Dodaj do ulubionych

Mam ochotę na krem "Choco"

15.10.12, 21:36
Ma ktoś przepis?
Obserwuj wątek
    • kkokos Re: Mam ochotę na krem "Choco" 15.10.12, 23:26
      emae, wyczuwam tu siłę nieczystą.

wrzucilam po prostu "krem choco" w google'a, a tam twoje oświadczenie "mam ochotę na krem choco" na drugim (na drugim!) miejscu.

ty wiesz, jakie pieniądze ludzie płacą, by wujek gugiel ich wpisy podsuwał tak pod nos??? a ty ot tak, rzucasz sobie od niechcenia, bo akurat kaprys na choco cię napadł - i masz??
      • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 15.10.12, 23:36
        :D :D :D Kwiiiik!
        Powinni mi płacić za pozycjonowanie :)
        Z wujkiem Gugielem znamy się dobrze z czasów pisania mojej pracy mgr, może on mi to jeszcze pamięta? :)
    • kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 08:16

1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego,
      3 łyżki kakao,
      tabliczka czekolady gorzkiej,
      1,5 szklanki cukru,
      laska wanilii,
      1 szklanka wódki,
      3-4 kieliszki spirytusu

Wszystkie składniki (poza alkoholem i czekoladą) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się stopi dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki. Niektórzy robią z koglem-moglem z kilku żółtek, jest wtedy bardziej gęste.
      • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 09:36
        kopiec_esmeralda napisał(a):

> 1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego,
        > 3 łyżki kakao,
        > tabliczka czekolady gorzkiej,
        > 1,5 szklanki cukru,
        > laska wanilii,
        > 1 szklanka wódki,
        > 3-4 kieliszki spirytusu
        >
        > Wszystkie składniki (poza alkoholem i czekoladą) dokładnie mieszamy i gotujemy
        > na małym ogniu przez około 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokruszoną c
        > zekoladę. Gdy się stopi dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do ka
        > rafki lub butelki. Niektórzy robią z koglem-moglem z kilku żółtek, jest wtedy b
        > ardziej gęste.

Dziękuję pięknie za przepis! Chętnie wypróbuję :) Z tego co widzę, to jest dość podobne do gorącej czekolady, którą czasem robię.
        • kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 09:49
          Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezbyt lubię.
          • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:14

> Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezb
            > yt lubię.

Zrobię, jak tylko mi Mąż wróci z delegacji (tęsknię i cierpię!!!), oczywiście dam znać, jak wyszło :) Ja uwielbiam słodkości, zwłaszcza te własnej roboty.
            • meduza7 Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:20
              Hm. Wydaje się to rzeczywiście bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i prędzej uwierzyłabym, ze upiła się tym dwunastoletnia Łusia niż szesnastoletni Józinek.
              • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 10:32
                meduza7 napisała:

> Hm. Wydaje się to rzeczywiście bardzo słodkie, bardzo czekoladowe i prędzej uwi
                > erzyłabym, ze upiła się tym dwunastoletnia Łusia niż szesnastoletni Józinek.

Przypuszczam, że dodatek spirytusu przełamuje tę słodycz. Ja dodaję wódkę do gorącej czekolady, smak jest idealny :)
                Też nie wierzę, że można się tym upić. Chociaż, ktoś całkowicie nieprzyzwyczajony do alkoholu... Ale wydaje mi się, że prędzej by go zemdliło od nadmiaru czekolady.
          • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:22

> Daj znać o efekcie, to rodzinny przepis, ale ja nie robiłam, bo słodkości niezb
            > yt lubię.

Zrobiłam w ten weekend :) Tylko że ja mam to do siebie, że zawsze coś pozmieniam w przepisie. Teraz też - zmniejszyłam ilość cukru, za to zamiast wódki i spirytusu dodałam wiśniówki! Wyszło bardzo mocne, choć i tak wlałam tego alkoholu mniej niż w przepisie. Ale pyszne, niesamowicie pyszne! A jak już wypiliśmy całość, zeskrobywaliśmy zaschniętą czekoladę z garnka, mniammmm... :)
            • kopiec_esmeralda Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:29
              Spiliście się, jak idol czytelniczek, Józinek? :)
              (mam nadzieję, ze Idy nie było w pobliżu)
              • emae Re: Mam ochotę na krem "Choco" 22.10.12, 15:58

> Spiliście się, jak idol czytelniczek, Józinek? :)
                > (mam nadzieję, ze Idy nie było w pobliżu)

Nie spiliśmy się, ale my nie szesnastolatki :))
      • slotna Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 11:38
        To ja wam dam moje ulubione, banalne bardzo:

- puszka mleka slodzonego
        - 0.25 - 0.5 spirytusu albo adekwatnie wodki
        - male opakowanie slodkiej smietanki
        - troche kawy rozpuszczalnej / laska wanilii / kakao

Mleko gotowac przez jakies 2 h w zamknietej puszce. Zostawic do ostygniecia (na dlugo, ja zostawiam na caly dzien albo noc, bo sie boje wybuchow :P). Zmiksowac wszystko razem (dodatki do wyboru; przy czym kawe i kakao dobrze rozpuscic, a wanilie wczesniej przytrzymac w smietance). Gotowe.

Robilam to kiedys namietnie, raz na Wielkanoc przy asyscie kolezanki. Odlalam jej porcje, zaniosla do domu, jej mama byla zachwycona i chciala przepis. Kolezanka zasiadla do komputera, napisalam jej na gg co i jak, wiec przekazuje mamie:
        - Puszka mleka skondensowanego...
        - Aha.
        - Smietanka...
        - No.
        - Pol litra spirytusu...
        - Oszalalas?!! Do mazurka????

No tak, wczesniej mama prosila, zeby kolezanka wyguglala jej przepis na ciasto :)
        • slotna Re: Mam ochotę na krem "Choco" 16.10.12, 11:44
          Taaak, ta ilosc alkoholu to na dwie puszki. Dawno nie robilam i mi sie pomerdalo. Niedlugo bede robic, to ustale proporcje ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka