verte34 11.06.10, 22:25 Chyba z powodu upału przyszła mi na myśl taka zabawa. Na pierwszy rzut oka widać kim jest Beatrycze Klusczak, prawda? Ale kim jest Wacław Batonis? A Antek Krzyżówka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 00:25 Borzezielony jestem tępa. Pełen szacunek - wymyśliłaś grę, której nie ogarniam. Idę się załamać psychicznie i wpaść w depresję, moja zajebistość legła w gruzach :( Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 02:12 Nie martwże się, kotulo (mamo? jak wolisz?), ja też jestem tępa, procesor mi się przegrzał i styki nie stykają, bo nic nie rozumiem. Ale na swoje usprawiedliwienie powiem, że wracając do domu wysiadłam dziś z autobusu i poszłam w dokładnie przeciwnym kierunku, niż powinnam Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 09:45 Na borską litość, tylko nie "mamo". Jak słyszę "mamo", to mam odruch panicznej ucieczki, bo słyszę to jakieś 300 razy dziennie. Albo więcej. Odpowiedz Link
chomiczkami Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 09:12 A myślałam, że tylko ja nie ogarniam tej zabawy :). Próbowałam tłumaczyć imiona, dopasowywać je do znanych mi książek, ale ni hu hu. Mogę prosić o zasady gry? Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 12:27 W ostatnim widzę jedynie Krzynówek, ale imienia za Chiny nie mogę się dopaczyć ;) Ot do czego może doprowadzić nadmierne oglądanie meczy i dyskutowanie o nich. Odpowiedz Link
filifionka-listopadowa Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 13:19 Mnie boli głowa, może dlatego mogę wyrazić jedynie swoje zdziwienie zaistniała sytuacją. Też nie wiem, na czym ta gra ma polegać. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 15:37 mankencja napisała: > ja podejrzewam, że chodzi o anagramy Juz próbowalam przestawiac literki, ale jestem zbyt otepiala, zeby wyczaic system :) Widac jestem odwrotnoscia trolli z Pratchetta, bo w zimnie wlasnie mysle wolniej! Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 17:41 mankencja napisała: > ja podejrzewam, że chodzi o anagramy Oj, to ja zupełnie złym torem poszłam, bo myślałam, że chodzi o "tłumaczenia" na polski nazwisk znanych osób typu Wilhelm Trzęsigruszka... Odpowiedz Link
ssssen Re: Beatrycze Klusczak 14.06.10, 14:39 > Wilhelm Trzęsigruszka Zabiłaś mnie, że tez mi to do głowy nigdy nie przyszło, dla mnie on zawsze był "Trzęsiwłócznia" (przed oczmai mam Zulusa w stroju tradycyjnym, potrząsającego wojowniczo włócznią :))) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 15:15 Mam pytanie, czy to są bohaterowie Jeżycjady? Odpowiedz Link
kebbe Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 16:12 no i co kurde, nikt jeszcze tego nie rozkminił? Ja się poddaję, bo mi się denerwować nie wolno, a poza tym Zygi chyba wysysa mi szare komórki, jakbym ich rzeczywiście miała za dużo :/. Także na mnie nie liczcie. Kota,ja myślałam, że Ty pierwsza coś wymyślisz. Weź się w garść do cholery. Ja chcę wiedzieć co to za Beatrycze, no. Odpowiedz Link
anchan Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 19:42 yyy, Laura Pyziak a ostatnie to Anielka Kowalik? Odpowiedz Link
supervixen Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 19:55 Wiedziałam, że te imiona jakoś podejrzanie literackie! :D Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 20:06 Nie mam pojęcia o niczym. Batonis kojarzy mi się z batonikiem, batonik kojarzy mi się z Pawełkiem, którego to batonika moje dzieci nie znoszą i ja też :D Jestem tępa, poproszę o zadanie z matematyki, będę mogła sobie podbudować poczucie własnej wartości :P Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 20:14 A Wacław kojarzy mi się z którymś młodzieńcem Shoppe. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 20:17 anchan napisała: > yyy, Laura Pyziak > a ostatnie to Anielka Kowalik? AAAA! Ze to nie anagramy do przestawiania literek, tylko nasuwajace sie skojarzenia postaci literackich!! Beatrycze kojarzy sie z Laura, Kluszczak to Pyziak? Antek to imie z lektury jak Anielka, Krzyzowka to ptak jak Kowalik? Verte, bije poklony bo zabilas mi niezlego cwoka :))))))) Anchan, podziwiam odgadniecie! Wacław Batonis - to ma byc Adam Fidelis? Dobrze zgadlam? Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 20:31 Mózg mi się gotuje i jakoś nie mogę połączyć Wacława z Adamem, mam zakodowanego Juliusza. Ewentualnie Aleksandra. No chyba, że Wacława Borowego. B się zgadza, tylko jakoś fidel do batona nijak ma się... Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:19 A mnie Wacław kojarzy się z Klarą i "Zemstą", co w fabule przywodzi mi na myśl perypetie Laury i Wolfganga (że tak po kryjomu się spotykali), ale za to Batonis za Chiny z Schoppem nie ma dla mnie nic wspólnego. A jak się skupię na Batonisie - to też to dla mnie Batonik. A Batonik to Czekoladka Miągwy, ale za to Wacław do niej nijak. Ech, trudne, ale wciągające! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:32 Może Ignacy Borejko? Wacław i Ignacy - szlachecko jakoś, Batonis Bat+odmiana łacińska XD Nie wiem poddaję się Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:41 tygrys2112 napisała: > Może Ignacy Borejko? Ignacy Borejko to mógłby być Sylwester Płomyczko również :) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:33 > A jak się skupię na Batonisie - to też to dla mnie Batonik. A > Batonik to Czekoladka Miągwy, ale za to Wacław do niej nijak. > Ech, trudne, ale wciągające! A może jednak Pawełek? Batonik > Pawełek, Wacław > Wacek > Wacki-macki-Nowacki... Oj, chyba to za mądre dla mnie! Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:49 nessie-jp napisała: > A może jednak Pawełek? Batonik > Pawełek, Wacław > Wacek > Wacki-ma > cki-Nowacki... Nessie, a jakby połączyć moją Zemstę z Twoją teorią, to wtedy by się udało. Pawełek/Batonis jest Twój. A Wacław jest mojo-zemstowy - wszak Anielka nieźle się na nim zemściła, no nie?;-) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 22:00 > Nessie, a jakby połączyć moją Zemstę z Twoją teorią, to wtedy by się > udało. Pawełek/Batonis jest Twój. Gwoli sprawiedliwości Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 22:09 nessie-jp napisała: > Gwoli sprawiedliwości Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 16:35 Wacław Batonis może być jeszcze Konradem Bitnerem. Wacław był u Słowackiego, a Konrad u Mickiewicza. Bitner można skojarzyć z bitnikiem, a to z kolei z batem. I tym rozumowaniem zapętlonym jak baranie jelita otrzymujemy Konrada Bitnera. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 16:57 Ha! Ty masz łeb! A oto Batonik Bit: www.nokaut.pl/wafelki-batony/3-bit-xxl-baton-w-mlecznej-czekoladzie-z-herbatnikiem-53g.html Konrad Bitner, jak w gębę dał. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 17:06 ananke666 napisała: >Bitner można skojarzyć z bitnikiem, a to z kolei z batem. Ale Bitner byl domniemanym Depeszem, nie bitnikiem! Mie te koncówki podobne znecily, bo jak KlusczAK to PyziAK, to moze i BatonIS to FidelIS? BitnER to bylby wtedy jakis GartnER.. Z kolei Nowacki Pawelek kojarzy sie z batonikiem przez swoje imie, a nie nazwisko. Nazwisko moznaby przerobic mu na Świeżacki czy co, a imie na Michalek albo Grzesiek.. Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 17:59 > Ale Bitner byl domniemanym Depeszem, nie bitnikiem! A Laura zuym rogatym bachorem, a nie muzą i przewodniczką po raju. Skojarzenie pokrętnie prowadzę od literatury, a nie cech charakteru. Pętląc się po tych baranich jelitach stwierdzam ponadto, że nikt nie powiedział, że ma się końcówka zgadzać, w ogóle to nic nie powiedział, a końcówki is i er są pochodzenia obcego i mogą pełnić podobne funkcje, nie pytaj mnie jakie, bo nie chce mi się zmyślać wyjaśnień. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 14.06.10, 15:29 ananke666 napisała: Pętląc się> po tych baranich jelitach stwierdzam ponadto, że nikt nie powiedział, że ma się> końcówka zgadzać, w ogóle to nic nie powiedział, a końcówki is i er są > pochodzenia obcego i mogą pełnić podobne funkcje, nie pytaj mnie jakie, bo nie> chce mi się zmyślać wyjaśnień. Wlasnie, zadaja zagadką, a nic o regulach nie powią.. Verte, wracaj i powiedz nam WSZYSTKO :))))))))))))) Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:55 alitzja napisała: > A mnie Wacław kojarzy się z Klarą i "Zemstą" J.w. Aleksander to Fredro i kojarzy się z Wacławem z Zemsty. Juliusz Słowacki napisał Wacława... a Orzeszkowa Wacławę. Znaczy, Pamiętnik Wacławy. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:40 ananke666 napisała: > Mózg mi się gotuje i jakoś nie mogę połączyć Wacława z Adamem, mam >zakodowanego Juliusza. Ewentualnie Aleksandra. No chyba, że Wacława >Borowego. B się zgadza, tylko jakoś fidel do batona nijak ma się... Poszlam albowiem na czuja i po lebkach, tylko dlatego, ze Batonis ma taka sama koncówke jak Fidelis. A Fidelis byl u MM tylko jeden. Jeszcze nie wymyslilam dlaczego Waclaw to Adam, ale wszystko jeszcze przed nami :P Gugiel wypluwa Batonisa w postaci jakiegos Rzymianina Maximusa Batonisa albo Batonis Tsihke, gruzinska Fortece Szlachetnych (czy szlachty). Czy moze to Ignac? Ale po polsku bylby Zegota, a nazwisko Borejko jest ukrainskopodobne, a nie litewskopodobne jak Batonis.. :P Verte wróc tu i naprowadz nas, palam niewiedza!! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 13:53 Verte, gdzieżeś Ty nam wybyła? Rozwiąż nam zagadkę kim jest Wacław Batonis, bo umieramy z ciekawości. Odpowiedz Link
verdana Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 16:27 Proponuję bana i karę dodtakową - duszenie jelitkiem oraz oprawioną wydmuszkę z Hitlerem do obowiązkowego trzymania na biurku dla Verte. Jak możan dać taką zagadkę i się zmyć? To się nie godzi, po prostu. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 17:08 E tam bana. Odrabianie pańszczyzny - 30 merytorycznych postów dziennie! Duszenie jelitkiem popieram. Odpowiedz Link
marslo55 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 11:08 ananke666 napisała: "E tam bana. Odrabianie pańszczyzny - 30 merytorycznych postów dziennie! Duszenie jelitkiem popieram." Jak jej gardziel jelitkiem ściśniecie, to już na pewno nic nie powie;) Zemścijcie się jak Hammurabi - wymyślcie zagadkę, której nie będzie w stanie rozwiązać. Ja się nie podejmuję, bo tego rodzaju kategorii pojęciowych cięcie-gięcie to nie mój gust zdecydowanie (nienawidzę, ale to nienawidzę jolek). Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 11:15 Może zemścijmy się i pozadawajmy Verte podobne zagadki w ilościach hurtowych? :) Na przykład: kim jest Miłosz Pomlecz? :D Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:01 Dzidka nie obrażaj nas. To proste jak konstrukcja cepa: Czesław Dmuchawiec. Ma być ZNACZNIE trudniej, niech się męczy! Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:04 Ewelina Naparzek, ale to też za łatwe. Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:57 Dla mnie te zagadki są masakrycznie trudne :( Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:10 Dla mnie też. Ewelina Naparzek? Biorę po kolei wszystkie facetki z Jezycjady i próbuje dopasować :D Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:18 Imię z pewnej książki, nazwisko ma trop kulinarny. Teraz zgadniesz :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:37 Ha! Wiedziałam, że pyzy robi się na parze :) Ewelinę bohaterkę musiałam sobie wyguglać. Róża Pyziak, nieprawdaż? Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:11 Był Rob Rojek, może być Ben Hurek. Przynajmniej da się to odgadnąć, a nie przegrzewa się zwoje. Niech no ona tu wróci!... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:23 Jasne, no proste jak parasol! :-P Co powiesz na Pawła Kaczkę? ;) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:34 Nie marudź Dzidka, Kolczykizoldy zgadła! (Jezus Maria, co za Paweł Kaczka...) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 16:03 Odmiana kaczki - tyle podpowiem. Gdyby nie "Tajemnicza Wyspa", nawet nie wiedziałabym, że to nazwisko odptaszęcze jest :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:17 the_dzidka napisała: > Tak jest, brawo! :) Zadajesz? Proponuję, żeby nie przestrzegać kolejności i niech zadaje ten, kto akurat ma pomysł. Kolejność paraliżuje wątek. Może Antek Krzyżówka to ma być Maciek Ogorzałka? Maciej i Antoni w jednym stali domu... Borynowym. A ogorzałka to gatunek kaczki tak samo jak krzyżówka. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:06 Na imie nie mialam pomyslu, ale szalwia = ziolko. Filip Bratek! Bo Aleksandra Filip oraz Bratek - roslinka jako i szalwia. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:48 > Filip Bratek! Bo Aleksandra Filip oraz Bratek - roslinka jako i szalwia Filip Bratek, owszem. Tyle że, ekhm, Aleksander był Macedoński, i Filip też - tak to u mnie szło :D No dobrze. W takim razie - Wiktor Werdi! Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:53 > Filip Bratek, owszem. Tyle że, ekhm, Aleksander był Macedoński, i > Filip też - tak to u mnie szło :D Kultiuralne forum ;) > No dobrze. W takim razie - Wiktor Werdi! Fryc. Wiktor i Fryderyk - nagrody, Szopen przeinaczony jak Verdi. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:17 the_dzidka napisała: > Nie, zgaduj dalej :) Ycchhhh Juliusz to byl Janusz Pyziaczek? - ale Malfoy? Nie wyznawam sie w ogóle na tych dzikich Potterach wszystkich. Kojarze glównie Hermione, bo jej imie przypomina mi zawsze Hormone, ale nie wiem nic glebszego na temat. N.p. kto to Malfoj i dlaczego to nie wiem. Czy to byl jakis lekkoduszny krokiecik, który uciekl od przasnego, rozmnazajacego sie pieroga borejkowskiego? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:49 Juliusz też mi się z Januszem kojarzy, ale Malfoy? Malfoy to zUoooo! Przeciwieństwem Malfoya jest Harry Potter, ale choćbym nie wiem jak się natężała, z Garncarza Pyziaka nie zrobię :D Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:02 Juliusz Malfoy mnie się kojarzy wyłącznie z Adamem Fidelisem (Juliusz - Adam wiadomo, a mal foi = makaronicznie przełożone jako "zła wiara" zaś fidelis jako dobra...) Ale ja w ogóle za wami nie nadążam w tych skojarzeniach i czuję się bardzo gópia. Uprzejmie proszę obniżyć poziom! Co to za wzlatywanie nad poziomy jakieś, żeż no. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:04 Nessie, niesamowita jesteś! Dopiero jak się widzi rozwiązanie, to widać, jakie to łatwe :D Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:07 nessie-jp napisała: > > Ale ja w ogóle za wami nie nadążam w tych skojarzeniach i czuję się bardzo > gópia. Uprzejmie proszę obniżyć poziom! Co to za wzlatywanie nad poziomy jakieś > , > żeż no. Jaka gopia, jaka gopia?! Tak pieknie objasnila Malfoja! Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:00 nessie-jp napisała: > Juliusz Malfoy mnie się kojarzy wyłącznie z Adamem Fidelisem (Juliusz - Adam > wiadomo, a mal foi = makaronicznie przełożone jako "zła wiara" zaś fidelis jako > dobra...) Brawo! Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:07 To w takim razie w ramach obniżania poziomu pozwolę sobie zadać pytanie... Kto to jest Magda Kościuszko? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:14 > Kto to jest Magda Kościuszko? Arleta Kopiec. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:18 Myślałam o innej z sióstr Kopiec, tej o bardziej serialowym imieniu :) Podpowiesz coś z tą Natalią Korzecką? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:21 No to Esmeralda :) Faktycznie, jest ta Magda M. Ale ja nie pomyslalam o tym, tylko o Wojnie polsko-ruskiej, poprzednim razem moje skojarzenie bylo zbyt przasne, wiec walnelam z grubej rury :) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:28 > lko o Wojnie polsko-ruskiej, poprzednim razem moje skojarzenie bylo zbyt przasn > e, wiec walnelam z grubej rury :) No mówiłam, że poziomy obniżam ;) Jeśli popkultura, to ja już w ogóle się nie kwalifikuję, bo jestem noga z tej dziedziny jeszcze większa niż ze skojarzeń literackich... Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:36 No moze nie az taka pop, bo z tej tez jestem noga. Dobra: o film chodzi :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:31 Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:32 the_dzidka napisała: > Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) Ida Sierpniowa czy co? :D Ida bo Natalia, sierp bo korzec :P Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:35 the_dzidka napisała: > Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) > Ja nie mogę się odczepić od skojarzenia korzec - światło (bo jedno nie jest, by pod drugim stało), ale żadnych Świetlickich, Świetlikowskich ani Światełków w jeżycjadzie nie pamiętam... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:21 I znowu to samo, Korzecka to mi się z Makowską Kojarzy, ale co ma Natalia do Zuzanny?... Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:27 > I znowu to samo, Korzecka to mi się z Makowską Kojarzy, ale co ma > Natalia do Zuzanny?... Nie Makowska, ale fajne skojarzenie :) Super te zagadki sa, Verte rzadzi! Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:23 > Podpowiesz coś z tą Natalią Korzecką? Imie - skojarzenie popkulturowe, acz nie rownolegle, tzn. nie dwie postacie z tego samego utworu itp., a nieco inny zwiazek. Nazwisko - skojarzenie znaczeniowe. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:22 Sorry, ale nie dam rady. Siedze tutaj, bo musze sobie czyms zajac glowe, wrobliczka mi sie dzisiaj rano zranila, juz nie chce pisac co i jak (zwlaszcza, ze pojecia nie mam _jak_), ale jestem przerazona i bezsilna, bo do wieczora nie mam nawet jak do weta go zabrac. Nic tylko wyc. Dawajcie te zagadki, bo chociaz mi to zajmuje glowe. Odpowiedz Link
jottka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:44 czekaj, ale co sie komu konkretnie stało? i skąd ty jesteś?? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:02 Papudze mojej sie krzywda stala. Z Irlandii. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:15 Arabella Rojek to byłaby Ksenia Pszczółek :D Hurek kojarzy mi się jedynie z Ben Hurem, ale jedyny Benek z Jeżycjady to ten co miał czinkłeczęto. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:31 Rob Roy ma tyle wspólnego z Ben Hurem co Laura z Beatrycze. Mówię, może być RobRojek, niech będzie BenHurek. Ksenia, też coś, nie będziesz chyba na takich plebejskich skojarzeniach jechała! A kim jest... Juliusz Malfoy? :p Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:13 Nieee... imię analogicznie, nazwisko znaczeniowo. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:19 yyy... znaczeniowo przeciwnie, miało być. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:56 ananke666 napisała: > A kim jest... Juliusz Malfoy? :p Ignac Smierciozerca. Zgadlam? :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:20 Własnie specjalnie takie prostactwo wymysliłam :) Odpowiedz Link
aganoreg Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:38 Verte znikla. O ile nie nadaje pod innym nickiem, ostatni post popelnila w piatek 11 czerwca okolo 23 na Forum Humorum. Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie... Odpowiedz Link
verte34 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:29 Oo... Ale wątek urósł, a myślałam że nie chyci. Wacław Batonis to Marek Pałys (Marek&Wacek, baton=pała) Antek Krzyżówka to Maciek Ogorzałka (Maciej i Antek Boryna, krzyżówka i ogorzałka to kaczki). Idę, bo zaraz mam lekcje, ale jeszcze tu wrócę <znika z demonicznym chichotem> Odpowiedz Link
jottka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:45 batonis jest, łagodnie mówiąc, bardzo dowolne skojarzeniowo:) natomiast rozwiązanie antka jako anielki kowalik jest równie dobre, a może nawet lepsze:) Odpowiedz Link
verte34 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:10 > batonis jest, łagodnie mówiąc, bardzo dowolne skojarzeniowo:) Ależ nie jest:) Baton to wbrew pozorom pałka policyjna (po angielsku). Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:13 No nareszcie jesteś! Aleś narobiła :D Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:20 Baton z kolei mnie sie kojarzyl nieodparcie z jakims frenczem. Batą Różżżżż... i z takim czyms (bez takiego czegos), takim drążkiem, którym machaja, wywijaja i rzucaja w góre wiodacy liderzy orkiestr maszerujacych. Cos jak dyrygent ino w biegu :) Odpowiedz Link
kajaanna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 22:30 > z takim czyms (bez takiego czegos), takim drążkiem, którym machaja, wywijaja i > rzucaja w góre wiodacy liderzy orkiestr maszerujacych. Batuta? A ten, co przed orkiestrę wybiega, to eksisimła - tambourmajor! Jak można mieć fach, który tak dziwnie się nazywa?! Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:07 verte34 napisała: > Wacław Batonis to Marek Pałys (Marek&Wacek, baton=pała) Proponuje Verte jednak nieco zbatonic jelitkiem z wdziecznosci za zaprzegniecie naszych umyslow poczym zepchniecie ich w przepasc :PPPPP > Idę, bo zaraz mam lekcje, ale jeszcze tu wrócę <znika z demonicznym > chichotem> Ach, te mlode ciala z tapczanu, jeszcze sie uczace a juz takie demoniczne :)))))) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:57 I co z tym Malfojem, bo sie pogubilam? Pyziaczek to? Moja zagadka, latwa: Zbigniew Bladzioszko. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:00 > Moja zagadka, latwa: Zbigniew Bladzioszko. Macko z Bogdan... tfu, Ogorzalka. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:41 slotna napisała: > Kleopatra Dunlop? Dobra, rzucę głupotę na pożarcie, co mi tam, Julia Kołodziej... /Z opon znam tylko Dębicę, ale Dyrektorowa Dąbek-Nowacka za nic mi do Kleopatry nie pasuje, a poza tym nie pamiętam, jak miała na imię!/ Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:53 > Dobra, rzucę głupotę na pożarcie, co mi tam, Julia Kołodziej... Alez jaka glupote, zgadlas! Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:56 Ona chyba nie miała imienia. A Marzenka też do Kleopatry nie bardzo. A Basia Połomska? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:33 Mnie ta Basia nieodparcie naaprowadza na trop Krzysia :-P Tylko za cholere nie moge sobie przypomniec, jak Krzys mial na nazwisko?! Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:40 > Mnie ta Basia nieodparcie naaprowadza na trop Krzysia :-P Tylko za cholere nie > moge sobie przypomniec, jak Krzys mial na nazwisko?! Frączak. Musiałam skorzystać z gugla :) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:48 O, dzieki :) Szkoda, ze nie Frackowiak, pasowaloby wtedy do Basi Polomskiej ;) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 21:20 onlycoffee napisała: > Ona chyba nie miała imienia. A Marzenka też do Kleopatry nie bardzo. > > A Basia Połomska? To Jerzy Hajduk oczywiście? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:14 > Zadaję: Kalina Krawaciuk Ligia Muszynska? PS Pobilam rekord w biegu do sklepu i z powrotem ;) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:17 slotna napisała: > > Zadaję: Kalina Krawaciuk > > Ligia Muszynska? Tak! Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:29 Kurde, nie wiem, czyn nie przesadzilam z ta Natalia Korzecka... jak nie zgadniecie dopoki nie wroce (a wroce niedlugo), to wam powiem. Powtarzam, nazwisko znaczeniowo (nie synonim, ale prawie), po nazwisku ja poznacie! ;) Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:38 Mi się najbardziej Kopiec kojarzy. A popkulturowo może być i Esmeralda i Kristal. Czuję się jak tępak na tym forum. I nawet nie dostałam swoich jelitek ;P Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:15 onlycoffee napisała: > Czuję się jak tępak na tym forum. I nawet nie dostałam swoich jelitek ;P Nie czuj sie! zapewniam Cie, ze jesli chodzi o literature pikna a polska nie mam w tych tu zagadkach nic do powiedzenia i moge tylko dudnic glucho :) Ale wazniejsze to, ze dopuscilismy do karygodnego niedopatrzenia! Pragnac naprawic fo-pe, wybiegam wiec teraz Tobie naprzeciw z batonami wszech jezykow, owinietymi suto jelitkami, i przywituje Cie radosnie, z lopotem i szumem i furgoczacymi sztandarami z zasuszonych truchelek! Pisz z nami a czesto, i daj sie poczestowac kawa z drobno posiekanym migdaleniem sie :))))))) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:52 > Powtarzam, nazwisko znaczeniowo (nie synonim, ale prawie), po nazwisku ja pozna > cie! ;) No nie poznaję, jak bonie dydy, nie poznaję... :( Aż listę przekrojową zrobię: - Zakowie, Nowakowscy, Hajduk, Filipiak, Nowacki, Dmuchawiec Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 07:35 Cholera. Natalie P. przyszła mi do głowy niemal natychmiast! Ale zapomniałam, że ona Mathilde była!!! Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:07 TAK! TAK! TAK! :))) Zgadlyscie! Gratulacje, dzieci z kwiatami... ;) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:58 Natalia Korzecka to Matylda Stagiewka? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:00 kolczykizoldy napisała: > Natalia Korzecka to Matylda Stagiewka? Ups... sie troche spoznilam z odpowiedzia :> Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:08 Poszalałam i ja. Mirosław Byzaliewski? Zbyszek Nerwowy? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 00:36 Nerwowy byl pan Maciolka, ale imienia nie znamy, a poza panem Maciolka kojarzy mi sie on, morderca, nerwicowy, strzelal pistoletem dwa razy, ale to nie ta lektura... Odpowiedz Link
ananke666 Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 11:04 Mirosław Byzaliewski - Sławomir Lewandowski? Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 16:48 ananke666 napisała: > Mirosław Byzaliewski - Sławomir Lewandowski? Tak, tak, tak! Brawo!:-D Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 17:50 Nie mam pojecia kto to Zbyszek Nerwowy. Jakas podpowiedz? Tymczasem wymyslilam dwie: Eleonora Poszepczynska? Muzykant Jarek? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 18:33 > Eleonora Poszepczynska? Marianna Burczykowska? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 18:36 > Muzykant Jarek? Bronislaw Jankowiak! Jesli zgadlam, to strasznie fajne skojarzenie :) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 19:44 Strzelam, choc obawiam sie ze zalicze etymologiczne pudlo :( Zbyszek Nerwowy (od zbic gniew) to Damazy (lagodny) Kordialek (cordialis-serdeczny)??? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 19:47 Ach, i kordial jako nalewka, np. na uspokojenie ;) Zgadlam...? Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:04 Podpowiedź. Zbyszek Nerwowy jest kobietą. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:05 alitzja napisała: > Podpowiedź. > Zbyszek Nerwowy jest kobietą. Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:10 lezbobimbo napisała: > Zbyszek Nerwowy> > Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D No jak to?! Filip(iak) = Nerwus:P Odpowiedz Link
the_dzidka Kochani, prośba :) 17.06.10, 22:20 Przy odgadnięciu haseł piszcie proszę, jakimi torami Wasze myśli biegły :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:32 alitzja napisała: > Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D Alez Bimbo jest najwyzej wielka dramaqueen, nie literatka, bo tylko jedna z niewielu lektur kojarzy :P > No jak to?! > Filip(iak) = Nerwus:P Ach of course, ta droga.. bo myslalam, ze Filip po grecku to Koniuszy czy ktos od koni :P Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 00:02 > Zbyszek Nerwowy> > Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D > Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D > No jak to?! > Filip(iak) = Nerwus:P No prosze, a ja sie tak wysililam z researchem ;) Kto to jest Aleksander Szorstkin? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 01:20 > Kto to jest Aleksander Szorstkin? Eugeniusz Jedwabinski. Zgodnie z zyczeniem, droga mych mysli: Aleksander Puszkin - Eugeniusz Oniegin Szorstkin - przeciwienstwo jedwabkinu ;) Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 01:24 Dobra, to bedzie glupie ;) Kasztanka Borys? Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 02:23 > > Kasztanka Borys? Józina Pałysa bym w tej wdzięcznej roli widziała, tylko za nic nie wiem, dlaczego Bor = Pał... Ze niby chłopcy z BOR-u pałują czy jak? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 08:52 > Józina Pałysa bym w tej wdzięcznej roli widziała, tylko za nic nie wiem, > dlaczego Bor = Pał... Ze niby chłopcy z BOR-u pałują czy jak? Hyyy, dobre :) Ale nie trafione. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:09 slotna napisała: > Mendel Stokoń? Yyyhhh Mendel to byl Gregor, ale Stokon? Grzegorz Stryba? Bo st jak sto, a ryba to tez zwierze jak konik? :P Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:11 > Yyyhhh Mendel to byl Gregor, ale Stokon? > Grzegorz Stryba? Bo st jak sto, a ryba to tez zwierze jak konik? :P Ale kombinujesz, po prostu okon je ryba! St-ryba = st-okoń :) No i zgadlas! :* Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:16 slotna napisała: > Ale kombinujesz, po prostu okon je ryba! St-ryba = st-okoń :) No i >zgadlas! :* Oooo bo podzielilam inaczej, wyszedl mi 100-koń - ale jako zywo zadnego Hundertpferda ani Centocavalo w MM nie pamietalam :D Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 19.06.10, 00:19 A ja jestem chyba spaczona, bo mi się Mendel kojarzył tylko z Gdańskim, ewentualnie z tuzinem lub kopą, ale nijak się to miało do MM... Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 19.06.10, 00:44 > Gdańskim, ewentualnie z tuzinem lub kopą, Jeżu, mi też... W ogóle mam same niewłaściwe skojarzenia. No i co z Kasztanką Borys? Kasztanka też mi się tylko z Józefem Piłsudskim kojarzy, a Józefów w Jeżycjadzie mam tylko dwóch. Józef Borejko do Borysa nie pasuje... Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 19.06.10, 00:52 > No i co z Kasztanką Borys? Kasztanka też mi się tylko z Józefem Piłsudskim > kojarzy, a Józefów w Jeżycjadzie mam tylko dwóch. Józef Borejko do Borysa nie > pasuje... Kojarzycie prostopadle, a nalezy rownolegle ;) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 19.06.10, 19:56 slotna napisała: > > No i co z Kasztanką Borys? Kasztanka też mi się tylko z Józefem Piłsudski > m> > kojarzy, > Kojarzycie prostopadle, a nalezy rownolegle ;) Podpowiedz chociaz, czy to faceta czy kobite mamy rownolegle kojarzyc z tej kasztanki :) Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 19.06.10, 21:11 > Podpowiedz chociaz, czy to faceta czy kobite mamy rownolegle kojarzyc z tej > kasztanki :) Kojarzcie faceta, a ostatecznie wyjdzie wam kobita :) Odpowiedz Link
nessie-jp Burzę mózgów poproszę... 19.06.10, 22:37 ... nad tą Kasztanką. Bo sama nic nie wymyślę. Trop klaczy Józefa Piłsudskiego może prowadzić jeszcze tylko do Józefiny Bitner, ale trudno powiązać ją Borysem Odpowiedz Link
slotna Re: Burzę mózgów poproszę... 19.06.10, 22:42 Bo z Jozefem jest kojarzona w relacji zwierze - pan, a ma byc rownolegle. Konia, krolestwo za konia! ;) Borys to nazwisko, nie imie. Odpowiedz Link
slotna Re: Burzę mózgów poproszę... 19.06.10, 22:43 A czy ktos w koncu odgadl Basie Polomska? Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Burzę mózgów poproszę... 19.06.10, 23:39 Ze sławnych koni to ja jestem jeszcze cieńsza, niż z Borysów... kojarzę tylko Bucefała, Pałasza od króla Sobieskiego i tego rzymskiego senatora, jak mu tam, Incitatusa? Odpowiedz Link
slotna Re: Burzę mózgów poproszę... 20.06.10, 00:08 No dobra, widze, ze odlecialam przesadnie z tymi skojarzeniami :) Teraz mi bedzie glupio zdradzic odpowiedz. Podpowiedz tyczy sie obu czlonow: polskie seriale :) Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Kalina Krawaciuk 21.06.10, 09:15 >Kasztanka Borys Karina Majchrzak? (Karino -> Karina, Majchrzak to drugie nazwisko Olgi Borys, po mężu. Chociaż nie mam pojęcia, w jakim serialu gra Olga Borys.) Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 21.06.10, 12:46 > Karina Majchrzak? Za rozkmninienie nalezy sie kwintal jelitek :) > (Karino -> Karina, Majchrzak to drugie nazwisko Olgi Borys, po mężu. Chocia > ż nie mam pojęcia, w jakim serialu gra Olga Borys.) Chyba wylacznie w serialach. Wiki podaje: 2010 – Nie - zła mama (jako Ada, przyjaciółka Ewy) 2010 – Samo życie (jako Liza, żona Bogdana Wanata) 2009 – Klan (jako Leokadia) 2009 – Pierwsza Miłość (jako Noemi) 2006 – 2007 – Na dobre i na złe (jako recepcjonistka w klinice; odc. 257, 309 i 313) 2006 – Niania (jako aktorka; odc. 16) 2006 – My baby (jako dyrektorowa) 2005 – Magda M. (jako Roksana; odc.10) 2005 – Na Wspólnej (jako Jola) 2000- Twarze i maski (jako Studentka; odc.6) 1999 – 2005 – Lokatorzy (jako Zuzia) 1999- Klan (jako Iwona Walczak z Radomia, zwyciężczyni konkursu audio-tele; odc. Ja pamietam z Lokatorow, jak jeszcze mialam telewizor - byla bardzo charakterystyczna. A Bogusław Złotogłowy? Nikt nic nie wie, nic? Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Kalina Krawaciuk 21.06.10, 13:59 No fakt, w Lokatorach ją też widziałam. Ta blondynka. Reszty nie widziałam, z braku tv. Odpowiedz Link
slotna Re: Bogusław Złotogłowy 21.06.10, 17:31 > Franz Oracabessa > Ha! ;) Brawo, brawo, oklaski!!! No naprawde wow! :))) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Bogusław Złotogłowy 21.06.10, 19:18 No ale powiedz, jak do tego doszłaś? Złotogłowy = Oracabessa to faktycznie, ale Franz a Bogusław?... Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Bogusław Złotogłowy 21.06.10, 19:44 A Linda w "Psach" nazywa się...? To może uczciwie oddam część chwały mojemu chłopu, który jest wielbicielem "Psów" i tej postaci w szczególności, i chciałby nawet uhonorować jej imieniem potencjalnego syna. Po moim trupie. Imię zapamiętam na zawsze ku przestrodze. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 14:18 Cudny wąteczek odkopany, zagadka leci: Kim są: - Janusz Osiczek - Fleur-de-Kret - Zuzanna Kosis - Radosław Lutychrzew Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:11 Fleur-de-Kret to zapewne jedna z Kopcówien albo Matylda de la Mole (Stągiewka, powtórzyła z naciskiem)? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:16 >Fleur-de-Kret to zapewne jedna z >Kopcówien albo Matylda de la Mole >(Stągiewka, powtórzyła z naciskiem)? Tak, to Kopcówna. Ale która? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:19 Za częściowe odgadnięcie daję podpowiedź: z kim jeszcze kręcił Febus? Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:40 To pewnie coś z nowszych części, ja zakończyłam edukację na Sprężynie. A, nie - jeszcze fragmenty McDusi przeczytałam na NAKWie. Nie wiem, która z nich miała kwiatowe imię, nie pamiętam ich wszystkich. Strzelam - Violetta może była? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:50 la_felicja: >To pewnie coś z nowszych części, ja >zakończyłam edukację na >Sprężynie. A, nie - jeszcze fragmenty >McDusi przeczytałam na NAKWie. >Nie wiem, która z nich miała >kwiatowe imię, nie pamiętam ich >wszystkich. Strzelam - Violetta >może była? Imię nie jest kwietne, to nie z tego powodu je wzięłam. Patrz na wskazówkę. Jak trzeba dam jeszcze jedną Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:07 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > >Fleur-de-Kret to zapewne jedna z > >Kopcówien albo Matylda de la Mole > >(Stągiewka, powtórzyła z naciskiem)? > > Tak, to Kopcówna. Ale która? Esmeralda Kopiec oszywiście. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:12 bupu napisała: >Esmeralda Kopiec oszywiście.< Srebrny deszcz jelitek dla zwycięzcy! Zapraszam do kolejnej rundy, zostały nam jeszcze trzy postacie Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:17 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > bupu napisała: > >Esmeralda Kopiec oszywiście.< > > Srebrny deszcz jelitek dla zwycięzcy! > Zapraszam do kolejnej rundy, zostały nam jeszcze trzy postacie Zuzanna Kosis to, obstawiam, Łucja Pałys. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:19 bupu napisała: >Zuzanna Kosis to, obstawiam, Łucja Pałys.< Jasnowidz, czy co😳 Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:21 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > bupu napisała: > >Zuzanna Kosis to, obstawiam, Łucja Pałys.< > > Jasnowidz, czy co😳 Natomiast z Janusza Osiczka wychodzi mi wyłącznie małoletni Juliusz Fidelis, ale to już skojarzenie dość skośne. Przyznaję, że Radosław Lutychrzan, czy jak mu tam było, zagwoździł mnie zupełnie. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:24 bupu napisała: >Natomiast z Janusza Osiczka >wychodzi mi wyłącznie małoletni >Juliusz Fidelis, ale to już skojarzenie >dość skośne. Przyznaję, że >Radosław Lutychrzan, czy jak mu >tam było, zagwoździł mnie zupełnie Mwahahaha, to mi się udało. To nie Julek, ani żaden Lutychrzan, próbuj dalej. Za każde zgadnięcie częściowe daję podpowiedź, Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:29 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Mwahahaha, to mi się udało. To nie Julek, ani żaden Lutychrzan, próbuj dalej. Z > a każde zgadnięcie częściowe daję podpowiedź, Rany julek, to nie Julek??? To ja nie wiem... Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 23:49 bupu napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > > Mwahahaha, to mi się udało. To nie Julek, ani żaden Lutychrzan, próbuj da > lej. Z > > a każde zgadnięcie częściowe daję podpowiedź, > > Rany julek, to nie Julek??? To ja nie wiem... > > Okej, strzelam. Janusz Osiczek to Klaudiusz Krzyżanowski, a Lutychrzew to Bernard Żeromski. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 00:12 >Okej, strzelam. Janusz Osiczek to >Klaudiusz Krzyżanowski, a >Lutychrzew to Bernard Żeromski. PUDŁO😈 Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 08:54 Ja też nie mogę, kombinuję z tym Lutychrzewem, że to będzie ktoś z nazwiskiem zaczynającym się na Srogi albo Groźny, albo z nazwą jakiegoś innego miesiąca. Ale Radosław? niczym mi się nie kojarzy. Daj jakąś wskazówkę, tajna kryjówko. Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 09:49 la_felicja napisała: > Ale dlaczego Zuzanna to łucja? Jedno słowo: Narnia. Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 09:12 Wiem - Radosław Lutychrzew - Cezary Majchrzak! Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 10:44 la_felicja napisała: >Wiem - Radosław Lutychrzew - Cezary Majchrzak!< BRAVISSIMO!!! Bo skoro chrzak to prawie jak krzak, to chrzew, to prawie jak krzew! Maj, to miesiąc, luty to miesiąc, a że Pazura to zarówno Cezary jak i Radosław, to chyba muszę tłumaczyć😉 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 10:57 Tfu, NIE muszę tłumaczyć oczywiście Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 13:00 No ja właśnie chciałam Cezarego Majchrzaka zaszyfrować jako Radosława Nożaka albo Koziczaka (majcher w gwarze więziennej to nóż, kozik) - i nagle mnie olśniło :) Lutychrzew wymiata! Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 13:28 la_felicja napisała: >No ja właśnie chciałam Cezarego >Majchrzaka zaszyfrować jako >Radosława Nożaka albo Koziczaka >(majcher w gwarze więziennej to >nóż, kozik) - i nagle mnie olśniło :) >Lutychrzew wymiata! Ooo, dziękuję!😊 Ale jeszcze bardziej jestem dumna z Janusza Osiczka, którego nikt nie zgadł, hue hue hue Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 15:03 Może jeszcze ktoś zgadnie, ale daj jakąś podpowiedź. Na moją Zuzannę Planową i Tadeusza Bulbę też się nikt nie skusił. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 15:44 la_felicja napisała: >Może jeszcze ktoś zgadnie, ale daj >jakąś podpowiedź. >Na moją Zuzannę Planową i >Tadeusza Bulbę też się nikt nie >skusił. Bulba to ziemniak, kojarzy mi się najwyżej z panem Gruszką. A może to Pyziak, z ziemniaków robi się pyzy? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 16:37 la_felicja napisała: > Może jeszcze ktoś zgadnie, ale daj jakąś podpowiedź. > Na moją Zuzannę Planową i Tadeusza Bulbę też się nikt nie skusił. Tadeusz Bulba to Jacek Lelujka, tak? Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 20:41 bupu napisała: > la_felicja napisała: > > Tadeusz Bulba to Jacek Lelujka, tak? Tak! Jacek -> Soplica -> Tadeusz. Lelujka ->Lulejko -> Bulbo - > Bulba Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 20:53 la_felicja napisała: >Tak! Jacek -> Soplica -> Tadeusz. >Lelujka ->Lulejko -> Bulbo - > Bulba Aaa, to "Pierścień i Różę" chodziło! Dobre! Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 05.08.22, 22:13 Jeszcze mi przyszedł do głowy Tadeusz Bulba. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 22:21 > A Zuzanna Planowa? Czy imię, będące jednocześnie tytułem piosenki, to dobry trop? :) Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 08:58 Dam Wam jeszcze jedno bardzo łatwe: Mirek Dudek. Bo z Lechem Wilczyńskim to nawet nie będę się wygłupiać. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 10:57 Lech Wilczyński to Jarek Lisiecki, ale ten Dudek - zabij mnie, nie wiem. Kojarzy się z Kowalikiem, Ogorzałką... Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 11:50 Ooo, wiem! Mirek Dudek to Aniela Kowalik, Dudek od Kowalika, a Mirek od Mirosława Danielaka, bo ma w nazwisku Anielę Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 12:54 Podpowiem: nie idź w ptactwo, idź w sport. Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 12:57 la_felicja napisała: > Podpowiem: nie idź w ptactwo, idź w sport. Jerzy Hajduk? Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 13:02 Nie, nie - bardziej współczesny sport. Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 15:01 Tak! Lewandowski i Dudek - piłkarze. A Mir-o-sław to lustrzane odbicie imienia Sław-o-mir. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 15:42 >Tak! Lewandowski i Dudek - >piłkarze. A Mir-o-sław to lustrzane >odbicie imienia Sław-o-mir. Sprytne! Odpowiedz Link
julian_arden Re: Beatrycze Klusczak 06.06.23, 01:21 la_felicja napisała: > Dam Wam jeszcze jedno bardzo łatwe: > Mirek Dudek. > > Bo z Lechem Wilczyńskim to nawet nie będę się wygłupiać. Jeny... Znałem Lecha Wilczka :-) Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 21:46 To za karę macie teraz ode mnie: Żegota Romański Władysław Maszkarski Benedykt Kraszewski Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 21:54 bupu napisała: > To za karę macie teraz ode mnie: > > Żegota Romański > yyy Ygnacy Boreyko? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:23 hanuszka189 napisał(a): > bupu napisała: > > > To za karę macie teraz ode mnie: > > > > Żegota Romański > > > > yyy Ygnacy Boreyko? Brawo. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 21:54 Benedykt Kraszewski to Bernard Żeromski, autor bestsellerów A Żegota Romański to na pewno nie Ignacjusz Starszy, to by było za proste! Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:08 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > A Żegota Romański to na pewno nie Ignacjusz Starszy, to by było za proste! Ale tak ładnie pasuje :D A Władysław Maszkarski to mógłby być od biedy Kazimierz Pałys (maszkaron - gargulec...), ale jeśli nie, to czekam z ciekawością na rozwiązanie. Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:28 hanuszka189 napisał(a): > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > A Żegota Romański to na pewno nie Ignacjusz Starszy, to by było za proste > ! > Ale tak ładnie pasuje :D > > A Władysław Maszkarski to mógłby być od biedy Kazimierz Pałys (maszkaron - garg > ulec...), ale jeśli nie, to czekam z ciekawością na rozwiązanie. No kurde, wszystkie zgadły! Tak, to Gargulec. To macie trudniejsze: Gladiola Krwawniczek oraz Klaudiusz Perpedes. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:35 bupu napisała: >To macie trudniejsze: >Gladiola Krwawniczek >oraz >Klaudiusz Perpedes. Klaudiusz Perpedes to August Piechota vel Podeszwa Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:37 Gladiola Krwawniczek strzelam, że Dorota Rumianek Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 23:29 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Gladiola Krwawniczek strzelam, że Dorota Rumianek No pacz, dalej za łatwe... Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 23:36 bupu napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > Gladiola Krwawniczek strzelam, że Dorota Rumianek > > No pacz, dalej za łatwe... > > W sensie zgadłaś oba. No to cyk, nastepne. Marian Oberiba Michał Jeziorkowski Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 23:44 bupu napisała: >W sensie zgadłaś oba. No to cyk, >nastepne. >Marian Oberiba >Michał Jeziorkowski Rozpieszczasz mnie. Marian Oberiba to Grzegorz Kalarepa, a ten drugi to... yyy... Maciek Ogorzałka? Bo on jest jak Kmicic, a z Trylogii był Michał Wołodyjowski, a jego żona Baśka z domu Jeziorkowska? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 00:06 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > bupu napisała: > >W sensie zgadłaś oba. No to cyk, > >nastepne. > >Marian Oberiba > >Michał Jeziorkowski > > Rozpieszczasz mnie. > Marian Oberiba to Grzegorz Kalarepa, a ten drugi to... yyy... Maciek Ogorzałka? > Bo on jest jak Kmicic, a z Trylogii był Michał Wołodyjowski, a jego żona Baśka > z domu Jeziorkowska? Kalarepę zgadłaś, Jeziorkowskiego nie, acz ciąg skojarzeniowy właściwy. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 17:25 bupu napisała: >Kalarepę zgadłaś, Jeziorkowskiego >nie, acz ciąg skojarzeniowy >właściwy. To może Jurek Hajduk? Bo Wołodyjowski miał na pierwsze Jerzy, a Baśka to Hajduczek? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 19:05 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > bupu napisała: > >Kalarepę zgadłaś, Jeziorkowskiego > >nie, acz ciąg skojarzeniowy >właściwy. > > To może Jurek Hajduk? Bo Wołodyjowski miał na pierwsze Jerzy, a Baśka to Hajduc > zek? <fanfary> <oklaski> Zgadłaś! Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:09 Zarówno Władysław jak i Benedykt kojarzą mi się z Witoldem...ale był w ogóle w Jeżycjadzie jakiśWitold? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 06.08.22, 22:24 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Benedykt Kraszewski to Bernard Żeromski, autor bestsellerów > > A Żegota Romański to na pewno nie Ignacjusz Starszy, to by było za proste! Brawo oraz brawo. Będę musiała wymyślić trudniejsze... Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 22:46 minerwamcg napisała: > Aniela Zębatka? Może to Genowefa Zombke? > Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Beatrycze Klusczak 11.08.22, 21:14 Dobra, jak do niedzieli nikt nie zgadnie, to Wam powiem :) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Beatrycze Klusczak 11.08.22, 21:21 minerwamcg napisała: > Aniela Zębatka? > Mnie się kojarzy z duetem Gusty i Denty 😉 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 00:45 Były prośby o wskazówkę, więc oto jest: Na Janusza Osiczka wszyscy wołają "Janosiczek". Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 08:00 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Były prośby o wskazówkę, więc oto jest: > > Na Janusza Osiczka wszyscy wołają "Janosiczek". Robert Rojek - niezłe ;) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 11:39 Albowiem dla mojego Robrojcia tylko najbardziej wyszukane zagadki Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 08:05 To ode mnie trzy panie: Izabela Bargiel Władysława Mountbatten Konstancja Chmara Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 11:39 Izabela Bargiel to Aniela Kowalik Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 12:32 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Izabela Bargiel to Aniela Kowalik Nie Izabela :) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 16:31 To może ta Władysława Mountbatten, bo Konstancja Chmara to pewnie Bella Rojek Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 20:27 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > To może ta Władysława Mountbatten, bo Konstancja Chmara to pewnie Bella Rojek Władysława jest w gruncie rzeczy prosta, więc szkoda mi zdradzać szczegóły!`` Nazwiska Rojek i Kowalik trafione, panie - nie (ale wiele ich do wyboru nie zostało). Imię Izabela jest bardzo dosłowne, Konstancja, hmm, bardziej poetyckie skojarzenie. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 20:37 >Władysława jest w gruncie rzeczy >prosta, więc szkoda mi zdradzać >szczegóły!`` >Nazwiska Rojek i Kowalik trafione, >panie - nie (ale wiele ich do wyboru >nie zostało). Imię Izabela jest >bardzo dosłowne, Konstancja, hmm, >bardziej poetyckie skojarzenie. To może Izabela to Ela, Elka z domu Stryba po mężu Kowalik (czyli Bargiel)? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 20:40 A jak poetycka Konstancja to Natalia, która przyjęła nazwisko po mężu Dziadbercie Rojku (tym, co nie ma nic wspólnego z moim Robrojeczkiem)? Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 20:53 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > A jak poetycka Konstancja to Natalia, która przyjęła nazwisko po mężu Dziadberc > ie Rojku (tym, co nie ma nic wspólnego z moim Robrojeczkiem)? Brawo! Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 07.08.22, 20:54 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > >Władysława jest w gruncie rzeczy > >prosta, więc szkoda mi zdradzać > >szczegóły!`` > >Nazwiska Rojek i Kowalik trafione, > >panie - nie (ale wiele ich do wyboru > >nie zostało). Imię Izabela jest > >bardzo dosłowne, Konstancja, hmm, > >bardziej poetyckie skojarzenie. > > To może Izabela to Ela, Elka z domu Stryba po mężu Kowalik (czyli Bargiel)? Tak, Izabela to Elżbieta :) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 21:26 hanuszka189 napisał(a): > To ode mnie trzy panie: > > Izabela Bargiel > Władysława Mountbatten > Konstancja Chmara Czy Wladyslawa M. to ciocia Wiesia Górska? Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 11.08.22, 10:21 iwoniaw napisała: > Czy Wladyslawa M. to ciocia Wiesia Górska? > > Tak, gratulacje! :) Władysława po towarzyszu Gomółce ;) Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 09:39 Dobra, to próbuję i ja. :) Piotr Paweł Pampusiak Lutogniew Likierek Amaltea Zioła Oskar Hatte Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 16:04 Piotr Paweł Pampusiak to Alma Pyziak, bo pampuchy to takie pyzy, a supermarkety "Piotr i Paweł" przejęły delikatesy "Alma"? (improwizuję) Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 23:08 srebrny_lisek napisał(a): > Dobra, to próbuję i ja. :) > > Piotr Paweł Pampusiak > Lutogniew Likierek > Amaltea Zioła > Oskar Hatte Lutogniew Likierek kojarzy mi się wyłącznie z matką Agnieszki, która w gniew wpadła luty, będąc pod wływem. Amaltea natomiast to koza, a skoro koza, to Ida. Beee. Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Beatrycze Klusczak 11.08.22, 08:23 Nieee. Sekret nie tkwi w fabule i postaciach, ale w samych imionach, nazwiskach i nazwach. :) Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Beatrycze Klusczak 11.08.22, 08:30 No i jak koza, to nie tylko Ida. Bo koza jeszcze gdzieś była, ale nie powiem gdzie, ;) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 10.09.22, 21:30 srebrny_lisek napisała: >No i jak koza, to nie tylko Ida. Bo >koza jeszcze gdzieś była, ale nie >powiem gdzie, ;) Jak koza, to może Beata. Lub Kozio (to zdrobnienie aż się prosi o takie porównanie). Ale co do tego mają zioła... A Lutogniew Likierek to... yyy... pan Wiśniak? On miał w ogóle jakieś imię? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 10.09.22, 23:48 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > srebrny_lisek napisała: > >No i jak koza, to nie tylko Ida. Bo > >koza jeszcze gdzieś była, ale nie > >powiem gdzie, ;) > > Jak koza, to może Beata. Lub Kozio (to zdrobnienie aż się prosi o takie porówna > nie). Ale co do tego mają zioła... O Boginio, ale ze mnie trąba jerychońska... Zioła Bittnera przecież, no!!! Taka austriacka marka ziołowa, co za głąb ze mnie kapuściany, durna jestem jak trep z lewej nogi Pyzy... Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 10.08.22, 00:15 Czy Oskar Hatte to Fryderyk Schoppe? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 17.09.22, 03:04 > Lutogniew Likierek Damazy Kordiałek? Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 17.09.22, 23:03 Dominik Baryka Łucja Figowska Liliana Mocart Edward Wołodyjowski Ofelia Bakałarz Klara Żeleńska Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 00:06 Ofelia Bakałarz to Celestyna Żak Liliana Mocart to Żaba lub Wolfi Edward Wołodyjowski to Jerzy Hajduk Dominik Baryka to... yyy... Józkiniowiec stawiający szklany dom? Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 00:58 Żak, ale nie Celestyna. Schoppe, ale żadne z tych dwojga. Bingo! I absolutnie nie. ;) Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 01:12 haszyszymora napisał(a): > Żak, ale nie Celestyna. Albowiem Julia. > > Schoppe, ale żadne z tych dwojga. Mila Schoppe byłabyż to? > I absolutnie nie. ;) Dominik Baryka to Bernard Żeromski. Zgadza się? Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 13:35 Owszem, Julia i Bernard, ale ciągle nie ten Szop. Wskazówka jest w imieniu. ;) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 13:39 haszyszymora napisała: >Owszem, Julia i Bernard, ale ciągle >nie ten Szop. Wskazówka jest w >imieniu. ;) To może Fryc, bo w tym roku Fryderyka wygrała jakaś Liliana Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 14:38 > >nie ten Szop. Wskazówka jest w > >imieniu. ;) > > To może Fryc, bo w tym roku Fryderyka wygrała jakaś Liliana Jednakowoż obstawiałabym Różę. :) Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 16:51 Owszem! Róża, Lilia, jeden badyl. :D Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 13:12 > Łucja Figowska Zuzanna Makowska Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 13:48 A ja daję kolejną porcję własnych zagadek, gdyż albowiem bo tak: Rusłan Kuba-Baba Dwulic Cepeliniak Marcjanna Bednarz Józef Barsabbas Rumianka Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 16:22 Dwulic Cepeliniak - Janusz Pyziak Józef Barsabbas Rumianka - czyżby Maciej Ogorzałka? :) Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 16:53 Marcjanna Bednarz to nie będzie Ida Pałys? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:38 haszyszymora napisała: >Marcjanna Bednarz to nie będzie Ida >Pałys? A skąd! Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:47 A to ja sobie pozwolę nieśmiało strzelić w Julię Kołodziej. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:50 ziemia.torfowa napisała: >A to ja sobie pozwolę nieśmiało >strzelić w Julię Kołodziej. Strzał nietrafiony, próbuj dalej Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:22 > Rusłan Kuba-Baba Kombinuję od trzech godzin i nic, wciąż najbliżej jest Igor Bogatka ;) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:39 ziemia.torfowa napisała: >Kombinuję od trzech godzin i nic, wciąż >najbliżej jest Igor Bogatka ;) Pudło Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 22:30 Dostałam właśnie informację zwrotną spoza forum, że Rusłan Kuba-Baba jest nie do ogarnięcia, więc czuję się w obowiązku dać wskazówkę: Alternatywnie można go nazwać: Lechosław Mniszagłówka lub Żagarysta Mlecyk Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 22:33 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Dostałam właśnie informację zwrotną spoza forum, że Rusłan Kuba-Baba jest nie d > o ogarnięcia, więc czuję się w obowiązku dać wskazówkę: > > Alternatywnie można go nazwać: > Lechosław Mniszagłówka > lub > Żagarysta Mlecyk Żagarysta Mlecyk nasuwa mi skojarzenie z Ignacem... Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 23:50 bupu napisała: >Żagarysta Mlecyk nasuwa mi >skojarzenie z Ignacem... Skojarzenie błędne, niestety Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 14:11 > Lechosław Mniszagłówka > lub > Żagarysta Mlecyk Sama i bez podpowiedzi bym w życiu nie wpadła, obstawiałam jedną postać żeńską o tym samym znaczeniu imienia, ale mi się nazwisko nijak nie chciało skleić. Czyżby więc byli to trzej bracia: Lechosław, Rusłan, Czesław? I czy Kuba z Babą, z ostatnim członem wspólnym, różniące się pierwszym, ponadto z samogłoskami w sylabach tak śmiesznie ułożonymi, że Kuba sobie Dmucha, Baba za to Lata, też są właściwym tropem? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 15:16 ziemia.torfowa: >Sama i bez podpowiedzi bym w życiu >nie wpadła, obstawiałam jedną postać >żeńską o tym samym znaczeniu >imienia, ale mi się nazwisko nijak nie >chciało skleić. >Czyżby więc byli to trzej bracia: >Lechosław, Rusłan, Czesław? Jak najbardziej. >I czy Kuba z Babą, z ostatnim członem >wspólnym, różniące się pierwszym, >ponadto z samogłoskami w sylabach >tak śmiesznie ułożonymi, że Kuba sobie >Dmucha, Baba za to Lata, też są >właściwym tropem? Na tak kreatywny trop bym nie wpadła, ale bardzo trafny, dmuchanie i latanie jak najbardziej się zgadza. Kuba-Baba została żywcem zerżnięta z Wikipedii, bo stoi tam jako synonim tego konkretnego obiektu, nazwiskiem będącego Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 10.11.22, 23:26 Ekhem, ekhem? A odpowiedź? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.03.23, 19:50 Dobra, daje wszystkim obecnym ostatnią szansę, zanim spękam i wypaplam. Ja po prostu nie mogę żyć ze świadomością, że mój tok myślenia przy tworzeniu zagadek kogoś przerasta! Podpowiedź brzmi: zajrzyj do Wikipedii, nazwisko wpisz jako hasło, a dowiesz się kim jest Rusłan Kuba-Baba vel Lechosław Mniszagłówka vel Żagarysta Mlecyk. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 07.03.23, 21:32 > Dobra, daje wszystkim obecnym ostatnią szansę, zanim spękam i wypaplam. Ja po p > rostu nie mogę żyć ze świadomością, że mój tok myślenia przy tworzeniu zagadek > kogoś przerasta! > Pani kochana, ja.. ja.. ja przepraszam, ja tego Dmuchawca Czesława odgadłam już po Lechosławie, ja tylko standardowo zapadłam na Jutroodpiszyzm! :D Nieodgadnięta za to wciąż została (albo gdzieś przegapiłam) nieszczęsna Marcjanna, więc jakieś naprowadzonko chyba się przyda. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 07.03.23, 22:02 ziemia.torfowa napisała: >Pani kochana, ja.. ja.. ja przepraszam, ja >tego Dmuchawca Czesława odgadłam >już po Lechosławie, ja tylko >standardowo zapadłam na >Jutroodpiszyzm! :D Jeśli cię to pocieszy, ja przeginam w drugą stronę i robię drobiazgowe notatki wszelkich refleksji, żeby do jutra nie zapomnieć, a dzisiaj nie zaśmiecać forum (choć i tak pewnie przeginam z aktywnością...) >Nieodgadnięta za to wciąż została >(albo gdzieś przegapiłam) nieszczęsna >Marcjanna, więc jakieś naprowadzonko >chyba się przyda. Podpowiedź: przypomnij sobie jak Ignac przekręcał imię Marka Pałysa w "Pulpecji" Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:13 > >Marcjanna, więc jakieś naprowadzonko > >chyba się przyda. > > Podpowiedź: przypomnij sobie jak Ignac przekręcał imię Marka Pałysa w "Pulpecji > " Z ignacowych przekręceń wynika Aurelia, ale nazwisko mi się uparcie nie chce skleić. Chyba że właściwym tropem będzie imię damskie na tę samą literę, łączące nazwisko książkowe z zagadkowym. Bo jak nie to, to ja już nie wiem! :D Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 23:37 ziemia.torfowa napisała: >Z ignacowych przekręceń wynika >Aurelia, ale nazwisko mi się uparcie nie >chce skleić. Chyba że właściwym >tropem będzie imię damskie na tę samą >literę, łączące nazwisko książkowe z >zagadkowym. >Bo jak nie to, to ja już nie wiem! :D Tak, to Aurelia! A nazwisko po małżu, jak podaje Wikipedia, powstałe od beczkotwórcy. Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 16:56 Gilbert Pasieka Kira Pasieka Bogna Pier Bogumiła Zimorodek Emanuel Różyczka Rajmund Fiołek Stanisław Kawaleria Emilia Morska Hiacynt Tatrzański Jagienka Bartkowiak Maryla Widmo Odpowiedz Link
ako17 Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 16:59 haszyszymora napisał(a): > Hiacynt Tatrzański Florian Górski? Odpowiedz Link
bupu Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:07 haszyszymora napisał(a): > Stanisław Kawaleria August Poniatowski. Tego, chciałam powiedzieć Piechota. > Emilia Morska Ania Górska? > Jagienka Bartkowiak Danka Filipiak. > Maryla Widmo Gizela Kalemba? Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 19.09.22, 10:52 Wszystko się zgadza oprócz Gizeli. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:17 > Kira Pasieka Natalia Rojek? > Bogumiła Zimorodek Teofila Kowalik? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 17:46 Gilbert Pasieka - Robert Rojek Kira Pasieka - Arabella Rojek Rajmund Fiołek lub Emanuel Różyczka - Filip Bratek Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 20:30 Ten Różyczka zapachniał mi podejrzanie Lelujką Wiktorem. :) Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Beatrycze Klusczak 19.09.22, 10:54 Owszem, Wiktor jest Różyczką, a Robert Pasieką. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 18:32 Za podpowiedź do któregokolwiek odwdzięczam się podpowiedzią do jednego z własnych. Mam dość nadwyrężania intelektu😁 Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 18.09.22, 18:13 to ja mam takie na jeden kęs: Adam Leński Milan Wróbel i na deser: Illuminata Pewniak Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 21:24 > Ewa Jedwabińska na początek. :) Tajest! :) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 18:03 Milan Wróbel to Mamert Kowalik? Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 18:10 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Milan Wróbel to Mamert Kowalik? Raczej Roma Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 21:24 > > Milan Wróbel to Mamert Kowalik? > > Raczej Roma > Roma :) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 18:48 Czy Illuminata Pewniak to ta sama osoba co Zuzanna Planowa (la_felicji)? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 20.09.22, 21:25 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Czy Illuminata Pewniak to ta sama osoba co Zuzanna Planowa (la_felicji)? Ja nie wiem, czy to ta sama, mam tylko podejrzenia, że tak :) Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 22:22 No to dajecie, koleżanki, nie ma co się czaić! Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 22:29 la_felicja: >No to dajecie, koleżanki, nie ma co >się czaić! Dam jak się zorientuję kto to, myślę nad tym już pół miesiąca i dalej nic😁. A ziemia.torfowa dawać nie może, bo jeszcze spali własną zagadkę Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 08.10.22, 22:47 To zaśpiewaj sobie tę piosenkę o Zuzannie i pomyśl, jaka piosenka była do niej podobna (chociaż inny zespół ją śpiewał) A poza tym, to ta postać została w Jeżycjadzie wspomniana tylko jeden, jedyny raz, w dodatku pośmiertnie. (wiem, trochę nieczyste zagranie z mojej strony) Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 14:14 Dmuchawiec poczuł, że jeszcze chwila, a wybuchnie nieposkromioną wściekłością. Pyziakowo Kryjówko, dajesz! :D Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 18:38 ziemia.torfowa napisała: > Dmuchawiec poczuł, że jeszcze chwila, a wybuchnie nieposkromioną wściekłości > ą. > > Pyziakowo Kryjówko, dajesz! :D Tak jest, Ziemio Torfowa! Napiszemy jeszcze coś o grubasku? A ja w tym czasie będę rozpracowywać Illuminatę - czy chodzi, że to właściwe imię też wywodzi się od światła? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 18:57 la_felicja napisała: >A ja w tym czasie będę >rozpracowywać Illuminatę - czy >chodzi, że to właściwe imię też >wywodzi się od światła? Jeśli tak, to tylko Łucja Pałys pasuje Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 18:58 tajna_kryjowka_pyziaka (czyli mua) napisała: >la_felicja napisała: >>A ja w tym czasie będę >>rozpracowywać Illuminatę - czy >>chodzi, że to właściwe imię też >>wywodzi się od światła? >Jeśli tak, to tylko Łucja Pałys pasuje Względnie Lucek Lelujka Odpowiedz Link
hanuszka189 Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 20:22 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka (czyli mua) napisała: > >la_felicja napisała: > >>A ja w tym czasie będę > >>rozpracowywać Illuminatę - czy > >>chodzi, że to właściwe imię też > >>wywodzi się od światła? > > >Jeśli tak, to tylko Łucja Pałys pasuje > > Względnie Lucek Lelujka Wględnie Nora Górska lub Nora Stryba, bo Nora też znaczy "światło". Ale Pewniak?? Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 20:45 Uups, właśnie doczytałam, że imię właściwe nie wywodzi się od światła, a wręcz przeciwnie. Przepraszam za zamieszanie. Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 20:46 Poza tym, ta postać nie żyła już od początku Jeżycjady. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 10.10.22, 00:42 > > >Jeśli tak, to tylko Łucja Pałys pasuje > > > > Względnie Lucek Lelujka > > Wględnie Nora Górska lub Nora Stryba, bo Nora też znaczy "światło". Ale Pewniak > ?? Nie, nie i nie - już La_felicja pięterko niżej sprostowała, w tym wypadku pojechałam przeciwieństwem. A Kryjówka niby SK nie czytała, a jednak zgadła, że Illuminata z Zuzanną w jednym rozpalały kotle ;) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 10.10.22, 01:29 ziemia.torfowa napisała: >A Kryjówka niby SK nie czytała, a >jednak zgadła, że Illuminata z >Zuzanną w jednym rozpalały kotle ;) Kłamię jak ojciec!😁 Illuminata z Zuzanną mi się nijak nie kojarzy, ale Pewniak z Planowaną owszem. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 15:33 la_felicja napisała: >To zaśpiewaj sobie tę piosenkę o >Zuzannie i pomyśl, jaka piosenka >była do niej podobna (chociaż inny >zespół ją śpiewał) Wpisałam w wyszukiwarkę "zuzanna piosenka" i nie wyskoczyło mi nic co bym kojarzyła. >A poza tym, to ta postać została w >Jeżycjadzie wspomniana tylko >jeden, jedyny raz, w dodatku >pośmiertnie. >(wiem, trochę nieczyste zagranie z >mojej strony) Jedyna jednorazowa pośmiertna jaka mi przychodzi do głowy do Milena Schoppe Starsza (babcia Fryca) Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 18:37 Nie, nie, to było na samym początku Jeżycjady, Milena Schoppe zapewne wtedy jeszcze żyła ;) A Zuzanna to spolszczenie. Wpisz Susanna. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 18:44 la_felicja napisała: >Nie, nie, to było na samym początku >Jeżycjady, Milena Schoppe zapewne >wtedy jeszcze żyła ;) Jak bardzo na początku? Uprzedzam, że SK nie czytałam Odpowiedz Link
la_felicja Re: Beatrycze Klusczak 09.10.22, 20:19 A, to nie zgadniesz. Może ktoś inny da radę. A Szósta Klepka to najlepszy tom, jakby ktoś miał przeczytać tylko jeden, to polecam właśnie ten. Odpowiedz Link
julian_arden Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 08:57 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: [...] > Wpisałam w wyszukiwarkę "zuzanna piosenka" i nie wyskoczyło mi nic co bym kojar > zyła. > > >A poza tym, to ta postać została w > >Jeżycjadzie wspomniana tylko > >jeden, jedyny raz, w dodatku > >pośmiertnie. > >(wiem, trochę nieczyste zagranie z > >mojej strony) > > Jedyna jednorazowa pośmiertna jaka mi przychodzi do głowy do Milena Schoppe Sta > rsza (babcia Fryca) Piosenka to może być tylko "Oh Susanna", tradycyjna country and western, zaś do pewnego stopnia podobna jest do niej "Adela" śpiewana przez duet Cembrzyńska-Łazuka. Podobieństwo zresztą powierzchowne, bo w rzeczywistości "Adela" to bezwstydnie zerżnięta "Yellow Ribbon", tradycyjna piosenka kawalerii USA. Była tam jakaś nieżywa Adela w sadze? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 10:49 julian_arden napisał: > Piosenka to może być tylko "Oh Susanna", tradycyjna country and western, zaś do > pewnego stopnia podobna jest do niej "Adela" śpiewana przez duet Cembrzyńska-Ł > azuka. Podobieństwo zresztą powierzchowne, bo w rzeczywistości "Adela" to bezws > tydnie zerżnięta "Yellow Ribbon", tradycyjna piosenka kawalerii USA. Była tam j > akaś nieżywa Adela w sadze? Adeli nie było, ale zestawmy sobie jednego niedoszłego amanta z Kłamczuchy z drugim niedoszłym amantem z Dziecka Piątku i niech to będzie drobnym naprowadzonkiem na wykonawcę. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:08 julian_arden napisał: > Piosenka to może być tylko "Oh Susanna", tradycyjna country and western, P.S. Nie jestem do końca pewna jak La_felicja, ale ja sama miałam skojarzenie z inną "Susanną", swoją drogą zespołu, którego jeden z członów nazwy ma coś wspólnego z podpowiedzią z posta wyżej. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 02:05 Trzecia porcja zagadek leci, bo kocham tę grę: Wojmił Prącis Tatiana Iżcygańska Radzim Zwlekała Homer Mućka Odpowiedz Link
ako17 Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 11:25 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Trzecia porcja zagadek leci, bo kocham tę grę: > > Wojmił Prącis > > Tatiana Iżcygańska > > Radzim Zwlekała > > Homer Mućka > > z tego wszystkiego to zgadłam tylko Żeromską. Jakoś nie umiem w tę grę, prawie nigdy nic mi się nie udało rozszyfrować buu :( Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 11:28 ako17 napisała: >z tego wszystkiego to zgadłam tylko >Żeromską. Jakoś nie umiem w tę grę, prawie >nigdy nic mi się nie udało rozszyfrować buu :( To właśnie przyszedł ten pierwszy raz🙃 Odpowiedz Link
ako17 Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 16:54 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > ako17 napisała: > >z tego wszystkiego to zgadłam tylko > >Żeromską. Jakoś nie umiem w tę grę, prawie > >nigdy nic mi się nie udało rozszyfrować buu :( > > To właśnie przyszedł ten pierwszy raz🙃 połowa, bo Tatiany nie rozszyfrowałam. tzn. wiedziałam, że to musi być Aniela, bo innej Żeromskiej nie ma w powieści. Ale nie rozkminiłam tej zamiany na Tatianę > Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 13:09 mircja napisała: >Ale dlaczego Tatiana? Aniela ma na początku "a", którego często używa się jako zaprzeczenia (atypowy, amoralny), a potem ma "nie". A Tatiana ma najpierw "ta", a potem "tia", czyli ekwiwalenty "tak". Ja to jestem kreatywna, co?🫠 Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 13:13 No nie da się ukryć, na to bym nie wpadła, chociaż wcześniej zastanawiałam się nad tym, bo nazwisko mi się skojarzyło. Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 12:55 Pierwsze to, jak myślę, Kazimierz Pałys. Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 12:56 Chyba źle przypięłam odpowiedź, więc podaję raz jeszcze: Pierwsze to, jak myślę, Kazimierz Pałys. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 13:06 Bardzo dobrze, to Kaziutek! Bo jak ktoś kazi mir (niszczy pokój), to znaczy, że miłuje wojnę. A dlaczego Prącis to chyba nie muszę tłumaczyć😁 Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 13:15 To spróbuję raz jeszcze, chociaż nie jestem pewna: Czy Homer Mućka to Cesia Hajduk? Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 13:20 W takim przypadku oczywiście imię i nazwisko by trzeba było przestawić. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 14:15 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Trzecia porcja zagadek leci, bo kocham tę grę: > > Wojmił Prącis > > Tatiana Iżcygańska > > Radzim Zwlekała > > Homer Mućka > > Ja wiem, ja wiem, Homer Mućka to Gizela Kalemba! Moja prababcia nazywała krowę "kalembą", a imiona w obu przypadkach oznaczają "zakładnik" 😄 Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 14:22 modrogrzbiecik napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > Trzecia porcja zagadek leci, bo kocham tę grę: > > > > Wojmił Prącis > > > > Tatiana Iżcygańska > > > > Radzim Zwlekała > > > > Homer Mućka > > > > > > Ja wiem, ja wiem, Homer Mućka to Gizela Kalemba! Moja prababcia nazywała krowę > "kalembą", a imiona w obu przypadkach oznaczają "zakładnik" 😄 A Radzim Zwlekała to Gaudenty Czekała (musiałam odszukać nazwisko, bo przepadło w czeluściach pamięci). Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 14:23 modrogrzbiecik, super! Oba zgadnięte! Odpowiedz Link
mircja Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 16:18 modrogrzbiecik napisała: > > Ja wiem, ja wiem, Homer Mućka to Gizela Kalemba! Moja prababcia nazywała krowę > "kalembą", a imiona w obu przypadkach oznaczają "zakładnik" 😄 O rety, nigdy nie słyszałam tego słowa. Z jakiego regionu Polski to pochodzi? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 18:29 mircja napisała: > modrogrzbiecik napisała: > > > > > > Ja wiem, ja wiem, Homer Mućka to Gizela Kalemba! Moja prababcia nazywała > krowę > > "kalembą", a imiona w obu przypadkach oznaczają "zakładnik" 😄 > > O rety, nigdy nie słyszałam tego słowa. Z jakiego regionu Polski to pochodzi? Wydaje mi się (choć głowy nie dam), że to może być regionalizm z okolic Krakowa. Co prawda prababcia była Ślązaczką, ale to chyba nie jest śląskie słowo 🤔 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 19:23 modrogrzbiecik napisała: >Wydaje mi się (choć głowy nie dam), że >to może być regionalizm z okolic >Krakowa. Co prawda prababcia była >Ślązaczką, ale to chyba nie jest śląskie >słowo 🤔 źródło potwierdza Kraków: www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=mapa-serwisu&l2=&l3=&l4=krakowskie-slowniki Odpowiedz Link
julian_arden Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 08:50 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: [...] > źródło potwierdza Kraków: > www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=mapa-serwisu&l2=&l3=&l4=krakowskie-slowniki Straszliwe są te strzały intelektualne, aż mózg mi się przegrzewa. A moja przyjaciółka, też z Krakowa wówczas, znana była w czasach późnego Jaruzela z gotowania płucek dla hordy psów domowych, co skutkowało zatruwaniem powietrza w okolicy. Prawdę mówiąc, nie było niczego innego, czym można byłoby karmić psy, oprócz jeszcze kaszy. W związku z czym znajomi wysyłali jej korespondencję: Joanna Płuccak, Płuccakówka, Plac Płuccaka 1, Kraków. I dochodziło... Odpowiedz Link
julian_arden Re: Beatrycze Klusczak 06.06.23, 01:19 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Trzecia porcja zagadek leci, bo kocham tę grę: > > Wojmił Prącis > > Tatiana Iżcygańska > > Radzim Zwlekała > > Homer Mućka Proponuję Prąciś. Prącis to jakieś takie nie nasze. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 20:11 To ja może dołożę cegiełkę i pokuszę się o własne skojarzenia: Tyłyszka Bomboliak Ludwik Szary Stefan Kolejka Charlie Dzbaneczek Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 04.06.23, 20:23 Jeszcze: Samuel Pierwaczek Teresa z domu Oka, po mężu Czerenina Mam nadzieję, że odgadywalne 😅 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 01:02 modrogrzbiecik napisała: >Teresa z domu Oka, po mężu Czerenina Agnieszka Żyra po mężu Stryba? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 07:18 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > modrogrzbiecik napisała: > >Teresa z domu Oka, po mężu Czerenina > > Agnieszka Żyra po mężu Stryba? > Tak, to ona, brawo! Czy mam tłumaczyć swój tok rozumowania czy jest oczywisty? 😄 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 10:44 modrogrzbiecik napisała: >Tak, to ona, brawo! Czy mam tłumaczyć >swój tok rozumowania czy jest >oczywisty? Tylko Bieszczady w odmężowskim załapałam, reszty już nie Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 11:01 > >Tak, to ona, brawo! Czy mam tłumaczyć > >swój tok rozumowania czy jest > >oczywisty? > > Tylko Bieszczady w odmężowskim załapałam, reszty już nie Pszepaniiii, a Modrogrzbiecik bierze kopytne i ucina im ogonki! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 11:56 ziemia.torfowa napisała: > > > >Tak, to ona, brawo! Czy mam tłumaczyć > > >swój tok rozumowania czy jest > > >oczywisty? > > > > Tylko Bieszczady w odmężowskim załapałam, reszty już nie > > Pszepaniiii, a Modrogrzbiecik bierze kopytne i ucina im ogonki! No masz, wydał się mój niecny proceder 😳 Zgadza się, skoro Żyra to żyrafa z odciętą sylabą -fa, takoż Oka to okapi po odcięciu końcówki -pi.. (drugie, notabene, żyjące zwierzątko z rodziny żyrafowatych). A Teresa -> Matka Teresa z Kalkuty, która w rzeczywistości nosiła imię Agnes, czyli Agnieszka. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 01:13 modrogrzbiecik napisała: > Tyłyszka Bomboliak Janusz Pyziak > Stefan Kolejka Czyżby Florian Górski? > Charlie Dzbaneczek Matylda Stągiewka Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 07:19 ziemia.torfowa napisała: > modrogrzbiecik napisała: > > > Tyłyszka Bomboliak > > Janusz Pyziak > > > Stefan Kolejka > > Czyżby Florian Górski? > > > Charlie Dzbaneczek > > Matylda Stągiewka Zgadza się, wszystko poprawnie 😊 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 10:39 Tak myślałam, że Tyłyszka Bomboliak to Pyziak, ale nie potrafiłam wyjaśnić dlaczego Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 10:46 Aaa, już rozumiem! "Ja - nóż, ty - łyżka"! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:02 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Aaa, już rozumiem! "Ja - nóż, ty - łyżka"! > Cytując Hansa Landę: THAT'S A BINGO! Myślałam najpierw nad Tywidelec, ale brzmiało jakoś upiornie i nie dało się zrobić adekwatnego błędu ortograficznego. A Bomboliak analogicznie do Klusczaka, bombolki to takie słodkie, pieczone drożdżowe buły - pyzy. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:58 > > Aaa, już rozumiem! "Ja - nóż, ty - łyżka"! > Cytując Hansa Landę: THAT'S A BINGO! Ale zanim na to wpadłam to na wszelkie możliwe sposoby kombinowałam z Jagienką :D Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:04 Jeszcze Ludwik Szary oraz Samuel Pierwaczek pozostali Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:43 Czy ten Pierwaczek to nie będzie Robrojek? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:49 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Czy ten Pierwaczek to nie będzie Robrojek? > Rojek - owszem ("pierwak" to nazwa roju opuszczającego ul jako pierwszy), ale nie Robert 🙃 Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 10.06.23, 17:06 modrogrzbiecik napisała: >Rojek - owszem ("pierwak" to nazwa roju >opuszczającego ul jako pierwszy), ale >nie Robert 🙃 A Dziadobert?🫠 Albo Jędrek? Albo Natalia? Albo Bella? Bo Szymon też został odrzucony Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 10.06.23, 17:38 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > A Dziadobert?🫠 > Albo Jędrek? > Albo Natalia? > Albo Bella? > Bo Szymon też został odrzucony > Dziadoberta nie brałam pod uwagę 😅 Ani nie jest to żadna z kobiet. To ja już powiem, że to o Jędrka chodziło. Jędruś było na imię Kmicicowi, a Sienkiewicz pisząc go inspirował się podobno rzeczywistym pułkownikiem, Samuelem Kmicicem. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 12:53 modrogrzbiecik napisała: > Jeszcze Ludwik Szary oraz Samuel Pierwaczek pozostali Rojka Szymona widzę w tym Samuelu! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:15 ziemia.torfowa napisała: > modrogrzbiecik napisała: > > > Jeszcze Ludwik Szary oraz Samuel Pierwaczek pozostali > > Rojka Szymona widzę w tym Samuelu! A figę, bo to nie Szymon! Przyznaję, że o wiele łatwiej było dojść od zaszyfrowanej osoby do Samuela niż odwrotnie, ale teraz to już chyba wiadomo. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:48 > A figę, bo to nie Szymon! A to pacz pani, Wikipedia mnie zmyliła! :) - Samuel – imię męskie pochodzenia biblijnego, które wywodzi się od hebrajskiego Šemū'el, oznaczającego „uproszony od Boga”, „wyproszony od Boga”, „Bóg wysłuchał”, „imię Boga” lub „jego imię to Bóg”. - Szymon (hebr. שמעון Szim’on, lub שִׁמְעוֹן Szime’on, „Jahwe wysłuchał”) Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 14:04 ziemia.torfowa napisała: > > > A figę, bo to nie Szymon! > > A to pacz pani, Wikipedia mnie zmyliła! :) > > - Samuel – imię męskie pochodzenia biblijnego, które wywodzi się od hebrajskieg > o Šemū'el, oznaczającego „uproszony od Boga”, „wyproszony od Boga”, „Bóg wysłuc > hał”, „imię Boga” lub „jego imię to Bóg”. > > - Szymon (hebr. שמעון Szim’on, lub שִׁמְעוֹן Szime’on, „Jahwe wysłuchał”) Faktycznie, to by miało nawet więcej sensu niż moje skojarzenie 😅 A ja szłam tropem: postać literacka -> jej rzeczywisty pierwowzór Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 08.06.23, 21:05 modrogrzbiecik napisała: > Jeszcze Ludwik Szary oraz Samuel Pierwaczek pozostali Uwaga, strzelam w Ludwika - August Piechota? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 09.06.23, 16:31 ziemia.torfowa napisała: > > Uwaga, strzelam w Ludwika - August Piechota? Strzał w dziesiątkę, że tak powiem! To właśnie o tę szarą podesz... tfu, piechotę! chodziło. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:36 O ludzie złoci, po bardzo długim kombinowaniu i cierpliwym wertowaniu Szóstej Klepki w końcu wpadłam na to, że Zuzanna Planowa vel Illuminata Pewniak, jest to zmarła w okolicznościach cokolwiek tragicznych, pani dozorczyni Niespodziana, Cecylia Niespodziana! Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 13:49 No nareszcie ktoś to napisał! Bingo! P.S. CZY KRYJÓWKA W KOŃCU TĘ SZÓSTĄ PRZECZYTAŁA? :D Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 05.06.23, 14:08 ziemia.torfowa napisała: >P.S. CZY KRYJÓWKA W KOŃCU TĘ SZÓSTĄ >PRZECZYTAŁA? :D A przeczytałam, nawet wątek z tej okazji założyłam ("Szósta Klepka zaliczona!"). I po lekturze doszłam do wniosku, że Krystyna to kozak a Pyza to drewno Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 21.06.23, 09:33 To ja znowu rzucę takie na jeden kęs, niczym miniaturowe rogaliki Basi - prosto do porannej kawusi i Lata z Radiem: Dominika Łożeryk Ilona Bajor Tara Wrzesińska Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 21.06.23, 15:43 ziemia.torfowa napisała: > To ja znowu rzucę takie na jeden kęs, niczym miniaturowe rogaliki Basi - prosto > do porannej kawusi i Lata z Radiem: > > Dominika Łożeryk > Ilona Bajor > Tara Wrzesińska Tara Wrzesińska to niechybnie pani podeszwowa vel Nora Piechota (gdyż Nora to literackie domostwo Weasleyów, Tara - Scarlett O'Hary; oraz gdyż piechota wrzesińska). W Ilonie Bajor podejrzewam Agatę Janicką, ale jeśli to prawda, to proszę o uzasadnienie, bo nie wiem, czy dobrze kombinuję 😅 Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 22.06.23, 13:29 > Tara Wrzesińska to niechybnie pani podeszwowa vel Nora Piechota (gdyż Nora to l > iterackie domostwo Weasleyów, Tara - Scarlett O'Hary; oraz gdyż piechota wrzesi > ńska). > > W Ilonie Bajor podejrzewam Agatę Janicką, ale jeśli to prawda, to proszę o uzas > adnienie, bo nie wiem, czy dobrze kombinuję 😅 Nie i nie, ale mogę tylko podpowiedzieć, że żadne z tych skojarzeń nie pochodzi z literatury. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 22.06.23, 14:08 ziemia.torfowa napisała: > > Tara Wrzesińska to niechybnie pani podeszwowa vel Nora Piechota (gdyż Nor > a to l > > iterackie domostwo Weasleyów, Tara - Scarlett O'Hary; oraz gdyż piechota > wrzesi > > ńska). > > > > W Ilonie Bajor podejrzewam Agatę Janicką, ale jeśli to prawda, to proszę > o uzas > > adnienie, bo nie wiem, czy dobrze kombinuję 😅 > > Nie i nie, ale mogę tylko podpowiedzieć, że żadne z tych skojarzeń nie pochodzi > z literatury. Czyli Tara to nie Nora? A tak mi pasowała... Waćpani wymyśliłaś te zagadki prima sort, takie nie za łatwe 😂 Po pracy będę myśleć dalej. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 00:52 modrogrzbiecik napisała: > Czyli Tara to nie Nora? A tak mi pasowała... Krokodyle się zarzekały, że nie mają z całą sprawą nic wspólnego. Aż przyszła Tajna i odkryła, że gupie krokodyle, bo kłamią. > Waćpani wymyśliłaś te zagadki prima sort, takie nie za łatwe 😂 Po pracy będę m > yśleć dalej. Gdybyś jednakowoż poczuła potrzebę poszukania jednego ze skojarzeń gdzieś na szeroko pojętej mokrej północy kraju, to można, jak najbardziej, jeszcze jak! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 17:26 ziemia.torfowa napisała: > > Gdybyś jednakowoż poczuła potrzebę poszukania jednego ze skojarzeń gdzieś na sz > eroko pojętej mokrej północy kraju, to można, jak najbardziej, jeszcze jak! Chyba mam jednego gagatka! Znalazłam Marszałki obok Bajorów, czy wobec tego Ilona Bajor to (z anagramem imienia) Lonia Marszałkówna? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 17:53 modrogrzbiecik napisała: > Chyba mam jednego gagatka! Znalazłam Marszałki obok Bajorów, Aż musiałam sprawdzić - faktycznie, prawie pod samą granicą. > czy wobec tego Ilona Bajor to (z anagramem imienia) Lonia Marszałkówna? Nie, ale jako że spodobał mi się Twój tok myślenia i to, że jedna moja zagadka przypadkowo okazała się pasować do dwóch postaci, to połowicznie Ci zaliczam! :D I w ramach podpowiedzi: tak całkiem daleko nie odbiegłaś od tego właściwego rozwiązania. :) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:00 ziemia.torfowa napisała: >Nie, ale jako że spodobał mi się Twój tok >myślenia i to, że jedna moja zagadka >przypadkowo okazała się pasować do >dwóch postaci, to połowicznie Ci >zaliczam! :D >I w ramach podpowiedzi: tak całkiem >daleko nie odbiegłaś od tego >właściwego rozwiązania. :) To może Ilona Bajor to Monika Kałużna? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:21 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > To może Ilona Bajor to Monika Kałużna? > Tak! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:31 ziemia.torfowa napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > To może Ilona Bajor to Monika Kałużna? > > > > Tak! Kierowniczko, a można prosić o wyjaśnienie, dlaczego Monika to Ilona? Może chociaż na przyszłość będę szukać w dobrym kierunku... Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:42 modrogrzbiecik napisała: > Kierowniczko, a można prosić o wyjaśnienie, dlaczego Monika to Ilona? Może choc > iaż na przyszłość będę szukać w dobrym kierunku... Kategoria: polska muzyka rozrywkowa, lata 80., Trójmiasto. :) Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:55 ziemia.torfowa napisała: > > Kategoria: polska muzyka rozrywkowa, lata 80., Trójmiasto. :) Czyli że córka rybaka wraz z dziewczyną ratownika mnie wpuściły w bajoro... Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 22:33 modrogrzbiecik napisała: > Czyli że córka rybaka wraz z dziewczyną ratownika mnie wpuściły w bajoro... Jelenie gdzieś nad bajorem tak intensywnie a sennie ryczały, że nie mogłaś zebrać myśli. Tak było! Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 23.06.23, 18:25 ziemia.torfowa napisała: > modrogrzbiecik napisała: > > > > Chyba mam jednego gagatka! Znalazłam Marszałki obok Bajorów, > > Aż musiałam sprawdzić - faktycznie, prawie pod samą granicą. > > > czy wobec tego Ilona Bajor to (z anagramem imienia) Lonia Marszałkówna? > > Nie, ale jako że spodobał mi się Twój tok myślenia i to, że jedna moja zagadka > przypadkowo okazała się pasować do dwóch postaci, to połowicznie Ci zaliczam! : > D > > I w ramach podpowiedzi: tak całkiem daleko nie odbiegłaś od tego właściwego roz > wiązania. :) Panie dzieju, co ja się nakombinowałam już to moje, a dalej trafiam naokoło 🫣 Skończy się tak, że będę musiała przeczytać po raz pierwszy od bardzo dawna Kalamburkę, bo chyba tam gdzieś się ukrył ten nicpoń. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 22.06.23, 23:25 Tara Wrzesińska to Stefania Majewska? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 22.06.23, 23:41 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Tara Wrzesińska to Stefania Majewska? > Tajest! Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 00:33 Dominikę Łożeryk trudno zinterpretować jednoznacznie. Czy nazwisko to ma być "łoże"+"ryk", według wzoru mebel + hałas? Czy coś innego? Bo imię nic mi nie mówi, chyba nie kolejne nawiązanie do Żeromskiego, autora tych bestsellerów? Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 01:19 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Dominikę Łożeryk trudno zinterpretować jednoznacznie. Czy nazwisko to ma być "ł > oże"+"ryk", według wzoru mebel + hałas? Czy coś innego? > Bo imię nic mi nie mówi, chyba nie kolejne nawiązanie do Żeromskiego, autora ty > ch bestsellerów? > Imię dobrałam na zasadzie skojarzeń bardziej, nazwijmy to, duchowych niż rozrywkowych. Nazwisko - ciepło, ciepło, bardziej i wprost już nie mogę podpowiedzieć, bo to będzie podanie rozwiązania na tacy. :) Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 17:28 ziemia.torfowa napisała: > > Imię dobrałam na zasadzie skojarzeń bardziej, nazwijmy to, duchowych niż rozryw > kowych. > Nazwisko - ciepło, ciepło, bardziej i wprost już nie mogę podpowiedzieć, bo to > będzie podanie rozwiązania na tacy. :) Po wielu błędnych strzałach ten już MUSI być celny: Dominika Łoże-ryk to Franciszka Wyro-bek! Ta kreatywność w tworzeniu nazwiska jest tak wielka, że chylę czoła i biję brawo 👏 Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 20:58 modrogrzbiecik napisała: > Po wielu błędnych strzałach ten już MUSI być celny: Dominika Łoże-ryk to Franci > szka Wyro-bek! Taaak! *bije brawo i wręcza bukiet z dwóch przywiędłych goździków* Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 17:44 To żeby było nad czym ewentualnie pogłówkować w weekend, dorzucam jeszcze od siebie garść: Teddy Picker Bartoszko Benedykt Syropek Amiuno Greżański Marek Stankar Rura Ochwódka (Proszę się za bardzo nie sugerować płcią) Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 19:05 Benedykt Syropek - Beata Kordiałek (kojarzy mi się z "Beatrycze i Benedykt"), a jak nie, to sam Damazy Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 19:16 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Benedykt Syropek - Beata Kordiałek (kojarzy mi się z "Beatrycze i Benedykt"), a > jak nie, to sam Damazy > Zgadza się! Ponoć z łaciny (za google'em, nie znam języka) zarówno beatus, jak i benedictus znaczą błogosławiony, szczęśliwy, i takie jest znaczenie tych imion. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 19:40 Rura Ochwódka - Kreska Ogorzałka (za Wikipedią: kreska pionowa – znak pisarski nazywany „pipe” (z ang. rura, rurka)) Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 20:10 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Rura Ochwódka - Kreska Ogorzałka (za Wikipedią: kreska pionowa – znak pisarski > nazywany „pipe” (z ang. rura, rurka)) > Ponieważ odpowiedź jest połowicznie poprawna (Ogorzałka - tak, lecz to nie Kreska), należy się podpowiedź: skojarzenia do tej Rury należy szukać wśród bardziej zjadliwych rzeczy. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 20:39 modrogrzbiecik napisała: > Ponieważ odpowiedź jest połowicznie poprawna (Ogorzałka - tak, lecz to nie Kres > ka), należy się podpowiedź: skojarzenia do tej Rury należy szukać wśród bardzie > j zjadliwych rzeczy. Zjadliwość jednakowoż zależy od tego, jak bardzo otłuszczona ta Magdalenka.. :D Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 20:45 Zjadliwe w sensie jadalne? Rura jak frytka? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 22:14 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Zjadliwe w sensie jadalne? Rura jak frytka? > Jadalne, gdyż i rura, i magdalenka to rodzaje ciastek. Ta rura nie ma akurat kształtu frytki: Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 22:10 ziemia.torfowa napisała: > > Zjadliwość jednakowoż zależy od tego, jak bardzo otłuszczona ta Magdalenka.. :D To zależy, kto ocenia. Jeśli Ida, to by pewnie kijem nie tknęła :( Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 20:51 modrogrzbiecik napisała: > Teddy Picker Bartoszko Arabella Majchrzakowa mówi, że to wcale nie o nią chodzi, ale coś jej nie wierzę. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 24.06.23, 22:09 ziemia.torfowa napisała: > > Teddy Picker Bartoszko > > Arabella Majchrzakowa mówi, że to wcale nie o nią chodzi, ale coś jej nie wierz > ę. Nie wierz, bo kłamie jak jej ojciec. Onaż to, w jej butach ze skóry aligatora, chociaż podobno w papierach ma nazwisko Bartoszewicz... Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 26.06.23, 14:42 Amiuno Greżański to na pewno ktoś z Jedwabińskich. Ale to imię, nawet nie wiem czy jest takie słowo, czy to na pewno jest poprawnie napisane? Nijak mi się nie kojarzy ani z Aurelią vel Genowefą, ani z Ewą, ani z Eugeniuszem, ani z Martą. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 26.06.23, 15:16 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Amiuno Greżański to na pewno ktoś z Jedwabińskich. > Ale to imię, nawet nie wiem czy jest takie słowo, czy to na pewno jest poprawni > e napisane? Nijak mi się nie kojarzy ani z Aurelią vel Genowefą, ani z Ewą, ani > z Eugeniuszem, ani z Martą. > Nazwisko się zgadza, jak najbardziej 👍 Do imienia na razie podpowiedź taka, że do rozwikłania Amiuno może się przydać tablica Mendelejewa oraz (nawet bardziej) mitologia rzymska. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 13:46 modrogrzbiecik napisała: > Nazwisko się zgadza, jak najbardziej 👍 Do imienia na razie podpowiedź taka, że > do rozwikłania Amiuno może się przydać tablica Mendelejewa oraz (nawet bardzie > j) mitologia rzymska. Am - americium Eu - europium Geniusz (łac. genius) – w religii rzymskiej półboska, śmiertelna istota, która obdarza mężczyznę płodnością, kieruje jego losem, przynosi szczęście, a rodzi się wraz z nim. Żeńskim odpowiednikiem jest Junona (łac. iuno). I oto dostojnym, kaczym krokiem nadchodzi Jedwabiński Eugeniusz, w kapeluszu, kożuchu i z teczką. I że to niby ja wymyślam nie za łatwe zagadki! :D Szacun, bez podpowiedzi w życiu bym nie dała rady. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 17:05 ziemia.torfowa napisała: > > Am - americium > Eu - europium > > Geniusz (łac. genius) – w religii rzymskiej półboska, śmiertelna istota, która > obdarza mężczyznę płodnością, kieruje jego losem, przynosi szczęście, a rodzi s > ię wraz z nim. Żeńskim odpowiednikiem jest Junona (łac. iuno). > > I oto dostojnym, kaczym krokiem nadchodzi Jedwabiński Eugeniusz, w kapeluszu, k > ożuchu i z teczką. > > I że to niby ja wymyślam nie za łatwe zagadki! :D Szacun, bez podpowiedzi w życ > iu bym nie dała rady. Zgadza się! długo i rozgłośnie bije brawo Proszę o wybaczenie, ale (cytując mojego byłego wykładowcę statystyki matematycznej) zadania nie mogą być za łatwe, gdyż mamy tu do czynienia z ludźmi o wysokim IQ! :D Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 17:21 ziemia.torfowa napisała: >Proszę o wybaczenie, ale (cytując >mojego byłego wykładowcę statystyki >matematycznej) zadania nie mogą być >za łatwe, gdyż mamy tu do czynienia z >ludźmi o wysokim IQ! :D To może chociaż podpowiedź do Marka Stankara? Z imienia wychodzi mi tylko Aurelia, gdyż wykorzystałam ten trop w swojej zagadce. Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 18:27 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > To może chociaż podpowiedź do Marka Stankara? > Z imienia wychodzi mi tylko Aurelia, gdyż wykorzystałam ten trop w swojej zagad > ce. > Nie, to nie Aurelia. Jakby to ująć... Jest to skojarzenie z Markiem, którego dziadek Ignacy by raczej nie zaaprobował w swoim domu (choć pojawiał się w domu wielu Polaków). A co do Stankara - tu całkiem przeciwnie, to bardzo szlachetne nawiązanie. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 20:50 modrogrzbiecik napisała: >Nie, to nie Aurelia. Jakby to ująć... Jest >to skojarzenie z Markiem, którego >dziadek Ignacy by raczej nie >zaaprobował w swoim domu (choć >pojawiał się w domu wielu Polaków). A >co do Stankara - tu całkiem przeciwnie, >to bardzo szlachetne nawiązanie. Wiem, że Stankar to herb, ale nic nie jestem w stanie z nim skojarzyć. A ten Marek to przedmiot czy związek frazeologiczny? Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 21:24 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > Wiem, że Stankar to herb, ale nic nie jestem w stanie z nim skojarzyć. > Tu już więcej podpowiedzieć nie mogę bez zdradzania hasła 😔 Tylko tyle, że herb to całkiem dobry trop. > A ten Marek to przedmiot czy związek frazeologiczny? > > A nie, nic z tych rzeczy, Marek to osoba. Z osobą z zagadki połączona w taki sposób, w jaki Julia Żak mogłaby zostać zaszyfrowana jako Romeo Student. Odpowiedz Link
ziemia.torfowa Re: Beatrycze Klusczak 27.06.23, 21:52 modrogrzbiecik napisała: > A nie, nic z tych rzeczy, Marek to osoba. Z osobą z zagadki połączona w taki sp > osób, w jaki Julia Żak mogłaby zostać zaszyfrowana jako Romeo Student. Boreyko też jest herbem. A który Marek mógł pojawiać się w domu Polaków częściej, niż ten, któremu Hankę kartony zaatakowali? :D Odpowiedz Link
modrogrzbiecik Re: Beatrycze Klusczak 28.06.23, 10:25 ziemia.torfowa napisała: > > Boreyko też jest herbem. A który Marek mógł pojawiać się w domu Polaków częście > j, niż ten, któremu Hankę kartony zaatakowali? :D Zgadza się! Tym sposobem Hanna Borejko została odkryta i mamy komplet 😊 Odpowiedz Link