andruszczyn1 18.11.08, 16:43 Ekumenizm po hrubieszowsku... wyborcza.pl/1,75480,5953056.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lechowski51 Re: Nowy monaster prawosławny w Turkowicach 18.11.08, 20:43 Wejdz na to forum i poczytaj ze ludobojswto na Wolyniu to wina Polakow bo nie wyniesli sie poza teren ukrainskiej ziemi,ze mordy zoldakow spod znaku UPA to sasiedzkie porachunki....a potem zrozumiesz ze Ci ludzie moga sie bac,ze moga im zalazac uprawiania kultu Longiny zamordowanej wraz siedmioma dziecmi przez upowskich oprawcow. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45535 Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Nowy monaster prawosławny w Turkowicach 19.11.08, 03:57 Lechocki rżniesz na tym forum światowca i inteligenta a faktycznie jesteś kołtun i tyle. Wszystko sprowadzasz do jednego.Nikt tu, szczególnie, właśnie na tym forum , nigdy nie podważał faktów z wydarzeń na Wołyniu. Co kto myśli na Podkarpaciu z ktorego i Ty jesteś, przynajmniej się deklarujesz, to ich sprawa, ważne, że jako ludzie narodowości Polskiej, wyzwolili się ze steorotypowego myślenia, potrafią spojrzeć na pewne sprawy bez zacietrzewienia. A co się tyczy różnych kultów (dotyczy to i KK i PAKP),rozmyśliłem się, jednak zostawię to bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Sredni format 18.11.08, 22:03 1. Autorka poszla nieco na skroty zeby jej ladna pointa wyszla, no i wyszla. Odnosze wrazenie ze nie ma wiele wspolnego z prawda. 2. Przyklad pierwszy z brzegu - czy monastyr ma ekumeniczny narodowo ryt (tak wynika z tekstu) - czy charakter narodowy - tu akurat ukrainski. Link do strony cerkwi www.lublin.cerkiew.pl/turkowickimonaster.html wyraznie inaczej opisuje tozsamosc monastyru. Stawiam na to ze to bledy GW. 3. A moglby byc to fascynujacy tekst bo spor wynika z powiklanej historii w ktorej jest zarowno polski brak tolerancji i zadziwiajaca ukrainska amnezja co do swoich przewin, a nawet nie swoich a swoich dziadow. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Sredni format 19.11.08, 03:41 "co ma piernik do wiatraka". Nie ma tam Ukraińców, a PAKP nie jest narodowy. Słowo "Polski" ma tu charakter ponadnarodowy. W podanym linku tylko irytuje mnie :"cudowne odnalezienie kopii". Ci co tam "wracają" nie utożsamiają się z tymi co mieszkali tam przed wysiedleniem.Osobiście dla mnie to właśnie jest porypane także nie zarzucaj im amnezji, oni nie utożsamiają się z Ukraińcami.Przyjmując twoje zasady to np prawosławni Grecy też muszą przepraszać za Wołyń Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Sredni format 19.11.08, 10:55 1. To napisz protest do PAKP ze na ich stronach wyraznie zasugerowane jest ze monastyr jest ukrainski, nie ja to pisalam. Jak cerkiew nie chce dac sie wkrecic w polityke to nie powinna urzadzac rocznicy burzenia cerkwi trzy miesiace po terminie w dniu uchodzacym za rocznice powstania UPA. 2. Prawoslawni Grecy nie mordowali polskich dzieci w okolicy Hrubieszowa, ale prawoslawni Ukraincy - czy tez grekokatoliccy - owszem. Taka roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Sredni format 19.11.08, 11:20 Marko!Po to dalem link do forum Podkarpacka u-Kraina abys poczytal a tez inni co pisze sie tam o bandytach z UPA.Nie odnosilem tego do forum z Bielska Podlaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Sredni format 19.11.08, 12:26 Nie musisz Go tam wysylac. Marko jest aktywny na tamtym forum. Dosyc zreszta typowym dla mentalnosci niektorych polskich Ukraincow - tam osoby o innych pogladach sie WYCINA. :) Taka narodowa tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Sredni format 20.11.08, 05:38 hansgrubber napisał: > Nie musisz Go tam wysylac. Marko jest aktywny na tamtym forum. Dosyc > zreszta typowym dla mentalnosci niektorych polskich Ukraincow - tam > osoby o innych pogladach sie WYCINA. :) Taka narodowa tradycja. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Sredni format 20.11.08, 05:36 lechowski51 napisał: > Marko!Po to dalem link do forum Podkarpacka u-Kraina abys poczytal a tez inni c > o > pisze sie tam o bandytach z UPA.Nie odnosilem tego do forum z Bielska Podlaskie > go. a ja co napisałem? cyt: Co kto myśli na Podkarpaciu z ktorego i Ty jesteś, przynajmniej się deklarujesz, to ich sprawa, ważne, że jako ludzie narodowości Polskiej, wyzwolili się ze steorotypowego myślenia, potrafią spojrzeć na pewne sprawy bez zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikjesienny Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 11:21 O tutaj : > 2. Prawoslawni Grecy nie mordowali polskich dzieci w okolicy > Hrubieszowa, ale prawoslawni Ukraincy - czy tez grekokatoliccy - > owszem. Taka roznica. ================================================================ Nie może być prawosławny grekokatolik , bo przykład bierze z papieża przecież . Taki drobny niuans . Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 12:23 Założysz się ze napisalem poprawnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 14:44 hans się drażni z nami ;) poczytaj tutaj jak znajdziesz czas: psr.racjonalista.pl/pdf.php/s,4985 wiesz tak sobie myślę, że albo jesteś bezpartyjny ateista albo sekciarz... chyba się nigdy nie wypowiedziałeś w sprawie swojego wyznania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 15:00 I co w zwiazku z tym? :) Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 15:23 ty mi powiedz... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 15:58 i bez uśmieszku teraz ? oj hans, hans.... ;) w końcu wierzyć można w co się chce... byle nie wsadzać kija w nie swoje mrowisko.... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 17:26 Skoro jestes specem od mrowisk... Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 19:51 rozczaruję cię - nie jestem myrmekologiem ale ty z pewnością jeszcze nie raz będziesz się zabawiał kijkiem w cudzym mrowisku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 19:56 Jesli wydaje Ci sie ze jestes specem od prywatyzacji mrowisk to pragne Cie rozczarowac, a w sprawie kijka zwroc sie do autora watku, jakos Go nie zauwazyles, ale z mrowczej perspektywy slabo widac. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 20:17 ależ hans, hans... ja nic nie prywatyzuje ;) to ty się za każdym razem czepiasz kk teraz jeszcze pakp, uważasz grekokatolików za prawosławnych grekokatolików (wierz mi, że takiego pojęcia nie ma)... no i jak pozwoliłem sobie zauważyć kilka postów wyżej wygląda, że chyba jesteś jakimś zielonoświątkowcem, bo wątpię byś był katolikiem lub prawosławnym... więc uprzejmie się pytam co ci do tego co się dzieje w naszych "mrowiskach" ? a co do autora wątku, no cóż ekumenizmem tego nazwać się nie da z pewnością.... o stronniczości gazety pisać nie trzeba bo wszyscy wiedzą, że stronnicza jest z pewnością... ale ty chyba meble możesz dalej kupować w ikei :) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 20:32 Akurat sie przyczepilem do tekstu w GW. Czego nie zauwazyles - wszak uzyles wielkiego kwantyfikatora (za kazdym razem)- wiec wlasciwie konczy to dyskusje. Jak wykazesz oznaki zrozumienia o czym pisze, odpowiem, na razie zycze milego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Hansie , trochę się przejęzyczyłeś . 19.11.08, 20:59 co do artykułu zgodzić się z tobą zgadzam... marny i z ujęciem jednostronnym, aczkolwiek problem w nim poruszony jest realny... let`s talk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nikjesienny Traktujemy to hansie jako podpuchę . 19.11.08, 16:16 2. Prawoslawni Grecy nie mordowali polskich dzieci w okolicy > Hrubieszowa, ale prawoslawni Ukraincy - czy tez grekokatoliccy - > owszem. Taka roznica. =============================================================== Oprócz prawosławnych , to grekokatolicy , jako wyznawcy papieża , mordowali współwyznawców ( katolików , jako wyznawców papieża ).Bóg jest na drugim miejscu . O to Ci chodziło ? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Traktujemy to hansie jako podpuchę . 19.11.08, 16:51 Nik!Grekokatolicy nie sa wyznawcami Papieza a tego samego Boga co prawoslawni czy katolicy,rozni ich obrzedowosc o czym zapewne wiesz modlac sie w starocerkiwnym w swojej cerkwi. Mordowali natomiast ukrainscy grekokatolicy swoich sasiadow polskich katolikow Odpowiedz Link Zgłoś
nikjesienny Re: Traktujemy to hansie jako podpuchę . 19.11.08, 16:57 lechowski51 napisał: > Nik!Grekokatolicy nie sa wyznawcami Papieza a tego samego Boga co prawoslawni > czy katolicy,rozni ich obrzedowosc o czym zapewne wiesz modlac sie w > starocerkiwnym w swojej cerkwi. > Mordowali natomiast ukrainscy grekokatolicy swoich sasiadow polskich katolikow =========================================================== Lechowski , toż my o tym samym . Grekokatolicy są wyznawcami tego samego papieża , co katolicy . Mogli spytać papieża , czy wolno mordować współwyznawców . Ot , jakiż naiwny . Toż papież pochodzi z prostej linii od apostoła Pawła i nakazuje siebie uwielbiać . Pierwsze przykazanie , co prawda , co innego mówi , ale to zabytek ... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Traktujemy to hansie jako podpuchę . 19.11.08, 17:38 Wedlug mnie bardziej od Piotra... jesli juz. Ale mniejsza. Zupelnie nie o to chodzi. Tekst w GW jest czarno bialy. A relacje polsko- ukrainskie takie nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
klon0001 Re: Ot i masz... 19.11.08, 18:22 Nik zakręcił się we własne krętactwa. A taki dowciapny chciał być. Nik , jakiego Ty wyznania jesteś? jako prawosławny? Mojżeszowego? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ot i masz... 19.11.08, 20:45 O takie rzeczy sie nie pyta. Tak jak o preferencje seksualne. O choroby. Takie abecadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Podkarpacka u-Kraina 19.11.08, 21:08 Moje ulubione forum. Dlaczego? Bo wycinaja wszystko co nie " zgodnie z linią" moderacji. Cytat - pierwszy to gospodarz forum: Re: "Nie nasze siostry" piotrzr 19.11.08, 16:42 Odpowiedz czy ktoś mi może powiedzieć jaki związek jest pomiędzy faktem reaktywacji prawosławnego monastyru z kilkoma mniszkami a historiami walk polsko- ukraińskch oraz domniemanymi ukraińskimi zbrodniami w tamtej miejscowości. Bo ja związku nie widzę. Tylko prostactwo i prymitywizm tamtejszych mieszkańców. Którzy zapewne noszą w sobie ukraińskie geny - ale teraz z gorliwością neofitów walczą z wszelkimi przejawami życia mogącymi im tą ukraińskość przypominać Re: "Nie nasze siostry" markochmeleski.1 19.11.08, 17:24 Odpowiedz piotrzr napisał: > czy ktoś mi może powiedzieć jaki związek jest pomiędzy faktem reaktywacji > prawosławnego monastyru z kilkoma mniszkami a historiami walk polsko-ukraińskch > oraz domniemanymi ukraińskimi zbrodniami w tamtej miejscowości. > Bo ja związku nie widzę. Tylko prostactwo i prymitywizm tamtejszych mieszkańców > . > Którzy zapewne noszą w sobie ukraińskie geny - ale teraz z gorliwością neofitó > w > walczą z wszelkimi przejawami życia mogącymi im tą ukraińskość przypominać trafnie to ująłeś. Te nazwiska z końcówkami na "uk" mówią same za siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Podkarpacka u-Kraina 20.11.08, 05:21 a co siostra Longina też miała nazwisko z końcówka "uk" ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Panie Hansgrubberuk 20.11.08, 05:33 nie wiem z kąt u Pana takie zacietrzewienie w stosunku do kk i pakp, ukraińcow i wszystkiego co się dzieje wokół wymienionych.Czy to nie aby przez to "uk", wszak supruga z domu "uk", teściowa z domu "uk". Czy może, jak pisze odziej, problem neofictwie, czy w końcu problemy masz pan z siusiakiem? pozdrawiam markochmeleskiuk :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Panie Hansgrubberuk 20.11.08, 11:41 piotrrz z forum Podkarpacka u-Kraina pisze; Tylko prostactwo i prymitywizm tamtejszych mieszkańców. Którzy zapewne noszą w sobie ukraińskie geny - ale teraz z gorliwością neofitów walczą z wszelkimi przejawami życia mogącymi im tą ukraińskość przypominać Kiedys bandyci z UPA mieli prosciej,wystarczylo mowic po polsku i chodzic do kosciola,by byc zakatowanym,spalonym czy zastrzelonym.Teraz szuka sie ukrainskich genow!Teraz wrogami sa tez neofici.Gdy sie czyta wypowiedzi ludzi z tej miejscowosci a potem poczyta posty z w/w forum,to trudno nie rozumiec ich obaw,ze wroca tam kiedys Ci ktorzy palili wsie i mordowali bezbronne dzieci i kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Panie Hansgrubberuk 20.11.08, 19:10 Pisze niestety znacznie gorsze rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Tak sobie kalkuluję , 20.11.08, 13:20 że gdyby Ziemomysł , syn Ziemowita widział o zapędach seksualnych swego syna Mieszka , to by go nie wyprodukował , a tym samym lechowski51 bylby dzisiaj po drugiej stronie barykady . Odpowiedz Link Zgłoś