Dodaj do ulubionych

SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJLER

02.10.12, 03:58
Wiedzona podszeptem Retro-story, zadaję Wam oto fotozagadki.

Wybaczcie parszywą jakość, nie mam w tej chwili żadnego skanera tylko aparat, który bardzo dobrze a wyraźnie foci litery, ale przy tych bohomazach odmówił współpracy. Obrazki są też małe i bardzo niewdzięczne, więc wyszły nieostre :(

https://i49.tinypic.com/r7is01.jpg
Obserwuj wątek
    • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 2: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 03:59
      https://i45.tinypic.com/rgxegm.jpg
      • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 3: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:01
        https://i49.tinypic.com/2hmzq5x.jpg
        • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 3: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:02
          https://i45.tinypic.com/1znlpwm.jpg
          • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:04
            https://i47.tinypic.com/66ezir.jpg
            • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:06
              https://i46.tinypic.com/291f2v4.jpg
              • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:07
                https://i46.tinypic.com/33mbbqg.jpg
                • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:08
                  https://i45.tinypic.com/1z1tfyf.jpg
                  • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:09
                    https://i48.tinypic.com/67qzwp.jpg
                    • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:10
                      https://i50.tinypic.com/24q8klx.jpg
                      • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:12
                        https://i50.tinypic.com/180wns.jpg
                        • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focia 5: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 04:13
                          Ugh, już ledwo widzę na oczy, na szczęście mam wolne jutro i się wyśpię.
                          Ostatnią focię mi przycięło, tu jej adres

i50.tinypic.com/180wns.jpg
                        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Matko świnto! Znowu wojadżery!!!!!! 04.10.12, 10:41
                          W moim mieście na niezgolone kępki młodzieńczych wąsików mówiło się "wojadżery". Małgorzata Musierowicz ma do wojadżerów upodobanie od dziesiątek lat, i to niesłabnące.
        • croyance Re: SPOJLER! Focia 3: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 11:34
          Wyglada jak Nikifor ...
        • kebbe Re: SPOJLER! Focia 3: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 14:53

lezbobimbo napisała:

> https://i49.tinypic.com/2hmzq5x.jpg
          >
          A oto i Aurelia w następnej książce:

https://www.nosferatuscoffin.com/portal/wp-content/uploads/2008/09/nosferatularge.jpg
          • kebbe Re: SPOJLER! Focia 3: Zgabuj-Zgabula 02.10.12, 14:54
            osz kurde, nie zauważyłam, że to takie duże, merde :/
    • kopiec_esmeralda Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 07:32
      Cud miód malmazyja! Szczegolnie obleśny Duduś Fąferski. A ta nimfetka z warkoczem to kto?
      Lezbobimbo, dzięki! :)
      • a.g.n.i Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 07:42
        kopiec_esmeralda napisał(a):

> Cud miód malmazyja! Szczegolnie obleśny Duduś Fąferski. A ta nimfetka z warkocz
        > em to kto?

Rany kota. Niech zgadnę? Laura?
        Auuuuu.....

Przeczytałam cały wątek spojlerowy, uffff.
        (czasem, choć rzadko, tu pisuję, za to czytam regularnie - się tak witam po długiej przerwie od ostatniego napisania).
        • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:18
          Jeżu kolczasty. To coś strasznego z czarnymi oczami demona to zapewne Aurelia???
          • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:19
            A Bernard wygląda jak na ostrym haju. Te oczka w słup, ten nieprzytomny uśmieszek...
          • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:30
            meduza7 napisała:

> Jeżu kolczasty. To coś strasznego z czarnymi oczami demona to zapewne Aurelia??
            > ?

A nie mówiłam, ze Druga Matka z "Koraliny"? Nie mówiłam? Żywcem ona!!!
          • mankencja Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:56
            Aurelia jest sfiraniona w sensie dosłownym, stąd lelawość jej tułowia
            • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:07
              A ja tak zapytam, czy Pulpecja jest jedyną przedstawicielką płci żeńskiej, która ma cycki? Bo wszystko poza nią wątlutkie takie i niemal całkiem płaskie...
              • rannie.kirsted Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:56
                ida ma wybitny biust, tylko najwidoczniej sie schowal.
    • kopiec_esmeralda Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:22
      I dlaczego prawie wszyscy mają ospę/wągry?
      • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:27
        Oraz widzę nakrycia głowy wyłącznie w formie beretów (no i wianka...). Przypadek, czy aluzja?
        • agni_me Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:34
          Że zryte berety? Taka subtelność?
          • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 08:37
            Nie, że moherowe.
            • pola_lawendowe Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:03
              Po porządku:
              - podstarzała nagle Natalia w biskupim birecie
              - Gabzin ( piękne!) z urody wnioskując syn Hajduka
              - zagłodzona Aurelia uchwycona tuż po karze mutylacyjnej ( fakt, guzikowa mama Koraliny!)
              - Mcdusia, Miągwa i Józin od tylnej strony peruczki z pakuł
              - Laura i Madam ( też piękne, kradnę!) też od tylnej strony peruczek ze stylonu
              - Szaleniec Bernard w budrysówce z koców i kłębie włóczki na łbie i kole podgardla
              - Łusia, szalona żona pana Rochestera ( odmawiam patrzenia na ten obrazek)
              - niskorosła ( po kim, niby!) McDusia i Człowiek Mutant, jej narzeczony?
              - Borejki z wnusiem i wnusia pieprzykiem

Chcę wierzyć w to, że nigdzie nie widać Baltony z wąsami ( wąsami?!)
              Baltona jest moją ukochaną postacią i prędzej pogodzę się z jego nagłym zgonem, niż z wyhodowanymi wąsami ( Chrobry?! CHROBRY?!!)
              • pola_lawendowe Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:08
                Moim zdaniem Łusia przyodziana jest nie w beretko, jedno w czubczyk od sporawej dyni ( jak bogackiego, jak dorwę książę, pomaluję czubczyk na pomarańczowo. z zielonym ogonkiem)
                • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:14
                  A Łusia faktycznie wygląda jak Irena Kwiatkowska...
                • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:35
                  To. Nie. Lusia. O nie :)
                  • nioszka Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:42
                    No przesz Bimbo pisała, że to Łusi mamusia, Idusia :)

(nie mogę się doczekać, żeby to zobaczyć na własne oczy ;p)
                    • pola_lawendowe Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:53
                      Mówisz, nioszko?:)

Umrę!:)) Pochowajcie mnie w kopcu mrówek, nieopodal nory górskiej.

Mgliście pamiętam pierwszą ilustrację KK( 1988) a na niej Idusię, aż sprawdzę.
                      TAK! Ma na sobie ten sam paltocik z roku pańskiego 1977.
                      • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:56
                        pola_lawendowe napisała:

> Mówisz, nioszko?:)
                        >
                        > Umrę!:)) Pochowajcie mnie w kopcu mrówek, nieopodal nory górskiej.
                        >
                        > Mgliście pamiętam pierwszą ilustrację KK( 1988) a na niej Idusię, aż sprawdzę.
                        > TAK! Ma na sobie ten sam paltocik z roku pańskiego 1977.

Cóż chcesz, minimalistka.
                  • pola_lawendowe Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:45
                    NIE Łusia?

Na Jowisza, kto to jest w tej czapce z dyni rzuconej na sprężyny od materaca?
                    • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:49
                      Trup Kwiatkowskiej, vel. wielka pieknosc i lodolamaczka serc :]
                    • draconessa Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:55
                      Jak dla mnie, to chyba jednak Lusia....bleeee, nienawidze berecikow...
                • rannie.kirsted Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:45
                  eeeee przeca to nie dziecko jest, tylko podstarzala okropecznie nutria?
              • nikadaw1 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:12
                podoba mi się pierwszy rysunek i McDusia za choinką i chłopcami. pozostałe - błeee (i mam nadzieję, żę rusałka z wiankiem to nie Laura)
              • kopiec_esmeralda Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 09:13
                - zagłodzona Aurelia uchwycona tuż po karze mutylacyjnej ( fakt, guzikowa mama
                > Koraliny!)

O, a ja myślałam, ze to miągwa -onanista.
    • retro-story Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:03
      McDusia z mordki ładna (że też ona pryszczy nie ma po tych McDonaldach!). Ale ta cała reszta? Nr 1 - Terpentula z trądem. Potem faktycznie mama Koraliny, Gabzinek i Irena Kwiatkowska. A Bernard to nie Bernard, tylko Jabba the Hut z brodą.
    • seidhee Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:08
      Ja rozumiem, że warkocz, że zepsuty makijaż (doczytałam wątek spojlerowy), ale co się stało z RYSAMI TWARZY Laury?!
      • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:11
        Elephant Man. Smutne.
      • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:26
        Roztopiło ją. Jak Tohta po otwarciu Arki Przymierza.

https://images2.wikia.nocookie.net/__cb20071001170337/indianajones/images/e/e2/Death_by_face_melting.jpg
      • ananke666 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:27
        A przepraszam, czy to bezkształtne zapinane z przodu wdzianko i spódnica to jest Laury ślubny strój?
        • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:30
          No chyba nie? Na projekcie okładki była ta suknia w stylu biedermeier? Choć fakt, to giezłeczko lepiej pasuje do warkocza i wianka ;)
          • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:32
            Ha, właśnie mi przyszło na myśl, że Laura porzuciła biedermeiery na rzecz swojskich, piastowskich klimatów...
          • anutek115 OT: Do Meduzy. 02.10.12, 10:33
            Tak a propos rysuneczków, odbierz pocztę :).
          • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:44
            Jak juz pisalam, kiece uwiozl Bernard. Wiec Laura wystapila w garsonce Mili :]
            • hania_jk Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:47
              Wpatruję się w ekran i mrugam z niedowierzaniem.

Laura-Tygrys do ślubu Z-WARKOCZEM-I-W-GARSONCE????

....
              • agni_me Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:08
                Tak! Gdyż albowiem każden jeden zły uczynek czyniony (uczynek czyniony - brawo, brawo) Świetnej Rodzinie musi zostać okupiony cierpieniem nawet po stu latach. W ten sposób LOS we włochatej postaci Bernarda wziął odwet za przykrótki welon czy tam tren Idusi.
              • olkit0 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:10
                to nie mogła się ubrać w tę suknię kupioną przez Żabę na oko? :>
            • ginny22 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:59
              Przepraszam, ale ŻE HĘ??? Tygrys? W garsonce Mili? I warkoczu? I wieńcu z białych róż?
              • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:02
                Dziewczyny, cieszcie się, że nie w sukni z firanki! W koronke klockową.
                • nioszka Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:04
                  I przeciwreumatyczny podkoszulek.
                • hania_jk Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:12
                  Mam wrażenie, że słyszę mściwy śmiech Autorki...

"Tak lubicie Laurę? Że jako jedyna nieborejcza? A to zobaczcie, co z niej zarobię na jej ślubie, sesesese, pójdzie po słowiańsku w warkoczu i wieńcu.."
                  • agni_me Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:18
                    A zamiast ryżu czy pieniędzy wujek Florian sypał okruchami z wąsów zgodnie ze starodawnym obyczajem wojów.
                  • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:18
                    hania_jk napisała:

> Mam wrażenie, że słyszę mściwy śmiech Autorki...
                    >
                    > "Tak lubicie Laurę? Że jako jedyna nieborejcza? A to zobaczcie, co z niej zarob
                    > ię na jej ślubie, sesesese, pójdzie po słowiańsku w warkoczu i wieńcu.."

No. Pisalam w sasiednim watku, że na razie książka robi na mnie wrażenie pisanej na zlość. Nam. To dlatego tak dlugo była pisana, co my nowe uwagi na forum - to pani autorka zmieniała watki w powieści albo dodawała cos nowego :P...
                    • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:29
                      Cholerka, to ma sens! Narzekamy na wąsaczy - ostatnia nieuwąsiona postać zapuszcza. Narzekamy, że suknia jakaś taka nie taka - Bernard ją uwozi. Choć nie, narzekania na suknię były już chyba zbyt późno, by wprowadzić tę poprawkę.
                      • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:47
                        meduza7 napisała:

> Cholerka, to ma sens! Narzekamy na wąsaczy - ostatnia nieuwąsiona postać zapusz
                        > cza. Narzekamy, że suknia jakaś taka nie taka - Bernard ją uwozi.

Teraz to ja już jestem o tym granitowo przekonana. Zawsze, jak snuto tu takie domysły, powatpiewalam, ale teraz juz nie. Powinnysmy zażądać procentu od tantiem, bez trudu da się udowodnić, że wymyśliłysmy wszystko zanim się książka ukazała ;D.

Choć nie, nar
                        > zekania na suknię były już chyba zbyt późno, by wprowadzić tę poprawkę.

Co ty, taki rozdzialik na kolanie napisać, a potem trzasnąć ilustrację - mnie by zrobienie jej nie zajęła więcej niż pięciu minut. Akapit Press swojej zlotej kurze (czy aby jeszcze ciągle? - tak się przelotnie zastanowiłam) na wszystko pozwoli, druk wstrzyma, jak będzie potrza!
                        • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:55
                          Po doczytaniu wątku spojlerowego: ustaliliśmy wspólnymi siłami, że Pyziak Gabę kochał, starał się, tylko niestety nie zniósł kołchozu - dostaliśmy czarno na białym, że nie, NIE KOCHAŁ, BO NIE UMIAŁ!!!111oneoneone!!!
                          • iwoniaw Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:58
                            No jak Ty doprawdy nic nie rozumiesz: nie chcieć mieszkać w Jedynie Rodzinnym Kołchozie Zionącym Wszystkim, Co Słuszne i Dobre = nie umieć kochać NIKOGO.
                          • kopiec_esmeralda Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 13:01
                            Bo każden jeden człowiek, co to kochać umi, natychmiast naszą Gabusię umiłuje. Aż do śmierci.
                          • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 14:29
                            meduza7 napisała:

> Po doczytaniu wątku spojlerowego: ustaliliśmy wspólnymi siłami, że Pyziak Gabę
                            > kochał, starał się, tylko niestety nie zniósł kołchozu - dostaliśmy czarno na b
                            > iałym, że nie, NIE KOCHAŁ, BO NIE UMIAŁ!!!111oneoneone!!!

Za dobrze to wymyśliłyśmy, za dobrze udowodniłysmy, za bardzo prawdopodobne psychologicznie to było, żeby inaczej pani autorka mogła rzecz uargumentować, niz tak, jak to uczyniła :/...
              • iwoniaw Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:17
                Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! TYGRYS?! - że się przyłączę do krzyku niedowierzania - Naprawdę, skoro już kieca ślubna uwieziona została bezpowrotnie (???? JAK???), Laura nie miała w szafie niczego lepszego niż GARSONKA BABKI???
        • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 10:43
          Tak. Po Mili B. :P
          • ding_yun Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:40
            Mila wydobyła ten skromny biały kostiumik, który Gizela poszyła jej na ślub z Ignacym i Laura go z rozkoszą włożyła.
            Oraz jak w końcu idzie do ołtarza to jej nawet rysy twarzy złagodniały i zniknęły skośne, Pyziacze oczy.
            Ten obrazek to szczyt szczytów.
            • iwoniaw Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 11:51
              To był TEN kostium? Od 1958 w szafie wiszący i pożółkły? Litości!
              I ja mam uwierzyć, że to bardziej prawdopodobne niż awaryjne skorzystanie z wypożyczalni sukien ślubnych/założenie czegokolwiek eleganckiego z szafy własnej panny młodej/wyprawa do lumpeksu?
              Idę się kiwać do kącika...
              • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:29
                woniaw napisała:

> To był TEN kostium? Od 1958 w szafie wiszący i pożółkły? Litości!
                > I ja mam uwierzyć, że to bardziej prawdopodobne niż awaryjne skorzystanie z wyp
                > ożyczalni sukien ślubnych/założenie czegokolwiek eleganckiego z szafy własnej p
                > anny młodej/wyprawa do lumpeksu?
                > Idę się kiwać do kącika...

Ślupp Łałry albowiem następuje w dniu 27 grudnia, mniej więcej jak ślupp Idy w Pulpecyi - co prawda MM znowu umyślnie zapomniała, że w Polsce już dawno jest kapitalizm, więc jakieś leleganckie stroje sylwestrowe po świętach dostać możnaby było na upartego (n.p. brokatowy cylinder do czarnego tutu z tiulu - czy czujecie ewentualny steampunk, niczym ukłon w stronę faworytnej epoki wiktoriańskiej? :)
                ALE NJE. Bo dziewczęciu ładniej w wianku z polnych róż, ee, białych, w żakieciku wygląda jak GRACE KELLY (a nie jak Jackie O????) i wgl wiotko i subtelnie, jakby rysował ją sam Wyspiański secesyjnie.
              • ding_yun Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 19:43
                iwoniaw napisała:

> To był TEN kostium? Od 1958 w szafie wiszący i pożółkły? Litości!

A nienie, to moja wyobraźnia. Ze streszczenia bimbo tylko wiemy, że Mila wynalazła Laurze JAKIŚ żakiecik w swojej szafie.
                Nawiasem mówiąc zawsze wyobrażałam sobie Laurę jako dziewczynę zgrabną, ale o kobiecych kształtach, nosiła wszak rozmiar 38 a nie 34. A na tej ilustracji z jawi mi się jakaś powłóczytsa rusałka. No chyba, że tak schudła przeżywając grzechy wyrządzone Gabryjeli.
                • rannie.kirsted Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:55
                  patrzac na wszystkie ilustracje przedstawiajace laure w ostatnich paru tomach mozna pomyslec ze mm naprawde nie moze sie zdecydowac czy laura jest mloda elisabeth taylor czy tez lesna driada, mowie i o twarzy i o cialku.
                • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:56
                  Zakiecik jest slubny, Mili, ma 51 lat.
                  • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 22:22
                    Swoją drogą... imaginujcież sobie Waćpanny.
                    Szykujecie się do ślubu z waszym Ukochanym, co to was złota nić oplątała. Dzień ślubu jest dla was niezwykły, ważny, magiczny itd. W związku z czym na ten niezwykły, magiczny dzień szykujecie sobie absolutnie niezwykłą suknię, wedle własnego artystycznego pomysłu (tak sądzę przynajmniej), szytą nie przez byle kogo, a przez krawcową z Opery. Będzie to więc bardziej kostium teatralny niż suknia ślubna, a wy będziecie tego dnia primadonną...
                    A ponieważ wszystko to jest niezwykłe, oryginalne, niespotykane i szyte na miarę, wydajecie na to górę pieniędzy. Jak również na odpowiednio dobraną fryzurę i makijaż.
                    Aż tu WTEM!!! okazuje się, że sukni nima, cały zamysł artystyczny idzie... gdzie słońce nie dochodzi, a wy musicie na własnym ślubie wystąpić w babcinej garsonce.
                    Mnie by szlag trafił...

(Btw, Musierowicz powtarza własne wcześniejsze pomysły, przecież to koncept żywcem zaczerpnięty z Noelki, tylko wyolbrzymiony do granic)
                    • opelgang Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 22:37
                      Abstrahując, kojarzy mi się tutaj wątek nieomal przewodni z mega gniota pt. "Seks w wielkim mieście" (wersja kinowa). Zdesperowana babka przez 3/4 filmu wymyślała, projektowała i za grubą kasę szyła bajkowe ślubne giezło, po czym cos się stało (co - nie pomnę) i polazła przed ołtarz w garsonce. Poprawcie, jesli się mylę.
                      • caroline.1 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 03.10.12, 15:21
                        Ja tu po praz pierwszy, wielcem zachwycona forumem, ale narazie tylko w kwestii "Seksu w wielkim mieście" się wypowiem: do ślubu w pięknej kiecy od znanego projektanta nie doszło, pan młody dostał po łbie wiązanką i wiązankę też chyba dostał, ostatecznie ślub się zorganizował (i odbył) po raz drugi, skromny, cichy i cywilny, z panną młodą w garsonce, a jakże.
    • ready4freddy Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:21
      ja w kwestii formalnej: czy ten jamiołek z trąbką (lub pompką), w którego wpatruje się jakaś parka, ani chybi Lałra z Madamem, byłbyż wycięty jest we drzwiach jakiegoś wychodku*? bo nie bardzo ogarniam, czy on jest w pozytywie czy w negatywie.

*patrz: pieśń o zimorodku.
      • agni_me Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:30
        Ależ to Duch Poezji się unosi. Albo i sam Dmuchawiec dmucha.
      • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:33
        ready4freddy napisał:
        > ja w kwestii formalnej: czy ten jamiołek z trąbką (lub pompką), w którego wpatr
        > uje się jakaś parka, ani chybi Lałra z Madamem, byłbyż wycięty jest we drzwiach
        > jakiegoś wychodku*? bo nie bardzo ogarniam, czy on jest w pozytywie czy w nega
        > tywie.

W negatywie. Tożto własnoręcznie wypiłowany w ściance przez Madama McGyvera jamiołek von trompke i to nie w żadnym wychodku, tylko w leśnym szalecie mieszkalnym! Dla nowożeńców wybudowanym własnoręcznie przez Madama i pana Gruszkę.

P.S. jestem zbudowana Waszą spostrzegawczością - dojrzeliście, że ta czarna masa po prawej to nie czarci pudding ani bałwan z dziegciu, tylko Łałra w rzeczy samej! Od tyłu.
        • croyance Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:46
          Oczywiscie, ze to Laura - po latach rozdzierajacych cierpien - wreszcie w bezpiecznych meskich ramionach.
        • ready4freddy Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:59
          eee, to nie tak źle! rozpoznałem więc i jamiołka, i trompkę, i sztachety :D trochę im tam zimno w tym szalecie będzie zimową porą, jak takiego wielkiego jamioła wyrżli...
    • black-apple Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:56
      Jestem w szoku. Rysunki są tak złe, że nawet nie da się z nich śmiać. Nie rozpoznałam nikogo poza Bernardem i dziećmi: Aurelię wzięłam za Ignacego G. (nie pytać), Idę za Łusię (ugh), Laurę wyrzuciłam z pamięci sekundę po zobaczeniu nieszczęsnej roztopionej twarzy. Syndrom Robrojka, czyli nagła dawka testosteronu i przemiana bliskich mu kobiet w babochłopy w toku. Taką szczękę to Józinek powinien jej zazdrościć. McDusia natomiast to wykapana yandere.
      • klymenystra Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 12:58
        Bimbusiu, wrzuc jeszcze Magdusie na dziwnym cialku, proszeee.
        • anutek115 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 14:24
          klymenystra napisała:

> Bimbusiu, wrzuc jeszcze Magdusie na dziwnym cialku, proszeee.

TAK! Bimbusiu, ja chcę Magdusię na cialku! Proszę!!!
      • iwoniaw Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 13:02
        Ja też myślałam, że Aurelia to Ignacy G.
        Kociookiej piękności też nie rozpoznałam w zaospowanym szkaradztwie, Natalia w moherowym berecie... co się z nią stało?!
        Bernard wygląda jak podpity menel.
        • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 13:29
          Zara!!! To ta Irena Kwiatkowska to jest Ida??!! Powróciła do fryzury z czasów, jak miała 15 lat? Dżizas, byłam pewna, że to Łusia, która się zrobiła tak podobna do swej matki w czasach nastolęctwa!
        • rannie.kirsted Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:51
          jeszcze przelkne ide kwiatkowska w czubku dyni na czubku glowy, ale podstarzala natalia wyglada koszmaaaaarnie. zgłoza. na rany chrystusa przeciez ona jest kolo 40stki a nie kolo 70tki
    • kosheen4 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 15:04
      tragedia te rysunki. tragedia Laura. Natalia - nie dość, że już się starzeje, to jeszcze starzeje się paskudnie.
      • nioszka Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 15:38
        Laura w garsonce sprzed 50 lat tragedia, ale pocieszę Was, że w planowanej ślubnej sukience też wyglądała nieciekawie ;P
      • hania_jk Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 15:39
        Już nie mogę myśleć o McDusi inaczej niż jako o wściekłej pięciolatce z japońskiej kreskówki, o Idzie inaczej niż o Kwiatkowskiej, o Aurelii inaczej niż o Pierrocie. No nie da się :D
        • jottka Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 15:46
          ale ja też byłam przekonana, że to jest ignac młodszy! znaczy aurelia. tego.
      • rannie.kirsted Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:53
        czterdziestolatka z twarza osiemdzeisieciolatki zmumifikowanej w naftalinie
    • bupu Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 18:10
      Od góry jadąc: Nutria wygląda jak przydeptane zombie, Gabzinek jak... no, Gabzinek, Aurelia zaś jak Sadako (upiorne dziewczę z Ringu) po wizycie u fryzjera. Ida... Ida jak monstrum, z oczkami z paciorków. Bernard to nie Bernard, tylko śnięty karp ze sztuczną brodą. Laura we wieńcu i antycznym kostiumiku Milicji to jest w ogóle jakiś dramat, Dudu Biberveldt w trakcie morfowania, albo roztopiona stearyna. Ignac dżunior za to chyba został Slendermanem, albo Makbusia jest kryptopigmejką.
      • black-apple Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 20:12
        Nie, Magdusia jest bohaterką anime o aparycji karzełka z dwoma fikuśnymi kucykami, która swojemu absztyfikantowi na przywitanie będzie skakać na głowę :)
        • xeria Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:13
          Aurelia - pierwsze skojarzenie - Feldman w roli Nikifora... Widzę, że nie tylko u mnie. O ludzie...
    • piotr7777 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 19:48
      Najlepiej wyglądają na tych obrazkach Ignacy i Mila. Oboje przypominają siebie z dawnych książek.
      A jest gdzieś Florian Wąsaty?
    • opelgang Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 21:34
      Tygrysek...? Pastereczka z brylancikami...? w kitelku??? nie wierzę, po prostu nie wierzę. I co się stało z trójkątną twarzą i kocimi rysami?! :-(
      Twarz Magdy mi się podoba. Oczy Natalii też - od wielu tomów rysowane konsekwentnie.
      Aurelia i Ida (WUT?) - porażka. :-)
      • jota-40 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 02.10.12, 22:52
        Pomyślałam, że dokonam próby: wyjdę z siebie, dokonam alienacji i odsunięcia wszelkich nagromadzonych latami złośliwości i pretensji, popatrzę na te ilustracje w miarę możności obiektywnie.
        Próbę przeprowadziłam bohatersko. Niestety, wnioski i obserwacje są dosyć oczywiste; nijak nie da się podejść do tego badziewia pozytywnie.
        Pomijam kwestię wzrostu, proporcji, nietrafnego postarzenia etc. Kreska jest niechlujna, pracę odwalono byle jak - przykre. Mam wrażenie, że potwierdza to tylko Anutkową sugestię syndromu Złotej Kury. Tak, tak, niestety.
        Te portrety (?) są zwyczajnie bardzo, bardzo złe. Złe i kiepskie z technicznego punktu widzenia. Co oznacza, że Pani Autorce pogorszyło się merytorycznie pod każdym względem, nie tylko literackim.
        Nie odgadłam nikogo. Owszem, miałam ciche podejrzenia co do Natalii i tyle. A, przepraszam, rozpoznałam jeszcze plecy bis, z janiołkiem. Nie wiem zresztą, dlaczego. Czarny pudding nie skłaniał do jakichkolwiek sensownych supozycji.
        Nie chce mi się nawet komentować. Swoją drogą, Mila i Ignacy wyglądają jakby mieli po sto pinćdziesiont lat.
        Wszystko razem - jedna wielka ŻENADA.
    • yowah76 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 03.10.12, 20:19
      reszte obrazkow bardzo poprosze?
    • lezbobimbo Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 15:17
      Grace Kelly, ktora ma przypominac Lalra w wianku, warkoczyku i skromnym kostiumiku z piki - to jedyna focia, gdzie Grace nie pysznila sie glamourowym odstrzeleniem jeno skromna bluzeczka, nie jak te baby. Co prawda ma lepki makijaz oraz blondi wlosy od fryzjera...

https://img.ezinemark.com/imagemanager2/files/30004254/2011/04/2011-04-21-11-48-12-2-american-talented-actress-grace-kelly-who-married.jpeg

((( po wygarnieciu Pyziakowi Laura w rozpaczy, nadciaga jednak McGyver Madam z odsiecza)))

"Adam odetchnal i pocalowal ja w glowe.
      - Yyy, ojoj, uf, uf,pachniesz fryzjerem - zauwazyl pogodnie. - Chodz no tu.
      [ tu jej myje twarz mydlem i ciepla woda, a potem zimna, zalewajac pol lazienki bo ona piszczy i parska.
      "Wytarl ja w koncu troskliwie, poklepujac jak male dziecko"
      (((czyli jak, bierze ja na ramie i czeka, az Lalra odbeknie?))))
      "Zlapal szczotke i zaczal rozczesywac poskrecane pasma tak energicznie, ze az z nich trzaskaly iskry."

O, iskry! Prosze, prosze, trzasnijcie z wlosow MM na jej klaptop, zeby juz przestala wreszcie pisac.
      • meduza7 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 15:23
        Czym jej tę twarz myje? Mydłem? Może jeszcze szarym? No to ja się nie dziwię, że Laura piszczy i parska, jak jej do oczu naleciało...
        I ona później wyjdzie na mróz z taką twarzą ściągniętą i wysuszoną od wody i mydła... Bez kremu, jak sądzę, bo przecież kremy to zło woniejące tłuszczem, bez makijażu, bo ma tak być naturalnie, za to cała czerwona od tego szorowania, a już zwłaszcza z czerwonymi oczami. I z tym białym wianeczkiem na piastowskim warkoczu. Barwy narodowe, ot co.
        • iwoniaw Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 15:29
          A nie nie, ona się potem nawet pudruje, jak już dochodzi do siebie. Aczkolwiek scena z myciem twarzy jak dziecku jest mi niestrawną.
      • psia.gwiazda Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 15:32
        Uch, ten dzióbek Bernarda, przepraszam, nie zmogłam.

https://i50.tinypic.com/344ph1s.jpg
        • emae Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 15:39
          psia.gwiazda napisał(a):

> Uch, ten dzióbek Bernarda, przepraszam, nie zmogłam.
          >
          > https://i50.tinypic.com/344ph1s.jpg

:D :D :D
          • chomiczkami Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 05.10.12, 00:31
            ;D Identiko. Ja nie mogę...
      • bupu Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 18:46
        lezbobimbo napisała:

> "Zlapal szczotke i zaczal rozczesywac poskrecane pasma tak energicznie, ze az z
        > nich trzaskaly iskry."

Moje własne długie kudły zawyły w proteście. Tak się NIE czesze długich włosów, zwłaszcza potraktowanych lakierem i innymi utrwalaczami, no chyba, że Madamowi de Tektura nie przeszkadzało posiadanie połowicznie łysej oblubienicy.
        • croyance Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 19:14
          Alez trzeba bylo lafirynde doprowadzic do porzadku, inaczej poszlaby do slubu jak ... jak ... jak jakas KLASA PRACUJACA (OMG OMG OMG) w cekinach i plastikach z makijazem jak ostatnia zdzira!
          • bupu Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 19:38
            croyance napisała:

> Alez trzeba bylo lafirynde doprowadzic do porzadku, inaczej poszlaby do slubu j
            > ak ... jak ... jak jakas KLASA PRACUJACA (OMG OMG OMG) w cekinach i plastikach
            > z makijazem jak ostatnia zdzira!

Jak Kopiec jakiś plebejski, z Mrówkiem!
        • ananke666 Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 21:14
          Nawet jeśli jemu nie przeszkadzała wyliniała oblubienica, to jej powinno chyba przeszkadzać takie traktowanie. Mam wrażenie, że komuś trzaskałyby wybijane zęby a nie iskry z włosów, przecież to musiało boleć jak cholera!
          • bupu Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 21:46
            ananke666 napisała:

> Nawet jeśli jemu nie przeszkadzała wyliniała oblubienica, to jej powinno chyba
            > przeszkadzać takie traktowanie. Mam wrażenie, że komuś trzaskałyby wybijane zęb
            > y a nie iskry z włosów, przecież to musiało boleć jak cholera!

Ależ. Aaaaależ. Laura jest teraz grzecznym, potulnym, uborejczonym dziewczątkiem, słuchającym Naszpana Męża.
            • croyance Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 04.10.12, 22:22
              Ale patrzcie jak pieknie nam sie tu wszedzie pokazuje (Jozinek, slub) tradycyjny podzial: swieta, albo qrwa. Swieta sie wielbi z oddali i jej czystosc adoruje, qrwe mozna przeleciec co najwyzej zdzire glupia. A jak swieta pokaze, ze ma temperament, to zaraz jej sie tez kwalifikacja zmienia, bo jakze to, z qrwa zem sie nie zenil, jeno z lelija!

Widze to u Jozinka jak na dloni, i ten shock: wstydu wacpanna nie masz?
          • turzyca Re: SPOJLER! Focie z McDusi: Zgabuj-Zgabula SPOJL 09.10.12, 19:26
            ananke666 napisała:

> Nawet jeśli jemu nie przeszkadzała wyliniała oblubienica, to jej powinno chyba
            > przeszkadzać takie traktowanie. Mam wrażenie, że komuś trzaskałyby wybijane zęb
            > y a nie iskry z włosów, przecież to musiało boleć jak cholera!

Mnie sie da tak wlosy uczesac i to nawet calkiem bezbolesnie, tylko ze na koniec uzyskuje sie efekt piorun strzelil w rabarbar, bo jak one sie juz naelektryzuja, to zdecydowanie nie chca ze soba przebywac. A poza tym da sie to zrobic tylko na wlosach swiezych, po potraktowaniu ich czymkolwiek dzieki czemu nie beda sie wysmykiwac z uczesania (lakier, pianka, tradycyjne piwo, cokolwiek) efekt zanika. Tak wiec albo uprzednie zabiegi fryzjerskie albo iskry.
    • lezbobimbo troche dziecko, troche sarna 04.10.12, 15:49
      Predylekcja Maszpana do widzenia w swojej rzekomo hot wife malego dziecka troche mnie przeraza.
      Mysle, ze w tym szalecie bedzie skarmial ja buteleczka i kaszka.

https://www.woodstorkfestival.com/images/Resized%20Carol%20Robertson/FeedingBabyDeerByCaroleRobertson%20%28WinCE%29.jpg
      • black-apple Re: troche dziecko, troche sarna 04.10.12, 16:01
        Dla mnie też to jest wielce niepokojące. Nie widzę w tym żadnej ~przystani i solidnego faceta a'la Robrojek tylko kolejny substytut ojca.
        • ginestra Re: troche dziecko, troche sarna 04.10.12, 17:13
          black-apple napisała:

> Dla mnie też to jest wielce niepokojące. Nie widzę w tym żadnej ~przystani i so
          > lidnego faceta a'la Robrojek tylko kolejny substytut ojca.

Chyba nawet gorzej... :(
          Żeby to substytut ojca. To jest despota do kwadratu. Zero szacunku. Zero względu na to, że Laura jest kimś odrębnym niż on. Nie wiem nawet jak to wyrazić. Ta scena to kolejny szok.

Nie zapytał czy jej się podoba jej własna fryzura (ślubna!!!), bo może akurat chciała mieć taką fryzurę i za taką słono zapłaciła, tylko złapał za szczotkę i zaczął rozczesywać jej włosy, które miały na sobie tonę lakieru, tak, że "leciały iskry". To musiało bardzo boleć i być skrajnie upokarzające (tak zrobić z panną młodą, przyszłą żoną???). Przecież w tych nalakierowanych puklach szczotka zakleszcza się, głowa lata na wszystkie strony i to naprawdę boli. A on na siłę, energicznie. :(((

Potem zaciągnął ją do łazienki i zaczął zmywać jej makijaż z twarzy (jak rozumiem), mydłem w dodatku. Wyobraźcie sobie to w realnym życiu: dorosły facet, dorosłej kobiecie, umalowanej do własnego ślubu zmywa makijaż w taki sposób. :( To jest scena wręcz straszna! Powinna odwołać ślub i wnieść o nakaz sądowy, żeby nie zbliżał się do niej.

Nie wiem co tej pani MM się stało, ale upewniam się, że naprawdę coś złego. Ja myślałam, że "scena jak Adam czesze Laurę", a Józinek patrząc na to mówi, że teraz widzi na czym polega prawdziwa miłość, jest pełna czułości (choć żenująca), w sensie, że on czesze jej łagodnie te jej jedwabne włosy, żeby jej było miło, a okazuje się, że to jest jakiś control freak i do tego najprawdopodobniej psychopatyczny, bo zdołał swoją osobowość skutecznie ukrywać, a tylko teraz wylazła z niego, kiedy jest bliski usidlenia kobiety.

Miały rację osoby wskazujące na to, że Laura i Adam krótko się znali, a należałoby zobaczyć czym on się zajmuje w wolnych chwilach i czy czasem nie ćwiartuje zwłok w piwnicy przy dźwiękach Mozarta. :(
          • iwoniaw ginestro, nie czytałaś, prawda? 04.10.12, 17:25
            On jej nie ciągnął do żadnej łazienki, gdyż to Lałra zamknęła się w łazience płacząc z powodu uwiezienia kiecy przez Bernarda, a Adam był pierwszą i jedyną osobą, której otwiera ona drzwi.
            Co nie zmienia faktu, że z tym myciem twarzy ostro przesadził i z czesaniem też.
            • kopiec_esmeralda Re: ginestro, nie czytałaś, prawda? 04.10.12, 17:43
              A jaki jest odautorski wydźwięk tego szorowania panny młodej? I pół sarny, pół dziecka, jakoś tak to było? Czy to ma być śmieszne, wzruszające, pokazywać, jaki ten naszmadam jest męski i opiekuńczy? Czemu właściwie służą te sceny?
              • lezbobimbo Re: ginestro, nie czytałaś, prawda? 04.10.12, 17:56
                Yhyhyhyyyyy :D
                Madam Maszpan nie pyta Lalry czy jej sie fryzura i makijaz podoba, bo sa juz unicestwione placzem rozpaczliwym Laury (i zapewne targaniem wlosow?). Dlatego wiec ja czesze i myje, bo wyglada jak czupir i upioradlo.
                Nie stosuje tez przemocy tylko lagodnie ja prowadzi do umywalki, nie chcialo mi sie tego przepisywac po prostu, bo MM nie zna juz zadnego umiaru w opisywaniu wszystkich, najdrobniejszych czynnosci.

kopiec_esmeralda napisał(a):
                > A jaki jest odautorski wydźwięk tego szorowania panny młodej? I pół sarny, p
                > ół dziecka,
                jakoś tak to było? Czy to ma być śmieszne, wzruszające, pokazyw
                > ać, jaki ten naszmadam jest męski i opiekuńczy? Czemu właściwie służą te sceny?

Jak to jaki wydzwiek. To wszystko sie dzieje na aprobujacych, zakochanych w Maszpanu oczach Jozinka, ktory pochwala i jest bardzo rad z tego, jak Madam myje zepsuta kuzynke i uskromnia wiankiem, jak sam Gabzin sobie juz wymarzyl, hejtujac welon.
                • ginestra Re: ginestro, nie czytałaś, prawda? 05.10.12, 00:07
                  Dzięki Wam za wyjaśnienia tej sceny.
                  Nie czytałam na razie McDusi, jeszcze jej nie kupiłam (mam zamiar). Czytałam natomiast ten połowiczny cytat i scena wydała mi się drastyczna (zwłaszcza to czesanie energicznie aż iskry lecą fryzury ułożonej na lakier w zakładzie fryzjerskim bez zapytania Laury o zdanie; rozumiem jednak, że fryzura i tak została unicestwiona; szkoda chyba tej kasy wydanej na fryzjera i makijaż, tak poza wszystkim).

OK, rozumiem, scena sympatyczna miała być, ale tak czy inaczej dziwna, jak dla mnie. Nie podoba mi się traktowanie dorosłej kobiety jak dziecka. Co innego krzepiące słowa, przytulenie, żeby ją podnieść na duchu i żeby pozbierała się i doprowadziła do porządku, ale jakieś mycie jej twarzy mydłem i czesanie aż iskry lecą? Jak dla mnie nie jest to fajne. :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka