Dodaj do ulubionych

Co o tym myśleć

05.11.06, 20:54
Ostatnio przeczytałem, że Prez.J.Majchrowski wycofał się z pomysłu przebudowy
ul. Św.Jacka i zrobienia z niej "prawie-autostrady" o kilkunastometrowej
szerokości.
www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=3373
Czy może to być zabieg przedwyborczy i po wyborach ew. wygranych przez
aktualnego Prez. wszystko wróci do "normy", czyli wnioski o ULICP zostaną
ponowione, czy też można tu wierzyć, że nie powrócą ? Bo szczerze mówiąc
aktualny Prez. nie budzi mojego zaufania ... Ostatnio wewnętrzny, dojazdowy
odcinek ul. Ceglarskiej, za ktory zaplacilismy jako mieszkancy osiedla SM
przekazalo w zarzad ZGK czyniac z drogi wewn. drogę przelotową do
projektowanych "osiedli-ogrodów" na Zakrzówku. Czy moze sie to wiązać z
rozpoczeciem negocjacji z potencjalnymi developerami, dla ktorych dogodny
dojazd to jest coś, co podnosi wartość nieruchomości ?

Tu jest link do artykułu
www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=3257
Dziekuje za opinie
Obserwuj wątek
    • ks666 Re: Co o tym myśleć 06.11.06, 18:56
      Jak pamietam w tym zakresie nie był realizowany wniosek choć był on uchwalony
      na Zebraniu Grupy Członkowskiej a dotyczący montazu bram wjazdowych do naszego
      osiedla.

Przekazanie odbyło się najwidoczniej bez żadnych negocjacji ze strony
      Spółdzielni które to negocjacje mogłyby bardziej zabezpieczyć interesy
      mieszkanców osiedla tj eliminacji uciążliwości związanych z przejazdem przez
      nasze osiedle. Skorzystali z tego jedynie mieszkancy domków jednorodzinnych za
      naszym osiedlem i to całkowicie.

Co do przebudowy Jacka nie wiem jak będzie. Wydaje mi się, że są nie ujawnione
      zamiary miasta i przyszłego inwestora i jest to całkowicie mój domysł. Dotyczą
      one pociągnięcia od pętli na Twardowskiego nowego całkowicie odcinka drogi do
      ulicy św. Jacka, a więc ten odcinek Salwatorianie, nasze osiedle i domki
      jednorodzinne byłby równoległą do tej drogi nitką.
      • piter_11 Re: Co o tym myśleć 06.11.06, 20:35
        hmm ... czyli z wewnętrznej drogi DOJAZDOWEJ (gdzie do niedawna stał zakaz
        wjazdu z adnotacją "nie dotyczy mieszkańców"), za która zapłacilismy częscią
        naszych wkładów budowlanych (nikt tego nie wybudował za darmo, a Spółdzielnia
        przerzuciła koszty na wszystkich mieszkańców osiedla), Spółdzienia nie pytając
        o zdanie nikogo uczyniła drogę PRZELOTOWĄ, ja rozumiem że Miasto chce się
        wykazać wszechstronnym przygotowaniem dobrych warunków dla przyszlej
        inwestycji, ale dlaczego odbywa się to naszym kosztem i za naszymi plecami ?
        • ks666 Re: Co o tym myśleć 06.11.06, 20:47
          Taki był zapewnie zamiar od samego początku. W sumie utrzymanie drogi kosztuje
          i Spółdzielnia chciała się tego kosztu pozbyć. Ja z początku nie miałem nic
          przeciw temu, ale to było jeszcze przed planami budowy osiedla i hotelu na
          Zakrzówku.
          Działki pod budynkami chyba są tak wydzielone, że nie obejmują dróg, dlatego
          Spółdzielnia mogła je przekazać Gminie. Dlaczego nie rozmiawiała z mieszkańcami
          Zakrzówka na ten temat, trudno mi powiedzieć i nie chcę snuć domysłów w tym
          zakresie. Kiedyś nawet osoba z Rady Nadzorczej przedstawiciel Zakrzówka był
          zdziwiony gdy o tym mu wspomniałem i nie chcę tego faktu komentować.
          W gruncie rzeczy wcześniej Miasto nie chciało odebrać tej drogi od Spółdzielni,
          ale być może była to dobra postawa wyjsciowa do negocjacji przyjęta przez
          Miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka