                                    zarzucanie tych samych watków na różnych forach, to spam (czy dobrze myślę?- bo
                                    naprawdę nie wiem), a Ty w tym królujesz.
                                    Także do miłego...
                                  • khaki3 Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 09:56
                                    jest roznica miedzy kilkoma postami pisanymi na capsie a postami prawie,ze
                                    wszystkimi na capsie. pozatym taki post staje sie nieznosnie ciezki dla widoku
                                    oczy, nie czyta sie tego wcale latwiej czy przyjemniej i w necie oznacza,ze ktos
                                    krzyczy. tak samo jak link prowadzacy do lina gdzie jest link prowadzacy do
                                    linka itd to spamowanie, zamieszczanie tych samych postow na kilku forach to tez
                                    spamowanie. a mozna ta sama informacje zamiescici na kilku forach tylko trzeba
                                    wiedziec jak. a mozna sie dowiedziec jak czytajac netykiete czy pomoc forum. ale
                                    oczywiscie trzeba sie wykazac checia ulatwienia sobie i innym zycia na forum i
                                    poszukac co gdzie jest i co mozna poprawic,zeby bylo lepiej a czego unikac.
                                  • romanpidlaszuk GANGSTERZY-CENZORZY sZPILA i oDZIEJ! 14.11.06, 19:55
                                    więc bądżmy ludżmi i nie zarzucajmy kanonadą linków forum po to
                                    tylko , aby udowodnić, że konsum, czy khaki, czy blues piszą niezgodnie z
                                    netykietą, bo każdy kij ma dwa końce.

-------------------------

To khaki podala, moje posty do usuniecia pod pretekstem,ze zostaly zatytulowane
                                    caps lockiem, a gangster-cenzot oodziej powycinal tylko moje, zas drugi gangser-
                                    cenzor szpila ta sytuacje zatwierdzil.

Dla mnie jeden i drugi to HOLOTA.
                                • baam1 Konsumie, po co ta agresja??? 14.11.06, 09:46
                                  Przeciez Roman zawsze tłumaczy swoje posty, jeżeli się go o to poprosi.
                                  Przynajmniej zawsze, gdy ja go o to prosiłam. Przez jakiś czas tłumaczył każdy
                                  post. Ale widocznie stwierdził, że ludzie nie znający ukraińskiego nie są
                                  zainteresowani jego postami. A skoro jest nas już dwoje, to zwracam się z
                                  apelem do Romana. Tłumacz wszystkie swoje posty, wtedy także Ci którzy nie
                                  znają języka będą mogli brać udział w dyskusji :)
                                  • khaki3 Re: Konsumie, po co ta agresja??? 14.11.06, 09:51
                                    A ja uwazam,ze to calkiem dobry pomysl z tym tlumaczeniem. mozna by bylo
                                    podszkolic sie w innych jezykach w tym przypadku ukrainskim. choc nie wiem czy
                                    przypadkiem znowu tego nie odbierzecie jak atak na wolnosc slowa i jako taka na
                                    ukraincow.zreszta roman i tak czy siak burzy sie jak ktos nie jest ukraincem i
                                    bierze udzial w dyskusji. wiec nie wiem po co ma nam tlumaczyc skoro i tak nie
                                    mamy prawa powiedziec cokolwiek w jego postach bo jestesmy ci be i fe i w ogole zli.
                                • romanpidlaszuk Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 19:50
                                  Dlaczego, chciałbym zapytać, romanpadliszuk nie odpowiedział na ten post Baam,
                                  która wyrażnie prawi, że także chciałaby otrzymyweć posty po polsku, bo nie
                                  rozumie!!!
                                  powtarzam !!!!!!!!!nikt nie broni Ci pisania po ukraińsku, MY tylko
                                  przypominamy , że nie znamy tego jezyka na tyle dobrze, aby dobrze rozumieć. A
                                  chcemy uczestniczyć w dyskusji, gdyż temat jest ciekawy i przede wszystkim
                                  dotyczy także Polaków zamieszkujących Podlasie. Nic o nas bez nas!!! Znasz
                                  takie hasło. Piętnujesz takie postawy, a sam je propagujesz, więc jesteś TY
                                  hipokrytą a nie wszyscy na około.
                                  Czy teraz wszystko jasne? , czy trzeba jak krowie na rowie wytłumaczyć, że żeby
                                  przeczytać to trzeba znać język, a w konsekwencji rozumieć co się czyta? PONIAŁ?

------------------------

Mi zalezy na tym aby jaknajbardziej rozpropagowac nasz ukrainski jezyk
                                  ojczysty, zachecic do uzywania go jak najwiecej Ukraincow z Podlasia, gdyz
                                  instytucje religijne odpowiadajace za to- nie robia tego.

Dlatego zachecam do uzywania tego jezyka w internecie.
                                  Dodatkowe tlumaczenie kazdego tekstu jest klopotliwe i jest dodatkowa
                                  przeszkoda w tym o czym pisze.
                                  Dlatego nie torpeduj swoimi postulatami tego procesu promocji jezyka
                                  ukrainskiego wsrod Ukraincow Podlasia, jezeli dobrze zyczysz swoim sasiadom
                                  Ukraincom.

Tym bardziej, ze powiedzialem, przetlumacze ci kazdy tekst jai zechcesz abym
                                  przetlumaczyl- jeszcze ani razu sie o to nie zwrociles.
                              • romanpidlaszuk Re: Pozdrawiam Baam, milego dnia! :) 14.11.06, 19:44
                                ale obawiam się, ze dla mnie musiałbyś tłumaczyć całe teksty :(
                                Tobie też miłego
                                pozdrufka

---------------------------

Nie ma sprawy, to mogloby wygladac tak, ze moglabys np. pytac jak cos tam
                                nalezaloby powiedziec po ukrainsku, a ja bylbym takim korepetytorem.
                                Poczatki moze i bylyby nieco trudne jak wszczedzie,ale napewno cos by Ci
                                zostalo i moglabys kiedy zawstydzic niejednego prawoslawnego "Polaka" co sie
                                odcina od jezyka i kultury swoich rodzicow i dziadkow, ze Ty cos wiesz po
                                ukrainsku a on nie...

Pozdrawiam, jak chcesz cos sie zapytac jezeli chodzi o jezyk ukrainski to pisz
                                na forum Biels'k/Bils'k/Bielsk Podlaski ! :)

• romanpidlaszuk Nie chcesz to nie czytaj, poroste! 12.11.06, 20:39
              -----------------

No widzisz jakie to proste, nie chcesz to nie czytaj!
              I po co to bylo sie tak denerwowac...? ;)
              • romanpidlaszuk Nie chcesz to nie czytaj, proste! 12.11.06, 20:41
                --------------------------------------------------------------------------------
                -----------------

No widzisz jakie to proste, nie chcesz to nie czytaj!
                I po co to bylo sie tak denerwowac...? ;)

• hansgrubber Re: Nie chcesz to nie czytaj, proste! 13.11.06, 22:02
                  Z Romkiem problem nie polega na tym ze pisze po ukrainsku (chyba tak prawda?)
                  ale ze pisze glupoty.
                  • khaki3 Re: Nie chcesz to nie czytaj, proste! 14.11.06, 09:58
                    prawda. nie zabrania sie mu pisac po ukrainsku, jak chce niech pisze,alepowinien
                    tez uszanowac tych,ktorzy tego jezyka nie znaja i powinien tezpisac i po polsku
                    jesli hce zaciekawic szersza rzesze ludzi na forum jakims tematem. ale
                    tlumaczenie nie bedzie przydatne jesli romek nie przestanie pisac tych samych
                    postow "ubranych" w inne slowa.
    • konsum5 PANIE ROMANIE 14.11.06, 20:00
      Raz Maty rodyła, haj bude pane Romane
      nie wcinam sie więcej -

a psik......na to wszystko
      • romanpidlaszuk PANIE KONSUMIE 14.11.06, 20:05
        Raz Maty rodyła, haj bude pane Romane
        nie wcinam sie więcej -

a psik......na to wszystko

--------------------

Badzmy optymistami, jezeli dwie spolecznosci w Bielsku ,Polska i Ukrainska beda
        podchodzic z autentycznym zrozumieniem jedni do drugich to wszystko da sie
        zalatwic! :)

Wszystko bedzie dobrze, zobaczycie! :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka