wujekjarek1 15.11.06, 14:13 Dziś 90 rocznica śmierci Henryka Sienkiewicza... Każdy czytał, bo musiał, bo chciał, bo wypadało... Które z Jego dzieł lubicie najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odziej Re: Henryk Sienkiewicz (*) 15.11.06, 14:15 potop - jedyna jaka przeczytałem nie z musu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Odziej... 15.11.06, 14:16 nie wierzę, że nie czytałeś Janka Muzykanta... za moich czasów pani od polskiego każda miała to w paluszku... ale czasy się zmieniają... Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Odziej... 15.11.06, 14:24 no wiesz... czytać czytałem ale chyba nie sądzisz ze z przyjemności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Odziej... 15.11.06, 14:29 "Bez dogmatu" chyba - bo generalnie nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: Henryk Sienkiewicz (*) 15.11.06, 14:40 Z sentymentu "Ogniem i mieczem". Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 14:48 Niektóre rzeczy po kilka razy (w tym Potop). Nie lubię jego nowel(oprócz kilku: Szkice węglem np, czu Sachem) i nie przepadam za Panem Wołodyjowskim. Bardzo lubię Potop i Ogniem i mieczem i Quo vadis (ekranizacja szczególnie tego ostatniego to Porażka - tak zmarnować to dzieło :((), Bez dogmatu, Krzyżacy...Nie wiem czy ktoś z was czytał Felietony, Recenzje Sienkiewicza... polecam jak dorwę gdzies link to zapodam...☺ Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 15:01 Ciekawe rzeczy pisal o Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 15:01 Ale generalnie wole Prusa. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 15:02 Pawła??? :D też pisywał swego czasu i na forum bywal... Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 15:13 wujekjarek1 napisał: > Pawła??? :D > > też pisywał swego czasu i na forum bywal... no właśnie zgiął gdzieś - w hiszpani chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 15.11.06, 15:23 słyszałem, że wrócił... niezbyt udana eskapada się okazała... ale nie mnie o tym rozprawiać, może się podzieli jesli będzie chciał... Odpowiedz Link Zgłoś
pruspawel Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 16.11.06, 18:28 wujekjarek1 napisał: > słyszałem, że wrócił... niezbyt udana eskapada się okazała... ale nie mnie o > tym rozprawiać, może się podzieli jesli będzie chciał... czy niezbyt udana????:))) Oj nie podejrzewałem wuja że tak plotkom ufa:) w sobotę wracam na stare smieci(do ALicante rzecz jasna:) Więc może jakiś szybki mini zlocik forum w Pubie?? Bo jak do tej pory to jakoś zawsze umawiacie się jak mnie nie ma:) A w Screbelki tez lubię czasem zagrać... pOzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: A ja przeczytałam chyba wszystko... 16.11.06, 22:10 dzis już chyba za późno :(( dopierom co do dom wrócił... a jutro mam już wieczór zajęty... życzę powodzenia w podbijaniu Espany :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Henryk Sienkiewicz (*) 17.11.06, 08:19 > Które z Jego dzieł lubicie najbardziej? Zadne. Jak dla mnie to grafoman, styl pisania podobny do Dana Browna. W kazdej z jego powiesci bohaterowie byli robieni przez kalke. W kazdym byl szlachetny szlachic, bolejace i teskniace niewiasty i walka o lepsze jutro. W jednej ksiazce byloby to interesujace, w dwoch zenujace, w wiecej - nudne. Odpowiedz Link Zgłoś