Dodaj do ulubionych

Wytrzymałość ścianek działowych

18.02.05, 14:00
Kto był na budowie, ten wie jaka jest - wystarczy mocno wziąć ściankę z buta
i mamy dziurę, a jak się ktoś postara to dziura będzie na wylot ;-)
W jaki sposób będziecie wieszać szafki w kuchni, żeby po załadowaniu np.
talerzami nie spadły?
Obserwuj wątek
    • alimari Re: Wytrzymałość ścianek działowych 20.02.05, 13:33
      Mamy nadzieję, że nie będzie aż tak źle;) Kopać w ściany nie będziemy a szafki
      powiesimy pewnie na kołkach rozporowych:)
      • ks222 Re: Wytrzymałość ścianek działowych 21.02.05, 09:32
        Ściany mogą pękać, ale podobno pustak ma przeprowadzone testy i spełnia normy,
        tylko czy wszystkie wyprodukowane pustaki je spełniają czy tylko te oddane do
        laboratorium w celu przeprowadzenia testów jak to zazwyczaj się robi.
        • shaddock Jaki pustak? 21.02.05, 11:29
          Bloczki Silka zostały użyte jedynie do budowy ścian nośnych i do ich
          wytrzymałości nie mam (na razie) zastrzeżeń. Scianki działowe zbudowane są
          natomiast z bloczków gipsowych o grubości 8 cm i mam wątpliwości, czy
          wytrzymają ciężar np. szafki kuchennej z talerzami czy słoikami.
    • alimari Re: Wytrzymałość ścianek działowych 21.02.05, 15:08
      Po rozmowie z prezesem dowiedzieliśmy się, że techniczna wytrzymałość ścianek
      działowych wynosi 120 kg, a więc powiszenie szafek ne będzie stanowić problemu.
      • panorama3 akustyka 22.02.05, 08:42
        radzę sprawdzić czy ściany spełniają normy akustczne,i stropy jeśli macie
        sąsiada na górze (albo nie daj Boże małe dzieci!) mieszkałam na ceglarskiej
        (starsza inwestycja DdM) i to co się tam działo przechodziło wszelkie normy,
        ściany wydawały dzwięk dzwonu po lekkim uderzeniu skutkiem czego słychać było
        jak sąsiad jajko obierał. Gdy pytaliśmy o to techników mówili ż to bardzo
        nowoczesna technologia i w bloku zawsze słychać, a szafki "wysuwały" sie ze
        ścian tzn po prostu odpadały i trzeba było zmieniać wkręty na większe co pół roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka